duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: catolici

2 articole
Eveniment

Ortodocșii ar trebui să celebreze Paștele concomitent cu catolicii

Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolelui afirmă că ortodocșii ar trebui să celebreze Paștele concomitent cu catolicii: „Este un scandal să sărbătorim separat evenimentul unic al singurei Învieri a Unicului Domn!”, a spus acesta în omilia de duminică, 31 martie, la liturghia ținută la Biserica Sfântul Teodor al Comunității din Vlanga. Ortodocșii ar trebui să celebreze Paștele concomitent cu catolicii „Adresăm un sincer salut de dragoste tuturor creștinilor din întreaga lume care sărbătoresc astăzi Sfintele Paști. Îl rugăm pe Domnul ca apropiata sărbătoare a Paștelui de anul viitor să nu fie doar un simplu eveniment fortuit, ci mai degrabă începutul unei date unificate pentru celebrarea lui atât de către creștinismul oriental, cât și de către cel occidental. Această aspirație este semnificativă în lumina apropiatei aniversări de 1700 de ani, în 2025, care marchează convocarea primului Sinod Ecumenic de la Niceea. Printre discuțiile sale esențiale s-a numărat și chestiunea stabilirii unui calendar comun pentru sărbătorile pascale. Suntem optimiști, deoarece există bunăvoință și bunăvoință de ambele părți. Pentru că, într-adevăr, este un scandal să sărbătorim separat evenimentul unic al singurei Învieri a Unicului Domn!”, a afirmat Patriarhul Ecumenic, citat de Orthodox Times. Anul trecut, mitropolitul Clujului, Andreicuț, spunea că Biserica Ortodoxă Română (BOR) ar trebui să sărbătorească Paștele odată cu credincioșii din Vest. Un demers în acest sens fusese inițiat de Adrian Papahagi și Teodor Baconschi. Biserica Ortodoxă ar trebui să sărbătorească odată cu credincioșii din Vest „Trebuie să ne aducem aminte că, în 1922, Biserica Ortodoxă Română (BOR) a trecut pe calendarul gregorian și 4 ani s-au sărbătorit Paștile după Pascalia nouă. Constatînd că mai toate țările ortodoxe au rămas cu Paștile pe calendarul vechi, pe calendarul iulian, pentru comuniunea cu ceilalți frați ortodocși, a revenit și BOR la calendarul vechi. Sigur ca am dori din tot sufletul să se poată repara calendarul și apreciem demersul profesorului Papahagi. Necazul este că în 1922, demersul corect al Bisericii Ortodoxe a fost judecat așa cum nu trebuie și o minoritate, mai ales din Moldova, s-a despărțit de biserică și sunt acum așa numită Biserică Stilistă. Tare greu este să te lupți cu ignoranța. Ar fi minunat dacă s-ar reuși acest lucru și s-ar trece pe stil nou și cu sărbătorile pascale, pentru că celelalte sărbători cu dată fixă, cum este Crăciunul, le ținem pe stil nou, doar cele legate de Paști le ținem pe stil vechi. Dreapta credință e importantă. Patriarhia Ierusalimului este pe stil vechi, iar noi, ortodocșii, sărbătorim Paștile pe stil vechi, dar sfânta lumină la Ierusalim la aceste Paști pe stil vechi coboară. Eu cred că și dacă am sărbători pe stil nou, și am fi în comuniune cu țările din Vest, eu cred că tot sfânta lumină ar coborî, datorită credinței noastre la Paști. Ne rugăm la Dumnezeu ca acest lucru să se repare”, a spus mitropolitul Andreicuț.

Biserica Ortodoxă ar trebui să sărbătorească odată cu credincioșii din Vest, spune patriarhul ecumenic Bartolomeu I Foto: Orthodox Times
Înălțarea Domnului în 2023 la catolici, pe 18 mai (sursa: vaticannews.va)
Eveniment

Înălțarea Domnului în 2023 la catolici

Înălțarea Domnului în 2023 la catolici. "Înălţarea Domnului este un mister de slavă. La sfânta şi dumnezeiasca Liturghie îl preamărim pe Domnul nostru Isus Cristos care, la patruzeci de zile după învierea din morţi, s-a suit la ceruri şi şade de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatăl atotputernicul.", arată Vatican News. Înălțarea Domnului în 2023 la catolici "Înălţarea lui Isus la cer înseamnă sosirea la capătul : prin crucea şi învierea sa Fiul se întoarce la Tatăl. Dar Înălţarea lui Isus marchează şi începutul unui nou drum între oameni. Este drumul Bisericii care continuă drumul lui Isus. Aşadar, evenimentul înălţării lui Isus la cer nu este un adio. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online De fapt, Isus îl promite pe Duhul Sfânt, asigurând în felul acesta că rămâne mereu prezent cu discipolii săi în Cuvântul vestit şi în Tainele celebrate. Acesta este drumul Bisericii prin istoria lumii. În consideraţiile care urmează încadrăm tematic lecturile liturgice în convingerea că ele sunt Cuvântul Domnului care pătrunde inimile. Textele şi rugăciunile liturgice prin însăşi forţa lor performantă sunt indicatoare spre cerul lui Dumnezeu. Citește și: Greva profesorilor: Iohannis ține cu cadrele didactice, dar PSD este prudent, de teama deficitului bugetar pe care l-ar deconta premierul Marcel Ciolacu Ele ne fac . Aşadar, să-l lăudăm pe Domnul. Bucuria în Domnul este puterea noastră. Dă-ne, Doamne, bucuria că te putem lăuda, chiar în vremuri tulburi!", mai arată sursa citată.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră