sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: botosani

42 articole
Economie

În fiefurile PSD jumătate din oamenii care pot munci nu au slujbă

În fiefurile PSD Teleorman, Vaslui și Dâmbovița circa jumătate din oamenii care pot munci nu au o slujbă, arată o analiză a Ziarului Financiar. În schimb, în București, Ilfov, Timiș și Bihor ponderea angajaților în populația activă depășește 70%. Citește și: Omul Maiei Sandu îl desfințează pe George Simion: „Toate acțiunile personajului au mers în interesele Federației Ruse” În fiefurile PSD, jumătate din oamenii care pot munci nu au slujbă Calculele Ziarului Financiar se bazează pe informațiile Institutului Național de Statistică. În Teleorman, fostul fief al ex-liderului PSD Liviu Dragnea, doar 49,3% dintre cei care ar putea munci au un loc de muncă. În Vaslui - 51,5%, Dâmbovița - 52,8%, iar în Botoșani - 53,8%. La polul opus, în București lucrează 81,5% din forța activă de muncă, în Ilfov - 80,3%, Timiș - 76%, iar Brașov, Sibiu, Bihor și Cluj sunt în zona 71-72%. Grafica: Ziarul Financiar Potrivit Ziarului Financiar, 14 judeţe au sub 60% din populaţia activă angajată. „Judeţele din sud şi est suferă, în timp ce vestul şi centrul ţării se dezvoltă”, arată Ziarul Financiar. Pe de altă parte, statisticile INS arată că cele mai mari salarii sunt în Bucureşti, Cluj, Timiş, Sibiu şi Ilfov, iar cele mai mici sunt în Teleorman, Hunedoara şi Harghita.

În fiefurile PSD, jumătate din oamenii care pot munci nu au slujbă Foto: Inquam/Octav Ganea
Dezastrul continuă la spitalul din Botoșani  Foto: Facebook
Eveniment

Dezastrul continuă la spitalul din Botoșani

Dezastrul continuă la spitalul județean din Botoșani, unde o gravidă a murit așteptând medicul: bolnavii stau șase luni ca să fie primiți la o consultație și este haos la programare, arată Monitorul de Botoșani. Citește și: Isărescu anunță dezastrul care va urma în 2025, dar șeful BNR folosește un limbaj criptic Spitalul județean a fost controlat, de facto, de PSD, instituția medicală fiind subordonată Consiliului Județean. DeFapt.ro a scris că șpaga la angajare la acest spital era de la minimum 2.000 de euro pentru un post de îngrijitor sau brancardier la 15.000 de euro pentru o slujbă de medic, potrivit unor surse din procuratură. Procurorii au arătat că sumele au crescut odată cu inflația, ba poate chiar un pic mai mult. Presa locală relatează că era o adevărată licitație pentru aceste posturi, în funcție de suma oferită și de pile. Dezastrul continuă la spitalul din Botoșani „Sistemul de programări este pur şi simplu o bătaie de joc la adresa botoşănenilor. Un exemplu cât se poate de elocvent este al unui botoşănean care a avut nevoie de o programare la cabinetul de neurologie din ambulatoriu. Pentru ca sistemul să fie şi mai alambicat şi defect, acum programările nu se mai fac în sistem centralizat. Majoritatea cabinetelor au un telefon mobil cu un număr alocat, la care pacienţii trebuie să sune pentru programare. Doar că de aici începe calvarul. Dacă sună prea din timp, aceştia sunt certaţi, că nu pot fi programaţi peste jumătate de an. Dacă sună mai târziu, de multe ori li se reproşează că nu s-au programat din timp. Dar, de cele mai multe ori, nici nu reuşesc să se programeze. «Am sunat timp de trei zile non-stop la numărul care mi s-a indicat. Îmi răspundea mesageria vocală: Abonatul apelat nu poate fi contactat», a povestit un botoşănean”, relatează Monitorul de Botoșani. La cele mai importante secții, precum Cardiologie, Oftalmologie sau Diabet, programările au trecut de martie 2025, mai scrie acest site de știri locale. Soluția ar fi angajarea unor medici, dar s-au organizat concursuri în repetate rânduri și nimeni nu se prezintă.

Bătaie de joc cu banii PNRR Foto: captură video Monitorul de Botoșani
Politică

Bătaie de joc cu banii PNRR

Bătaie de joc cu banii PNRR: suma de un milion de lei a fost cheltuită pe o pistă de biciclete într-o comună din Botoșani fără drumuri asfaltate. Este vorba de satul Lupăria, din comuna Prăjeni. Citește și: Ce înseamnă victoria lui Trump pentru România: suntem obligați să consolidăm armata. Ciolacu nu a făcut-o, a dat banii pe pomeni Bătaie de joc cu banii PNRR Dar acesta nu este singurul caz de acest fel, situații asemănătoare fiind la Șelimbăr, în Sibiu, și în două comune din Constanța, Ștefan cel Mare și 1 Mai. La Prăjeni, în Botoșani, localnicii care au mai rămas în satul parțial abandonat folosesc pista de biciclete ca să meargă pe trotuar până la biserică. Pista trebuia să aibă trei kilometri, dar „investiția” a fost abandonată după ce s-a asfaltat pe o distanță de doar 1,5 kilometri. „Nu era în cererea de finanțare că trebuie să faci pe stradă care este asfaltată. Cererea de finanțare puteai să pui… deci am plecat de la biserică, de la Lupăria, am trecut pe la școală și am ajuns la un spațiu de joacă, la un after school. Conform contractului semnat de finanțare și conform contractului… ele vor fi piste de biciclete, dar acum nu avem posibilitatea să avem și trotuar și pistă”, a explicat primarul PSD, Mihăiță Iftodi, pentru Monitorul de Botoșani. În martie 2024, Turnul Sfatului semnala o situație asemănătoare la Șelimbăr. „A stârnit discuții faptul că pe marginea drumului de pământ care leagă DN1 de pădurea Șopa a fost amenajată o pistă de biciclete: una cu asfalt vopsit cu verde, cu stâlpi de demarcație față de zona aferentă circulației auto și cu stâlpi de iluminat”, arăta această publicație. În 2022, Adevărul scria: „Mai multe sate izolate din județul Hunedoara, cu drumuri rudimentare, vor avea piste de biciclete de biciclete moderne. Investițiile sunt finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență”.

Ciolacu, la Botoșani, o evită pe Lipă Foto: Captură video
Politică

Ciolacu, la Botoșani, o evită pe Lipă

Premierul PSD Marcel Ciolacu, în campanie la Botoșani, o evită pe Lipă, care candidează în acest fief PSD: în nici una din imaginile publicate de presa locală, în majoritatea ei evident favorabilă PSD, șeful Executivului nu apare alături de președintele Agenției Naționale pentru Sport. Citește și: Influencerița favorită a PSD, Dana Budeanu, ar fi fost căsătorită cu Hrebenciuc Junior, dar ar fi divorțat după doar un an – surse Lipă nu apare absolut deloc în imagini, nici măcar ascunsă în spatele delegațiilor. Ciolacu, la Botoșani, o evită pe Lipă La Botoșani, liderul PSD s-a întâlnit cu oamenii de afaceri din județ, a vizitat clădirea în construcție a Teatrului Mihai Eminescu și a făcut câteva promisiuni electorale. În timpul vizitei, alături de el au fost fostul ministru al Muncii, Marius Budăi și Doina Federovici, fost președinte al Consiliului Județean. În schimb, Ciolacu a făcut un prim pas înapoi în ceea ce privește premiile acordate de Agenția Națională pentru Sport și a spus că ceea ce s-a petrecut n-a fost ilegal, ci imoral. „De unde s-a creat anomalia? E pe o construcție proastă a legii. Nu e nimic ilegal, este imoral, este cu totul altceva și vă dau perfectă dreptate, că este o abordare greșită, mai ales că nu au fost trecuți toți beneficiarii, cum era firesc… Corpul de control l-aș fi trimis dacă mie și echipei mele guvernamentale ne-ar fi scăpat o astfel de abordare tâmpită. Nu mi-a scăpat, nici nu a ajuns la mine, dacă s-ar fi plătit vreun ban, nu s-a plătit niciun ban în zona de antrenori, contabili, federații. Atunci mi se părea normal să mă fi întrebat de ce nu am trimis Corpul de Control. În primul rând trebuia să îl trimit la mine, scăparea era la Guvernul României. H.G. încă nu a trecut pentru că încă nu a venit propunerea de la COSR, care între timp nu a aprobat. (…) Legea pe fond e bună, dar ea creează o nedreptate morală și ca să evităm acest lucru facem modificare legislativă”, a declarat Ciolacu la Botoșani. Citește și: Dezastrul PNRR într-un raport oficial al Comisiei Europene: România, „întârziată semnificativ”, a îndeplinit 13,5% din obiective

Lipă, campanie inocentă în Botoșani Foto: Facebook Botosani Online
Eveniment

Lipă, campanie inocentă în Botoșani

Elisabeta Lipă, candidat PSD la un post de senator, a intrat într-o campanie inocentă în județul Botoșani: ea nu a spus nimic despre scandalul premiilor distribuite dicretionar de Agenția Națională pentru Sport (ANS), dar s-a lansat în povestioare patetice despre mâncarea ei preferată. Citește și: Un antrenor de karate care ar fi fost premiat de agenția Elisabetei Lipă cu 130.000 de euro n-ar fi primit, de fapt, nici un ban – jurnalist Primul ei miting de campanie a fost la Cândești și a fost relatat evident favorabil de trei publicații locale și de Agerpres. Ea s-a dus la acest miting alături de fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, și de fosta președintă a Consiliului Județean, Doina Federovici. Lipă, campanie inocentă în Botoșani „Acasă la Elisabeta Lipă la Cândești – povești cu oameni și locuri dragi: «Mâncarea mea preferată este…»”: acesta este titlul articolului din Info Botoșani. Site-ul postează multiple fotografii cu Lipă și spune că aceasta a vrut să „să arate botoșănenilor o altă parte a sa, de puțini știută, mai intimă”. Foto: Info Botoșani „Cea mai titrată canotoare din lume, cu șase prezențe la Jocurile Olimpice, s-a întors astăzi, în Cândești, localitatea în care a copilărit. Vizita a avut o dublă semnificație. A mers la casa părintească și la cimitir, pentru că astăzi s-au împlinit nouă ani de la decesul tatălui ei, după care s-a întâlnit cu oamenii din Cândești. La sala de sport, a venit împreună cu foste colege din barca de 8+1, sportivi și reprezentanții PSD Botoșani, iar cu această ocazie și-a lansat candidatura la alegerile parlamentare”, anunță Botoșani Online. Singura ei referire la scandalul care o așteaptă la București a fost un atac pasiv-agresiv împotriva lui Valeriu Iftime, președintele PNL Botoșani. „Mă gândesc să nu se decidă să-mi ia și medaliile. Se poate gândi până la 31 decembrie, că sunt depuse la Baca Națională. După care, le voi lua acasă. O să-i fac niște copii, să le aibă la intrarea în Consiliul Județean și dimineața să-și aducă aminte de mine (...) Pe Federația de Canotaj, cu mine în frunte, s-au suit cu picioarele, ca să întrebe câți bani câștigă contabila. Eu nefiind de un an și jumătate președinte la Federația Română de Canotaj. Am dat dovadă de curaj, am avut întâlnire cu presa și mi-am spus punctul de vedere. Îl aștept și pe domnul președinte, la început de mandat, să spună de ce este nervos, de ce jignește, ce face cu toate firmele și contractele pe care le are cu statul, să fie transparent”, a spus Lipă.

Ciolacu a ascuns-o pe Lipă la Botoșani Foto: Facebook
Politică

Ciolacu a ascuns-o pe Lipă la Botoșani

Marcel Ciolacu a ascuns-o pe Elisabeta Lipă la Botoșani, unde PSD are, probabil, cea mai penibilă ofertă: pe liste mai sunt ex-ministrul Marius Budăi, forțat să demisioneze după scandalul azilurilor groazei, și ex-baroneasa Doina Federovici, cea care controla spitalul județean unde o gravidă a murit în chinuri, așteptând intervenția unui medic. Citește și: FOTO Unde ar locui Marcel Ciolacu, alături de iubita sa, Sorina Docuz, și copilul lor: o vilă bine ascunsă lângă TVR – jurnalist Ciolacu a ascuns-o pe Lipă la Botoșani Lipă deschide lista de candidați PSD la Camera Deputaților. Ea este direct implicată în protejarea matrapazlâcurilor de la federația de canotaj, unde personalul auxiliar ar urma să ia prime de peste 5,5 milioane de euro. Elisabtea Lipă este din Siret, Suceava, și nu are nici o legătură cu județul Botoșani. Pe locul doi pe lista de Camera Deputaților este controversatul Marius Budăi, care a absolvit o facultate privată la 18 ani după ce luase bacalaureatul. Libertatea a scris că mai multe colege de partid l-au acuzat, sub protecția anonimatului, că le-a hărțuit, dar Marcel Ciolacu a respins aceste acuzații. Pe locul unu la Senat este Doina Federovici, ex-președinte al Consiliului Județean. CV-ul ei este de negăsit în spațiul public. Ea este cea care l-a susținut pe Marius Budăi, fost magazioner DGASPC, să fie ministru al Muncii și l-a numit manager interimar al Spitalului Județean Botoșani pe Angel Călin, lăcătuș mecanic și economist la o fermă, cu zero experiență în managementul sanitar. Din puținele informații publice despre Fedorovici, se știe că s-a născut în 1974 și și-a luat licența în 2001, la Academia de Poliție, deci avea 27 de ani. Nu se știe cursurile cărei universități a absolvit. Potrivit unor relatări din presă ea ar fi urmat cursurile unei facultăți din Târgoviște. Fedorovici este extrem de activă pe Facebook, unde se remarcă prin toaletele schimbate frecvent și mesaje profunde precum: „ Frumos în suflet să vă fie!”. Sau: „Desaga cu bucurii este în inima fiecăruia. Frumos și bucurie în suflet să aveți!”.

Zeci de morți în spitale, nici un vinovat Foto: Inquam/Saul Pop
Eveniment

Zeci de morți în spitale, nici un vinovat

Zeci de morți în spitale - arși de vii, abandonați de medici sau cu medicamentația tăiată - doar în ultimii patru ani, nici un vinovat. Cel mai flagrant exemplu este cel al incendiului de la spitalul județean Piatra Neamț, unde au murit cel puțin nouă persoane, arse de vii, unde dosarul nu a ajuns nici măcar în faza de judecată, după aproape patru ani. Citește și: FOTO Șoșoacă, Simion și Gușă și-au dat mâna: vor să stabilească un candidat comun la prezidențiale Vineri, doi medici de la spitalul Pantelimon din București au fost arestați, fiind suspectați că au tăiat tratamentul unui bolnav, pentr a-i provoca moartea. Însă presa a relatat despre 17 decese suspecte la acel spital, în decurs de două zile din aprilie 2024. Zeci de morți în spitale, nici un vinovat Ce crime în spitalele de stat au scandalizat opinia publică în ultimii patru ani, dar nu există nici condamnare: 14 noiembrie 2020, incendiu la Spitalul Județean Piatra Neamț, se estimează între nouă și zece decese. Ultimele informații publice despre acest dosar sunt din decembrie 2023, când presa scria că „dosarul este pe cale să ajungă la instanță”. Spitalul, controlat politic de președintele CJ Neamț, pesedistul Ionel Arsene. 29 ianuarie 2021, incendiu la spitalul Matei Balș din București, 26 de morți, din care cinci au murit pe loc - probabil arse de vii. În februarie 2024, presa scria că „anchetatorii cercetează in rem o singură infracţiune (...) distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru”, dar nici măcar acest dosar nu a fost finalizat. Spitalul fusese condus de la înființare de Adrian Streinu-Cercel, acum senator PSD. 1 octombrie 2021, incendiu la spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, șapte morți. Dobrogea Live scria în mai 2024 că nu există nici un suspect și cercetările se fac „in rem”. După catastrofă, s-a descoperit că neregulile de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța erau cunoscute de DSU și semnalate Ministerului Sănătății încă din anul precedent, dupa ce DSU a făcut un control la toate spitalele COVID, ca urmare a incendiului de la spitalul din Piatra Neamț. managerul de la acel moment, Stela Halchidis, este acum șefă de secție la acel spital. 11 noiembrie 2021, incendiu la Secția de boli infecțioase a Spitalului Județean din Ploiești, doi oameni au ars de vii, fiind efectiv carbonizați. În februarie 2024, S-a început urmărirea penală în cazul a patru asistente şi infirmiere. În aceeași lună, la acel spital mai avusese loc un incendiu și o bătrână de 83 de ani a suferit arsuri pe 16% din suprafața corpului. 17 august 2023: o gravidă moare la Spitalul Județean Botoșani, după ce fusese lăsată toată noaptea să se chinuie, fără nici o asistență medicală. O doctoriță este cercetată penal, dar dosarul nu a ajuns în faza de judecată. În aceste zile, zeci de locuitori din Calafat au ieșit în stradă după ce un copil de 1 an şi 7 luni a murit de bronhopneumonie, la două zile de la internare. Doi medici sunt acum acuzaţi că ar fi examinat copilul superficial şi l-ar fi tratat prin telefon. Părinţii au depus plângeri la Colegiu Medicilor şi la Parchet.

Cel mai mare proiect eolian românesc (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Cel mai mare proiect eolian românesc

Cel mai mare proiect eolian românesc: un amplu proiect de energie verde în care sunt implicate și firmele ieșene Euro Construcții Arhis și Crops Beton ar urma să schimbe peisajul județului Botoșani. Cel mai mare proiect eolian românesc Grupul de firme din Iași se pregătește să construiască un ansamblu eolian format din 42 de turbine eoliene, în extravilanul comunelor Adășeni, Avrămeni, Manoleasa și Mitoc, pe o suprafață de teren de aproape 84 de hectare. Citește și: FOTO Ciolacu și Geoană, la aceeași masă, cu Ponta alături. Cei trei par să se simtă foarte bine împreună. Șeful PSD și secretarul general adjunct NATO pot fi adversari la prezidențiale Ansamblul eolian, denumit "Ansamblu eolian CEE Avrămeni; CEE Adășeni; CEE Mitoc Sud", este gândit la o capacitate totală de aproximativ 305 MW, puterea instalată fiind împărțită în trei unități: 75 MW, 112 MW și 118 MW. Valoarea totală a investiției este estimată la peste 730 milioane de euro, iar dezvoltatorul este firma locală Mitoc Partners SRL, la care apar ca asociați Alerion Clean Power Ro SRL (75%), producător italian de energie electrică din surse regenerabile, și Black Sea Development Partners SRL (25%), societate deținută de avocatul român Edward Dobre. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Primarul PSD al municipiului Botoșani, trimis în judecată Foto: Facebook
Politică

Primarul PSD al municipiului Botoșani, trimis în judecată

Primarul PSD al municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a fost trimis în judecată de DNA în dosarul angajării amantei. PSD îl susține pentru un nou mandat, deși procurorii anticorupție au început ancheta din februarie, iar presa a scris despre suspiciunile că a vrut să aranjeze un concurs pentru a-și angaja amanta. Primarul Cosmin Andrei ar fi fost denunțat la DNA de soțul amantei, șofer de TIR. Acesta l-a putut înfunda pe primar fiindcă păstrase subiectele de concurs pe care primarul le pasase amantei, ca să treacă un concurs de funcționar public. Citește și: O știre bună din campanie: Șoșoacă și Simion se dezumflă. Să nu-i deranjăm! Primarul PSD al municipiului Botoșani, trimis în judecată Primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, va fi judecat pentru săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, anunță Antena 3. „În data de 25 august 2021, inculpatul Andrei Cosmin-Ionuț, în calitate de primar al municipiului Botoșani, ar fi remis lista cu subiectele propuse de către membrii comisiei, unei candidate la postul de „consilier clasa I, grad profesional superior” scos la concurs de instituția pe care o conducea.Ca urmare a acestor demersuri, la data de 26 august 2021, persoana respectivă ar fi promovat concursul și ar fi ocupat, în mod fraudulos, postul respectiv”, a arătat DNA la 2 februarie, când a anunțat „punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile”. Monitorul de Suceava a arătat, în februarie, că primarul – care are doi copii – și-ar fi angajat, pe pile, amanta. „Toată povestea de faţă îşi are începutul cu vreo doi ani în urmă, când primarul PSD Cosmin Andrei, respectând tradiţia aleşilor din acest partid, s-a decis să acorde «protecţie» unei funcţionare din cadrul Direcţiei de Impozite şi Taxe a Primăriei Botoşani pe nume G.C.H. Proastă inspiraţie! Prima sa «protecţie” a decis să fie acordată într-o întâlnire nocturnă de taină în autoturismul primăriei. Ca nu cumva tainica «protecţie» să rămână taină, nişte jandarmi care treceau prin locul cu pricina, descoperind taina, au consemnat-o printr-un raport ca nu cumva să lipsească din peisajul campaniei alegerilor din acest an”, relata, la 31 ianuarie, Jurnalul de Botoșani și Dorohoi.

O familie s-a mobilizat pentru șpagă la angajare la spitalul județean Foto: Botosani News
Eveniment

O familie s-a mobilizat pentru șpagă la angajare la spitalul județean

O familie întreagă s-a mobilizat pentru o șpagă la angajare la spitalul județean Botoșani, arată referatul în care DNA cere arestarea managerului acestui spital, Monica Adăscăliței. Citește și: Purtătoarea de cuvânt a CSM, judecătoarea cu Audi A5 care a obligat statul să-i deconteze ochelarii, a mai obținut o victorie: i se vor plăti salarii majorate cu 25%, începând cu 2018 Potrivit acestui document, publicat de site-ul stiripesurse.ro, șpaga pentru angajarea într-un post de asistentă a fost de 10.000 de lei. Întrucât angajările erau blocate, în 2023, prin ordonanță de urgență, problema s-a rezilvat printr-un contract de prestări servicii. Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani, medicul Monica Adăscăliţei, care a fost reţinută, marţea trecută, într-un dosar de corupţie instrumentat de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), va rămâne în arest la domiciliu, potrivit unei decizii luate, luni, de Curtea de Apel Suceava. O familie s-a mobilizat pentru șpagă la angajare la spitalul județean „Femeia s-a consultat cu nașa ei despre șansele de a se angaja ca asistent medical la Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani, având în vedere că în cursul anului 2023, a fost emisă o ordonanță de urgența a Guvernului prin care s-au blocat angajările la spitale, pentru o perioadă. Nașa fetei i-a spus că o să se intereseze și o să revină cu un răspuns. Ulterior, nașa i-a spus acesteia să-și depună documentele pentru înregistrarea unui PFA, la ANAF Botoșani, având ca obiect prestări servicii de asistent medical generalist, spunându-i că deține informații că vor fi făcute angajări la Spitalul Județean Botoșani în baza unor contracte de prestări servicii. Nașa fetei i-a spus acesteia, în același context că a aflat despre acele informații de la managera SJU Botoșani, pe care a invocat că o cunoștea, rezultând din discuțiile purtate cu nana ei, că era prietenă cu Adăscăliței. De asemenea i-a spus fetei interesate că persoana care o va putea ajuta să încheie un contract de prestări servicii la Spitalul Județean Botoșani era managerul Adăscăliței, cu care a asigurat-o că a vorbit despre ea. Martora Tudosă Diana-Ștefania i-a povestit prietenului său, despre discuțiile avute cu nașa lor și despre suma de bani cerută de aceasta în scopul facilitării încheierii unui contract de prestări serviciu cu Spitalul Județean Botoșani, deoarece ea nu dispunea de acea sumă de bani și trebuia să o ajute cineva să facă rost de bani. Prietenul ei i-a spus că nu avea încotro și trebuia să facă rost de cei 2.000 de euro, obținând de la el, suma de 7.000 de lei, bani pe care îi avea în casă, strânși din salariu, iar diferența de 3.000 de lei, până la suma de 10.000 lei, echivalentul a 2.000 de euro, fiind împrumutată de la sora sa, care locuiește împreună cu mama ei, în Curtești și care avea banii strânși tot din salariu, lucrând ca bucătar. Sora sa știa scopul pentru care i-a dat cu împrumut cei 3.000 de lei, pentru că martora i-a povestit că avea nevoie de bani, nașa lor, pentru a-i da mai departe, ca să-i faciliteze încheierea contractului de prestări servicii cu spitalul (...) Fata nu mai ținea minte exact la audieri data exactă când i-a dat suma de 10.000 de lei, nașei sale, dar știe sigur că acest lucru s-a întâmplat în luna octombrie 2023, înainte de încheierea contractului de prestări servicii, din 1 noiembrie 2023. Ulterior fata a depus dosarul acolo unde a fost indicat de către Adăscăliței, acesta a fost admis iar ea și-a început activitatea în cadrul SJU Botoșani”, se arată în referatul DNA, citat de stiripesurse.ro.

Șefa spitalului Botoșani i-ar fi cerut șpagă prietenei ei Foto: Captură video Botoșani 24
Eveniment

Șefa spitalului Botoșani i-ar fi cerut șpagă prietenei ei

Șefa spitalului județean de urgență (SJU) Botoșani, Monica Adăscăliței, i-ar fi cerut șpagă prietenei ei, Coca Stela Crâșmaru, fostă directoare a spitalului, ca să-i transfere fratele de la o filială din Săveni la laboratorul din municipiul reședință de județ. Citeșteși: Purtătoarea de cuvânt a CSM, judecătoarea cu Audi A5 care a obligat statul să-i deconteze ochelarii, a mai obținut o victorie: i se vor plăti salarii majorate cu 25%, începând cu 2018 Atât Adăscăliței, cât și Crîșmaru, au fost reținute în dosarul DNA privind angajările pe șpăgi la SJU Botoșani. Cele două se cunoșteau din 2005. Monica Adăscăliței ar fi primit 500 de euro pentru a-l muta pe fratele Cocăi Crâșmaru, asistent-medical generalist de la Camera de Gardă Săveni, la Laboratorul de Radiologie Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani. Șefa spitalului Botoșani i-ar fi cerut șpagă prietenei ei „Despre fratele său, în vârstă de 54 de ani, fosta directoare a povestit că acesta și-a început activitatea ca asistent-medical, în anul 2018, la Camera de Gardă Săveni, unde a fost angajat prin concurs, după terminarea studiilor. După un timp bărbatul s-a văitat că nu mai dorea să facă naveta de la domiciliul său din Botoșani la locul de muncă din localitatea Săveni și a rugat-o să-l ajute să se transfere pe un post de asistent-medical, la o secție din Botoșani, aparținând Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani. Având în vedere că prin prisma funcției deținute, cea de director de îngrijiri medicale, inculpata Crîșmaru deținea informațiile necesare cu privire la secțiile unde fratele său putea fi delegat, a aflat că în acea perioadă, era un post vacant de asistent-medical la Serviciului de Medicină Legală Botoșani, context în care medicul-șef al SML Botoșani, a înaintat conducerii Spitalului Județean Botoșani, o solicitare de angajare a unui asistent medical, pentru preluarea și transportul decedaților din județ (...) În calitate de director de îngrijiri medicale, inculpata Crîșmaru a discutat cu managerul spitalului, în perioada 2020-2022, despre posibilitatea aprobării delegării fratelui său, la SML Botoșani, pentru o perioadă de 60 de zile, managera fiind de acord, delegarea fiind în interes de serviciu. În consecință, fratele inculpatei a fost delegat la Serviciul de Medicină Legală Botoșani, începând cu decembrie 2021 până în luna mai 2022, fiecare delegare fiind pentru o durată de 60 de zile”, se arată în referatul DNA în care propune arestarea lui Adăscăliței, citat de Știri pe surse. O mie de euro, plus tradiționala „pungă de cafea” În referat se mai regăsește relatarea unui caz în care o economistă a SJU Botoșani a dat șpagă pentru ca fiul ei, care picase examenul de rezidențiat, să fie angajat, pe baza unui contract de prestări servicii, la seția de oncologie a spitalului. Citește și: Un judecător a fost și avocat al mamei sale și i-a luat, cu chitanță, un onorariu consistent – presă Șpaga în acest caz a fost de 1.000 de euro și o tradițională pungă de cafea, vechi obicei din regimul comunist, când nu se găsea cafea.

Salariile uriașe ale directoarelor șpăgare de la spitalul Botoșani Foto: Facebook
Eveniment

Salariile uriașe ale directoarelor șpăgare de la spitalul Botoșani

Salariile uriașe ale directoarelor șpăgare de la spitalul județean Botoșani, unde în vara anului trecut o tânără mămică a murit după ore de chinuri, abandonată: atât fostul manager, Doina Caba, cât și actualul manager, Monica Adăscăliței, primeau, de la stat, venituri mai mari decât cele ale unui ministru. Citește și: Procurorul din Caracal care i-a ținut pe polițiști în fața porții ucigașului Alexandrei Măceșanu scapă cu o sancțiune ridicolă. El are salariu uriaș, dar a dat statul în judecată pentru mai mult Spitalul este în subordinea Consiliului Județean Botoșani, controlat politic de PSD și condus de Doina Federovici. Azi, procurorii le-au reținut atât pe Monica Adăscăliței, numită manager al spitalului după decesul tinerei mămice care a fost abandonată ore întregi la maternitate, cât și pe Doina Caba, manager până în iulie 2023, când a demisionat după protestele angajaților. Între Caba și Adăscăliței, manager a fost Angel Iulian Călin, un fost lăcătuș mecanic, dar care era membru PSD. Salariile uriașe ale directoarelor șpăgare de la spitalul Botoșani În anul fiscal 2021, Monica Adăscăliței a câștigat de la stat, inclusiv gărzile la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Botoșani 246.000 de lei, net, deci peste 20.000 de lei pe lună. Aceste date sunt din declarația de avere depusă în 2022, întrucât ea nu și-a publicat o declarație de avere pe 2023, deși avea această obligație. Soțul ei este agent principal la pușcăria locală și și-a secretizat salariul. Îmrepună dețin, printre altele, un BMW și o casă de 180 mp. Doina Caba a câșitigat, net, de la SJU Botoșani, 137.000 lei, net, în anul fiscal 2022. Nici ea, nici Adăscăliței, nu declară conturi de peste 5.000 de euro. Adăscăliţei este urmărită penal în dosarul fraudării examenelor de angajare în unitatea medicală din Botoşani, în care au mai fost reţinuţi pentru corupţie şi fostul manager al spitalului, Doina Caba, fostul director de îngrijiri, Coca Stela Crîşmaru, dar şi doi medici şi mai mulţi angajaţi ai instituţiei. Citește și: România va trimite în Ucraina soldați NATO din bazele aflate pe teritoriul său printr-o „coaliție de voință” dacă Rusia va încerca să ocupe Odesa, afirmă un apropiat al puterii de la București „În referatul DNA sunt enumerate diverse sume de bani sau obiecte din aur primite de cei inculpați pentru transferul unor asistente, pentru modificarea condițiilor de concurs în favoarea diverșilor doritori care plăteau, indiferent de post, de la șofer la asistentă sau referent. Banii erau dați prin interpuși sau direct, mascați în pungi de cadouri, iar cei care dădeau promovau concursul Subiectele la probele scrise sau practice erau comunicate în mod frecvent înainte de concurs, există chiar un caz în care un medic îi spunea răspunsurile direct în cască în timpul examenului unui candidat. Se dădea șpagă și la comun, 14 asistenți angajați temporar au pus împreună bani pentru un voucher de 14.000 lei care a ajuns la președinta comisiei de concurs, au dat examen și apoi au fost angajați pe perioadă nedeterminată”, arată Monitorul de Botoșani.

Gândaci în spital, la pediatrie (Botoșani) (sursa: Monitorul de Botoșani)
Eveniment

Gândaci în spital, la pediatrie (Botoșani)

Gândaci în spital, la pediatrie (Botoșani). O mamă a părăsit, sâmbătă seară, Secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă "Mavromati" din Botoşani după ce a observat gândaci pe un perete al salonului în care era internată alături de copilul său, dar și pe pat, a anunţat, duminică, managerul SJU, medicul Monica Adăscăliţei. Gândaci în spital, la pediatrie (Botoșani) Potrivit acesteia, situaţia apărută la Pediatrie este una regretabilă. Adăscăliţei a precizat că în salon se făcuse dezinsecţie în urmă cu o săptămână. Citește și: Mercurialul șpăgilor pentru angajare la spitalul județean Botoșani, unde o gravidă a fost lăsată să moară în chinuri. Spitalul, controlat de PSD, prin consiliul județean "Clădirile de la pediatrie sunt vechi şi de asta se fac demersuri pentru noul spital de pediatrie. Mama care a scris aseară pe Facebook (VIDEO) a fost mutată în alt salon şi ulterior a venit soţul, care a avut un comportament neadecvat faţă de medicul de gardă, solicitându-se ajutorul agenţilor de poliţie. Mama a plecat acasă cu copilul pe semnătură", a afirmat Adăscăliţei. Managerul SJU a informat că, în cursul dimineţii de duminică, s-a efectuat o nouă dezinsecţie a acelui corp de clădire.

Primarul a fost denunțat la DNA de soțul amantei Foto: Facebook
Politică

Primarul a fost denunțat la DNA de soțul amantei

Dramoletă la Botoșani: primarul PSD al municipiului, Cosmin Andrei, a fost denunțat la DNA de soțul amantei, șofer de TIR. Acesta l-a înfundat pe primar fiindcă păstrase subiectele de concurs pe care primarul le pasase amantei, ca să treacă un concurs de funcționar public. Primarul a fost denunțat la DNA de soțul amantei „Știam din 2022, din august, de relația lor. Efectiv, cu angajarea, ea a încercat de mult să se angajeze la bugetari. N-a reușit. Nu te angajează nimeni. Am fost și eu la un concurs dintr-ăsta, vă spun sincer, și am căzut cu 9,80. Am luat cea mai mare notă din viața mea și am căzut (...) A fost pe bune, nu a fost aranjat. La ea (soția, n.r.) a fost aranjat de la cap la coadă. A avut subiectele dinainte. Cred că erau vreo trei hârtii subliniate, încercuite cu galben, exact ce urma să fie la examen. (Soția) a băgat acum, în decembrie, acțiune, de divorț. Este încă soție. La început, n-a recunoscut și, sincer, nici nu îmi ardea să aflu tot. Dar orașul știa. Am încercat să vorbesc cu el (cu primarul Cosmin Andrei) ca între bărbați. Nu mi-a dat voie ea, m-a amenințat cu divorțul. Ei (soția și primarul, n.r.) nu mai sunt împreună din mai. Ei mai vorbesc la telefon, dar din mai-iunie nu mai sunt împreună. Ea e cu altcineva acum”, a spus soțul femeii, conform Realitatea TV. Citește și: Fabuloasele vacanțe și cumpărături ale baronului PNL de Prahova, Iulian Dumitrescu, în Dubai, Maldive sau Courchevel: doar la Chanel a făcut shopping de peste 7.000 de euro Informațiile sunt confirmate de referatul procurorilor. Procurorii, sunați soțul din Italia „Potrivit procesului-verbal din data de 25.01.2024, ofițerul de poliție judiciară delegat în cauză a luat legătura, telefonic, la nr. xxx cu numitul Hrițcu Cristian-Măricel, care i-a precizat faptul că în prezent se află la muncă în Italia, fiind șofer pe TIR și că deține niște înscrisuri reprezentând subiectele la examenul din 26.08.2021 susținut de soția sa Hrițcu Cristina-Geanină pentru ocuparea unui post la Direcția Taxe și Impozite Locale Botoșani. Aceste înscrisuri le are de la soția sa, care le-a primit în vara anului 2021 și care le-a adus la imobilul reprezentând domiciliul conjugal, înscrisuri pe care, ulterior, Hrițcu Cristian-Măricel le-a luat și le-a depozitat într-un imobil din mun. Botoșani la care are acces prietenul său. Martora arătă că ulterior, a rătăcit prin casă, înscrisurile pe care le-a primit de la primarul ANDREI COSMIN-IONUT reprezentând variantele de subiecte, acestea fiind găsite, apoi, de către soțul ei, care în vara anului 2023, i-a confirmat că înscrisurile se află la el, în păstrare. Martoră a precizat că din cauză că nu a avut prea mult timp la dispoziție ca să învețe temeinic răspunsurile la subiectele primite, a obținut o notă de trecere la proba scrisă, astfel încât să poată fi admisă, dar nu, o notă destul de mare”, se arată în referat. Jandarmii știau de amantlâc „Toată povestea de faţă îşi are începutul cu vreo doi ani în urmă, când primarul PSD Cosmin Andrei, respectând tradiţia aleşilor din acest partid, s-a decis să acorde «protecţie» unei funcţionare din cadrul Direcţiei de Impozite şi Taxe a Primăriei Botoşani pe nume G.C.H. Proastă inspiraţie! Prima sa «protecţie” a decis să fie acordată într-o întâlnire nocturnă de taină în autoturismul primăriei. Ca nu cumva tainica «protecţie» să rămână taină, nişte jandarmi care treceau prin locul cu pricina, descoperind taina, au consemnat-o printr-un raport ca nu cumva să lipsească din peisajul campaniei alegerilor din acest an”, relata, la 31 ianuarie, Jurnalul de Botoșani și Dorohoi

Primarul PSD, la DNA, sub acuzația că „și-ar fi angajat amanta” Foto: Facebook
Politică

Primarul PSD, la DNA, sub acuzația că „și-ar fi angajat amanta”

Șefa PSD a CJ Botoșani, Doina Federovici, a fost chemată pentru a doua oară la DNA în decurs de două luni. Prima oară, în decembrie 2023, procurorii investigau angajările pe șpagă la spitalul județean, unde se plătea între 200 de euro și 15.000 de euro pentru ocuparea unui post. Citește și: ANALIZĂ Explicația pentru care PSD și PNL vor să comaseze localele cu alt set de alegeri: cine pierde, cine câștigă Spitalul este subordonat, legal, Consiliului Județean și, de facto, este controlat de Fedorovici. Acesta este spitalul unde, în vară, o tânără mămică a murit după ore de chinuri, fiindcă nimeni nu s-a ocupat de ea. Primarul PSD, la DNA, sub acuzația că „și-ar fi angajat amanta” Însă azi a ajuns la DNA Suceava, odată cu Federovici, și primarul PSD din Botoșani, sub acuzația că „și-ar fi angajat amanta”,potrivit presei locale. În noul dosar, DNA „vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, săvârșite în cursul anului 2021, de către funcționari publici în legătură cu fraudarea unor concursuri de angajare”, potrivit unui comunicat al acestei instituții. „Biroul primarului a fost sigilat la ambele intrări, iar în momentul de față primarul discută cu ofițerii Direcției Generale Anticorupție. Ulterior, primarul municipiului, escortat de trei ofițeri DGA, a părăsit sediul instituției și a fost condus la DNA Suceava”, relatează Monitorul de Botoșani. Jandarmii ar fi consemnat aventurile primarului în mașina primăriei Monitorul de Suceva scrie însă că primarul - care are doi copii - și-ar fi angajat, pe pile, amanta. „Toată povestea de faţă îşi are începutul cu vreo doi ani în urmă, când primarul PSD Cosmin Andrei, respectând tradiţia aleşilor din acest partid, s-a decis să acorde «protecţie» unei funcţionare din cadrul Direcţiei de Impozite şi Taxe a Primăriei Botoşani pe nume G.C.H. Proastă inspiraţie! Prima sa «protecţie” a decis să fie acordată într-o întâlnire nocturnă de taină în autoturismul primăriei. Ca nu cumva tainica «protecţie» să rămână taină, nişte jandarmi care treceau prin locul cu pricina, descoperind taina, au consemnat-o printr-un raport ca nu cumva să lipsească din peisajul campaniei alegerilor din acest an”, relata, la 31 ianuarie, Jurnalul de Botoșani și Dorohoi Ofițerii DGA au descins și la sediul Direcției de Impozite și Taxe, unde are loc o altă percheziție, mai relatează Monitorul de Bootșani. Potrivit declarației de avere din 2023, primarul PSD din Botoșani, care are doi copii de întreținut, este sărac lipit. Salariul său, de circa 12.500 de lei pe lună, plus alocațiile copiilor, sunt unica sa sursă de venit. Însă Cosmin Andrei nu are casă, nu are mașină și nu are nici un cont în bancă peste 5.000 de euro. În declarația sa de avere apare un împrumut de 50.000 de lei acordat unei persoane fizice.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră