sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: azovstal

19 articole
Eveniment

Erdoğan înfurie Moscova: eroii Azovstal, acasă

Erdoğan înfurie Moscova: eroii Azovstal, acasă. Kremlinul a criticat sâmbătă repatrierea de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mai multor comandanţi ucraineni care urmau să rămână în Turcia până la sfârşitul conflictului în baza unui acord între Moscova şi Kiev. Erdoğan înfurie Moscova: eroii Azovstal, acasă Preşedinţia ucraineană a confirmat că a obţinut revenirea acestor membri ai regimentului Azov după "negocieri cu partea turcă". Aceştia au fost întâmpinaţi pe aeroportul din Istanbul de către preşedintele Volodimir Zelenski, aflat într-o vizită în Turcia. "Revenirea comandanţilor Azov din Turcia spre Ucraina nu este altceva decât o încălcare directă a termenilor acordurilor existente", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruse. Potrivit acestuia, atât Ucraina cât şi Turcia au încălcat termenii acestui acord care prevedea ca aceşti bărbaţi să rămână în Turcia până la sfârşitul conflictului. Peskov a legat această întoarcere de "eşecul contraofensivei ucrainene" desfăşurată de la începutul lunii iunie şi de dorinţa Ankarei de a-şi arăta "solidaritatea" înaintea summitului NATO de la Vilnius din 11 şi 12 iulie. "Pregătirile pentru summitul NATO sunt în desfăşurare şi, desigur, a existat o mare presiune asupra Turciei", a spus el. Au condus apărarea portului Mariupol Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a revenit în ţara sa după o vizită în Turcia, a sosit alături de cinci comandanţi ai fostei garnizoane Mariupol ce fuseseră nevoiţi să trăiască în Turcia în conformitate cu termenii unui schimb de prizonieri cu Rusia, convenit anul trecut. Citește și: VIDEO Zelenski a adus acasă din Turcia cinci eroi de la Azovstal, foști prizonieri la ruși Comandanţii, consideraţi adevăraţi eroi în Ucraina, au condus apărarea portului Mariupol, cel mai mare oraş ucrainean capturat de Rusia în timpul invadării ţării vecine. Mii de civili au fost ucişi în interiorul oraşului atunci când forţele ruse au supus Mariupolul unui asediu masiv timp de trei luni. "Militarii ucraineni Denis Prokopenko, Sviatoslav Palamar, Serhii Volinski, Oleh Homenko, Denis Şleha. În sfârşit vor fi alături de rudele lor", a afirmat şeful statului ucrainean.

Erdoğan înfurie Moscova: eroii Azovstal, acasă (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Eroi de la Azovstal, reîntorși în Ucraina (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Eroi de la Azovstal, reîntorși în Ucraina

Eroi de la Azovstal, reîntorși în Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a revenit în ţara sa după o vizită în Turcia, a sosit alături de cinci comandanţi ai fostei garnizoane Mariupol ce fuseseră nevoiţi să trăiască în Turcia în conformitate cu termenii unui schimb de prizonieri cu Rusia, convenit anul trecut. Eroi de la Azovstal, reîntorși în Ucraina Comandanţii, consideraţi adevăraţi eroi în Ucraina, au condus apărarea portului Mariupol, cel mai mare oraş ucrainean capturat de Rusia în timpul invadării ţării vecine. Mii de civili au fost ucişi în interiorul oraşului atunci când forţele ruse au supus Mariupolul unui asediu masiv timp de trei luni. Militarii ucraineni, care se ascundeau în tunele şi buncăre aflate sub uzina Azovstal, au primit în cele din urmă ordin de la Kiev să se predea, în mai anul trecut. Rusia i-a eliberat pe unii dintre ei în septembrie într-un schimb de prizonieri mediat de Ankara. Potrivit înțelegerii, comandanţii respectivi trebuia să rămână în Turcia până la finalul războiului. "Revenim acasă din Turcia şi aducem eroii acasă", a spus Zelenski, care vineri s-a întâlnit cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, la Istanbul. Citește și: Agitație mare la Moscova după ce SUA au confirmat trimiterea de bombe cu fragmentație în Ucraina: Suntem mai aproape de un nou război mondial "Militarii ucraineni Denis Prokopenko, Sviatoslav Palamar, Serhii Volinski, Oleh Homenko, Denis Şleha. În sfârşit vor fi alături de rudele lor", a afirmat şeful statului ucrainean pe Facebook. Volodimir Zelenski nu a oferit detalii privind motivele pentru care cei cinci comandanţi au primit permisiunea de a reveni acum în ţara lor.

Donații de 135.000 de dolari pentru un apărător Azovstal Foto: Twitter
Eveniment

Donații 135.000 dolari pentru un apărător Azovstal

În doar 24 de ore, s-au strâns donații de circa 135.000 de dolari pentru un apărător Azovstal, Mikhail Dianov, recent eliberat din captivitatea rusă cu un braț deformat și răni de gloanțe. Însă familia avea nevoie de doar o zecime din această sumă. Donații de 135.000 de dolari pentru un apărător Azovstal Când Dianov a fost capturat la Mariupol era deja rănit la mână. Însă, după prizonierat, unde nu a avut parte de tratamentul medical adecvat, brațul era deformat și îi lipseau patru centimetri de os. El a ajuns la spitalul din Cernigău, iar mama sa a făcut apel la donații, pentru un tratament care costa circa 13.000 de dolari. Însă, după doar 24 de ore, donațiile au ajuns la 135.000 de dolari, adică aproximativ cinci milioane de grivne ucrainene. Dianov are răni la brațe și picioare și are nevoie de o alimentație adecvată, scrie prea din Ucraina. La momentul capturării, el era sergent al unei unități a marinei ucrainene. This is incredible.Within just 24 hours, Mykhailo Danilov’s family received over UAH 5 million in donations from across the world.The goal was to fundraise UAH 500,000 and heal the Azovstal marine’s arm. His family is extremely thankful, and it has stopped the campaign. pic.twitter.com/O1Wic1Dopw— Illia Ponomarenko?? (@IAPonomarenko) September 24, 2022 Azi, familia militarului rănit a cerut să nu mai primească donații, iar banii strânși suplimentar vor fi trimiși către alți răniți întorși din captivitate. Presa din Ucraina și din străinătate relatează pe larg tratamentul inuman la care au fost supuși captivii din uzina Azovstal. Torturați și subnutriți Mulţi dintre ucrainenii predaţi Kievului de Moscova în cadrul unui schimb important de prizonieri de război au fost "torturaţi brutal" în captivitate, a declarat joi, 22 septembrie, un înalt oficial ucrainean. "Mulţi dintre ei au fost torturaţi cu brutalitate", a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Kirilo Budanov, şeful departamentului de informaţii din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, fără a oferi detalii despre natura presupuselor acte de tortură. Potrivit acestuia, există şi "persoane a căror condiţie fizică este mai mult sau mai puţin normală în afară de subnutriţia cronică din cauza condiţiilor proaste de detenţie". Aceşti prizonieri au fost deţinuţi în mai multe unităţi din teritorii ucrainene ocupate de trupele ruse, precum şi în Rusia, a adăugat Budanov, care a participat la organizarea acestui schimb. Citește și: Mobilizare pentru frontul din Ucraina sau 15 ani de închisoare. Putin a promulgat modificările penale care înăspresc pedepsele pentru sustragerea de la mobilizare și dezertare Potrivit ministrului de Interne Denis Monastirski, "absolut toţi" ucrainenii" predaţi au nevoie de reabilitare psihologică".

Eliberarea prizonierilor din regimentul Azov anulează discursul Kremlinului despre „naziștii” din Ucraina
Eveniment

Eliberarea prizonierilor din Azov anulează discursul Kremlinului

Eliberarea prizonierilor din regimentul Azov anulează discursul Kremlinului despre „naziștii” din Ucraina, scrie Tadeusz Giczan, un fost jurnalist din Belarus, acum doctorand la una din cele mai bune universități din Marea Britanie, University College London. El a apreciat că această decizie a lui Putin, luată aproape concomitent cu cea a mobilizării, va întoarce împotriva sa o mare parte a populației „apolitice”, nu doar pe cei activi politic. Eliberarea prizonierilor din Azov anulează discursul Kremlinului Pe rețelele sociale, ucrainenii au reacționat încântați la știrea eliberării militarilor care au părat uzina Azovstal, din Mariupol. „Ucrainenii plâng de bucurie”, a scris, pe Twitter, Anastassia Lipatina, o jurnalistă din Kiev. The release of the Azov leadership is an even bigger blow to Russian nationalists than the Kharkiv retreat. The retreat could be explained by the mistakes of the military, while the release of the Azov command undermines the very idea of "denazification". 1/A? pic.twitter.com/Jkm6PZPd5D— Tadeusz Giczan (@TadeuszGiczan) September 22, 2022 „Eliberarea conducerii Azov este o lovitură și mai mare pentru naționaliștii ruși decât retragerea de la Harkov. Retragerea ar putea fi explicată prin greșelile armatei, în timp ce eliberarea comandamentului Azov subminează însăși ideea de „denazificare”. Propaganda rusă a demonizat regimentul Azov în ultimii opt ani, spunând povești despre modul în care „ucid copiii ruși din Donbas”. Au devenit ceva asemănător SS și erau puși în opoziție cu soldații ucraineni obișnuiți „care sunt la fel ca noi”. Unul dintre principalele scopuri ale denazificării a fost eliminarea regimentului Azov, iar căderea Mariupolului și capturarea lor a fost principalul triumf de până acum al războiului . Procesul și execuția lor trebuiau să fie punctul culminant al „eliberării” Ucrainei. Și apoi, brusc, când cuștile pentru tribunal au fost gata, sunt dați la schimb cu tatăl finei lui Putin. Pentru naționaliștii ruși, acest lucru este asemănător cu capturarea generalului Rommel de către URSS, împreună cu o divizie SS, în 1942, și eliberarea lor la schimb cu fiul lui Stalin. Odată cu înfrângerea de la Harkov, Putin a întors deja o mare parte a naționaliștilor ruși împotriva sa, dar astăzi, prin trădarea sa, practic a devenit inamicul lor numărul unu, arătând tuturor că ideea de „denazificare a Ucrainei” a fost doar o cacealma”, a scris Giczan, pe Twitter. ? Défenseurs d’azovstal. Les premières images du retour à la maison des valeureux combattants d’azov. #UkraineRussiaWar #Azovstaldefenders pic.twitter.com/zv978CA58l— L’affranchi (@Fr_affranchi) September 21, 2022 „Încă este prea devreme, dar sunt destul de sigur că ziua de 21 septembrie va fi consemnată ca una din zilele cheie ale căderii lui Putin”, a mai scris el. Citește și: Putin a devenit paria planetei: SUA și NATO anunță că iau în serios amenințarea nucleară a liderului de la Kremlin, dar îl avertizează că reacțiile vor fi pe măsură

"Supereroii" de la Azovstal au fost eliberați (sursa: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)
Internațional

"Supereroii" de la Azovstal au fost eliberați

"Supereroii" de la Azovstal au fost eliberați. Ucraina a anunţat miercuri schimbul cu Rusia a 215 militari, printre care şefi ai apărării de la combinatul siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, simbol al rezistenţei la invazia rusă. "Supereroii" de la Azovstal au fost eliberați "Am reuşit să eliberăm 215 de persoane", cel mai mare schimb de la începutul invaziei ruse în februarie, a declarat la televiziune şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Andrii Iermak. Rusia a recuperat 55 de prizonieri, inclusiv fostul deputat Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin, acuzat de înaltă trădare în Ucraina, a precizat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în mesajul său zilnic. "În schimb, am dat 55 de persoane care nu merită nici regret, nici simpatie", cei care "au luptat împotriva Ucrainei şi cei care au trădat-o", a spus el. Negocierile "cele mai lungi, cele mai dificile" În cadrul acestei "operaţiuni pregătite de mult timp", cinci comandanţi militari, "supereroi", printre care şefi ai apărării de la Azovstal, au fost transferaţi în Turcia, a subliniat Volodimir Zelenski. Negocierile privind schimbul lor au fost "cele mai lungi, cele mai dificile", a adăugat preşedintele ucrainean. Aceste persoane vor rămâne în Turcia "în siguranţă absolută şi în condiţii confortabile" până la "sfârşitul războiului", dar îşi vor putea întâlni familiile acolo, în baza unui acord cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, potrivit şefului statului ucrainean. Zece prizonieri de război străini În total, 188 de "eroi de la Azovstal şi Mariupol", printre care 108 militari din regimentul Azov, au fost schimbaţi, a spus el. "Vom face totul pentru a-i salva pe toţi cei aflaţi în captivitate în Rusia", a promis Volodimir Zelenski, potrivit căruia printre prizonierii schimbaţi se numără şi femei însărcinate. Citește și: Putin a devenit paria planetei: SUA și NATO anunță că iau în serios amenințarea nucleară a liderului de la Kremlin, dar îl avertizează că reacțiile vor fi pe măsură Zece prizonieri de război străini - cinci britanici, doi americani, un marocan, un suedez şi un croat - al căror transfer din Rusia în Arabia Saudită mai devreme în cursul zilei, ca parte a unui schimb între Moscova şi Ucraina a fost anunţat de diplomaţia saudită, fac parte din acest schimb, potrivit preşedintelui Zelenski. Ultimii apărători ucraineni ai Mariupolului, baricadaţi în uriaşa oţelărie Azovstal, la Marea Azov, s-au predat forţelor ruse între 16 şi 20 mai, după trei luni de lupte intense, reaminteşte AFP.

Parc de distracții pe mormântul Azovstalului (sursa: Twitter)
Internațional

Parc de distracții pe mormântul Azovstalului

Parc de distracții pe mormântul Azovstalului. Rusia vrea să transforme fostul combinat Azovstal într-un parc industrial sau de distracții, scrie The Moscow Times. Conform Ministerului rus al Apărării, în total 2.439 de soldaţi şi ofiţeri ucraineni, majoritatea membri ai batalionului de extremă-dreapta Azov, s-au predat la Mariupol după ce trupele ucrainene au încetat pe 16 mai să opună rezistenţă la Azovstal. Parc de distracții pe mormântul Azovstalului Procesul de reconstrucție a parcului a început deja, a anunțat vicepremierul rus Marat Khusnullin. „Nu e nevoie să restaurăm Azvostalul. Zona poate continua să funcționez ca parc industrial sau de distracții”. Proprietarul fostei uzine Rinat Akhmetov, cel mai bogat om al Ucrainei, a declarat luna trecută că intenționează să dea în judecată Rusia pentru prejudicii de 20 de miliarde de dolari ca urmare a distrugerii combinatului. În timpul atacurilor asupra Azvostalului au murit 153 de angajați. Citește și: Ucraina va căpăta un statut foarte important, deși neoficial, de partener al NATO. În limbaj diplomatic, Stoltenberg se referă la „un pachet exhaustiv de asistenţă” Khusnullin a mai transmis că Rusia intenționează să extindă capacitatea portului Mariupol și să dezvolte turismul local. „Costurile acestei lucrări sunt greu de estimat, dar sunt destul de mari”, a spus el pentru Rossiya 24. https://www.youtube.com/watch?v=MwRsBL0sC4I&ab_channel=EpochTimesRom%C3%A2nia Denis Pushilin, liderul autoproclamat al Republicii separatiste Doneţk a declarat săptămâna trecută că uzina Azovstal va fi transformată într-un parc industrial, parc public sau zonă rezidenţială. Rusia a preluat controlul deplin asupra Mariupol luna trecută, când cei aproximativ 2.500 de soldați ucraineni din subteranele combinatului s-au predat. Unii dintre prizonierii de la Azovstal au fost transferați în Rusia, iar comandanții ucraineni capturați ar fost trimiși în renumita închisoare Lefortovo din Moscova.

Eroii de la Azovstal deportați în Rusia (sursa: Captura Youtube)
Internațional

Eroii de la Azovstal, deportați în Rusia

Eroii de la Azovstal, deportați în Rusia. Peste 1.000 de militari ucraineni care s-au predat recent la Mariupol vor fi transportați în Rusia pentru "investigații", a anunțat miercuri agenția de presă de stat rusă TASS, citând o sursă din cadrul forțelor de ordine. Eroii de la Azovstal, deportați în Rusia "Peste 1.000 de persoane din Azovstal au fost transportate în Rusia. Agențiile de aplicare a legii lucrează îndeaproape cu ei", a declarat sursa citată de TASS. Rusia intenționează, de asemenea, să transporte pe teritoriul rus o serie de alți prizonieri de război ucraineni, a adăugat sursa. Citește și: EXCLUSIV Uriașa țeapă a măștilor din Vietnam: în 2020, Ministerul Economiei a cumpărat 100 de milioane de bucăți pentru 31 de milioane USD. După doi ani, mai avea 90 de milioane în stoc La sfârșitul lunii mai, Ministerul rus al Apărării a afirmat că aproximativ 1.000 de soldați ucraineni s-au predat după săptămâni de lupte în uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, care a fost asediată, potrivit CNN. La scurt timp după aceea, Comitetul rus de anchetă - care funcționează ca principala autoritate de anchetă a Kremlinului - a declarat că îi va interoga pe "militanții ucraineni care s-au predat" evacuați de la Azovstal.

O mână de ucraineni continuă să reziste la Azovstal Foto: Twitter
Eveniment

Mână ucraineni continuă să reziste Azovstal

O mână de militari ucraineni continuă să reziste la Azovstal: șeful statului major al regimentului Azov, Bogdan Krotevici, a scris pe Twitter: „Lupta continuă”. Între timp, colegii săi care s-au predat, dintre care mulți răniți grav, au fost deținuți în republica separatistă Donețk. Ei ar fi fost duși la o colonie penală din orașul controlat de ruși, Olenivka, lângă Donețk. Răniții s-ar afla la spitalul din Novoazosk. Presa din Ucraina scria, în această dimineață, că 89 de prizonieri au fost duși la Taganrog, în Rusia. Leonid Sluțkî, un deputat rus care a participat la negocierile cu Ucraina la începutul războiului, a sugerat că Rusia ar trebui să ridice moratoriul asupra pedepsei cu moartea pentru luptătorii din regimentul Azov, una dintre principalele forțe care au apărat combinatul și Mariupolul, numindu-i „animale în formă de om”. „Infractorii naziști nu ar trebui să fie schimbați (ca prizonieri de război – n.r.)”, a spus Viaceeslav Volodin. „Țara noastră îi tratează uman pe cei care s-au predat sau au fost capturați. Dar în ceea ce privește naziștii, poziția noastră ar trebui să rămână neschimbată: aceștia sunt criminali de război și trebuie să facem totul pentru ca ei să fie judecați.” O mână de ucraineni continuă să reziste la Azovstal Însă conducerea regimentului Azov a rămas în subsolurile uzinei de oțel și spune că este pregătită să moară luptând. „Acum mâinile noastre sunt libere pentru a lupta. Cu toții ne confruntăm cu moartea. Dar viețile noastre nu contează. Doar Ucraina contează. Pentru asta trebuie să ținem poziția. Și apoi să murim. Rolul nostru este istoric”, a spus unul din comandanții regimenului, Ilia Samoilenko într-un interviu acordat filosofului francez Bernard-Henri Levy. Iată un fragment din interviu: „Bernard-Henri Lévy: Câți oameni estimați că sunt forțele speciale ruse? Ilya Samoylenko: Câteva sute. Și sunt susținuți de arme sofisticate pe care noi nu le avem. Dar suntem mai mobili. Cunoaștem cele mai mici tuneluri, fiecare cotitură a drumului, fiecare adăpost și fiecare zid blindat de pe șantierul fabricii de doisprezece kilometri pătrați de aici ca pe mâna noastră. Este teritoriul nostru și nu le vom permite să-și consolideze pozițiile”. În interviu, el relatează comportmantul soldaților ruși, atunci când partea ucraineană a încercat să recupereze corpurile celor morți: „Cu puțin timp în urmă, un convoi de preoți ucraineni a apărut la intrarea de est a orașului. Au venit să adune cadavre înainte de a fi mâncate de câini. Inamicul s-a comportat ca și cum i-ar lăsa să treacă. Apoi au jefuit convoiul, au furat mașinile și au lăsat cadavrele să putrezească”. Acesta a spus că muniția, apa și mâncarea mai ajung pentru o săptămână. „Adevărul este că nimeni nu se șatepta să dureze atât de mult”. El a explicat că va fi imposibil să fie aprovizionați cu ajutorul dronelor, fiindcă acestea trebuie să zboare 150 de kilometri și ar fi doborâte rapid. „Exceptând un miracol, suntem condamnați”, i-a spus Samoylenko lui Levy My story about the heroes of #azovstal in Hebrew, in the largest Israeli paper, ⁦@IsraelHayomHeb⁩. No news, at this minute, from Ilya. No idea if #Putin cheated or not #Zelensly and the world. As all my friends in #Ukraine, I just hold my breath. https://t.co/bd5VRz7be3— Bernard-Henri Lévy (@BHL) May 19, 2022 Nu este însă clar câți ucraineni se mai află în subsolurile uzinei. Oficialii ruși susțineau că joi dimineața s-a predat și Sviatoslav Palamar, comandant adjunct al regimentului. The deputy commander of the Azov Regiment, Svyatoslav Palamar ("Kalina"), left #Azovstal last night, states #Russian propagandist Dmitry Steshin. There is no other confirmation of this information. pic.twitter.com/zER61CcrXM— NEXTA (@nexta_tv) May 19, 2022 Sute de oameni au murit în uzina Azovstal. S-a organizat o ceremonie de despărțire, iar cadavrele lor au fost depuse într-o cameră frigorifică mare din subsolul oțelăriilor, arată Frankfurter Allgemeine Zeitung. Rusia a anunțat că va demola uzina și va transforma Azovstal într-o stațiune de vacanță. Citește și: În Moldova se poate: viitoarea șefă a parchetului anticorupție a făcut dreptul la Universitatea Virginia, a fost procuror în SUA și vorbește cinci limbi, pe lângă română

Bombe cu fosfor pentru Eurovisionul ucrainean (sursa: Telegram/Piotr Andrușcenko)
Eveniment

Bombe cu fosfor pentru Eurovisionul ucrainean

Bombe cu fosfor pentru Eurovisionul ucrainean. Rusia a lansat bombe cu fosfor asupra combinatului siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, au anunţat duminică surse ucrainene, după victoria Ucrainei la Eurovision, informează dpa. Bombe cu fosfor pentru Eurovisionul ucrainean "Iadul a venit pe pământ. La Azovstal", a scris Petro Andriuşcenko, deputat în consiliul oraşului Mariupol, pe Telegram. El a postat o înregistrare video cu atacul, în care se poate vedea şi un foc de artilerie, însă înregistrarea nu a putut fi verificată din sursă independentă. Bombele cu fosfor sunt bombe incendiare, care se aprind la contactul cu oxigenul şi provoacă pagube devastatoare. Utilizarea lor este interzisă de către legislaţia internaţională în zonele populate. Andreuşcenko a mai postat imagini cu inscripţii de pe bombe şi care ar arăta că ele au fost lansate ca răspuns la câştigarea Eurovisionului de către Ucraina, concurs care s-a desfăşurat la Torino, în Italia. Mesaje pe bombe Sursa imaginilor este neclară, însă pe ceea ce se presupune că sunt bombe se poate citi în rusă "Kalush, cum ai cerut! Pentru Azovstal" şi în engleză "Ajută Mariupol - Ajută Azovstal acum", datat 14 mai. Inscripţiile ar fi o referire la afirmaţiile solistului Orchestrei Kalush, care a lansat un apel de pe scena de la Torino, după ce a câştigat concursul. Citește și: Putin, din ce în ce mai disperat: amenință fățiș NATO cu o reacție nucleară și numește decizia Finlandei de a se alătura alianței „o greșeală”. G7 pune presiune pe Kremlin Rusia a fost exclusă de la concursul Eurovision din cauza războiului declanşat asupra Ucrainei. Potrivit vicepremierului ucrainean Irina Vereşciuk, în interiorul combinatului Azovstal mai sunt circa 1.000 de combatanţi, dintre care jumătate sunt răniţi, în timp ce surse ruseşti vorbesc despre circa 2.500 de combatanţi ucraineni şi mercenari străini. Ucraina a propus eliberarea unor prizonieri de război ruşi în schimbul răniţilor de la Azovstal. Partidele care susțin Rusia vor fi interzise Între timp, partidele care sprijină războiul Rusiei urmează să fie interzise în curând în Ucraina, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat o lege în acest sens votată la începutul lunii mai în parlament, potrivit site-ului web al Parlamentului Ucrainei. Scoaterea în afara legii vizează partidele care justifică sau neagă invazia rusă asupra Ucrainei, care a început în februarie. Autorităţile ucrainene au blocat în martie activitatea a peste zece partide care se presupunea că aveau legături cu Rusia. Noua lege urmează să intre în vigoare la o zi după publicarea sa oficială.

Cum arată lupta pentru libertate (sursa: Azov Regiment Press Service/Reuters)
Internațional

Cum arată lupta pentru libertate

Cum arată lupta pentru libertate. O serie de fotografii publicate pe canalul Telegram al Regimentului Azov la primele ore ale dimineții pretind că arată condițiile mizere în care se află apărătorii ucraineni răniți, ascunși sub uzina siderurgică Azovstal din Mariupol asediat. Cum arată lupta pentru libertate Imaginile sfâșietoare dezvăluie grozăvia unui "spital" improvizat, slab luminat, din interiorul uzinei, unde soldații primesc tratament, mulți dintre ei pentru membrele pierdute. Fotografiile au fost publicate alături de o declarație în care se pledează pentru ajutor. Întreaga lume civilizată trebuie să vadă condițiile în care se află apărătorii răniți și schilodiți de la Mariupol și să acționeze! Citește și: Armata rusă vrea „să extindă podul terestru (în sudul Ucrainei) până în Transnistria”, potrivit lui Avril Haines, șefa Comunității de Informații a Statelor Unite În condiții complet insalubre, cu răni deschise, bandajate cu resturi de bandaje nesterile, fără medicamentele necesare și chiar fără hrană, potrivit The Guardian. Facem apel la ONU și la Crucea Roșie să dea dovadă de umanitate și să reafirme principiile de bază pe care ați fost create prin salvarea răniților care nu mai sunt combatanți. Militarii pe care îi vedeți în fotografie și alte sute de persoane de la uzina Azovstal au apărat Ucraina și întreaga lume civilizată cu răni grave, cu prețul propriei lor sănătăți. Oare Ucraina și comunitatea mondială sunt acum incapabile să îi protejeze și să aibă grijă de ei?". Regimentul a pledat pentru "evacuarea imediată a militarilor răniți în teritoriile controlate de Ucraina", unde ar putea fi asistați și primi îngrijiri corespunzătoare.

Misiunea din Mariupol s-a încheiat (sursa: Twitter/Hanna Liubakova)
Internațional

Rușii continuă să bombardeze uzina Azovstal

Rușii continuă să bombardeze uzina Azovstal. Trupele rusești continuă să lanseze artilerie grea și lovituri aeriene asupra uzinei Azovstal din Mariupol, deși până la 100 de civili au rămas în continuare acolo, afirmă consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriușcenko. "Mariupol. Azovstal. În afară de militari, cel puțin 100 de civili au rămas în adăposturile antiaeriene. Dar, acest lucru nu reduce densitatea atacurilor din partea ocupanților ruși. În ultima zi, uzina a fost supusă în mod continuu artileriei grele și loviturilor aeriene. Încercările de asalt terestru sunt încă fără succes", a scris Andriușcenko. Rușii continuă să bombardeze uzina Azovstal El a postat un videoclip cu numeroase explozii în interiorul uzinei Azovstal. De asemenea, videoclipul prezintă steagul ucrainean fluturând în vârful uneia dintre structurile de producție din cadrul uzinei. https://twitter.com/DefenceU/status/1523732519203471360 Citește și: EXCLUSIV Câciu (PSD) a luat împrumuturi cu uluitoarea viteză de 1.286 de euro pe secundă. Cîțu, cu „doar” 1.102 de euro pe secundă, era acuzat de Ciolacu că „amanetează” țara Un memento care amintește că agresiunea armată rusă a provocat una dintre cele mai grave catastrofe umanitare în orașul Mariupol, potrivit CNN. Zeci de femei, copii și bătrâni au fost evacuați de la uzina Azovstal din Mariupol. Șeful Administrației militare regionale din Donețk, Pavlo Kyrylenko, a raportat că aproximativ 100 de civili au rămas în adăposturile antiaeriene din cadrul uzinei Azovstal. Regimentul Azov, Garda Națională a Ucrainei, pușcașii marini și pușcașii motorizați continuă să lupte împotriva invadatorilor ruși în interiorul uzinei Azovstal. Autoritățile ucrainene lucrează la opțiuni diplomatice pentru salvarea militarilor ucraineni rămași în Mariupol.

Eroii de la Azovstal nu renunță (sursa: Agerpres)
Internațional

Eroii de la Azovstal nu renunță

Eroii de la Azovstal nu renunță. Militarii ucraineni din interiorul oţelăriei Azovstal, din oraşul portuar Mariupol (sud-estul Ucrainei) asediat de forţele Moscovei, continuă să reziste atacurilor ruseşti după ce sâmbătă s-a reuşit evacuarea tuturor femeilor, copiilor şi vârstnicilor care îşi găsiseră refugiu în acest uriaş complex industrial, informează duminică portalul Ukrinform. Eroii de la Azovstal nu renunță Trupele ruse şi-au intensificat în ultimele ore atacurile asupra combinatului siderurgic însă, spun surse ucrainene, în timpul nopţii militarii ucraineni au reuşit să le respingă din nou. De când vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a informat sâmbătă că s-a încheiat evacuarea civililor refugiaţi la Azovstal, există temerea că trupele ruse vor da asaltul final cu scopul - potrivit Kievului - de a organiza o defilare în Mariupol care să coincidă cu Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste, care va fi marcată luni, 9 mai. Şi agenţia AFP scrie că ultimii luptători ucraineni din Azovstal continuă să reziste, în pofida faptului că au tot mai puţine muniţii şi hrană şi că sunt nevoiţi să supravieţuiască în condiţii extreme. Combatanți grav răniți, fără medicamente Detalii despre viaţa din interiorul combinatului şi despre luptele în curs de desfăşurare au fost oferite de Evghenia Tîtarenko, infirmieră militară, al cărei soţ, membru al regimentului Azov, şi camarazi de-ai săi se află în continuare în complex. "Numeroşi militari sunt în stare gravă. Sunt răniţi şi nu au medicamente", explică Evghenia, care a reuşit să păstreze legătura cu apropiaţii săi din interior. "Duc lipsă de hrană şi de apă", adaugă ea. Citește și: Marcarea sfârșitului celui de-al doilea război mondial trimite Rusia și SUA în plin război rece: șeful Dumei de la Moscova acuză Washingtonul de implicare directă în războiul din Ucraina "Mă voi lupta până la capăt", îi scrie soţul ei, Mihailo, într-un SMS văzut de AFP. De mai multe săptămâni, Mariupol este aproape în întregime sub controlul ruşilor. Doar uriaşa oţelărie Azovstal nu a fost deocamdată cucerită de armata rusă, care o bombardează fără încetare. Luptătorii transportă cadavrele camarazilor cu ei "Luptătorii şi-au luat deja rămas bun de la soţiile lor. Unul dintre ei i-a spus soţiei: ", povesteşte Evghenia, în vârstă de 34 de ani. După părerea ei, posiblitatea ca luptătorii ucraineni să fie evacuaţi din combinat este foarte redusă. Infirmiera ucraineană descrie o situaţie haotică în interiorul tunelurilor uzinei, cu soldaţi luptând printre civili şi cadavre prin labirintul de galerii subterane ce datează din epoca sovietică. Morţii au fost băgaţi în saci de plastic şi se descompun în lipsa unui sistem de refrigerare. Dar membrii regimentului Azov nu vor cu niciun chip să cadă în mâinile forţelor ruse. "Aproape peste tot, transportă cadavrele cu ei. Merită să fie evacuaţi, cei care au rămas în viaţă, răniţii şi morţii", explică ea. Soțul și-a îndemnat soția gravidă să plece din Mariupol Evghenia a fugit din Mariupol încă din 24 februarie, ziua declanşării invaziei ruse, când acest mare oraş portuar din sud era deja bombardat. Cu două zile înainte se căsătorise cu Mihailo, şi el tot infirmier militar, care şi-a îndemnat soţia însărcinată să fugă din oraş încă de la primele lupte. Apoi, alţi infirmieri au construit un spital improvizat în interiorul vastului complex metalurgic Azovstal, după ce ruşii au vizat spitalele din oraş, spune Daviti Suleimanaşvili, un georgian care este membru al regimentului Azov. Acest batalion a fost creat în 2014, la începutul conflictului împotriva proruşilor din Donbas (est), de către militari de extremă dreaptă, iar apoi a fost integrat rapid în Garda naţională ucraineană. Evacuat cu ajutorul unei misiuni imposibile Daviti spune că a fost tratat în acest spital improvizat în martie după ce a fost rănit de un obuz de tanc în timpul unei lupte de stradă în Mariupol. Piciorul stâng i-a fost amputat. "Este foarte greu să te vindeci în aceste condiţii", a declarat el prin telefon pentru AFP, descriind lipsa de instalaţii sanitare de bază, de echipament medical şi de încălzire. Daviti a fost evacuat din Azovstal pe calea aerului, într-un scenariu demn de filmele de la Hollywood: trei elicoptere ucrainene au reuşit să evite rachetele ruse pentru a transporta mai mulţi răniţi. "A fost un miracol. N-am văzut asta decât în filme!", povesteşte el. Sute de cadavre în saci de plastic Însă, în pofida ororilor de la combinatul Azovstal, unii găsesc insuportabil să se afle afară, notează AFP. Rolana Bondarenko, o femeie în vârstă de 54 de ani, are circa 12 prieteni printre membrii regimentului Azov care se află în continuare în combinat. Împreună cu fiul ei, Rolana a fost una dintre primele persoane care s-au alăturat batalionului Azov în 2014. De atunci, Rolana a aflat că băiatul ei a fost ucis la jumătatea lunii aprilie. "L-au băgat într-un sac negru şi trupul lui putrezeşte", a declarat ea pentru AFP prin telefon, din Germania, unde locuieşte de un an din motive medicale. "Şi nu este doar cazul lui. Sunt sute!", adaugă femeia. Luptătorii, mai slabi cu 15-20 de kilograme Dar chiar şi după pierderea fiului, Rolana continuă să-i sprijine cu înfocare pe ultimii combatanţi ucraineni care rezistă puterii de foc a artileriei şi avioanelor ruse, în ceea ce pare a fi ultima redută ucraineană din Mariupol. În fiecare zi, ea trimite texte presărate cu emoticoane pentru a ridica moralul combatanţilor ucraineni care, în ceea ce-i priveşte, încearcă să o menajeze, vorbind mai mult de mândria şi de capacitatea lor de a îndura, şi mai puţin despre suferinţe, notează AFP. Unii au slăbit "între 15 şi 20 de kilograme", acum că hrana este pe sponci, explică Rolana. "Mi-ar plăcea să fiu alături de ei în acest moment. Dacă aş muri acolo jos, ar fi lângă familia mea", adaugă femeia între două suspine.

Zelenski promite să recâștige CrimeeaFoto: Twitter/VolodimirZelesnki
Internațional

Bombardamentele continuă la Azovstal

Bombardamentele continuă la Azovstal. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat că bombardamentele asupra uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol "nu se opresc", chiar dacă "civilii încă trebuie scoși". Bombardamentele continuă la Azovstal "Femei, mulți copii rămân acolo", a declarat el în timpul discursului său nocturn de joi. "Imaginați-vă iadul - mai mult de două luni de bombardamente constante, bombardamente, moarte constantă în apropiere". Citește și: Decizie comună extrem de importantă a Germaniei și SUA: cele două țări nu vor recunoaște nici un câștig teritorial al Rusiei în Ucraina, vor susține țara invadată până la capăt Autoritățile ucrainene "fac totul pentru a găsi o soluție pentru a-i salva pe eroii noștri militari" care apără Mariupolul, a adăugat Zelenski. "Există diferite unități. Au mulți răniți, dar nu se dau bătuți. Ei își mențin poziția. Și noi, de asemenea, încercăm să găsim soluții pentru a găsi siguranță pentru acești oameni". Duminică, peste 100 de civili au fost evacuați de la uzina siderurgică Azovstal, unde au petrecut două luni adăpostindu-se în subteran de atacurile rusești. Nu este clar câți civili au rămas blocați în uzină, potrivit unui purtător de cuvânt al secretarului general al Națiunilor Unite.

Rușii nu încetează focul la Azovstal (sursa: Reuters)
Internațional

Rușii nu încetează focul la Azovstal

Rușii nu încetează focul la Azovstal. "Ruşii nu îşi respectă promisiunea de încetare a focului" la complexul siderurgic Azovstal din Mariupol, ultimul bastion ucrainean în acest oraş port devastat de bombardamente, a afirmat joi un comandant al batalionului Azov care apără oţelăria, informează AFP. Rușii nu încetează focul la Azovstal "Ruşii nu îşi respectă promisiunea de armistiţiu şi nu permit evacuarea de civili", în continuare refugiaţi alături de combatanţi în subteranele acestei imense uzine, a afirmat Sviatoslav Palamar, comandant-adjunct al regimentului Azov într-un mesaj video pe Telegram. Kremlinul a afirmat înainte de aceasta că mai multe coridoare umanitare "funcţionează" la Azovstal şi că armata rusă respectă acolo acordul de încetare a focului pe care l-au anunţat cu o zi înainte pentru joi. "În urmă cu trei zile, duşmanul a pătruns pe teritoriul Azovstal, unde continuă lupte violente şi sângeroase", a adăugat Palamar, confirmând afirmaţiile de miercuri seara ale comandantului regimentului Azov, Denis Prokopenko. Arestovici: Rușii au intrat în uzină Un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Oleksi Arestovici, a declarat joi la televiziunea ucraineană că "forţele ruse au intrat ieri (miercuri)" în uzină. "Avem numeroase informaţii, adesea contradictorii" asupra situaţiei actuale, a adăugat el. Citește și: Rusia încearcă să-i distrugă pe ultimii apărători la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, acuză Kievul În înregistrarea sa video, Palamar a salutat încă o dată "rezistenţa" şi "eroismul" ultimilor combatanţi aflaţi încă în uzina Azovstal. În faţa unei situaţii considerate "critice", el a cerut ajutorul comunităţii internaţionale şi al preşedintelui Zelenski pentru "a-i evacua pe civilii rămaşi" - circa 200, potrivit primarului oraşului Mariupol, Vadim Boicenko - şi militarii "răniţi, care sunt în agonie în absenţa unor tratamente medicale adecvate".

Rusia continuă ofensiva asupra uzinei Azovstal (sursa: Pexels)
Internațional

Rusia continuă ofensiva asupra uzinei Azovstal

Rusia continuă ofensiva asupra uzinei Azovstal. Rusia a declarat că va pune în aplicare o încetare a focului timp de trei zile începând de joi pentru a permite mai multe evacuări de civili de la uzina Azovstal din orașul asediat Mariupol. "Forțele armate rusești vor deschide între orele 8.00 și 18.00, în zilele de 5, 6 și 7 mai, un coridor umanitar de pe teritoriul uzinei metalurgice Azovstal pentru evacuarea civililor", a declarat miercuri Ministerul Apărării. Rusia continuă ofensiva asupra uzinei Azovstal "În această perioadă, forțele armate ruse și formațiunile din Republica Populară Donețk vor înceta unilateral orice ostilitate", a adăugat ministerul. Cu toate acestea, Ucraina a afirmat că Rusia și-a reluat ofensiva asupra Mariupol pentru a prelua controlul asupra uzinei, precizând că luptele grele continuă, potrivit The Guardian. Citește și: Țările din est împiedică Uniunea Europeană să impună un embargo asupra petrolului și produselor petroliere rusești. Ungaria, cel mai vehement critic al măsurii https://twitter.com/GlasnostGone/status/1521909627511881730 Ocupanții ruși își concentrează eforturile pentru a bloca și a încerca să distrugă unitățile ucrainene staționate în zona combinatului siderurgic Azovstal, au declarat oficialii într-un raport recent publicat de statul major general al forțelor armate ucrainene. Contactul cu apărătorii ucraineni de la uzina siderurgică Azovstal a fost pierdut Contactul cu apărătorii ucraineni de la uzina siderurgică Azovstal a fost pierdut și nu este clar în acest moment ce se întâmplă acolo, a declarat primarul din Mariupol, Vadym Boichenko. Întrebat de prezentator dacă este posibilă o adevărată străpungere la Azovstal și cât de puternică este această structură, Boichenko a spus: "Din păcate, astăzi s-a pierdut contactul cu băieții. Nu există niciun contact pentru a înțelege ce se întâmplă acolo, dacă sunt ei în siguranță sau nu. Am fost în contact ieri, dar astăzi, din păcate, nu pot comenta nimic. Ne rugăm pentru băieții noștri eroici și le mulțumesc pentru fapta pe care au făcut-o astăzi pentru întreaga noastră țară - au ținut inamicul la distanță și ne-au dat mai mult timp pentru a ne pregăti. Și ei sunt adevărați, curajoși și eroici apărători ai Mariupolului. Le mulțumim pentru asta". El a reamintit că în orașul-port asediat au loc lupte grele în fiecare zi pe teritoriul "cetății noastre Azovstal". "Băieți curajoși apără această fortăreață. Dar este foarte dificil, pentru că ei [forțele rusești] bombardează această fortăreață cu artilerie grea, tancuri și avioane. Navele trag, de asemenea, asupra acestei fortărețe. Dar trebuie să înțelegem că localnicii, civilii stau acolo astăzi", a adăugat Boichenko.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră