vineri 21 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: candidați

30 articole
Politică

Călin Georgescu fuge de confruntări

Călin Georgescu fuge de confruntări: „Nu voi participa la nicio dezbatere. Nu vor fi conferințe de presă, vor fi conferințe cu poporul român”, a declarat el la Realitatea TV. Citește și: VIDEO Amenințări cumplite de la fanaticii lui Călin Georgescu: „Băi, Bolojane, vă iau familia și o dau, uite așa, cu capul de bordură!” Călin Georgescu fuge de confruntări „Nu vreau să particip și nu voi participa la nicio dezbatere, că eu nu am la ce dezbatere să particip, mai ales cu falși contracandidați. În plus de atâta, nu vor fi conferințe de presă, vor fi conferințe cu poporul român, în care voi explica ce vom face, vom discuta cum vom procesa lucrurile, cum ne vom lua țara înapoi. Voi explica programul de țară – apă, aer, energie – și toate lucrurile, în așa fel încât antreprenorul român și producătorul român să fie înălțat la rangul pe care îl merită”, a spus așa-zisul președinte ales al României. Pe de altă parte, el pare să se fi împăcat cu faptul că alegerile prezidențiale din 2024 au fost anulate, așa că a anunțat, la Realitatea TV, că va începe o campanie de strângere de semnături pentru a participa la scrutinul organizat în mai 2025. „Anca Alexandrescu: Vreți să strângeți semnăturile într-o singură zi? Călin Georgescu: Posibil să le strângem într-o singură zi. Gândiți-vă ce a spus J.D. Vance, că baza democrației este vocea poporului. Asta se întâmplă”, a spus Georgescu, în dialog cu una din susținătoarele sale, la Realitatea TV.

Călin Georgescu fuge de confruntări Foto: Inquam/Octav Ganea
Cine sunt candidații pentru alegerile prezidențiale (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Politică

Cine sunt candidații pentru alegerile prezidențiale

Cine sunt candidații pentru alegerile prezidențiale: perioada electorală va începe săptămâna viitoare, odată cu constituirea Biroului Electoral Central (BEC), programată între 20 și 22 februarie. Cine sunt candidații pentru alegerile prezidențiale Până pe 27 februarie, prin tragere la sorți, vor fi formate și Birourile Electorale Județene. Pe 26 februarie expiră termenul pentru soluționarea contestațiilor privind deciziile BEC de admitere sau respingere a protocolului de constituire a unei alianțe electorale. Citește și: Șocant: deși clienții Nordis au fost avertizați de avocați să nu dea bani pe promisiuni de vânzare-cumpărare fără înscriere în cartea funciară, cei mai mulți au ignorat sfatul Ultima zi pentru înscrierea candidaturilor la alegerile prezidențiale este 15 martie. În următoarele două zile, se va decide înregistrarea sau respingerea candidaturilor și a însemnelor electorale. Contestațiile pot fi depuse până pe 18 martie la Curtea Constituțională, care le va soluționa cel târziu pe 19 martie. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Mircea Marian
Opinii

Cine va intra în turul II

„Cine va intra în turul II?” este întrebarea cu care am fost bombardat în aceste zile. Răspunsul este: nu știu. Și, deși par lozinci, chiar vor conta a) mobilizarea fiecărui partid și b) efortul de a contabiliza fiecare vot. Citește și: Cotele la pariuri politice: vezi cine crede în șansele lui Ciucă și Lasconi, și cine în Simion Nu am avut niciodată o bătălie așa de strânsă pentru turul II. Rezultatele se vor ști luni dimineața, deci peste aproximativ 84 de ore și încerc să prezint, punctual, evenimentele care vor influența scorul alegerilor: Vineri, 22 noiembrie: În funcție de impactul scandalului Nordis asupra lui Ciolacu, PSD va ști în ce măsură va putea să-i dea voturi lui George Simion. Cel mai probabil, adevăratul impact se va simți abia în turul II. Vom vedea dacă rețelele sociale limitează mesajele candidatului independent Călin Georgescu și electoratul „suveranist” se mută spre George Simion Un scandal de ultim moment? Totuși, sociologii știu că o „dezvăluire” care are cu 48 de ore înainte de alegeri are impact foarte limitat. Duminică, 24 noiembrie: PSD controlează toate cele trei institute care fac exit poll-uri - CURS (Buble), CIRA și Avangarde (ambele - Pieleanu) - și va ști în timp real cum evoluează votul. Aceasta îi va permite să știe unde trebuie să mobilizeze electoratul și unde își poate permite să-i dea voturi lui Simion. PSD are cel mai bine organizat aparat de partid, va ști cum evoluează votul și privind la prezență, pe secție de votare. Este foarte posibil ca exit poll-urile care vor fi prezentate la ora 21.00 să fie aranjate, în marja de eroare, pentru a pregăti posibile fraude de peste noapte. Va conta capacitatea PNL, USR și AUR de a-și mobiliza alegătorii. O au? În 2009 și 2014, votul din Diaspora a generat emoție. Puțin probabil să se întâmple așa ceva acum. Duminică, 24 noiembrie/luni 25 noiembrie: Începe numărătoarea voturilor, iar în mediul rural primarii controlează secțiile de votare. PSD are 1.677 de primari, PNL - 1.132, USR - 28, iar AUR - 30. USR va avea serioase probleme în mediul rural. Diaspora: o uriașă necunoscută, după surpriza de la europarlamentare, când a votat AUR și Șoșoacă. Dacă aș fi obligat să pariez, aș spune că în turul doi vor intra Ciolacu (evident) și candidatul cu partid mai bine organizat/mobilizat și mai mulți primari. Deci, aș paria un leu pe Ciucă - repet, dacă aș fi obligat să joc. Dar nu mai mult. PS: Cu cine voi vota eu? Habar nu am. Habar nu am, dar știu că orice aș face voi regreta.

Cei mai bogați candidați la prezidențiale (sursa: Facebook/Ana Birchall, Mircea Geoană)
Politică

Cei mai bogați candidați la prezidențiale

Cei mai bogați candidați la prezidențiale. Proprietăți, venituri substanțiale, bijuterii, tablouri, lingouri de aur și conturi bancare sunt doar câteva dintre elementele care definesc averile declarate de cei 14 candidați la alegerile prezidențiale din acest an. Iată cum se conturează topul celor mai bogați candidați și detalii despre sursele lor de venit. Cei mai bogați candidați la prezidențiale Ana Birchall ocupă primul loc cu o avere impresionantă, incluzând proprietăți în România și SUA, bijuterii evaluate la 65.000 de euro, lingouri de aur în valoare de 411.000 de euro, obligațiuni de aproape o jumătate de milion de euro și investiții financiare în străinătate de 23 de milioane de euro. Citește și: Raport Finanțe: Guvernul trebuia să încaseze, în 2024, 2,5 miliarde euro din fondurile structurale și de coeziune, dar a încasat zero în nouă luni Mircea Geoană este pe locul al doilea. Fostul diplomat deține conturi în țară și străinătate de peste 600.000 de euro, două apartamente, obiecte de mobilier, icoane, tablouri, bijuterii și alte bunuri de valoare. Alexandra Păcuraru declară două autoturisme de lux, colecții de artă, icoane, tablouri și bijuterii evaluate la 100.000 de euro, precum și acțiuni în valoare de 6,2 milioane de lei. Kelemen Hunor menționează trei case, cinci terenuri, patru mașini și 180.000 de euro în conturi. Cristian Terheș are patru terenuri, trei apartamente și conturi bancare de aproape 175.000 de euro. Călin Georgescu raportează depozite bancare de 264.000 de euro. Venituri anuale: cine câștigă cel mai mult La capitolul venituri, Mircea Geoană este pe primul loc cu un salariu anual de 240.000 de euro de la NATO. Este urmat de Ana Birchall cu peste 100.000 de euro de la Nuclearelectrica, Cristian Terheș cu 93.000 de euro din calitatea de europarlamentar, Kelemen Hunor cu venituri de 81.000 de euro. Candidați care beneficiază de pensii de stat Patru candidați primesc pensii plătite de statul român: Pe primul loc se situează Nicolae Ciucă, 232.920 lei anual (MApN) Este urmat de Silviu Predoiu, 229.140 lei anual (MApN), Cristian Diaconescu, 110.400 lei anual (MAE) și Mircea Geoană, 104.000 lei anual (MAE). Cazuri speciale: candidați fără avere declarată George Simion nu a declarat niciun bun mobil sau imobil, iar Sebastian Constantin Popescu, candidat independent, nu a avut venituri în ultimul an. Averile declarate ale candidaților reflectă atât diferențele de statut financiar, cât și diversitatea surselor de venit. Aceste informații oferă o imagine clară asupra profilurilor economice ale celor care aspiră să devină președintele României.

Cei mai mulți candidați sunt ingineri (sursa: Facebook/Autoritatea Electorală Permanentă)
Politică

Cei mai mulți candidați sunt ingineri

Cei mai mulți candidați sunt ingineri. Majoritatea candidaților la alegerile parlamentare din Iași provin din domeniul ingineriei, urmați de economiști, profesori și medici. Cei mai mulți candidați sunt ingineri Aproximativ unul din cinci candidați este din afara județului, iar unele partide au propus liste exclusiv cu "importuri politice". Citește și: Raport Finanțe: Guvernul trebuia să încaseze, în 2024, 2,5 miliarde euro din fondurile structurale și de coeziune, dar a încasat zero în nouă luni La Camera Deputaților, șase din cele 22 de liste depuse sunt deschise de candidați din alte județe, însă doar unul are șanse reale să obțină un mandat. Pentru Senat, au fost validate 21 de liste, dintre care șapte sunt conduse de politicieni din afara Iașiului, dar și aici doar un singur candidat este favorit pentru a deveni senator. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Sora uneia din cele mai bogate șefe ale unei companii de stat, pe lista lui Simion Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Sora bogate șefe ale unei companii de stat, pe lista lui Simion

Sora uneia dintre cele mai bogate șefe ale unei companii de stat este prima pe lista lui George Simion la Senat, în Bacău: candidata AUR Daniela Ștefănescu ar fi sora Manuelei Pătrășcoiu, controversata directoare a Companiei Naționale de Investiții (CNI). CNI gestionează investițiile Guvernului în săli de sport, apă-canalizare, așezăminte culturale sau instituții de învățământ. Citește și: EXCLUSIV Vlad Voiculescu nu exclude o alianță USR-PSD în Consiliul General al Municipiului București Sora uneia dintre cele mai bogate șefe ale unei companii de stat, pe lista lui Simion De altfel, în declarația de avere a Manuelei Pătrășcoiu apar mai multe locuințe, moștenite, deținute în comun cu Daniela Ștefănescu. Declaratia de avere din iunie 2024 a Manuelei Patrascoiu Presa din Bacău a scris că Daniela Ștefănescu a fost parașutată la Bacău, deși nu are nici o legătură nici cu organizația locală, nici cu formațiunea lui George Simion. „Lista de la Senat este deschisă de Daniela Ștefănescu, cumnata unui fost șef al Gărzii Financiare Bacău, Eugen Ștefănescu. Ea este șefă de serviciu la Secretariatul General al Guvernului și deține, conform declarației de avere, trei apartamente, două case și un spațiu comercial, în Bacău și București. Soțul Danielei, Cristian Ștefănescu, este director al organizației Casa Socială a Constructorilor (...) Membrii AUR Bacău sunt frustrați de propunerea partidului, mai ales în ceea ce privește «plantarea» Danielei Ștefănescu prima pe listă la Senat”, a arătat Ziarul de Bacău. Surse politice au explicat, pentru DeFapt.ro, care este motivul acestei candidaturi surprinzătoare, care nu aduce nici un câștig electoral pentru AUR: Daniela Ștefănescu este sora Manuelei Pătrășcoiu, plasată de Liviu Dragnea la conducerea CNI acum circa zece ani. Manuela Pătrășcoiu este din Bacău, unde a făcut liceul ,,Lucrețiu Pătrășcanu". Înainte ca Dragnea să o promoveze la CNI, ea a mai fost contabilă la Flacăra și directoare economică la Rebus. Avere de angajat la stat Pătrășcoiu ar putea fi una dintre cele mai bogate șefe ale unei companii de stat. Salariul ei este secretizat, dar presa estimează că ar avea peste 7.000 de euro, net, pe lună. În plus, pentru „gestionare proiecte externe”, ea primit de la CNI peste 43.000 de euro, net, în anul fiscal 2023. Salariul mediu lunar, brut, în CNI este de circa 4.900 de euro pe lună, în 2024. Șefa CNI deține două apartamente și patru case, plus „alte categorii de bunuri imobile” (spații comerciale) în Ilfov, București și Bacău. Majoritatea acestor bunuri sunt moștenite, în 2023, și deținute împreună cu Daniela Ștefănescu. Casa din București are peste 180 mp, potrivit declarației de avere. În plus, Pătrășcoiu mai are terenuri intravilane în Ilfov (695 mp), București (263 mp) și Schitu, Constanța (1.000 mp). La acestea se adaugă o pădure de trei hectare și mai multe terenuri în extravilan și intravilan în Bacău. Șefa CNI are un BMW X5, bijuterii de peste 88.000 de lei și aproape 400.000 de lei în conturi bancare. Pe d ealtă parte, în 2023 și 2024, Pătrășcoiu s-a împrumutat de la trei bănci cu aproape 670.000 de lei.

Fără candidați parlamentari penali, susține PSD (sursa: Faccebook/Adrian Ionut Chesnoiu)
Politică

Fără candidați parlamentari penali, susține PSD

Fără candidați parlamentari penali, susține PSD. Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a anunțat marți că listele de candidați pentru alegerile parlamentare vor fi reevaluate. Fără candidați parlamentari penali, susține PSD Această decizie vine după ce Consiliul Politic Național al partidului a hotărât să nu includă persoane care au fost trimise în judecată pentru fapte de corupție, fapte asimilate corupției sau incompatibilități. Citește și: Averea inexplicabil de mare a polițistului lui Băluță care l-a respins pe Nicușor Dan în Piața Unirii și a sunat la 112. Soția, fără venituri ani întregi, lucrează la Primăria Sectorului 4 Măsura are scopul de a asigura integritatea candidaților PSD și de a consolida încrederea electoratului în formațiune. Declarația lui Romașcanu "A avut loc acum câteva minute un Consiliu Politic Naţional strict pe teme organizatorice. Principalul vot care s-a dat astăzi a fost acela obţinut în unanimitate de a nu avea pe liste candidaţi care au probleme în justiţie. Iniţial a fost vorba să nu existe acţiuni în justiţie legate de problemele de corupţie sau cele asimilate acestora, am extins această chestiune şi către zonele de incompatibilitate. (...) Există persoane care s-au retras deja de pe liste, persoane notorii pe care le ştiţi deja, dar există solicitarea din partea conducerii partidului, în urma votului de astăzi, ca toate lumea, preşedinţii de organizaţii, să facă o reevaluare a listelor şi să ia măsuri de retragere acolo unde se vor găsi cazuri. Din ceea ce se ştie la nivel central nu există altele, dar trebuie reluate pentru a nu avea niciun fel de problemă", a spus Romaşcanu, la sediul central al PSD. Acesta a adăugat că PSD va veni în faţa alegătorilor cu liste formate din oameni care nu au niciun fel de probleme în justiţie "de niciun fel de natură"

Prezidențiabilii s-au evitat la Sfânta Parascheva (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Politică

Prezidențiabilii s-au evitat la Sfânta Parascheva

Prezidențiabilii s-au evitat la Sfânta Parascheva. Toți candidații la președinție care au venit la racla Sfintei Parascheva au reușit să se evite unii pe alții. Prezidențiabilii s-au evitat la Sfânta Parascheva Ciolacu a participat la o întâlnire de mobilizare a primarilor pentru cele două campanii iar Ciucă a vizitat Spitalul de Copii, unde renovarea clădirii va fi urmată de extinderea Unității de Primire a Urgențelor și a ambulatorului. Citește și: O fostă sportivă olimpică a refuzat să promoveze Nordis: „Am fost primită cu șampanie bună și copleșită de atenția negociatorilor” Geoană și Diaconescu și-au prezentat programele pentru alegeri, apoi candidații au plecat din oraș. Toți au respins ideea că ar fi venit la Iași doar pentru imagine. Luni seară, la ora 20 încă erau 40 de mii de oameni care așteptau să se închine la Sfintele Moaște, coada întinzându-se dincolo de Podul Cantemir. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Invazie de prezidențiabili la Sfânta Parascheva (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Politică

Invazie de prezidențiabili la Sfânta Parascheva

Invazie de prezidențiabili la Sfânta Parascheva. Hramul Sfintei Parascheva din Iași atrage anul acesta o mare parte dintre candidații la alegerile prezidențiale. Invazie de prezidențiabili la Sfânta Parascheva Printre aceștia se numără Marcel Ciolacu (prim-ministru, PSD), Nicolae Ciucă (președinte al Senatului, PNL), Mircea Geoană (independent), Elena Lasconi (USR), Ludovic Orban (FD) și Cristian Diaconescu (independent). Citește și: Selly, lux second-hand: influencerul Nordis și-a luat Mercedes S580 Maybach la mâna a doua din Suedia. Bolidul a trecut pe la o firmă de ambalaje și pe la mai mulți dealeri auto Vizita lui George Simion (AUR), care fusese anunțată inițial, este acum incertă. Candidații vor participa la slujba de luni, 14 octombrie, organizată în fața Catedralei Mitropolitane. De asemenea, alte șapte persoane candidează la alegerile prezidențiale și este posibil ca unii dintre aceștia să ajungă la Iași în zilele următoare. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Viitorul președinte al României, în pelerinaj la Sfânta Parascheva (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Politică

Viitorul președinte al României, în pelerinaj

Viitorul președinte al României, în pelerinaj. Cu ocazia hramului Sfintei Parascheva de la Iași, cel puțin cinci candidați la alegerile prezidențiale sunt așteptați să participe la evenimentele religioase și la întâlnirile politice organizate în oraș. Viitorul președinte al României, în pelerinaj Deși partidele nu au făcut publice programele oficiale ale candidaților, aceștia sunt așteptați să fie prezenți la slujba specială care va avea loc luni, 14 octombrie, la Catedrala Mitropolitană din Iași. Citește și: VIDEO Și cu banii Nordis, Selly și-a luat Mercedes Maybach clasa S de peste 250.000 de euro. Firma influencerului are datorii de milioane, dar plătește leasing pentru Mercedes și Porsche Prim-ministrul și liderul PSD, Marcel Ciolacu, va ajunge la Iași însoțit de mai mulți miniștri din cabinetul său, care dețin și funcții importante în conducerea centrală a partidului. Nicolae Ciucă, președintele Senatului și candidatul PNL la alegerile prezidențiale, va fi, de asemenea, prezent la Iași duminică. Pe lângă participarea la evenimentele religioase, Ciucă va avea întâlniri cu activul de partid. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Avalanșă de putiniști pe lista candidaților la prezidențiale: preotul Ciprian Mega la Moscova, în aprilie 2024
Politică

Avalanșă de putiniști pe lista candidaților la prezidențiale

Avalanșă de conspiraționiști, putiniști și anti-europeni pe lista candidaților la prezidențiale, dar doar Șoșoacă a fost eliminată din competiție: pe ultima sută de metri, la BEC și-au depus candidaturile și Alexandra Păcuraru, fiica patronului penal al Realității TV, medicul Răzvan Constantinescu, un aliat al Dianei Șoșoacă, preotul Ciprian Mega, frecvent invitat la Moscova, sau fostul director al SIE Silviu Predoiu. Citește și: ANALIZĂ Cum îi ajută PSD pe Simion și AUR să ajungă nr. 2: de la mobilizarea lui Becali la eliminarea lui Șoșoacă Își depusese deja candidatura Călin Georgescu - care nici măcar nu a fost contestată - și acesta un puternic susținător al teoriilor Moscovei. Avalanșă de putiniști pe lista candidaților la prezidențiale Cine sunt candidații care, teoretic, au strâns 200.000 de semnături și care ar putea candida la alegerile prezidențiale: Călin Georgescu, căruia i s-a deschis dosar penal, în 2022, pentru că i-a lăudat pe Corneliu Zelea Codreanu și pe mareșalul Antonescu. „Șansa României este înțelepciunea rusească”, spunea el. Moderatoarea postului Realitatea TV, Alexandra Păcuraru. Tatăl ei este patronul postului și a stat la închisoare pentru corupție. „Uite ce respect întoarce Zelenski ţării noastre! Intră cu bocancii plini de noroi şi calcă românii pe cap, în biserici! S-au şters bocancii de noroi de veşmintele preoţilor noştri, ale călugărilor noştri, ale refugiaţilor de acolo şi a copiilor abandonaţi din sfânta mănăstire”, spunea ea în 2023. Preotul Cristian Mega: „Preotul-regizor Ciprian Mega și-a dus recent filmul la Festivalul Internațional de la Moscova provocând ample dezbateri despre modul cum a ajuns un tânăr preot din Oradea să se fotografieze cu oficiali ruși într-un moment în care relațiile Rusia – Occident sunt extrem de încordate”, scria Presshub în aprilie 2024. Influența rusă în Cipru este notorie. Fostul șef al SIE Silviu Predoiu: în august 2024, el a fost citat de agenția rusă Tass spunând că președintele ucrainean Vladimir Zelenski a creat riscul unui război nuclear pentru toți aliații săi fără acordul lor, ordonând un atac asupra Regiunii Kursk a Rusiei. Medicul Răzvan Constantinescu, un conspiraționist antivaccinist, aliat cu Șoșoacă. Cristian Terheș, ales europarlamentar pe listele AUR Deocamdată aceste candidaturi nu sunt definitive, însă nici nu există informații ca ele să fi fost contestate.

Nicuşor Dan prezintă solicitări pentru candidaţii la prezidenţiale Foto: Facebook
Politică

Nicuşor Dan prezintă solicitări pentru candidaţii la prezidenţiale

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, prezintă 20 de solicitări pentru candidaţii la parlamentare şi prezidenţiale. Săptămâna viitoare el se va întâlni cu aceştia. Citește și: Un fost polițist se pensionează la 48 de ani și va avea o pensie de cel puțin 25.000 de lei pe lună Nicuşor Dan prezintă solicitări pentru candidaţii la prezidenţiale Prima solicitare vizează modificarea legii finanţelor publice locale şi a Codului fiscal, astfel încât împărţirea taxelor şi impozitelor pe care le plătesc bucureştenii între Primăria Generală şi primăriile de sector să o facă Consiliul General, nu Parlamentul. El a menţionat că în acest fel se procedează în toate capitalele europene care au subdiviziuni administrative, deoarece o astfel de măsură asigură coerenţă şi implementarea unei viziuni de ansamblu. Conform celei de-a doua cereri, posibilitatea de împrumut a unităţilor administrativ teritoriale ar trebui să fie proporţională cu numărul de locuitori. "Aşa cum este azi, aşa-numita lege a plafoanelor, Municipiul Bucureşti se poate împrumuta la fel de mult cum se poate împrumuta municipiul Făgăraş, Reşiţa sau Alexandria. Evident că necesităţile de a dezvolta aceste oraşe sunt cantitativ diferite", a spus edilul general. Autorizațiile de construire, emise de primar Nicuşor Dan doreşte, de asemenea, ca toate autorizaţiile de construire din Bucureşti să fie emise de primarul general şi toate documentaţiile de urbanism din Capitală să fie votate de Consiliul General. El a adăugat că măsura este necesară pentru a asigura coerenţă, decongestionarea traficului, dar şi pentru că în prezent "există un grad mare de ilegalitate" în emiterea autorizaţiilor şi a documentaţiilor de urbanism. O altă solicitare vizează Codul urbanismului, aflat în dezbatere, mai exact "limitarea derogărilor" pe indicatori urbanistici. "Aşa cum este proiectul de cod acum, noi avem un Plan Urbanistic General, care stabileşte în mod ştiinţific nişte indicatori de construire în anumite zone şi poate să vină un privat să ceară primarului - şi primarul nu poate să îl refuze - să îi dea cu 20% mai mult decât scrie în legea oraşului", a explicat edilul general. El a punctat că mai cere ca în Codul urbanismului să fie prevăzut un mecanism prin care Inspectoratul de Stat în Construcţii şi prefectul să asigure în mod real controlul legalităţii în emiterea autorizaţiilor şi documentaţiilor de urbanism. Potrivit edilului general al Capitalei, o altă solicitare se referă la posibilitatea organelor civile de control în construcţii să dispună oprirea lucrărilor la monumente şi în zone protejate. Schimbarea legii urbanismului În altă ordine de idei, Nicuşor Dan a atras atenţia asupra necesităţii luării de măsuri privind mai multe prevederi legislative, printre care se numără abrogarea celor potrivit cărora spaţiile verzi private nu fi inventariate de autorităţile publice locale decât după un proces de expropriere. "Şi în Legea urbanismului de acum şi în viitorul Cod al urbanismului este prevăzut un termen de a ataca în instanţă documentaţiile de urbanism de doar cinci ani, deşi ele sunt acte normative şi asta ne pune în situaţia de a fi cu mâinile legate în momentul în care sunt documentaţii de acum şapte ani, de acum zece ani. În plus, prevederea este neconstituţională", a declarat Nicuşor Dan. Totodată, el a semnalat că Legea nr. 102/2023 a limitat posibilitatea ONG-urilor de a merge în instanţă referitor la aspecte de urbanism şi construcţii. Printre aspectele legislative enumerate de Nicuşor Dan se numără şi posibilitatea primarului general de a ataca în instanţă hotărâri ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Un alt set de cereri ale edilului general al Capitalei au vizat preluarea de către Municipalitate a mai multor obiective, printre care fostele Sere Ghencea, care aparţin statului, pentru a edifica un parc. Pădure urbană în Ghencea Nicuşor Dan a punctat că de interes este şi terenul viran din spatele stadionului Ghencea, ce aparţine Ministerului Apărării, iar Municipalitatea intenţionează ca pe o parte din acesta să organizeze o pădure urbană sau un parc zoologic. El a spus că locaţia pe care statul a ales-o pentru edificarea Cartierului Justiţiei, esplanada de lângă Biblioteca Naţională, nu este potrivită, că ar trebui să devină un mare spaţiu de întâlnire sau pentru evenimente publice, având în vedere că oraşul nu are un astfel de spaţiu. Edilul general a punctat că un drum către cartierul Greenfield prin Pădurea Băneasa nu ar trebui să fie definitiv, iar investitorul să aibă un interval de timp în care să facă ieşirile către şoseaua de centură. Nicuşor Dan a punctat că alte cereri vizează grupurile de consilieri generali, cărora le solicită susţinerea referendumurilor locale, a noului Plan Urbanistic General, în viziunea pe care o vor prezenta specialiştii, precum şi votul pe revenirea tuturor bulevardelor din Capitală în administrarea Municipalităţii, pentru coerenţă.

Valer Kovacs candidează pentru AUR Foto: Facebook Diana Șoșoacă
Politică

Valer Kovacs candidează pentru AUR

Valer Kovacs, polițistul care a fost destituit fiindcă i-a împrumutat motocicleta lui Șoșoacă, candidează pentru AUR. Partidul lui George Simion va prezenta, azi, candidații la alegerile parlamentare, iar Kovacs se află printre ei. Citește și: VIDEO Prima apariție din ultimii ani a lui Ciolacu alături de soție: cei doi au păstrat distanța la ceremonia de absolvire a facultății a fiului lor Valer Kovacs era agent de poliție (subofițer sau, popular, „tablagiu”) la poliția din Timiș. Valer Kovacs candidează pentru AUR La 4 august 2024, Kovacs, cel care i-a împrumutat Dianei Şoşoacă motocicleta şi casca de poliţist, a fost dat afară din ministerul de Interne. După concedierea sa, Soșoacă a susținut că îl va face parlamentar. „I-am oferit lui Valer Kovacs încă de acum doi ani posibilitatea de a fi angajat ca şi consilier al meu la Senat, iar ulterior, în acest an, i-am spus foarte clar că dacă MAI îl va da afară din serviciu îl voi angaja ca şi asistent de europarlamentar şi va fi candidatul Partidului S.O.S. România pentru Parlament, iar în cazul în care S.O.S. România ajunge la guvernare, Valer Kovacs este propunerea partidului pentru postul de Ministru de Interne”, a susținut șefa SOS România. Însă Kovacs a preferat AUR, care îl va susține să fie parlamentar și l-a promovat și ministru de Interne în guvernul din umbră. Vor mai candida pentru AUR și Marius Dorin Lulea, Mohamad Murad, Ciprian Nicolae, Radu Baltasiu, Dorina Barcari, Tudor Ciuhodaru, Peter Costea, Avram Fiţiu, Maria Lăcrămioara Nicolescu, Mugur Mihăescu, Svetlana Gomboş sau Mihail Neamţu, potrivit news.ro.

Nicușor Dan va face publică lista solicitărilor privind Capitala adresată candidaţilor la Preşedinţie Foto: gov.ro
Politică

lista solicitărilor privind Capitala adresată candidaţilor la Preşedinţie

Săptămâna viitoare voi anunţa public lista solicitărilor privind Capitala adresată candidaţilor la Preşedinţie, a declarat, azi, Nicușor Dan. Citește și: Cum o ajută postul lui Dan Voiculescu pe Elena Lasconi: două interviuri publicitare în prime-time, aproape nici un atac la adresa ei Acesta a făcut precizarea într-o conferinţă de presă susţinută la finalul întâlnirii pe care a avut-o joi cu premierul Marcel Ciolacu la sediul Primăriei Capitalei. Lista solicitărilor privind Capitala adresată candidaţilor la Preşedinţie "Mă voi duce eu la toţi, pentru că, aşa cum am spus în seara alegerilor locale, o să am o listă de solicitări pe chestiuni care ţin de spaţii verzi, Legea spaţiilor verzi, care ţin de Codul urbanismului, care ţin de împărţirea banilor în Bucureşti. Şi probabil că undeva la mijlocul săptămânii viitoare voi ieşi public cu această listă a mea de solicitări şi după asta voi solicita eu întâlniri candidaţilor la Preşedinţie care sunt şi lideri de partid pentru a vedea ce-mi răspund la solicitările mele", a declarat Nicuşor Dan. Edilul general şi-a reiterat convingerea că "principala cauză a traficului din Bucureşti este modul total scăpat din mână" în care s-a dezvoltat Capitala în ultimii ani. "Dacă te apuci să arunci cu blocuri, fără să te gândeşti unde vor învăţa copiii care vor locui acolo şi unde vor munci oamenii care locuiesc acolo şi că ei toţi vor lucra la 10 kilometri şi şcoala este la 5 kilometri, nu poţi decât să te aştepţi că vei avea blocaje în trafic", a spus el.

Invazie de candidați la Psihologie (ID) (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Invazie de candidați la Psihologie (ID)

Invazie de candidați la Psihologie (ID). După succesul sesiunii de admitere din vară, Facultatea de Psihologie din cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași (UAIC) a prezentat interes mare și în toamnă, fiind din nou, fruntașă. Invazie de candidați la Psihologie (ID) Cea mai căutată specializare la admiterea din iulie (licență) a fost Psihologie (Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației), cu o concurență de 7,67 candidați pe loc bugetat. Citește și: Cine trebuia să-i oprească pe Pieleanu și Bulai: un inginer sudor, jurnalist crescut în regimul PSD – Iliescu, care acum conduce comisia de etică a SNSPA În ceea ce privește sesiunea de admitere pentru studii de licență din septembrie, specializarea cu cea mai mare concurență a fost tot Psihologie – învățământ la distanță (Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației), cu 26,5 candidați pe loc (fiind incluse și locurile cu taxă). A urmat Pedagogia învățământului primar și preșcolar – învățământ cu frecvență (Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației), cu 9,11 candidați pe loc, urmată de Administrație publică - învățământ la distanță – Iași (Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor), cu 9,4 candidați pe loc. Continuarea, în Ziarul de Iași.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră