sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: alerta

14 articole
Internațional

Explozii raportate lângă centrala nucleară Zaporojie

Explozii raportate lângă centrala nucleară Zaporojie. Observatorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) au raportat duminică seară explozii puternice și focuri de mitralieră în apropierea centralei nucleare din Zaporojie, aflată sub ocupație rusă. Explozii raportate lângă centrala nucleară Zaporojie Atacurile reprezintă o nouă amenințare la adresa siguranței nucleare, conform unui comunicat oficial al organizației. Citește și: Bolojan susține că este nevoie disperată de eliminarea risipei bugetare: Riscăm să intrăm în incapacitate de plată Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a subliniat că atacurile din zona centralei Zaporojie reprezintă un pericol grav pentru siguranța nucleară. Două detonații puternice au fost auzite duminică după-amiază, provenind din afara perimetrului uzinei. A fost raportat un incendiu pe acoperișul centrului de antrenament al uzinei, cauzat de o dronă prăbușită. Intensificarea activităților militare în jurul centralei Observatorii internaționali au raportat o creștere semnificativă a activității militare în zona uzinei, ocupată de Rusia din martie 2022. Centrala, care este cea mai mare din Europa, are șase reactoare și este operată de personal ucrainean sub supraveghere rusă. Deși centrala se află în conservare și nu generează energie, activitățile militare cresc riscul unui incident nuclear. Apelul AIEA: "Reținere maximă" În fața escaladării situației, directorul Rafael Grossi a cerut tuturor părților implicate să manifeste reținere maximă pentru a preveni un dezastru nuclear. "Un atac împotriva oricărei centrale nucleare este complet inacceptabil", a declarat Grossi. Rusia acuză Ucraina Ministerul Apărării al Rusiei a afirmat că apărarea sa antiaeriană a doborât cinci drone ucrainene care ar fi încercat să atace centrala și orașul Energodar. Potrivit autorităților ruse, dronele au fost anihilate fără a produce victime sau daune majore. Totuși, explozia unei drone a provocat un incendiu pe acoperișul centrului de antrenament, conform comunicatului rusesc. Situația radiologică Conform Ministerului Apărării rus, situația radiologică din zonă este normală, iar incendiul provocat de atacul cu drone a fost stins rapid. Cu toate acestea, atacurile în jurul unei centrale nucleare active continuă să reprezinte un risc major. Tensiuni crescute și riscuri nucleare Exploziile și atacurile cu drone din jurul centralei Zaporojie subliniază fragilitatea situației de securitate nucleară în contextul războiului din Ucraina. Apelurile internaționale pentru de-escaladare și protecția infrastructurii nucleare rămân prioritare pentru prevenirea unui dezastru.

Explozii raportate lângă centrala nucleară Zaporojie (sursa: Facebook/International Atomic Energy Agency)
Atacul din Germania alertează țările europene (sursa: Facebook/Wiener Polizei)
Internațional

Atacul din Germania alertează țările europene

Atacul din Germania alertează țările europene. După atacul de vineri din Magdeburg, Germania, soldat cu cinci morți și peste 200 de răniți, mai multe țări europene iau măsuri pentru sporirea securității, în special în locurile aglomerate precum târgurile de Crăciun. Atacul din Germania alertează țările europene În capitala Austriei, Viena, autoritățile au decis să mărească prezența poliției în târgurile de Crăciun. Decizia vine ca răspuns la atacul din Germania, deși nu există o amenințare specifică pentru Austria. Citește și: Un banal inspector vamal, care a lucrat la frontiera cu Ucraina, prins de agenția de integritate cu o avere nejustificată de peste 160.000 de euro „Din cauza incidentului de la Magdeburg, care nu are nicio legătură cu Austria, a fost luată decizia de a intensifica prezența poliției începând de sâmbătă”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, David Pawlik. Autoritățile austriece colaborează îndeaproape cu cele germane pentru prevenirea unor posibile amenințări. De asemenea, măsuri similare au fost luate în alte provincii ale Austriei, unde s-a intensificat securitatea în zonele aglomerate. Amintirea atacului din 2020 din Austria Măsurile de securitate crescute din Austria sunt motivate și de atacul din noiembrie 2020, când un simpatizant al grupării Stat Islamic a împușcat mortal patru persoane și a rănit alte 23 în centrul Vienei. Ulterior, Austria a adoptat o lege antiteroristă controversată, care permite supraveghere extinsă pentru a preveni astfel de incidente. Italia sporește măsurile de securitate Italia se alătură țărilor care intensifică securitatea în urma incidentului din Germania. Conform unei circulare a poliției, măsurile includ supravegherea suplimentară a siturilor turistice, comerciale și a târgurilor de Crăciun din toată țara. Ordinul vizează și alte zone sensibile sau considerate cu risc ridicat. În plus, autoritățile italiene au intensificat activitățile de investigare pentru a preveni eventualele atacuri, concentrându-se pe locurile care găzduiesc evenimente de divertisment și obiectivele considerate vulnerabile. Europa, în alertă de Crăciun După atacul tragic din Magdeburg, Europa se mobilizează pentru a asigura securitatea cetățenilor în perioada sărbătorilor. Măsurile adoptate de Austria și Italia reflectă o preocupare sporită pentru protecția locurilor publice aglomerate, în contextul unor amintiri dureroase ale atacurilor teroriste din trecut.

Nordul județului Tulcea, sub alertă aeriană (sursa: Facebook/Forţele Aeriene Române)
Economie

Nordul județului Tulcea, sub alertă aeriană

Nordul județului Tulcea, sub alertă aeriană. Zona de nord a județului Tulcea a fost pusă sub alertă aeriană după ce, duminică seara, grupuri de drone au fost detectate îndreptându-se către spațiul aerian ucrainean, în apropierea graniței României. Nordul județului Tulcea, sub alertă aeriană Ministerul Apărării a informat că atacurile aeriene lansate de forțele armate ruse au vizat infrastructura civilă și obiective din Ucraina, aproape de frontiera fluvială cu România. Citește și: Un nou nivel istoric al datoriei publice: 52,7% din PIB. Doar în opt luni de guvernare Ciolacu ea a crescut cu 102,58 miliarde de lei Centrul Național Militar de Comandă a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) în jurul orei 23:34 despre necesitatea instituirii alertei aeriene în nordul județului Tulcea. Intervenția Forțelor Aeriene Române Pentru monitorizarea spațiului aerian, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, aflate în serviciul de luptă Poliție Aeriană, au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea. După ce alerta a fost ridicată în jurul orei 00:45, aeronavele F-16 s-au întors pe aerodromul de bază. Monitorizarea și măsurile de securitate Sistemul de supraveghere radar al României a monitorizat continuu situația, fără a detecta pătrunderea vreunui vehicul aerian în spațiul național. Începând de luni dimineață, forțele MApN vor desfășura cercetări în zonele din apropierea obiectivelor atacate pentru a depista eventuale impacturi sau resturi ale dronelor implicate. România în contact cu structurile aliate Ministerul Apărării Naționale informează constant structurile aliate despre evoluția situației și rămâne în contact permanent cu acestea. MApN reiterează condamnarea fermă a atacurilor rusești asupra infrastructurii civile ucrainene, pe care le consideră nejustificate și în contradicție cu normele de drept internațional.

Alertă de precipitații în nordul Moldovei (sursa: Facebook/Ministerul Mediului - România)
Eveniment

Alertă de precipitații în nordul Moldovei

Alertă de precipitații în nordul Moldovei. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat, duminică, într-o intervenţie la Antena 3, că autorităţile rămân în alertă şi a avertizat că ploile vor urca cel mai probabil în zona de nord a Moldovei, spre Iaşi, Botoşani, Suceava. Alertă de precipitații în nordul Moldovei Oficialul a menţionat că în judeţul Galaţi pericolul a trecut, având în vedere că apele au început să se retragă, iar precipitaţiile anunţate de acum încolo vor fi mai reduse cantitativ, dar a precizat că autorităţile trebuie să rămână în continuare pe poziţii pentru a ajuta sinistraţii cu tot ceea ce este necesar. Citește și: VIDEO Cămașa albă a premierului Ciolacu, impecabilă, fără un strop de noroi, după vizita în satele inundate. Cizmele noi, de cauciuc, neatinse "Monitorizăm cu atenţie ce se întâmplă şi mai spre nord, pentru că aceste precipitaţii vor urca cel mai probabil în judeţul Iaşi, în judeţul Botoşani, e posibil să avem zone afectate şi la Suceava şi Neamţ. (...) Noi suntem în alertă, suntem extrem de precauţi şi suntem alături de oameni. Deocamdată, judeţul Galaţi este în afara oricărui pericol. Aşteptăm precipitaţii de 10, maximum 15 litri pe metrul pătrat la noapte, apa a scăzut considerabil în foarte multe din localităţi", a spus Mircea Fechet. Autoritățile dau asigurări Ministrul a asigurat că autorităţile fac tot posibilul pentru a sprijini cetăţenii afectaţi, accentuând faptul că lucrurile trebuie prioritizate. "Ce ne interesează în acest moment este să nu se producă şi alte tragedii. Dacă cei de la electricitate, de la compania de distribuţie spun că deocamdată nu pot să pună în siguranţă aceste reţele, sunt convins că toată lumea face tot ceea ce e omeneşte posibil. Important e ca oamenii să aibă apă potabilă şi alimente, important este să aibă unde să doarmă în această noapte, important este, pe măsură ce apele se retrag, să-i sprijinim să elibereze gospodăriile de apă şi de mâl, pentru că de aici încolo urmează o perioadă foarte grea", a subliniat Fechet. Ministrul Mircea Fechet a mers, duminică, în mai multe localităţi afectate de inundaţii din judeţele Galaţi şi Vaslui. El a vizitat localităţile Cudalbi şi Valea Mărului (judeţul Galaţi), după care s-a deplasat la Murgeni şi Zorleni (judeţul Vaslui). Fechet a fost însoţit de specialişti din cadrul Administraţiei Naţionale Apele Române şi Administraţiilor Bazinale de Apă Prut-Bârlad şi Siret.

Alertă de megacutremur apocaliptic în Japonia (sursa: Guvernul Japoniei)
Eveniment

Alertă de megacutremur apocaliptic în Japonia

Alertă de megacutremur apocaliptic în Japonia. Japonia a emis pentru prima dată un avertisment cu privire la un risc crescut de producere a unui "mega cutremur". Alertă de megacutremur apocaliptic în Japonia Avertismentul autorităților vine în urma seismului puternic, cu magnitudinea 7.1, înregistrat joi la marginea unei zone de subducţie instabile care se întinde de-a lungul coastei Pacificului, cunoscută sub numele de Nankai Trough. Citește și: VIDEO Chiar și pesediștii sunt șocați după ce Ciolacu a spus „malsprasi” și se îndoiesc că poate susține un discurs de președinte Naoshi Hirata, şeful unui organism consultativ al Agenţiei Meteorologice Japoneze (JMA) a declarat că probabilitatea de producere a unui seism major de-a lungul Nankai Trough după un cutremur cu magnitudinea 7,1 a crescut acum "de câteva ori". Seismele cu o magnitudine mai mare de 8 sunt considerate "mega cutremure". Japonia estimează că următorul mega-cutremur din Nankai Trough ar putea ajunge chiar până la magnitudinea 9,1. Profesorul Naoshi Hirata de la Universitatea din Tokyo a declarat într-o conferinţă de presă că locuitorii din zonele care ar fi afectate de un astfel de dezastru ar trebui să-şi revizuiască procedurile de evacuare şi să rămână vigilenţi timp de o săptămână. Scenariu sumbru Un posibil dezastru provocat de un mega cutremur şi de un tsunami în Nankai Trough ar putea ucide sute de mii de persoane şi ar cauza Japoniei pagube în valoare de un trilion de dolari. Tsunami-uri de până la 30 de metri ar putea ajunge pe coastele Japoniei de la Pacific în câteva minute după cutremur. Împreună cu alunecările de teren şi incendiile, dezastrul ar putea cauza moartea a până la 323.000 de persoane şi distrugerea a 2,38 milioane de clădiri, forţând aproape 10 milioane de supravieţuitori să părăsească zonele afectate. Daunele economice ar putea ajunge până la 220 de trilioane de yeni (1,50 trilioane de dolari), sau peste o treime din PIB-ul anual al Japoniei, cu impacturi de lungă durată asupra infrastructurii şi a lanţurilor de aprovizionare pentru centrele industriale de pe coastă care produc automobile şi alte produse japoneze esenţiale.

Obiect în flăcări peste munții României (sursa: Facebook/Salvamont Romania-Dispeceratul National Salvamont)
Eveniment

Obiect în flăcări peste munții României

Obiect în flăcări peste munții României. Salvamontiştii din judeţele Gorj şi Hunedoara au fost alertaţi, marţi seara, după ce pe cer a fost observat un obiect luminos ce părea, iniţial, un avion care ar avea probleme tehnice, potrivit informaţiilor postate pe pagina de Facebook a Salvamont România. Obiect în flăcări peste munții României "Un meteorit a pus în stare de alerta salvamontiştii din Hunedoara şi Gorj. După ce, în zona Lupeni - Uricani, pe cer a fost observată o lumină puternică, cu flacără şi zgomot, care s-a deplasat în mare viteza către sud, la mica distanţă peste creasta masivului Vâlcan, salvamontiştii aflaţi în tura operativă în bazele Salvamont Hunedoara şi Salvamont Gorj au intrat în alertă, prima supoziţie fiind un avion cu probleme", se arată în postare. Conform aceleiaşi surse, situaţia era iniţial incertă, deoarece nu existau apeluri la 112 cu privire la eveniment şi nici nu era declanşată o alertă de aeronavă cu probleme sau prăbuşită. Citește și: EXCLUSIV Azilul fără canalizare din Voluntari funcționa în casa unuia dintre fondatorii Scorseze Security, companie de pază care a primit zeci de contracte publice "Informaţii şi imagini ulterioare le-au permis salvamontiştilor să îşi dea seama că este vorba de un meteorit care a urmat o traiectorie către SSE , pe linia Stăneşti - Târgu Jiu - Târgu Cărbuneşti. Informaţii care vor apărea în orele următoare ne vor confirma dacă acesta s-a prăbuşit în România sau chiar a avut altitudine şi viteză suficientă să ajungă în Bulgaria sau Serbia", se mai precizează în postare.

Flota rusă din Pacific, alertă maximă (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Flota rusă din Pacific, alertă maximă

Flota rusă din Pacific, alertă maximă. Rusia şi-a plasat vineri Flota din Pacific în stare de alertă maximă de luptă în vederea unor exerciţii menite să îi sporească capacitatea de respingere a unei agresiuni, conform unui anunţ al ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, exerciţii ce intervin într-un context de apropiere a Moscovei de Beijing şi de tensiuni cu Occidentul. Flota rusă din Pacific, alertă maximă "Astăzi, la ora 09:00 (ora Vladivostokului, 23:00 GMT joi), întreaga Flotă din Pacific a fost pusă în stare de alertă maximă de luptă", la ordinul preşedintelui Vladimir Putin, a declarat Şoigu în cursul unei reuniuni cu oficiali din domeniul apărării. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Ministrul a precizat că principalul obiectiv al acestor exerciţii este "creşterea capacităţii forţelor armate ruse de a respinge agresiunea unui potenţial inamic de pe mări şi oceane". Flota rusă din Pacific, cu baza la Vladivostok, în Extremul Orient, va lucra "în termene scurte" la antrenamente de luptă în zone maritime "apropiate şi îndepărtate", a indicat ministrul rus al Apărării, adăugând că la exerciţii participă Forţele aerospaţiale şi unităţi de sprijin. Dispută cu Japonia pentru Kurile În cursul acestor exerciţii, Flota rusă din Pacific se va antrena "să respingă atacuri aeriene masive", "să caute şi distrugă submarine", precum şi să efectueze tiruri cu torpile, tunuri şi rachete, a enumerat Şoigu. "Este necesar să fie exersate acţiuni care să împiedice desfăşurarea unor forţe inamice într-o zonă operaţională majoră din Pacific, în partea sudică a Mării Ohoţk, şi să fie respinsă debarcarea sa în Kurilele de Sud şi în insula Sahalin", a subliniat el. În acest context, trebuie amintită disputa legată de cele patru insule din arhipelagul Kurilelor de Sud, a căror suveranitate este revendicată de Japonia, care a împiedicat până în prezent semnarea unui tratat de pace între Moscova şi Tokyo, după cel de-al Doilea Război Mondial. Omologul chinez al lui Șoigu, în Rusia Amiralul Nikolai Evmenov, comandantul întregii flote ruse, va avea responsabilitatea de a superviza aceste exerciţii, a precizat Şoigu, care a ordonat ca, în cursul manevrelor, unităţile să folosească noi tipuri de acţiuni, în conformitate cu dezvoltarea şi armamentul modern deţinut de inamic. Şeful Statului Major General al Forţelor armate ruse, generalul Valeri Gherasimov, a declarat că exerciţiile Flotei din Pacific se vor desfăşura în trei etape, prima dintre ele fiind trecerea sa în stare de alertă de luptă. Citește și: Conferința „Platforma Crimeea” de la București a provocat o reacție la Kremlin: purtătorul de cuvânt al lui Putin spune că Rusia nu va permite ca Marea Neagră să fie controlată de NATO În cea de-a doua etapă, a adăugat el, navele vor fi desfăşurate în zona de manevră, iar în cea de-a treia şi ultimă fază vor avea loc antrenamente de tragere la ţintă şi alte acţiuni. Comandamentul militar rus nu a precizat durata acestor exerciţii ale Flotei Rusiei din Pacific. Anunţul privind lansarea manevrelor intervine în timp ce Beijingul, care desfăşoară cu regularitate exerciţii militare comune cu armata rusă, a anunţat vineri vizita în Rusia a ministrului chinez al Apărării, între 16 şi 19 aprilie.

Rusia, armă nucleară tactică în Ucraina (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Rusia, armă nucleară tactică în Ucraina

Rusia, armă nucleară tactică în Ucraina. Statele Unite au devenit în ultimele luni "tot mai preocupate" de eventualitatea unei lovituri nucleare ruseşti în războiul din Ucraina, a declarat miercuri un consilier al Casei Albe, în timp ce MAE de la Moscova a asigurat că "principala prioritate" a Rusiei este evitarea unui război între puterile nucleare ce ar avea "consencinţe catastrofice". Rusia, armă nucleară tactică în Ucraina "Monitorizăm acest lucru cât putem de bine", a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA. Responsabilul american a avut această reacţie după ce i-a fost adresată o întrebare referitoare la o relatare a ziarului The New York Times, care a scris miercuri, citând responsabili americani anonimi, că ofiţeri de rang înalt din armata rusă au discutat recent despre posibilitatea folosirii unei arme nucleare tactice în Ucraina. Rusia deţine circa 2.000 de astfel de arme, care au putere mai redusă decât armele nucleare strategice şi sunt destinate folosirii în principal pe câmpul de luptă. Conform aceloraşi surse, preşedintele rus Vladimir Putin nu a participat la respectivele discuţii şi nici nu au fost observate indicii că Rusia ar pregăti folosirea unei arme nucleare tactice în războiul contra Ucrainei, unde din luna septembrie armata rusă pierde teren în faţa contraofensivelor ucrainene. Șantajul Rusiei: Dăm nucleara dacă ne presați De partea sa, MAE rus a transmis miercuri într-un comunicat că "în situaţia dificilă şi turbulentă pe care o traversăm, care este rezultatul acţiunilor iresponsabile şi obraznice menite să submineze securitatea noastră naţională, principala prioritate (a Rusiei) este prevenirea unei confruntări între puteri nucleare". Rusia îndeamnă celelalte ţări dotate cu arme nucleare să "rezolve această sarcină prioritară" punând capăt "tentativelor periculoase de a interfera cu interesele vitale ale altora". Dacă ţările occidentale care ajută Ucraina continuă "să se menţină în pragul unui conflict armat direct (cu Moscova) şi să încurajeze provocările cu arme de distrugere în masă", aceasta ar putea avea "consecinţe catastrofice", adaugă diplomaţia rusă. "Rusia rămâne ghidată de principiul conform căruia un război nuclear, în care nu poate exista învingător, este inadmisibil şi nu trebuie să izbucnească niciodată", subliniază MAE rus. Totuşi, acesta aminteşte că doctrina nucleară a Moscovei prevede recurgerea "strict defensivă" la arma atomică în caz de atac asupra Rusiei cu arme de distrugere în masă ori în caz de agresiune cu arme convenţionale ce "ameninţă însăşi existenţa statului" rus. Trash talk de la Medvedev Tot miercuri, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a susţinut că "în Occident, la nivel oficial şi în mass-media se exagerează premeditat tema armelor nucleare". El a adăugat că Moscova nu are nicio intenţie să participe la astfel de discuţii "foarte iresponsabile". Citește și: Amenințări de o gravitate fără precedent de la Moscova: „Doar victoria Rusiei garantează evitarea conflictului nuclear mondial”. Suedia și Finlanda acceptă instalații nucleare NATO Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a scris marţi pe Telegram că în condiţiile în care obiectivul declarat al Ucrainei constă în recăpătarea controlului asupra tuturor teritoriilor "care înainte îi aparţineau", adică pierderea de către Rusia a teritoriilor ucrainene pe care le-a anexat, aceasta este o ameninţare la adresa Rusiei, care în acest caz ar fi îndreptăţită să aplice "punctul 19 din Bazele Politicii Statale în Materie de Descurajare Nucleară". Prin urmare, a estimat fostul preşedinte rus, un asemenea scenariu al folosirii armelor nucleare poate fi evitat dacă Rusia îşi atinge obiectivele în Ucraina.

NATO așteaptă oricând mutări rusești disperate (sursa: Facebook/NATO)
Internațional

NATO așteaptă oricând mutări rusești disperate

NATO așteaptă oricând mutări rusești disperate. Premierul norvegian Jonas Gahr Store a anunţat luni că ţara sa va trece la un nivel mai ridicat de alertă militară, deşi nu a detectat nicio ameninţare directă, potrivit tu.no. NATO așteaptă oricând mutări rusești disperate Norvegia, ţară membră NATO şi vecină cu Rusia în zona arctică, va aplica măsura începând de marţi. Store a precizat că "nu avem astăzi niciun motiv să credem că Rusia doreşte să atragă Norvegia sau altă ţară direct în război, dar războiul din Ucraina impune ca toate ţările din NATO să fie mai atente". "Tensiunile mai ridicate ne expun mai mult la ameninţări, operaţiuni de spionaj şi campanii de influenţă. (...) Este cea mai gravă situaţie de securitate din ultimele decenii", a adăugat el într-o conferinţă de presă. Norvegia este în prezent cel mai mare exportator de gaze naturale către Uniunea Europeană, furnizând aproximativ un sfert din importurile europene respective după scăderea livrărilor din Rusia. Forţele armate norvegiene au fost desfăşurate pentru paza platformelor petroliere şi gaziere maritime după exploziile care au avariat în septembrie gazoductele Nord Stream din Marea Baltică. Norvegia beneficiază de sprijin din partea marinelor militare ale Regatului Unit, Franţei şi Germaniei. Exporturile de petrol rusesc scad În același timp, producţia şi exporturile de petrol ale Rusiei au scăzut uşor în octombrie, a anunţat luni publicaţia rusă de afaceri Kommersant, care estimează că declinul producţiei va continua în urma embargoului UE aşteptat la începutul lunii decembrie. Până acum, producţia de petrol a Rusiei s-a dovedit rezilientă în contextul sancţiunilor occidentale impuse după invadarea Ucrainei, dar statele membre ale Uniunii Europene, principalii consumatori de ţiţei rusesc timp de decenii, nu îl vor mai achiziţiona din 5 decembrie, în urma embargoului care va fi impus de blocul comunitar. Citește și: Putin a schimbat abordarea diplomatică după pierderile grele suferite în Ucraina: nu mai vrea să negocieze cu Kievul, ci cu Washingtonul, care îi „dictează” lui Zelenski Citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, Kommersant susţine că producţia de petrol a Rusiei în octombrie s-a situat la 1,47 milioane tone pe zi, echivalentul a 10,78 milioane barili pe zi (bpd), în scădere faţă de nivelul din septembrie, de 10,8 milioane bpd, anunţat săptămâna trecută de Oficiul de Statistică din Rusia (Rosstat). De asemenea, exporturile Rusiei de petrol pe mare şi prin conducte au scăzut cu 2% din septembrie, la aproximativ 640.000 tone pe zi (4,7 milioane bpd), susţine publicaţia rusă. Unul dintre motive îl reprezintă colapsul producţiei la proiectul offshore Sakhalin 1, abandonat de ExxonMobil după ce Rusia a invadat Ucraina.

Coreea de Nord, rachetă peste Japonia (sursa: KCNA)
Internațional

Coreea de Nord, rachetă peste Japonia

Coreea de Nord, rachetă peste Japonia. Statele Unite s-au consultat cu Japonia şi Coreea de Sud în vederea unui răspuns "solid" la lansarea unei rachete balistice nord-coreene care a survolat marţi Japonia, a anunţat Casa Albă, citată de France Presse. Coreea de Nord, rachetă peste Japonia Consilierul american pentru securitate naţională, Jack Sullivan, a discutat separat cu omologii săi sud-coreean şi japonez pentru a elabora un răspuns "internaţional adecvat şi solid". El a reafirmat "angajamentul ferm" al Statelor Unite pentru apărarea Japoniei şi Coreei de Sud, a precizat purtătorul său de cuvânt Adrienne Watson într-un comunicat. Citește și: Cum încearcă Putin să își mascheze eșecul militar din estul și sudul Ucrainei: Kremlinul va fixa granițele regiunilor anexate după noi „consultări” cu populația locală Această lansare a unei rachete balistice cu rază medie de acţiune care a survolat Japonia este o premieră după 2017 şi constituie o escaladare în campania intensivă de teste de armament desfăşurată de Phenian. Armata sud-coreeană a declarat că a detectat acest tir de rachetă balistică ce a zburat pe o distanţă de aproximativ 4.500 km la o altitudine de 970 km (mai sus decât Stația Spațială Internațională), survolând arhipelagul japonez în direcţia est. Într-un alt comunicat, comandamentul american pentru regiunea Asia-Pacific a condamnat lansarea, spunând că "angajamentele Washingtonului pentru apărarea Japoniei şi a Coreei rămân neclintite". Vremurile bune ale lui Trump "Statele Unite condamnă aceste acţiuni şi cheamă RPDC să se abţină de la orice alte acte ilegale şi destabilizatoare", a declarat comandamentul într-un comunicat, folosind abrevierea oficială pentru Coreea de Nord. Ultima lansare de rachetă a Phenianului deasupra Japoniei datează din 2017, la apogeul unei perioade de "foc şi furie" în care liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american de atunci Donald Trump s-au insultat reciproc. Tokyo a activat marţi în mod neobişnuit sistemul de avertizare împotriva rachetelor în ţară şi a cerut evacuarea populaţiei afectate.

Sabotorul securității cibernetice aviatice, alertă aeroportuară (sursa: Facebook/AACR)
Investigații

Sabotorul securității cibernetice aviatice, alertă aeroportuară

Sabotorul securității cibernetice aviatice, alertă aeroportuară. Nicolae Stoica, directorul Autorității Aeronauticile Civile Române (AACR), le-a cerut aeroporturilor din întreaga țară să protejeze sistemele informatice împotriva atacurilor cibernetice, în contextul războiului ruso-ucrainean. Totodată, Nicolae Stoica le-a mai cerut operatorilor aeroportuali să "descurajeze" evetualele proteste ce ar putea fi organizate în zonele publice ale aeroporturilor sau în vecinătatea acestora. Sabotorul securității cibernetice aviatice, alertă aeroportuară Stoica, însă, a fost inclusiv în atenția Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condus de președintele Klaus Iohannis. Care a transmis că desființarea structurii de securitate cibernetică din AACR, măsura luată de Nicolae Stoica, ar putea să "potențeze riscul de materializarea a unor atacuri cibernetice". Dar nu s-a luat nici o măsură pentru a se remedia situația. Citește și: Ministrul Grindeanu l-a păstrat în funcție pe Nicolae Stoica, „groparul” securității cibernetice a aviației civile Pe 24 februarie, la scurt timp după ce Rusia a atacat Ucraina din ordinul președintelui rus Vladimir Putin, Nicolae Stoica a conștientizat că aviația civilă românească este la pământ în cazul unor eventuale atacuri cibernetice. Culmea, în urmă cu un an de zile, același director a decis desființarea ilegală a structurii de securitate cibernetică și concedierea specialiștilor din AACR, pentru a economisi anual în jur de aproximativ 600.000 de lei. Echivalentul salariului său anual. Stoica, contrazis de patru instituții Directorul Nicolae Stoica susține că a desființat structura de securitate cibernetică pentru că instituția pe care o conduce nu are atribuții în acest sens. Culmea, patru instituții îl contrazic: Consiliul Suprem de Apărare al Țării, Serviciul Român de Informații, Ministerul Transporturilor și Directoratul Național de Securitate Cibernetică. Citește și: EXCLUSIV Șeful Aviației Civile, Nicolae Stoica, confirmă dezvăluirile Defapt.ro: i-a cerut mii de euro unui subordonat detașat în străinătate Mai mult, structura de securitate cibernetică "CERT-AV-RO" a Autorității Aeronautice Civile Române era certificată și recunoscută la nivel internațional. Ba chiar a fost prima entitate din România certificată de Universitatea Carneggie-Mellon din Statele Unite ale Americii, cu mult înainte de a fi certificat actual Directorat Național de Securitate Cibernetică CERT-RO. Ulterior, cele două structuri au colaborat îndeaproape. Conducerea CERT-RO a explicat că "din punct de vedere funcțional și logic, CERT-AV-RO era poziționat în rețeaua piramidală de instituții responsabile și centre de tip CERT, având în aria de acoperire și constituență sectorul aviației civile". Acum, securitatea cibernetică e bună În contextul războiului ruso-ucrainean, directorul Nicolae Stoica a transmis o notă "urgentă" către toate aeroporturile din țară. Prin care a cerut să se acorde o "atenție sporită" măsurilor de securitate implementate la nivel aeroporturilor civile, dar și să ofere protecție informațiilor critice. "Este necesară intensificarea atenției acordate măsurilor de protecție a datelor și sistemelor de tehnologie a informației și comunicațiilor critice împotriva unor atacuri cibernetice și a managementului incidentelor de securitate cibernetică care afectează datele și sistemele de tehnologie a informației și comunicațiilor critice, prin măsuri corespunzătoare, care să asigure detecția, răspunsul, diminuarea/blocarea, recuperarea, remedierea și raportarea", se menționează în documentul semnat de Nicolae Stoica. Citește și: În sfârșit, România și-a închis spațiul aerian pentru aeronavele rusești Totodată, AACR încurajează să fie luate în considerare recomandările cuprinse în Ghidul pentru implementarea prevederilor Regulamentului (UE) 2019/1583 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2015/1998 de stabilire a măsurilor detaliate de implementare a standardelor de bază comune din domeniul securității aviației civile în ceea ce privește măsurile de securitate cibernetică și ale capitolului 14 din Programul Național de Securitate Aeronautică transmise de către AACR către operatorii aeroportuari. Fără proteste în preajma aeroporturilor Șeful AACR le-a cerut negru pe alb tuturor operatorilor aeroportuali, adică șefilor de aeroporturi civile, să sporească atenția acordată măsurilor de securitate din zonele publice ale aeroporturilor. Documentul AACR care prevede măsuri de securitate cibernetică (sursa: defapt.ro) "O atenție deosebită ar trebui acordată descurajării și gestionării eventualelor proteste ce ar putea fi organizate în zonele publice ale aeroporturilor sau în vecinătatea acestora. Acest aspect este de interes sporit pentru aeroporturile care sunt asociate cu obiective militare sau sunt în proximitatea unor astfel de obiective. În acest sens AACR – DSA a transmis către responsabilul de securitate desemnat un ghid", a mai cerut șeful AACR.

Forțele nucleare, alertă sporită de luptă (sursa: mil.ru)
Internațional

Forțele nucleare, alertă sporită de luptă

Forțele nucleare, alertă sporită de luptă. Ministerul Apărării din Rusia a anunţat luni că a plasat forţele de descurajare în alertă sporită de luptă. Măsura este în acord cu un ordin dat duminică de preşedintele rus Vladimir Putin, dar şi în contextul negocierilor de pace de la graniţa Belarusului între delegaţiile ucraineană şi rusă, relatează DPA şi Reuters. Forțele nucleare, alertă sporită de luptă Ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Şoigu, l-a informat pe preşedintele Vladimir Putin de această decizie, care implică forţele de rachete strategice, Flota Nordică şi Flota din Pacific şi forţele aviatice cu rază lungă de acţiune, conform unui comunicat al ministerului. Citește și: VIDEO Harkov, atacat sălbatic de forțele ruse. Foarte multe victime civile: zeci de morți și sute de răniți. Imagini înfiorătoare Duminică, Putin a avansat perspectiva unei escaladări nucleare cu Occidentul în privinţa Ucrainei, dând ordin ca "armele de descurajare" ale Rusiei, care includ şi arme nucleare, să fie puse în alertă specială. Putin a invocat ceea ce el a numit afirmaţiile agresive ale liderilor din NATO şi sancţiunile economice occidentale împotriva Moscovei. Decizia a fost condamnată de Occident, SUA spunând că este o escaladare.

SUA reacționează după ce Putin a pus în alertă forțele nucleare Foto: US Air Force
Internațional

SUA reacționează după ce Putin

Oficialii SUA reacționează după ce Putin a pus în alertă forțele nucleare. Președintele rus Vladimir Putin „produce amenințări care nu există”, a denunțat duminică purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, la scurt timp după ce Moscova a anunțat că pune în alertă „forța de descurajare” a armatei ruse, care poate include o componentă nucleară. „Avem capacitatea de a ne apăra”, a mai spus Psaki. SUA reacționează după ce Putin a pus în alertă forțele nucleare „Acesta este un tipar repetat pe care l-am văzut de la președintele Putin în timpul acestui conflict, care constă în fabricarea de amenințări care nu există pentru a justifica continuarea unei agresiuni”, a denunțat Jen Psaki. „Niciun moment Rusia nu a fost ameninţată de NATO sau Ucraina (…) Vom rezista la asta. Avem capacitatea de a ne apăra”, a adăugat ea. Ordinul președintelui Vladimir Putin de a pune în alertă maximă forțele de descurajare ale Rusiei, care includ arme nucleare, este o escaladare inacceptabilă, a declarat duminică și ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, potrivit Reuters. Citește și: În timp ce Putin abandonează cadavrele soldaților, Ucraina lansează un site pentru ca ruşii să-şi găsească morţii „Înseamnă că președintele Putin continuă să escaladeze acest război într-un mod total inacceptabil și trebuie să continuăm să-i oprim acțiunile în cel mai puternic mod posibil”, a declarat Thomas-Greenfield, interviu pentru CBS „Face the Nation”. Putin, supărat de declarațiile agresive Vladimir Putin a ordonat ministrului Apărării, Serghei Șoigu, să ridice gradul de alertă pentru forțele nucleare, după ce el a acuzat „declarații agresive din partea țărilor NATO”. Putin a avertizat celelalte state să nu intervină în invazia care este în desfășurare în Ucraina, spunând că ar putea duce la „consecințe pe care nu le-au mai văzut”, scrie The Guardian. Președintele rus a poziționat rachete antiaeriene și alte sisteme avansate de rachete în Belarus și a desfășurat flota Rusiei în Marea Neagră pentru a încerca să prevină o intervenție a Occidentului în Ucraina. Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Guvernul mai poate impune restricții pe durata starii de alertă Foto: Inquam/ Octav Ganea
Politică

Guvernul mai poate impune restricții

Guvernul mai poate impune restricții pe durata stării de alertă, conform prevederilor din legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Și această lege a trecut prin filtrul CCR și o serie de articole au fost declarate neconstituționale. Însă Executivul deține încă puteri sporite în aceste zile. Totuși, mai mulți oficiali guvernamentali au declarat în ultimele zile că toate măsurile ar putea fi ridicate până la Paștele ortodox, adică la 24 aprilie. Guvernul mai poate impune restricții pe durata stării de alertă Iată ce restricții sunt încă la îndemâna Guvernului, pe perioada stării de alertă, potrivit legii 55/2020: Restrângerea sau interzicerea mitingurilor - o măsură care, oricum, a fost sfidată de protestatarii antivacciniști. Restrângerea sau interzicerea circulației persoanelor și vehiculelor în locurile și, după caz, în intervalele orare stabilite.Interzicerea ieșirii din zonele stabilite și, după caz, în intervalele orare stabilite sau instituirea carantinei asupra unor clădiri, localități sau zone geograficeLimitarea sau suspendarea pe durată determinată a activității unor instituții sau operatori economici Articolul 9 al acestei legi prevede că vânzătorii din farmacii sau alte spații comerciale poartă mască. Prevederea este în vigoare. La litera c a articolului 9 din legea 55/2020 se mai arată: „Purtarea măștilor de protecție de către client și respectarea normelor de distanțare la case de marcat sunt obligatorii”. Citește și: Putin a decis care este pretextul pe care-l va invoca pentru război: Nu vom invada Ucraina decât dacă suntem provocaţi să o facem Masca, impusă vânzătorilor Juriștii vor trebui să lămurească cum se mai aplică acest text, dacă CCR a decis că este neconstituțională OUG 192/2020, unde scria că: „Pe durata stării de alertă, prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi ministrului afacerilor interne se poate institui: a) obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă”. În plus, rămân valabile multe măsuri economic și administrative, inclusiv dreptul Executivului de a plafona prețurile. CCR a decis, azi, că uutoritățile nu mai pot impune masca în aer liber, iar angajatorii nu mai pot decide telemuncă fără acordul salariatului în starea de alertă. Curtea a declarat neconstituțională întreaga OUG 192/2020.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră