sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: cia

10 articole
Internațional

COVID-19, fabricat în laborator, potrivit CIA

COVID-19, fabricat în laborator, potrivit CIA. Agenția Centrală de Informații (CIA) din Statele Unite a evaluat recent că pandemia de COVID-19 are mai multe șanse să fi provenit dintr-un laborator decât din natură, conform unui purtător de cuvânt al agenției, citat de BBC. COVID-19, fabricat în laborator, potrivit CIA De-a lungul anilor, CIA a evitat să emită o concluzie clară privind originea pandemiei. Citește și: Fostul premier și șef al SIE Mihai Răzvan Ungureanu despre Călin Georgescu: „Este un caz clinic. Are suferințe care se accentuează pe măsura trecerii timpului” Totuși, în ultimele săptămâni ale administrației Biden, fostul director al CIA, William Burns, a cerut o analiză finală, subliniind importanța istorică a clarificării acestui aspect. Potrivit noii declarații CIA, există „o încredere scăzută” în concluzia că pandemia ar fi avut o origine legată de cercetare. Aceasta înseamnă că informațiile disponibile sunt fragmentate și incomplete, conform interpretării oferite de The New York Times. În ciuda acestui fapt, agenția consideră că atât originea naturală, cât și cea de laborator rămân scenarii plauzibile. China respinge scenariul Guvernul Chinei a declarat că susține cercetările privind originea pandemiei, dar a acuzat Washingtonul de politizarea subiectului. Beijingul respinge categoric ipoteza conform căreia o scăpare accidentală dintr-un laborator din Wuhan ar fi cauzat pandemia. Ambasada Chinei din Washington nu a oferit, deocamdată, un răspuns oficial la această nouă evaluare. Prioritățile Directorului CIA Noul director al CIA, John Ratcliffe, și-a exprimat intenția de a face o evaluare publică a originii pandemiei chiar din prima zi de mandat. Într-un interviu pentru Breitbart News, acesta a declarat: „Informațiile, știința și bunul simț dictează că originea COVID-19 a fost o scăpare accidentală de la Institutul de Virusologie din Wuhan.” Dovezi noi Nu este clar dacă CIA a colectat informații suplimentare recente sau dacă acestea au influențat noua evaluare. În contextul unei pandemii care a afectat întreaga lume, clarificarea originii virusului rămâne o prioritate pentru multiple guverne și organizații.

COVID-19, fabricat în laborator, potrivit CIA (sursa: X/John Ratcliffe)
Zelenski s-a întâlnit cu directorul CIA (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Zelenski s-a întâlnit cu directorul CIA

Zelenski s-a întâlnit cu directorul CIA. Președintele ucrainean Volodimyr Zelenski a anunțat sâmbătă o întâlnire cu William Burns, directorul CIA, care a avut loc în Ucraina. Acest tip de întrevedere este rar dezvăluit publicului, mai ales de la începutul invaziei rusești. Zelenski s-a întâlnit cu directorul CIA Zelenski a confirmat pe Telegram că Burns a vizitat Ucraina, subliniind că aceasta nu este prima lor întâlnire. Citește și: Un banal inspector vamal, care a lucrat la frontiera cu Ucraina, prins de agenția de integritate cu o avere nejustificată de peste 160.000 de euro „Bill Burns a făcut ultima sa vizită în Ucraina în calitate de director CIA”, a declarat liderul ucrainean, adăugând că cele mai multe dintre întrevederile lor au rămas confidențiale. Cooperare strategică între Ucraina și CIA Vizitele repetate ale directorului CIA în Ucraina reflectă cooperarea strânsă dintre cele două părți în contextul războiului cu Rusia. Deși detaliile discuțiilor nu au fost dezvăluite, astfel de întâlniri subliniază rolul esențial al schimbului de informații și sprijinului strategic oferit Ucrainei de partenerii occidentali. Confidențialitate și transparență strategică Dezvăluirea acestei întâlniri marchează o excepție rară de la secretomania ce înconjoară aceste evenimente, ilustrând importanța colaborării la nivel înalt între Ucraina și Statele Unite. Într-un context de război activ, transparența selectivă servește atât intereselor strategice, cât și nevoii de consolidare a încrederii publice.

John Ratcliffe, nominalizat la conducerea CIA (sursa: Facebook/Rep. John Ratcliffe)
Internațional

John Ratcliffe, nominalizat la conducerea CIA

John Ratcliffe, nominalizat la conducerea CIA. Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat marți că l-a ales pe John Ratcliffe, fostul director al Serviciului Național de Informații (DNI) și aliat apropiat, pentru funcția de director al Agenției Centrale de Informații (CIA). Această alegere aduce un fost șef al DNI în fruntea celei mai mari agenții de informații din SUA. John Ratcliffe, nominalizat la conducerea CIA John Ratcliffe a ocupat poziția de director al DNI din mai 2020 până la sfârșitul primului mandat al lui Trump, în ianuarie 2021. Citește și: EXCLUSIV Generalul (r) Botoș vrea să dezvolte neuronal jandarmii printr-un proiect de 30 de milioane de euro. Se folosesc „abordarea holistă” și metoda Quantakinetic Operational Fitness În acest rol, Ratcliffe s-a angajat să ofere informații obiective și prompte, monitorizând probleme cruciale precum programul nuclear al Coreei de Nord, armata iraniană și interferențele străine în alegerile din SUA. După mandatul său la DNI, Ratcliffe a fost copreședinte al Centrului pentru Securitate Americană, o organizație de tip think-tank care susține pozițiile fostului președinte. În această calitate, el a continuat să ofere consiliere pe probleme de securitate națională pentru campania lui Trump din 2024. Susținerea lui Trump Donald Trump și-a exprimat încrederea în Ratcliffe, subliniind că va lupta pentru drepturile constituționale ale americanilor și va asigura cele mai înalte niveluri de securitate națională. Trump a afirmat că nominalizarea sa va aduce „pace prin forță” și că Ratcliffe va oferi o abordare neînfricată în protejarea intereselor Statelor Unite. Sprijinul Senatului republican În 2020, nominalizarea lui Ratcliffe pentru poziția de director al DNI a întâmpinat opoziția democraților, care au invocat lipsa de experiență și partizanatul său. Cu toate acestea, el a fost confirmat de Senatul controlat de republicani. Având în vedere experiența acumulată și sprijinul unui Senat din nou majoritar republican, Ratcliffe are acum șanse mari să fie aprobat cu ușurință pentru funcția de director al CIA.

Atac terorist la concertele Taylor Swift de la Viena (sursa: X/Taylor Swift)
Internațional

Atac terorist la concertele Taylor Swift

Atac terorist la concertele Taylor Swift. Suspecţii care au plănuit un atac terorist la concertele pe care cântăreaţa Taylor Swift le avea programate la Viena urmăreau să ucidă "un număr mare de oameni", a declarat directorul-adjunct al CIA, David S. Cohen. Atac terorist la concertele Taylor Swift "Ei plănuiau să ucidă un număr mare de oameni, se aflau zeci de mii de oameni la acel concert", a declarat oficialul american la un summit dedicat serviciilor de informaţii şi securităţii naţionale, organizat miercuri la Washington. Citește și: ANALIZĂ Eșecul Ciolacu-Negrescu la Bruxelles, explicat: von der Leyen a acceptat 21 de propuneri ale statelor UE, dar a respins-o pe a României El a confirmat, de asemenea, că serviciul de informaţii externe al Statelor Unite le-a transmis o serie de informaţii autorităţilor austriece pentru a le ajuta să prevină acel atac. Superstarul american Taylor Swift ar fi trebuit să susţină trei concerte la Viena în cadrul turneului ei mondial "Eras" în luna august, însă seria de spectacole a fost anulată cu foarte puţin timp înainte de începerea sa, după ce autorităţile din Austria au arestat doi bărbaţi tineri suspectaţi de organizarea unui atac terorist. Mașină cu explozibil în mulțime Potrivit anchetatorilor, un tânăr de 19 ani despre care se afirmă că ar fi jurat credinţă organizaţiei teroriste Stat Islamic plănuia să conducă o maşină încărcată cu materiale explozibile şi să intre cu ea în mulţimea de fani ai cântăreţei Taylor Swift care aşteptau să intre pe stadionul în care urma să aibă loc primul concert. Se crede că a doua persoană implicată în complot este un complice mai tânăr. Peste 60.000 de persoane s-ar fi aflat în interiorul stadionului în timpul acelui concert sold-out, dacă acesta nu ar fi fost anulat, iar alte zeci de mii de persoane s-ar fi reunit probabil, fără să deţină bilete, în proximitatea stadionului pentru a se bucura împreună de muzica vedetei pop americane. Cei doi suspecţi, care au rămas de atunci în custodia Poliţiei austriece, sunt cercetaţi pentru suspiciune de apartenenţă la o organizaţie teroristă şi pentru organizarea unor activităţi criminale.

Şeful CIA, în negocierile Hamas - Israel (sursa: Facebook/CIA)
Internațional

Şeful CIA, în negocierile Hamas - Israel

Şeful CIA, în negocierile Hamas - Israel. William Burns este aşteptat să se întâlnească la Doha cu premierul Qatarului pentru a discuta despre negocieri indirecte între Israel şi Hamas, a declarat duminică pentru AFP o sursă apropiată discuţiilor. Şeful CIA, în negocierile Hamas - Israel Sursa, care a solicitat anonimatul, a declarat că Burns se afla în drum spre capitala Qatarului pentru discuţii cu premierul Mohammed bin Abdelrahmane Al Thani, a cărui ţară a fost implicată în eforturile de mediere a unui armistiţiu în Fâşia Gaza şi a eliberării ostaticilor. Citește și: Actele antisemite la nivel mondial, cifre-record mai ales în ultimele șapte luni, după atacul terorist al Hamas în Israel de la 7 octombrie 2023 Perspectivele pentru o încetare a focului în Gaza păreau reduse duminică, deoarece Hamas şi-a reiterat cererea de încetare a războiului în schimbul eliberării ostaticilor, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a exclus categoric această variantă. Cele două părţi s-au acuzat reciproc pentru impasul în care se află, iar delegaţia Hamas a declarat că va părăsi duminică seara negocierile de la Cairo, care vizau încheierea unui armistiţiu, pentru a se consulta cu conducerea sa. Cu toate acestea, oficialii Hamas ar urma să se întoarcă în capitala egipteană marţi, au declarat două surse de securitate egiptene. Qatar și Egipt încearcă să medieze În cea de-a doua zi de discuţii cu mediatorii egipteni şi qatarezi, negociatorii Hamas şi-au menţinut poziţia conform căreia orice acord de armistiţiu trebuie să pună capăt războiului, au declarat oficiali palestinieni. La Cairo nu au fost prezenţi reprezentanţi ai Israelului, dar duminică Netanyahu a reiterat obiectivul său de la începutul războiului, în urmă cu aproape şapte luni: dezarmarea şi dezmembrarea definitivă a mişcării islamiste palestiniene Hamas, în caz contrar punând în pericol securitatea viitoare a Israelului. Qatarul, unde Hamas are un birou politic, şi Egiptul încearcă să medieze o continuare a unei scurte încetări a focului din noiembrie, pe fondul consternării internaţionale cu privire la numărul tot mai mare de morţi din Gaza şi la situaţia dificilă a celor 2,3 milioane de locuitori ai acesteia.

CIA, ghid online pentru recrutat ruși (sursa: Twitter/CIA)
Internațional

CIA, ghid online pentru recrutat ruși

CIA, ghid online pentru recrutat ruși. Serviciile de informaţii ruse urmăresc încercările Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA) de a recruta cetăţeni ruşi cu ajutorul reţelelor de socializare, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după ce CIA a publicat un mesaj video prin care încurajează cetăţenii ruşi ce deţin informaţii sensibile să contacteze serviciul american de spionaj printr-un canal de internet securizat. CIA, ghid online pentru recrutat ruși Scurtul mesaj video în limba rusă este însoţit de un text care afirmă că CIA doreşte să colaboreze cu ofiţeri din armată, din serviciile de informaţii, cu diplomaţi, cercetători şi cu alte persoane care deţin informaţii despre economia Rusiei şi liderii politici ai acestei ţări. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online "Contactaţi-ne! Probabil că cei din jurul vostru nu doresc să audă adevărul. Dar noi dorim (...) Suntem copleşiţi de minciuni. Dar noi ştim care este realitatea. Realitatea în care trăim. Şi realitatea despre care vorbim în şoaptă", încearcă CIA să convingă în mesajul publicat pe canalul său oficial de YouTube şi pe aplicaţia de mesagerie Telegram, populară în Rusia. Textul ce însoţeşte imaginile cuprinde şi instrucţiuni de contact prin sistemul online de comunicare anonimă Tor, făcând de asemenea trimitere către un alt clip video ce conţine instrucţiuni de utilizare a acestui sistem. Kremlinul ignoră mesajul CIA Publicat la aproape 15 luni de când Rusia a lansat războiul în Ucraina, ţară susţinută de SUA cu arme, informaţii şi fonduri, mesajul emis de CIA invită ruşii dornici să lucreze pentru spionajul american să-şi asume un risc imens. Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a atenţionat compatrioţii să fie vigilenţi împotriva trădătorilor, iar parlamentul de la Moscova a votat luna trecută ca trădarea să fie pedepsită cu cel puţin 20 de ani de închisoare, putând ajunge şi la detenţie pe viaţă. Citește și: EXCLUSIV Ministrul Economiei, Florin Spătaru, habar nu are ce obuze poate produce România pentru Ucraina și cum să ia comenzi pe bani UE. Oricum, e nevoie de investiții în echipamente Întrebat despre acest clip la conferinţa sa de presă zilnică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns că el nu i-a acordat atenţie. "Sunt convins că serviciile noastre speciale monitorizează acest spaţiu aşa cum trebuie. Ştim foarte bine că CIA şi alte servicii de informaţii occidentale nu-şi reduc activitatea pe teritoriul ţării noastre", a adăugat Peskov.

Șeful CIA i-ar fi oferit lui Putin 20% din Ucraina Foto: Kremlin.ru
Internațional

Șeful CIA i-ar fi oferit lui Putin 20% din Ucraina

Neue Zürcher Zeitung (NZZ), una din cele mai influente publicații din Elveția, susține că șeful CIA, William Burns, i-ar fi oferit lui Putin 20% din Ucraina, în schimbul păcii. Publicația elvețiană citează surse din guvernul de la Berlin. Șeful CIA i-ar fi oferit lui Putin 20% din Ucraina „La mijlocul lunii ianuarie, președintele american Joe Biden l-a instruit pe șeful CIA, William Burns, să verifice disponibilitatea Ucrainei și Rusiei pentru negocieri. Reacția ulterioară a Kievului și Moscovei a influențat decizia de a furniza tancuri Ucrainei, scrie ziarul elvețian Neue Zurcher Zeitung. Potrivit două surse de rang înalt din guvernul german, Burns a vizitat Kievul și Moscova în ianuarie, invitând părțile în conflict să rezolve conflictul. Șeful CIA a oferit Kievului „pace în schimbul pământului”, iar Moscovei – „pământ în schimbul păcii”. Dimensiunea teritoriului în cauză era de 20% din suprafața Ucrainei, ceea ce este comparabil cu suprafața Donbasului, spun interlocutorii ziarului. Ambele părți au refuzat propunerile. Ucraina a refuzat să-și împartă teritoriile. Rusia a refuzat pentru că crede că va câștiga războiul pe termen lung”, relatează site-ul Meduza. Eșecul lui Burns l-a determinat pe Biden să trimită tancuri Abrams Ucrainei. Însă surse din CIA au negat vehement, pentru Newsweek, relatarea din NZZ. „Un oficial CIA a declarat pentru Newsweek că afirmațiile din raportul ziarului elvețian-german Neue Zürcher Zeitung (NZZ) conform cărora Burns a făcut o călătorie secretă la Moscova în ianuarie și că a existat o propunere de pace prezentată de director în numele Casei Albe este complet falsă”, a arătat Newsweek. Citește și: Linia de atac ideologică a lui Putin în fața tancurilor germane Leopard trimise în Ucraina: „Din nou, succesorii lui Hitler vor să lupte cu Rusia pe pământ ucrainean” Luna trecută, Burns a călătorit în secret la Kiev pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Zelenski, a scris The Washington Post.

Șeful CIA, vizită secretă la Kiev Foto: Twitter CIA
Eveniment

Șeful CIA, vizită secretă la Kiev

Șeful CIA, William J. Burns, a efectuat o vizită secretă la Kiev, la sfârșitul săptămânii trecute, pentru a discuta cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cum poate fi bătută Rusia, scrie Washington Post, care citează surse din administrația SUA. Burns l-ar fi informat pe Zelenski despre aşteptările SUA privind planurile pentru câmpul de luptă ale Rusiei în această primăvară. Șeful CIA, vizită secretă la Kiev Potrivit Washington Post, principala problemă a lui Zelenski a fost cât timp va continua Ucraina să primească ajutor militar, având în vedere că republicanii au preluat controlul Camerei Reprezentanților, iar sprijinul electoratului SUA se diminuează. Burns (…) a recunoscut că la un moment dat asistența va fi mai greu de găsit, au spus sursele Washington Post. „Zelenski și colaboratorii săi au plecat de la întâlnirea de săptămâna trecută cu impresia că sprijinul administrației Biden pentru Kiev rămâne puternic și că fondurile de urgență de 45 de miliarde de dolari pentru Ucraina, aprobate de Congres în decembrie, ar dura cel puțin până în iulie sau august, au arătat cei familiarizați cu discuția. Kievul este mai puțin sigur cu privire la perspectivele ca Congresul să adopte un alt pachet de asistență suplimentară de mai multe miliarde de dolari, așa cum a făcut-o primăvara trecută”, scrie Washington Post. Întâlnirea secretă vine în contextul în care oficialii SUA monitorizează îndeaproape o potenţială ofensivă a ruşilor în următoarele luni – şi în mijlocul unei dezbateri tensionate între SUA şi aliaţii săi europeni pe tema trimiterii sau nu în Ucraina a unor armamente şi mai sofisticate şi cu rază lungă de acţiune. În timpul iernii au avut loc lupte dure pe liniile frontului, în special în jurul oraşului Bakhmut, dar nu au existat progrese strategice de o parte sau alta. Citește și: Estonia, Lituania și Danemarca, sprijin militar masiv pentru Ucraina. Danemarca a donat toate sistemele de tunuri autopropulsate tip Caesar. Ajutorul militar estonian a depășit 1% din PIB Directorul Serviciului Naţional de Informaţii, Avril Haines, a afirmat, miercuri, la Forumul Economic de la Davos, că nu este ”un impas, ci un conflict crunt la acest moment”.

CIA oferă instrucțiuni rușilor Foto: Facebook
Eveniment

CIA oferă instrucțiuni rușilor

CIA oferă instrucțiuni rușilor care vor să dea informații despre regimul Putin, scrie Washington Post. Agenția le explică rușilor că cea mai bună soluție este Darknet. Termenul Darknet se referă la comunicarea de pe internet care circulă anonimizată, ceea ce devine posibil, de exemplu, prin intermediul unui browser Tor. Darknetul utilizează tehnologii de criptare, pentru a realiza conexiuni între doi utilizatori nu arbitrar, ci manual și țintit. Un utilizator contactează o altă persoană prin intermediul calculatorului sau echipamentului său mobil, cele două adrese IP fiind conectate direct. În acest fel, cei doi utilizatori pot comunica sau face schimb de date, fără ca alte persoane să le poată urmări comunicarea. Particularitatea: rețeaua personală poate fi extinsă prin alte contacte. Fiecare dintre aceste rețele private rămâne însă decuplată de internetul clasic; utilizatorii sunt între ei. Pe internet există deci un număr mare de astfel de darkneturi, mai mici sau mai mari. CIA-ul are un site pe Darknet, iar acesta este accesibil prin browserul Tor. Tor este o rețea care folosește Darknet, iar site-urile accesibile aici nu pot fi accesate cu un browser clasic. Rețeaua Tor este compusă din site-uri cu extensia .onion. În anumite părți ale lumii, Facebook nu este disponibil deloc sau numai în formă cenzurată. Pentru a ocoli cenzura și blocarea accesului, din anul 2014 Facebook pune la dispoziție o pagină Tor specială. CIA oferă instrucțiuni rușilor Luni, Agenţia Centrală de Informaţii americană a publicat instrucţiuni despre modul în care ruşii pot oferi informaţii în secret folosind un canal criptat către website-ul agenţiei. Speranţa este de a atrage informaţii – şi eventual, de a obţine mai mult acces la secretele oficiale ale Rusiei – de la oameni nemulţumiţi care au încercat să contacteze CIA de când a început războiul, au declarat oficiali americani. CIA a prezentat instrucţiuni detaliate în limba rusă în trei postări pe reţelele sociale despre cum să folosească browserul de internet Tor, care le permite utilizatorilor să navigheze online în mod anonim, precum şi reţelele private virtuale sau VPN-uri. Paşii vor deschide un canal dedicat către CIA, care este mai sigur decât navigarea către agenţie folosind un browser web obişnuit sau o conexiune la internet obişnuită. “Nu folosiţi computerul de acasă sau de la birou pentru a intra în contact cu noi”, avertizează agenţia în ghidul său pas cu pas. Pentru a evita supraveghetorii din online, ruşii ar trebui să folosească un VPN care nu are sediul în Rusia, China sau alte ţări considerate “neprietenoase” faţă de Statele Unite. VPN-urile gratuite sunt în general inferioare serviciilor plătite, sfătuieşte CIA, încurajându-şi contactele să caute o versiune premium. Citește și: Putin izolează Rusia de restul lumii: învinuiește Ucraina de „atrocități” și cere Occidentului să nu mai trimită arme, anunță retragerea Roscosmos de pe Stația Spațială Internațională Agenția speră să fie contactată de cei nemulțumiți de război “Ruşii îngrijoraţi încearcă să atragă atenţia CIA şi am vrut să oferim o modalitate de a ne contacta în siguranţă”, a declarat un oficial CIA, care, ca şi alţii, a vorbit cu condiţia anonimatului pentru a descrie probleme sensibile din acest domeniu. CIA este obişnuită ca cetăţenii nemulţumiţi sau angajaţii guvernamentali să ofere voluntar informaţii, uneori când se prezintă la ambasadele SUA. Informaţiile, fie că sunt obţinute fizic sau digital, sunt analizate şi verificate, iar oficialii încearcă adesea să stabilească ce acces ar mai putea avea autorii la alte secrete decât cele pe care le aduc, potrivit unor foşti oficiali din serviciile de informaţii familiarizaţi cu procesul. Noile instrucţiuni se adresează “celor care se simt obligaţi să ne contacteze din cauza războiului nedrept al guvernului rus”, a declarat un purtător de cuvânt al CIA într-un e-mail. “Misiunea noastră globală cere ca indivizii să ne poată contacta în siguranţă de oriunde”, a adăugat el. Agenţia solicită ca vizitatorii digitali să furnizeze numele lor complet, ţara din care provin, poziţia lor oficială şi “ce acces aveţi la informaţii de interes pentru organizaţia noastră”.

Șeful CIA, William Burns, avertisment îngrijorător: un Putin disperat ar putea folosi arme atomice „tactice” Foto: Facebook CIA
Eveniment

Șeful CIA, avertisment îngrijorător

Șeful CIA, William Burns, a lansat un avertisment îngrijorător, în cadrul unui discurs ținut la Georgia Tech: un Putin disperat ar putea folosi arme atomice „tactice”, adică de dimensiuni relativ mici. Rusia deține circa 2.000 de astfel de bombe nucleare. Ele au putere explozivă între o kilotonă și 100 de kilotone. Bomba de la Hiroșima a avut 15 kilotone. Serviciile de informații americane susțin că Rusia are o teorie numită „escalate to de-escalate” dacă se află într-un conflict cu NATO. Acest lucru implică să faci ceva dramatic - cum ar fi folosirea unei arme tactice pe câmpul de luptă sau să recurgi la o demonstrație, undeva - sau să ameninți că vei face asta Ideea este să sperii partea adversă, pentru ca ea să dea înapoi, explică BBC. Totuși, până acum, SUA nu au observat semne ale unei asemenea intenții, de a folosi arme nucleare tactice, a spus Burns. William Burns a fost ambasadorul SUA la Moscova, între 2005 și 2008. Șeful CIA, avertisment îngrijorător În acest discurs, Burns s-a referit la „disperarea potențială” și eșecurile militare pe care le-au suferit președintele rus Vladimir Putin și guvernul său de când au invadat Ucraina, la 24 februarie. Din aceste motive, „niciunul dintre noi nu poate lua cu ușurință amenințarea reprezentată de o potențială recurgere la arme nucleare tactice sau la arme nucleare cu randament redus”, a spus Burns. RED ALERT: 'His risk appetite has grown, as his grip on Russia has tightened,' CIA Director William Burns said about Putin. https://t.co/vQTVJXaK7z pic.twitter.com/QtvOnqU6ve— Fox News (@FoxNews) April 14, 2022 „Deşi am văzut o poziţie retorică din partea Kremlinului cu privire la trecerea la niveluri mai ridicate de alertă nucleară, până acum nu am văzut multe dovezi practice ale tipului de desfăşurare sau dispoziţii militare care ar întări această îngrijorare – dar urmărim asta foarte atent”, a mai arătat șeful CIA. Potrivit lui Bill Burns, Vladimir Putin s-a izolat foarte mult în ultima vreme, iar acest lucru nu este benefic pentru ceea ce ar urma să se întâmple. https://www.youtube.com/watch?v=yVWzer7TTP0 „Cercul său de consilieri s-a restrâns şi, în acel cerc restrâns, nu a fost niciodată benefic pentru carieră să pună la îndoială judecata sau credinţa lui încăpăţânată, aproape mistică, că destinul său este să restabilească sfera de influenţă a Rusiei”, a apreciat șeful spionajului american. Citește și: Avalanșa de angajări la Guvern nu se mai oprește: Ministerul Economiei, plus 10% la schema de personal. Fondurile Europene au anunțat deja: numărul angajaților crește cu 30%

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră