duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: arestări

6 articole
Eveniment

Nici un român arestat în Olanda

Nici un român arestat în Olanda. Poliția olandeză a reținut trei suspecți în cazul furtului pieselor din tezaurul dacic expuse la Muzeul Drents din Assen, a anunțat miercuri secretarul de stat Bogdan Despescu. Nici un român, printre aceștia. Nici un român arestat în Olanda Oficialul a subliniat că a existat un schimb permanent de informații între autoritățile din România și poliția olandeză, ceea ce a contribuit la identificarea și reținerea suspecților. Citește și: EXCLUSIV Opera Națională București, executată de angajați pentru restanțe de milioane la salarii: sechestru pe o pianină, pe niște autoturisme și chiar pe scaunul directorului Daniel Jinga „A existat un flux permanent de date și informații cu autoritățile din Olanda. În urma acestor activități, în acest moment sunt reținute trei persoane de Poliția din Olanda, bănuite de comiterea acestui furt.” Secretarul de stat Bogdan Despescu a precizat că niciunul dintre suspecți nu este cetățean român, contrazicând astfel ipotezele inițiale conform cărora printre hoți s-ar fi aflat și români. „Nici unul nu este român”, a declarat Despescu la sediul Ministerului Afacerilor Interne. Colaborarea cu poliția olandeză Secretarul de stat Bogdan Despescu a mulţumit Poliţiei olandeze şi celorlalţi parteneri externi care au participat la depistarea suspecţilor în acest caz. În privința colaborării, inspectorul General al Poliţiei Române, Benone-Marian Matei a declarat: "La nivelul Poliţiei Române au fost efectuate o serie de analize privind cazuri cu moduri de operare similare, iar toate datele au fost puse la dispoziţie autorităţilor olandeze de îndată. În acest context, în data de 27 ianuarie a avut loc o întrevedere cu ataşatul de afaceri interne olandez în România, ocazie cu care au fost analizate nivelul de progres, cât şi paşii de acţiune în acest caz".

Nici un român arestat în Olanda (sursa: Facebook/Ministerul Afacerilor Interne)
Trei arestări în cazul furtului tezaurului (sursa: De Telegraaf)
Eveniment

Trei arestări în cazul furtului tezaurului

Trei arestări în cazul furtului tezaurului. Trei bărbați suspectați că ar fi implicați în jaful comis la Muzeul Drents din Assen au fost arestați astăzi în provincia Noord Holland, informează publicația olandeză De Telegraaf. Trei arestări în cazul furtului tezaurului Poliția din Noord Holland a confirmat că arestările au avut loc în localitatea Heerhugowaard, însă nu a oferit informații suplimentare despre stadiul anchetei sau despre posibila recuperare a artefactelor furate. Citește și: EXCLUSIV Opera Națională București, executată de angajați pentru restanțe de milioane la salarii: sechestru pe o pianină, pe niște autoturisme și chiar pe scaunul directorului Daniel Jinga Poliția olandeză a format o echipă specială de investigație, care urmărește hoții ce au pătruns în muzeu sâmbătă dimineață și au furat patru artefacte valoroase din tezaurul dacic al României. Printre obiectele sustrase se numără celebrul coif de aur de la Coțofenești și trei brățări de aur. Posibile legături cu România Autoritățile olandeze iau în considerare ipoteza că în jaf ar fi fost implicate patru persoane, nu doar cele trei surprinse de camerele de supraveghere. Potrivit investigațiilor, printre suspecți ar putea fi și cetățeni români. Surse citate de De Telegraaf susțin că analiza imaginilor din muzeu și verificările privind mișcările suspecte ale vizitatorilor au furnizat informații importante anchetatorilor. Poliția urmărește traseul hoților Potrivit informațiilor din anchetă, suspecții și-au schimbat mijlocul de transport sub un viaduct al drumului N33, în apropiere de Rolde. Poliția olandeză presupune că autorii furtului au fugit în Germania, însă nu a oferit oficial detalii despre investigația în desfășurare. Ancheta privind furtul din expoziția Dacia este coordonată de o echipă formată din 35 de polițiști, incluzând: anchetatori tactici, specialiști criminaliști, membri ai echipei naționale de artă din cadrul Unității Naționale de Expertize și Operațiuni.

Grefierii intră în grevă pentru că nu li se plătesc integral salariile Foto: Facebook
Eveniment

Grefierii intră în grevă pentru că nu li se plătesc integral salariile

Grefierii intră în grevă, de luni, 11 decembrie, pentru că nu li se plătesc integral salariile, a decis Sindicatul Național al Grefei Judiciare, Dicasterial, la 9 decembrie. Ei vor întocmi acte numai în cauze urgente, precum arestările, și nu vor asigura permanența în zilele libere. Citește și: Suma uriașă pe care magistrații o solicită imperativ de la statul român, „tranșa” doar pentru 2023: depășește costurile segmentului de nord al autostrăzii de centură a Bucureștiului În plus, „în ziua votării bugetului de stat pentru anul 2024 se va întrerupe activitatea în instanțe și parchete timp de 4 ore, în intervalul orar 10.00-14.00, timp în care se va asigura participarea grefierilor numai la ședințele de judecată și la activitățile de urmărire penală considerate urgente”. Un grefier de la Înalta Curte de Casație și Justiție are un salariu cuprins între 5.396 și 7.423 lei, plus sporuri între 1.700 și 2.200 de lei. Prim-grefierul ICCJ câștiga 11.100 de lei, plus 3.300 de lei sporuri. Grefierii beneficiază și de pensii speciale. Grefierii intră în grevă pentru că nu li se plătesc integral salariile Dar, până atunci, de luni 11 decembrie, grefierii: grefierii vor participa la şedinţele de judecată sau, după caz, la activităţile de urmărire penală pentru soluţionarea cauzelor cu arestaţi în materie penală şi în alte materii, pentru cauzele privind obligaţiile de întreţinere de orice fel, asigurarea dovezilor, soluţionarea cererilor de ordonanţă preşedinţială, precum şi în alte cauze considerate urgente vor întocmi acte numai în cauzele considerate urgente compartimentele auxiliare ale instanțelor și parchetelor își vor reduce la jumătate programul de lucru cu publicul personalul auxiliar de specialitate și conex din instanțe și parchete nu va mai efectua niciun fel de act de procedură în afara programului de lucru legal, în zilele de repaus săptămânal sau zilele de sărbătoare legală nu va mai asigura permanența în afara programului de lucru, nu va răspunde la telefon Greferii cer Guvernului să asigure plata integrală a salariilor pe noiembrie 2023, „recunoscute și recalculate prin hotărâri judecătorești definitive și acordate prin actele administrative de salarizare emise în anul 2023”, plus „plata tranșelor din hotărâri judecătorești definitive și acte administrative de salarizare scadente în anul 2023”. Citește și: La Curtea de Conturi, șoferii și muncitorii primesc spor de gestionarea informațiilor clasificate. Instituția, condusă de un ex-subofițer de poliție, popular denumiți „tablagii” Ei reclamă restanțe la plată și la „achitarea diferențelor de drepturi salariale, restante, aferente perioadei 1 ianuarie 2018-31 martie 2023, inclusiv”.

Spania: puțuri ilegale din cauza secetei (sursa: dw.com)
Mediu

Spania: puțuri ilegale din cauza secetei

Spania: puțuri ilegale din cauza secetei. Un număr de 26 de persoane au fost arestate după ce au săpat în mod ilegal puţuri folosite pentru creşterea fructelor tropicale cum ar fi avocado şi mango în sudul Spaniei, regiune afectată de o secetă prelungită, a precizat poliţia marţi, potrivit El Pais. Spania: puțuri ilegale din cauza secetei Pe parcursul unei investigaţii care a durat patru ani, autorităţile au descoperit peste 250 de fântâni, puţuri şi bazine săpate ilegal în regiunea Axarquia din Andaluzia, care este afectată de secetă din 2021. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Spania este cel mai mare producător din Europa de fructe tropicale, care necesită cantităţi mari de apă. Producătorii estimează o scădere a producţiei de avocado cu 25% anul acesta din cauza temperaturilor ridicate şi a lipsei precipitaţiilor. Suspecţii sunt investigaţi pentru folosirea ilegală a apelor publice şi pentru o presupusă folosire frauduloasă a apei în scopul irigării recoltelor subtropicale, a spus poliţia. Autorităţile nu au precizat dacă cei arestaţi erau cultivatori comerciali sau practicanţi ai agriculturii de subzistenţă. Absenţa precipitaţiilor a făcut ca gestionarea rezervelor de apă să fie în centrul atenţiei în Spania, în special în regiunea mlăştinoasă Donana, o rezervaţie naturală care se află tot în Andaluzia şi care este periclitată de schimbările climatice, precum şi de irigările ilegale la fermele de căpşuni din apropiere. Secetă severă în Catalonia şi Andaluzia Spania a înregistrat cel mai secetos şi cel mai călduros aprilie de la începutul arhivei meteorologice, potrivit agenţiei meteo a Spaniei, AEMET. Nivelul mediu al apei în bazinele din Catalonia şi Andaluzia - zonele cel mai grav afectate - este de circa 25%. În Catalonia, nord-estul Spaniei, fermierii au organizat marţi un protest în tractoare în mai multe oraşe, solicitând ajutor guvernamental pentru a face faţă impactului secetei. Citește și: Norvegia, furnizor major de energie pentru Europa, îngrijorată de vulnerabilitatea infrastructurilor sale submarine strategice Sindicatul fermierilor Unio de Pagesos presează autorităţile pentru a oferi subvenţii, stimulente fiscale şi salariale, precum şi modernizarea de urgenţă a reţelei pentru a garanta o rezervă minimă de apă fermierilor. Un fermier a declarat că, potrivit estimărilor sale, doar circa 2% din producţia sa va fi adecvată pentru comercializare anul acesta din cauza penuriei de apă. Autorităţile "nu implementează măsuri pentru a ajuta sectorul să combată seceta", a spus el în timpul unui protest în oraşul Lleida, la circa 150 de kilometri de Barcelona.

Șapte sabotori pro-ruși, arestați la Chișinău (sursa: zdg.md)
Internațional

Șapte sabotori pro-ruși, arestați la Chișinău

Șapte sabotori pro-ruși, arestați la Chișinău. Şapte persoane reţinute sub suspiciunea că ar fi planificat "organizarea unor acţiuni de destabilizare şi dezordini în masă" în ziua protestelor de duminică, organizate de Partidul Şor la Chişinău, au fost plasate în arest preventiv pentru 30 de zile, printr-o decizie a Judecătoriei Ciocana din Chişinău, relatează joi Ziarul de Gardă. Șapte sabotori pro-ruși, arestați la Chișinău Cei şapte suspecţi nu-şi recunosc vina. Procurorul care gestionează cauza penală susţine că aceştia ar fi acţionat şi ar fi fost instruiţi la indicaţiile unor persoane care ar avea "legătură cu serviciile secrete ale unui stat străin", conform publicaţiei menţionate. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Aceştia fac parte din grupul de 25 de persoane care au fost documentate de poliţie la 11 martie, cu o zi înaintea protestului. În pofida faptului că cei şapte nu-şi recunosc vina, unii dintre ei ar coopera cu ancheta, potrivit procurorului de caz, Constantin Popescu, din cadrul Procuraturii pentru combaterea criminalităţii organizate şi cauze speciale (PCCOCS). Printre cei reţinuţi şi plasaţi în arest preventiv se numără şi persoana responsabilă de instructajul celorlalţi membri ai grupului, a precizat procurorul. Moldoveni cu cazier PCCOCS a anunţat că suspecţii sunt "bărbaţi cu cetăţenie moldovenească, cu vârsta cuprinsă între 21 şi 39 de ani şi sunt parte a unui grup criminal organizat. Aceştia au domiciliul în nordul Republicii Moldova, inclusiv în Bălţi, iar trei dintre ei au mai avut abateri de la lege şi au fost investigaţi pentru furt şi jaf". Poliţia din Republica Moldova anunţase duminică arestarea unor membri ai unei reţele "orchestrate de Moscova" cu scopul de a destabiliza ţara. În urma percheziţiilor efectuate sâmbătă seara, 25 de bărbaţi au fost interogaţi de anchetatori, iar şapte au fost reţinuţi, a declarat şeful Inspectoratului General al Poliţiei, Viorel Cernăţeanu, într-o conferinţă de presă. Citește și: „Comportamentul agresiv a fost intenționat”, a spus șeful Statului Major al SUA despre piloții ruși care au avariat o dronă americană. Lavrov, arogant: Am impus restricții în Marea Neagră Cei reţinuţi urmau ar fi intenţionat "organizarea unor acţiuni de destabilizare şi dezordini în masă" în cadrul protestului organizat la Chişinău de Partidul Şor (prorus). Partidul oligarhului fugar Ilhan Şor a organizat mai multe mitinguri, pentru care este suspectat că a plătit participanţii. Republica Moldova este condusă în prezent de autorităţi orientate spre integrarea europeană, pe care Moscova şi-ar dori să le înlăture în favoarea unui guvern prorus.

Putin zdrobește protestele anti-război din Rusia (sursa: Agerpres)
Internațional

Putin zdrobește protestele anti-război din Rusia

Putin zdrobește protestele anti-război din Rusia. Peste 1.400 de persoane au fost arestate joi în mai multe oraşe din Rusia la manifestaţiile împotriva războiului din Ucraina, informează ONG-ul specializat în monitorizarea protestelor, OVD-Info, relatează AFP. Putin zdrobește protestele anti-război din Rusia Potrivit acestei organizaţii, cel puţin 1.391 persoane au fost reţinute în 51 de oraşe, între care 719 la Moscova şi 342 la Sankt-Petersburg. Reporterii France Presse au asistat la zeci de arestări în piaţa Puşkin, în centrul Moscovei, unde un important dispozitiv poliţienesc a fost desfăşurat. Mai multe manifestaţii au avut loc joi în Rusia, reunind circa o mie de persoane la Sankt-Petersburg şi două mii la Moscova, pentru a denunţa invazia militară a Ucrainei ordonată de Vladimir Putin. Deşi amploarea manifestaţiilor a rămas mult inferioară precedentelor mişcări de protest din Rusia, simplul fapt că acestea au avut loc este notabil, în timp ce societatea civilă rusă a fost puternic afectată de represiune în ultimii ani, notează AFP. Au apărut imagini cu poliția rusă reținând protestatari la un protest împotriva războiului care are loc în Piața Pușkinskaia din centrul Moscovei. Citește și: Propagandiștii lui Putin în România vântură teza recuperării Bucovinei de Nord. Lista „patrioților” preocupați de românii din Ucraina O fotografie realizată de un fotograf AFP la fața locului arată ofițeri reținând un bărbat ținând o pancartă pe care scrie: "Nu războiului cu Ucraina! Putin să demisioneze". Alte imagini arată ofițeri care blochează piața. Un reporter Guardian de la fața locului a declarat pe Twitter că există o "prezență foarte puternică a poliției" în zonă. https://youtu.be/uLJZ4TPYQck

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră