sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: bacalaureat

28 articole
Politică

Fostul bucătar Piedone, șef Autorității Protecția Consumatorului

Fostul bucătar Cristian Popescu Piedone, cu bacalaureatul la 35 de ani, a fost numit de premierul Marcel Ciolacu în funcția de șef al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), cu rang de ministru adjunct. Citește și: România a cheltuit efectiv o sumă ridicol de mică din PNRR, arată un membru al Consiliului de Administrație al BNR El a fost primar al Sectorului 5 - fiind urmat în această funcție de fiul său - și, în 2024, a candidat la Senat în Giurgiu, pentru PSD, dar nu a fost ales. Decizia a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. Fostul bucătar Piedone, șef al Autorității pentru Protecția Consumatorului Cristian Popescu Piedone a absolvit liceul de XIII clase, la fără frecvență, la 35 de ani. Piedone a urmat primele zece clase la liceul Coșbuc, din București, dar l-a întrerupt în 1981, când era în clasa X-a. În acei ani se dădea examen pentru treapta următoare și probabil că Piedone nu a reușit să ia notă de trecere. Piedone a terminat clasa a IX-a cu media generală 5,42 și clasa a X-a cu media generală 5,33. Abia peste 13 ani, în 1995, îl regăsim în clasa XI-a la liceul Bolintineanu, scrie Digi FM. „El a terminat clasa a XI-a la liceul „Dimitrie Bolintineanu”, cu media generală 5,22. De cealaltă parte, clasa a XII-a a terminat-o la Grup Şcolar Industrial „Dimitrie Gusti”, în anul următor, 1997, cu media generală 5,26. Ajunge şi în clasa a XIII-a, special concepută pentru cei de la fără frecvenţă, pe care a absolvit-o, tot la «Dimitrie Gusti», cu media generală 5,70”, arată acest site. În clasa a XIII-a a făcut performanță și a avut media 5,70, cea mai mare din cei cinci ani de liceu. Vanghelie cumpăra carne de la Piedone Notele sale la bacalaureat au fost, potrivit Curentul: 5,12 la Limba şi literatura română (scris), 6 la Limba şi literatura română (oral) și 5 la Matematica (scris). „Eu îl cunosc din 1980 si ceva, lucra bucătar la «Mărul de Aur». Eu, la vremea respectivă, nu mi-e rușine (să spun – N.R.) eram pe bulevard, făceam bișniță. Vindeam bilete (la film – N.R.), vindeam valută, nu furam! Făceam 1.000-2.000 de lei pe zi. Și noi ne duceam, mai mulți, care făceam bani și cumpăram carne cu 100 de lei (kilogramul – N.R.), că așa se cumpăra, de la restaurant, de la domnul Piedone”, a povestit Marian Vanghelie, fost primar al Sectorului 5, la Realitatea TV.

Fostul bucătar Piedone, șef al Autorității pentru Protecția Consumatorului Foto: Captură video
Dezastru la simularea examenului de bacalaureat (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Dezastru la simularea examenului de bacalaureat

Dezastru la simularea examenului de bacalaureat. Mai puțin de jumătate dintre elevii care au participat la simularea examenului național de Bacalaureat, organizată de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași, au reușit să promoveze. Dezastru la simularea examenului de bacalaureat Conform raportului publicat de ISJ Iași, șase din zece elevi de clasa a XII-a/a XIII-a nu au obținut cel puțin nota 5,00 la fiecare disciplină și nu au atins media 6,00 necesară promovării. Citește și: Salariul uriaș pe care-l primește cumnatul Olguței Vasilescu, director la aeroportul Craiova, deși e specializat în management sportiv Simularea a evidențiat și decalajele semnificative între cele trei filiere educaționale – teoretică, vocațională și tehnologică. Comparând ultimele cinci simulări susținute de elevii din Iași, cea din decembrie 2024 a înregistrat cea mai scăzută rată de promovare la proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie). Continuarea, în Ziarul de Iași.

Programul bacalaureatului 2025 (competențe, probe scrise) (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Programul bacalaureatului 2025 (competențe, probe scrise)

Programul bacalaureatului 2025 (competențe, probe scrise). Evaluarea competențelor din cadrul examenului național de Bacalaureat va începe pe 27 ianuarie, peste mai puțin de trei săptămâni. Programul bacalaureatului 2025 (competențe, probe scrise) Elevii din clasa a XII-a care susțin aceste probe nu vor participa la cursuri în zilele de examen, conform directorilor școlilor din Iași. Citește și: Din aprilie, prețul la gaze va crește cu peste 30%, iar cel la electricitate se dublează, dacă plafoanele de preț vor fi eliminate Pentru ceilalți elevi, cursurile vor continua, însă orarul acestora va fi, cel mai probabil, ajustat. Inspectoratul Școlar Județean Iași a precizat că organizarea activității școlare în perioada evaluării competențelor va fi decisă de conducerea școlii împreună cu Consiliul de Administrație. Continuarea, în Ziarul de Iași.

De ce n-a luat Ciolacu bacalaureatul (sursa: Facebook/Marcel Ciolacu)
Politică

De ce n-a luat Ciolacu bacalaureatul

De ce n-a luat Ciolacu bacalaureatul: într-un clip video postat pe Facebook, premierul mărturisește că nu prea a fost responsabil între clasa a IX-a și clasa a XII-a. Videoclip electoral de umanizare Echipa de campanie electorală a lui Marcel Ciolacu i-a luat un "interviu" candidatului PSD la prezidențiale. Citește și: EXCLUSIV Ciolacu nu mai afirmă că a luat bacalaureatul, ci doar că „a susținut examenul de bacalaureat”. Informația apare într-un drept la replică trimis către DeFapt.ro Scrise la virgulă și interpretate de Ciolacu, răspunsurile vor să creioneze latura umană a politicianului. Astfel, Ciolacu vorbește de copilărie, adolescență, tinerețe. Când vine vorba de liceu (VIDEO, de la minutul 01.00), șeful PSD spune că "nu e ceva mai frumos decât liceul". Printre motive: îți faci prietenii pentru toată viața și te maturizezi. De ce n-a luat Ciolacu bacalaureatul În același timp, însă, pentru actualul șef al Guvernului, liceul a fost și perioada "cea mai lipsită de responsabilități". Marcel Ciolacu, despre perioada liceului (sursa: Facebook/Marcel Ciolacu) O declarație foarte credibilă, de altfel: atât de lipsită de responsabilități încât liceanul Ciolacu din Buzău nici nu a luat examenul de bacalaureat. În ciuda presiunilor publice, șeful PSD nu a prezentat nici până acum diploma de bacalaureat. Multă vreme, premierul a susținut că o are. Apoi, a invocat pierderea documentului și a scos la înaintare un duplicat al acestuia. Dar nici acesta din urmă nu a fost făcut public.

Ciolacu doar a dat bacalaureatul (Guvern), nu spune că l-ar fi și luat (sursa: Facebook/Marcel Ciolacu)
Eveniment

Ciolacu doar a dat bacalaureatul (Guvern)

Ciolacu doar a dat bacalaureatul (Guvern). Premierul Marcel Ciolacu a simțit nevoia să trimită DeFapt.ro un drept la replică în care să atragă atenția că a susținut examenul de bacalaureat. Ciolacu doar a dat bacalaureatul (Guvern) Dar, atenție, Ciolacu nu afirmă că a și luat examenul. Citește și: Climatologul ANM Roxana Bojariu a avertizat încă de marți, 24 septembrie, că nu există ciclonul/furtuna Ashley: „Nu răspândiți mai departe” Iată, integral, dreptul la replică trimis de Biroul de presă al Guvernului: "Pentru corecta informare a opiniei publice, Biroul de presă al Guvernului este abilitat să vă transmită următorul drept la replică referitor la articolul cu titlul , publicat în data de 29 septembrie 2024, pe platforma Defapt.ro. Citește și: EXCLUSIV Ciolacu a cerut și obținut ilegal un duplicat al diplomei de bacalaureat în septembrie 2003: a declarat abia după cinci luni în „Monitorul Oficial” că și-a pierdut diploma Titlul articolului este tendențios, fără legătură cu informațiile incluse în articol și de natură să inducă în eroare cititorii. Acest titlu speculează o afirmație falsă, asupra căreia prim-ministrul Marcel Ciolacu și Inspectoratul Școlar Județean Buzău au adus clarificări publice în repetate rânduri. Așa cum a menționat public, cum este precizat și în CV-ul postat pe site-ul Guvernului și cum a precizat Inspectoratul Școlar Județean Buzău, premierul a susținut examenul de bacalaureat în anul în care a finalizat studiile liceale (1986). Prin urmare, titlul acreditează o falsă informație, care nu reflectă realitatea.". Dreptul la replică al Guvernului către DeFapt.ro (sursa: Biroul de presă al Guvernului) Așadar, "premierul a susținut examenul de bacalaureat în anul în care a finalizat studiile liceale (1986)". Nici o referire, însă, la nota de trecere.

Galeria Steaua București își bate joc de Ciolacu Foto: Reddit
Politică

Galeria Steaua București își bate joc de Ciolacu

Galeria Steaua București își bate joc de premierul PSD Marcel Ciolacu: „Un covrig cu bac, vă rog” scria pe un banner afișat la galerie. Ciolacu susține că a luat bacalaureatul cu nota 7,03, dar nu a prezentat diploma. Ultrașii Steaua sunt în conflict cu premierul, care a sprijinut public FCSB, echipa controlată de Gigi Becali. Citește și: VIDEO Cămașa albă a premierului Ciolacu, impecabilă, fără un strop de noroi, după vizita în satele inundate. Cizmele noi, de cauciuc, neatinse Bannerul a fost afișat la meciul Steaua București - CSM Focșani, din Liga a II-a. Fotografia a fost postată pe Reddit, pe grupul „SteauaBucharestFans”. Foto: Reddit Galeria Steaua București își bate joc de Ciolacu Acum circa două săptămâni, în cadrul unui interviu publicat pe contul său de TikTok, Marcel Ciolacu a numit-o ”Steaua” pe FCSB, club care a pierdut în instanță dreptul de a folosi marca ”Steaua București”. „E cazul să se califice. Au făcut 1-1 în tur, parcă. Părerea mea e că un 2-0 e scor corect pentru Steaua. CFR se califică și ea. E o echipă românească, trebuie să se califice și ea. M-am uitat la meciuri la Dinamo, bine, la sumare, că nu am timp la tot meciul, dar îmi place cum joacă Dinamo. Încep iarăși derby-urile Steaua - Dinamo”, a spus Marcel Ciolacu, care însă se referea la formațiunea controlată de Becali. Fanatik a scris acum câteva zile că Guvernul României ar putea să scoată la licitație marca Steaua. Decizia l-ar avantaja pe Becali, scriu jurnaliștii de la această publicație. „Se pare că Marcel Ciolacu a avut o întâlnire cu secretarii de Stat în care s-a discutat acest plan, conform iamsport.ro. Eduard Bachide, mâna dreapta a ministrului Apărării, Anghel Tîlvar, este cel care ar fi inițiat acest demers. Chiar dacă nu va fi acordat drept vânzare, marca Steaua ar putea fi totuși licențiată dacă e scoasă la licitație, iar de acest lucru ar putea profita bineînțeles FCSB”, arată Fanatik.

Ciolacu și-ar da mai mult decât a luat la bacalaureat Foto: Antena 3
Politică

Ciolacu și-ar da mai mult decât a luat la bacalaureat

Pentru mandatul de premier, Marcel Ciolacu și-ar da ceva mai mult decât a luat la presupusul examen de bacalaureat: „Este un mandat căruia i-aș da o notă peste 8”, a spus el, în emisiunea lui Mihai Gâdea, la Antena 3. Citește și: Dan Voiculescu i-a aliniat la postul său pe toți candidații importanți la președinție. Lasconi a beneficiat deja de o emisiune publicitară cu Gâdea Ca de obicei în ultima vreme, el a încercat să se prezinte drept un om obișnuit: „Nu sunt perfect, nu e un lucru evident. De fapt, nimeni nu e perfect. Am multe defecte, dar sunt un om care-și asumă lucruri”. Într-o lungă declarație el l-a citat pe actorul Jean-Paul Belmondo și a spus: „Eu intru în competiție cu cei urâți și, cu adevărat, în acea competiție, sunt cel mai frumos dintre urâți”. Ciolacu și-ar da mai mult decât a luat la bacalaureat „Normal că te compari cu competitorii și vezi cum au gestionat ei, pentru că nu sunt oameni veniți de pe stradă. Fiecare are o anumită experiență. Și consider că în acest moment voi candida cu toată tăria, chiar având anumite avantaje. Nu sunt perfect, nu e un lucru evident. De fapt, nimeni nu e perfect. Am multe defecte, dar sunt un om care-și asumă lucruri (...) Din punctul meu de vedere, fără să fiu arogant, a fost un mandat de prim-ministru plin cu provocări. Este un mandat căruia i-aș da o notă peste 8”, a declarat liderul PSD. El s-a comparat cu principalii săi competitori, Nicolae Ciucă, Mircea Geoană și Elena Lasconi. „Eu intru în competiție cu cei urâți și, cu adevărat, în acea competiție, sunt cel mai frumos dintre urâți. Sunt din PSD de la 20 și ceva de ani. Știu toate poveștile și toate deciziile pe care le-a luat Mircea Geoană. Am văzut ce decizii a luat Nicolae Ciucă. Am văzut, normal, anvergura doamnei Lasconi. Da, consider că în acest moment candidez foarte bine drept cel mai frumos dintre urâți", a spus Ciolacu.

Explicație a faptului că Ciolacu nu prezintă diploma de bac Foto: Facebook
Eveniment

Explicație a faptului că Ciolacu nu prezintă diploma de bac

O explicație a faptului că președintele PSD, Marcel Ciolacu, nu prezintă diploma de bac în original: „A început Hașdeu, a picat treapta a doua, s-a dus la Eminescu, nu a luat bacalaureatul”, susținea fostul ministru PSD de Finanțe, Eugen Orlando Tedorovici. Citește și: Eurostat: România, una din cele mai slabe creșteri ale PIB din UE și una din cele mai dure prăbușiri ale serviciilor Explicație a faptului că Ciolacu nu prezintă diploma de bac Ciolacu a prezentat până acum doar media pe care ar fi luat-o la aceste examene: 7,03. Site-ul știri pe surse, deținut de soțul unei deputate PSD, a prezentat o hârtie de la Inspectoratul Școlar Județean Buzău. Însă pe diplomele de bacalaureat eliberate în acei ani se mai poate vedea: nota la fiecare examen de bacalaureat și mediile anuale. De asemenea, s-ar putea observa dacă Ciolacu s-a plimbat de la liceul Hașdeu la Eminescu. Ce declara Teodorovici, în martie 2024: „V-a arătat domnul Ciolacu diploma de bac? Nu o va arăta niciodată pentru că nu are Bacalaureatul. Neavând Bacalaureatul, nu poate avea facultate. Neavând facultate nu putea să fie subprefect sau restul. Nu are! A început la Liceul B.P. Haşdeu din Buzău! Dacă nu are Bacalaureatul cum s-a înscris la facultate? (…) Când o să vedeți dumneavoastră diploma de Bacalaureat a lui Marcel Ciolacu… A început Hașdeu, a picat treapta a doua, s-a dus la Eminescu, nu a luat Bacalaureatul și înainte când nu luai Bacalaureatul mai făceai încă un an și se consideră a fi școală profesională, ceva de genul ăsta. Dacă ați fi premier, ați lăsa să se speculeze pe o informație de asta? Nu veniți cu diploma?”. Povestirile lui Ciolacu despre performanțele sale școlare „Bacalaureatul l-am susținut când am terminat liceul. L-am luat cu media 7.03, iar dacă tot am căutat, am și diploma de licență de la facultate, unde am susținut examenul și am luat media 9. Sper că nu o să vină acum cineva să mă întrebe ce culoare de pix am folosit acum 38 de ani”, a transmis premierul Marcel Ciolacu, printr-un mesaj video pe TikTok. Însă el nu a prezentat nici un document. Potrivit datelor obținute de către DeFapt.ro de la Inspectoratul Școlar Județean Buzău, premierul a cerut și primit acum 21 de ani un duplicat al diplomei de bacalaureat. DeFapt.ro a solicitat atât liceului la care a studiat Marcel Ciolacu, cât și Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Buzău, mai multe date despre diploma de bacalaureat a actualului premier.

Ciolacu, duplicat de bacalaureat obținut ilegal (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Investigații

Ciolacu, duplicat de bacalaureat obținut ilegal

Ciolacu, duplicat de bacalaureat obținut ilegal. Potrivit datelor obținute de către DeFapt.ro de la Inspectoratul Școlar Județean Buzău, premierul a cerut și primit acum 21 de ani un duplicat al diplomei de bacalaureat. Duplicat cerut și obținut în 2003 DeFapt.ro a solicitat atât liceului la care a studiat Marcel Ciolacu, cât și Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Buzău, mai multe date despre diploma de bacalaureat a actualului premier. Citește și: EXCLUSIV Ministerul Educației a „turnat” la Ciolacu ce cereri de informații publice a primit în legătură cu diploma de Bac a premierului. Ciolacu: Prefer ca autoritățile să dea răspunsul Întrucât, la Congresul PSD recent, Ciolacu a declarat că are "o copie legalizată" a diplomei, DeFapt.ro a pus întrebări și despre un astfel de document. Inspectoratul Școlar a precizat pentru DeFapt.ro că o copie legalizată a unui act poate fi eliberată numai de către un notariat. De asemenea, IȘJ a comunicat că există un duplicat al diplomei de bacalaureat: "Colegiul Național Buzău a emis un duplicat al diplomei de bacalaureat pentru domnul Marcel Ciolacu în data de 25 septembrie 2003". Răspunsul Inspectoratului Școlar Județean Buzău pentru DeFapt.ro (sursa: IȘJ Buzău) Ciolacu, duplicat de bacalaureat obținut ilegal Ca pentru orice document eliberat de o instituție publică și pierdut pentru care se cere un duplicat, una din condițiile esențiale este existența unui anunț al pierderii. Și publicat nu oriunde, ci în "Monitorul Oficial". În cazul duplicatului diplomei de bacalaureat a lui Marcel Ciolacu, această condiție legală nu a fost respectată. Dar, la aproape cinci luni după primirea duplicatului, pe 16 februarie 2004, în "Monitorul Oficial" s-a publicat un astfel de anunț. "Ciolacu I. Ion Marcel, cu domiciliul în Buzău, bd. Nicolae Bălcescu, bl. (...), ap. (...), județul Buzău, aduce la cunoștință pierderea diplomei de bacalaureat seria D nr. 18039/456, eliberată la 3 iulie 1986 de Liceul de Filologie-Istorie din Buzău, județul Buzău.", se arată în "Monitorul Oficial", partea a III-a, nr. 93 din 16 februarie 2004. Anunțul referitor la pierderea diplomei de bacalaureat a lui Marcel Ciolacu (sursa: Monitorul Oficial)

Victoria Stoiciu își compară șeful cu Winston Churchill Foto: Anonimus.ro
Politică

Stoiciu își compară șeful cu Winston Churchill

Victoria Stoiciu, consiliera lui Ciolacu recent promovată vicepreședinte PSD, își compară șeful cu Winston Churchill: „Istoria e plină de oameni cu rezultate școlare mediocre, dar care au fost politicieni brilianți și au făcut diferența în destinul unor popoare. Unul dintre ei e Winston Churchill, care era un elev mediocru și foarte problematic”, a scris ea pe Facebook. Citește și: Marcel Ciolacu vrea să-l ierte pe prietenul său Robert Negoiță de datorii de circa 200 de milioane de lei către stat prin efectul amnistiei fiscale anunțate de premier Victoria Stoiciu își compară șeful cu Winston Churchill Numele lui Ciolacu nu apare în postare, dar ea scrie că discuțiile depre note și diplome i se par „teribil de deplasate, în special când vine vorba de oameni politici”. „Inteligența și abilitatea unui om politic nu se măsoară prin note și gradații academice. Calitatea unui om politic se măsoară prin cât de bine reușește să gestioneze complexitatea guvernării și să reprezinte interesele cetățenilor. Iar asta presupune cu totul alte abilități decât să excelezi la matematică sau gramatică. Istoria e plină de oameni cu rezultate școlare mediocre, dar care au fost politicieni brilianți și au făcut diferența în destinul unor popoare. Unul dintre ei e Winston Churchill, care era un elev mediocru și foarte problematic. De asemenea, istoria abundă de politicieni cu studii universitare și chiar doctorate, care și-au condus popoarele către dezastre. Unul dintre ei e fix Boris Yeltsin, sub care economia Rusiei a fost aruncată în haos, dar a carui conducere a reprezentat epoca de aur pentru oligarhii rusi. Sau dacă vreți un exemplu și mai și, acela e Robert Mugabe, un dictator sângeros sub care economia țării s-a prăbușit și drepturile omului au fost făcute ferfeniță - dar hei, avea o sumedenie de titulaturi academice! Nici istoria noastră românească nu e străină de astfel de fenomene, le știm, doar trebuie să reflectăm un pic la ele. A nu se înțelege că fac o pledoarie împotriva titulaturilor sau gradațiilor academice. E doar o invitație la bun simț și la rațiune. Chiar nu cred că toată lumea trebuie să aibă un doctorat și super-diplome, cu atât mai mult un om politic. Și o spun în deplină asumare, ca un om care de-a lungul vieții a publicat articole academice, inclusiv în reviste super-cotate din străinătate. Dar asta nu mă face snoabă - de-a lungul vieții, am cunoscut oameni extrem de inteligenți care nu aveau nici măcar o diplomă de bac. Așa cum am cunoscut oameni de o mediocritate absolută cu diplome de doctorat și chiar studii post-doctorale. Și în încheiere vreau să mai adaug ceva, așa, pentru reflecție, pentru toți cei care se dau în vânt după note. Din păcate, în România și nu doar, rezultatele școlare ale copiilor sunt puternic corelate cu statusul educațional și financiar al părinților. Copii din familiile care se confruntă cu probleme materiale tind să aibă rezultate școlare slabe. Și perspective pe măsură. De fiecare dată când judecați un copil cu rezultate slabe, gândiți-vă că poate nu a avut aceeași șansă ca alții mai norocoși, nu că e lipsit de inteligență. Abia asta ar trebui să fie cu adevărat preocuparea noastră ca societate. Și cât de preocupați sunt politicienii să rezolve această problemă - nu diplomele și notele lor”, a scris Stoiciu.

Prim-ministru care nu poate reține media de la bacalaureat Foto: Facebook
Politică

Prim-ministru nu poate reține media de la bacalaureat

„Un prim-ministru care nu poate reține nici măcar media de la bacalaureat ridică serioase semne de întrebare”, a scris, pe Facebook, europarlamentarul Siegfried Mureșan. Citește și: Politico își bate joc de fostul viitor comisar european Victor Negrescu: „Nu vrea cineva să se gândească și la copii” Acum câteva zile, un jurnalist apropiat lui Marcel Ciolacu, Ionuț Cristache, a afirmat că Ursula von der Leyen i-ar fi sugerat premierului României să-l nominalizeze pe Siegfried Mureșan pentru postul de comisar european. După discuția cu von der Leyen, Ciolacu a renunțat să-l mai susțină pe Victor Negrescu pentru funcția de comisar european și a propus-o pe Roxana Mânzatu, fosta sa consilieră, acum europarlamentar. Siegfried Mureșan contestă acum competența lui Ciolacu de a fi premier. Prim-ministru care nu poate reține media de la bacalaureat „Prim-ministrul Guvernului României trebuie să rețină și să poată opera cu foarte multe cifre: rata inflației, rata șomajului, valoarea coșului minim pentru un trai decent, valoarea punctului de pensie, deficitul comercial, deficitul bugetar, nivelul investițiilor străine directe, fondurile europene absorbite, fondurile europene pierdute, rata de creștere economică. Un prim-ministru care nu poate reține nici măcar media de la bacalaureat ridică serioase semne de întrebare. Îmi doresc un prim-ministru al României cu memorie bună, care își aduce aminte ce face, ce propune și mai ales ce promite”, a scris Mureșan pe Facebook. Anterior, el l-a mai ironizat pe premierul PSD: „Am văzut în declarația de ieri a domnului prim-ministru că are dificultăți în a-și aduce aminte media pe care a avut-o la bacalaureat. Eu nu am astfel de dificultăți”. „Notele domnului Ciolacu sunt mai complicate” „Am văzut în declarația de ieri a domnului prim-ministru că are dificultăți în a-și aduce aminte media pe care a avut-o la bacalaureat. Eu nu am astfel de dificultăți. La mine e simplu: Limba și literatura română, scris: 10 Limba și literatura română, oral: 10 Matematică: 10 Fizică: 10 Economie: 10 Limba germană: 10 Media 10 Probabil că notele domnului Ciolacu sunt mai complicate și mai greu de reținut”, a scris Siegfried Mureșan.

Rata de promovare la sesiunea a doua a bacalaureatului, cea mai mică din ultimii opt ani Foto: Inquam/Octav Ganea
Eveniment

Rata de promovare, cea mai mică din ultimii opt ani

Rata de promovare la a doua sesiune a Bacalaureatului a fost de doar 29,3%, cea mai mică din ultimii cinci ani, arată datele ministerului Educației. Citește și: Disperat, guvernul Ciolacu vrea să confiște banii pe care Agenția Națională pentru Sport îi primea din taxele pe țigări și băuturi alcoolice. Ce reacție va avea șefa ANS, pesedista Lipă? Rata de promovare, cea mai mică din ultimii opt ani Ministerul a publicat, luni, rezultatele iniţiale, înainte de înregistrarea şi soluţionarea contestaţiilor, obţinute de candidaţii care au susţinut examenul naţional de Bacalaureat în sesiunea august 2024. Au promovat 8.206 de candidaţi, rata cumulată de promovare (toate promoţiile) fiind de 29,3%. La probele scrise s-au prezentat 28.016 candidaţi din totalul celor 33.676 înscrişi. Au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă 48 de candidaţi, care nu vor putea participa la următoarele două sesiuni. Potrivit unui grafic edupedu.ro, din 2016 nu s-a mai înregistrat o rată de promovabilitate atât de mică la sesiunea de toamnă a bacalaureatului. Anul trecut, la examenul de Bac, sesiunea de toamnă, rata cumulată de promovare – rezultate inițiale de la toate promoțiile – a fost 29,8%. Nota minimă de promovare a fiecărei probe scrise este 5 (cinci), iar media finală necesară pentru a promova examenul este cel puţin 6 (şase). Rata de promovare este calculată din totalul candidaţilor prezenţi, incluzând în această categorie şi candidaţii eliminaţi.

Elevă eminentă, bacalaureat distrus de mobil (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Elevă eminentă, bacalaureat distrus de mobil

Elevă eminentă, bacalaureat distrus de mobil. Tânăra de la Colegiul Național "Octav Băncilă" a fost exclusă din examenul de bacalaureat pentru o eroare banală. Elevă eminentă, bacalaureat distrus de mobil Cum normele legale nu admit nuanțe de gri, ea s-a văzut tratată de parcă ar fi fost prinsă cu cartea deschisă în bancă, încercând să copieze. Citește și: Cine este președintele Senatului SNSPA: are 72 de ani și un gol de 13 ani în CV între 1978 și 1991. A semnat un acord de cooperare cu Universitatea Havana Aflată în pericol de a nu-și mai putea urma în viitorii ani studiile muzicale, tânăra s-a adresat justiției. Cazul tinerei A.P. este similar altor câtorva petrecute în țară. Fata terminase liceul printre primele. Media generală 9,81 o situa a patra în școală, la mică distanță de șeful de promoție. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Ciolacu, trimis să-și ia bacu Foto: Facebook
Politică

Ciolacu, trimis să-și ia bacu

Marcel Ciolacu, trimis să-și ia bacu': val de ironii după ce Guvernul României a postat, pe Instagram, imagini cu premierul la meciul România-Slovacia. Pe pagina de Instagram a Executivului lipsesc aproape complet referirile la activitatea guvernamentală, dar este promovată, în schimb, imaginea premierului. De exemplu, nu există nici un mesaj legat de e-TVA, măsură care a generat revolta mediului de afaceri. Citește și: E-TVA, explicat în detaliu: de ce este imposibil să fie aplicat acest sistem în forma decisă peste noapte prin OUG și cum firmele vor fi victime sigure ale abuzului de amenzi Miercuri, când se îndrepta spre stadion printre românii veniți să asiste la meci, Ciolacu a fost huiduit și ironizat. Ciolacu, trimis să-și ia bacu' “Premierul Marcel Ciolacu: Ați muncit, ați suferit şi ați câștigat! Bravo, România! Ați adus bucuria în sufletul românilor!!! ??????“, a scris Guvernul, pe Instagram, postând și două fotografii ale liderului PSD. Însă, din cele 44 de comentarii de la ora redactării acestei știri, majoritatea erau extrem de ironice. “Nu învață pentru bac?“, a scris George Cătălin Barbu, care a beneficiat de 56 de like-uri pentru acest comentariu. “A dat examenele?Cum putem să fim condusi de asta?“, s-a întrebat și Pantilimon Ramona. “Nu-mi aduc aminte cand ti-am dat bani de buzunar sa pleci in Germania“, i-a transmis Antonia premierului. “Asta n-ar trb sa fie la munca?“, întreabă, retoric, Samil Suci. “Avion privat la meci?“, a întrebat Cătălin Merlin, dar Guvernul nu a oferit nici o precizare. Vezi această postare pe Instagram O postare distribuită de Guvernul României (@guvern.ro) “Nicio victorie de-a romanilor nu va aparține vouă, ci doar lacrimile noastre de supărare vă aparțin!“, a comentat și Gruia Cătălin.

Ciolacu nu prezintă diploma de bacalaureat (sursa: Facebook/Marcel Ciolacu)
Politică

Ciolacu nu prezintă diploma de bacalaureat

Ciolacu nu prezintă diploma de bacalaureat. De altfel, toate studiile premierului sunt un permanent motiv de controverse. Pe hârtie, CV-ul este impecabil Pe hârtie, studiile premierului par onorabile: facultate, studii postuniversitare și masterat. Citește și: Cum a reușit șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție, Alina Corbu, să stoarcă de la contribuabili, în 2024, uriașa sumă de 1,1 milioane de lei Potrivit CV-ului actual, premierul a urmat cursurile Liceului de Filologie-Istorie "Mihai Eminescu" din Buzău, în perioada 1982-1986. A urmat cursurile Universității Ecologice din București (UEB) între 1991 și 1995. A absolvit Facultatea de Drept, din cadrul universității. În 2004, a obținut și o diplomă în studii postuniversitare de specialitate, în management şi finanţare locală, tot la UEB. Între 2008 și 2009, a urmat alte cursuri postuniversitare, la Colegiul Naţional de Apărare Bucureşti,perfecţionându-se în domeniul securităţii şi apărării naţionale. În 2012, a primit diploma de masterat în managementul sectorului public, la SNSPA București. Potrivit CV-ului, premierul are și competențe lingvistice, atât în limba maternă, cât și în limbile engleză și franceză. Studii post-universitare fără licență Primele semne de întrebare au apărut în 2023: o anchetă jurnalistică a scos în evidență mai multe inadvertențe din CV-ul premierului. Potrivit G4Media, din CV-ul inițial lipsea liceul pe care Marcel Ciolacu l-ar fi urmat și absolvit. Jurnaliștii au descoperit și că Marcel Ciolacu, deși a terminat facultatea în 1995, a promovat examenul de licență abia în 2004. Or, în 2004, potrivit CV-ului, premierul absolvise și studiile postuniversitare. Ceea ce însemna că studiile postuniversitare au fost începute înainte ca premierul să fi absolvit universitatea. Gluma anului: ar vorbi engleză și franceză În CV-ul său, premierul menționează că are competențe lingvistice: limba maternă, engleză și franceză. În ce privește competențele în limba română, premierul Ciolacu se remarcă de ani buni printr-o suită de gafe. "Nu a picat nici un capăt azi", declara Ciolacu după o ședință PSD. La Bistrița, aflându-se la inaugurarea unei case polivalente, Ciolacu spunea așa: "Am venit la inaugurarea unei case mortuare de care vom beneficia cu toții la un moment dat". Alte gafe ale premierului: "Este foarte greu să recâștigi credibilitatea românilor", "Voi avea toleranță zero față de drepturile omului!", "Sunteți corupți până în măduvul oaselor!". În ce privește competențele în limba engleză, relevant este că Marcel Ciolacu obișnuiește să vorbească cu interlocutorii străini prin interpret. În întâlniri oficiale, premierul adresează doar câteva cuvinte de salut. Limba franceză pare, de asemenea, o necunoscută: nu există nici un discurs înregistrat sau vreo dovadă că premierul ar vorbi limba lui Voltaire. Anul trecut, invitat la Ambasada Franței de la București, de ziua Națională, premierul a ținut un discurs în limba română. Singurele cuvinte rostite în franceză au fost la final: "Vive la France!". Potrivit lui Valeriu Nicolae, în liceu, premierul a fost chiar corigent la limba franceză. Ciolacu nu prezintă diploma de bacalaureat În 2023, europarlamentarul Vlad Gheorghe îi cerea în mod public premierului Ciolacu să își prezinte diplomele de Bac și de licență. În martie a.c., fostul ministru PSD Eugen Orlando Teodorovici l-a acuzat pe președintele PSD Marcel Ciolacu că nu și-a luat bacalaureatul. Tot în martie anul acesta, USR i-a cerut ministrului Educației, Ligia Deca, să lămurească problema diplomei de Bac a prim-ministrului. A evitat să dea explicații Premierul nu a marșat prea mult în direcția scandalurilor privind studiile sale. În 2023, după interogațiile apărute în presă, și-a actualizat CV-ul, adăugând liceul. La vremea respectivă, declara: "Am terminat liceul, mi-am luat Bacalaureatul, nu e nici un fel de problemă". A admis că a luat licența în 2004, motivând prin aceea că a trebuit să muncească. Însă nu a lămurit cum a fost posibil să se înscrie la studiile postuniversitare, absolvite în același an cu licența, dacă nu a avut diploma universitară. În ianuarie a.c., prezent în emisiunea "Culisele Statului Paralel" de la Realitatea PLUS, premierul a afirmat că scandalul legat de diploma sa de liceu este doar un "fake news".

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră