duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: beijing

20 articole
Internațional

Premierul Ungariei, la Beijing ca să-l vadă pe Putin

Premierul Ungariei, Viktor Orban, care a evitat să se întâlnească cu Klaus Iohannis, s-a dus la Beijing ca să-l vadă pe Vladimir Putin. Imagini de la întâlnirea celor doi au fost publicate pe site-ul administrației prezidențiale de la Moscova, kremlin.ru. Citește și: Compania de stat inutilă care căpușează CNAIR, dar salariul mediu va fi mai mare decât cel al președintelui României. În 2023, compania a avut peste 100 de angajați, deși n-a făcut nimic Președintele României, Klaus Iohannis, a fost la Budapesta acum o săptămână, dar premierul Ungariei a plecat, chiar în acea zi, într-o vizită în Georgia. Orban și Putin Foto: Kremlin.ru Premierul Ungariei, la Beijing ca să-l vadă pe Putin „Întâlnire cu președintele Putin. Toată lumea din Europa de astăzi este preocupată de o întrebare: va exista o încetare a focului în Ucraina? Pentru noi maghiarii, cel mai important este sa punem capăt potopului de refugiați, sancțiunilor și razboaielor din vecinătatea noastră!”, a scris Viktor Orban pe pagina sa de Facebook. „Premierul Viktor Orbán a avut marți, la Beijing, convorbiri bilaterale cu Vladimir Putin, președintele Rusiei, a declarat pentru MTI Bertalan Havasi, șeful de presă al premierului.Cei doi lideri au discutat despre cooperarea ungaro-rusă în domeniul transportului de gaze și petrol și al energiei nucleare. În cadrul întâlnirii, Viktor Orbán a subliniat importanța păcii. El a explicat: este crucial pentru întregul continent, inclusiv pentru Ungaria, să se pună capăt fluxului de refugiați, sancțiunilor și luptelor - a explicat Bertalan Havasi în comunicat”, se arată pe site-ul premierului Ungariei. Citește și: Judecătorul Șepelea, coleg de complet cu judecătoarea care se droga cu iubitul traficant, a primit recent o donație imobiliară importantă „Ungaria nu a dorit niciodată să se opună Rusiei; dimpotrivă, obiectivul Ungariei a fost întotdeauna acela de a stabili și de a extinde reciproc cele mai bune contacte posibile. Și am reușit să facem acest lucru”, a spus Orban, potrivit unei traduceri de pe site-ul Kremlin.ru. Foto: Kremlin.ru „Aș dori să vă mulțumesc pentru faptul că Rosatom continuă să fie partenerul nostru excelent. Aș dori să mulțumesc Gazprom pentru că și-a îndeplinit obligațiile care decurg din acord. Acesta este motivul pentru care am reușit să salvăm o mare parte din ceea ce am realizat anterior. Nimănui nu-i place când rezultatele muncii sale, odată obținute, sunt subminate din motive pentru care nu sunt în niciun fel de vină”, a mai afirmat premierul Ungariei.

Premierul Ungariei, la Beijing ca să-l vadă pe Putin Foto: Kremlin.ru
Viktor Orban s-ar putea întâlni la Beijing și cu talibanii Foto: News.ro/ Twitter
Internațional

Viktor Orban s-ar putea întâlni la Beijing și cu talibanii

Premierul Ungariei, Viktor Orban, s-ar putea întâlni la Beijing și cu talibanii, nu doar cu președintele Rusiei, Vladimir Putin: o delegație a regimului islamist din Afganistan va participa, săptămâna viitoare, la Forumul Belt and Road din China. Citește și: În pregătirea întâlnirii Viktor Orban – Putin, ministrul maghiar de Externe, Péter Szijjártó, postează selfie-uri de la Moscova Premierul Ungariei, Viktor Orban, se va duce, săptămâna viitoare, în China comunistă ca să se întâlnească cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. El este singurul lider vestic prezent la reuniunea de la Beijing, „Belt and Road Initiative”. Viktor Orban s-ar putea întâlni la Beijing și cu talibanii Ministrul interimar al Comerţului şi Industriei al talibanilor, Haji Nooruddin Azizi, va călători la Beijing în zilele următoare, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Akhundzada Abdul Salam Jawad, într-un mesaj către Reuters. „El va participa şi va invita mari investitori” în Afganistan, a spus el, citat de news.ro. Un ministru al Minelor de la Kabul a estimat, în 2010, că Afganistanul ar avea zăcăminte neexploatate, de la cupru la aur şi litiu, cu o valoare cuprinsă între 1.000 de miliarde şi 3.000 de miliarde de dolari. Nu este clar cât valorează astăzi acestea. Premierul Ungariei, Viktor Orban, se va deplasa la Beijing în perioada 16-18 octombrie pentru a participa la conferința internațională «Belt and Road Initiative» și pentru a purta discuții cu președintele chinez Xi Jinping, a anunțat biroul liderului ungar. Viktor Orban în fața lui Putin, tot la Beijing, dar în 2017 Foto: Twitter Citește și: Marian Godină povestește cum l-au stors de bani doi instalatori, care-i montau o instalație de dedurizare a apei Purtătorul de cuvânt al premierului ungar nu a precizat dacă Orban se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, care intenționează, de asemenea, să participe la conferința din capitala chineză.

Ambasada României la Beijing sprijină Ucraina (sursa: Facebook/Ambasada României la Beijing)
Eveniment

Ambasada României la Beijing sprijină Ucraina

Ambasada României la Beijing sprijină Ucraina. China le-a cerut ambasadelor străine şi organizaţiilor internaţionale cu sediul la Beijing să nu folosească faţadele clădirilor lor pentru "propagandă politică", cu referire, din câte se pare, la semnele care arată sprijin pentru Ucraina. Nici o ambasadă nu s-a conformat Multe ambasade la Beijing au instalat panouri cu steagul Ucrainei şi mesaje de susţinere în limbile chineză şi engleză, precum #StandWithUkraine, pentru a-şi arăta solidaritatea cu această ţară confruntată cu o invazie a Rusiei din februarie 2022. O notă transmisă de Ministerul de Externe chinez, datată 10 mai, îndeamnă ambasadele şi organizaţiile internaţionale să nu folosească faţadele clădirilor pentru propagandă şi "să evite să provoace conflicte între state". Măsura a declanşat o ripostă din partea unor diplomaţi din Europa şi alte zone, părând că niciunul nu s-a conformat solicitării. Beijingul, ton sever Printre ambasadele la Beijing care îşi expun sprijinul pentru Ucraina sunt cele ale Canadei, Germaniei şi Poloniei. În nota diplomatică se mai spune că ambasadele şi organizaţiile internaţionale sunt "obligate să urmeze legile şi regulile chineze", chiar dacă Beijingul respectă imunitatea diplomatică în baza Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice între state. Citește și: Cel mai dur atac asupra Moscovei, de la cel de-al doilea război mondial: zeci de drone au vizat locuințele nomenklaturii rusești, în vestul Capitalei. Reacție furibundă a lui Prigojin Se crede că nota a fost trimisă tuturor misiunilor diplomatice din China. Unele ambasade arborează de asemenea steagul în culorile curcubeului, un simbol al minorităţilor sexuale. Un diplomat european a criticat poziţia Chinei, declarând că nu există nicio justificare rezonabilă pentru obstrucţionarea exprimării de către un stat a poziţiei sale şi că ei nu se vor conforma notei diplomatice. Ambasada României la Beijing sprijină Ucraina În exclusivitate pentru Defapt.ro, centrala MAE de la București a confirmat existența acestei solicitări chineze. "Toate ambasadele și reprezentanțele organizațiilor internaționale rezidente la Beijing, inclusiv Ambasada României, au primit o notă verbală circulară, prin care MAE chinez solicită misiunilor diplomatice din China . MAE român a luat notă de aceasta, fără a înlătura bannerul de sprijin pentru Ucraina (cu mesajul WeStandWithUkraine și steagurile României și Ucrainei) amplasat pe gardul exterior al Misiunii încă de la începutul războiului Rusiei contra Ucrainei.", se arată în răspunsul MAE.

Experții din China: războiul din Ucraina se va termina în vară Foto: Kremlin.ru
Internațional

Experții China: războiul Ucraina se va termina în vară

Experții militari din China comunistă estimează că războiul din Ucraina se va termina în vară, scrie Asia Nikkei, care citează un studiu al Academiei de Științe Militare de la Beijing. Potrivit Asia Nikkei, acesta este motivul pentru care, la 24 februarie, China a avansat un plan de pace - care însă a fost respins de Kiev și aliații săi vestici. Experții din China: războiul din Ucraina se va termina în vară „În decembrie 2022, Academia de Științe Militare a finalizat o simulare privind conflictul din Ucraina, care a dus la o constatare uimitoare, potrivit unor surse apropiate guvernului chinez. Războiul se va încheia în jurul verii anului 2023, a indicat simularea, cu Rusia în avantaj. Atât economia rusă, cât și cea ucraineană vor fi prea epuizate pentru a susține războiul dincolo de vară, se arată în raport. Este posibil ca rezultatele să fi fost distorsionate în favoarea Rusiei pentru a mulțumi conducerea Chinei, care înclină spre Moscova. Dar, întâmplător, pachetul de ajutor de 45 de miliarde de dolari adoptat în decembrie anul trecut în SUA urmează să expire și el în această vară. Republicanii dețin acum majoritatea în Camera Reprezentanților din SUA, iar unii membri ai partidului sunt sceptici cu privire la ajutorul generos acordat Ucrainei. «Nu știu ce se va întâmpla cu ajutorul american din toamnă», a declarat un oficial de rang înalt de la cabinetul premierului japonez. Statele Unite furnizează jumătate din ajutorul pe care îl primește Ucraina. Argumentul că discuțiile de încetare a focului vor fi demarate înainte ca acest ajutor să înceteze nu este lipsit de temei. După ce a auzit predicția Academiei de Științe Militare, Beijingul a elaborat o propunere de pace la timp pentru aniversarea de un an a războiului”, arată această agenție. Beijingul vrea să se împace cu Europa de Vest și Ucraina Implicarea regimului comunist chinez are drept scop îmbunătățirea relațiilor cu Europa. Beijingul crede că în Europa sunt persoanlități deschise la investițiile chinezești și la transferul de tehnologie. Un al doilea motiv al implicării Beijingului în procesul de pace este restabilirea bunelor relații cu Ucraina, iar în al treilea rând dorința a juca rolul determinant în negocierile de încetare a focului. De aceea, președintele Xi Jinping ia în considerare o vizită la Moscova. „Cel mai bun scenariu pentru Xi ar fi ca Rusia și Ucraina să înceapă negocierile după ce liderul chinez îi va prezenta lui Putin planul de pace. Acest lucru ar înfățișa China ca un interlocutor adevărat pentru o încetare a focului și ar pune-o într-o poziție avantajoasă pentru a atrage de partea sa țările din Sudul Global, în special pe cele care țin la distanță atât SUA, cât și China. Dacă China nu reușește să devină un pacificator, ramificațiile ar submina autoritatea și prestigiul lui Xi. Rămâne de văzut dacă actuala conducere plină de loialiști lui Xi va fi capabilă de o performanță care necesită abilități complexe de negociere și o tărie de caracter tenace”, explică Asia Nikkei, care amintește că președintele Zelenski nu este de acord să cedeze teritorii în schimbul păcii. Citește și: Panică în Australia: țara ar putea intra în război cu China comunistă în trei ani și nu este pregătită – deschidere în principalele cotidiene, după discuții cu experții Traficul comercial între China şi Rusia a atins un nivel record în decembrie, după o perioadă de adaptare imediat după invazie: China – principalul furnizor de semiconductori al Rusiei – a fost întotdeauna foarte critică faţă de aceste sancţiuni.

Papa l-a abandonat pe cardinalul Zen din Hong Kong Foto: Twitter
Eveniment

Papa l-a abandonat cardinalul din Hong Kong

Papa Francisc l-a abandonat pe cardinalul din Hong Kong, Joseph Zen, în ghearele Securității chineze, care vrea să-l judece pe prelatul în vârstă de 90 de ani pentru că a vrut să-i ajute pe protestatarii pro-democrație arestați - scrie Wall Street Journal. Unii înalți ierarhi ai Bisericii Catolice susțin această opinie. Cardinalul Zen a fost arestat de Securitatea chineză în mai 2022, pentru că ar fi interacționat cu forțe străine. Papa l-a abandonat pe cardinalul din Hong Kong Procesul cardinalului Zen urma să înceapă luni, dar a fost amânat întrucât judecătorul a fost depistat cu covid. Pedeapsa maximă pentru infracțiunea de care este acuzat cardinalul Zen este închisoarea pe viață. Atitudinea Papei a fost criticată atât de înalți prelați catolici, cât și de publicații prestigioase, întrucât acesta a refuzat să condamne arestarea și nici măcar n-a afirmat că regimul de la Beijing ar fi unul nedemocratic. „Papa abandonează cardinalul Zen. Hong Kong-ul îl judecă pe episcop, Francisc încă nu oferă sprijin”, este titlul unui editorial din Wall Street Journal. „În urmă cu doar doi ani, cardinalul Zen, care a crescut în Shanghai, a zburat la Roma într-o încercare disperată de a-l determina pe Sfântul Părinte să-și reconsidere acordul cu China. Dar un papă care pare să aibă întotdeauna timp pentru audiențe private cu celebrități precum Leonardo DiCaprio a refuzat să se întâlnească cu un cardinal cu experiență îndelungată în comunismul chinez”, mai scrie Wall Street Journal. „Luna viitoare va avea loc un proces inechitabil. Nimeni nu a ridicat problema gravă a fratelui nostru Zen. Nici decanul Colegiului Cardinalilor, cardinalul Re, nici secretarul de stat cardinalul Parolin, nici chiar Papa. Nu a existat nici un document de solidaritate, nicio inițiativă de rugăciune pentru el”, a spus, recent, cardinalul german Gerhard Muller. https://t.co/o47P8q4l4T @Sultanknish Does Pope Francis have any thoughts on Communist China putting a 90-year-old cardinal on trial? Asked @ Cardinal Zen, the pope offered not a word of support— e.Diane (@Dianestraley) September 20, 2022 Tăcerea Papei este explicată de dorința de a menține un acord secret cu Beijingul privind numirea episcopilor catolici din China. Papa, „simpatie naturală pentru comuniști” Cardinalul Zen a criticat dur acest acord cu autoritățile comuniste. În plus, papa Francisc ar dori să deschidă, la Beijing, o „misiune de studii”. Vaticanul nu poate deschide o nunțiatură - echivalentul unei ambasade - în capitala Chinei comuniste întrucât are una la Taipei. Vaticanul este unul din puținele state care recunoaște Taiwanul. Citește și: Efectele mobilizării anunțate de Putin: biletele spre Istanbul s-au epuizat, spre Dubai costă 17.800 USD, iar Google Trends arată că se caută cu disperare „cum să fugi din Rusia” Publicații din SUA remarcă faptul că papa Francisc l-a criticat dur pe fostul președinte Trump, dar niciodată nu atatcat atât de ferm Beijingul. În 2018, într-un articol de opinie pentru New York Times, numit “The Pope Doesn’t Understand China” (Papa nu înţelege China), cardinalul Zen – episcop pensionat al Hong Kong-ului – a speculat că noul acord, care oferă Partidului Comunist Chinez un rol nespecificat în privinţa numirii episcopilor, este rezultatul naivităţii Papei Francisc. “S-ar putea ca Francisc să aibă simpatie naturală pentru comunişti deoarece, din punctul lui de vedere, ei sunt cei persecutaţi. El nu îşi imaginează că devin persecutori de îndată ce ajung la putere, cum este cazul comuniştilor din China”, a scris Zen.

Scene orwelliene în China comunistă Foto: Twitter
Internațional

Scene orwelliene în China comunistă

Scene orwelliene în China comunistă: suspecții de coronavirus, fără drept să primească mâncare timp de mai multe zile, pentru a nu intra în contact cu curierii și să răspândească astfel virusul. Spitalele din numeroase orașe au fost închise, iar o filmare șocantă arată o naștere, asistată de personal medical, care a avut loc pe stradă. Scene orwelliene în China comunistă În Shanghai, deși cazurile de coronavirus au scăzut, unii locuitori s-au trezit încuiați în apartamente timp de mai multe zile, fără drept să aibă contact nici măcar cu curierii care aduceau mâncarea. Un avocat relatează pe Twitter că tot blocul său a fost izolat, iar străzile din jur - baricadate, deși a testat negativ de zeci de ori. Day 47 of our Shanghai Covid lockdown and we woke up, like we often do, to a man in a hazmat suit downstairs yelling through a bull horn for us to come down for our testsWhile checking our phones for the new test QR code, we also saw this alarming new official notice sent to us pic.twitter.com/G7O4wlGFzx— Jared T Nelson (@JaredTNelson) May 6, 2022 În week-end, locuitorii din mai multe zone ale orașului nu au avut acces la mâncare, apă sau medicamente. Ei puteau ieși din case doar când li se ordona să vină pentru a fi testați. Starving people in Shanghai trying to escape. This is what Build Back Better looks like in China. pic.twitter.com/sS0Txl8Tdp— Rooster (@RoosterFJB) May 10, 2022 „Numărul de noi infecții în Shanghai scade de aproximativ două săptămâni. Dar, în loc să relaxeze restricțiile, autoritățile locale și-au înăsprit din nou măsurile, drastic. Una din noile reglementări poartă denumirea eufemistică de „management tăcut”. Aceasta înseamnă că locuitorii care au fost închiși în apartamentele lor timp de șase săptămâni nu mai au voie să comande produse alimentare de la serviciile de livrare. Ideea care persistă este că virusul se răspândește prin intermediul șoferilor de servicii de livrare”, scrie, azi, Frankfurter Allgemeine Zeitung. Foto: Twitter După Shanghai, a intrat și Beijing în lockdown, dar deocamdată pare că măsurile nu sunt așa de dure. Locuitorii profită de restricțiile ceva mai relaxate pentru a-și face stocuri de mâncare, pentru a evita situația din Shanghai, unde locuitorii s-au revoltat pe fondul foametei. No words! After #Beijing Shijingshan Hospital was suddenly locked down, this woman had to give birth out on the concrete pavement. What a shame!#北京 石景山医院关闭,孕妇在医院大门口水泥路面上分娩。#中共国 一次次突破人类底线。#COVID #COVID19 #CCPVirus #lockdown #CCP #CCPChina pic.twitter.com/eQn8nvigXG— Jennifer Zeng 曾錚 (@jenniferatntd) May 5, 2022 „Videoclipurile care circulă pe rețelele de socializare continuă să arate scene șocante și bizare. O femeie stresată este despărțită de copilul ei de „da bai”, adică „albi mari”, oficialii omniprezenti purtând costume de protecție. Sau lucrătorii care intră în casa cuiva și stropesc tot locul - canapele, poze, haine - cu dezinfectant, deși guvernul a spus de atunci că această practică nu trebuie urmată”, arată Sky News. ?? After watching the Shanghai Dystopia tyranny, Chinese villagers chase the authorities out of their areas with stones. There aren't enough police, military and hazmat ninjas to stop the Chinese people if they choose to revolt Join us ? https://t.co/n529Z2Q7dh pic.twitter.com/0kaDioK3Nz— Theresa Chieng (@TheresaChieng4) May 10, 2022 Citește și: Portugalia a primit, la 9 mai, prima tranșă de bani din PNRR. Vezi lista țărilor care au tras primii bani. România: zero obiective îndeplinite

Investitorii retrag miliarde de dolari din China. Shanghaiul, blocat în continuare, iar locuitorii, închiși în țarcuri metalice Foto: Twitter
Eveniment

Investitorii retrag miliarde de dolari din China

Investitorii retrag miliarde de dolari din China, arată datele publicate de Institutul Internațional pentru Finanțe. Aceste plecări ale capitalului internațional din China comunistă sunt fără precedent și ele vin pe fondul carantinei impuse la Shanghai - cu posibilitatea extinderii și la Beijing - și a războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei. Investitorii retrag miliarde de dolari din China China a asistat luna trecută la ieșiri de portofoliu în valoare de 17,5 miliarde de dolari, un maxim istoric, potrivit celor mai recente date de la Institutul Internațional pentru Finanțe (IIF) și citate de CNN. Asociația comercială din SUA a numit această fuga de capital a investitorilor de peste mări „fără precedent”, mai ales că nu au existat ieșiri similare de pe alte piețe emergente în această perioadă. Ieșirile au inclus 11,2 miliarde de dolari în obligațiuni, în timp ce restul au fost acțiuni. Datele guvernului chinez au arătat și o retragere record a investitorilor străini de pe piața de obligațiuni. Investitorii străini s-au debarasat, în februarie, de obligațiuni guvernamentale chineze în valoare netă de 35 de miliarde de yuani (5,5 miliarde de dolari), cea mai mare reducere lunară înregistrată vreodată, potrivit China Central Depository and Clearing. Vânzarea de obligațiuni s-a accelerat în martie, atingând un nou maxim de 52 de miliarde de yuani (8,1 miliarde de dolari). „Sprijinul Chinei pentru invazia rusă a Ucrainei a fost în mod clar catalizatorul care a determinat capitalul să părăsească China”, a declarat George Magnus, asociat la Centrul Chinezesc de la Universitatea Oxford și fost economist șef la UBS. Reuters scrie că lockdownul din Shanghai reprezintă un test pentru investitori. Guvernul de la Beijing a blocat însă difuzarea datelor în timp real, arată și Reuters. With Shanghai in a near total lockdown, this is a map of the commercial ships currently waiting offshore to be loaded and offloaded of goods; exacerbating global supply chain woes pic.twitter.com/Md6PtpF3VE— Scott Gottlieb, MD (@ScottGottliebMD) April 18, 2022 Banca de investiții Nomura a apreciat că PIB-ul Chinei comuniste va crește anul acesta cu 3,9%, probabil cea mai pesimistă apreciere. Ținta guvernului de la Beijing este o creștere de 5,5%. Locuitorii din Shanghai, închiși în blocuri Locuitorii din Shanghai sunt închiși în propriile case, în spatele unor garduri metalice, arată un reportaj Associated Press (AP). „Voluntarii și lucrătorii guvernamentali din Shanghai au ridicat bariere metalice în mai multe cartiere pentru a bloca străzile mici și intrările în complexele de apartamente (…) Children going to school in Shanghai, China. Zero Covid strategy. Welcome to a dystopian nightmare.pic.twitter.com/QNBVnpq8CL— James Melville (@JamesMelville) April 20, 2022 În cartierul financiar al orașului, Pudong, barierele - table subțiri de metal sau garduri din plasă - au fost instalate în mai multe cartiere în conformitate cu o directivă a guvernului local. Clădirile în care au fost identificate cazuri de covid-19 și-au sigilat intrările principale, cu o mică deschidere prin care să treacă lucrătorii de prevenire a pandemiei”, arată AP. New footage of police in Shanghai drilling doors shut at a restaurant so nobody can leave. This is nuts.Sound On pic.twitter.com/fA5iHL7hrH— Wall Street Silver (@WallStreetSilv) April 24, 2022

Lavrov acuză Kievul că refuză "negocierea" (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Lavrov, întors din drumul spe Beijing

Lavrov, întors din drumul spe Beijing. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a infirmat joi informaţiile apărute anterior în publicaţia germană Bild conform cărora avionul care îl ducea pe şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov într-o vizită la Beijing s-a întors din drum noaptea trecută, relatează agenţia rusă oficială de presă TASS. Lavrov, întors din drumul spe Beijing "Serghei Lavrov a lucrat aseară (miercuri - n.r.) până târziu la Smolenka (diminutivul Pieţei Smolenskaia, unde se află sediul MAE rus - n.r.), iar (joi - n.r.) dimineaţă a început pregătirile pentru negocierile cu colegii din Orientul Mijlociu veniţi la Moscova", a scris Zaharova pe contul său Telegram. Citește și: EXCLUSIV La un pas de catastrofă: motorul unui MiG 21 LanceR s-a oprit brusc înainte de decolare, când rula pe pistă. Cauza: kerosenul vândut de asociatul lui Sebastian Ghiță Potrivit Bild, Lavrov ar fi plecat în noaptea de miercuri spre joi spre Beijing, dar preşedintele rus Vladimir Putin i-ar fi cerut să se întoarcă. Astfel, avionul care îl transporta pe Lavrov, care parcursese deja 2.800 de km din cei 6.000 până la Beijing, s-a întors din drum când se afla deasupra Novosibirsk (Siberia) şi a aterizat la Vnukovo, aeroport din Moscova. SUA avertizează China "Lumea se întreabă acum", scrie Bild, "dacă Beijingul nu l-a primit pe ministrul de externe rus sau Putin l-a rechemat pentru că arde casa la Moscova", citează ironic Zaharova comentariul din Bild, conform TASS. Cu câteva zile în urmă, Moscova a cerut ajutor Beijingului, atât financiar, cât şi militar. La 14 martie, consilierul preşedintelui american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, s-a întâlnit la Roma cu diplomatul chinez Yang Jiechi, membru al Biroului Politic al Partidului Comunist din China. Cu acest prilej, Sullivan l-a avertizat pe Jiechi asupra eventualelor consecinţe pentru Beijing în cazul acordării unei asistenţe militare Rusiei, potrivit EFE.

Gafă majoră a diplomației ruse Foto: Kremlin.ru
Eveniment

Gafă majoră a diplomației ruse

Gafă majoră a diplomației ruse, spre enervarea Beijingului: a trecut statul Taiwan pe lista țărilor definite drept „neprietenoase”. O listă a statelor despre care executivul de la Moscova apreciază că ar fi comis „acțiuni neprietenoase” împotriva „Rusiei, a companiilor și cetățenilor ruși” a fost publicată luni pe site-ul guvernului rus. Gafă majoră a diplomației ruse Țările, organizațiile internaționale și teritoriile considerate „neprietenoase” includ: „Australia, Albania, Andorra, Regatul Unit, inclusiv Jersey, Anguilla, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar, statele membre ale Uniunii Europene, Islanda, Canada, Liechtenstein, Micronezia, Monaco, Noua Zeelandă, Norvegia, Republica Coreea, San Marino, Macedonia de Nord, Singapore, SUA, Taiwan, Ucraina, Muntenegru, Elveția, Japonia.” Rusia consideră că Taiwanul face parte din China comunistă. Decizia guvernului de a întocmi această listă a fost provocată de un decret din 5 martie al președintelui Vladimir Putin privitor la ”procedura provizorie de îndeplinire a obligațiilor față de anumiți creditori străini”. Potrivit decretului prezidențial, statul, cetățenii ruși și companiile ruse care au datorii în valută față de creditorii străini din lista țărilor neprietenoase le vor putea plăti în ruble. În plus, toate tranzacțiile firmelor rusești cu cetățeni și companii din statele incluse în listă vor fi aprobate de comisia guvernamentală pentru controlul investițiilor străine. Citește și: Ca să scape de întrebările privind relația cu Rusia, George Simion publică prima poză cu iubita sa Cei mai mulți dintre creditorii străini au anunțat deja că nu vor primi plățile în ruble, iar analiștii străini dezbat dacă această decizie a Rusiei nu însemnaă de fapt o intrare de facto în incapacitate de plată (default).

Criza din Ucraina, o oportunitate pentru Beijing Foto: eng.chinamil.com.cn/ Lu Hongbo
Internațional

Criza din Ucraina, o oportunitate pentru Beijing

Criza din Ucraina, o oportunitate pentru Beijing, arată un înalt comandant militar din forțele aeriene ale SUA. Un general american, Kenneth Wilsbach, comandantul forţelor aeriene ale SUA în Pacific, a avertizat, astăzi, că Beijingul ar putea profita de pe urma crizei ucrainene, pentru a încerca să facă un gest "provocator" în Asia, în timp ce puterile occidentale sunt ocupate să calmeze tensiunile cu Rusia. Criza din Ucraina, o oportunitate pentru Beijing El a subliniat că susţinerea oferită de Beijing Rusiei în conflictul său cu Occidentul asupra Ucrainei suscită întrebări cu privire la intenţiile Chinei în Asia. "Dacă ne întrebăm, oare China va vedea ceea ce se întâmplă în Europa şi (...) va încerca ceva în Indo-Pacific, într-adevăr, aceasta este un motiv de îngrijorare", a subliniat responsabilul militar american în marja unui Salon de aeronautică de la Singapore. "Am îngrijorări cu privire la faptul că ei (China) ar putea dori să profite. Nu ar fi surprinzător dacă ei vor încerca ceva ce ar putea fi provocator, pentru a vedea în ce măsură reacţionează comunitatea internaţională", a spus generalul american. Acum câteva zile, Wall Street Journal a publicat un editorial, „Ukraine Is a Distraction From Taiwan”, în care aprecia că SUA nu vor putea să desfășoare forțe în Europa și, în același timp, să protejeze Taiwanul. În plus, Taiwanul se află într-o locație crucială din punct de vedere strategic, pe rutele maritime aglomerate, cu aliați ai SUA la nord (Japonia) și la sud (Filipine). Taiwanul, crucial pentru securitatea aliaților SUA Dacă Armata Populară de Eliberare, armata Chinei comuniste, ar fi capabilă să ocupe insula, ar submina capacitatea Americii de a le apăra pe ambele și ar zdrobi credibilitatea angajamentelor sale față de alți aliați și parteneri în fața puterii dure în creștere a Chinei, scrie site-ul War on the Rocks. „Existența Taiwanului ca democrație liberală prosperă oferă, de asemenea, o alternativă convingătoare la China autocratică: demonstrează că democrația și capitalismul de piață liberă sunt potrivite pentru o societate de limbă chineză. Oamenii din Taiwan împărtășesc norme și valori cu Occidentul, nu cu Partidul Comunist Chinez, și este o poveste de succes strălucitoare pentru eforturile SUA de a promova prosperitatea și libertatea în lume. Ucraina ar putea fi la fel într-o zi, dar dacă o va face, probabil, va fi printr-o integrare economică mai strânsă cu Uniunea Europeană, nu prin legăturile sale slabe cu Statele Unite. Din toate aceste motive, dacă Taiwanul ar intra sub controlul Beijingului, interesele americane ar fi afectate mult mai grav decât într-un atac rusesc asupra Ucrainei”, mai arată War on the Rocks. Beijingul este acuzat de mai mulţi ani că provoacă tensiuni în regiune, în măsura în care China îşi întăreşte controlul asupra insulelor şi insuliţelor din Marea Chinei de Sud. China revendică aproape toată această zonă, ceea ce contestă mai multe ţări riverane precum Malaezia, Vietnam, Filipine, Taiwan sau Brunei. SUA nu au revendicări asupra acestei zone, însă apără principiul libertăţii de a naviga pe rute maritime strategice, potrivit AFP.

Patinatoarea rusă care a făcut senzație la Olimpiadă s-a dopat (sursă: Facebook/Comitetul Olimpic rus)
Internațional

Patinatoarea rusă care a făcut senzație la Olimpiadă s-a dopat

Patinatoarea rusă care a făcut senzație la Olimpiadă s-a dopat. Participarea patinatoarei ruse Kamila Valieva la Jocurile Olimpice de la Beijing este suspendată până la o decizie a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), aşteptată înainte de debutul competiţiei individuale feminine, marţea viitoare, după ce favorită la aurul olimpic a fost depistată pozitiv la o substanţă interzisă, informează AFP.Valieva, în vârstă de 15 ani şi neînvinsă până acum la prima sa participare la seniori, a fost depistată pozitiv la trimetazidină la un control antidoping efectuat pe 25 decembrie în cursul Campionatelor Rusiei, de către Agenţia rusă antidopaj (RUSADA), a anunţat, vineri, într-un comunicat ITA (Agenţia Internaţională de Testare), instanţă responsabilă cu controalele antidoping pe durata Jocurilor Olimpice.Trimetazidina, medicament utilizat pentru a trata anginele pectorale, este interzisă de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) din 2014. Citește și: Tratatul dintre România și Rusia din 2003, nerespectat azi de către Putin, care vrea acces la scutul de la DeveseluNotificată marţi în legătură cu testul său pozitiv, la o zi după victoria echipei Rusiei sub drapelul neutru în competiţia pe echipe de la Beijing, Agenţia antidoping rusă a "suspendat-o provizoriu cu efect imediat" pe Valieva, a explicat ITA într-un comunicat care detaliază derularea evenimentelor. Patinatoarea rusă care a făcut senzație la Olimpiadă s-a dopat Această suspendare provizorie o priveză pe tânăra patinatoare să participe la orice competiţie, inclusiv Jocurile Olimpice 2022. "Dar sportiva a făcut apel la decizia RUSADA pe 9 februarie şi o nouă audiere a avut loc în aceeaşi zi", adaugă ITA."În seara de 9 februarie, RUSADA a decis să ridice suspendarea provizorie a sportivei, care îi permite astfel să continue să participe la Jocurile Olimpice. Motivarea deciziei urmează a fi comunicată părţilor", mai precizează ITA. Citește și: 416.395 de convorbiri interceptate în dosare penale în 2021, fără cele de la Parchetul General, DIICOT și DNADar, "întrucât o decizie este necesară înainte de" debutul competiţiei individuale, programată în perioada 15-17 februarie, "CIO îşi va exersa dreptul de a face apel fără să aştepte motivarea deciziei RUSADA", a anunţat ITA.Vârsta Kamilei Valieva, sub 16 ani, face din ea o "persoană protejată", ceea ce implică dispoziţii speciale, confidenţialitate în jurul testului şi sancţiuni potenţial mai blânde, conform reglementării AMA/WADA.Din cauza acestui test pozitiv, ceremonia de acordare a medaliilor în proba pe echipe a concursului de patinaj artistic de la JO 2022 nu a mai avut loc.Valieva, considerată în unanimitate noua ţarină a patinajului artistic, a făcut senzaţie la Beijing reuşind o săritură cvadruplă.Luni, echipa Comitetului Olimpic Rus a cucerit medalia de aur în proba pe echipe, devansând SUA şi Japonia în clasamentul final.

Preşedintele Chinei a dat petrecere cu ocazia Olimpiadei (sursă: Facebook/Wang Wenbin)
Internațional

Preşedintele Chinei a dat petrecere cu ocazia Olimpiadei

Preşedintele Chinei a dat petrecere cu ocazia Olimpiadei. Xi Jinping a organizat sâmbătă, la Beijing, un banchet pentru liderii străini aflaţi în vizită în statul asiatic cu ocazia Jocurilor Olimpice de iarnă, într-un moment în care liderul chinez întreprinde un maraton diplomatic, după doi ani fără invitaţi, din cauza pandemiei de coronavirus, transmite AFP. Până la întâlnirea faţă în faţă de vineri cu omologul său rus Vladimir Putin, Xi discuta în principal prin videoconferinţă cu alţi lideri ai planetei. Citește și: EXCLUSIV Ioan Mircea Ciocotișan, sursa „Dinu” a Securității, păstrat ilegal în conducerea Ministerului Sportului Xi Jinping nu a mai ieşit din ţară de mai bine de doi ani şi ultima sa întrevedere cunoscută cu un lider străin a avut loc în martie 2020 cu prilejul vizitei în China a omologului pakistanez. Cu prilejul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing (4-20 februarie), circa 20 de lideri străini au făcut deplasarea în China, scrie AFP, care adaugă că aceştia au fost primiţi sâmbătă la prânz de către Xi Jinping la un banchet în onoarea lor în impunătorul Palat al Poporului, lângă Piaţa Tiananmen, potrivit presei de stat. Preşedintele Chinei a dat petrecere cu ocazia Olimpiadei de la Beijing În fotografii oficiale pot fi văzuţi oameni aşezaţi la mese dispuse în sala uriaşă în centrul căreia sunt amplasate flori şi o machetă a sitului olimpic. Lustre de cristal şi lampioane roşii luminează imensa sală de recepţii, unde este prezentă şi o orchestră. Citește și: Institutul Diplomatic Român, unde s-au specializat pesediștii Vicol și Simonis, are în conducere un electrician-depanator Printre invitaţi se numără preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi şi prinţul moştenitor saudit Mohammed ben Salman, precum şi câţiva lideri europeni şi din regiunea Asia-Pacific. Mai multe ţări occidentale, cu SUA în frunte, au decis să boicoteze Jocurile Olimpice de la Beijing pentru a denunţa astfel încălcarea drepturilor omului în China, îndeosebi în regiunea Xinjiang (nord-vest), unde trăieşte o minoritate musulmană uigură, notează AFP. Numeroase alte state au invocat situaţia epidemică pentru a nu-şi trimite înaltele oficialităţi la Beijing.

Alertă la Beijing din cauza cazurilor de Covid (sursă: Facebook)
Eveniment

Alertă la Beijing din cauza cazurilor de Covid

Alertă la Beijing din cauza cazurilor de Covid. Un total de 21 de cazuri de infectare cu Covid-19 au fost detectate joi în rândul personalului legat de Jocurile Olimpice de la Beijing, în scădere faţă de cele 55 de cazuri confirmate cu o zi înainte, au anunţat organizatorii competiţiei înaintea ceremoniei de deschidere, programată vineri, informează Reuters. Cu câteva ore înainte ca Olimpiada de iarnă să debuteze în mod oficial, numărul total de cazuri confirmate în rândul participanţilor la Jocuri, începând din 23 ianuarie, se ridică la 308, printre aceştia figurând şi şase sportivi germani, ale căror nume nu au fost dezvăluite, testaţi pozitiv după sosirea lor în capitala chineză, în cursul zilei de joi. Aceştia au intrat în izolare şi urmează să fie supuşi unor noi teste PCR, a precizat echipa germană. Citește și: Weber preia agenda PSD: cere plafonarea prețurilor. Ea are două pensii și salariu de la stat Într-o situaţie asemănătoare se află un sportiv australian şi un oficial, care au fost nevoiţi să urmeze protocolul anti-Covid după ce au intrat în contact cu persoane infectate, potrivit conducătorului delegaţiei de la antipozi, Geoff Lipshut. Alertă la Beijing din cauza cazurilor de Covid Sportivii consideraţi contacte apropiate sunt plasaţi sunt izolaţi de restul echipei, dar pot continua să se antreneze singuri, înaintea competiţiilor lor. Citește și: Institutul Diplomatic Român, unde s-au specializat Vicol și Simonis, are în conducere un electrician-depanator Participanţii la JO 2022 sunt plasaţi într-o bulă închisă, pentru a preveni contactul cu publicul larg, deplasându-se între locurile cazare şi siturile olimpice cu transportul oficial pus la dispoziţie de organizatori. Fiecare participant la Jocuri este, de asemenea, testat zilnic în efortul de a identifica rapid orice infectare în bulă. Spre deosebire de multe ţări care încearcă să trăiască cu Covid-19, China a adoptat o politică de "toleranţă zero" faţă de virus, care implică controale stricte la frontieră şi anularea aproape în totalitate a curselor aeriene internaţionale. Toţi participanţii olimpici sosesc la Beijing cu zboruri charter.

Protest al tibetanilor față de Jocurile rușinii de la Beijing (sursă: Facebook)
Internațional

Protest al tibetanilor față de Jocurile rușinii de la Beijing

Protest al tibetanilor față de Jocurile rușinii de la Beijing. Cinci sute de tibetani au manifestat joi în faţa sediului Comitetului Olimpic Internaţional (CIO) din Lausanne pentru a protesta împotriva organizării Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, care încep vineri, transmite AFP.Manifestaţia a fost condusă de un activist cu steagul tibetan pe spate, care s-a deplasat pe schiuri de care era târât drapelul Chinei. Citește și: Weber preia agenda PSD: cere plafonarea prețurilor. Ea are două pensii și salariu de la stat Veniţi din toată Europa, protestatarii au parcurs distanţa de trei kilometri de la sediul CIO până la Muzeul Olimpic în ajunul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing. Mulţi manifestanţi fluturau steaguri tibetane şi purtau măşti tibetane, afişând pancarte care făceau apel la boicotarea Jocurilor, denunţând ceea ce au calificat ca fiind "Jocuri ale ruşinii" şi scandând "Opriţi încălcările drepturilor omului în Tibet". Protest al tibetanilor față de Jocurile rușinii de la Beijing Pe o pancartă se putea vedea un schior în faţa unui tanc ale cărui urme au fost înlocuite de inelele olimpice, o aluzie vizuală la celebra fotografie a unui demonstrant care blochează singur o coloană de vehicule blindate în timpul represiunii mişcării democratice din piaţa Tiananmen din Beijing, în 1989. Pe o alta scria:"Beijing 2022 să nu devină Berlin 1936". Citește și: Institutul Diplomatic Român, unde s-au specializat Vicol și Simonis, are în conducere un electrician-depanator Artistul tibetan Loten Namling, care locuieşte în Elveţia de 32 de ani, a condus protestul pe schiurile pe care era scris cuvântul "libertate"."Motivul pentru care trag după mine drapelul chinez este pentru că mi-a distrus ţara China, China mi-a distrus cultura. Să îşi dea seama cât de greu ne este", a spus el."Nu ar trebui niciodată ca organizarea Jocurilor Olimpice să fie acordată ucigaşilor în masă şi dictatorilor. Este timpul să spunem stop". Tibetanii denunţă cucerirea ţării lor, alipită de facto Chinei în 1951, şi acuză de represiune religioasă şi culturală guvernul central de la Beijing. Protestatarii au mărşăluit scandând sloganuri precum "Fără drepturi, fără jocuri" şi "Jocuri de la Beijing, jocuri ale genocidului". Câţiva manifestanţi s-au urcat pe acoperişul de la intrarea în sediul CIO, unde au desfăşurat un banner negru pe care scria "Nu Beijing 2022". Organizatoarea protestului, Karma Choekyi, preşedinta comunităţii tibetanilor din Elveţia, a criticat mişcarea olimpică şi pe partenerii săi financiari pentru că au închis ochii la situaţia libertăţilor civile din China."Regimul comunist chinez se consolidează şi crede că aceste Jocuri îi legitimează dreptul de a suprima drepturile omului (…)", a adăugat ea."Condamnăm CIO şi sponsorii pentru că au permis ca acest lucru să se întâmple".

China este boicotată de liderii politici occidentali (sursă: Twitter)
Eveniment

China este boicotată de liderii politici occidentali

China este boicotată de liderii politici occidentali la Olimpiada de la Beijing. Când liderul Chinei, Xi Jinping, va deschide vineri Jocurile Olimpice de la Beijing, el va fi flancat de lideri politici a căror prezență va întări îngrijorările privind susținerea unui regim autocrat. Dintre cei puțin peste 20 de președinți sau premieri care urmează să participe la ceremonie, aproximativ jumătate provin din țări cu regim autoritar, scrie CNN. Liderii democrați, inclusiv din Singapore, Argentina, Ecuador, Mongolia, Polonia și Serbia, au fost incluși într-o listă de participanți publicată de Ministerul de Externe al Chinei săptămâna trecută, înaintea Jocurilor deja afectate de controverse. Citește și: EXCLUSIV Guvernul îi dă penalului Borbely un milion de euro pentru promovarea intereselor românești Vor lipsi însă liderii marilor puteri democratice, întrucât Marea Britanie, Australia și Canada se numără printre cei care se vor alătura boicotului diplomatic al Jocurilor condus de SUA, invocând încălcarea de către Beijing a drepturilor omului, transmite digi24. Alții, inclusiv lideri din Noua Zeelandă, Țările de Jos, Suedia și Austria, au refuzat invitațiile, invocând pandemia sau controalele stricte de la Beijing privind Covid-19. China este boicotată de liderii politici occidentali la Jocurile Olimpice În schimb, prezența președintelui rus Vladimir Putin, a prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman sau a președintelui egiptean Abdel Fattah Al-Sisi va transmite un mesaj nu doar a distanței tot mai mari a Chinei față de Occident, ci și de susținere a Beijingului. Această imagine a fost sporită de discuțiile legate de prezența sigură a lui Vladimir Putin, a cărui călătorie la Beijing vine într-un moment de tensiuni crescute cu SUA și aliații săi. Putin, care urmează să se întâlnească cu Xi vineri, a transmis un mesaj joi, preluat de presa de stat din China, în care lăuda „noua eră” a relațiilor dintre China și Rusia. El a subliniat, de asemenea, legăturile economice și energetice din ce în ce mai puternice și a făcut referire la viitoare discuții privind probleme cheie pe „agenda regională și globală” cu liderul chinez. Citește și: După o dezvăluire a unui jurnalist co-fondator al defapt.ro, amendă penală pentru ex-ministrul Grigorescu De asemenea, se așteaptă ca Xi să găzduiască întâlniri bilaterale și un banchet pentru demnitari prezenți, inclusiv secretarul general al Națiunilor Unite António Guterres și directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit Beijingului. Controversele în jurul Jocurilor Olimpice au crescut în ultimele luni, deoarece mai multe state și organizații pentru drepturile omului au reclamat abuzuri ale drepturilor omului comise de China contra uigurilor și a altor minorități musulmane din Xinjiang – calificate de Washingtonul drept genocid - precum și represiunile asupra libertăților în Hong Kong și încercările Chinei de a intimida insula autonomă Taiwan. Săptămâna trecută, peste 200 de organizații a cerut ca mai multe națiuni să se alăture boicotului diplomatic. „Nu este posibil ca Jocurile Olimpice să arate ca o „forță a binelui”, așa cum susține Comitetul Olimpic Internațional, în timp ce guvernul gazdă comite crime grave, cu încălcarea dreptului internațional”, a declarat Sophie Richardson, director pentru China la Human Rights Watch.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră