sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: avocatul poporului

11 articole
Eveniment

Ordonanța „trenuleț”, Avocatul Poporului nu reacționează

Ordonanța „trenuleț”, Avocatul Poporului nu reacționează. Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA analizează posibile acțiuni juridice împotriva înghețării pensiilor, prevăzută în Ordonanța „Trenuleț”. Liderul sindical Bogdan Hossu a declarat că, în cazul în care Avocatul Poporului nu va sesiza Curtea Constituțională, organizația ar putea recurge la contencios administrativ. Ordonanța „trenuleț”, Avocatul Poporului nu reacționează Atât CNS Cartel ALFA, cât și AUR au depus cereri către Avocatul Poporului pentru contestarea la Curtea Constituțională a Ordonanței „Trenuleț”. Citește și: Delir de grandoare al Liei Olguța Vasilescu: Târgul de Crăciun din Craiova ar fi avut două milioane de vizitatori din toată lumea, se laudă Primăria Aceste cereri se bazează pe faptul că înghețarea indexării pensiilor încalcă prevederile legii organice, neputând fi realizată printr-o ordonanță de urgență. Până acum, instituția nu a reacționat. Înghețarea pensiilor Articolul 17 al Ordonanței „Trenuleț” menține punctul de referință al pensiilor la valoarea de 81 lei, fără aplicarea indexării prevăzute de Legea 360. CNS Cartel ALFA susține că o astfel de modificare este neconstituțională și ar trebui realizată doar printr-o lege organică, conform deciziilor anterioare ale Curții Constituționale. Proteste și dialog social Sindicaliștii intenționează să organizeze proteste pentru celelalte prevederi ale ordonanței, inclusiv înghețarea salariilor bugetarilor, blocarea posturilor vacante și reducerea subvențiilor pentru partidele politice. Aceștia solicită un dialog mai transparent cu Guvernul pentru a găsi soluții echitabile. Impactul ordonanței asupra Societății Civile Adoptată la finalul anului 2024, Ordonanța „Trenuleț” introduce măsuri fiscale și de austeritate, precum: Menținerea valorii indicatorului social la nivelul lunii noiembrie 2024; Majorarea impozitului pe dividende de la 8% la 10%; Reducerea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi; Eliminarea facilităților fiscale pentru sectoare precum IT, construcții și agricultură. Aceste măsuri sunt criticate pentru impactul negativ asupra diferitelor segmente ale societății civile. Apel la responsabilitate și transparență Liderul CNS Cartel ALFA, Bogdan Hossu, a subliniat importanța unei abordări responsabile în elaborarea politicilor publice. Sindicaliștii solicită Avocatului Poporului să apere interesele cetățenilor și să prioritizeze constituționalitatea actelor normative adoptate de Guvern.

Ordonanța „trenuleț”, Avocatul Poporului nu reacționează (sursa: Inquam Photos/George Călin)
O putinistă „uitată” de Parlament într-o funcție crucială: Renate Weber Foto: Inquam/George Calin
Politică

O putinistă „uitată” de Parlament într-o funcție crucială

O putinistă cu opinii similare cu cele ale lui Călin Georgescu a fost „uitată” de Parlament într-o funcție crucială, deși mandatul i-a expirat de șase luni: Renate Weber trebuia să plece din 19 iunie 2024 din funcția de Avocat al Poporului. Ea a fost numită în acest post în vara anului 2019. Mandatul Avocatului Poporului este de cinci ani. Citește și: Ponta se oferă să candideze la președinție și apără „suveraniștii”: „Nu este adevărat că, dacă votezi cu Georgescu, ești anti-european” O putinistă „uitată” de Parlament într-o funcție crucială Weber a devenit celebră în 2018 când a atacat parteneriatul strategic cu SUA și a preluat tezele propagandei rusești în legătură cu scutul de la Deveselu. „Cu Statele Unite e o altă poveste. Știu că e partenerul nostru strategic…dar nu prea înțeleg ce anume înseamnă asta. Să dăm bani în neștire pentru industria de armament americană? Sincer, nu cred că aveam nevoie de asta. Înțeleg că ne apără de ruși. Dar mi se pare că asta se întâmplă pentru că noi i-am stârnit pe ruși cu instalarea scutului. Apropos, totuși…e defensiv sau cum? Sunt convinsă că Rusia are un interes major să destabilizeze Uniunea Europeană, inclusiv destabilizând state membre, în diferite feluri, iar noi suntem o bună țintă, dar întrebarea mea e cum ne-au ajutat până acum americanii să contracarăm acțiunile rușilor? Cum ne-au ajutat să nu mai fim vulnerabili la manipulările lor? Cumva cumpărând armament? Așa pare”, spunea ea, într-un interviu pentru Q Magazine. „Subiectul Rusia e utilizat într-o logică strâmbă: critici SUA, ești cu rușii. Ceea ce e o stupizenie totală”, mai spunea ea. Renate Weber are trei pensii, din care una de la Parlamentul European. În 2023 a câștigat, net, anual, peste 150.000 de lei din funcția de Avocat al Poporului. În 2020, ea a atacat la CCR suprataxarea pensiilor speciale, iar Curtea a decis cu unanimitate de voturi că proiectul de lege care prevedea impozitarea cu 85% a pensiilor speciale peste 7.000 de lei și cu 10% a celor între 2000 și 7000 de lei este neconstituțională. Legea nu prevede posibilitatea mandatului Avocatului Poporului, el putând fi doar „reînnoit”: „Avocatul Poporului este numit pe o durată de 5 ani de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Mandatul Avocatului Poporului poate fi reînnoit o singură dată”.

Avocatul Poporului poate ataca ordonanța "trenuleț" (sursa: Inquam Photos/Sabin Cirstoveanu)
Eveniment

Avocatul Poporului poate ataca ordonanța "trenuleț"

Avocatul Poporului poate ataca ordonanța "trenuleț". Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat că va sesiza Avocatul Poporului imediat după publicarea în Monitorul Oficial a controversatei Ordonanțe „Trenuleț”. Formațiunea consideră că măsura adoptată de Guvernul Ciolacu 2 încalcă grav principiile statului de drept și afectează contribuabilii și economia României. AUR anunță sesizarea Avocatului Poporului AUR critică dur modul în care Guvernul PSD-PNL-UDMR a adoptat această ordonanță, calificând măsura drept abuzivă. Citește și: BREAKING Guvernul Ciolacu pare să fi devalizat Eximbank: deficit de 2,5 miliarde de lei la final de noiembrie. Penalul Neacșu, în conducerea băncii „Obligați să renunțe la masca alegerilor, PSD - PNL - UDMR vor să introducă un pachet de măsuri abuzive într-un mod abuziv. Această măsură încalcă grav principiile fundamentale ale statului de drept, drepturile contribuabililor și echilibrul constituțional,” se arată în comunicatul transmis marți de formațiune. Impactul ordonanței asupra economiei și mediului de afaceri Potrivit AUR, măsura are un „impact devastator” asupra economiei și mediului de afaceri din România. Formațiunea subliniază încălcarea principiului predictibilității fiscale, considerat esențial pentru stabilitatea economică. Avocatul Poporului poate ataca ordonanța "trenuleț" AUR subliniază importanța intervenției Avocatului Poporului în acest caz, cerând o acțiune promptă pentru sesizarea Curții Constituționale. „Avocatul Poporului are responsabilitatea de a interveni rapid pentru a sesiza Curtea Constituțională și a anula această ordonanță abuzivă. Avem încredere că instituția își va face datoria,” a declarat George Simion, președintele AUR. Apel pentru protejarea principiilor statului de drept AUR solicită în comunicatul de presă "apărarea contribuabililor și respectarea principiilor fundamentale ale statului de drept", avertizând asupra efectelor pe termen lung ale acestei măsuri legislative. Totodată, formațiunea politică își reafirmă angajamentul de a combate orice inițiativă guvernamentală care amenință echilibrul constituțional și interesele cetățenilor.

Pensionară de lux, mandat expirat AvP (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Politică

Pensionară de lux, mandat expirat AvP

Pensionară de lux, mandat expirat AvP. Parlamentarii Forţa Dreptei vor solicita luni Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului declanşarea procedurilor de numire a unui nou Avocat al Poporului, a declarat preşedintele partidului, Ludovic Orban. Pensionară de lux, mandat expirat AvP Acesta a menţionat că mandatul actualului Avocat al Poporului, Renate Weber, a expirat pe 26 iunie. Citește și: Pensionara cu pensie de 280.000 de lei care conduce Avocatul Poporului, tupeu colosal în legătură cu recalcularea pensiilor: Analizăm criticile formulate, vă anunțăm noi când e ceva "Renate Weber este menţinută în funcţia de Avocat al Poporului de majoritatea parlamentară PSD-PNL, deşi mandatul ei de 5 ani a expirat în 26 iunie 2024. (...) Parlamentarii Forţa Dreptei vor solicita luni Birourilor Permanente declanşarea procedurilor de numire a unui nou Avocat al Poporului pentru a pune punct cât mai repede acestei negre perioade în care această instituţie s-a transformat într-o slugă a puterii", a scris Orban pe Facebook. El a susţinut că actualul Avocat al Poporului "a depăşit în slugărnicie şi partizanat politic" până şi pe predecesorul ei, Victor Ciorbea. "Weber a fost îngerul păzitor al specialilor" "Weber a fost îngerul păzitor al specialilor, atacând la CCR legile adoptate de Parlament în timpul gurvernării mele de desfiinţare sau de supraimpozitare a pensiilor speciale. Timp de 3 ani nu a deranjat cu nimic guvernele Ciucă şi Ciolacu. Ultimul cadou oferit PSD şi PNL de Weber a fost refuzul de declanşare a controlului de constituţionalitate pe ordonanţa comasării, în ciuda sesizării de către noi a neconstituţionalităţii mai multor articole, similare cu articole din alte ordonanţe, care au fost declarate anterior ca fiind neconstituţionale. Timp de peste 5 ani Renate Weber nu a fost Avocatul Poporului, ci avocatul PSD şi PNL, protectorul abuzurilor guvernamentale împotriva drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Am fi putut să oprim mai repede această stare de fapt şi să readucem această instituţie fundamentală în democraţie la dispoziţia cetăţeanului", a mai spus liderul Forţa Dreptei. Orban a menţionat că în anul 2021 a reuşit să coaguleze o majoritate parlamentară care a luat decizia de revocare din funcţie a lui Renate Weber dar, din păcate, Curtea Constituţională, "dominată de politrucii PSD", a repus-o în funcţie. A apărat pensiile speciale Weber a ignorat toate plângerile în legătură cu noua lege a pensiilor. În 2020, însă, ea a fost mult mai vigilentă cu pensiile speciale și a atacat la CCR impozitarea lor. „Este vorba de o discriminare pe care noi am indentificat-o, pentru că, dacă vă uitați în cuprinsul legii, deși se vorbește de taxe, în realitate nu sunt taxe, ci sunt impozite”, a explicat ea, pentru Europa Liberă. Ulterior, Curtea Constituțională a decis cu unanimitate de voturi că proiectul de lege care prevedea impozitarea cu 85% a pensiilor speciale peste 7.000 de lei și cu 10% a celor între 2000 și 7000 de lei este neconstituțională. Renate Weber, Avocat al Poporului din 26 iunie 2019, are nu mai puțin de trei pensii: 40.225 de euro, net, pentru anul fiscal 2023, de la Parlamentul European, 49.728 de lei de la casa de pensii a avocaților și 23.818 lei de la sistemul public de pensii. Ea cumulează aceste trei pensii cu indemnizația de Avocat al Poporului, de 153.312 lei net pentru anul 2023.

Un pensionar care a ajutat un pedofil să scape de pușcărie, Ioan Gânfălean, este Avocatul Copilului Foto: Unirea/Alba News
Eveniment

Pensionar care a ajutat un pedofil să scape de pușcărie

Adjunct al Avocatului Poporului responsabil de drepturile copilului este un pensionar, Ioan Gânfălean, care a ajutat un pedofil să scape de pușcărie. El deține această funcție din 2018. Citește și: Probabil cel mai bine învârtit pensionar PSD: la 71 de ani are contracte uriașe cu statul, avere uriașă, pensie imensă și va fi deputat CV-ul lui Gânfălean nu arată care ar fi legătura acestuia cu drepturile copilului: el a fost jurist la uniunea județeană a CAP-urilor din Olt și din Alba, a condus Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia și a fost conferențiar universitar la o universitate din Alba Iulia. El este născut în 1955. Pensionar care a ajutat un pedofil să scape de pușcărie În ianuarie 2016, Gazeta de Dimineața a scris că un pedofil englez, care abuzase de mai mulți copii din Valea Jiului, a fost ajutat de Gânfălean să scrie o carte, iar publicarea ei i-a redus sentința. „Conferențiar universitar dr. Ioan Gânfălean de la «Universitatea 1 Decembrie 1918» din Alba Iulia, reprezentantul Avocatului Poporului din judeţul Alba, este cel care l-a asistat pe Paul Richard Dorday la scrierea lucrării «Axa conducătoare: Conducere interioară. Transcendenţă. Reabilitarea infractorulu», publicată la Editura EMIA”, scria această publicație. Gânfălean nu a negat acest fapt. „Cartea scrisă de Richard Paul Dorday nu are deloc legătură cu minorii, cu copiii. Vă rog să mă credeţi că eu m-am uitat doar din punct de vedere ştiinţific şi didactic. Nicio clipă nu m-am gândit că e ceva care este incompatibil cu funcţia mea. Pentru ce a făcut, eu consider că domnul Dorday şi-a ispăşit pedeapsa şi vă spun încă o dată că nu am ştiut că este pedofil”, a spus el, pentru Bursa. Citește și: Pensionara cu pensie de 280.000 de lei care conduce Avocatul Poporului, tupeu colosal în legătură cu recalcularea pensiilor: Analizăm criticile formulate, vă anunțăm noi când e ceva În anul fiscal 2023, acesta a avut o pensie de peste 109.000 lei, net, anual. În calitate de Avocat al Copilului a beneficiat de o indemnizație de peste 117.000 lei, net, anual, în 2023. El deține, împreună cu soția, o casă de vacanță, o vilă și un apartament, plus două mașini.

Pensionară de lux, șefa AvP tace în scandalul recalculării pensiilor (sursa: Inquam Photos/Sabin Cirstoveanu)
Economie

Pensionară de lux, șefa AvP tace

Pensionară de lux, șefa AvP tace. Au trecut trei săptămâni de când deciziile de recalculare a pensiilor au început să fie transmise pensionarilor. Pensionară de lux, șefa AvP tace De atunci încoace, majoritatea deciziilor au ajuns la destinatari. Citește și: Pensionara cu pensie de 280.000 de lei care conduce Avocatul Poporului nu se mai poate ascunde: trebuie să ia o decizie în privința inechităților cauzate de recalcularea pensiilor Și tot de atunci, au izbucnit mai multe scandaluri referitoare la decizii eronate. În câteva rânduri, i s-a atras atenția public Avocatului Poporului să analizeze situația și să pună presiune pe autorități. Însă abia acum, Renate Weber, care conduce Avocatul Poporului, a catadicsit să ofere o reacție. Una cinică și complet inutilă: "În ceea ce privește sesizarea Curții Constituționale, informăm petenții asupra faptului că toate criticile de neconstituționalitate formulate și aduse la cunoștința instituției seaflă în prezent în analiză. Atunci când vom lua o decizie, o vom aduce la cunoștința opinieipublice.". A apărat pensiile speciale În 2020, ea a fost mult mai vigilentă cu pensiile speciale și a atacat la CCR impozitarea lor. "Este vorba de o discriminare pe care noi am indentificat-o, pentru că, dacă vă uitați în cuprinsul legii, deși se vorbește de taxe, în realitate nu sunt taxe, ci sunt impozite", a explicat ea, pentru Europa Liberă. Ulterior, Curtea Constituțională a decis cu unanimitate de voturi că proiectul de lege care prevedea impozitarea cu 85% a pensiilor speciale peste 7.000 de lei și cu 10% a celor între 2000 și 7000 de lei este neconstituțională. Renate Weber, Avocat al Poporului din 26 iunie 2019, are nu mai puțin de trei pensii: 40.225 de euro, net, pentru anul fiscal 2023, de la Parlamentul European, 49.728 de lei de la casa de pensii a avocaților și 23.818 lei de la sistemul public de pensii. Ea cumulează aceste trei pensii cu indemnizația de Avocat al Poporului, de 153.312 lei net pentru anul 2023.

Pensionara care conduce Avocatul Poporului, Renate Weber, ignoră nedreptățile „recalculării” (sursa: Inquam Photos/Sabin Cirstoveanu)
Politică

Pensionara Avocatul Poporului ignoră nedreptățile „recalculării”

Pensionara cu pensie de peste 280.000 de lei, net, anual, care conduce Avocatul Poporului, Renate Weber, ignoră complet nedreptățile „recalculării” pensiilor. A fost nevoie ca un parlamentar USR din Gorj, Radu Miruță, să sesizeze Avocatul Poporului în legătură cu problemele celor care au muncit în condiții grele - în mine, metalurgie sau chimie. În 2020, ea a fost mult mai vigilentă cu pensiile speciale și a atacat la CCR impozitarea lor. „Este vorba de o discriminare pe care noi am indentificat-o, pentru că, dacă vă uitați în cuprinsul legii, deși se vorbește de taxe, în realitate nu sunt taxe, ci sunt impozite”, a explicat ea, pentru Europa Liberă. Ulterior, Curtea Constituțională a decis cu unanimitate de voturi că proiectul de lege care prevedea impozitarea cu 85% a pensiilor speciale peste 7.000 de lei și cu 10% a celor între 2000 și 7000 de lei este neconstituțională. Pensionara care conduce Avocatul Poporului ignoră nedreptățile „recalculării” Renate Weber, Avocat al Poporului din 26 iunie 2019, are nu mai puțin de trei pensii: 40.225 de euro, net, pentru anul fiscal 2023, de la Parlamentul European, 49.728 de lei de la casa de pensii a avocaților și 23.818 lei de la sistemul public de pensii. Ea cumulează aceste trei pensii cu indemnizația de Avocat al Poporului, de 153.312 lei, net pentru anul 2023. Însă, în ceea ce privește actuala recalculare a pensiilor, Renate Weber nu a avut, până acum, nici o reacție. DeFapt.ro a arătat că recalcularea pensiilor a generat un haos fără precedent, dar a adus și o uriașă propagandă electorală pentru Marcel Ciolacu și o gaură la buget de 21,5 miliarde de lei, doar în 2024. Citește și: Cât a plătit Victor Negrescu să fie propus comisar european de către premierul Marcel Ciolacu: 1,2 milioane de lei. Suma a fost împrumutată de Negrescu de la rude De exemplu, un pensionar care primește o decizie greșită, trebuie să se ducă la Arhivele Naționale pentru a obține actele necesare re-recalculării, la Casa Națională de Pensii Publice. Arhivele Naționale au tarife uriașe, iar costurile procesării documentelor necesare recalculării pot ajunge la 2.800 lei, mult peste pensia medie lunară.

Tripla pensionară Weber, uitată în fruntea unei instituții care nu face nimic Foto: Inquam/ Octav Ganea
Eveniment

Tripla pensionară Weber, fruntea instituții nu face nimic

Tripla pensionară Renate Weber, uitată în fruntea unei instituții care nu face nimic, dar consumă zeci de milioane de lei pe an: ultima acțiune spectaculoasă a Avocatului Poporului a fost în iunie 2020, când a sesizat CCR cu privire la supraimpozitarea pensiilor speciale. În schimb, în scandalul „azilurilor groazei”, Weber a afirmat că tot ce ar fi putut face era să emită recomandări, dar nu a fost sesizată de rudele bătrânilor internați în aceste centre. Citește și: Contracte cu dedicație: profesorii pot folosi prima de carieră didactică la un număr limitat de magazine! Câțiva retaileri mari, excluși Mandatul lui Weber este de cinci ani, ea fiind numită de PSD în acest post în iunie 2019. În 2021, PNL a încercat să o schimbe din funcție printr-un vot al Parlamentului, dar CCR a decis că procedura a fost neconstituțională. Citește și: STENOGRAME Și Renate Weber, Avocatul Poporului, știa de abuzurile din azilele din Ilfov, dar a spus public că habar n-avea Tripla pensionară Weber, uitată în fruntea unei instituții care nu face nimic Instituția are, potrivit datelor ministerului de Finanțe, 144 de angajați, iar salariile variază între 19.200 de lei, brut, cu sporuri, pentru un director „coordonator” și puțin sub 5.000 de lei pentru un șofer. În plus, angajații primesc indemnizație de hrană și vouchere de vacanță. Salariile angajaților Avocatului Poporului vor costa contribuabilii, în anul 2023, peste 21 de milioane de lei, întregul buget fiind de 26 de milioane de lei. Renate Weber este beneficiara a trei pensii din care a obținut, în anul fiscal 2022: 38.417 euro pensia specială de europarlamentar - chiar dacă ea este plătită din bugetul UE, banii provin din contribuțiile statelor membre 43.440 de lei pensia de fost avocat 8.395 de lei pensia publică, bazată pe contributivitate Ca Avocat al Poporului, ea a câștigat, net, peste 12.500 de lei pe lună, în anul fiscal 2022. Citește și: Weber preia agenda PSD: cere plafonarea prețurilor. Ea are două pensii și salariu de la stat În iulie, în scandalul azilurilor groazei, Weber a spus că nu poate face nimic și a dat vina pe rudele bătrânilor, care nu au sesizat-o. „Să ştiţi că acesta este pentru noi un semn de întrebare, pentru că în condiţiile în care se relatează astăzi despre neajunsuri uriaşe, grave probleme în aceste centre, este într-adevăr de mirare că nimeni dintre rudelor celor care erau internaţi acolo nu ne-au sesizat niciodată nimic”, a spus ea, explicând că, și dacă ar fi descoperit nereguli, tot ce putea face era să emită „recomandări”.

Azile: Avocatul Poporului știa, Weber minte (sursa: Facebook/Renate Weber)
Eveniment

Azile: Avocatul Poporului știa, Weber minte

Azile: Avocatul Poporului știa, Weber minte. Renate Weber a declarat, cu referire la centrele în care vârstnicii au fost torturaţi, că instituţia pe care o conduce nu a primit niciun fel de sesizare despre aceste fapte. Azile: Avocatul Poporului știa, Weber minte Aceasta a mai explicat că sunt puţine centrele de acest fel din România unde Avocatul Poporului să fi găsit situaţii chiar bune pentru cei internaţi acolo şi, în cele mai multe cazuri, instituţia a constatat că e nevoie de fonduri suplimentare pentru aceste centre care să acopere personalul necesar de la medici, psihologi, asistenţi sociali şi până la persoanele care efectiv îi îngrijesc pe cei internaţi acolo. Întrebată dacă a primit sesizări în ceea ce priveşte faptele petrecute în azilele groazei din Ilfov, Renate Weber a răspuns pentru Prima News: "Nu, niciodată nu am primit nicio sesizare şi să ştiţi că acesta este pentru noi un semn de întrebare, pentru că în condiţiile în care se relatează astăzi despre neajunsuri uriaşe, grave probleme în aceste centre, este într-adevăr de mirare că nimeni dintre rudelor celor care erau internaţi acolo nu ne-au sesizat niciodată nimic.". Declarația unei consiliere DGASPC Ilfov Stenograme din dosarul DIICOT, însă, arată că au existat sesizări către Avocatul Poporului iar instituția chiar a trimis adrese către DGASPC Ilfov, potrivit stiripesurse.ro. "Fiind audiată la data de 04.07.2023, inculpata Popa Mihaela Bianca a declarat următoarele: Întrebare: De când ocupați funcția de consilier în cadrul DGASPC Ilfov și manager de caz în cadrul CABR Bălăceanca din subordinea aceleiași instituții si ce atribuții de serviciu aveți in legătura cu monitorizarea cazurilor persoanelor adulte cu dizabilități din cadrul centrelor asociației Sf. Gabriel? Răspuns: Am îndeplinit funcțiile de consilier în cadrul DGASPC Ilfov și manager de caz în cadrul CABR Bălăceanca din subordinea aceleiași instituții începând cu luna martie 2022 și nu am avut atribuții în legătură cu monitorizarea cazurilor persoanelor adulte cu dizabilități din cadrul centrelor asociației Sf. Gabriel. Potrivit atribuțiilor de serviciu mă ocupam cu răspunsul la petițiile primite în cadrul instituției de la peroane fizice sau juridice, țineam legătura cu spitalul Bălăceanca în vederea transmiterii situației persoanelor care necesitau instituționalizarea într-unul din centrele din subordinea noastră sau în centrele cu care aveam contract de colaborare, respectiv Fundația Motivations, Fundația Suedeză, Fundația Don Orione și CIAPAD Armonia. "Răspunsuri către Instituția Avocatului Poporului" Întrebare: Ați fost informată de alte instituții ale statului cu privire la nereguli constatate în cadrul celor două centre? Dacă i s-au solicitat puncte de vedere cu privire la existența/inexistența unor nereguli în cadrul celor două centre, dacă da, dacă v-ați consultat cu Țicu Răzvan Andrei, cu Godei Ștefan, cu Cărăulașu Ioana sau cu alte persoane din cadrul asociației în elaborarea răspunsurilor instituției? Dacă aceasta conduită este una legală având în vedere funcția pe care o ocupați? Răspuns: Așa cum am arătat anterior am formulat răspunsuri către Instituția Avocatului Poporului, cu ȚICU RĂZVAN nu m-am consultat întrucât acesta era în concediu de creștere a copilului, iar cu Godei Ștefan și Cărăulașu Ioana nu m-am consultat întrucât nu aveam de ce", se arată în declarația oficială semnată de la dosarul ajuns pe masa judecătorilor.

Pacienții au murit fiindcă nu s-au cumpărat medicamente Foto: Vremea Noua
Eveniment

Pacienții au murit fiindcă nu s-au cumpărat medicamente

La spitalul din Huși, pacienții au murit fiindcă nu s-au cumpărat medicamente pentru tratamentul adecvat, arată un document oficial, respectiv o notă de control a Casei Județene de Asigurări de Sănătate Vaslui transmisă Avocatului Poporului și publicată de Vremea Nouă. Șeful spitalului este Bogdan Popa, susținut de PSD. El a devenit celebru în presa centrală după o bătaie, cu scaune și cu pahare în cap, cu Claudiu Romila, actor la Teatrul Nottara și consilier local la Huși. În mai 2023, la spitalul municipal Huși, doi pacienți ar fi murit pentru că nu li s-a asigurat tratamentul adecvat. Cei doi aveau nevoie de un tratament cu antibiotice de vârf, dar ele nu existau în spital și, într-o primă etapă, medicii ar fi cerut familiilor să le cumpere. Citește și: Încă un spital-cimitir: la Huși, doi pacienți ar fi murit pentru că nu li s-a asigurat tratamentul adecvat. Un medic a scris că din 1 mai nu a mai primit antibioticele necesare Urmare a crizei de medicamente, în martie, tot la acest spital, fiolă de calmant a fost împărțită între doi pacienți ieșiți din operație, scria tot Vremea Nouă din Vaslui. Pacienții au murit fiindcă nu s-au cumpărat medicamente La ce concluzii a ajuns Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui, după un control la spitalul din Huși: „Schemele de tratament recomandate de medici în conformitate cu starea pacientului și rezultatul analizelor au fost puternic afectate de lipsa medicamentelor din gestiunea farmaciei” Iată cum descrie, eufemistic, acest document moartea a doi pacienți: „Multiplele schimbări de scheme de tratament au fost dictate de soluții fortuite care au dus inexorabil la evoluția nefavorabilă a cazului pacientului C. Ș. Nerespectarea procedurilor de bună practică în antibioterpie și a protocoalelor de tratament a ținut doar de cauze administrative”. Lipsa de răspuns a conducerii spitalului față de solicitările medicilor de a se asigura medicația necesară pentru pacienții internați și mai ales pentru pacienții internați pe secția A.T.I., pentru care tratamentele administrate pot fi salvatoare de viață, înregistrându-se astfel decese din cauze evitabile. În concluzie, CJAS Vaslui cere: „Se vor asigura permanent antibiotice de primă linie și antibiotice de rezervă”.

Un fost ofițer SIE, mâna dreaptă a lui Renate Weber Foto: Facebook
Politică

Un fost ofițer SIE, mâna dreaptă a lui Renate Weber

Timp de nouă ani, un fost ofițer SIE a fost mâna dreaptă a lui Renate Weber, cea care ocupă din 2019 funcția de Avocat al Poporului: Daniel Iovănescu a fost consilierul ei, la Parlamentul European, din 2014 în 2019, iar din 2019 a avut diferite funcții la instituția Avocatului Poporului. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online În noiembrie 2022, la propunerea lui Weber a fost promovat adjunct al Avocatului Poporului. În 2020, Renate Weber a atacat la CCR legea de impozitare a pensiilor speciale, iar Curtea i-a dat dreptate. Un fost ofițer SIE, mâna dreaptă a lui Renate Weber În biografia lui Daniel Iovănescu se arată că din august 1995 în mai 2004 a lucrat la SIE, unde a deținut „funcţii de conducere în ultimii 3 ani de activitate”. El are o avere impresionantă, inclusiv șapte mașini și mai multe vile, una din acestea având o suprafață de 669 mp. Weber cere acum revocarea sa, de către Parlament, acuzându-l de de "nerespectarea şi sfidarea exclusivităţii decizionale a Avocatului Poporului", dar şi de "subrogarea, cu încălcarea legii, în atribuţiile exclusive ale Avocatului Poporului". „Atitudinea constantă a domnului adjunct Daniel Iovănescu face imposibilă colaborarea dintre Avocatul Poporului şi acesta, cu consecinţa apariţiei unor disfuncţionalităţi în activitatea instituţiei. (...) Din păcate, de la data numirii sale în funcţia de adjunct al Avocatului Poporului, domnul Daniel Iovănescu a dovedit, prin actele întocmite sau avizate în calitate de adjunct: încălcarea cadrului legal de organizare şi funcţionare care guvernează statutul Avocatului Poporului, contestând în permanenţă autoritatea Avocatului Poporului şi vulnerabilizând activitatea instituţiei", se arată în cererea de revocare. „În general, serviciile de informaţii şi de la noi, dar şi din alte ţări au foarte multe puteri. Întrebarea este dacă ele folosesc aceste puteri şi până acum se pare că nu le-au folosit, tocmai pentru a preveni cât mai multe dintre posibilele atacuri teroriste, care e adevărat, sunt puse la cale în această perioadă şi chiar se şi petrec", spunea Renate Weber la RFI, în 2016. „Eu de mai multă vreme am afirmat în legătură în general cu serviciile de informații, nu doar ale noastre, că mi se pare că de fapt asistăm la un eșec răsunător al activității acestora”, a mai spus ea. Weber, poziție anti-SUA În 2018, ea s-a făcut remarcată atacând puternic parteneriatul cu SUA: „Știu că e partenerul nostru strategic…dar nu prea înțeleg ce anume înseamnă asta. Să dăm bani în neștire pentru industria de armament americană? Sincer, nu cred că aveam nevoie de asta. Înțeleg că ne apără de ruși. Dar mi se pare că asta se întâmplă pentru că noi i-am stârnit pe ruși cu instalarea scutului. Apropos, totuși…e defensiv sau cum? Sunt convinsă că Rusia are un interes major să destabilizeze Uniunea Europeană, inclusiv destabilizând state membre, în diferite feluri, iar noi suntem o bună țintă, dar întrebarea mea e cum ne-au ajutat până acum americanii să contracarăm acțiunile rușilor? Cum ne-au ajutat să nu mai fim vulnerabili la manipulările lor? Cumva cumpărând armament? Așa pare.” Citește și: Greva profesorilor pe rețelele sociale: de la „Țara te vrea prost” și „Tăiați pensiile speciale!” la „Sistem învechit” și „Creșteri salariale doar pe baza performanțelor”

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră