miercuri 02 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: anpc

39 articole
Politică

Protecția consumatorilor, condusă de pesedistul Constantinescu, a îngropat sesizările despre Nordis

Protecția consumatorilor, condusă de pesedistul Horia Constantinescu, a îngropat sesizările despre Nordis: din 2023 în 2024, această autoritate, ANPC, a primit opt plângeri referitoare la grupul de firme controlat de familia deputatei PSD Laura Vicol. Însă, din aceste plângeri, doar una a fost închisă, cu o amendă ridicolă de 5.000 de lei. Citește și: EXCLUSIV Toți sinecuriștii ministrului Burduja: consilieri și colegi din PNL, plasați în funcții foarte bănoase la companii din Energie Protecția consumatorilor a îngropat sesizările despre Nordis ANPC a fost condus din ianuarie 2022 în martie 2024 de pesedistul Horia Constantinescu, care avea o relație de prietenie cu Laura Vicol. Acum, Constantinescu conduce Protecția Consumatorului Constanța - unde este îngropată o sesizare împotriva Nordis - și care, marți, 18 martie, a anunțat că demsionează din PSD.  Informațiile apar într-un răspuns la o interpelare a deputatului USR Mihai Botez.  Însă, în răspunsul semnat de actualul șef al Protecției Consumatorilor, Cristian Popescu Piedone, se arată că această autoritate nu poate verifica respectarea normelor tehnice și calitatea lucrărilor. Însă ANPC recunoaște că a primit șase reclamații despre Nordis, în 2023. Două dintre ele au fost soluționate cu aplicarea unei singure amenzi - care ar fi fost de 5.000 de lei, potrivit deputatului USR Ionuț Moșteanu.  Alte patru sesizări au fost îngropate pe motiv că deja se aflau pe rolul unor instanțe de judecată. În 2024, Protecția Consumatorului a mai primit două sesizări despre Nordis, ambele fiind îngropate prin expedierea la comisariatele ANPC din Sectorul 1 și respectiv din Constanța. 

Protecția consumatorilor, condusă de pesedistul Constantinescu, a îngropat sesizările despre Nordis Foto: FocusPress
Restaurantul de la Camera Deputaților avea 90% din mâncare expirată  Foto: Facebook
Politică

Restaurantul de la Camera Deputaților avea 90% din mâncare expirată și a fost închis

Restaurantul de la Camera Deputaților avea 90% din mâncare expirată și a fost închis, a anunțat, azi, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), citată de site-ul stiripesurse.ro. Închiderea restaurantului a fost confirmată de președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban.  Citește și: Un sinecurist PSD, ex-jurnalist, a ajuns administrator special la uzina de blindate Moreni Restaurantul de la Camera Deputaților avea 90% din mâncare expirată  Secretar general al Camerei Deputaților este Ioana Bran Voinea, fost deputat PSD și ministru al Tineretului în guvernarea Dăncilă. Ea este fiica unui om de afaceri din Satu Mare, care se ocupă cu producerea şi comercializarea de palincă. La Camera Deputaților există o direcție de alimentație - potrivit regulamentului de funcționare al instituției - care are în sarcină să asigure „pregătirea şi servirea mesei pentru parlamentari, personalul din Palatul Parlamentului, alţi participanţi la acţiunile Camerei Deputaţilor, pentru acţiuni ale Centrului Internaţional de Conferinţe, precum şi pentru terţi” și care „răspunde de asigurarea condiţiilor de igienă şi sanitar veterinare în spaţiile în care îşi desfăşoară activitatea”.  Presa a scris în repetate rânduri că prețurile la acest restaurant sunt extrem de mici.  Citește și: Vicepreședinte USR îi sugerează lui Lasconi să-l susțină pe Nicușor Dan, pentru că ea s-a prăbușit în sondaje La restaurantul din incinta Senatului s-au aplicat sancțiuni mai ușoare, după ce au fost descoperite nereguli la gramaj și alte mici nereguli. ANPC a transmis, joi, un raport al activităţii pentru perioada 7 februarie – 10 martie în care arată că a derulat, în acest interval de timp, peste 7.600 de acţiuni de control, fiind date peste 6.000 de amenzi în valoare de este 41 de milioane de lei.

Piedone se laudă cu gestul de eroism făcut în fața protestatarilor pro-Georgescu Foto: Facebook
Politică

Piedone se laudă cu gestul de eroism făcut în fața protestatarilor pro-Georgescu

Piedone se laudă cu gestul de eroism făcut în fața protestatarilor pro-Georgescu care devastau Centrul Vechi din București: comisarii săi s-au ascuns în restaurante și i-au luat cu ei și pe alți clienți speriați. În momentul în care protestatarii au luat cu asalt Centrul Vechi, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) desfășura un control în zonă. Citește și: Surse: mașina de lux, cadou de la mercenarul Potra, l-a costat pe Călin Georgescu candidatura la președinție Nu este clar dacă Piedone personal se afla aici.  Piedone se laudă cu gestul de eroism făcut în fața protestatarilor pro-Georgescu „În data de 09.03.2025, s-a desfășurat o acțiune de control în Centrul Vechi, propusă de Președintele ANPC Cristian Popescu Piedone, la care au participat comisari din cadrul autorității (...) În timpul controlului, comisarilor ANPC aflați în diferite locații, li s-a întrerupt activititatea din cauza protestelor de stradă. Terasele din Centrul Vechi au suferit pagube materiale, în urmă protestelor desfășurate. Astfel că, din dispoziția domnului Președinte al ANPC coroborat cu ordinele organelor de menținere a ordinii și liniștii publice au procedat la protejarea consumatorilor, cât și comisarilor ANPC prin adăpostirea acestora în restaurante până la oprirea protestarilor. De asemenea, se vor continuă acțiunile de verificare a operatorilor economici din Centrul Vechi într-o dată ulterioară după revenirea la normalitate și asigurarea unui climat de siguranță (aviz celor care trebuie să între în legalitate). Acțiunea de control din această seară s-a pornit începând cu orele 18:30”, se arată în comunicatul ANPC.  Poliţia Capitalei a întocmit, din oficiu, un dosar de cercetare penală pentru distrugere, în cazul violenţelor înregistrate, duminică noapte, în faţa sediului Biroului Electoral Central, după respingerea candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale din luna mai. O mașină a Digi TV a fost răsturnată în timpul protestului. 

ANPC închide victorios o brutărie mică (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Piedone își umflă "capturile": o mică brutărie din Iași, închisă de ANPC

ANPC închide victorios o brutărie mică. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a închis recent brutăria Gelas Media SRL din Hârlău, județul Iași, după ce o sesizare a scos la iveală condiții insalubre grave, inclusiv echipamente ruginite, șobolani și gândaci în spațiile de producție. ANPC închide victorios o brutărie mică Deși președintele ANPC, Cristian Popescu Piedone, a declarat că fabrica aproviziona aproape 40% din județ, în realitate este vorba despre o brutărie mică, cu afaceri modeste, departe de nivelul principalilor producători locali. Citește și: VIDEO Măruță, propagandă împotriva lui Zelenski și anti-UE, pentru Călin Georgescu și Trump. De ce îi place actualul președinte american Gelas Media SRL a fost sancționată pentru igienă precară și depozitare necorespunzătoare a produselor de panificație, punând în pericol sănătatea consumatorilor. În județul Iași, brutăria nu reprezenta un actor economic major, existând multiple alte unități care asigură necesarul de pâine pentru populație. Continuarea, în Ziarul de Iași

Condiții insalubre la centrul pentru bătrâni (sursa: Facebook/Cristian Popescu Piedone)
Eveniment

Condiții insalubre la centrul pentru bătrâni

Condiții insalubre la centrul pentru bătrâni. Inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au descoperit abateri grave la Centrul de îngrijire al Asociației Salvați Bătrânii Săucești AFJ, din județul Bacău. Potrivit unui comunicat de presă, în urma unui control, s-a constatat că 48 de vârstnici erau hrăniți cu alimente expirate de luni de zile, punându-le sănătatea în pericol. Condiții insalubre la centrul pentru bătrâni Echipele de comisari ANPC au găsit în centru produse alimentare expirate, inclusiv carne, lactate și conserve, toate fiind păstrate în condiții necorespunzătoare. Citește și: EXCLUSIV Generalul Zisu, suspect de fraude de milioane de euro, ar avea un hotel în construcție pe litoral împreună cu șefa Spitalului Militar (surse DNA) Potrivit inspectorilor, gestionarea stocurilor nu respecta normele igienico-sanitare și de siguranță alimentară, iar cantitatea de produse expirate identificate depășea 500 kg. Suspiciuni privind achiziționarea produselor expirate ANPC suspectează că produsele alimentare expirate ar fi fost cumpărate intenționat de la entități care ar fi trebuit să le distrugă sau de la supermarketuri ce le comercializau aproape de termenul de expirare. Președintele ANPC, Cristian Popescu Piedone, a transmis un mesaj dur în acest sens: „Este inacceptabil și de netolerat ca persoane aflate în grija noastră să fie puse în pericol din cauza nerespectării normelor de siguranță alimentară. Această otrăvire lentă a bătrânilor nu va rămâne nesancționată! Suntem cu ochii pe voi! Atenție, nici nu știți când și unde vom apărea.” Sancțiuni și măsuri imediate În urma controlului, ANPC a aplicat sancțiuni, a dispus oprirea definitivă a produselor neconforme și retragerea lor din consum. De asemenea, centrul a fost notificat cu privire la necesitatea de a lua măsuri urgente pentru igienizare și înlocuirea stocurilor de alimente. Monitorizare constantă a centrelor de îngrijire ANPC a anunțat că va continua monitorizarea acestui caz și va efectua verificări periodice în centrele de îngrijire a vârstnicilor, pentru a preveni situații similare. „Nu este doar un control de o zi sau două. Veți fi în permanență monitorizați și controlați până veți înțelege că sănătatea oamenilor nu este de joacă”, a avertizat președintele ANPC.

ANPC amendează Termoenergetica București, anunță Piedone (sursa: Facebook/Cristian Popescu Piedone)
Eveniment

ANPC amendează Termoenergetica București, anunță Piedone

ANPC amendează Termoenergetica București, anunță Piedone. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a sancționat Termoenergetica București cu o amendă de 620.000 de lei, în urma unor controale care au identificat multiple nereguli privind furnizarea apei calde menajere și a agentului termic de încălzire. Președintele ANPC, Cristian Popescu Piedone, a anunțat măsura într-o conferință de presă. ANPC amendează Termoenergetica București, anunță Piedone ANPC a efectuat un control operativ în București pentru a verifica respectarea legislației privind protecția consumatorilor. Citește și: Singurul politician, până acum, care critică demisia lui Iohannis: „Un act de lașitate. N-a reușit să reziste presiunii unei grupări care vrea restaurație” În urma inspecției, care a vizat 31 de puncte termice și 86 de unități locative, s-au descoperit multiple încălcări ale normelor în vigoare. „Am constatat încălcarea legislației în furnizarea apei calde menajere și a agentului termic de încălzire. Temperatura agentului termic nu respectă parametrii contractuali.” – Cristian Popescu Piedone, președinte ANPC. Probleme grave în furnizarea căldurii și a apei calde Printre neregulile descoperite de ANPC se numără: Diferențe semnificative de temperatură în funcție de poziționarea imobilului față de punctul termic. Temperaturi sub parametrii contractuali, ceea ce afectează confortul locatarilor. Aparate de măsurare neconforme, vechi de peste 20-30 de ani, care nu mai oferă citiri corecte. „În ultimii 4 ani nu s-a efectuat un control metrologic al acestor aparate. Uzura acestora afectează acuratețea măsurătorilor, iar consumatorii plătesc fără să primească un serviciu corespunzător.” – Cristian Popescu Piedone. Erori de contorizare ANPC a identificat o problemă majoră legată de sistemul de facturare: în 10 dintre imobilele verificate lipseau contoarele de apă, iar locatarii erau facturați paușal, fără o măsurare exactă a consumului. „Paușal înseamnă că omul nu știe ce plătește. Chiar dacă are apometru în casă, contorizarea se face și pe baza bulelor de aer din sistem. Dacă există o avarie sau o intervenție, bula de aer poate înregistra consum fictiv timp de 5-10 minute, ceea ce înseamnă bani încasați fără a furniza agent termic.” – Cristian Popescu Piedone. Această problemă afectează direct consumatorii, care ajung să plătească pentru un serviciu care nu este furnizat conform standardelor. Termoenergetica nu respectă condițiile contractuale Președintele ANPC a subliniat că Termoenergetica nu respectă parametrii contractuali și standardele de performanță impuse de legislație. Potrivit acestuia, apa caldă de consum trebuie să aibă o temperatură între 55 și 60 de grade Celsius, menținută constant. Agentul termic pentru încălzire trebuie să respecte diagramele de reglaj, pentru a asigura temperaturile interioare convenționale. „Termoenergetica nu respectă obligațiile contractuale, iar consumatorii sunt cei care suportă consecințele. Facturarea incorectă și furnizarea deficitară a apei calde și a căldurii sunt inacceptabile.” – Cristian Popescu Piedone. Măsuri drastice impuse de ANPC În urma acestor constatări, ANPC a aplicat o amendă de 620.000 de lei operatorului Termoenergetica. Cristian Popescu Piedone a declarat că această sumă este nesemnificativă pentru companie, dar măsurile complementare impuse vor avea un impact serios. „Acești 620.000 de lei sunt pentru ei doar o picătură din ploaie. Dar măsurile complementare impuse sunt drastice și au termene clare de implementare.” – Cristian Popescu Piedone.

Avertizarea cumpărătorilor asupra comercianților online non-UE (sursa: Facebook/ANPC)
Eveniment

Avertizarea cumpărătorilor asupra comercianților online non-UE

Avertizarea cumpărătorilor asupra comercianților online non-UE. Paul Anghel, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), avertizează consumatorii să fie precauți atunci când fac cumpărături online, mai ales de la comercianți din afara Uniunii Europene. Acesta subliniază că autoritățile au o capacitate limitată de intervenție în caz de probleme cu astfel de operatori. Avertizarea cumpărătorilor asupra comercianților online non-UE „Dacă operatorul economic care administrează site-ul nu are personalitate juridică în Uniunea Europeană, capacitatea autorităților de a interveni este limitată. Citește și: Guvernul scoate din rezerva bugetară 80.000 de lei pentru ochelarii angajaților de la Înalta Curte. Plus încă 900 milioane de lei pentru salarii câștigate în instanță Recomand utilizarea cardului pentru plata online, pentru a beneficia de siguranță și transparență, inclusiv posibilitatea de recuperare a sumei în cazuri de fraudă”, a transmis Paul Anghel pe Facebook. Produse cosmetice Când achiziționează produse cosmetice, consumatorii trebuie să acorde o atenție deosebită calității și conformității produselor. Cumpărați doar din magazine specializate. Produsele cumpărate trebuie să fie însoțite de documente justificative (bon fiscal, factură). Evitați tarabele sau vânzătorii ambulanți. Produsele originale nu se vând în afara lanțurilor de distribuție oficiale. Verificați eticheta și ambalajul. Produsele contrafăcute au deseori etichete de calitate slabă sau ambalaje neconforme. Fiți atenți la holograme. Unele branduri folosesc etichete personalizate pentru securizarea produselor. Bijuterii În perioada sărbătorilor, bijuteriile sunt printre cele mai populare cadouri, dar Anghel recomandă să le cumpărați doar din magazine autorizate. Alegeți magazine autorizate. Bijuteriile din metale prețioase trebuie să fie vândute doar de operatorii economici cu autorizație ANPC. Evitați prețurile suspect de mici. O bijuterie vândută la un preț foarte scăzut poate fi contrafăcută. Căutați autorizația ANPC. Aceasta trebuie afișată într-un loc vizibil în magazin. Textile și încălțăminte În cazul confecțiilor textile sau al încălțămintei, consumatorii trebuie să fie atenți la următoarele: Verificați etichetele. Etichetele trebuie să includă compoziția materialelor și instrucțiuni de întreținere clare. Evitați produse cu denumiri similare brandurilor consacrate. Exemple precum „Adibas” sau „Puna” indică o contrafacere. Examinați produsul. Încălțămintea trebuie probată și inspectată înainte de achiziție. Păstrați bonul fiscal. Acesta este necesar pentru eventuale reclamații. Precauții la promoții Paul Anghel le recomandă consumatorilor să fie vigilenți în privința ofertelor și promoțiilor de sărbători: Verificați valabilitatea promoției. Asigurați-vă că durata promoției este clar menționată. Comparați prețurile. Analizați prețul pe unitate de produs pentru a evita ofertele înșelătoare. Fiți atenți la prețul vechi barat. Asigurați-vă că reducerile sunt reale. Intervenția ANPC „Colegii mei comisari din cadrul ANPC vor fi la datorie în perioada sărbătorilor, pregătiți să intervină pentru protejarea intereselor consumatorilor”, a asigurat Paul Anghel. Acest set de recomandări este esențial pentru evitarea capcanelor comerciale în perioada premergătoare sărbătorilor, contribuind la o experiență de cumpărături sigură și informată.

„Țepe” de Black Friday, sfaturile ANPC (sursa: Facebook/Sebastian Hotca)
Eveniment

„Țepe” de Black Friday, sfaturile ANPC

„Țepe” de Black Friday, sfaturile ANPC. Sebastian Hotca, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), îi îndeamnă pe consumatori să se informeze temeinic înainte de a face achiziții, mai ales în perioadele de mari reduceri, cum este Black Friday. Hotca subliniază că o bună informare este esențială pentru a beneficia de reduceri reale și nu doar de oferte de fațadă. „Țepe” de Black Friday, sfaturile ANPC ANPC recomandă consumatorilor să folosească platformele care oferă comparatoare de prețuri pentru a verifica evoluția acestora în timp. Citește și: Guvernul anunță, oficial, că va crește toate impozitele majore: TVA, accize, impozit pe profit sau venit. Termenul folosit în document: „revizuire” Aceasta este o practică tot mai populară, care contribuie la transparența prețurilor și încurajează magazinele să ofere reduceri reale. Potrivit lui Sebastian Hotca, comparatoarele de prețuri permit consumatorilor să analizeze obiectiv ofertele și să evite achizițiile impulsive. Ghid special pentru Black Friday Centrul European al Consumatorilor România (ECC Romania) a creat un ghid special pentru Black Friday, care oferă sfaturi utile consumatorilor interesați de produse la reducere. Conform ANPC, este esențial ca prețurile să fie afișate clar și lizibil, în lei, cu toate taxele incluse. Ghidul accentuează importanța afișării transparente a reducerilor și a prețurilor atât în mediul online, cât și în magazinele fizice. Afișarea corectă a reducerilor Pentru ca reducerea de preț să fie clară și accesibilă pentru consumatori, ANPC recomandă ca noul preț să fie vizibil lângă prețul anterior, barat, sau să se menționeze explicit „preț nou” și „preț vechi”. Este, de asemenea, posibilă afișarea procentului de reducere alături de noul preț, asigurându-se astfel că prețul redus este inferior celui de referință. Prețul de referință Prețul de referință reprezintă cel mai mic preț practicat de comerciant în aceeași locație de vânzare în ultimele 30 de zile. ANPC subliniază importanța acestei reguli pentru ca reducerile să reflecte cu adevărat o economie pentru consumatori, evitând orice practici înșelătoare de marketing. Cheile unei achiziții sigure Prin urmare, ANPC sfătuiește consumatorii să fie vigilenți și să își verifice deciziile de achiziție, mai ales în perioadele de reduceri masive. Informarea corectă și consultarea comparatoarelor de prețuri contribuie la experiențe de cumpărare sigure și avantajoase.

Practici înșelătoare la Profi, amendă ANPC (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Practici înșelătoare la Profi, amendă ANPC

Practici înșelătoare la Profi, amendă ANPC. Prețurile mai mari la casă decât la raft și kilogramul de 900 de grame au dus la o amendă de 50.000 de lei aplicată SC Profi Rom Food SRL. Practici înșelătoare la Profi, amendă ANPC Firma care administrează supermarketurile Profi a încercat să obțină anularea ei în instanță, fără însă a reuși. Citește și: Pensia specială medie a judecătorilor și procurorilor a crescut cu 15% într-un an, mult peste rata inflației, și a ajuns la 25.166 de lei. Unele sunt mai mari În cazul a două plase de lămâi și una de avocado, fiecare trebuind să aibă 500 de grame, cantitatea reală era cuprinsă între 432 grame și 478 grame. În cazul a 24 de produse din categoria detergenților, scutecelor sau a produselor de curățare, prețul la raft era mai mic decât cel perceput la casă. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Mâncare pentru elevi în hârburi ruginite (sursa: Facebook/Alin Udriste)
Investigații

Mâncare pentru elevi în hârburi ruginite

Mâncare pentru elevi în hârburi ruginite. Cu 25.000 lei a fost amendată de către Protecția Consumatorilor Mehedinți firma Utopia Prod Com, controlată de deputatul liberal Alin Udriște prin intermediul contabilului său. Citește și: EXCLUSIV Acuzat de hărțuire sexuală când era șef la Ape Minerale, actualul deputat PNL Alin Udriște a devenit și proprietar peste Piscicola SA Neamț printr-o escrocherie, acuză ANPA Motivul: produse alimentare expirate, frigidere, malaxoare și rafturi neigienizate, dar și pentru că transporta mâncarea elevilor cu mașini ruginite, care anterior au fost folosite pentru transportul medicamentelor și aparaturii medicale. DeFapt.ro a dezvăluit că liberalul Alin Udriște, în mandatul său de director general al Societății Naționale Apele Minerale, a cumpărat pachete pentru sărbătorile pascale de la firma Utopia Prod Com, acolo unde soția lui, Adriana Udriște, figura ca angajată manager de proiect. Materii prime expirate sau fără date de identificare Protecția Consumatorilor Mehedinți a luat la puricat toate firmele care livrează mâncare elevilor în baza contractelor pe care le au cu Consiliul Județean Mehedinți, condus de pesedistul Aladin Georgescu, dar și cu primăriile din județ. Utopia Prod Com, una dintre aceste societăți abonate la contractele publice, a fost amendată cu suma de 25.000 lei, echivalentul a 5.000 de euro. Inspectorii de la Protecția Consumatorilor au anunțat că în punctele de lucru ale acestei firme în care se prepara mâncarea au fost găsite două kilograme de mozzarela expirată, plus alte 59 de kilograme de materii prime fără elemente de identificare și dată de expirare. Mâncare pentru elevi în hârburi ruginite S-a mai constatat că frigiderele, rafturile și malaxoarele nu erau igienizate și prezentau urme de rugină. Totodată, restaurantul aflat pe această firmă nu avea autorizație din partea Direcției Sanitar Veterinare. Culmea, mâncarea pentru elevi era transportată cu două utilitare pline de mizerie și rugină. Pe una dintre dubele folosite de Utopia Prod Com era incripționat mesajul "produse farmaceutice, parafarmaceutice aparatură medicală". Cele două mașini nu mai pot fi folosite pentru serviciile de catering. Mai mult, restaurantul a fost închis temporar. Pachete de Paști cumpărate de Apele Minerale Deputatul PNL Alin Udriște, fostul șef al Societății Naționale Apele Minerale, controlează firma Utopia Prod Com prin intermediul contabilului său de la firma Aurora Trust, Marius Bodeanu. Acesta deține oficial 30% din părțile sociale și funcția de administrator. Restul părților sociale se află pe numele Florentinei Bălan, respectiv pe al Sanda Simion, apropiate de liberal. Mai mult, conform declarației de avere depusă de Alin Udriște în anul 2022, soția sa, Adriana Udriște, a deținut funcția de manager de proiect în cadrul firmei Utopia Prod Com. DeFapt.ro a dezvăluit în martie 2023 că, liberalul Alin Udriște, în calitate de șef al Societății Naționale Apele Minerale, a cumpărat de la firma Utopia Prod Com pachete pentru sărbătorile pascale pe care urma să le facă cadou șefilor din Ministerul Economiei.

ANPC Marcaj special pentru produsele scumpite (sursa: Facebook/Carrefour)
Eveniment

ANPC: Marcaj special pentru produsele scumpite

ANPC: Marcaj special pentru produsele scumpite. Produsele scumpite, dar care rămân la aceeași cantitate, vor fi marcate special la raft. ANPC: Marcaj special pentru produsele scumpite Comercianții care vând produse preambalate al căror volum sau greutate a fost redusă, dar prețul a rămas același, fenomen numit shrinkflation, vor fi obligați să informeze consumatorii printr-un mesaj afișat cel puțin 30 de zile de la data punerii în vânzare, la raft, a respectivelor produse. Citește și: Spital nou de lux pentru pensionarii speciali ai Internelor. Valoarea totală: două miliarde de lei – un miliard din PNRR, celălalt miliard – de la bugetul public al României Asta spune un ordin al ANPC publicat marți în Monitorul Oficial. Informarea va fi făcută în același câmp vizual într-o formă vizibilă și lizibilă prin folosirea de către operatorii economici a mesajului din placheta prevăzută în anexa care face parte integrantă din ordin. Ordinul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) nu se aplică vânzărilor la distanță. Potrivit legislației, încălcarea ordinului atrage sancționarea operatorului economic cu amendă cuprinsă între 1.000-10.000 lei și sancțiunea contravențională complementară a opririi temporare de la comercializare a produselor cu abateri de informare până la remediere, respectiv informarea consumatorilor.

Bombe bacteriologice la fast-food pe Otopeni (sursa: defapt.ro)
Economie

Bombe bacteriologice la fast-food pe Otopeni

Bombe bacteriologice la fast-food pe Otopeni: în incinta Aeroportului "Henri Coandă", agenții economici vând la prețuri exorbitante produse alimentare preparate în condiții insalubre și produse ținute la temperaturi necorespunzătoare. Citește și: Grindeanu sfidează pe toată lumea când vine vorba de Otopeni: ignoră inclusiv Curtea de Conturi, care arată că aeroportul a devenit înghesuit, învechit, abandonat de Transporturi Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a dat amenzi de 547.000 lei și a închis temporar 15 puncte de lucru. Pentru cinci puncte de lucru s-a propus închiderea temporară pentru o perioadă cuprinsă între 6 și 12 luni. Măsurile drastice luate de ANPC vin după ce, în urmă cu câteva luni, agenții economici au beneficiat de consiliere din partea Autorității, dar au ignorat complet sfaturile primite gratuit. Desant ANPC Marți, 30 iulie, a fost o zi cu ghinion pentru agenții economici din Aeroportul Internațional "Henri Coandă" care vând produse alimentare la prețuri exorbitante pasagerilor care ajung în aerogară. Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au verificat 29 de agenți economici care vindeau diverse tipuri de produse călătorilor. În total au fost verificate 19 puncte de alimentație publică, cinci magazine care vindeau produse alimentare și nealimentare, două case de schimb valutar, două puncte de lucru pentru închirieri mașini și salonul de așteptare pentru pasageri. Bombe bacteriologice la fast-food pe Otopeni Comisarii au constatat că o parte din produsele alimentare nu respectau condițiile de temperatură și de depozitare impuse de producător. Mai mult, existau diferențe între gramajul declarat de vânzător și produsul comercializat, condiții improprii în zona gastro, zone de preparare insalubre și produse care prezentau deteriorarea stării termice. Agenții economici au primit în total 58 de amenzi contravenționale în cuantum de 547.000 lei. În plus, au fost retrase zeci de kilograme de alimente și sute de produse neconforme. Pentru toate aceste nereguli s-a decis oprirea temporară a 15 puncte de lucru până la remedierea deficiențelor. În cazul a cinci puncte de lucru s-a propus suspendarea temporară a activității pentru o perioadă cuprinsă între 6 și 12 luni. Stand alimentar închis pe Otopeni (sursa: defapt.ro)

Ciolacu, laude către controversatul ex-șef al ANPC Foto: Focus Press
Politică

Ciolacu, laude către controversatul ex-șef al ANPC

Premierul PSD Marcel Ciolacu, atac la primarul PNL al Constanței, Vergil Chițac, și laude către controversatul ex-șef al ANPC: „Un om care s-a implicat pentru protecţia consumatorilor, de fapt pentru protecţia românilor”, a spus el despre Horia Constantinescu, la lansarea candidaturii acestuia pentru funcția de edil al municipiului de pe Litoral. Citește și: Uriașul efort al statului pentru salvarea lui Florin Piersic: 11 medici mobilizați de Paște, adus la București cu avion SMURD scos de la un exercițiu NATO, plimbat prin patru spitale Ciolacu a susținut că performanţa administrativă, investiţiile şi accesarea de fonduri europene "lipsesc cu desăvârşire în municipiu". Ciolacu, laude către controversatul ex-șef al ANPC „Niciodată administraţia locală sau preşedintele consiliului judeţean nu m-au sunat nici pe mine, nici pe domnul Grindeanu să afle sau să aibă curiozitatea care este planul Guvernului României pentru zonă şi portul Constanţa", a adăugat Marcel Ciolacu, sâmbătă, la Constanţa, în discursul său de la lansarea candidaţilor social democraţi din judeţ. „Horia Constantinescu, un om dificil, ca să spun într-un cuvânt. Un om cu care nu poţi să ai chimie decât după ce îl cunoşti. Nu e atât de dificil cum e Mihai Tudose. Se poate şi mai rău. Este, în schimb, un om determinat, un om onest, un om corect. Un om care s-a implicat pentru protecţia consumatorilor, de fapt pentru protecţia românilor. Şi mie mi-a arătat determinarea pentru a se implica pentru protecţia constănţenilor (...) S-a luptat cu companii care au bugete pentru publicitate cât bugetul municipiului Constanţa. Nu a avut nicio reţinere şi nu a pus imaginea lui personală înaintea protejării românilor”, a mai susținut liderul social-democrat.

Isteria puilor vopsiți ca ouăle de Paște, lansată de un ins cu bacalaureat la 21 de ani, Horia Constantinescu Foto: Ziua de Constanța
Eveniment

Isteria puilor vopsiți ca ouăle de Paște

Minciuni în serie lansate de șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu: isteria puilor vopsiți ca ouăle de Paște și demisia retractată în câteva ore. Constantinescu făcea reclamă la Ferma Dacilor. Acum câteva luni, el făcea reclamă la Ferma Dacilor, structura turistică fără autorizații, unde mai multe persoane au murit arse de vii. Citește și: Milioanele acumulate misterios de bugetarul Horia Constantinescu, care împrumută firme cu pierderi imense. A luat bac-ul la 21 de ani și vrea să fie primarul Constanței Isteria puilor vopsiți ca ouăle de Paște “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire, pentru ca vopseaua să pătrundă în țesut și să nu poată fi spălată (...) Dacă adăugăm și ingredientul salmonella, descoperit la unele ferme de către colegii noștri, în condițiile în care la fiecare dintre aceste structuri ar trebui să existe filtre serioase, nu superficiale, atunci puiul vopsit devine și un pericol pentru sănătatea noastră“, a susținut Constantinescu. Ce au explicat experții: “Sunt pui care sunt hrăniţi cu mai mult porumb şi pui hrăniţi cu mai mult grâu, dar până la finalizarea anchetei nu se poate spune nimic concret. Într-adevăr, ei îşi modifică culoarea dacă sunt hrăniţi cu mai mult porumb. În niciun caz nu se folosesc niciun fel de coloranţi, nici în hrană şi nici în urma abatorizării, ca să îngălbenească puiul. Asta este o aberaţie!”, a declarat șeful DSVSA Iași, Gabriel Ciobanu. “Puii respectivi nu sunt pui vopsiţi. Nu există decât în mintea unor oameni, care nu au expertiză, să spună asemenea elucubraţii (...) La ora actuală, pentru obţinerea acestor pui galbeni, ca să zicem aşa, se utilizează substanţe naturale, respectiv, bulion, praf de gălbenele sau betacaroten. Deci nu este toxic! Nu are impact asupra sănătăţii omului. Ce atentat?! Că puii sunt de culoare galbenă? “, a declarat Lucian Popovici, directorul unei mari companii din Iași. „Închipuiți-vă, într-un abator unde sunt câteva sute de oameni care lucrează non-stop, în două, în trei schimburi, și undeva la capătul abatorului câțiva muncitori ar începe să introducă carcasele de pui într-o apă colorată. Se vede, transpiră o astfel de informație și nu cred că își permite nimeni să facă așa ceva. Măcar un angajat care are conștiință s-ar duce și ar reclama unitatea respectivă“, a spus profesorul Marius Usturoi pentru Europa Liberă. În aceeași zi în care a lansat aberația despre puii vopsiți, Horia Constantinescu și-a anunțat demisia de la conducerea ANPC, pentru a putea candida la primăria Constanța. Câteva ore mai târziu a revenit asupra intenției de a demisiona.

Milioanele acumulate misterios de bugetarul Horia Constantinescu Foto: Info Sud-Est
Eveniment

Milioanele acumulate misterios de bugetarul Horia Constantinescu

Milioanele acumulate misterios de bugetarul Horia Constantinescu, care împrumută firme cu pierderi imense: fostul șef al Autorității Naționale de Protecție a Consumatorului (ANPC) are o avere uriașă, dar nu o ține în bănci. Unele din companiile pe care Constantinescu le susține prin împrumuturi ar fi în off-shore, scrie presa. Citește și: GALERIE FOTO Pe cine pune Ciolacu șef peste Timiș: afacerist falit, cu Porsche și avere suspectă, absolventul unei universități dubioase, amator de excursii scumpe alături de interlopul „Tarzan” El a luat bac-ul la 21 de ani, a terminat o facultate privata la 29 de ani și vrea să fie primarul Constanței, fiind susținut de PSD. De exemplu, în declarația de avere din 2023 apare o misterioasă tranzacție de 470.000 de lei, rezultatul unei vânzări de „bunuri imobile” către „persoane fizice” - deși legea îl obliga să precizeze numele cumpărătorului. Însă banii au dispărut: Horia Constantinescu nu declară nici un cont bancar peste 5.000 de euro și nici sume cash. Milioanele acumulate misterios de bugetarul Horia Constantinescu Declarațiile de avere ale lui Constantinescu sunt un adevărat mister, dar Agenția Națională de Integritate nu pare să le fi verificat - deși USR susținea, la finalul anului trecut că s-ar fi declanșat o investigație. În 2022, acesta a declarat o datorie de 742.275 de lei, acumulată în 2021 și plătibilă până în 2026. În 2023, această datorie dispăruse. În 2020, fostul șef al ANPC avea, printre altele, circa 1,6 hectare de teren intravilan în Tuzla, un apartament de 224 mp la Predeal și spații de cazare la Tuzla. În 2023, toate acestea dispăruseră, la fel ca și un yacht de lux, Bavaria 32S, un velier care costă peste 300.000 de euro. În 2023, el declară la rubrica „avantaje/cadouri” o „sultă/decontări cheltuieli” de 112.000 de lei de la Macrina Constantinescu, fosta sa soție. Nici această nu se regăsește în conturile bancare. A păstrat ceasurile Însă, chiar și în declarația de avere din 2023, apar: ceasuri de circa 20.000 de euro un împrumut de 2,8 milioane de lei acordat Agrement Serv, firmă cu zero angajați în 2021 și cu pierderi uriașe din 2017. În 2021, datoriile acestei companii erau de 900.000 de euro. împrumuturi de peste 40.000 de lei către Soft on road services, altă firmă care, din 2012 în 2019, a avut zero angajați și avea, în 2019, datorii, dar mai mici, de doar 6.511 lei. împrumut de 10.000 dolari către ROCK STAD IN FANANCE, companie, care potrivit unui material din anchetatorii.ro ar fi un offshore Unul din aceste offshoruri ar încasa chiria de la un club din Herăstrău, susținea Clotilde Armand. Șeful ANPC a respins această afirmație, dar a recunoscut că are societăți offshore. El a susținut că a deschis societăți comerciale în Panama pentru că a avut probleme de sănătate și s-a temut că ar putea păți ceva. Pentru că cei doi copii ai săi – unul dintr-o relație, celălalt din căsătorie – să nu se certe, a stabilit, la sugestia avocaților, o formulă prin care acțiunile la companii să aibă statutul de acțiuni la purtător. „Le-am lăsat copiilor în plicuri, la avocat, acțiunile la purtător astfel încât, dacă pățeam ceva, copiii să primească din bruma de agoniseală de până în acel moment”, a spus Horia Constantinescu.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră