vineri 21 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: candidatura

45 articole
Politică

George Simion capitulează în fața lui Georgescu: „Nu voi candida la aceste alegeri prezidenţiale”

Președintele AUR, George Simion, capitulează în fața lui Călin Georgescu:  „Nu voi candida la aceste alegeri prezidenţiale”, a anunțat el. Gigi Becali, deputat AUR, susținea azi că Simion va candida: „El va candida, de asta îmi şi permit să spun că îmi depun candidatura, că nu am eu nevoie la vârsta mea de candidatura asta, dar spun asta ca să îl forţez pe el să candideze. Ştii de ce îl forţez să candideze? Pentru că Georgescu nu va fi lăsat şi atunci el are o şansă”. Citește și: One United Properties a pierdut procesul cu DeFapt.ro prin care cerea 100.000 de euro și ștergerea unor articole despre companie Simion capitulează în fața lui Georgescu „Eu, George Simion, nu voi candida la aceste alegeri prezidenţiale. După ultimele două discursuri ale vicepreşedintelui Vance, este greu de crezut că cineva îl va mai putea scoate din cursă pe domnul Călin Georgescu şi este chestiunea de onoare, decentă, care trebuie făcută, să sprijinim candidatura domnului Georgescu", a precizat Simion, care participă în SUA la Conservative Political Action Conference (CPAC), în calitate de invitat special, arată Agerpres.  „Cred că sâmbătă vom avea deja cele 200.000 de semnături necesare pentru o altă candidatură a domnului Călin Georgescu", a mai anunțat George Simion.Liderul AUR a transmis că pe data de 1 martie va avea loc „cel mai mare" miting împotriva Guvernului „ilegitim" Ciolacu.„Pe 1 martie, va avea loc cel mai mare miting posibil, unul autorizat, unul organizat, în zona Universitate - Piaţa Victoriei, pentru că noi vrem să dăm jos guvernul acesta ilegitim, Guvernul Nordis. Lucrul acesta trebuie să se întâmple acum, pentru a asigura echidistanţă procesului de vot, dacă el va avea loc pe 4 şi 18 mai. De aceea, vom depune moţiunea de cenzură şi, de la petiţii până la marşuri, vom folosi toate formele de presiune publică, politică ca premierul Nordis să plece", a declarat Simion.

Simion capitulează în fața lui Georgescu: nu va candida la prezidențiale Foto: Facebook
Becali vrea să oprească ascensiunea lui Călin Georgescu Foto: Inquam/George Calin
Politică

Becali vrea să oprească ascensiunea lui Georgescu: „Este periculos pentru ţara noastră”

Senatorul AUR Gigi Becali vrea să oprească ascensiunea lui Călin Georgescu: „Omul ăsta este periculos pentru ţara noastră”, a spus el la Antena 3, citat de news.ro Citește și: One United Properties a pierdut procesul cu DeFapt.ro prin care cerea 100.000 de euro și ștergerea unor articole despre companie Nu este prima oară când Becali îl critică dur pe Călin Georgescu și apreciază că o victorie a acestuia va distruge economia României.  Becali vrea să oprească ascensiunea lui Georgescu „Sper ca Dumnezeu să ne apăre, să nu îl lase să candideze, că omul ăsta este periculos pentru ţara noastră. Dacă ei îl votează, e problema lor. Că mie nu îmi e frică de el, că e prea mic faţă de mine”, a spus latifundiarul din Pipera.  El l-a încurajat însă pe George Simion să-și depună candidatura la alegerile prezidențiale. „El va candida, de asta îmi şi permit să spun că îmi depun candidatura, că nu am eu nevoie la vârsta mea de candidatura asta, dar spun asta ca să îl forţez pe el să candideze. Ştii de ce îl forţez să candideze? Pentru că Georgescu nu va fi lăsat şi atunci el are o şansă”, a declarat deputatul AUR. Becali a afirmat că, dacă nu va candida Simion, își va depune el candidatura.  AUR îl susține pe Georgescu, îi transmite Piperea Aproape imediat după declarațiile sale, europarlamentarul Gheorghe Piperea l-a avertizat că, dacă vrea să candideze, o va face ca independent.  „Partidul AUR, prin decizie a organului statutar care se numește Consiliul Național de Conducere, a decis să-l susțină pe Georgescu în aceste alegeri. Nu există deocamdată o decizie de a stabili un candidat de substituție pentru ipoteza în care Georgescu este interzis (...) Dacă dl Becali vrea să candideze la prezidentiale, va trebui să facă acest lucru în numele partidului, asta înseamnă că trebuie să se facă un nou Consiliu Național de Conducere în care toata lumea să aprobe candidatura domniei sale, ceea ce după părerea mea ar fi puțin bizar, ca să nu spun ridicol. dacă vrea să candideze dl Becali, o poate face independent, dar nu sub sigla AUR, asa cum de altfel a făcut și Ponta”, a spus Piperea  

Nicușor Dan rămâne în cursa prezidențială (sursa: Facebook/Nicușor Dan)
Eveniment

Nicușor Dan rămâne în cursa prezidențială

Nicușor Dan rămâne în cursa prezidențială. Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Iași, că își menține candidatura la alegerile prezidențiale din luna mai, indiferent de posibilele candidaturi ale altor politicieni de dreapta, inclusiv cea a președintelui interimar Ilie Bolojan. Nicușor Dan rămâne în cursa prezidențială Întrebat dacă își va retrage candidatura în cazul în care Ilie Bolojan va decide să intre în cursa prezidențială, Nicușor Dan a fost categoric, afirmând că nu va renunța la alegeri. Citește și: Mega, preotul Moscovei, reținut pentru că și-ar fi înscenat incendierea propriei mașini. Complicele său i-ar fi dat foc într-o parcare supravegheată video "Eu rămân în cursă în orice ipoteză. Nu din orgoliu. În primul rând, am răspuns eu la întrebarea dacă sunt potrivit pentru această candidatură, după care, ca să nu încurc lumea, am făcut un sondaj care mi-a confirmat nivelul de încredere pe care îl am în opiniile românilor. Deja în momentul ăsta, când sunt mii de oameni care s-au înscris voluntari, mii de oameni care au făcut donații, nu se mai pune problema să renunț", a declarat candidatul independent, care beneficiază de sprijinul PMP și Forța Dreptei. Riscul candidaților izolaționiști, în turul doi Nicușor Dan a mai precizat că, în acest moment, nu există pericolul ca doi candidați izolaționiști să ajungă în turul doi al alegerilor prezidențiale, ceea ce sugerează că se bazează pe o strategie electorală solidă. "Așa cum arată lucrurile azi, nu există riscul ca doi candidați izolaționiști să intre în turul doi", a subliniat acesta. În cadrul campaniei sale, Nicușor Dan a efectuat în ultimele zile vizite în mai multe orașe din Moldova, inclusiv în județele Neamț și Vrancea, unde a discutat cu alegătorii și a promovat viziunea sa pentru România.

PSD nu-l va susține pe Ponta (sursa: Facebook/Victor Ponta)
Politică

PSD nu-l va susține pe Ponta

PSD nu-l va susține pe Ponta. Liderul senatorilor PSD, Daniel Zamfir, a declarat luni că nu crede că Ilie Bolojan va intra în cursa pentru Președinție și a exclus posibilitatea ca Victor Ponta să fie susținut de social-democrați. Zamfir a reiterat că PNL și PSD merg împreună în alegerile prezidențiale cu un candidat comun: Crin Antonescu. Ilie Bolojan, fără șanse la prezidențiale Daniel Zamfir și-a exprimat scepticismul cu privire la o eventuală candidatură a lui Ilie Bolojan la alegerile prezidențiale: Citește și: Șoșoacă a luat cu asalt CCR, dar principalul atac a fost asupra casetelor cu mâncare: „Ciorbică de perișoare…Ce mai avem pe aici? Brânzică, prăjituri” „Eu nu cred, ca părere personală, că domnul Ilie Bolojan va candida la alegerile prezidenţiale.” Totodată, el a subliniat că PSD și PNL au învățat din greșelile trecutului și că vor merge la alegeri cu un singur candidat. „Eu cred că ambele partide au învăţat din lecţia de anul trecut. (…) Sunt sigur că această greşeală nu se va mai repeta. Coaliţia de guvernare a stabilit un candidat comun – Crin Antonescu – şi sunt sigur că această coaliţie va merge cu candidatul Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale.” PSD nu-l va susține pe Ponta Întrebat despre o eventuală susținere a lui Victor Ponta la prezidențiale, Daniel Zamfir a fost categoric: „Nu există această posibilitate.” El a explicat că, în cazul în care Ponta va decide să candideze, o va face fără sprijinul PSD. „Victor Ponta, dacă va decide să candideze la alegerile prezidenţiale, nu va mai face parte din PSD. (…) Eu n-am auzit niciun lider de organizaţie care să-l susţină pe Victor Ponta şi vă asigur că nu se va întâmpla lucrul ăsta.” Zamfir a menționat că, în cazul în care Victor Ponta își va anunța oficial candidatura, ar trebui să existe o discuție clarificatoare în PSD. „Eu cred că o discuţie trebuie să aibă loc înainte de excluderea domnului Ponta și domnul Ponta trebuie să înţeleagă că Partidul Social Democrat a luat o decizie.” În final, el a subliniat că, în cazul în care Ponta va candida, o va face "sigur din afara partidului" și fără sprijinul liderilor PSD. „Dacă domnia sa decide să candideze, niciun lider al PSD nu-l va susţine pe Victor Ponta.”

Becali dezvăluie planul lui Simion Foto: ProSport
Politică

Becali dezvăluie planul lui Simion

Gigi Becali dezvăluie planul lui George Simion, președintele AUR: așteaptă respingerea candidaturii lui Călin Georgescu, după care va candida el personal. „Acum spune la vrăjeală că nu candidează”, a afirmat Becali, la Antena 3, despre George Simion, șeful partidului care l-a făcut deputat. Citește și: ANALIZĂ Călin Georgescu, legături strânse cu membri ai rețelei Caraman de spionaj ceaușist anti-NATO. SIE continuă să păstreze tăcerea pe acest subiect Becali dezvăluie planul lui Simion Întrebat de ce Simion a declarat de mai multe ori că nu va candida, iar AUR îl va susține pe Călin Georgescu, fostul patron al FCSB a explicat: „La vrăjeală. Așa trebuie să spună, pentru că e politician și băiat decent. Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze și tot electoratul și simpatia se vor muta spre George Simion (...) Nu joacă la două capete. Doar la un capăt. La capătul președinției”. Intervenția sa a venit la scurt timp după ce Becali a fost fotografiat, pe stadion, alături de Marcel Ciolacu și Viorel Hrebenciuc. Întrebat de ce crede că Georgescu nu va fi lăsat să candideze, latifundiarul din Pipera a spus: „Fiindcă știu, mai știu și eu”. Gigi Becali a fost ales deputat AUR în această legislatură.

Festivalul pupăturilor la Congresul PSD de validare a lui Antonescu Inquam Photos / George Călin
Politică

Festivalul pupăturilor la Congresul PSD de validare a lui Antonescu

Festivalul pupăturilor la Congresul PSD de validare a candidaturii lui Crin Antonescu: „Bine ai venit Crin, sper că ți-a fost dor de PSD!”, i-a urat liderul social-democrat Marcel Ciolacu. Candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale a fost validată, duminică, prin vot, în cadrul Congresului extraordinar al PSD. Din 5.928 de reprezentanţi convocaţi, au fost prezenţi 5.516 și au fost înregistrate 5.484 de voturi ”da”, 18 voturi negative şi 14 abţineri. Citește și: Pentru că guvernul Ciolacu a politizat Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz, ni se vor tăia 300 de milioane de euro din PNRR Foto: Gandul Festivalul pupăturilor la Congresul PSD de validare a lui Antonescu Acum, el are susținerea oficială a PSD, PNL și UDMR. „Astăzi suntem obligați să venim în fața românilor uniți și cu o alternativă corectă. Trebuie să venim în fața românilor cu un om care are cu adevărat un profil de prezidențiabil. Un om capabil, cu experiență, educat, onest și patriot. Un om cu principii puternice care a știut să lupte pentru valorile sale și care, în același timp, a putut să spună NU atunci când a fost cazul. Acest om este Crin Antonescu! Bine ai venit Crin, sper că ți-a fost dor de PSD!”, a declarat Marcel Ciolacu, la Congres. Anonescu și Streinu Cercel Inquam Foto/George Calin „Mulțumesc domnule prim-ministru, nimeni vreodată în partidul meu nu a vorbit așa frumos despre mine (...) Pe mine m-a ajutat viața, nu este niciun merit, să știu câteva lucruri, știu ce înseamnă să fii sărac, să fii un copil din marginea țării, știu ce înseamnă să nu ai pile, știu ce înseamnă că crezi că drepturile tale sunt doar pe o foaie de hârtie”, a declarat Crin Antonescu”. Foto: Gandul

Victor Ponta intră în cursa prezidențială (sursa: Facebook/Victor Ponta)
Eveniment

Victor Ponta intră în cursa prezidențială

Victor Ponta intră în cursa prezidențială. Deputatul PSD Victor Ponta a anunțat duminică intenția sa de a intra în cursa pentru alegerile prezidențiale, propunând un proiect de schimbare totală. Acesta și-a exprimat dorința de a oferi românilor lideri curajoși care „să propună o schimbare radicală, așa cum așteaptă ei, nu să lase să se perpetueze sistemul lui Iohannis încă 5 ani”. Victor Ponta intră în cursa prezidențială Victor Ponta a participat la congresul extraordinar al PSD, organizat pentru validarea candidaturii lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale. Citește și: Pentru că guvernul Ciolacu a politizat Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz, ni se vor tăia 300 de milioane de euro din PNRR Cu toate acestea, el nu a avut ocazia să ia cuvântul în fața colegilor social-democrați prezenți la eveniment. "Am vrut să vorbesc în fața Congresului, însă nu am avut acest drept! Important e să mă audă românii! Voi intra în luptă cu toate puterile și tot curajul ca să punem România pe primul loc!", a declarat Ponta pe Facebook. Critica sistemului actual Victor Ponta a subliniat că românii au transmis un semnal clar de nemulțumire față de actualul sistem politic și economic. "Românii au dat un semnal clar în noiembrie, s-au săturat de acest sistem falimentar al lui Iohannis, s-au săturat de aranjamente între șefi de partide, vor să fie ascultați și vor să facă o schimbare radicală. Din păcate, coaliția nu-i ascultă pe români, prin desemnarea unui candidat al trecutului, al sistemului, un candidat al nimănui pentru nimic, arată că nu vor să facă schimbare, vor să perpetueze tot ceea ce a fost rău în acești 10 ani", a afirmat Ponta. Promisiunea unei schimbări totale Ponta a criticat și actualii candidați la alegerile prezidențiale, menționând că singurul care vorbește despre schimbare radicală este Călin Georgescu. "Azi, un singur candidat anunțat, Călin Georgescu, vorbește despre schimbare radicală, ceilalți sunt oamenii sistemului, vor să țină sistemul. Știu că vor să-l scoată din competiție, vor să închidă gura tuturor. Eu știu foarte bine în 2014 cum au manipulat alegerile, știu cum au îndatorat țara cu 200 de miliarde de euro, știu cum au făcut dosare și au distrus dreptul românilor de a trăi mai bine", a adăugat acesta. Obiectivul lui Ponta În final, Victor Ponta a reiterat hotărârea sa de a lupta pentru o schimbare radicală în România. "Sunt foarte hotărât să intru în luptă, românii să aibă mai mulți lideri curajoși care să propună o schimbare radicală, așa cum așteaptă ei, nu să lase să se perpetueze sistemul lui Iohannis încă 5 ani cu un președinte la fel ca Iohannis. Știu cum trebuie să duc această bătălie, o să propun un proiect radical, un proiect de schimbare totală și o să mă lupt pentru acesta, alături de toți românii care vor schimbare. Trebuie neapărat să punem România pe primul loc! Așa să ne ajute Dumnezeu!", a declarat Ponta. Ciolacu: „Nu îl voi vota pe Victor Ponta” Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că nu crede în șansele lui Victor Ponta la alegerile prezidențiale și că, în cazul în care acesta va candida, nu îi va acorda votul. "Marea majoritate (a PSD - n.r.) a decis ceva și vom respecta decizia majorității pentru că așa funcționează democrația. (...) Anunță domnul Ponta că intră în lupta prezidențială de o lună (...) și iarăși luni veți vedea că va merge la o televiziune și va anunța iarăși că intră în lupta prezidențială. Părerea mea este că Victor Ponta ar fi fost un președinte bun în momentul în care a candidat, în acest moment eu nu cred în șansele candidatului Victor Ponta. Pentru că există un candidat comun care nu poate fi oprit de o candidatură independentă. Deci eu nu o să votez cu Victor Ponta, cum nu am votat nici cu Klaus Iohannis", a declarat Ciolacu într-o conferință de presă la Palatul Parlamentului.

Nicușor își menține candidatura, Ghinea-l critică (sursa: Facebook/Elena Lasconi)
Politică

Nicușor își menține candidatura, Ghinea-l critică

Nicușor își menține candidatura, Ghinea-l critică. Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a confirmat o întâlnire cu lidera USR, Elena Lasconi, dar consideră că este puțin probabil ca această întrevedere să ducă la o decizie imediată. Într-un interviu pentru Digi 24, primarul a subliniat că își continuă campania pentru alegerile prezidențiale și urmează să înceapă strângerea de semnături. Dan a fost criticat de Cristian Ghinea, pentru lipsa de „fair play” Nicușor Dan rămâne în competiție Primarul general a declarat că nu intenționează să se retragă din cursa electorală. Citește și: Hidroelectrica a plătit 16 milioane de lei pentru sponsorizări, arată Burduja. Pe ce a cheltuit banii compania de stat: „Proiectul Sfântul Paisie” "Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt clare: am anunțat de la început - rămân în această competiție. Indiferent de decizia USR, colaborarea noastră la nivel local și național va continua, pentru că a fost una foarte bună în ultimii ani." Alegeri prezidențiale: mai mulți candidați pro-occidentali Nicușor Dan a opinat că prezența mai multor candidați pro-occidentali, inclusiv Elena Lasconi și Crin Antonescu, nu reprezintă o problemă, având în vedere sistemul de două tururi: "Toți candidații pro-occidentali care nu ajung în turul doi îl vor susține pe cel rămas. Până pe 15 martie, când se depun candidaturile, mai este timp să ne uităm la sondaje." Majoritatea din Consiliul General: o colaborare dificilă Referindu-se la noua majoritate formată în Consiliul General, Nicușor Dan a subliniat că s-ar fi așteptat la o colaborare între USR și PNL: "Alegerea PNL a fost să facă o majoritate cu PSD, PUSL și AUR. Eu mă voi strădui să colaborez cu ei, chiar dacă vom avea, inevitabil, puncte de vedere diferite pe diverse proiecte." Primarul a subliniat că nu își dorește un conflict permanent între primărie și Consiliul General. Nicușor își menține candidatura, Ghinea-l critică Senatorul USR Cristian Ghinea a criticat modul în care Nicușor Dan își comunică intențiile politice: "Problema este că Nicușor Dan nu prea semnalizează, punându-ne în fața faptului împlinit. Nu este în regulă această lipsă de fair-play. USR l-a susținut de două ori, dar acum avem propriul candidat, Elena Lasconi, care a obținut 1,7 milioane de voturi la prezidențiale. Nu văd de ce ar trebui să renunțe." USR susține în continuare pe Elena Lasconi Ghinea a reamintit că USR a susținut de două ori candidatura lui Nicușor Dan pentru Primăria Capitalei, dar acum prioritățile partidului sunt altele: "Bucureștenii au susținut USR la alegerile parlamentare, nu pe Nicușor Dan. Electoratul este complex, iar noi vom merge mai departe cu Elena Lasconi ca și candidat."

Șoșoacă îl canibalizează pe Georgescu Inquam Photos / George Calin
Politică

Șoșoacă îl canibalizează pe Georgescu

Diana Șoșoacă îl canibalizează pe Călin Georgescu: lidera SOS România anunță că va candida la președinția României, deși în toamnă CCR a blocat-o. Șoșoacă este unul dintre cei mai duri critici ai lui Georgescu și, probabil, va lua voturi de la acesta. Citește și: Campania lui Ciolacu și deficitul lăsat în urmă îngroapă România: S&P a schimbat perspectiva de rating a României de la stabil la negativ. Urmează treapta „Junk” Șoșoacă îl canibalizează pe Georgescu „Am văzut că vreți să candidez la Președinția României. Țin să vă anunț că în Comitetul Național care a avut loc la Botoșani s-a votat candidata partidului la Președinția României să fie Diana Ivanovici Șoșoacă”, a anunțat ea, vineri, la o reuniune de la Palatul Parlamentului, cu ocazia Zilei Unirii. Lidera SOS l-a atacat frecvent pe Georgescu în ultimele săptămâni. „Am fost atenționată sa nu mai vorbesc cu Călin Georgescu că nu e un patriot. E un om al sistemului globalist. A susținut raportul de reducere al persoanelor vârstnice. Vorbește frumos, dar și Iohannis frumos și ne-a vândut țara (...) În plus, Călin Georgescu nu este naționalist, ci globalist, el a lucrat pentru Guvernul României la implementarea Agendei 2020 și acum candidează pentru a implementa agenda globalistă 2030”, a spus ea. Ulterior, Șoșoacă s-a plâns că susținătorii lui Georgescu au amenințat-o: „E atâta hate, atata ură, ce n-am putut să văd în viața mea. Am amenințări cu moartea, amenințări cu viol la adresa fetiței mele, amenințări cu moartea la adresa băiatului meu. Cum e posibil?” Totuși, în toamna anului 2024, CCR i-a respins candidatura. „Declarațiile publice, luările de poziții și exprimarea unor convingeri în contradicție cu valorile constituționale și cu exigențele unei societăți democratice, coroborate cu participarea la anumite evenimente publice sunt temeiuri suficiente pentru a indica faptul că doamna Diana Iovanovici-Șoșoacă, în calitate de candidat la funcția de Președinte al României, pune la îndoială și desconsideră obligația de respectare a Constituției prin discursul său public referitor la înlăturarea unor garanții esențiale ale valorilor și opțiunilor fundamentale ale statului, respectiv calitatea de stat membru al UE și al NATO”, a susținut Curtea Constituțională.

Tudorel Toader se pregătește de o candidatură la președinție Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Tudorel Toader se pregătește de o candidatură la președinție

Tudorel Toader se pregătește de o candidatură la președinție, fiind susținut de o aripă din AUR, afirmă surse politice. De altfel, în ultimele zile, el a transmis mai multe semnale că ar fi interesat, dar a evitat să afirme clar că și-ar dori să candideze. Citește și: Bolojan susține că este nevoie disperată de eliminarea risipei bugetare: Riscăm să intrăm în incapacitate de plată Potrivit unor surse politice, un grup din AUR, în frunte cu Claudiu Târziu, ar sprijini, deocamdată neoficial, această candidatură. Într-un stil deja caracteristic, fostul ministru al Justiției în regimul Dragnea a scris mai multe postări pe Facebook pe care urlterior le-a șters. Tudorel Toader se pregătește de o candidatură la președinție „Apreciez propunerea lui Daniel Funeriu: fiecare candidat la prezidențiale să arate ce a făcut pentru binele public, pentru România! PS: acest mesaj va fi șters la orele 21.00”, a scris Toader la 27 decembrie. Duminică seară, un alt mesaj pe Facebook, care urma să fie șters, prezenta o captură de ecran dion care reieșea că numele cel mai frecvent căutate în aceste zile sunt cele ale lui Tudorel Toader, Călin Georgescu și Crin Antonescu. La 4 ianuarie, fostul ministru al Justiției a apărut la Antena 3, unde l-a atacat pe candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR, Crin Antonescu. „Faptul că un candidat comun, Crin Antonescu, practic el a anunțat că și-a autosuspendat candidatura - i-am citit declarația - și așteaptă alianța să revină cu o propunere mai consistentă probabil. Vă rog să fiți de acord, problema aceasta a candidaturii la funcția supremă în statul român nu este o chestiune că «azi mă ofer, mâine mă sacrific dacă țara are nevoie de mine și poimâine mă autosuspend, că nu prea m-au căutat și nu prea m-au sprijinit, dar rămân deschis să reluăm colaborarea». Pe mine mă surprinde această abordare, dar probabil că face parte dintr-un registru comportamental mai de demult, mai larg, mai cuprinzător, nu este problema mea”, a spus Toader. „Primesc din ce în ce tot mai multe sugestii de a face un astfel de demers” El a fost întrebat dacă și-ar dori să candideze, dar a evitat un răspuns. „Fiți de acord cu următorul lucru: un deceniu de judecător la Curtea Constituțională îți dă o experiență, o încărcătură pe care nu știu dacă în bibliotecă o poți dobândi toată viața. Mă refer la mecanismele statului de drept. Or să fii mediator între puterile statului trebuie să știi competențele, limitele fiecăreia dintre cele trei puteri. Nu vă răspund acum în mod tranșant. Pot să confirm faptul că primesc din ce în ce tot mai multe sugestii de a face un astfel de demers, dar nicăieri nu am răspuns categoric că da, după cum n-am răspuns categoric că nu. Toate la vremea lor”, a declarat el la postul controlat de Dan Voiculescu.

PSD, tăcere după ce Antonescu a amenințat că se retrage Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

PSD, tăcere după ce Antonescu a amenințat că se retrage

PSD a păstrat o tăcere deplină, până la ora redactării acestei știri, după ce Crin Antonescu a amenințat că se retrage din competiția pentru funcția de președinte al României. În schimb, liderul PNL, Ilie Bolojan, și cel al UDMR, Kelemen Hunor, au spus că-l susțin în continuare pe fostul lider al PNL și al USL. Citește și: Ponta atacă hotărârea României de a vinde energie Moldovei: „Să ne opunem când o decizie a Comisiei Europene este împotriva intereselor României” PSD, tăcere după ce Antonescu a amenințat că se retrage „Am discutat cu domnul Antonescu dar ce aș vrea să corectez din ce ați spus dumneavoastră este că domnul Antonescu nu a făcut un pas în spate. Eu cred că a spus câteva lucruri care sunt corecte, și anume că e nevoie de un calendar cât mai repede care să clarifice data alegerilor (...) În ce privește decizia PNL, vă pot asigura că înainte de a semna acest protocol, am avut o consultare la nivelul conducerii partidului și există un acord pentru susținerea domnului Crin Antonescu, altfel nu mă puteam duce și să angajez partidul fără să existe un acord informal pentru această chestiune”, a spus Bolojan la Antena 3. „Are dreptate Crin Antonescu: data alegerilor trebuie stabilită cât mai repede, nu putem tergiversa, nu putem amâna stabilirea datei alegerilor. Săptămâna care urmează trebuie o decizie care să se transforme în OUG și apoi în Hotărâre de Guvern, iar aceste alegeri prezidențiale trebuie făcute înainte de sărbătorile pascale”, a spus și Kelemen Hunor, care a reiterat susținerea UDMR pentru Antonescu. „În legătură cu calitatea mea de candidat, cunoscută și recunoscută public până acum, aceea de candidat comun al coaliției aflate la guvernare, încep prin a anunța că în mod unilateral, adică eu, candidatul, consider acordul privitor la această candidatură, suspendat”, a spus Crin Antonescu sâmbătă seara.

Crin Antonescu își suspendă candidatura prezidențială (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Politică

Crin Antonescu își suspendă candidatura prezidențială

Crin Antonescu își suspendă candidatura prezidențială. Prezentat drept candidat comun al partidelor de guvernare PSD, PNL și UDMR, Crin Antonescu dă înapoi, potrivit unor declarații făcute la Digi24. Crin Antonescu își suspendă candidatura prezidențială "Eu nu îmi retrag această candidatură, eu nu dau înapoi, am asumat cu tot ce înseamnă ea, toate dificultățile și tot parcursul, și eu sunt în orice moment dispus să o duc până la capăt. Citește și: „Dacă faci venituri din activități independente sau drepturi de autor, plătești mai mult decât ca salariat”, spune antreprenorul Cătălin Teniță Ceea ce am constatat este că cealaltă parte a acestui acord, adică cei patru lideri politici care au făcut această propunere și au luat acest angajament, nu au fost suficient de împuterniciți, ca să spun așa, sau nu au avut toate acreditările la ei atunci când au pus semnătura pe acest acord. Când se hotărăsc dacă au un candidat și ce candidat au, dacă doresc ca tot pe mine să mă dorească, atunci știu unde mă găsesc. Din acest motiv îl consider suspendat, până când domniile lor clarifică dacă acest acord revine în vigoare, sau dacă, eventual, au alte opțiuni. "Am înțeles urgența, am acceptat urgența" Pe scurt, ce s-a întâmplat? Ei au făcut această propunere, eu am acceptat-o, le-am spus de atunci că dacă mai au consultări de făcut în partid, să le facă și poate după aceea să anunțăm. Dânșii au spus «nu, avem responsabilitatea și calitatea ca lideri politici să angajăm acest lucru, și este urgent». Am înțeles urgența, am acceptat urgența. De asta s-a legat și o discuție privitoare la o dată cât mai rapidă a alegerilor prezidențiale. Acordul a fost făcut la data de 22 decembrie și am stabilit că alegerile să aibă loc cât mai repede. Suntem în 4 ianuarie 2025, nu avem încă, deși s-au vehiculat niște date, dar ele nu s-au concretizat, deși între timp avem un nou guvern, au fost câteva ședințe de guvern, s-a vorbit despre fixarea datelor alegerilor, și totuși nu avem o dată, ceea ce, din punctul meu de vedere, este greu de explicat și, în orice caz, destul de greu de acceptat pentru opinia publică. "Eu nu dau înapoi" Nu avem o dată a alegerilor și nu înțeleg de ce. Pentru că din punctul meu de vedere, dacă în 6 decembrie CCR a decis anularea alegerilor și, implicit, repetarea lor, de a doua zi sau de când a fost la Monitorul Oficial această decizie publicată, de a doua zi, Guvernul care era în exercițiu atunci, ar fi trebuit să dea după calculul de rigoare cu numărul de zile prescris de lege, cea mai apropiată dată a alegerilor prezidențiale. Eu aştept din partea lor, ca cetăţean, să se comporte responsabil şi să anunţe de îndată data alegerilor prezidenţiale, să dea toate informaţiile si explicatiile în legătură cu ce s-a întâmplat în România cu anularea primului tur de scrutin, să garanteze că în această ţară există democraţie şi să se hotărască în cât timp doresc care este candidatul lor la prezidentiale. Ştiu de unde să mă ia şi atunci o să le dau și eu un răspuns. Nu sunt un om vanitos, sunt doar orgolios atunci când vorbesc despre lucruri publice. Eu nu dau înapoi, răspunsul urmează să-l dea dânşii. Eu nu sunt forță de muncă disponibilă la candidatură, n-am cerut nimănui candidatura. Sunt amatori destui pe piaţă, slavă Domnului, deci au de unde găsi, nu e cazul meu!"

Nicușor Dan menține candidatura la prezidențiale (sursa: Facebook/Nicușor Dan)
Politică

Nicușor Dan menține candidatura la prezidențiale

Nicușor Dan menține candidatura la prezidențiale. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, și-a reafirmat intenția de a candida independent la alegerile prezidențiale din 2025, pledând pentru o schimbare profundă în politica românească. Nicușor Dan menține candidatura la prezidențiale "Îmi menţin intenţia de a candida independent la alegerile prezidenţiale de anul viitor. Citește și: Radu Marinescu, avocatul care fost numit ministru al Justiției, controlat de cuplul Lia Olguța Vasilescu – Claudiu Manda, a încasat sute de mii de lei din contracte cu primari pesediști din Dolj și Gorj Cred cu tărie că România are nevoie de un alt mod de a face politică - unul bazat pe claritate, transparenţă şi soluţii reale, fără compromisuri şi fără jocuri de culise," a scris acesta pe pagina sa de Facebook. Nicuşor Dan subliniază că politica trebuie să depășească polarizarea simplistă. "Politica nu trebuie să fie doar alb şi negru. În fiecare partid există oameni de bună credinţă, care doresc reformă şi care s-au săturat de mentalitatea 'merge şi aşa'. Împreună, trebuie să construim un stat funcţional, bazat pe merit şi profesionalism." Modernizare și meritocrație Primarul Capitalei a evidențiat necesitatea eliberării instituțiilor publice de influențele grupurilor de interese: "E timpul să eliberăm instituţiile statului de influenţele găştilor politice şi să le readucem în slujba cetăţenilor. România merită o administraţie care să lucreze pentru oameni, nu pentru interese obscure. Viziunea mea e simplă: o Românie dreaptă, modernă şi deschisă spre viitor." Susținerea coaliției pentru Crin Antonescu În paralel, partidele din coaliția de guvernare, incluzând PNL, și-au desemnat propriul candidat unic pentru Președinția României: Crin Antonescu. Anunțul a fost făcut de Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL: "Am convenit prin consens ca acest candidat să fie domnul Crin Antonescu, urmând ca fiecare partid politic să desemneze candidatul şi să aprobe această candidatură în forurile interne ale fiecăruia." Viziuni diferențiate Alegerile prezidențiale din 2025 se prefigurează ca o confruntare între două viziuni distincte. Candidatura independentă a lui Nicușor Dan, bazată pe transparență și meritocrație, și candidatura coaliției guvernamentale, reprezentată de Crin Antonescu. Ambele tabere mizează pe un electorat care își dorește o schimbare profundă în modul de a face politică în România.

Anca Alexandrescu declară că va candida Foto: Ziarul de Iași
Politică

Anca Alexandrescu declară că va candida

Se anunță un circ maxim la prezidențiale: moderatoarea postului Realitatea TV, Anca Alexandrescu, declară că va candida, dacă Victor Ponta intră în competiție. Ea a fost ani întregi consiliera lui Ponta și a lucrat la Palatul Victoria, în calitate de secretar de stat în perioada în care acesta era șeful Guvernului. Citește și: VIDEO Cum au făcut circ Șoșoacă și Makaveli în Parlament. Makaveli, plătit acum din bani publici, din bugetul Legislativului Anca Alexandrescu declară că va candida „Victor Ponta, dacă îndrăznești să-ți mai depui candidatura în cazul în care domnul Călin Georgescu este oprit să candideze, am să-mi depun și eu împotriva ta. Pentru că este inadmisibil ca niște personaje care au stat în sufrageria statului paralel acasă la Gabriel Oprea, alături de Kovesi și de Coldea, să aibă tupeul astăzi să încerce să mai pună mâna pe România. S-a terminat cu voi. Și veți avea de-a face cu mine”, a perorat ea, potrivit unei transcrieri de pe site-ul stiripesurse.ro. Alexandrescu a spus că va vota cu Călin Georgescu, dacă acesta va putea candida. Propagandista lui Călin Georgescu, Anca Alexandrescu, a fost o sinecuristă promovată de Victor Ponta în poziții pentru care nu avea nici o calificare și beneficiară indirectă a uneia din cele mai mari țepe PSD-Ponta, uitata afacere Petromidia, a arătat DeFapt.ro. Anca Alexandrescu a fost sinecurista PSD Anca Alexandrescu, care de facto a lucrat pentru PSD din 1996 în 2019, a absolvit o așa numită „Școală superioară de jurnalistică”, în 1995, când avea circa 22 de ani, și Dreptul, la Universitatea Ecologică, când avea circa 30 de ani. Cu aceste calificări, PSD a plasat-o în diverse consilii de administrație ale unor structuri de stat. Anca Alexandrescu a făcut parte din: în 2019, a făcut parte din consiliul de administrație al Romaero – compania a minsiterului Economiei, parte a industriei aviației – unde încasa circa 2.500 de lei pe lună din 2016 a fost plasată în Fondul Român de Contragarantare, de unde lua 7.200 de lei/lună în 2015 l-a înlocuit pe Cristian Socol din consiliul de administrație al IOR în 2016 făcea parte din consiliul de administrație al companiei de înzestrare cu armament, Romarm Însă cea mai mare lovitură a fost plasarea ei ca PR al KazMunayGas între iunie 2016 și mai 2017, unde a câștigat 10.000 de euro pe lună, potrivit Newsweek România. „Niciun șef de PR de pe piața din România nu câștigă această sumă netă lunar de la o singură companie, salariul pentru o astfel de poziție fiind în jurul sumei de 5.000 de euro net”, scria atunci această publicație.

Funeriu, primul care anunță că vrea să candideze la președinția României Foto: Facebook
Politică

Funeriu, primul care anunță vrea candideze la președinția României

Daniel Funeriu, primul care anunță deschis că vrea să candideze la președinția României: el a făcut acest anunț în emisunea lui Denise Rifai, „În Opoziție”. Citește și: Un an de la ultima cerere de plată depusă de România în cadrul PNRR, care n-a fost aprobată nici azi. Celelalte cereri de plată depuse în decembrie 2023, aprobate Până acum, presa a identificat mai mulți potențiali candidați din partea coaliției PSD-PNL-USR-UDMR, dar nici unul nu a spus clar că ar dori să candideze. Și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, și rectorul UBB, Daniel David, au arătat că așteaptă analizele partidelor și cercetări sociologice. Funeriu, primul care anunță că vrea să candideze la președinția României Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, despre variante de prezidenţiabili din partea coaliţiei de guvernare că în opinia sa ar putea fi Daniel David, profesor universitar, rectorul UBB, sau Daniel Funeriu, Theodor Paleologu, Crin Antonescu, personalităţi care au şi capacitatea şi calitatea intelectuală şi calităţile umane, politice. El a precizat că este important ca cei care vor forma guvernul să aibă un singur candidat la alegerile prezidenţiale şi că acestea ar putea fi organizate pe 16 martie, primul tur şi pe 30 martie, al doilea tur de scrutin. „Ordoliberal cu poziții moderat conservatoare” „Mă declar un ordoliberal cu poziții devenite treptat moderat conservatoare. Partea progresistă a spectrului politic mă consideră prea conservator, în special pentru discursul meu favorabil valorilor creștine. Partea extremei naționaliste și ultraconservatoare a spectrului politic mă acuză că sunt prea progresist pentru că am susținut campaniile de vaccinare împotriva cancerului de col uterin. Atlantist și pro-european convins și militant, am denunțat excesele de tip woke și lipsa de fermitate împotriva migrației ilegale, înscriindu-mă în linia trasată de părinții fondatori ai Uniunii Europene și opunându-mă unor măsuri care extind influența unor instituții dincolo de atribuțiile conferite de Tratatul Uniunii Europene. Am militat pentru afirmarea vocii României în contextul Uniunii Europene și pentru o politică externă mai asertivă și îndreptată înspre aliați strategici precum Marea Britanie și Statele Unite. Sunt radical împotriva ideologiei în școli. În ultima perioadă am devenit o voce fermă în chestiuni legate de educație, de reforme ale statului, atrăgând atenția asupra pericolului populismului și fragmentării sociale (de exemplu aici), militând pentru coeziune socială și strângere a națiunii în jurul valorilor tradiționale. Am avertizat în multiple rânduri asupra pericolului creșterii partidelor extremiste, fiind un avocat al moderației și coeziunii sociale”, se definește Funeriu, pe blogul său.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră