vineri 04 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: belgrad

6 articole
Internațional

Protest uriaș la Belgrad: peste 100.000 de sârbi au denunțat corupția regimului Vučić

Impactul protestelor masive din capitala Serbiei. Peste 100.000 de persoane au ieșit sâmbătă în stradă la Belgrad pentru a protesta împotriva corupției, conform datelor furnizate de Ministerul de Interne al Serbiei. Evenimentul, considerat unul dintre cele mai mari proteste din istoria recentă a țării, a atras atenția opiniei publice internaționale, transmite BBC. Impactul protestelor masive din capitala Serbiei Într-un comunicat oficial, Ministerul de Interne a subliniat că manifestația s-a desfășurat fără „incidente majore” și a lansat un nou apel către participanți pentru a menține un climat pașnic și a respecta legea. Citește și: Crin Antonescu, întreținut de soție și în 2024: el - zero, ea - circa 236.000 euro Protestatarii și-au exprimat furia față de corupția din Serbia, o problemă care a generat nemulțumiri majore în rândul populației. Dimensiunea impresionantă a demonstrației reflectă o creștere semnificativă a frustrării cetățenilor față de lipsa de transparență și integritate în administrație.

Impactul protestelor masive din capitala Serbiei (sursa: X/Lena Berger)
Proteste masive la Belgrad împotriva corupției (sursa: BBC)
Internațional

Protest uriaș la Belgrad, riscul de tensiuni, foarte mare: susținătorii puterii s-au adunat și ei

Proteste masive la Belgrad împotriva corupției. Mii de sârbi s-au îndreptat sâmbătă spre centrul Belgradului pentru a participa la o protest de amploare împotriva corupției, în urma unei serii de manifestații care au avut loc în ultimele luni, transmite BBC. Proteste masive la Belgrad împotriva corupției Aceasta ar putea deveni cea mai mare demonstrație din Serbia din ultimele decenii, iar autoritățile sârbe și-au mobilizat la rândul lor susținătorii, pregătindu-se pentru un eveniment tensionat. Citește și: Publicație conservatoare din SUA cere retragerea trupelor de la baza Kogălniceanu: „Este timpul să renunțăm la România” Protestatarii au venit echipați cu drapele, fluiere și pancarte pe care este ilustrată o mână însângerată, simbol al mișcării care folosește drept slogan "corupția ucide". În plus, grupuri de motocicliști, veterani și studenți s-au organizat pentru a asigura ordinea și securitatea protestului, marcând o mobilizare fără precedent. Fermierii s-au alăturat protestului Un grup de fermieri a venit la protest cu tractoarele, susținând manifestația anti-corupție. În același timp, alte tractoare, conduse de simpatizanți ai guvernului, au fost instalate lângă Palatul Prezidențial încă de vineri dimineața. Poliția și jandarmeria, mobilizate Autoritățile au luat măsuri de securitate sporite. Ferestrele clădirilor guvernamentale au fost protejate încă de dimineață. Polițiștii și vehicule ale jandarmeriei sunt prezente în punctele strategice ale orașului. Zeci de mii de manifestanți Ministerul de Interne din Serbia a raportat că aproximativ 31.000 de persoane au ajuns la Belgrad începând de vineri seară, într-o atmosferă festivă, unii venind pe jos, cu bicicleta sau cu tractorul din diverse regiuni ale Serbiei. Seria de manifestații a început după accidentul din gara Novi Sad, din 1 noiembrie, în care 15 persoane au murit după ce o copertină de beton, recent renovată, s-a prăbușit. Pentru protestatari, acest accident este dovada corupției endemice care afectează instituțiile și lucrările publice din Serbia. De atunci, protestele au crescut în amploare, devenind unele dintre cele mai mari din istoria țării. Guvernul acuză protestatarii de legături cu agenții străine În ultimele zile, tensiunile au escaladat, pe măsură ce guvernul de la Belgrad a acuzat protestatarii că sunt manipulați și finanțați de agenții străine pentru a provoca o revoluție. Oficialii guvernamentali susțin că mobilizarea de sâmbătă este orchestrată din exterior, pentru a destabiliza Serbia. O manifestație decisivă pentru viitorul Serbiei Manifestația de sâmbătă este considerată un moment crucial pentru viitorul protestelor anti-corupție din Serbia. Pe măsură ce autoritățile încearcă să descurajeze mișcarea, organizatorii insistă că manifestațiile vor continua până când vor fi luate măsuri concrete împotriva corupției.  

Mii de sârbi protestează contra corupției (sursa: X/Jakub Bielamowicz)
Internațional

Mii de sârbi protestează contra corupției

Mii de sârbi protestează contra corupției. La peste două luni de la prăbușirea unei părți din acoperișul gării din Novi Sad, care a dus la moartea a 15 persoane, mii de sârbi au ieșit în stradă în Belgrad pentru a protesta împotriva corupției. Incidentul tragic, soldat cu pierderi de vieți omenești și acuzații grave, a declanșat o mișcare amplă de contestare în Serbia. Mii de sârbi protestează contra corupției Potrivit Novosti.rs, protestele au fost inițiate de studenți, care au blocat majoritatea universităților din Serbia timp de săptămâni. Citește și: Ignorând tatuajul lui Ciolacu, ministrul de Finanțe anunță că ia în calcul majorarea TVA. Plus: impozitul pe venit ar putea fi comasat cu CASS-ul, adică un salt de la 16,5% la 20% Mișcarea lor nu dă semne de slăbire, deși țara, cu o populație de 6,8 milioane de locuitori, este guvernată de mai bine de un deceniu de partidul de dreapta naționalistă SNS. De la ora 16:00, mii de oameni s-au adunat în centrul Belgradului purtând fluiere și insigne cu o mână însângerată, simbol al tragediei de la gara din Novi Sad. Protestatarii au cerut dreptate pentru victime și transparență în investigarea cauzelor prăbușirii acoperișului. 15 vieți pierdute În urma prăbușirii tonelor de beton de pe acoperișul aflat în restaurare, 14 persoane au murit pe loc, inclusiv copii. A 15-a victimă a decedat câteva săptămâni mai târziu în spital. Corupția, principalul vinovat Potrivit unui sondaj, peste 60% dintre sârbi sprijină protestele. Manifestanții consideră că tragedia este rezultatul corupției din sistemul public și cer transparență cu privire la contractele pentru renovarea gării, semnate cu companii din China, Ungaria și Franța. Ancheta în curs, care a dus la inculparea a peste 10 persoane, inclusiv fostul ministru al transporturilor, Goran Vesic. Ce solicită protestatarii Protestatarii cer o investigare rapidă și transparentă a tragediei și tragerea la răspundere a tuturor celor implicați. De asemenea, aceștia denunță corupția generalizată din Serbia și lipsa de responsabilitate a autorităților în gestionarea proiectelor publice.

Proteste studențești în Belgrad împotriva președintelui (sursa: X/Jakub Bielamowicz)
Internațional

Proteste studențești în Belgrad împotriva președintelui

Proteste studențești în Belgrad împotriva președintelui. Sute de studenți s-au adunat miercuri în Belgrad pentru a protesta împotriva politicilor președintelui Aleksandar Vucic și ale Partidului Progresist Sârb (SNS). Aceștia acuză autoritățile de corupție și responsabilitate indirectă pentru prăbușirea acoperișului de beton al gării din Novi Sad, eveniment tragic care a cauzat 15 decese. Ce s-a întâmplat la gara din Novi Sad? Pe 1 noiembrie, acoperișul recent renovat al gării din Novi Sad s-a prăbușit. Citește și: Un mare iubitor de oi, fost ministru, este respins de soția sa, care a cerut ordin de protecție. Cei doi au o avere impresionantă, iar el este angajatul PSD Inițial au fost anunțate 14 persoane decedate și 3 persoane rănite, dintre care una a murit ulterior. Tragedia a stârnit indignare națională, iar studenții cer publicarea documentației privind renovarea și tragerea la răspundere a celor vinovați. Proteste studențești în Belgrad împotriva președintelui Protestatarii au început cu 15 minute de reculegere în memoria victimelor, după care au mers către sediul Procurorului de Stat din Belgrad pentru a înmâna 1.000 de scrisori identice. În scrisori, aceștia cer: aplicarea legii fără influențe politice sau corupție și accelerarea anchetei privind dezastrul. Procurorul șef, Zagorka Dolovac, și colegii săi sunt acuzați de întârzierea anchetei, acuzații pe care aceștia le neagă. Declarații ale protestatarilor Studenții au purtat pancarte reprezentând o mână însângerată, simbolizând responsabilitatea guvernului pentru prăbușirea acoperișului. Zaklina, o studentă de 22 de ani, a declarat: „Aceste proteste sunt singura cale de a obține dreptate.” Corupție și nepotism Partidele de opoziție și grupurile civice susțin că accidentul de la Novi Sad a fost rezultatul construcției defectuoase, cauzate de corupție și nepotism. Coaliția de guvernământ respinge acuzațiile, iar președintele Vucic a declarat că cei responsabili trebuie să fie pedepsiți. Protestele continuă să crească în intensitate, cerând transparență și responsabilitate din partea autorităților. Tragedia de la Novi Sad rămâne un subiect sensibil, simbolizând frustrările publice față de corupția din Serbia.

Moartea celebrului chef rus Alexei Zimin (sursa: Zima Restaurant)
Eveniment

Moartea celebrului chef rus Alexei Zimin

Moartea celebrului chef rus Alexei Zimin. Chef-ul rus Alexei Zimin, stabilit de mai mulți ani la Londra și cunoscut pentru restaurantele sale de succes, a fost găsit mort în Belgrad. Moartea celebrului chef rus Alexei Zimin Anunțul a fost confirmat printr-un mesaj pe contul de Instagram al restaurantului ZIMA, pe care Zimin îl co-fondase în Londra. Citește și: EXCLUSIV Generalul (r) Botoș vrea să dezvolte neuronal jandarmii printr-un proiect de 30 de milioane de euro. Se folosesc „abordarea holistă” și metoda Quantakinetic Operational Fitness „Alexei Zimin, chef al restaurantului ZIMA, a decedat. În timpul unei vieți remarcabile, Alexei a realizat multe lucruri: a fost redactor-șef adjunct al revistei Afisha*, a fondat «Afisha.Food» și a lucrat ca redactor-șef al «Afisha World», «GQ» și «Gourmet»,” se arată în mesajul postat de restaurant. O voce critică la adresa războiului lui Putin Zimin, cunoscut pentru stilul său distinctiv, inclusiv ochelarii cu ramă întunecată și barba roșcată, era activ pe rețelele sociale, unde își exprima frecvent opoziția față de războiul din Ucraina. Chef-ul se afla la Belgrad pentru a promova cartea sa, „Anglomania.” Deschiderea investigației Potrivit informațiilor furnizate de Parchetul din Belgrad, corpul său a fost descoperit marți seara, în cartierul Vračar, de proprietarul apartamentului pe care îl închiria. „Poliția a intrat în apartament și a constatat decesul,” a declarat Parchetul, adăugând că „nu există nicio circumstanță suspectă” și că „apartamentul era închis din interior.” O autopsie urmează să fie efectuată pentru a determina cauza exactă a decesului, inclusiv o analiză toxicologică. De la Moscova, la Londra Născut în Rusia în 1971, Alexei Zimin a deschis restaurantul „Ragu” și alte localuri în Moscova, dar a părăsit Rusia în 2014, după anexarea Crimeei. Stabilindu-se la Londra, Zimin a continuat să își pună amprenta asupra gastronomiei și culturii culinare, devenind una dintre figurile emblematice ale bucătăriei contemporane ruse.

Emanuel Ioana (Romarm), tupeu de vătaf. În stânga, ministrul Radu Oprea, protectorul lui Ioana (sursa: observatorulph.ro)
Investigații

Emanuel Ioana (Romarm), tupeu de vătaf

Emanuel Ioana (Romarm), tupeu de vătaf: a plecat cu avionul într-o delegație în Serbia. Dar și-a trimis șoferul de la Romarm cu mașina de serviciu, din București, pentru a-l aștepta și prelua de la aeroportul din Belgrad. DeFapt.ro a dezvăluit că Emanuel Ioana a avut o escapadă de lux în Las Vegas, tot pe bani publici, la începutul anului, sub pretextul participării la un târg de armament. Emanuel Ioana (Romarm), tupeu de vătaf Emanuel Ioana, șeful Romarm, a primit o invitație de la producătorul sârb de pulberi "Milan Bagojevic" pentru a participa în data de 17 mai la un eveniment dedicat împlinirii a 30 de ani de la reconstrucția și modernizarea fabricii. Citește și: EXCLUSIV Șeful Romarm, excursie pe bani publici la un târg de armament ușor la Las Vegas, deși compania nu a avut stand de prezentare. Cazare de lux la Fontainebleau Ioana a acceptat invitația, apoi a semnat o delegație de serviciu pentru șoferul său de la Romarm, Florin Rotaru, pentru ca acesta să se deplaseze în Serbia în perioada 16-18 mai 2024. Ulterior, însă, a cerut să i se cumpere un bilet de avion, din banii companiei, pentru un zbor pe ruta Otopeni – Belgrad. Un avion AirSerbia a decolat de pe Aeroportul Otopeni în dimineața zilei de 17 mai, la ora 4:30, cu Emanuel Ioana printre pasageri. În avion nu se afla și șoferul, care plecase spre Belgrad cu mașina, potrivit delegației semnate de șeful său. După un zbor de aproape două ore, Emanuel Ioana a aterizat pe aeroportul din Belgrad. De unde a fost preluat de către șoferul său de la Romarm. Șeful Romarm și ministrul Economiei tac În cursul zilei de vineri, 17 mai, DeFapt.ro l-a contactat pe șoferul Florin Rotaru pentru a-l întreba dacă a ajuns în Serbia. După ce a confirmat printr-un sms că se află în Serbia, șoferul a spus că revine în țară în cursul zilei de sâmbătă. DeFapt.ro a încercat să obțină un punct de vedere de la Emanuel Ioana, dar șeful Romarm nu a răspuns. Nici ministrul Economiei, pesedistul Radu Oprea, nu a vrut să comenteze risipa banilor publici făcută de către protejatul său. Șoferul recunoaște În acest context, DeFapt.ro a revenit cu un nou telefon către Florin Rotaru. Întrebat dacă s-a întors din Serbia, Florin Rotaru a răspuns direct: "Da, am fost cu mașina". Atunci când a fost întrebat de ce șeful său nu a mers cu el cu mașina, Florin Rotaru a spus să îl întrebăm pe dânsul. Apoi a recunoscut că l-a preluat pe Emanuel Ioana de la Aeroportul din Belgrad: "Așa, și care-i problema dacă l-am luat de la aeroport? Nu e o problemă pentru că a fost… nu trebuie să vă dau relații. Nu sunt în măsură să vă dau informații dumneavoastră". Emanuel Ioana a revenit în țară cu mașina condusă de căre șoferul Romarm. Ciolacu a cerut economii Risipa banilor publici a ajuns sport național în mandatul premierului Marcel Ciolacu, actualul șef al PSD, deși acesta susține în mod insistent că statul trebuie să facă economii prin reducerea cheltuielilor bugetare inutile. "Am spus de la bun început că statul trebuie să fie primul care face economii. De aceea, limităm şi reducem cheltuielile bugetare până la sfârşitul acestui an. Trebuie să ţinem deficitul sub control şi să nu punem în pericol fondurile europene sau PNRR-ul", anunța premierul Marcel Ciolacu la finalul anului trecut.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră