sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: aliati

8 articole
Internațional

Armatele aliate, nepregătite pentru conflicte majore

Armatele aliate, nepregătite pentru conflicte majore. Directorul executiv al consorțiului german de armament Rheinmetall, Armin Papperger, a declarat că armatele aliate, inclusiv Bundeswehr, nu sunt pregătite pentru un potențial conflict cu Rusia. Într-un interviu pentru platforma Faces of Democracy, Papperger a subliniat necesitatea creșterii cheltuielilor pentru apărare la cel puțin 3% din PIB. Armatele aliate, nepregătite pentru conflicte majore Potrivit lui Papperger, completarea stocurilor de muniție ar putea dura până la zece ani, ceea ce reprezintă o vulnerabilitate semnificativă. Citește și: Apel DeFapt.ro către Radu Popa, directorul Complexului Sportiv Național „Arcul de Triumf”: Nu ne mai trimiteți bani, îi vom refuza de fiecare dată În prezent, nici Germania, nici aliații săi nu dispun de suficiente rezerve pentru a susține un conflict de amploare. Apărarea aeriană și digitalizarea câmpului de luptă Pentru a răspunde cerințelor viitoare, Papperger a indicat că Germania ar trebui să aloce peste 120 de miliarde de euro anual pentru apărare, ceea ce ar însemna o creștere semnificativă față de bugetul actual de 51 de miliarde de euro. Aceste fonduri ar fi necesare pentru modernizarea sistemelor de apărare aeriană, chiziționarea de vehicule moderne și digitalizarea câmpului de luptă. Finanțar și frâna de îndatorare O creștere semnificativă a bugetului pentru apărare va necesita fie alocări suplimentare, fie ajustări legislative, cum ar fi modificarea frânei de îndatorare din Germania. Papperger a subliniat că politicienii se confruntă cu o sarcină dificilă în a echilibra aceste cerințe. Solicitările lui Trump În contextul cererilor lui Donald Trump, noul președinte al SUA, de a crește cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB, Papperger a avertizat că acest lucru ar însemna că aproape jumătate din bugetul Germaniei ar fi destinat apărării – o situație dificil de implementat. În ceea ce privește capacitățile industriei de armament, Papperger a menționat că actualele facilități nu pot susține producția de echipamente precum tancurile Leopard în cantități mari. Pentru a face față cererii, ar fi necesare investiții semnificative și comenzi de amploare, similare celor realizate de Rusia. Extinderea capacităților de producție Rheinmetall își concentrează producția pe nevoile clienților, dar extinderea fabricilor pentru muniție și alte echipamente militare este posibilă doar în urma unor investiții masive și a unei cereri clare din partea forțelor armate. Papperger a subliniat că astfel de măsuri ar putea contribui la consolidarea capacităților de apărare pe termen lung.

Armatele aliate, nepregătite pentru conflicte majore (sursa: X/Rheinmettal)
Temerea Ucrainei: aliații vor da înapoi? (sursa: Facebook/Dmytro Kuleba)
Internațional

Temerea Ucrainei: aliații vor da înapoi?

Temerea Ucrainei: aliații vor da înapoi? Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a afirmat miercuri că cea mai mare problemă cu care se confruntă Kievul este faptul că, de teama escaladării cu Rusia, aliaţii săi se tem să aprobe politici noi de a susţine Ucraina. Temerea Ucrainei: aliații vor da înapoi? Remarcile sale vin la o zi după ce şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a spus că Occidentul 'se joacă cu focul' prin faptul că ia în considerare să permită Kievului să lovească în adâncime pe teritoriul Rusiei, el avertizând asupra riscului unui al treilea război mondial. Citește și: Pensiile de până în 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate, a promis Ciolacu: Vom da OUG „Chiar de la începutul invaziei pe scară largă, cea mai mare problemă cu care se confruntă Ucraina este dominaţia conceptului de escaldare în procesul decizional al partenerilor noştri”, a spus Kuleba într-o discuţie cu omologul său polonez Radoslaw Sikorski, transmisă în direct din Polonia. Kievul presează Occidentul să îi pună la dispoziţie rachete cu rază lungă de acţiune şi să autorizeze lovirea unor ţinte adânc în teritoriul Rusiei. De asemenea, vrea ajutor pentru doborârea de pe teritoriul unor state vecine a rachetelor ruseşti. „Războiul este întotdeauna despre o mulţime de logistică: bani, arme, resurse, dar problemele reale sunt întotdeauna aici, în cap”, a spus Kuleba. „Mulţi dintre partenerii noştri se tem să discute despre viitorul Rusiei (...) Acest lucru este foarte supărător pentru că, dacă noi nu vorbim despre viitorul sursei de ameninţare, atunci nu putem construi strategia”, a continuat el. Polonia pledează cauza Ucrainei La rândul său, Radoslaw Sikorski a afirmat că, în timp ce Rusia foloseşte arme cu rază lungă împotriva Ucrainei, aliaţii ar trebui „să lase Ucraina să lupte cu orice are, cu orice le-am livrat şi haideţi să le livrăm şi mai multe”. Ministrul polonez a mai spus că oamenii lui Donald Trump, fost preşedinte şi actual candidat republican la Casa Albă, au o idee despre cum să pună capăt războiului. „Unii dintre aceşti oameni spun că planul este să accelereze războiul ameninţându-l pe Putin cu escaladarea”, a declarat Sikorski. El a sugerat folosirea altor stimulente pentru oprirea războiului. "Ajutaţi-ne să-i convingem pe unii dintre aliaţii noştri europeni nu doar să extindă baza împrumutului pe baza activelor ruseşti îngheţate, dar să şi confiscăm activele agresorului şi să le dăm victimei agresiunii", a pledat ministrul polonez.

PSD își bate joc de aliații de la guvernare Foto: Inquam/Octav Ganea
Eveniment

PSD își bate joc de aliații de la guvernare

PSD își bate joc de aliații de la guvernare: „PSD face precizarea că în anul 2021, cu PNL şi USR la guvernare, punctul de pensie 'a crescut' cu 0% (ZERO la sută)”, arată formațiunea condusă de Marcel Ciolacu, într-un comunicat difuzat de Agerpres. Citește și: Încă un institut al Academiei Române capturat de AUR: Centrul European de Studii în Probleme Etnice redistribuie mesajele anti-europene și anti-Ucraina ale propagandei lui Simion PSD își bate joc de aliații de la guvernare „PSD constată că în fluturaşii editaţi şi distribuiţi de partenerii de la PNL cu privire la majorările de pensii din 2024 s-a strecurat o nefericită eroare. Pentru corecta informare a cetăţenilor, PSD face precizarea că în anul 2021, cu PNL şi USR la guvernare, punctul de pensie 'a crescut' cu 0% (ZERO la sută). În realitate, majorarea la 1.586 de lei, care în fluturaşul PNL apare în dreptul anului 2021, a avut loc în ianuarie 2022, când ministrul Muncii era un reprezentant al PSD", precizează partidul lui Ciolacu. Potrivit comunicatului PSD, conform datelor disponibile pe site-ul Casei Naţionale de Pensii, în perioada 2016-2023, punctul de pensie s-a majorat după cum urmează: "ianuarie 2017 - 917,5 lei - plus 5,3% - PSD, iulie 2017 - 1.000 lei - plus 9% - PSD, iulie 2018 - 1.100 lei - plus 10% - PSD, septembrie 2019 - 1.265 lei - plus 15% - PSD, septembrie 2020 - 1.442 lei - plus 14% - PNL, ianuarie 2021 - 1.442 lei - 0% - PNL, ianuarie 2022 - 1.586 lei - plus 10% - PSD, ianuarie 2023 - 1.785 lei - plus 12,5% - PSD, ianuarie 2024 - 2.032 lei - plus 13,8% - PSD".

Aliații europeni ai Kievului se tem că Ucraina nu va progresa prea mult în 2023, în ofensiva împotriva Rusiei Foto: Twitter
Eveniment

Aliații europeni ai Kievului se tem

Aliații europeni ai Kievului se tem că Ucraina va reuși să întoarcă decisiv în favoarea sa situația de pe front abia în 2024, scrie agenția Bloomberg. Documente secrete publicate recent arată un scepticism asemănător și la Washington DC, dincolo de declarațiile oficiale. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Însă Ucraina a infirmat predicțiile pesimiste ale țărilor NATO și în februarie 2022, când mulți credeau că Kievul va pica în 72 de ore, și toamna trecută, când a recuperat o uriașă suprafață de teritoriu care fusese ocupat de Rusia. Aliații europeni ai Kievului se tem „Unii dintre aliații europeni ai Ucrainei sunt din ce în ce mai sceptici în privința capacității armatei ucrainene de a reuși o ofensivă decisivă în acest an, deoarece apărarea Rusiei a avut timp să se consolideze (…) Starea de spirit a oficialilor occidentali marchează o schimbare bruscă față de sfârșitul anului trecut, când Kievul și-a surprins aliații - precum și Rusia - cu o serie de contraofensive de succes care au dus la recucerirea unor mari porțiuni din teritoriul ocupat (…) În timp ce se așteaptă la o ofensivă ucraineană pe scară largă spre orașul Melitopol din sud, care să divizeze forțele rusești, unii oficiali europeni sunt acum sceptici în privința faptului că acest lucru poate fi realizat în acest an. În schimb, se estimează că o țintă mai realistă este un avans de aproximativ 30 km (20 de mile), care ar pune liniile de aprovizionare rusești în raza de acțiune a artileriei Ucrainei și ar crea condiții pentru o ofensivă mai profundă în 2024, a declarat unul dintre oficiali. Aliații trebuie să lucreze acum pentru a-și spori capacitatea de producție, a adăugat oficialul. Chiar și o ofensivă mai puțin ambițioasă ar costa probabil mii de vieți omenești și cantități mari de muniție și echipamente, din cauza apărării stratificate a Rusiei, formată din câmpuri minate, șanțuri și piramide antitancuri din beton, care au fost construite în timpul iernii”, explică agenția. If this leak is legit, then it's a self-fulfilling prophecy by the US Admin which won't say Ukraine must win, resulting in incremental delivery of capability to actually win.U.S. doubts Ukraine counteroffensive will yield big gains, leaked document says https://t.co/BSJqaSvCd5— Ben Hodges (@general_ben) April 12, 2023 Reznikov cere avioane Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a respins acest pesimism. El a declarat că Kievul a rămas încrezător în succesul contraofensivei, după o întâlnire la Washington cu omologul său ucrainean Oleksii Reznikov. Statele Unite vor continua să furnizeze "capacitatea de asistență în domeniul securității" pentru a sprijini obiectivele ucrainene, a spus Austin. Print screen articol Washington Post Reznikov a cerut ca SUA să furnizeze avioanele de luptă F-15 sau F-16. Oficialii ucraineni și analiștii militari occidentali au avertizat încă din toamna anului trecut că Ucraina este în criză critică de rachete de apărare aeriană, iar avioanele de luptă ar putea compensa acest fapt. Se așteaptă ca ofensiva ucraineană să înceapă la jumătatea lunii mai, fiind organizată în operațiuni din mai multe direcții, inclusiv potențiale ținte false, potrivit mai multor oficiali europeni din domeniul apărării. Unul dintre ei a declarat că începerea ofensivei nu ar fi neapărat elementul principal al operațiunii, având în vedere că Rusia s-a pregătit pentru atac. Stalemate at the front? As a possible scenario? Weird. But... will be fine for:1. RF that dreams of freezing the status quo.2. Fictitious peacekeepers who demand an end to the war only at the expense of ??.3. Potential aggressors... Kill, rape, there will be no accountability.— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) April 13, 2023 Ucraina nu se grăbește și menține secret locul și momentul ofensivei Analiștii ucraineni se așteaptă ca ofensiva să înceapă mai târziu, pe măsură ce noi trupe și echipamente sunt integrate pentru a permite ceea ce ei cred că ar putea fi cea mai bună și posibil ultima șansă de a învinge invazia rusă. Calendarul și direcția efectivă a ofensivei sunt secrete bine păstrate. Ukraine's diminishing SAM stockpile is an urgent priority. The tragedy is that the problem has been evident for months. @RUSI_org colleagues @Justin_Br0nk, Nick Reynolds and myself warned about this on 7 November 2022. Too little has since been done. https://t.co/8LRGwz5F9x pic.twitter.com/XEjDiTHXLe— Jack Watling (@Jack_Watling) April 12, 2023 Echipamentele militare noi includ kituri americane cunoscute sub numele de JDAM, care transformă bombele gravitaționale obișnuite în rachete de precizie. Aliații Kievului au furnizat, de asemenea, proiectile de artilerie, tancuri și alte arme pentru ofensivă. SUA și alte guverne au subestimat capacitățile ucrainene în mai multe rânduri, inclusiv o predicție americană de la începutul războiului, în februarie anul trecut, potrivit căreia Rusia ar putea cuceri Kievul în 72 de ore. Citește și: Fitch a îmbunătăţit perspectiva ratingului Capitalei. Agenția apreciază „performanţa operaţională solidă şi planul ambiţios de investiţii”. Oradea, același rating Au existat, de asemenea, previziuni privind un impas în vara anului trecut, chiar înainte de reușitele ucrainene, mai amintește Bloomberg.

Putin și Biden, confruntare în Ucraina (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Putin și Biden, confruntare în Ucraina

Putin și Biden, confruntare în Ucraina. Statele Unite văd în actuala activitate militară a Rusiei în estul Ucrainei doar preludiul unei ofensive mai largi, a declarat marţi un responsabil al Pentagonului, potrivit Reuters şi CNN. Putin și Biden, confruntare în Ucraina Conform acestuia, Rusia continuă să-şi suplimenteze forţele pentru ofensiva în Donbas, unde a adus în ultimele 24 de ore încă două grupuri tactice la nivel de batalion (BTG), numărul acestora ajungând astfel la 78. Fiecare grup de acest fel este alcătuit din circa 800 de militari. Pentru această ofensivă Rusia dispune de circa 75% din forţa de luptă disponibilă înaintea invaziei lansate pe 24 februarie, a apreciat oficialul Pentagonului. Citește: Estonia este cel mai mare donator de ajutor pentru Ucraina, raportat la PIB. România nu apare în clasamentul primelor 12 state Potrivit declaraţiilor date de oficiali ucraineni, Rusia a lansat deja "Bătălia pentru Donbas", începută în noaptea de luni spre marţi cu baraje masive de artilerie şi rachete trase asupra poziţiilor ucrainene pe toată lungimea liniei frontului din estul Ucrainei. Se pregătesc acțiuni militare de amploare Totuşi, conform evaluării descrise de reprezentantul Pentagonului, Statele Unite au observat doar "operaţiuni ofensive limitate" desfăşurate de Rusia în sud-vestul provinciei Doneţk şi la sud de oraşul ucrainean Izium, care constau în "mişcări de trupe terestre (...) susţinute, desigur, de unele bombardamente de la distanţă, majoritatea cu artileria", acţiuni care ar putea fi mai degrabă "preludiu al unor operaţiuni ofensive mai extinse". De asemenea, adaugă acelaşi oficial american, Rusia încă desfăşoară operaţiuni de ''shaping'', adică acţiuni de pregătire a câmpului de luptă, şi pune la punct logistica şi celelalte elemente de susţinere ale ofensivei, toate acestea fiind puncte slabe care au contribuit la eşecul ofensivei anterioare asupra Kievului şi nordului Ucrainei. Mariupol încă rezistă Oficialul Pentagonului a mai spus că SUA lucrează "contracronometru" pentru a transfera arme Ucrainei, iar în următoarele 24 de ore şapte avioane încărcate cu echipamente militare americane destinate armatei ucrainene vor decola spre Europa. După eşecul încercării de cucerire a Kievului, trupele ruse s-au retras din zona capitalei ucrainene şi din nordul Ucrainei, concentrându-se în prezent pe o mare ofensivă în estul Ucrainei pentru ocuparea în întregime a provinciilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, în timp ce continuă luptele şi în sudul Ucrainei, zona unde trupele ruse au înaintat cel mai mult la începutul invaziei. Rusia a dat marţi un nou ultimatum trupelor ucrainene din oraşul-post asediat Mariupol să se predea şi a deschis un coridor pentru soldaţii ucraineni care încă opun rezistenţă la combinatul siderurgic Azovstal, promiţându-le că vor scăpa cu viaţă dacă depun armele. Garanții de securitate pentru Ucraina SUA, Franţa şi alţi aliaţi, printre care şi România, au discutat marţi despre cum să furnizeze garanţii de securitate Ucrainei în timpul şi după războiul cu Rusia, a declarat un oficial din cadrul preşedinţiei franceze citat de Reuters. Preşedintele american Joe Biden s-a consultat cu aliaţi între care preşedintele francez Emmanuel Macron şi britanic Boris Johnson pe tema ultimelor evoluţii din Ucraina, a anunţat Casa Albă mai devreme. Scopul videoconferinţei a fost "să discutăm sprijinul nostru continuu pentru Ucraina şi eforturile de a trage Rusia la răspundere ca parte a coordonării noastre strânse", a adăugat sursa citată. Un consilier prezidenţial francez a spus că aliaţii au discutat despre cum să furnizeze Ucrainei garanţii de securitate după război în condiţiile în care nu este membră NATO şi nu beneficiază de mecanismul de apărare automat prevăzut la articolul 5. România și Polonia, la masă cu SUA, UE, NATO "Ţara noastră este gata să furnizeze garanţii de securitate", a spus oficialul francez. "Ar fi vorba despre provizii militare pentru a putea răspunde unui nou atac sau, posibil, despre garanţii care ne-ar implica pe noi dacă Ucraina este atacată (...)", a adăugat el. Aceste garanţii ar arăta mai mult ca clauza de apărare pe care UE o are în prezent între membrii săi, a spus oficialul francez, decât ca mecanismul de apărare de la articolul 5 al tratatului fondator al NATO. Aliaţii au discutat, de asemenea, despre necesitatea de a convinge state non-UE şi non-G7 să trateze războiul din Ucraina ca pe o problemă care priveşte pacea mondială şi nu numai Europa, a mai spus oficialul francez. Printre cei care au discutat cu Joe Biden se află premierul canadian Justin Trudeau, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European Charles Michel, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron, dar şi preşedinţii Poloniei şi României, Andrzej Duda şi Klaus Iohannis.

Ucraina, zeci de mii de rachete (sursa: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)
Eveniment

Ucraina, zeci de mii de rachete

Ucraina, zeci de mii de rachete. Țara invadată de Rusia a primit din partea SUA şi a aliaţilor săi peste 60.000 de rachete antitanc şi peste 25.000 de rachete antiaeriene, a anunţat joi şeful Statului Major al armatei americane, generalul Mark Milley, potrivit Reuters. Ucraina, zeci de mii de rachete Sistemele antiaeriene portabile au permis armatei ucrainene să împiedice Rusia să obţină superioritatea aeriană care ar fi ajutat mult trupele ruse în invazia declanşată pe 24 februarie, a remarcat generalul american la o audiere în Comitetul pentru Servicii Armate din Senatul SUA. El a mai apreciat că Ucraina foloseşte eficient minele terestre în confruntările cu Rusia, forţând astfel unităţile de tancuri şi blindate ruse să pătrundă în zone unde sunt vulnerabile în faţa numeroaselor arme antitanc moderne furnizate Ucrainei de statele occidentale. Citește și: Avertisment dur al secretarului general al NATO: Putin nu a renunțat la ambiția de a controla toată Ucraina. Trebuie să fim realişti. Războiul poate dura mult, câteva luni, chiar ani "Acesta este unul din motivele pentru care vedeţi coloană după coloană de vehicule ruse care sunt distruse", a explicat responsabilul Pentagonului. Vorbind în faţa aceleiaşi comisii, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a recunoscut pentru prima dată public că SUA ajută Ucraina de asemenea cu informaţii despre mişcările trupelor ruse, relatează CNN. Acum, e nevoie de arme pentru Donbas Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a cerut mai devreme la o reuniune a NATO desfăşurată la Bruxelles şi mai mult arme occidentale, insistând că Ucraina are nevoie de acestea pentru a face faţă unei ofensive majore a trupelor ruse aşteptată în Donbas, regiune pe care Moscova se concentrează acum după ce şi-a retras trupele din nordul Ucrainei. Secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a declarat după această reuniune că "aliaţii NATO sunt pregătiţi pentru a oferi mai mult sprijin Ucrainei" şi "recunosc urgenţa sporirii ajutorului" militar pentru aceasta. Potrivit estimărilor Kievului, care nu pot fi verificate de surse independente, de la începutul invaziei Rusia a pierdut în Ucraina circa 18.900 de militari (morţi, răniţi şi prizonieri), 698 de tancuri, 1.891 de vehicule blindate, 198 de lansatoare de rachete, 159 de avioane, 135 de elicoptere şi 111 drone.

AUR preia mesajele anti-NATO ale propagandei rusești Foto: NATO
Politică

AUR preia mesajele anti-NATO ale propagandei rusești

AUR preia mesajele anti-NATO ale propagandei rusești și susține, într-o postare pe Facebook, că vom pierde jumătate din țară dacă ne bazăm pe aliați. AUR preia mesajele anti-NATO ale propagandei rusești „Războiul e la 40 km de graniță și noi ne bazăm doar pe aliații externi. Ultima dată când s-a întâmplat asta, am pierdut jumătate de țară într-o luna!”, se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a AUR. În realitate, România nu s-a aflat niciodată în situația de acum, protejată de NATO prin angajamente clare și cu trupe din SUA și din alte țări pe teritoriul ei. În 1916, România a pierdut jumătate din țară în primul rând datorită propriilor greșeli strategice, începând cu deciziile eronate luate când Bulgaria a atacat Turtucaia. Un general francez, Henri Berthelot, a fost cel care instruit armata română, după înfrângerile catastrofale din 1916. În 1940, când a pierdut o parte din Transilvania, Basarabia și Cadrilaterul, România era complet singură. Un studiu publicat la 24 februarie și realizat de Centrul pentru Promovarea Participării și Democrației din SNSPA ( CPD) arată că 27% din cei chestionați consideră că NATO nu ar ajuta România în cazul unui atac și că Rusia este mai puternică decât NATO. AUR preia exact această retorică. Dan Sultănescu, directorul de cercetare al CPD SNSPA, confirmă că nivelul încrederii românilor în autorii occidentali rămâne ridicat. 2 din 3 români au încredere în Vest și resping Rusia, si doar 15% susțin „modelul estic”. Totuși, peste un sfert dintre români (27%) au ajuns sa considere integrarea României în NATO și UE „o greșeală”. La 21 ianuarie, Rusia a cerut României și Bulgariei să iasă din NATO. AUR vrea să paralizeze Capitala Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) organizează duminică, începând cu ora 14,00, o acţiune de protest în Piaţa Universităţii din Capitală, miting îndreptat „împotriva regimului Iohannis”. AUR susține că tot duminică, începând cu ora 10:00, un marș auto va porni din Ploiești spre București. După ce se vor strânge în Piața Universității, manifestanții vor pleca la Palatul Cotroceni. Citește și: În plină invazie rusă asupra Ucrainei, George Simion vrea să paralizeze Bucureștiul. Mitingul AUR, promovat de Sputnik „Înainte mergeam cu autocarele, da amu ne-o rugat George (Simion, n.r.) să mergem cu maşinile mici, ca să fim cât mai mulţi şi să blocăm cât mai multe artere în Bucureşti”, a declarat unul dintre organizatorii AUR Maramureş, citat de Libertatea. Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Șeful NATO îi cere lui Putin să oprească războiul Captură video Twitter Jens Stoltenberg
Internațional

Reacția NATO după invazia Ucrainei

Reacția NATO după invazia Ucrainei: Ne vom apăra aliații. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat atacul „îngrozitor al Rusiei asupra Ucrainei”, relatează BBC News. Reacția NATO după invazia Ucrainei: Vom lua măsurile necesare pentru a asigura securitatea aliaților Jens Stoltenberg a subliniat că este „complet nejustificat și neprovocat”. NATO a condamnat decizia Belarusului de a „înlesni” atacul Rusiei asupra Ucrainei. „Este un act de agresiune împotriva unei țări pașnice, independente”, este „o violare a legilor internaționale”, a arătat Jens Stoltenberg. „NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea și apărarea tuturor aliaților”, a transmis Stoltenberg. Citește și: VIDEO Discursul lui Putin care a declanșat invadarea Ucrainei, delir: Aliații NATO sprijină „neonaziștii” din Ucraina. În Donbass e „genocid” ? LIVE at +- 12:00 CET?️Press briefing after extraordinary meeting of the North Atlantic Council on #Russia’s unprovoked and unjustified attack on #Ukraine.? @NATO HQ, Brussels https://t.co/toYTx6ecME— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) February 24, 2022 Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră