sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: bilant

11 articole
Internațional

Cutremur devastator în Tibet, bilanțul tragediei

Cutremur devastator în Tibet, bilanțul tragediei. Un cutremur puternic, cu magnitudinea 6,8, a lovit marți dimineață cantonul Tingri, situat aproape de granița dintre China și Nepal. Seismul a fost resimțit la ora 09:05 (01:05 GMT), potrivit Centrului Național de Seismologie din China (CENC), și a provocat distrugeri masive. Cutremur devastator în Tibet, bilanțul tragediei Bilanțul victimelor a ajuns la cel puțin 126 de morți și 188 de răniți, potrivit agenției de presă Xinhua. Citește și: VIDEO Ciolacu și aliații lui politici vor să predea România rușilor fără luptă, Călin Georgescu e doar bizarul scos în față, spune istoricul Cosmin Popa Numeroase locuințe construite din materiale tradiționale, precum pământul, s-au prăbușit complet, amplificând amploarea dezastrului. Mărturii din zonele afectate Locuitorii din Tingri descriu o situație dramatică. Sangji Dangzhi, proprietarul unui supermarket grav avariat, a declarat pentru AFP că ambulanțele au transportat răniți pe tot parcursul zilei. Imagini difuzate de televiziunea chineză CCTV surprind scene cu clădiri prăbușite, mașini îngropate sub dărâmături și oameni fugind din magazine în timpul seismului. Eforturile de salvare Peste 3.400 de salvatori și 340 de lucrători sanitari au fost mobilizați pentru a răspunde urgenței. Autoritățile au distribuit ajutoare precum corturi, pilote și echipamente de bază pentru a face față temperaturilor scăzute, care ajung până la -16°C în regiune. Președintele Xi Jinping a cerut "toate eforturile" pentru operațiunile de salvare, în timp ce Dalai Lama și-a exprimat compasiunea printr-un mesaj de condoleanțe. Rusia, prin președintele Vladimir Putin, a transmis sprijin și condoleanțe poporului chinez. Impactul regional al seismului Cutremurul a fost resimțit și în Nepal, inclusiv în capitala Kathmandu, fără raportarea de decese până în prezent. În zonele Namche și Lobuche, aproape de tabăra de bază a Everestului, s-au înregistrat pagube materiale. Precedente tragice ale regiunii Cutremurele sunt frecvente în zona Himalaya, dar seismul de marți este cel mai puternic înregistrat pe o rază de 200 km în ultimii cinci ani. În 2015, Nepal a fost zguduit de un cutremur devastator de 7,8 grade, care a ucis aproape 9.000 de oameni. Alte tragedii notabile includ cutremurul din Sichuan, China, din 2008, care a făcut 87.000 de victime. Solidaritatea internațională Seismul de marți readuce în atenție vulnerabilitatea regiunii în fața dezastrelor naturale și necesitatea unor măsuri de prevenire și reacție rapidă. Solidaritatea internațională și eforturile locale sunt esențiale pentru a sprijini comunitățile afectate.

Cutremur devastator în Tibet, bilanțul tragediei (sursa: X/Sneha Mordani)
Execuțiile din Iran, un bilanț sumbru (sursa: X/Government of Islamic Republic of Iran)
Internațional

Execuțiile din Iran, un bilanț sumbru

Execuțiile din Iran, un bilanț sumbru. În Iran, cel puțin 901 persoane au fost executate anul trecut, inclusiv 40 într-o singură săptămână din luna decembrie. Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a exprimat îngrijorarea într-un comunicat de presă și a cerut Iranului să pună capăt acestui val alarmant de execuții. Execuțiile din Iran, un bilanț sumbru Potrivit Înaltului Comisar, cel puțin 853 de persoane au fost executate în 2023, iar cifrele continuă să crească în 2024. Citește și: VIDEO Ciolacu și aliații lui politici vor să predea România rușilor fără luptă, Călin Georgescu e doar bizarul scos în față, spune istoricul Cosmin Popa Liz Throssell, purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat, a declarat că datele provin de la organizații de încredere precum HRANA, Hengaw și Iran Human Rights. Motivele execuțiilor: droguri, disidență, proteste Majoritatea execuțiilor au fost legate de infracțiuni asociate drogurilor. Cu toate acestea, disidenții politici și persoanele implicate în protestele antiguvernamentale din 2022-2023 au fost, de asemenea, vizate. Acest fapt ridică semne de întrebare cu privire la utilizarea pedepsei capitale ca instrument de reprimare. Creșterea execuțiilor în rândul femeilor În 2024, Iran Human Rights a raportat un număr record de execuții în rândul femeilor: cel puțin 31. Multe dintre acestea au fost victime ale violenței domestice sau ale abuzului sexual, ajungând să comită crime din disperare. Este cel mai mare număr înregistrat de organizația neguvernamentală de la înființarea sa în 2008. Iran, al doilea în lume la execuții Potrivit Amnesty International, Iranul ocupă locul al doilea, după China, în ceea ce privește numărul de execuții. Legea islamică a talionului (qisas), care permite execuția pentru crimă, continuă să fie aplicată, cu excepția cazurilor în care familia victimei iartă sau acceptă o compensație. Apelul ONU pentru un moratoriu Volker Turk a subliniat că pedeapsa cu moartea este incompatibilă cu dreptul fundamental la viață și prezintă riscul de a executa persoane nevinovate. Acesta a cerut Iranului să suspende execuțiile și să instituie un moratoriu în vederea abolirii pedepsei capitale. „Aproximativ 170 de state au abolit pedeapsa cu moartea sau au instituit un moratoriu. Este timpul ca și Iranul să urmeze acest exemplu”, a declarat Turk. Pedeapsa capitală: un instrument de frică Activiștii pentru drepturile omului acuză regimul iranian că utilizează pedeapsa cu moartea pentru a menține frica în societate. Această practică a fost intensificată mai ales după protestele din 2022, fiind folosită ca mijloc de reprimare. Nevoia de schimbare Execuțiile din Iran continuă să provoace indignare la nivel internațional. ONU și organizațiile pentru drepturile omului cer abolirea pedepsei capitale și atrag atenția asupra utilizării sale abuzive. Este timpul ca Iranul să renunțe la această practică și să respecte drepturile fundamentale ale omului.

Bilanțul negru al inundațiilor din Valencia (sursa: Facebook/Chamkor Singh)
Internațional

Bilanțul negru al inundațiilor din Valencia

Bilanțul negru al inundațiilor din Valencia. Inundațiile catastrofale care au afectat regiunea Valencia din sud-estul Spaniei, cauzate de fenomenul meteorologic DANA, au lăsat în urmă un număr semnificativ de victime. Conform unui raport al Centrului de Integrare a Datelor, publicat de Curtea Superioară de Justiție din Valencia, majoritatea victimelor se aflau în spații închise. Bilanțul negru al inundațiilor din Valencia Din cele 218 victime înregistrate oficial până acum, 65 de persoane se aflau în locuințele proprii, iar 32 în garaje. Alte cazuri includ șase persoane decedate în interiorul mașinilor și trei în subsoluri. Citește și: ANALIZĂ Guvernul a crescut cu 30% cheltuielile cu salariile din Justiție, care vor ajunge la astronomica sumă de șase miliarde de lei În spațiile deschise, cele mai multe cadavre au fost descoperite pe străzi (21) și pe câmpuri (24). Alte victime au fost găsite în copaci, șanțuri și pe drumuri de țară. Victimele au fost găsite și în locații mai puțin obișnuite, precum maluri surpate, ascensoare, o cazarmă a Gărzii Civile, parterul unui magazin, plaje, orezării și zone industriale Cadavre au fost identificate și în parcarea unui supermarket, într-un centru sportiv, pe o cale ferată, la un debarcader și în interiorul unui depozit. 13 persoane, încă dispărute Dintre cele 218 persoane decedate, 169 au fost identificate prin amprente digitale, 45 prin teste ADN, Patru prin identificare spitalicească înainte de deces. În prezent, 13 persoane sunt încă date dispărute. Aceste date sunt provizorii și pot fi ajustate pe măsură ce ancheta avansează. Fenomenul DANA continuă să demonstreze cât de devastatoare pot fi evenimentele meteorologice extreme, afectând atât viețile omenești, cât și infrastructura locală.

Bilanțul uraganului Milton în Florida, SUA (sursa: X/Ron DeSantis)
Internațional

Bilanțul uraganului Milton în Florida, SUA

Bilanțul uraganului Milton în Florida, SUA. Peste două milioane de locuințe din Florida au rămas fără electricitate vineri seara, după ce uraganul Milton a lovit regiunea, provocând cel puțin 16 decese și pagube estimate la aproximativ 50 de miliarde de dolari. Bilanțul uraganului Milton în Florida, SUA Guvernatorul Ron DeSantis a declarat că, deși nu s-a atins cel mai grav scenariu, statul a fost grav afectat. Florida, deja lovită de un alt uragan devastator, Helene, la sfârșitul lunii septembrie, care a provocat 237 de morți, dintre care 15 în Florida, se confruntă din nou cu daune majore. Citește și: VIDEO Cum se asfaltează un drum din Argeș, fief PSD, în anul 2024: un muncitor udă bitumul cu un șomoiog de crengi cu frunze Președintele Joe Biden a confirmat estimările specialiștilor privind pagubele de 50 de miliarde de dolari și a anunțat o vizită în regiunea afectată. Numărul deceselor Cele 16 victime raportate provin din mai multe comitate, cel mai afectat fiind Saint Lucie, pe coasta de est, unde au murit șase persoane. Zona a fost lovită de tornade înainte ca uraganul să atingă uscatul în apropiere de Sarasota. După ce a traversat peninsula, uraganul Milton a ajuns în Atlantic. Florida, stat frecvent afectat de uragane, se confruntă cu un risc crescut de intensificare a acestor fenomene extreme din cauza schimbărilor climatice și încălzirii apelor oceanice, conform experților.

Crește bilanțul deceselor provocate de inundații (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Eveniment

Crește bilanțul deceselor provocate de inundații

Crește bilanțul deceselor provocate de inundații. Încă o persoană a fost identificată decedată, duminică seara, pe raza localităţii Suhurlui din judeţul Galaţi, a anunţat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Crește bilanțul deceselor provocate de inundații "Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice manifestate în zilele anterioare, pe raza localităţii Suhurlui din judeţul Galaţi a fost identificată o victimă decedată", a informat IGSU. Citește și: VIDEO Cămașa albă a premierului Ciolacu, impecabilă, fără un strop de noroi, după vizita în satele inundate. Cizmele noi, de cauciuc, neatinse Conform sursei citate, numărul total al persoanelor decedate în urma inundaţiilor de zilele trecute a ajuns la şase. În cursul zilei de duminică a mai fost găsită o persoană decedată, la Slobozia Conachi.

Rușii au atacat cu rachete un mall din Ucraina (sursa: Twitter
Internațional

Rușii au atacat cu rachete un mall din Ucraina

Bilanţul morţilor în urma atacului cu rachetă al forţelor ruse asupra unui centru comercial din Kremenciuk a crescut la 16 morţi şi 59 răniţi, conform informaţiilor furnizate de şeful serviciilor de urgenţă ucrainene, transmite marţi AFP. "La ora actuală avem cunoştinţă de 16 morţi şi 59 de răniţi, dintre care 25 se află în spital. Informaţiile sunt în curs de actualizare", a anunţat pe Telegram Serghii Kruk în noaptea de luni spre marţi. Rușii au atacat cu rachete un mall din Ucraina Echipajele de intervenţie se concentrează în principal pe "salvare, îndepărtarea dărâmăturilor şi stingerea incendiului", potrivit sursei citate. Serghii Kruk a adăugat că "toate echipele de intervenţie lucrează în mod intens" iar activitatea "va continua 24 de ore din 24". "Vreau să insist din nou: nu ignoraţi raidurile aeriene!" a avertizat şeful serviciilor de urgenţă ucrainene. Citește și: Zelenski îl provoacă pe Putin în problema transnistreană: sugerează că, dacă rușii staționați la Tiraspol atacă Moldova, Kievul îi poate anihila militar „cât ai pocni din degete” "Atacul rusesc de astăzi asupra unui mall din Kremenciuk este unul dintre cele mai neruşinate acte de terorism din istoria Europei. Un oraş paşnic, un centru comercial obişnuit cu femei, copii, civili obişnuiţi", a spus Volodimir Zelenski într-o înregistrare video pe Telegram. Potrivit acestuia, o mie de persoane se aflau în interiorul clădirii, dar "mulţi oameni au reuşit să iasă". https://www.youtube.com/watch?v=wxyc9yerfLY&ab_channel=TheTelegraph "Doar nişte terorişti absolut nebuni ar putea lovi un astfel de obiectiv cu rachete şi ei nu ar trebui să îşi afle locul pe Pământ", a continuat preşedintele Ucrainei, care a vorbit de un "atac calculat". Potrivit preşedintelui ucrainean, operaţiunile de salvare sunt încă în desfăşurare şi "pierderile umane ar putea fi importante" după ce, în urma atacului, un incendiu a izbucnit pe o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi. Rachetele au fost lansate de pe teritoriul Rusiei Potrivit forţelor aeriene ucrainene, mallul a fost lovit de rachete antinavă Kh-22 lansate de bombardiere cu rază lungă de acţiune Tu-22 din regiunea Kursk situată pe teritoriul Rusiei. "Atacul cu rachete asupra Kremenciuk a lovit un loc aglomerat care nu are nicio legătură cu ostilităţile", a reacţionat pe Facebook Vitali Maleţski, primarul oraşului. Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a lansat pe Twitter un apel către susţinătorii externi ai Kievului pentru a furniza mai multe arme grele şi pentru a impune sancţiuni suplimentare Rusiei. Ambasadoarea americană în Ucraina, Bridget Brink, a asigurat pe Facebook că "lumea va cere socoteală Kremlinului pentru atrocităţile sale din Ucraina".

Bilanțul războiului după 124 de zile (sursa: Twitter/ Ukraine Weapons Tracker)
Internațional

Bilanțul războiului după 124 de zile

Bilanțul războiului după 124 de zile. 150 de soldați ruși au fost uciși de către forțele armate ucrainene într-o singură zi. Acest lucru ridică pierderile totale ale Federației Ruse la 35.000 de persoane. Bilanțul războiului după 124 de zile Forțele rusești au suferit cele mai mari pierderi pe fronturile Bakhmut și Kurakhivske. Citește și: Ucraina se asigură că Marea Neagră nu devine „lac rusesc”: platforme petroliere furate de ruși după anexarea peninsulei Crimeea, bombardate de forțele de la Kiev Totalul pierderilor de luptă rusești din 24 februarie până la 27 iunie este estimat la (cifrele din paranteze reprezintă cele mai recente pierderi - n.r.): Aproximativ 35.000 (+150) de soldați.1.552 (+20) tancuri3.687 (+28) vehicule blindate de luptă771 (+7) sisteme de artilerie243 (+0) sisteme de rachete cu lansare multiplă101 (+2) sisteme de apărare aeriană217 (+0) aeronave184 (+0) elicoptere636 (+6) UAV de nivel operațional-tactic139 (+0) rachete de croazieră14 (+0) nave/ambarcațiuni2.575 (+11) vehicule și avioane-cisternă60 (+0) vehicule speciale Armata rusă îşi intensifică ofensiva în Ucraina şi încearcă în prezent să blocheze oraşul Lisiceansk, unul dintre puţinele bastioane ale rezistenţei ucrainene din regiunea estică Lugansk, după ce a preluat controlul asupra oraşului vecin Severodoneţk, informează EFE, potrivit Pravda. "Bombardează infrastructura civilă şi militară din zona Lisiceansk şi din vecinătate - Vovceaiarovka, Loskutovka şi Verhnekamenka. Un avion de asalt inamic a bombardat periferia Lisiceanskului", se detaliază într-un comunicat al armatei ucrainene.

Război în Ucraina - ziua 121(sursa: Facebook/VolodimirZelenski)
Internațional

Război în Ucraina - ziua 121

Război în Ucraina - ziua 121. În ultimele 24 de ore, forțele armate ale Ucrainei au ucis 100 de militari ruși. În total, forțele ruse au pierdut 34.530 de soldațiu de la începutul agresiunii la scară largă, a declarat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. Război în Ucraina - ziua 121 Potrivit armatei ucrainene, Federația Rusă a suferit cele mai mari pierderi pe fronturile de la Sloviansk și Bakhmut, potrivit Pravda. Citește și: Ucraina va căpăta un statut foarte important, deși neoficial, de partener al NATO. În limbaj diplomatic, Stoltenberg se referă la „un pachet exhaustiv de asistenţă” Pierderile totale ale Rusiei în luptă din 24 februarie până la 24 iunie sunt estimate la (cifrele din paranteze reprezintă cele mai recente pierderi - n.r.): 34.530 (+100) soldați1.507 (+3) tancuri3.637 (+5) vehicule blindate de luptă759 (+3) sisteme de artilerie241 (+1) sisteme de rachete cu lansare multiplă99 (+1) sisteme de apărare aeriană216 (+0) aeronave183 (+0) elicoptere622 (+2) UAV de nivel operațional-tactic137 (+0) rachete de croazieră14 (+0) nave/ambarcațiuni2.553 (+5) vehicule și avioane-cisternă60 (+0) vehicule speciale Forțele ucrainene vor trebui să se retragă din Severodonetsk, a declarat vineri șeful administrației militare regionale din Luhansk, Serhiy Hayday, acuzând Rusia că a distrus cea mai mare parte a infrastructurii orașului. "Din păcate, va trebui să ne retragem militarii [din Severodonețk]. Nu are niciun sens să rămânem pe poziții rupte după multe luni [de ostilități], deoarece numărul morților în teritoriile nefortificate poate crește în fiecare zi", a declarat Hayday într-un discurs televizat. Potrivit lui Hayday, încercările rusești de a se infiltra în oraș cu grupuri de sabotaj și de recunoaștere au fost respinse. El a adăugat că evacuările și livrările de ajutoare militare și umanitare în oraș sunt în curs de desfășurare.

Bilanțul după 118 zile de război (sursa: Twitter/Ukraine Weapons Tracker)
Internațional

Bilanțul după 118 zile de război

Bilanțul după 118 zile de război. Potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, Rusia a pierdut peste 34.000 de militari în cursul invaziei sale militare la scară largă în Ucraina, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. Bilanțul după 118 zile de război Pierderile totale de luptă ale forțelor rusești între 24 februarie și 21 iunie 2022 cuprind aproximativ: Citește și: Kremlinul, provocare pentru Casa Albă: americanii capturaţi în Ucraina, „mercenari” angajaţi în activităţi ilegale, trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru „crimele” comise 34.100 (+300) militari 1.496 (+19) tancuri 3.606 (+18) vehicule blindate de luptă 752 (+3) sisteme de artilerie 239 (+1) lansatoare de rachete multiple 98 (+0) piese de echipament de apărare aeriană 216 (+0) avioane 181 (+0) elicoptere 611 (+10) drone operațional-tactice 137 (+7) rachete de croazieră 14 (+0) nave/ambarcațiuni 2.537 (+10) piese de echipament auto și rezervoare de combustibil 59 (+4) piese de echipament special https://twitter.com/UAWeapons/status/1536669461293457408 Forțele rusești au lovit din nou clădirile și punctul de control de intrare la uzina chimică Azov din Sievierodonetsk și au tras asupra fabricii de cărămidă din oraș, iar luptele aprige continuă în districtul industrial al orașului. În prezent, 568 de civili se adăpostesc la uzina chimică Azot, inclusiv 38 de copii. În cea mai mare parte, aceștia sunt angajații uzinei și familiile lor care au refuzat să se evacueze. orțele rusești au desfășurat operațiuni de asalt în apropiere de Komyshuvakha, Zolote și Hirske, apropiindu-se din mai multe direcții, și au intensificat bombardamentele asupra Lysychanskului. Numărul victimelor și al deceselor este în curs de stabilire, potrivit Pravda. Haidai a precizat că mașina șefului administrației militare din Lysychansk, care se îndrepta spre inspectarea celor mai afectate zone din Lysychansk, a fost atacată.

Bilanțul celor 110 zile de război în Ucraina (sursa: Twitter/Ukraine Weapons Tracker)
Internațional

Bilanțul celor 110 zile de război în Ucraina

Bilanțul celor 110 zile de război în Ucraina. Forțele rusești au pierdut încă 150 de soldați în ultimele 24 de ore în războiul din Ucraina, informează Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. De asemenea, armata roșie înregistrează pierderi semnificative în rândul echipamentelor și infrastructurii de război mobilizată în Ucraina. Bilanțul celor 110 zile de război în Ucraina Pierderile totale de luptă ale forțelor rusești între 24 februarie și 13 iunie 2022 cuprind aproximativ (cifrele din paranteză reprezintă pierderile din ultimele 24 de ore): Citește și: Ucraina a anunțat că au fost stabilite două rute pentru exportul cerealelor: una prin Polonia, cealaltă prin România. La București, tăcere, autoritățile nu comunică nimic pe subiect 32.300 (+150) militari 1.432 (+2) tancuri 3.492 (+8) vehicule blindate de luptă 718 (+3) sisteme de artilerie 226 (+0) lansatoare de rachete multiple 97 (+0) echipamente de apărare antiaeriană 213 (+1) avioane 178 (+0) elicoptere 585 (+3) vehicule aeriene fără pilot (UAV) operațional-tactice 125 (+0) rachete de croazieră 13 (+0) nave/ambarcațiuni 2.460 (+5) de echipamente auto și cisterne de combustibil 54 (+0) piese de echipament special Pe 12 iunie, trupele rusești au suferit cele mai importante pierderi pe frontul Bakhmut. https://twitter.com/UAWeapons/status/1535554332082552832 Forțele rusești controlează în prezent cea mai mare parte din Severodonețk, epicentrul bătăliei sângeroase pentru regiunea Donbas, în estul Ucrainei, dar liniile ucrainene către oraș nu par să fie încă complet tăiate, potrivit Pravda. https://twitter.com/UAWeapons/status/1535388997479972866 Serhiy Hayday, șeful administrației militare din regiunea Luhansk, a declarat luni că Ucraina reușește în continuare să evacueze o parte din populația din oraș, dar că aceasta este limitată de amploarea bombardamentelor.

Grav bilant al deceselor COVID. Marți, cel mai mare număr din 2022. Sursă: Inquam Photos - Octav Ganea
Eveniment

grav bilanț al deceselor COVID

Cel mai grav bilanț al deceselor COVID din 2022 a fost raportat marți în România. 215 oameni infectați au murit, dintre care opt anterior ultimelor 24 de ore, a anunțat Grupul de Comunicare Strategică. Citește și: Marea întrebare: când intră trupele rusești în Ucraina? Putin le-a cerut deja „menținerea păcii” în Donbas. Sancțiunile Occidentului se lasă așteptate Cel mai grav bilanț al deceselor COVID din 2022, marți. Vârful anterior, acum o săptămână În 2022, un vârf al deceselor a fost raportat în 15 februarie: 204 decese, dintre care nouă anterioare, deci 195 de decese survenite în 24 de ore. În România nu au mai murit peste 200 de persoane infectate cu COVID pe zi din 23 noiembrie a anului 2021. Bilanțul parțial GCS de marți anunță și peste 14.775 de noi infectări, dublu față de numărul anunțat luni. Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră