sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: bancă

17 articole
Eveniment

Prudență și analiză atentă la creditare

Prudență și analiză atentă la creditare. Specialiștii recomandă prudență atunci când se contractează un credit, subliniind importanța evaluării atente a sumei împrumutate și a condițiilor de rambursare. Prudență și analiză atentă la creditare Adrian Asoltanie, expert în educație financiară, avertizează asupra unei greșeli frecvente. Citește și: Ciolacu, ultimul pas înainte de divorț: a făcut „partaj voluntar” al bunurilor din Buzău. Motivația sa: „apropierea campaniei” „Pentru a evita dificultățile financiare, consumatorii ar trebui să fie mai precauți când iau un împrumut. Mulți întreabă direct banca: La salariul meu, care este suma maximă pe care mi-o pot permite? Dar nu iau în calcul costurile suplimentare precum cheltuielile notariale, mobilarea, renovările și eventualele variații ale dobânzilor sau veniturilor. Acest maxim nu este niciodată o opțiune sănătoasă!”, explică Asoltanie, conform unui comunicat emis de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar (CSALB). Continuarea, în Ziarul de Iași.

Prudență și analiză atentă la creditare (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Cum îți poate banca șterge creditul (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Cum îți poate banca șterge creditul

Cum îți poate banca șterge creditul. Un ieșean care se confrunta cu dificultăți severe de sănătate a reușit să scape de datoriile bancare prin intermediul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB). Cum îți poate banca șterge creditul Aceasta este o instituție care facilitează gratuit negocierile între consumatori și bănci sau instituțiile financiare nebancare (IFN). Citește și: Guvernul anunță, oficial, că va crește toate impozitele majore: TVA, accize, impozit pe profit sau venit. Termenul folosit în document: „revizuire” C.E., aflat în situația de a nu mai putea lucra din cauza unei probleme medicale și beneficiind de o pensie de boală redusă, a cerut băncii anularea datoriilor pentru două credite contractate în 2021. Banca a evaluat situația financiară dificilă a ieșeanului și a decis ștergerea completă a datoriilor, conform informațiilor oferite de CSALB. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Ratele bancare, achitate greu în 2025 (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Ratele bancare, achitate greu în 2025

Ratele bancare, achitate greu în 2025. Anul viitor aduce provocări financiare pentru cei care contractează împrumuturi mari, într-un context economic marcat de posibile creșteri ale taxelor și impozitelor. Ratele bancare, achitate greu în 2025 Specialiștii avertizează că accesarea creditelor poate deveni tot mai riscantă, fiind crucial să se evite acumularea de datorii mari, deoarece rambursarea acestora va fi tot mai dificilă. Citește și: Guvernul anunță, oficial, că va crește toate impozitele majore: TVA, accize, impozit pe profit sau venit. Termenul folosit în document: „revizuire” În județul Iași, problemele legate de credite sunt frecvente. Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) a primit 18 cereri de la ieșeni cu dificultăți financiare în acest an. Dintre acestea, opt cereri au fost acceptate pentru negociere, iar șapte au fost soluționate cu succes. Un caz remarcabil este cel al unui ieșean care, după pierderea locului de muncă din cauza problemelor de sănătate, a reușit să își achite datoriile la bancă cu ajutorul CSALB. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Adjunctul Gărzii de Mediu, împrumut uriaș (sursa: Facebook/Garda Națională de Mediu)
Investigații

Adjunctul Gărzii de Mediu, împrumut uriaș

Adjunctul Gărzii de Mediu, împrumut uriaș. Marius Andrei Niță, comisar general adjunct al Gărzii Naționale de Mediu, consumă droguri de mare risc, potrivit DIICOT. Adjunctul Gărzii de Mediu, împrumut uriaș Niță neagă că ar fi consumator de stupefiante. Citește și: EXCLUSIV Comisarul general adjunct al Gărzii de Mediu, considerat consumator de droguri de mare risc de către DIICOT, audiat în dosarul judecătoarei drogate de la Suceava Ce este cert, însă, este că atenția sa este foarte limitată, chiar și când completează documente oficiale. De exemplu, în două declarații de avere succesive depuse în 2023, actualul comisar general adjunct al Gărzii Naționale de Mediu (GNM) a menționat un împrumut bancar uriaș. Suma împrumutată: 4,1 milioane de lei. Împrumutul declarat de Marius Andrei Niță (sursa: gnm.ro) Singurul venit al lui Niță este salariul de la Garda de Mediu, de sub 100.000 de lei pe an. Marius Andrei Niță nu are nici o proprietate declarată. "Nu am pus punctul unde trebuia" Contactat de către DeFapt.ro, Niță a susținut că la mijloc este o eroare. "A fost o greșeală. Nu am pus punctul unde trebuia. Creditul era... vreo 40 de mii lei. Am luat un alt credit ca să îl acopăr pe ăla. Am prins dobândă mai bună la ING. Eu am scris bine, dar nu am pus punctul bine. Nici nu aveam cum să iau un credit așa mare. E o eroare 100%", a spus comisarul GNM. Într-adevăr, ulterior, în declarația de avere depusă în acest an, Niță a declarat un credit la ING de peste 82.000 de lei.

Abuz bancar - dobândă variabilă neclară, comision (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Eveniment

Abuz bancar - dobândă variabilă neclară, comision

Abuz bancar - dobândă variabilă neclară, comision. Lungul șir al proceselor legate de clauzele abuzive introduse de bănci în contractele de creditare pare să nu se mai sfârșească. Abuz bancar - dobândă variabilă neclară, comision O ieșeancă a cerut restituirea comisionului de acordare a unui credit contractat în 2008, anularea clauzei referitoare la rata dobânzii variabile și restituirea sumelor încasate abuziv de bancă. Citește și: Ciolacu s-a dus în campanie la Baia Mare cu un Gulfstream G200, care este închiriat cu circa 10.000 de euro pe ora de zbor. După care a mâncat fasole la cantină, cu poporul Elena D. a încheiat în iunie 2008 un contract de împrumut pentru refinanțarea unui credit de consum cu First Bank SA. În contract a fost inclus un comision de acordare de 638 franci elvețieni, respectiv 5% din valoarea creditului. Reclamanta a apreciat că nu i se putea impune clientului vreun cost pentru prestații care nu țineau strict de banii împrumutați. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Clauze abuzive ale băncii, proces câștigat (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Clauze abuzive ale băncii, proces câștigat

Clauze abuzive ale băncii, proces câștigat. Un client a reclamat introducerea de către banca de la care a luat un credit a unor clauze abuzive referitoare la dobândă. Clauze abuzive ale băncii, proces câștigat În primă instanță, Judecătoria i-a dat dreptate, constatând că clienții băncii semnează practic în orb, fără a ști la ce rate să se aștepte în viitor. Citește și: Șmecheria la care apelează companiile aeriene care refuză pasageri cu bilete valabile din cauză că vând mai multe bilete decât locuri: „uită” să informeze călătorii că fac overbooking pe zboruri Cazul lui Costică Ichim este similar cu cel al altor câteva sute de ieșeni care s-au adresat instanței. În septembrie 2007, Ichim a împrumutat de la Banca Transilvania 45.800 lei. Contractul de împrumut nu a fost negociat, clientul având pur și simplu de semnat un contract-tip al băncii. Conform acestuia, în primele șase luni urma să se aplice o dobândă fixă de 9,5% pe an. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Scad ratele creditelor bancare în 2023 (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Economie

Scad ratele creditelor bancare în 2023

Scad ratele creditelor bancare în 2023. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut luni la 6,05% pe an, de la 6,06% pe an în şedinţa precedentă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Scad ratele creditelor bancare în 2023 La începutul anului, indicele ROBOR la 3 luni era 6,21%, iar pe 3 ianuarie 2023 a fost 7,56%. Citește și: Cum poți scăpa mai repede de un credit plătind doar jumătate din dobândă. La un credit de 70.000 de euro, se economisesc 20.000-30.000 de euro Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 6,07% pe an, de la 6,08% vineri, 8%, iar ROBOR la 12 luni a rămas la valoarea de 6,08%. În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,90% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2023, în scădere faţă de cel din trimestrul anterior, de 5,97%. În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Micșorarea ratelor bancare? Soluția: rambursarea anticipată "cu pași mici" (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Economie

Soluția: rambursarea anticipată "cu pași mici"

Creditele bancare sunt din ce în ce mai înrobitoare din cauza dobânzilor care au crescut masiv în ultimii ani. Soluția: rambursarea anticipată "cu pași mici". Dobânzile, de trei ori mai mari decât creditul Dar există o metodă prin care povara financiară poate fi redusă substanțial cu investiții minime. Citește și: Comisia Europeană arată dezastrul guvernării și ne imploră să facem ceva: deficitul va ajunge la 7%, investițiile PNRR sunt întârziate sau chiar abandonate Să luăm drept exemplu cazul unui credit ipotecar de 70.000 de euro (aproximativ 345.000 de lei) pe 25 de ani, cu dobândă variabilă. Rata lunară pentru un astfel de credit (luând în calcul o valoare medie a ratelor din ultimii ani) este de aproximativ 2.000 de lei. Din suma lunară de 2.000 de lei care se plătește băncii, în primii ani de plată ai creditului "principalul", adică rata din suma împrumutată, este de doar câteva sute de lei. Restul de peste 1.500 de lei reprezintă dobânzile. În al cincilea an de plată a creditului, de exemplu, doar aproximativ 500 de lei este "principalul" iar 1.500 de lei reprezintă dobânzile. Soluția: rambursarea anticipată "cu pași mici" Cum se poate evita plata dobânzilor uriașe? Este vorba de rambursarea anticipată "cu pași mici" a "principalului". Iată un exemplu: să spunem că data de plată lunară a creditului este 10 ale lunii; astfel, suma datorată băncii (principal + dobândă) trebuie plătită până la acea dată; în cazul de mai sus, este vorba de un principal de 500 de lei și de dobânzi de 1.500 de lei; pe 11 ale lunii, poți alege să mai plătești încă o rată; de data aceasta, însă, nu vei mai plăti 2.000 de lei, adică un principal de 500 de lei și dobânzi de 1.500 de lei, ci un principal de 500 de lei plus dobândă numai pentru o zi din lună (prima zi de după scadență); cum dobânda pe 30 de zile este 1.500 de lei, dobânda pe o singură zi este de 50 de lei; așadar, dacă alegi să plătești o rată anticipată a doua zi după scadență, vei scăpa de plata unei dobânzi de 1.450 de lei; într-un an, dacă faci asta în fiecare lună, vei plăti mai puțină dobândă cu 17.400 de lei (1.450 de lei X 12 luni); la fel de adevărat, însă, vei plăti 24 de "principale" în loc de 12, adică 12.000 de lei în loc de 6.000 de lei; chiar și așa, plătind cu 6.000 de lei pe an mai mult "principal" vei scădea dobânda cu 17.400 de lei, deci în mod real economisești 11.400 de lei pe an (17.400 de lei minus 6.000 de lei). mai mult, nu doar că se economisesc 11.400 de lei pe an prin această metodă (aproximativ 2.300 de euro), dar scade și durata de rambursare a creditului la jumătate. Plata creditului în loc de dobândă Suma economisită folosind această rambursare anticipată "cu pași mici" scade în a doua jumătate a perioadei de plată a creditului. Motivul: din suma medie a plății lunare de 2.000 de lei, "principalul" se apropie și chiar depășește 50%, adică 1.000 de lei. În acest caz, plata anticipată poate fi mai greu de plătit: în loc de 12.000 de lei pe an ca "principal" (1.000 de lei X 12 luni), s-ar plăti 24.000 de lei pe an (două "principaluri" pe lună: cel la termen și cel anticipat). În acest caz, însă, cu dobânda pe un an economistă s-ar mai plăti un an de "principal". Primii 10-15 ani de plată, esențiali Rambursarea anticipată "cu pași mici" a unui credit bancar este cel mai ușor de realizat în primii 10-15 ani de plată a creditului. Când, în situația expusă mai sus, suma lunară de plată către bancă este de 2.000 de lei, dar "principalul" doar în jur de 500 de lei. O sumă care poate fi plătită de două ori pe lună și care aduce economii de aproximativ 2.300 de euro anual. Se economisesc 20.000-30.000 de euro din 120.000 de euro Cu alte cuvinte, se poate reduce un credit, în 10-15 ani de plată anticipată "cu pași mici", cu 20.000-30.000 de euro. Un credit ipotecar de 70.000 de euro (aproximativ 345.000 de lei) pe 25 de ani costă, în final, peste 600.000 de lei. Cu rambursarea anticipată "cu pași mici", suma totală de plată poate scădea cu 20.000-30.000 de euro, adică cu 100.000-150.000 de lei. Astfel, suma totală de plată nu va mai fi de 600.000 de lei, ci de 500.000 de lei sau chiar 450.000 de lei. În acest din urmă caz, este vorba de doar 100.000 de lei în plus față de "principal" (345.000 de lei).

Polițist, în spital după ce un ciobănesc caucazian l-a atacat Grupaj foto: Vremea Nouă
Eveniment

Polițist, în spital după ce un ciobănesc caucazian l-a atacat

Un polițist dintr-un sat din Vaslui, Banca, a fost băgat în spital cu răni foarte grave după ce un ciobănesc caucazian l-a atacat și l-a mușcat de gât, mâini și picioare. Polițistul avea doar 25 de ani șia fost salvat de colegul său, care a reușit să alunge câinele. Citește și: Valuri de glume pe internet după ce Gabriela Firea s-a pozat gătind „chec cu banane”. Unii au pus-o pe șefa PSD București alături de Liviu Dragnea Polițist, în spital după ce un ciobănesc caucazian l-a atacat „În urma primelor cercetări efectuate, a reieşit că un bărbat în vârstă de 25 de ani, din municipiul Bârlad, în timp ce era în exercitarea atribuţiilor de serviciu în curtea Postului de Poliţie Banca, a fost atacat de câinele lăsat nesupravegheat şi care a ieşit din curtea unei societăţi comerciale, situată în vecinătatea postului de poliţie. În urma atacului canin, victima a suferit leziuni la nivelul gâtului, coapsei stângi şi braţului drept. Ulterior, acesta a fost transportat la Spitalul Municipal Bârlad pentru evaluare şi acordarea de îngrijiri medicale", a precizat, luni, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Oana Şopu. Vremea Nouă scrie că polițistul a fost operat la spitalul din Bîrlad, această publicație apreciind că viața victimei a fost în primejdie. „După evaluare, pacientul a fost internat în Compartimentul de Chirurgie plastică. S-a efectuat tratamentul chirurgical în Blocul Operator, unde au fost suturate plăgile de la nivelul antebrațului stâng, coapsei stângi, a brațului drept și cele din regiunea cervicală. În acest moment pacientul este încă internat pentru supravegherea postoperatorie”, a comunicat acest spital. Câinele aparține lui Cristinel Bogos, fratele omului de afaceri Fănel Bogos. „Proprietarul câinelui a fost sancționat contravențional, pentru nerespectarea regimului deținătorilor de câini agresivi. În cauză a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neluarea de către proprietarul câinelui sau deținatorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane”, a arătat poliția din Vaslui.

Președintele CSM, Grădinaru, bani la sacoșă (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Justiție

Președintele CSM, Grădinaru, bani la sacoșă

Președintele CSM, Grădinaru, bani la sacoșă. Considerat judecătorul lui Dragnea, Daniel Grădinaru, actualul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, nu a declarat nici un cont bancar. Citește și: Avere uriașă a obscurului judecător Grădinaru, șeful CSM tovarăș cu Savonea. Co-autor la sentințe halucinante, precum condamnarea cu suspendare a unui prădător sexual Dar are venituri lunare, împreună cu soția, de peste 66.000 de lei. Președintele CSM, Grădinaru, bani la sacoșă În 2022, soții Daniel și Ianina Blandiana Grădinaru au primit împreună, lunar, echivalentul a aproape 14.000 de euro din salarii și activități conexe magistraturii. Veniturile soților Grădinaru (sursa: integritate.eu) Dar, în nici o clipă, cei doi soți nu au avut în conturi bancare (dacă dețin, totuși, așa ceva), cumulat, mai mult de 4.999 de euro. Soții Grădinaru nu au declarat nici un cont bancar (sursa: integritate.eu) Este singura explicație pentru care soții Grădinaru nu au menționat nici un cont bancar în declarația de avere: potrivit legii declarării averilor, se menționează "conturi și depozite bancare, fonduri de investiții, forme echivalente de economisire și investire, inclusiv cardurile de credit, dacă valoarea însumată a tuturor acestora depășește 5.000 de euro". Citește și: Controversata pensionară specială Viorica Costiniu cere „organelor abilitate” să ancheteze de unde a obținut DeFapt.ro documentul privind pretențiile salariale uriașe ale magistraților Așadar, din aproape 14.000 de euro lunar, soții Grădinaru cheltuie cel puțin 9.000 de euro. Sau îi țin la saltea. Mizilic de plată la rate bancare Unii ar putea argumenta că soții Grădinaru au rate mari la bancă, având trei credite. Citește și: DOCUMENT Lista uriașă a privilegiilor unui magistrat: pensii speciale, sporuri nenumărate, chirii subvenționate, călătorii în vacanță și asistență medicală extinsă Să calculăm: un credit de 56.000 de euro pe 25 de ani, unul de 35.000 de euro pe 30 de ani și unul de 110.000 de lei (22.000 de euro) pe doar doi ani. Creditele bancare ale soților Grădinaru (sursa: integritate.eu) La un calcul grosier, creditul pe 25 de ani înseamnă rate lunare de cel mult 190 de euro (fără dobândă). În același mod, creditul pe 30 de ani are rate lunare de sub 100 de euro (fără dobândă). Iar cel pe doar doi ani (2022-2024) generează rate lunare (fără dobândă) de sub 1.000 de euro. Deci, până în 2022, ratele lunare (fără dobândă) ale soților Grădinaru erau de maximum 300 de euro plus dobândă, deci nu mai mult de 500 de euro. Doar în perioada 2022-2024, la aceasta se adaugă încă o rată lunară de 1.500 de euro, cu tot cu dobândă. În total, 2.000 de euro lunar se duc la bănci. Și tot mai rămân 12.000 de euro lunar de cheltuit.

Pescobar refuză să plătească ratele bancare (sursa: Facebook/Taverna Racilor Herastrau Fishtodoor)
Investigații

Pescobar refuză să plătească ratele bancare

Pescobar refuză să plătească ratele bancare. Paul Nicolau, alias Pescobar, care se laudă că ar deține lanțul de restaurante „Taverna Racilor”, este dator vândut la o bancă. Citește și: EXCLUSIV Pescobar, bogat pe credit: Ferrari Roma, Lamborghini Urus și BMW X6, în leasing pe firma la care e angajat pe salariul minim pe economie și care administrează „Taverna Racilor” Și are poprire pe salariu, fiind executat silit. Angajat la firma tatălui lui În ciuda stilului de viață luxos pe care-l afișează, Pescobar pare nici măcar un milionar de carton, ci unul de hârtie igienică. Citește și: Pescobar nu doar că nu are nici o firmă pe numele lui, dar de operațiunile restaurantelor „Taverna Racilor” se ocupă mâna lui dreaptă Paul Nicolau postează des pe rețelele de socializare fotografii în care își prezintă mașinile de lux: Ferrari, Lamborghini, BMW. Citește și: Pescobar de la „Taverna Racilor” a încasat câte 10.000 de euro pe zi în 2022. Profit curat: peste cinci milioane de lei anul trecut, din alimente expirate, rugină și lipsă de igienă la fițe în Herăstrău Realitatea din spatele pozelor este un pic altfel. Astfel, Pescobar are datorii enorme cel puțin la o bancă, Libra Internet Bank. Citește și: Pescobar de la „Taverna Racilor” se ascunde după mămica: firma este pe numele mamei din Onești. În combinație, și un vietnamez din Pitești, membru PSD În 2022, o societate de executori judecătorești l-a dat în judecată pe Paul Nicolau pentru a încasa sumele poprite de către firma la care acesta este angajat, Commercial Diplomatic Club SRL (care administrează în prezent „Taverna Racilor” din Herăstrău și este deținută de tatăl lui Nicolau). Pescobar refuză să plătească ratele bancare Potrivit actelor din dosarul de la instanță, „În cadrul dosarului de executare silită (…) a fost emisă la data de 29.04.2022 către terţul poprit S.C. Commercial Diplomatic Club S.R.L., adresa de înfiinţare a popririi asupra venitului net lunar al debitorului Nicolau Paul, până la încasarea sumei de 102.363,89 lei reprezentând debit, comisioane operaţionale şi cheltuieli de executare, adresă comunicată terţului poprit la data de 04.05.2022”. Citește și: Pescobar („Taverna Racilor”) se umflă singur: susține că are 300 de angajați, dar firmele care pretinde că sunt ale lui nu au decât 44, și vorbește de „compania mea”, dar nu e asociat în nici o firmă Așadar, Pescobar era executat silit pentru peste 102.000 de lei, datorie către Libra Internet Bank iar terțul poprit, adică firma care-i dădea salariul, nu părea să rețină sumele care să fie virate băncii. Totuși, firma, adică Commercial Diplomatic Club SRL, a demonstrat că i-a reținut banii din salariu lui Pescobar: „instanţa reţine că terţul poprit şi-a îndeplinit obligaţia, achitând în contul SCPEJ (…) (executorii judecătorești – n.r.) reţinerile pentru 3 luni, respectiv suma de 1500 lei (a depus înscrisuri în acest sens).” Pe scurt, firma îi reține lunar din salariu lui Pescobar câte 500 de lei. Ceea ce înseamnă că Paul Nicolau este angajat pe salariul minim pe economie. În acest ritm, suma de peste 102.000 de lei va fi achitată în 204 luni, adică 17 ani. La 1 august a.c., executorul judecătoresc i-a dat din nou în judecată pe Nicolau și pe firma la care e angajat pentru "validare poprire". Altfel spus, deși firma ar trebui să-i rețină din salariu lui Pescobar și să vireze lunar o sumă executorului în contul debitului bancar, firma Commercial Diplomatic Club SRL nu face acest lucru.

Pescobar, executat silit, dator vândut băncii Libra (sursa: Facebook/Taverna Racilor Herastrau Fishtodoor)
Investigații

Pescobar, executat silit, dator vândut băncii

Pescobar, executat silit, dator vândut băncii. Paul Nicolau, alias Pescobar, care se laudă că ar deține lanțul de restaurante "Taverna Racilor", este dator vândut la o bancă și are poprire pe salariu, fiind executat silit. Angajat la firma tatălui lui În ciuda stilului de viață luxos pe care-l afișează, Pescobar pare nici măcar un milionar de carton, ci unul de hârtie igienică. Citește și: Pescobar nu doar că nu are nici o firmă pe numele lui, dar de operațiunile restaurantelor „Taverna Racilor” se ocupă mâna lui dreaptă Paul Nicolau postează des pe rețelele de socializare fotografii în care își prezintă mașinile de lux: Ferrari, Lamborghini, BMW. Citește și: Pescobar de la „Taverna Racilor” a încasat câte 10.000 de euro pe zi în 2022. Profit curat: peste cinci milioane de lei anul trecut, din alimente expirate, rugină și lipsă de igienă la fițe în Herăstrău Realitatea din spatele pozelor este un pic altfel. Astfel, Pescobar are datorii enorme cel puțin la o bancă, Libra Internet Bank. Citește și: Pescobar de la „Taverna Racilor” se ascunde după mămica: firma este pe numele mamei din Onești. În combinație, și un vietnamez din Pitești, membru PSD În 2022, o societate de executori judecătorești l-a dat în judecată pe Paul Nicolau pentru a încasa sumele poprite de către firma la care acesta este angajat, Commercial Diplomatic Club SRL (care administrează în prezent "Taverna Racilor" din Herăstrău și este deținută de tatăl lui Nicolau). Pescobar, executat silit, dator vândut băncii Potrivit actelor din dosarul de la instanță, "În cadrul dosarului de executare silită (...) a fost emisă la data de 29.04.2022 către terţul poprit S.C. Commercial Diplomatic Club S.R.L., adresa de înfiinţare a popririi asupra venitului net lunar al debitorului Nicolau Paul, până la încasarea sumei de 102.363,89 lei reprezentând debit, comisioane operaţionale şi cheltuieli de executare, adresă comunicată terţului poprit la data de 04.05.2022". Citește și: Pescobar („Taverna Racilor”) se umflă singur: susține că are 300 de angajați, dar firmele care pretinde că sunt ale lui nu au decât 44, și vorbește de „compania mea”, dar nu e asociat în nici o firmă Așadar, Pescobar era executat silit pentru peste 102.000 de lei, datorie către Libra Internet Bank iar terțul poprit, adică firma care-i dădea salariul, nu părea să rețină sumele care să fie virate băncii. Totuși, firma, adică Commercial Diplomatic Club SRL, a demonstrat că i-a reținut banii din salariu lui Pescobar: "instanţa reţine că terţul poprit şi-a îndeplinit obligaţia, achitând în contul SCPEJ (...) (executorii judecătorești - n.r.) reţinerile pentru 3 luni, respectiv suma de 1500 lei (a depus înscrisuri în acest sens)." Pe scurt, firma îi reține lunar din salariu lui Pescobar câte 500 de lei. Ceea ce înseamnă că Paul Nicolau este angajat pe salariul minim pe economie. În acest ritm, suma de peste 102.000 de lei va fi achitată în 204 luni, adică 17 ani.

Cum să spargi banca din interior (sursa: stiripesurse.ro)
Eveniment

Cum să spargi banca din interior

Cum să spargi banca din interior. Un angajat al unei mari bănci românești a furat o jumătate de milion de lei de la banca la care lucra. Cum să spargi banca din interior Banii au fost sustraşi pe parcursul a nouă luni, cu ajutorul neintenţionat al colegilor care trebuiau să-i supervizeze operaţiunile. A scăpat, însă, doar cu o pedeapsă cu suspendare, fiind obligat să returneze, totuşi, banii furaţi. Citește și: Putem înjura Austria, să ne răcorim, oricum îi doare la bască. Dar mai bine ne-am uita în oglindă, să vedem cum am dat-o în bară așa spectaculos și cum facem să nu repetăm greșelile Până acum, banca şi-a recuperat mai puţin de o zecime din bani. Metoda de furt a fost una ingenioasă. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Rată la bancă, înjumătățită de instanță (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Rată la bancă, înjumătățită de instanță

Rată la bancă, înjumătățită de instanță. Un cuplu de ieșeni își va plăti ratele la bancă la un curs de peste două ori mai mic decât cel actual. Rată la bancă, înjumătățită de instanță Cei doi au obținut obligarea băncii la folosirea unui curs al francului elvețian de 2,22 lei, față de 5,18 lei cât este el acum. Raționamentul judecătorilor a fost simplu: nici specialiștii băncii nu au putut anticipa brusca devalorizare a leului față de francul elvețian. Citește și: Kremlinul vede că o parte din rezerviști părăsesc Rusia în grabă, dar consideră „o exagerare” că ar fi mulți care fac asta Atunci, cum s-ar putea aștepta ca doi ieșeni oarecare să poată face acest lucru? Continuarea, în Ziarul de Iași.

România se retrage din BICE și BII (sursa: Pexels)
Internațional

România se retrage din BICE și BII

România se retrage din BICE și BII. Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de miercuri, un act normativ în baza căruia va întreprinde demersurile necesare pentru retragerea României din Banca Internaţională de Cooperare Economică. Proiectul de lege supus aprobării este cel privind denunţarea Convenţiei privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaţionale de Colaborare Economică, încheiată la Moscova, la 22 octombrie 1963, şi a Protocolului semnat la Moscova, la 18 decembrie 1990, de modificare a Convenţiei privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaţionale de Cooperare Economică, precum şi a Statutului acestei bănci. România se retrage din BICE și BII "Guvernul României va transmite notificarea oficială de denunţare a Convenţiei BICE şi de retragere din acţionariatul băncii. Retragerea din acţionariatul BICE se va face în termen de cel puţin 6 luni de la notificare, conform prevederilor art. IX din Convenţia BICE. Se va urmări coordonarea cu Polonia, Cehia, Slovacia şi Bulgaria în scopul asigurării unei ieşiri simultane din BICE şi stabilirii unor modalităţi similare de ieşire, care să asigure o protecţie corespunzătoare a intereselor statelor membre care se retrag", se arată în expunerea de motive a proiectului. Citește și: La două zile după ce a promis că, din iulie, nu mai face angajări la stat, Guvernul va majora personalul Internelor cu circa 8.000 de persoane. Impactul bugetar: neprecizat Tot miercuri, Guvernul va adopta şi un proiect de lege pentru denunţarea Acordului interguvernamental privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la Moscova la 10 iulie 1970, şi a Protocolului de modificare a Acordului privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la 10 iulie 1970 la Moscova, deschis spre semnare la 8 mai 2014 la Havana şi semnat de România la 1 iulie 2015 la Moscova, potrivit Agerpres. În baza acestui proiect, Guvernul României va întreprinde demersurile necesare pentru retragerea României din Banca Internaţională de Investiţii. În şedinţa de Guvern urmează să fi aprobată, printr-o hotărâre, Strategia Naţională privind Siguranţa Rutieră pentru perioada 2022-2030. Adoptarea documentului vizează, conform notei de fundamentare: "o mai bună comunicare în siguranţa rutieră, atât la nivel interinstituţional, cât şi în relaţia cu societatea civilă şi presa, cu scopul conştientizării opiniei publice cu privire la responsabilitatea individuală şi la riscurile traficului rutier, prin desemnarea unor purtători de cuvânt/experţi în comunicare pe domeniul siguranţei rutiere; introducerea ratingului de siguranţă a infrastructurii rutiere, un mecanism de clasificare a tronsoanelor rutiere din punct de vedere al gradului de risc, conform Directivei (UE) 2019/1936 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2019 de modificare a Directivei 2008/96/CE privind gestionarea siguranţei infrastructurii rutiere; operaţionalizarea unui sistem automat de detecţie şi constatare a abaterilor pentru creşterea siguranţei rutiere". Tot printr-o hotărâre, Guvernul va aproba scoaterea din rezervele de stat şi acordarea de către România a unui ajutor umanitar extern de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru Republica Ucraina, pentru protecţia populaţiei refugiate în contextul escaladării conflictului de pe teritoriul ucrainean. Ajutorul acordat, care constă în produse alimentare, produse de strictă necesitate, precum şi benzină şi motorină, are o valoare 9.815.369,37 lei, exclusiv TVA, exclusiv transportul. Vor fi aprobaţi, printr-o hotărâre, indicatorii tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii "Autostrada Bacău - Paşcani", în judeţele Bacău, Neamţ şi Iaşi. Revine "Start-up Nation ROMANIA" Executivul va adopta şi o hotărâre privind instituirea regimului de arie naturală protejată şi declararea ariilor speciale de conservare ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România. "Prin prezentul proiect de act normativ se desemnează un număr de 211 arii speciale de conservare, care corespund siturilor de importanţă comunitară pentru care s-au stabilit măsuri de conservare, în conformitate cu planurile de management aprobate. Măsurile de conservare sunt mecanismele şi acţiunile efective care trebuie instituite pentru un sit Natura 2000, cu scopul de a realiza obiectivele de conservare a sitului", se arată în nota de fundamentare. Va fi adoptat şi un memorandum având ca temă încadrarea în politicile economico-bugetare şi financiare ale statului român a schemelor de ajutor de minimis - Programul pentru stimularea înfiinţării întreprinderilor mici şi mijlocii "Start-up Nation ROMANIA"; Programul naţional multianual de microindustrializare; Programul de dezvoltare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă; Programul naţional multianual pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul femeilor din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră