sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: atacuri

27 articole
Internațional

Rusia a intensificat atacurile asupra Ucrainei

Rusia a intensificat atacurile asupra Ucrainei. Rusia a lansat peste 300 de drone kamikaze și aproximativ 20 de rachete, inclusiv balistice, împotriva localităților ucrainene în primele zile ale anului 2025. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un apel urgent pentru consolidarea apărării antiaeriene a țării. Rusia a intensificat atacurile asupra Ucrainei Conform declarației lui Zelenski pe Telegram, armata rusă a intensificat atacurile. Citește și: „Dacă faci venituri din activități independente sau drepturi de autor, plătești mai mult decât ca salariat”, spune antreprenorul Cătălin Teniță 300 de drone kamikaze au fost lansate în primele trei zile ale anului. 20 de rachete, inclusiv rachete balistice, utilizate pentru a lovi orașe și sate. Au loc atacuri zilnice cu bombe aeriene ghidate, care continuă să provoace victime și pagube. Majoritatea atacurilor, neutralizate Apărarea antiaeriană ucraineană a reușit să doboare cele mai multe dintre rachete și dronele rusești. Cu toate acestea, unele atacuri au avut un impact devastator, provocând morți și răniți. Apel pentru consolidarea apărării antiaeriene Zelenski a subliniat importanța continuării eforturilor de apărare împotriva atacurilor aeriene. Soluțiile propuse includ consolidarea sistemelor de apărare antiaeriană cu rachete Patriot. De asemenea, formarea de grupuri mobile de foc pentru o reacție mai rapidă și dezvoltarea unui scut antiaerian sistemic, pentru protecția mai eficientă a populației. Reuniune crucială la Ramstein Președintele ucrainean a făcut acest apel înaintea unei reuniuni importante a miniștrilor apărării, care va avea loc joia viitoare la baza aeriană americană din Ramstein. Această întâlnire face parte din cadrul „Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei”, ce reunește aproximativ 50 de țări. Obiectivul reuniunii este stabilirea unui plan concret pentru sprijinirea Ucrainei în fața intensificării atacurilor aeriene rusești. Reuniunea este ultima înainte de preluarea mandatului noii administrații americane sub conducerea lui Donald Trump. „Teroarea rusă ne cere acțiuni imediate” Zelenski a catalogat intensificarea atacurilor rusești drept o „teroare” care necesită răspunsuri ferme și o colaborare strânsă între Ucraina și partenerii săi internaționali. Președintele a subliniat că negocierile și planurile pentru întărirea apărării sunt deja în curs. Situația din Ucraina în 2025 subliniază nevoia urgentă de sprijin internațional pentru a face față intensificării atacurilor rusești. Consolidarea apărării antiaeriene devine prioritară, în timp ce comunitatea internațională pregătește răspunsuri coordonate în cadrul reuniunii de la Ramstein.

Rusia a intensificat atacurile asupra Ucrainei (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Val de atacuri incendiare în Rusia (sursa: unn.ua)
Internațional

Val de atacuri incendiare în Rusia

Val de atacuri incendiare în Rusia. Atacuri incendiare au vizat bănci, oficii poștale, centre comerciale și clădiri guvernamentale în Rusia, în ultimele trei zile, potrivit relatărilor din presă. Aproximativ 20 de incidente separate au fost raportate în orașe mari precum Sankt Petersburg, Moscova și suburbii, conform agenției TASS și site-ului independent Fontanka. Val de atacuri incendiare în Rusia Agenția TASS susține, citând surse din rândul forțelor de ordine, că persoanele implicate în aceste atacuri au fost recrutate de escroci online, care le-au oferit bani pentru a comite incendierile. Citește și: VIDEO Cum au făcut circ Șoșoacă și Makaveli în Parlament. Makaveli, plătit acum din bani publici, din bugetul Legislativului Mai multe imagini de la camerele de supraveghere, distribuite pe rețelele sociale, arată cum atacatorii folosesc telefoanele mobile pentru a filma incendiile pe care le provoacă. Bancomatele băncilor de stat, clădirile administrative și vehiculele poliției au fost principalele ținte ale acestor atacuri. De exemplu, un bancomat a fost complet distrus, iar geamurile din jur au fost sparte, conform imaginilor publicate online. Sberbank a raportat o creștere cu 30% a tentativelor de incendiere în ultima săptămână. Manipulați de escroci pentru incendieri Potrivit TASS, majoritatea persoanelor arestate erau pensionari recrutați de intermediari ucraineni, care le-au oferit recompense financiare sau acces la conturi blocate în schimbul comiterii atacurilor. Serviciul de Securitate al Rusiei (FSB) a avertizat că astfel de apeluri către cetățeni vulnerabili sunt o metodă de manipulare utilizată pentru a destabiliza situația internă. Kievul nu comentează Autoritățile ucrainene nu au comentat acuzațiile că aceste atacuri ar fi fost orchestrate de pe teritoriul ucrainean. De la începutul războiului din Ucraina, birourile de recrutare militară din Rusia au fost frecvent vizate de atacuri similare, intensificate după campania de recrutare anunțată de Vladimir Putin în septembrie 2022. Un climat de tensiune și destabilizare Valul de incendieri din Rusia reflectă o creștere a tensiunilor interne și a vulnerabilității la manipulările externe. Încă nu se știe cum răspunde autoritățile ruse pentru a preveni noi incidente și a menține stabilitatea în fața acestor provocări.

Retragerea miniștrilor PNL din guvernul Ciolacu (sursa: Facebook/Nicolae Ionel Ciucă)
Eveniment

Retragerea miniștrilor PNL din guvernul Ciolacu

Retragerea miniștrilor PNL din guvernul Ciolacu. Deputatul Adrian Cozma, preşedintele PNL Satu Mare, a propus convocarea Biroului Politic Naţional al partidului, luni, la prima oră, şi analizarea de urgenţă a retragerii miniştrilor PNL din guvernarea Ciolacu. Retragerea miniștrilor PNL din guvernul Ciolacu Reacţia acestuia vine după atacurile lansate la adresa PNL la Congresul PSD de sâmbătă. "Ipocrizia şi duplicitatea conducerii PSD exprimată astăzi la Congresul PSD m-au determinat să propun convocarea BPN al PNL, luni, la prima oră, şi analizarea de urgenţă a retragerii miniştrilor PNL din guvernarea Ciolacu. Citește și: Ciolacu confirmă că nu are diplomă de bacalaureat, dar susține că deține o copie legalizată a diplomei examenului luat în 1986, când a terminat liceul Eu cred că, în condiţiile declaraţiilor şi acuzaţiilor absurde, populiste şi mincinoase făcute de Ciolacu, Grindeanu şi alţi fruntaşi ai PSD la adresa preşedintelui şi a membrilor PNL, faptele şefilor PSD nu pot trece nesancţionate. (...) Nu cred că vreunul dintre colegii mei vor mai putea sta la masă la şedinţele de guvern sau în alte condiţii cu cei care astăzi ne-au jignit atât de rău", a scris pe Facebook Cozma. Totodată, acesta a cerut demisia de onoare ministrului Sorin Grindeanu, iar lui Marcel Ciolacu să renunţe la funcţia de prim-ministru. "Ceea ce a făcut domnul Grindeanu este total nedemn şi neelegant pentru un ministru. Şi dacă are onoare ar trebui să-şi dea demisia urgent cu tot cu ceasul acela scump de la mână pe care îl tot ascunde. (...) Marcel Ciolacu nu trebuie să meargă în această competiţie din poziţia de prim-ministru. Dacă tot urăşte atât de mult PNL şi pe preşedintele Iohannis, să renunţe la funcţia de prim-ministru", a transmis acesta.

Kamala Harris, apărătoarea clasei de mijloc (sursa: Facebook/Kamala Harris)
Internațional

Kamala Harris, apărătoarea clasei de mijloc

Kamala Harris, apărătoarea clasei de mijloc. Kamala Harris vrea să obțină voturile clasei de mijloc. Candidata democrată la Casa Albă a promis că va „lupta” pentru clasa de mijloc dacă va câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie. Kamala Harris, apărătoarea clasei de mijloc Kamala Harris l-a acuzat pe Donald Trump că îi slujește pe cei mai bogați. „Donald Trump luptă pentru miliardari și mari afaceri”, a afirmat vicepreședintele Statelor Unite, care a spus că ea va lupta pentru „a da bani înapoi familiilor din clasa mijlocie și muncitoare”. Candidata democrată a dezvăluit mai multe măsuri concrete ale programului său: construirea a trei milioane de locuințe noi, asistență pentru prima achiziție imobiliară și acordarea unui credit fiscal de naștere de până la 6.000 de dolari în primele 12 luni ale copilului. Harris a abordat și tema tratamentelor cu insulină, susținând că prețul acesteia va fi plafonat, la fel ca datoriile contractate de americani pentru tratament. Harris a declarat că intenționează să combată speculațiile imobiliare și să descurajeze inflația prețurilor în sectorul alimentar. Răspunsul lui Donald Trump Răspunsul contracandidatului nu a întârziat să apară. În replică la acuzele Kamalei Harris, Donald Trump a vorbit despre „controalele comuniste” asupra prețurilor. Trump a afirmat că, dacă Kamala Harris și-ar pune în aplicare măsurile, ar urma „foametea, deficitul și sărăcia”.

Urșii, înfometați voluntar la presiunile vânătorilor (sursa: Inquam Photos/Cătălin Urdoi)
Mediu

Urșii, înfometați voluntar la presiunile vânătorilor

Urșii, înfometați voluntar la presiunile vânătorilor, după ce "extragerea" animalelor pentru trofee a fost sistată în România. Cum au scăpat de împușcare 552 de urși Deși legislația UE interzice vânarea urșilor, oferă posibilitatea obținerii unor derogări, în situațiile în care animalele amenință siguranța oamenilor. Citește și: Ce trebuie să faci când te întâlnești cu ursul pe traseele montane – sfaturi de la jandarmii din Maramureș. Culmea ironiei, au fost postate online cu patru zile înainte de atacul mortal din Jepii Mici În baza acestor derogări, Ministerul Mediului a emis în 2016 un ordin care prevedea aproape 1.700 de "intervenții" pentru urși, lupi și pisici sălbatice. Intervențiile presupuneau recoltarea (adică împușcarea) sau capturarea animalelor "în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic". Din cei 552 de urși incluși în acest ordin, 492 erau repartizați gestionarilor de fonduri cinegetice și60 erau la dispoziția autorității publice centrale pentru protecția mediului. Însă autoritățile publice puteau ceda această cotă gestionarilor de fonduri cinegetice. Mai mult, ordinul aproba "comerțul cu produse obținute din exemplare de urs recoltate", dând astfel undă liberă vânătorilor de trofee. Serviciul de Urgență pentru Animalele Sălbatice, pe hârtie Ordinul fusese emis pe baza unui studiu întocmit de președintele unei asociații de vânători. În urma presiunii publice iscate de WWF, Cristiana Pașca Palmer, pe atunci ministrul Mediului, a suspendat ordinul, menționând necesitatea unor studii relevante. În paralel, Palmer anunța înființarea unui Serviciu de Urgență pentru Animalele Sălbatice (SUAS), pentru cazurile în care omul sau bunurile acestuia sunt ameninţate de urs, lup sau alte carnivore. "Vom folosi dispeceratul 112 pentru a activa echipele de intervenţie, iar acestea vor interveni cu tranchilizante, arma urmând să fie ultima opţiune", a declarat la vremea respectivă Cristiana Paşca Palmer, ministrul Mediului. SUAS nu a fost niciodată înființat. Însă, din 2017, ordinele emise prevedeau că acele cote de intervenții vor rămâne la Ministerul Mediului și vor fi folosite sub stricta supraveghere a autorității de mediu, doar pentru cazurile în care sunt raportate conflicte între populație și carnivorele mari. Nu pentru vânătoare sportivă. Urșii, înfometați voluntar la presiunile vânătorilor Odată cu anularea ordinului din 2016, multe dintre fondurile de vânătoare au sistat alimentarea punctelor de hrană pentru urși. Asociațiile de vânători luau în concesiune fondurile de vânătoare pentru perioade de circa zece ani, fiind cele care asigurau hrana animalelor. Sumele plătite ministerului se stabileau în funcție de cât de ofertant era locul pentru vânătoare. Vânătorii erau cei care asigurau hrana animalelor și administrau relația cu ciobanii păgubiți în urma atacurilor urșilor. În 2020, Direcția Silvică Argeș (DSA), care avea în administrare fondul de vânătoare de pe Transfăgărășan, a fost amendată pe motiv că nu a asigurat hrana animalelor în pădure. Ministrul Mediului spune că nu avem resurse de hrană Directorul DSA, Armand Chiriloiu, a declarat că Direcția punea hrană urșilor doar când era permis vânatul și comercializarea trofeelor: "Atunci câștigam 80.000 de euro pe an și foloseam din aceşti bani pentru hrană. Acum nu mai este așa! (…) Nu pot să plătesc 2.000 de lei din contul societăţii pentru ceva ce nu avem obligaţia să facem.". În 2021, primarul Brașovului, Allen Coliban, a convocat o întâlnire cu gestionarii fondurilor de vânătoare, solicitând reluarea alimentării punctelor de hrană. În 2023, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că fondurile cinegetice nu pot hrăni "ca la grădina zoologică o populație estimată care depășește cu mult întreaga populație de urși din UE". La înfometarea sistematică cauzată de autorități s-au adăugat defrișările masive, care au limitat habitatul urșilor și febra comerțului cu fructe de pădure și ciuperci, exportate în străinătate, care a exploatat haotic resursele pădurilor din România. În lipsa hranei, urșii au început să coboare spre așezările umane. Atacurile, creștere de 30 de ori În 2017, la un an după interzicerea vânătorii de urși pentru trofee, reprezentanții Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud raportau că numărul urşilor crescuse în județ cu peste 50 de exemplare faţă de 2016. În același an, în Harghita, s-au înregistrat 73 de cazuri de pagube provocate în urma atacurilor urşilor, un număr aproape dublu faţă de 2016. A crescut și numărul apelurilor de urgență care semnalau prezența urșilor în apropierea habitatelor. Dacă, în 2016, STS raportase 231 de astfel de apeluri, în 2020 înregistrase 1.757. În 2021, numărul acestora ajunsese la 6.269. În același an, Guvernul adoptase Ordonanța 81, privind aprobarea metodelor de intervenție imediată și graduală a autorităților asupra urșilor aflați în intravilan. Metodele specificate: alungare, tranchilizare şi relocare, eliminare prin eutanasiere sau împuşcare. În 2022, Klaus Iohannis a promulgat și un amendament depus de UDMR: intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi se putea face și în exteriorul localităţilor. Peste 20 de apeluri la 112 zilnic Ministrul Mediului de la acea dată, Tanczos Barna, afirma că soluţia pe termen lung rămâne însă "gestionarea corectă a populaţiei de urs". Barna afirma că Ministerul Mediului derula un proiect de zece milioane de euro pentru estimarea populaţiei de urs brun, proiect care urmărea scăderea numărului conflictelor om-urs, prin conservarea habitatului natural al ursului. La începutul anului 2023, Tánczos Barna afirma că pe teritoriul României există un număr cuprins între 7.536 exemplare și 8.093 exemplare de urs brun. Ministrul amintea și că, urmare a Ordonanței 81, nici 5% din intervenții nu fuseseră de recoltare (împușcare), peste 80% din intervenții fiind prin alungare. În plus, ministrul spunea că apelurile la 112 scăzuseră față de anii precedenți până la 3.473 (dar numai până în luna aprilie a lui 2023). La finalul anului 2023, însă, STS raporta cea mai mare cifră înregistrată din 2016: peste 7.500 de apeluri care anunțau prezența sau atacurile urșilor.

Cîrstoiu: „N-aș exclude zone din PSD care mă atacă” Inquam Photos / George Călin
Politică

Cîrstoiu: „N-aș exclude zone din PSD care mă atacă”

„N-aș exclude nici niște zone din PSD care mă atacă”, a spus medicul Cătălin Cîrstoiu la o emisiune pe YouTube moderată de Robert Turcescu și Dan Andronic. Inițial, răspunzând unei întrebări, Cîrstoiu a spus că atacurile împotriva sa vin de la USR și PUSL, menționând emisiunile de la Antena 3. Citește și: Cel mai vulgar atac de până acum al primarului Piedone împotriva unui adversar: „Îți adresez, oaie, una aromată ca rahatul”. Piedone răspunde astfel după ce Cîrstoiu l-a făcut „Peppa Pig” Însă, după câteva secunde de gândire, el a arătat și spre PSD. Moderatorii au tăcut, stupefiați, după care l-au întrebat ce ar face dacă Ciolacu i-ar cere să se retragă. Însă Cîrstoiu a arătat că ar refuza și l-ar invita pe Ciolacu să facă acest anunț: „Spuneți-o dvs!” Iată cum a decurs dialogul lui Cîrstoiu cu Turcescu și Andronic: Cîrstoiu: „N-aș exclude zone din PSD care mă atacă” „Turcescu: Cine simți tu că este vârful de lance al acestei campanii negative? Cîrstoiu: E cea mai bună întrebare (râde...) (...) Dacă ar fi după flerul meu, după ce aș vedea, aș spune USR...(...) Aș spune asta... Andronic: G4...USR bagă bani acolo... Cîrstoiu: N-am dubii...(...) Dacă ar fi după alte informații pe care le am, aș spune că nici PUSL-ul nu este străin, că mă uit la Antena 3 în fiecare seară...(...) Acuma, domle, n-aș exclude nici că ar fi niște zone din PSD care mă atacă...N-aș exclude”. Întrebat dacă s-ar retrage, Cârstoiu a spus ferm: „Nu, nu!” „Andronic: Și dacă Ciolacu îți spune luni «Doctore, trebuie să te retragi!» Cîrstoiu: Spuneți-o dumneavoastră, nu eu! Turcescu: Asta îi vei spune lui Ciolacu? Cîrstoiu: Pâi ce, eu m-am dus să bat la ușă și să spun «Vă vreau candidat»? Afirmațiile sunt făcute la minutul 46 din emisiune.

Atacuri în valuri ale liderilor PNL împotriva PSD Foto: Inquam/George Călin
Politică

Atacuri în valuri ale liderilor PNL împotriva PSD

Atacuri în valuri ale liderilor PNL împotriva PSD: „Este o ghenă”, a spus liderul organizației PNL din Olt, care a anunțat că a rupt orice colaborare cu PSD-ul local. Însă, doar azi, au mai criticat formațiunea social-democrată europarlamentarul Gheorghe Falcă și fostul ministru al Energiei Virgil Popescu. Citește și: La Curtea de Conturi, șoferii și muncitorii primesc spor de gestionarea informațiilor clasificate. Instituția, condusă de un ex-subofițer de poliție, popular denumiți „tablagii” În plus, Falcă a transmis un mesaj neobișnuit către USR. „Eu cred într-o astfel de colaborare (cu USR - n.r.) şi la nivel naţional şi la nivel local. Am demonstrat asta în 2020, când am vrut să colaborăm cu ei. Regretabil este că în 2020 nu ne-am înţeles (...) Eu cred că au nevoie de parteneri, să agresezi PNL nu este o soluţie. Soluţia este să fim parteneri (...) USR trebuie să se gândească la electoratul lor, să se gândească la ceea ce înseamnă parteneriat cu alte partide, pentru că, aşa cum se poate constata, singur nu reuşeşti", a spus Falcă. Atacuri în valuri ale liderilor PNL împotriva PSD Tot azi, fostul ministru Virgil Popescu a afirmat că „nu este uşor cu un partid care îţi înfige cuţitul pe la spate, îţi ia primarii, ţi-i momeşte”. „Avem un an foarte greu şi nu este uşor de coabitat cu PSD. Nu este uşor cu un partid care îţi înfige cuţitul pe la spate, îţi ia primarii, ţi-i momeşte. Nu este uşor să mergem să le spunem oamenilor, pentru că stabilitatea este foarte importantă”, a afirmat Popescu. Nici Popescu, nici Falcă nu au oferit o soluție la guvernarea comună cu PSD. Însă, în Olt, fostul ministru al Culturii Gigel Știrbu a anunțat că au fost rupte relațiie cu social-democrații. „Este inadmisibil ca în 2024 această țară să fie condusă de cineva care încă nu-și găsește, după ce caută destul de intens, diploma de bacalaureat (...) E mult mai greu să te bați cu PSD, e mult mai greu să te iei cu ei de piept și să ai probleme, să ai anumite neconcordanțe, să fiu mai elegant, cu instituțiile statului, e mult mai ușor să spui gata și facem așa: mata iei 95 și o iau cinci, la numărul de primari mă refer. Acesta este efectul pe care noi îl trăim în județul Olt. Niciodată, dar absolut niciodată, în județul Olt nu vom mai asista, vă garantez, niciodată Partidul Național Liberal nu va mai sta la masă cu PSD”, a spus Gigel Știrbu. Citește și: Vacanță de 13.000 de euro, plătită de contribuabili, în Vietnam, pentru doi deputați PSD Însă un prim-vicepreședinte PNL, Dan Motreanu, a criticat și atitudinea PNL: „Astăzi, din punctul meu de vedere, Partidul Național Liberal arată ca un elev mediocru pe care îl așteaptă un examen foarte greu”.

Ucraine admite că atacă teritoriul rusesc (sursa: washingtonpost.com)
Internațional

Ucraine admite că atacă teritoriul rusesc

Ucraine admite că atacă teritoriul rusesc. Comandantul-şef al forţelor ucrainene, Valeri Zalujnîi, a recunoscut efectuarea de atacuri ucrainene pe teritoriul rusesc, într-un interviu acordat ziarului american Washington Post. Ucraine admite că atacă teritoriul rusesc "Aceasta este problema noastră şi depinde de noi să decidem cum să atacăm acest inamic. Este posibil şi necesar să-l urmărim pe teritoriul său într-un război", a declarat el ziarului într-un articol publicat pentru prima dată vineri. Regiunile de frontieră ruseşti, în special, se confruntă în mod repetat cu tiruri de artilerie şi drone din partea Ucrainei. Ziarul american a remarcat că oficialii de la Kiev nu recunosc de obicei atacurile de peste graniţă. Zalujnîi a declarat că foloseşte arme fabricate în Ucraina pentru atacurile frecvente peste graniţă. "Dacă partenerilor noştri le este frică să îşi folosească armele, vom ataca cu ale noastre", a spus el, referindu-se la condiţiile impuse de aliaţii occidentali ca armele furnizate să nu fie folosite pentru a ataca teritoriul rusesc. Citește și: Judecătoarea Lia Savonea, favorita lui Dragnea, acuzată că a eliberat un interlop care și-a omorât iubita în bătaie. Veriga de legătură între Savonea și interlopi: primarul din Chiajna, Mircea Minea "Pentru a-mi salva poporul, de ce trebuie să cer permisiunea cuiva pentru ce să fac pe teritoriul inamic?", a întrebat Zalujnîi. Potrivit relatării, Zalujnîi vrea să recupereze peninsula Crimeea, situată în Marea Neagră, pe care Rusia a anexat-o în 2014. "De îndată ce voi avea mijloacele necesare, voi face ceva. Nu-mi pasă - nimeni nu mă va opri", a spus Zalujnîi.

Ucraina pregătește contraofensiva, atacuri în Crimeea (sursa: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)
Internațional

Ucraina pregătește contraofensiva, atacuri în Crimeea

Ucraina pregătește contraofensiva, atacuri în Crimeea. Kievul a lansat peste zece drone în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică asupra Peninsulei Crimeea, inclusiv trei drone asupra portului Sevastopol, a declarat duminică dimineaţă guvernatorul instalat de Moscova în acest oraş, Mihail Razvojaiev. Ucraina pregătește contraofensiva, atacuri în Crimeea Razvojaiev a adăugat că sistemele de apărare antiaeriană au respins toate atacurile asupra portului Sevastopol. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online "Niciun obiect (în Sevastopol) nu a fost afectat", a mai spus oficialul prorus pe canalul său Telegram. Potrivit Reuters, nu există detalii imediate privind pagube produse de raiduri în alte zone din Peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia de la Ucraina în 2014. Baza, un canal Telegram cu legături cu agenţiile forţelor de ordine ale Rusiei, a relatat duminică devreme că, potrivit informaţiilor preliminare pe care le deţine, nu s-au înregistrat victime în ceea ce Baza a numit o serie de atacuri asupra Crimeei. Potrivit monitorizărilor ucrainene ale canalelor Telegram, explozii s-au înregistrat în Sevastopol şi Saki - unde Rusia are o bază aeriană -, precum şi în alte câteva locuri, informaţie pe care Reuters anunţă că nu a reuşit să o verifice din alte surse. Citește și: VIDEO Prigojin (Wagner): Contraofensiva ucraineană ar putea deveni o tragedie pentru Rusia Loviturile asupra unor obiective ruse s-au intensificat în ultimele două săptămâni, îndeosebi în Crimeea. Fără a-şi confirma rolul în aceste atacuri, Ucraina afirmă că distrugerea infrastructurii reprezintă o pregătire pentru planificata sa ofensivă terestră.

Kremlinul atacă Moldova "absorbită de România" (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Kremlinul atacă Moldova "absorbită de România"

Kremlinul atacă Moldova "absorbită de România". Autorităţile Republicii Moldova iau decizii îndreptate spre pierderea suveranităţii ţării, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Interfax. Kremlinul atacă Moldova "absorbită de România" Într-o conferinţă de presă, lui Peskov i s-a solicitat să comenteze o postare a vicepreşedintelui Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, consacrată Republicii Moldova, în care acesta afirma că "o astfel de ţară nu mai există", întrucât "şefii locali au vândut-o României, devenind trădători ai patriei lor". Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Peskov a fost întrebat dacă Kremlinul este de acord cu faptul că nu mai există "o astfel de ţară ca Republica Moldova". "Ei şi-au distrus deja limba, nu o mai numesc limbă moldovenească. Vedem o tendinţă în sensul absorbţiei de către România, vedem acţiuni îndreptate spre limitarea deliberată a propriei lor suveranităţi etc. În acest sens, într-adevăr, acolo au loc procese destul de interesante", a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse. Moscova vede "proteste" în Moldova În acelaşi timp, a spus el, aceste procese "nu se corelează cu sentimentele din societate". "Vedem un număr mare de acţiuni de protest, vedem un număr mare de persoane care nu sunt de acord cu această politică", susţine Peskov. Mai mult, Peskov a declarat că "actuala conducere a Republicii Moldova se îndreaptă rapid spre deja binecunoscuta rusofobie". "Ei consideră că ar trebui să fie un atribut absolut obligatoriu al integrării europene să urască Rusia şi orice manifestare pro-rusă", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. "Nici această politică nu corespunde stării de spirit din societatea moldoveană", a insistat el. "Desigur, este vorba de o ţară care încearcă acum să devină rapid neprietenoasă cu noi", a adăugat Peskov. Medvedev: O astfel de țară nu mai există Într-o reacţie la declaraţia premierului moldovean Dorin Recean, potrivit căruia mai mulţi oficiali ruşi, inclusiv Vladimir Putin, ar avea interdicţie de intrare pe teritoriul Republicii Moldova, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că "o astfel de ţară nu mai există". Potrivit lui Medvedev, nimeni din conducerea Rusiei nu intenţionează să vină la Chişinău. Citește și: În Delta Dunării, stâlpii și liniile de înaltă tensiune au ucis 780 de păsări din 56 de specii într-un an. Se fac lucrări anti-coliziune Ca urmare, Ministerul de Externe al Republicii Moldova l-a convocat pe ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, pentru a i se cere explicaţii în legătură cu afirmaţiile lui Dmitri Medvedev, potrivit Deschide.md. "Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene nu va comenta limbajul absolut inacceptabil al declaraţiilor unor oficiali ruşi, expuse astăzi (vineri), dar subliniem faptul că ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, va fi convocat la minister pentru a i se cere explicaţii pe marginea afirmaţiilor ce vizează ţara noastră", se arată într-un comunicat al MAEIE.

Rușii atacă satanic de Paștele ortodox (sursa: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)
Internațional

Rușii atacă "satanic" de Paștele ortodox

Rușii atacă "satanic" de Paștele ortodox. Forţele armate ruse au efectuat zeci de atacuri asupra poziţiilor apărătorilor ucraineni din estul Ucrainei, potrivit unui raport de luni al Statului Major de la Kiev. Bahmut, cea mai lungă și mortală bătălie În acest atacuri, unităţile ruseşti au suferit pierderi grele, a anunţat comandamentul armatei ucrainene în raportul zilnic, fără a oferi detalii suplimentare. Nu a fost posibilă verificarea informaţiilor. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Un total de 45 de atacuri ruseşti au fost respinse în jurul localităţilor Bahmut şi Mariinka, potrivit armatei, care a spus că linia frontului a rămas neschimbată. "Inamicul suferă pierderi semnificative, dar îşi menţine planurile de a ocupa teritoriul ucrainean", se arată în raport. Wagner conduce încercarea Rusiei de a lua Bahmut încă din vara trecută, în ceea ce se dovedeşte a fi, pentru ambele părţi, cea mai lungă şi mai mortală bătălie a războiului. Rușii atacă "satanic" de Paștele ortodox Ministerul rus al Apărării a declarat că echipele de asalt Wagner au ocupat două blocuri în părţile de nord-vest şi de sud-est ale oraşului Bahmut, care a fost în mare parte distrus în lupte. A adăugat că unităţile de paraşutism ale armatei ruse au sprijinit luptătorii Wagner blocând forţele ucrainene pe flancuri. Afirmaţiile autorităţilor ruse nu au putut verifica în mod independent iar Kievul nu le-a abordat în mod direct. Citește și: Prigojin (Wagner) vrea încheierea „operațiunii militare speciale” în Ucraina de către Rusia și consolidarea pozițiilor în teritoriile câștigate deja. Mulți se întreabă dacă nu e vocea lui Putin Serhii Cerevatîi, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar de est al Ucrainei, a declarat că trupele Wagner atacă de zeci de ori pe zi. "Inamicul a continuat să ne atace poziţiile cu un zel satanic", a declarat el pentru postul de televiziune al parlamentului ucrainean. Marea Britanie a informat vineri, într-o actualizare a informaţiilor de pe front, că trupele ucrainene au fost forţate să se retragă de pe un teritoriu din oraş în faţa unui nou asalt rusesc.

PSD, atacuri în serie la PNL Foto: Guvernul României
Politică

PSD, atacuri în serie la PNL

Cu câteva luni înainte de așa-numita „rotativă” a premierilor, PSD a declanșat atacuri în serie la adresa PNL. Liderii social-democrați cer demisia a cel puțin trei miniștri, precum și anchete „extinse” împotriva primarilor susținuți de liberali, Ciprian Ciucu, de la Sectorul 6, și Nicușor Dan, primarul general al Capitalei. PSD, atacuri în serie la PNL Unul dintre primii care a ieșit să atace PNL este Ștefan Minea, liderul PSD Giurgiu. Un vicepreședinte al PNL, Dan Motreanu, a explicat că atacurile lui Minea sunt girate de Marcel Ciolacu. „Presedintele PSD Giurgiu, cel care a pierdut CJ în alegerile locale din 2020, a fost ales de curând în funcție dar asta doar după ce a primit aprobarea de la conducerea centrală a PSD – așa este la PSD acolo unde au lideri slabi, prin urmare este încă în ”evaluare” pentru a rămâne presedinte de organizatie pentru alegerile din 2024. Din acest motiv, dați-mi voie să cred că a avut avizul președintelui Ciolacu sau a conducerii Centrale PSD pentru a ataca pe cei 3 miniștri PNL”, a spus Motreanu, citat de Flux24. Citește și: Primul lider liberal care-i răspunde lui Ciolacu: vicepreședintele Dan Motreanu spune că președintele PSD încurajează atacurile împotriva miniștrilor PNL „Până să daţi ultimatumuri cu rotativa, nu vreţi să ne spuneţi ce faceţi cu Bode plagiatorul, cu Predoiu „surse neoficiale” şi cu Popescu, combinatorul din Energie?! Linişte totală. Ce mai caută toţi aceşti oameni pe funcţii?”, a scris Minea, pe Facebook. Ulterior, el a revenit cu un apel la premierul PNL, Nicolae Ciucă: „Domnule preşedinte al PNL, Ciucă, de ce oamenii voştri din PNL omoară oameni?! Prin prostie, prin hoţie şi prin ciocoism?! O femeie a murit muşcată de câini, în sectorul 6 - PNL. Trei mineri au murit striviţi în noroi, la Gorj, sub conducerea PNL a CE Oltenia. Câţi oameni mai trebuie să moară, domnule preşedinte Ciucă, sub administraţie PNL, ca să vă treziţi şi să vă comportaţi ca un general ce sunteţi?”. PNL și PSD își pasează vina pentru drama de la CE Oltenia Azi, purtătorul de cuvânt al PSD, Ștefan Oprea, a cerut demisia ministrului Energiei, Virgil Popescu, după accidentul de la Complexul Energetic Oltenia. „Este evident că acolo numirile au fost făcute pe zona de partid, din partea PNL. Este evident că există anumite responsabilităţi pe care dvs, mass-media, le-aţi arătat prin faptul că există o trasabilitate directă între cei care efectua transportul şi zona aceasta de PNL (...) Trebuie să fie luate măsuri, iar dacă ministrul Virgil Popescu nu poate să o facă, onorabil ar fi să îşi dea demisia”, a spus Oprea. Însă purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a spus că directorul CE Oltenia este „de la PSD”, iar nașul său este președintele Consiliului Județean Gorj, tot membru PSD. Partidul lui Firea spune că Ciucu și Nicușor Dan sunt penali Un comunicat PSD a pasat tot PNL-ului răspunderea pentru femeia ucisă de câini, lângă Lacul Morii: „Este o gravă neglijență în serviciu care trebuie sancționată dur, conform prevederilor Codului Penal, cu atât mai mult cu cât persoana decedată fusese anterior victima atacului câinilor din zona Parcului Lacul Morii, iar autoritățile responsabile nu au luat măsuri pentru îndepărtarea acestui risc. Este revoltător că nici după două zile de la tragedie nu există vreo demisie și vreo demitere la Primăria Capitalei și la Primăria Sectorului 6! Primarul General, Nicușor Dan, nu a alocat resursele necesare și nu a fost preocupat de slaba activitate a Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), aflată în subordinea sa. Iar, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, nu a luat vreo măsură pentru înlăturarea haitelor de câini din Parcul Lacul Morii, în pofida plângerilor și sesizărilor care i-au fost adresate în acest sens”.

Putin sacrifică încă 70.000 de ruși (sursa: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)
Internațional

Putin sacrifică încă 70.000 de ruși

Putin sacrifică încă 70.000 de ruși. Rusia nu intenţionează să pună capăt războiului împotriva Ucrainei, dar îşi va continua operaţiunile ofensive pe diferite direcţii, a declarat marţi Andrei Cerniak, un purtător de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), într-un comunicat postat pe site-ul oficial al instituţiei. Atacuri simultane din nord și est "În noul an, ruşii vor încerca să desfăşoare în continuare operaţiuni ofensive. Până acum, pe niciuna dintre direcţii nu au reuşit să-şi atingă scopul. Ei înţeleg că pierd, dar nu plănuiesc să pună capăt războiului (declanşat cu zece luni în urmă), conform evaluărilor serviciului de informaţii militare al Ucrainei", a afirmat Cerniak. "Luăm în considerare posibilitatea ca ei să atace dinspre nord şi est concomitent", a adăugat el, indicând că forţele ucrainene sunt pregătite pentru orice fel de acţiuni din partea inamicului. Citește și: Statele NATO au accelerat producția de arme și muniții pe care să le livreze Ucrainei. Stoltenberg: Negocierile vor fi decise de ce se întâmplă pe câmpul de luptă În declaraţia sa, reprezentantul GUR a spus că ruşii vor încerca să menţină coridorul terestru în Crimeea şi să cucerească întreaga regiune Doneţk. În acelaşi timp, a apreciat el, forţele ruse nu vor reuşi să forţeze fluviul Nipru pentru a captura din nou oraşul Herson, de unde s-au retras la începutul lunii noiembrie. Putin sacrifică încă 70.000 de ruși În următoarele patru-cinci luni, conform previziunilor GUR, armata rusă ar putea pierde încă 70.000 de soldaţi în Ucraina. Dar conducerea rusă este dispusă la astfel de pierderi, spune Andrei Cerniak, citat de Ukrainska Pravda. Conform estimărilor Kievului, Rusia a pierdut în cele zece luni de război în Ucraina peste 100.000 de soldaţi. Ucraina se pregăteşte pentru orice fel de acţiuni din partea forţelor ruse, a afirmat marţi într-o declaraţie separată, ministrul ucrainean adjunct al Apărării, Anna Maliar, care a subliniat că, pe moment, Kievul nu ştie exact din ce direcţie armata rusă îşi va declanşa noua ofensivă de anvergură din acest an, pentru că inamicul are mai multe scenarii şi ia decizia în ultimul moment, relatează RBC.ua. "Inamicul are şi el, aşa cum a fost până acum, mai multe scenarii şi se ghidează după situaţie. Ruşii i-au decizia în ultimele ore, iar cei care o pun în aplicare nu ştiu cu o zi înainte cum, unde şi ce fel de decizie vor trebui să pună în practică", a afirmat Maliar, răspunzând la întrebarea unui jurnalist în cadrul unei conferinţe de presă. Rusia se poate folosi de orice Ministrul ucrainean adjunct al Apărării a specificat că inamicul rus se ghidează după situaţie şi după dinamica frontului, calculându-şi resursele. "Spunem mereu deschis că acum pe teritoriul Belarusului au loc mişcări de personal şi de tehnică. Încă din februarie au loc astfel de mişcări. Ei derulează constant acolo, dar de fapt înţelegem că este vorba despre o stare de pregătire", a spus Anna Maliar. Teritoriul Belarusului este folosit în mod constant de ruşi în cadrul războiului declanşat în Ucraina, a afirmat ea. "Dacă ar putea fi utilizat mai intens Belarus? Rusia poate folosi orice vrea, e război. Prin urmare, toată lumea ar trebui să fie pregătită pentru orice desfăşurare a evenimentelor, dar să se înţeleagă că noi dispunem de informaţii şi, pe cât posibil, statul este pregătit", a adăugat responsabila ucraineană. Scenariul atacului din Belarus, valid În urma mobilizării ordonate de Vladimir Putin, Rusia pregăteşte 200.000 de noi soldaţi şi aproape sigur va încerca să atace din nou Kievul, avertizase recent comandantul şef al forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi. La rândul său, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, nu a exclus ca armata rusă să creeze un grup de atac pe teritoriul Belarus în ianuarie-februarie, care să fie compus din persoane mobilizate. Rusia a declanşat o invazie în Ucraina la 24 februarie trecut pe care o numeşte "operaţiune militară specială", dar care a fost denunţată de Kiev şi Occident drept o agresiune neprovocată şi nejustificată, prima de această anvergură după cel de-al Doilea Război Mondial pe continentul european.

Atacuri dese asupra regiunii ruse Belgorod (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Atacuri dese asupra regiunii ruse Belgorod

Atacuri dese asupra regiunii ruse Belgorod. Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa sâmbătă şi alte 15 au fost rănite într-un schimb de focuri pe teren militar rusesc din regiunea Belgorod, la frontiera cu Ucraina, a anunţat Ministerul rus al Apărării, care a numit incidentul "atentat". Secerați cu arme automate "La 15 octombrie, pe un teren de antrenament din districtul militar Vest, în regiunea Belgorod, doi cetăţeni originari dintr-o ţară a CSI au comis un atentat", a indicat ministerul, referindu-se la Comunitatea Statelor Independente, o alianţă a mai multor fostei republici sovietice. "În cursul desfăşurării unui antrenament de tir cu persoane care s-au oferit voluntari pentru a participa la operaţiunea militară specială (în Ucraina), teroriştii au deschis focul cu arme automate asupra membrilor unităţii", a continuat ministerul. "În schimbul de focuri, 11 persoane au fost rănite mortal. Alte 15 au suferit răni de diferite grade de severitate şi au fost transportate în unităţi medicale unde primesc îngrijirile necesare", a adăugat sursa. Atacuri dese asupra regiunii ruse Belgorod Potrivit ministerului, "cei doi terorişti au fost împuşcaţi după atacul armat". La 21 septembrie, preşedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat o mobilizare militară "parţială" în Rusia pentru a trimite trupe să lupte în Ucraina, după eşecurile armatei ruse pe front. Citește și: Un nou atac distrugător pe teritoriu rus: un depozit de petrol de lângă Belgorod, bombardat, a luat foc La începutul lui octombrie, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a afirmat că peste 200.000 de persoane au fost mobilizate în Rusia după acest anunţ.

Putin, furios, promite răspunsuri severe armate (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Putin, furios, promite "răspunsuri severe" armate

Putin, furios, promite "răspunsuri severe" armate. Preşedintele rus Vladimir Putin a promis luni riposte "severe" în cazul unor noi atacuri ucrainene contra Rusiei, la două zile după distrugerea parţială a podului Crimeii, infrastructură strategică şi simbol al anexării peninsulei omonime de către Rusia. Putin, furios, promite "răspunsuri severe" armate "Dacă tentativele de atentate teroriste asupra teritorului nostru continuă, răspunsurile Rusiei vor fi severe şi amploarea lor va corespunde nivelului ameninţărilor respective. Nimeni nu trebuie să aibă nici cel mai mic dubiu", a spus liderul rus în deschiderea unei reuniuni televizate a Consiliului de Securitate Naţională al Federaţiei Ruse. El a indicat că Rusia a lansat o campanie "masivă" de bombardamente asupra Ucrainei în replică la atacul "terorist" care a avariat podul Crimeii. Anterior, Kremlinul declarase că exploziile care au zguduit luni Kievul fac parte din ceea ce Rusia numeşte "operaţiune militară specială". "Totul se întâmplă în cadrul operaţiunii militare speciale", a răspuns purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, unei întrebări legate de exploziile din Kiev şi din alte oraşe ucrainene. Bombardamente de mare amploare Bombardamente ruse de o amploare fără precedent în ultimele luni au lovit Ucraina luni dimineaţa. Potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, zeci de rachete lansate de forţele ruse au lovit capitala Kiev şi regiunile Hmelniţki, Liov, Dnipro, Viniţa, Zaporojie, Sumî, Harkov şi Jitomir. Citește și: BREAKING Trei rachete rusești au lovit Ucraina după ce au survolat Republica Moldova. Rachetele „prezentau pericol” pentru infrastructură și aeronave civile În 24 februarie acest an, Rusia a lansat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră