sâmbătă 22 martie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: alegeri prezidențiale

34 articole
Politică

Antonescu îl face mincinos pe Ciucu: „Minte. Nu a cerut Bolojan să candideze”

Crin Antonescu îl face mincinos pe prim-vicepreședintele PNL Ciprian Ciucu: „Minte. Nu a cerut Bolojan să candideze”, a spus candidatul PSD-PNL-UDMR. El a reacționat la o serie de comentarii făcute pe Facebook de Ciucu, în care acesta susținea că Bolojan nu a candidat la președinție datorită opoziției lui Marcel Ciolacu. Citește și: Guvernul împarte milioane pentru „promovarea imaginii externe” către un departament-fantomă condus de un penal, pensionar special Antonescu îl face mincinos pe Ciucu: „Nu a cerut Bolojan să candideze” „Uitaţi-vă: lucrurile sunt clare în legătură cu afirmaţia domnului Ciucu de ieri: ori domnul Ciucu minte, ori domnul Bolojan minte. Eu cred că domnul Ciucu minte. Nu a cerut domnul Bolojan să candideze, nu a respins domnul Ciolacu chestiunea asta, nici nu era în măsură s-o facă. Deci, să se lămurească cine minte. Cereţi-i părerea domnului Bolojan, eu asta vă spun. Eu ştiu doar că domnul Bolojan este cel care a venit şi în numele celorlalţi colegi, după aceea împreună cu ei a propus această candidatură a mea", a spus Crin Antonescu. Candidatul PSD-PNL-UDMR a părut însă iritat de întâlnirea dintre președintele interimar Ilie Bolojan și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, și el candidat la funcția de președinte al României. „Eu sunt un candidat. Domnul Bolojan este preşedinte interimar, se întâlneşte cu cine doreşte, în principal lideri de instituţii. N-am avut această întâlnire”, a spus Antonescu. Prim-vicepreşedintele PNL Ciprian Ciucu a scris într-un comentariu pe Facebook că Ilie Bolojan a ales să nu candideze la prezidenţiale deoarece liderul PSD, Marcel Ciolacu, s-ar fi opus unui astfel de scenariu şi "pentru a nu arunca guvernarea în aer într-un context internaţional foarte dificil".

Antonescu îl face mincinos pe Ciucu Foto: Inquam/Octav Ganea
Lasconi îl face fricos pe Coliban, care i-a cerut să se retragă Foto: Facebook
Politică

Lasconi îl face fricos pe Coliban, care i-a cerut să se retragă în favoarea lui Nicușor Dan

Elena Lasconi îl face fricos pe vicepreședintele USR Allen Coliban, care i-a cerut să se retragă din competiția la prezidențiale în favoarea lui Nicușor Dan. Într-o declarație făcută la Biroul Electoral Central, unde și-a depus candidatura la prezidențiale, Lasconi a mai afirmat că Allen Coliban a ajuns parlamentar datorită muncii ei. Citește și: Vicepreședinte USR îi sugerează lui Lasconi să-l susțină pe Nicușor Dan, pentru că ea s-a prăbușit în sondaje Lasconi îl face fricos pe Coliban, care i-a cerut să se retragă „România are nevoie în momentul de faţă de politicieni puternici, nu fricoşi. Cu un război la graniţe, nu ne permitem aşa ceva. Mai mult decât atât, nu ne permitem să avem trădători printre noi. Consider că democraţia e sănătoasă atunci când fiecare are dreptul să se exprime.  Astăzi, vă daţi seama, am primit cu mâhnire această veste pentru că nu ştiam de acea postare făcută de colegul Coliban. Aş vrea să nu uite că am avut o foarte mare responsabilitate în spatele meu şi am muncit enorm într-un moment în care USR-ul era în groapă. Să nu uităm asta. Iar colegul Coliban să nu uite faptul că datorită muncii mele şi a muncii colegilor din ţară el este în Parlamentul României. Este trist în aceste momente să vezi că eşti într-o competiţie, e ca şi cum ai alerga pe un culoar, şi cineva din familia ta, din echipa ta, îţi trage un glonţ în genunchi, că poate crede că altul este mai bun", a declarat Lasconi. „Eu am cerut următorul lucru: disciplină. Şi când spun disciplină nu mă gândesc la armată, mă gândesc la respectul faţă de vot, atât. Eu voi lupta până în ultima clipă”, a mai spus ea.

Antonescu despre Boc, acum 13 ani: drogat, maimuțoi, comunist Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Antonescu despre Boc, acum 13 ani: „Caraghios, seamănă cu Ali Comicul”

Ce spunea Crin Antonescu despre Emil Boc, acum 13 ani: „Caraghios, seamănă cu Ali Comicul” - o referire la ultimul purtător de cuvânt al regimului Saddam Hussein. Azi, Boc conduce campania lui Antonescu în Ardeal, deși cei doi au o lungă istorie de insulte extrem de personale. „Antonescu este, rămâne și va fi candidatul coaliției PNL-PSD-UDMR la funcție de președinte a României”, anunța Boc, la 12 februarie 2025.  Citește și: Cea mai mare minciună a lui Ciolacu s-a dizolvat: în 2024, investițiile nete în economie au căzut cu 4,9% față de 2023 - INS Antonescu despre Boc, acum 13 ani În 2011, liderul PNL, pe atunci aflat în opoziție, alături de PSD, spunea despre premierul Emil Boc: „La Ceușescu a fost tragic, până la urmă. La Boc o să fie comic. Domnul Boc își continuă festivalul de inconștiență, de iresponsabilitate – nu pot spune cinism, pentru că pentru asta îți trebuie puțină minte. În vreme ce toată țara asta se uită la prim-ministru – că e prim ministru – să vadă ce se în tâmplă cu prețurile, cu taxele, cu politicile de redresare economică, cu iestirea sau neieșirea din criză, domnul Boc colida țara și cântă Omul bun și pomul copt. Cântă cu băieții și cu fetele acolo”.  În 2009, Crin Antonescu îl acuza pe Boc că „a tras prafuri ușoare” și afirma: „Chefuiţi domnule prim-ministru împreună cu miniştrii dumneavoastră în locomotivă! Faceţi adevărate orgii, vă fugăriţi între dumneavoastră, o fugăriţi pe doamna Andronescu s-o aruncaţi pe geam, o ţine domnul Geoană de picioare, încercaţi să vă aruncaţi unii pe alţii”. Tot în 2009, îl făcea „maimuțoi” pe liderul de atunci al PDL: „România nu are nevoie de un prim-ministru care se maimuţăreşte pe scenă. România nu are nevoie de un preşedinte care tunde oi şi de un prim-ministru care să-şi târască pălăria de pământ ca un maimuţoi lângă Maria Dragomiroiu”. „Nu eu, nici Victor Ponta sau Daniel Constantin, nu am fost membri ai PCR cum au fost Traian Băsescu, Emil Boc, Andrei Pleşu sau Vladimir Tismăneanu. Nu eu am fost propagandist al UASCR, sau Victor Ponta, ci Emil Boc”, mai arăta Antonescu în 2011.  Boc: Antonescu are de plătit polițele USL Nici Boc nu l-a iertat pe Antonescu, în 2014, când USL s-a rupt. „Opoziţia nu este «Nufărul» să îl spele pe Crin Antonescu, numai la «Nufărul» te speli peste noapte, Antonescu nu cred că poate utiliza spălătoria «Nufărul» şi să fie astăzi crai nou şi pe cal alb, înger neprihănit. Are de plătit poliţele USL şi le are de plătit în continuare. Antonescu nu este nici calul alb şi nici îngerul care trebuie să reformeze România. El este alături de USL şi este cel care a compromis doi ani dezvoltarea României. Crin Antonescu este la fel de părtaş ca şi Victor Ponta la tot ce au făcut în ultimii doi ani, nu poate apărea de azi pe mâine că sunt curaţi şi îngeri, trebuie să îşi asume tot ceea ce nu au făcut în aceşti doi ani şi faptul că au susţinut cel mai corupt guvern şi au oprit modernizarea României”, declara Boc la 26 februarie 2014. 

George Simion va candida, are semnăturile „în alb” Foto: Facebook
Politică

George Simion va candida, are semnăturile „în alb”, dar se preface că vrea sprijinul lui Georgescu

George Simion va candida, are semnăturile „în alb”, dar se preface că vrea sprijinul lui Călin Georgescu, arată surse politice din partidul său, AUR. În prezent, Simion are deja peste 200.000 de semnături pregătite - deși este complet ilegal acest mod de a colecta semnături.  Citește și: ANALIZĂ Cea mai mare problemă a suveraniștilor: cine va candida în locul lui Georgescu, cu binecuvântarea acestuia? Perioada de depunere a candidaturilor la alegerile prezidențiale din mai 2025 se încheie la 15 martie.  George Simion va candida, are semnăturile „în alb” Deocamdată, Simion continuă sceneta în care se preface că-i este fidel lui Călin Georgescu și cere ca acesta să-și desemneze succesorul în tabăra suveranistă. AUR a votat trei propuneri care să-i fie prezentate lui Georgescu: George Simion, Dan Dungaciu și Dan Puric. Conducerea AUR a votat, marți noaptea, în unanimitate, ca Simion să fie pe această listă, deși președintele partidului a susținut că nu-și dorește să candideze.  „Mâine voi avea o discuție lămuritoare cu domnul Georgescu. El trebuie să facă parte și să nu renunțe la luptă, chiar dacă este dezamăgit de felul în care autoritățile statului român i-au interzis candidatura. (...) Îi vom transmite domnului Georgescu că doar împreună cu el putem merge mai departe. Există variante, există soluții și mergem până la capăt”, a declarat George Simion, marți seara. „Nu voi candida la funcția de președinte. Nu am strâns semnături fără știrea lui Georgescu. Cred în democrație, voi face ce spune Călin Georgescu și ceea ce am vorbit luni cu domnul Călin Georgescu și Anamaria Gavrilă”, mai spunea președintele AUR marți seara, la Realitatea Plus.  Citește și: Cea mai mare minciună a lui Ciolacu s-a dizolvat: în 2024, investițiile nete în economie au căzut cu 4,9% față de 2023 - INS

Planul B al lui Georgescu: sociologul Dungaciu Foto: Facebook
Politică

Planul B al lui Georgescu: penalul Dan Dungaciu

Planul B al lui Călin Georgescu, după ce Biroul Electoral Central l-a scos din cursa de la prezidențiale: penalul Dan Dungaciu, trimis în judecată pentru abuz în serviciu, cunoscut deja pentru declarațiile sale în favoarea Moscovei. El a condus, timp de 12 ani, Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu (ISPRI), din cadrul Academiei Române, fiind dat afară abia în 2023.  Citește și: Piedone se laudă cu gestul de eroism făcut în fața protestatarilor pro-Georgescu care devastau Centrul Vechi: comisarii s-au ascuns în restaurante Planul B al lui Georgescu Potrivit unor surse politice, s-au strâns deja sute de mii de semnături în alb, pentru că Georgescu, liderul AUR George Simion și președinta POT, Anamaria Gavrilă, se așteptau ca fie BEC, fie CCR, să-l blocheze pe candidatul suveranist.  O decizie nu a fost luată încă, dar se pare că liderii suveraniști au date care arată că Simion nu are șanse să câștige. Nu este clar care sunt argumentele în favoarea unei candidaturi a lui Dungaciu, dacă intenția de vot pentru el a fost măsurată în sondaje.  Este posbil ca Dungaciu să anunțe un tandem președinte-premier cu Georgescu, pentru a-și spori șansele.  În februarie 2022, Dan Dungaciu era frecvent invitat la diferite televiziuni, unde apăra poziția Moscovei, chiar înainte de invazia din Ucraina. „Rusia se va opri atunci când va obține garanții din partea Occidentului că Ucraina nu intră în NATO și NATO nu intră în Ucraina și că Occidentul se retrage pe linia de dinainte de 1997. Atunci se va opri. Totul este instrumentalizare, inclusiv amenințarea cu invazia”, a explicat politologul Dan Dungaciu la Europa FM. În vara lui 2021, el anunța că AUR Moldova va fi „lebăda neagră”, adică marea surpriză, a alegerilor parlamentare. „ Această formațiune poate să ducă votul unioniștilor de 44-47 la sută în Parlament. Și în acel moment s-ar putea să fie un partid, care chiar să joace politic acolo”, declara Dan Dungaciu. AUR Moldova a obținut sub 1% la acele alegeri.  

Pricopie a depus o contestaţie la înregistrarea candidaturii lui Călin Georgescu Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Remus Pricopie a depus o contestaţie la înregistrarea candidaturii lui Călin Georgescu

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a depus o contestaţie la înregistrarea candidaturii lui Călin Georgescu. Citește și: Salarii uriașe și sporuri fără număr la o companie cu pierderi imense. Șefa CA-ului - fostă învățătoare, potopită cu sinecuri Pricopie a depus contestaţie la înregistrarea candidaturii lui Georgescu „Vineri, 7 martie 2025, rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), prof. univ. dr. Remus Pricopie, a depus, în scris, la Biroul Electoral Central (BEC), o contestaţie la înregistrarea candidaturii domnului Călin Georgescu la funcţia de preşedinte al României din anul 2025, în temeiul dispoziţiilor art. 27 şi urm. din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 12 septembrie 2011, cu modificările şi completările ulterioare şi, respectiv, ale Constituţiei României", informează un comunicat de presă al SNSPA transmis vineri.Potrivit sursei citate, contestaţia se bazează pe "argumente solide" de natură constituţională şi juridică, care evidenţiază "incompatibilitatea" discursului şi comportamentului candidatului cu valorile democratice şi constituţionale ale statului român.Rectorul SNSPA solicită Biroului Electoral Central verificarea îndeplinirii condiţiilor de fond şi de formă prevăzute de lege pentru candidatura la funcţia de preşedinte al României şi respingerea candidaturii lui Călin Georgescu (...), constatând că se "încalcă condiţiile de eligibilitate" prevăzute de dispoziţiile constituţionale ale art.1 alin.(3) şi (5), ale art.82 alin.(2), corelate cu cele ale art.148 şi 149, cu referire la valorile democraţiei, la statul de drept, la respectarea Constituţiei, corelate cu garanţia politico-militară a acestora, respectiv apartenenţa României la UE şi NATO."Demersul se întemeiază pe faptul că BEC are obligaţia să analizeze candidaturile în raport de condiţiile de formă şi de fond prevăzute de Legea nr. 370/2004 privind alegerea preşedintelui României, precum şi în raport de hotărârile Curţii Constituţionale (CCR) în materia alegerilor prezidenţiale pronunţate în temeiul art. 146 lit. f) din Constituţie, întrucât aceste hotărâri reflectă un contencios electoral obiectiv şi sunt general obligatorii (toate hotărârile luate în această materie precizează acest lucru în mod expres)", afirmă sursa citată.Totodată, se arată în comunicat, hotărârile CCR sunt obligatorii atât în privinţa dispozitivului, cât şi a considerentelor, iar conform jurisprudenţei CCR, dispozitivul şi considerentele sunt "general obligatorii"."Am considerat necesar să recurg la acest demers deoarece obligaţia de a respecta Constituţia nu este doar o cerinţă formală în momentul preluării mandatului prezidenţial, ci o condiţie fundamentală de eligibilitate. Orice persoană care aspiră la funcţia supremă în stat trebuie să dovedească, fără echivoc, respectul faţă de valorile democratice, ordinea constituţională şi angajamentele internaţionale ale României. În calitate de profesor şi rector al unei universităţi din România, mă simt dator faţă de români, dar mai ales faţă de tineri şi generaţiile viitoare, să iau atitudine împotriva oricărei încercări de a submina principiile fundamentale ale democraţiei şi statului de drept. Viitorul acestei ţări depinde de respectarea valorilor constituţionale şi de promovarea unei conduite politice care să inspire încredere şi stabilitate", afirmă rectorul SNSPA, citat în comunicat.În opinia sa, conduita unui candidat la Preşedinţie nu poate fi redusă "la o simplă declaraţie de conformitate cu legea", ci trebuie să reflecte un "angajament real" faţă de principiile statului de drept, manifestat printr-un discurs public "coerent, loial şi orientat" spre consolidarea democraţiei. Georgescu ar fi încălcat principiile Constituției "Din acest motiv, am sesizat Biroul Electoral Central, pentru că respectarea Constituţiei şi a valorilor sale nu este o opţiune, ci o obligaţie expres prevăzută de Legea fundamentală şi consolidată prin jurământul de credinţă. În faţa unor încălcări atât de grave ale acestor principii de către candidatul Călin Georgescu, consider că nu putem rămâne pasivi", a susţinut Remus Pricopie.De asemenea, rectorul SNSPA subliniază că respectarea valorilor democratice, a statului de drept şi a angajamentelor internaţionale ale României "nu este negociabilă şi trebuie să constituie un criteriu esenţial" în evaluarea oricărui candidat la funcţia supremă în stat."Contestaţia depusă la Biroul Electoral Central reprezintă un demers necesar pentru protejarea integrităţii procesului electoral şi pentru prevenirea oricăror tentative de subminare a principiilor fundamentale care stau la baza societăţii româneşti", se mai arată în comunicat. 

Primarul PNL din Reșița, Ioan Popa, face praf candidatura lui Antonescu Foto: Facebook
Politică

Primarul PNL din Reșița face praf candidatura lui Antonescu și spune că Bolojan este soluția

Primarul PNL din Reșița, Ioan Popa, face praf candidatura lui Antonescu și spune că Bolojan este soluția: „Faptul că trei partide serioase susțin un singur candidat nu îi dau acestuia garanția că intră în turul doi și că va câștiga ulterior”, a scris el pe Facebook. Citește și: Salarii uriașe și sporuri fără număr la o companie cu pierderi imense. Șefa CA-ului - fostă învățătoare, potopită cu sinecuri Popa recunoaște, în postarea sa, că este prieten cu Bolojan, dar arată că „dacă cifrele ar fi stat invers, aș fi susținut omul care are cele mai mari șanse să ne scape de acest vis urât în care am intrat în ultimele luni”. Primarul PNL din Reșița face praf candidatura lui Antonescu  „Mi-au parvenit zilele trecute informațiile dintr-o cercetare sociologică care arată clar și fără echivoc că Ilie Bolojan este liderul politic pro-european cel mai bine plasat în opțiunile românilor. Mai mult chiar, doar cu Ilie Bolojan intrat în turul 2 al prezidențialelor, potrivit acelorași date, am avea garanția că Președinția României va rămâne pro-europeană și după alegerile ce urmează. Când Crin Antonescu a fost propus ca variantă de candidat unic susținut de coaliția de guvernare, primul meu impuls a fost să ies public și să spun că stabilirea candidatului potrivit trebuie făcută cu calm, cu răbdare, în urma unor cercetări sociologice serioase. Asta dacă nu vrem să se repete povestea din turul anulat în decembrie, când candidatul PNL n-avea nicio șansă să câștige. Din dorința de a nu prejudicia partidul din care fac parte, la vremea aceea am evitat să mă pronunț. La fel cum am evitat să ies cu declarații publice cu privire la multe din deciziile luate în ultimul timp la vârful partidului. Am muncit pentru acest partid în pătrățica mea și am crezut că este suficient.   Atenționez liderii coaliției că 1+1+1 nu mai fac de mult 3 când vine vorba de preferințele românilor atunci când votează, mai ales cand este vorba de alegerile prezidențiale. Faptul că trei partide serioase susțin un singur candidat nu îi dau acestuia garanția că intră în turul doi și că va câștiga ulterior. Acest lucru a fost evident cu foarte puțin timp în urmă, când primari numărați de unii strategi nu au contat deloc când s-au numărat voturile. Avem obligația să oferim românilor cel mai bun produs de care dispunem, iar acum acesta este ILIE BOLOJAN”, a susținut edilul Reșiței.  El sugerează, la finalul postării, că Antonescu ar trebui să se retragă: „Dar nu cred că un Ilie Bolojan mai slab cotat în sondaje nu ar fi renunțat de unul singur la candidatură pentru a oferi românilor siguranța unui parcurs pro-european”. 

Economist Intelligence Unit face praf decizia de anulare a alegerilor Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Economist Intelligence Unit face praf decizia de anulare a alegerilor și retrogradează România

Economist Intelligence Unit face praf decizia de anulare a alegerilor prezidențiale, la finalul anului trecut, și retrogradează România, în Indicele Democrației, la rang de „regim hibrid”. Anul trecut, România era considerată o „democrație defectuoasă”.  Regim hibrid este penultima treaptă a clasamentului, deasupra regimurilor autoritare.  Clasamentul a fost publicat azi. Economist Intelligence Unit face parte din același grup cu săptămânalul The Economist.  Citește și: BREAKING Ordonanța „Trenuleț”, o păcăleală: în ianuarie, cheltuielile cu salariile bugetarilor au explodat Economist Intelligence Unit face praf decizia de anulare a alegerilor  „Cetățenii români au reacționat cu un amestec de furie și ușurare la decizia Curții Constituționale de a anula rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie și de a anula turul al doilea, programat pentru 8 decembrie. Într-o decizie slab argumentată, fără probe solide care să-i susțină concluziile, Curtea a susținut că un amestec străin pe rețelele sociale a influențat rezultatul alegerilor (...) Primul tur fusese câștigat de doi candidați anti-sistem, care au reușit să depășească reprezentanții partidelor aflate la guvernare, devenite extrem de nepopulare. Decizia Curții de a anula alegerile, bazată pe rapoarte neclare de interferență electorală rusească, este o măsură excepțională, mai ales că dovezile prezentate sunt, în cel mai bun caz, discutabile. Afirmația că alegătorii candidatului de dreapta, outsiderul Călin Georgescu, ar fi fost influențați masiv de o campanie pe TikTok este greu de crezut, mai ales având în vedere profilul social al susținătorilor săi, majoritatea fiind votanți vârstnici din mediul rural, care își iau informațiile din televiziuni dominate de partidele aflate la putere. Ulterior, au apărut dovezi că Partidul Național Liberal (PNL), unul dintre partidele de guvernare, a finanțat campania pe rețelele sociale în favoarea lui Georgescu, într-o mișcare tactică ce s-a întors împotriva sa. Acest scandal nu va face decât să erodeze și mai mult încrederea extrem de scăzută a cetățenilor români în guvern și partidele politice”, arată Democracy Index. 

Alegeri prezidențiale în Ucraina, posibile oricând (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Parlamentul de la Kiev nu e de acord ca alegerile prezidențiale să aibă loc doar după ce va fi pace

Alegeri prezidențiale în Ucraina, posibile oricând. O rezoluție menită să reafirme legitimitatea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski nu a reușit să fie adoptată în plenul Camerei Deputaților. Într-o sesiune specială, organizată pentru a marca trei ani de la începutul invaziei Rusiei pe scară largă, rezoluția a obținut doar 218 voturi favorabile, sub pragul de 226 necesar pentru adoptare. Alegeri prezidențiale în Ucraina, posibile oricând Rezoluția a fost concepută de conducerea forului legislativ ca o declarație simbolică de sprijin pentru președintele Zelenski, ale cărui legitimitate este contestată de Rusia și, mai recent, de Statele Unite. Citește și: Mesaj agresiv al unui medic UPU, din Râmnicu Vâlcea, împotriva pacienților: „Țărani cocliți și analfabeți” În rezoluție se subliniază că: "Rada Supremă aminteşte încă o dată că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost ales în alegeri libere, transparente, democratice. Mandatul său nu este pus în discuţie de poporul ucrainean sau de Rada Supremă". Aproximativ 54 de parlamentari prezenți în sala de ședințe nu au participat la vot, inclusiv 38 de reprezentanți ai partidului președintelui, Slujitorul Poporului. Absențele au contribuit la eșecul demersului legislativ. Implicații politice Textul rezoluției face referire la articolul 108 din Constituția Ucrainei, potrivit căruia șeful statului aflat în funcție rămâne în funcție până când următorul președinte ales preia atribuțiile. Deși mandatul lui Zelenski s-a încheiat în luna mai, impunerea legii marțiale a blocat organizarea de noi alegeri. Săptămâna trecută, Donald Trump l-a acuzat pe Zelenski că este un "dictator", criticând lipsa organizării de alegeri în ultimii ani, preluând acuzații similare aduse anterior de Rusia. Provocările ratificării acordurilor internaționale Președintele Zelenski s-a bazat până acum pe majorități schimbătoare în Parlament pentru adoptarea legilor, întrucât nu sunt întotdeauna prezenți suficienți parlamentari din partidul său. Această situație afectează capacitatea de ratificare a acordurilor internaționale, cum ar fi un potențial tratat de pace cu Rusia sau acordul cu SUA privind exploatarea resurselor minerale ucrainene, care nu pot intra în vigoare fără un sprijin parlamentar solid.

Reluarea turului doi al alegerilor, exclusă (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Justiție

Turul al doilea al prezidențialelor nu va fi reluat, spune președintele Curții

Reluarea turului doi al alegerilor, exclusă. Președintele Curții Constituționale, Marian Enache, a declarat că nu există nicio posibilitate de reluare a turului doi al alegerilor prezidențiale. Într-un interviu acordat Juridice.ro, acesta a explicat că cererile de revizuire a hotărârii din decembrie sunt „în afara cadrului procesual” și nu pot conduce la deschiderea unor dosare jurisdicționale. Reluarea turului doi al alegerilor, exclusă Întrebat dacă se poate emite o erată pentru reluarea alegerilor, Marian Enache a fost categoric: „Exclus”. Citește și: Susținătorul lui Georgescu, săltat de Poliție după ce a amenințat cu moartea familia lui Bolojan Acesta a subliniat că erata poate corecta doar o eroare materială dintr-o hotărâre, dar nu poate modifica decizia pronunțată de Curte. De asemenea, acesta a catalogat drept „o eroare grosieră și o intoxicare a alegătorilor” ideea că alegerile ar putea fi reluate printr-un astfel de mecanism. Curtea Constituțională nu verifică probe directe În ceea ce privește anularea alegerilor, Enache a precizat că CCR nu administrează probe, ci analizează dacă procesul electoral a fost desfășurat conform normelor legale. Curtea valorifică datele transmise de instituțiile statului și evaluează înscrisurile existente, fără a verifica direct probele prezentate de contestatari. În acest sens, deciziile CCR sunt bazate pe concluziile autorităților competente, nu pe audieri sau investigări proprii. Reacția lui Enache la declarațiile vicepreședintelui SUA Marian Enache a comentat și declarațiile vicepreședintelui SUA, J.D. Vance, care a sugerat că anularea alegerilor din România a fost influențată de presiuni externe și suspiciuni fragile. Enache a interpretat mesajul ca fiind adresat întregii societăți europene, subliniind nevoia de consolidare a democrației și a statului de drept. Potrivit acestuia, corectitudinea și transparența alegerilor sunt valori esențiale ce trebuie protejate printr-un dialog real, fără prejudecăți.

Nicușor Dan rămâne în cursa prezidențială (sursa: Facebook/Nicușor Dan)
Eveniment

Nicușor Dan rămâne în cursa prezidențială

Nicușor Dan rămâne în cursa prezidențială. Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Iași, că își menține candidatura la alegerile prezidențiale din luna mai, indiferent de posibilele candidaturi ale altor politicieni de dreapta, inclusiv cea a președintelui interimar Ilie Bolojan. Nicușor Dan rămâne în cursa prezidențială Întrebat dacă își va retrage candidatura în cazul în care Ilie Bolojan va decide să intre în cursa prezidențială, Nicușor Dan a fost categoric, afirmând că nu va renunța la alegeri. Citește și: Mega, preotul Moscovei, reținut pentru că și-ar fi înscenat incendierea propriei mașini. Complicele său i-ar fi dat foc într-o parcare supravegheată video "Eu rămân în cursă în orice ipoteză. Nu din orgoliu. În primul rând, am răspuns eu la întrebarea dacă sunt potrivit pentru această candidatură, după care, ca să nu încurc lumea, am făcut un sondaj care mi-a confirmat nivelul de încredere pe care îl am în opiniile românilor. Deja în momentul ăsta, când sunt mii de oameni care s-au înscris voluntari, mii de oameni care au făcut donații, nu se mai pune problema să renunț", a declarat candidatul independent, care beneficiază de sprijinul PMP și Forța Dreptei. Riscul candidaților izolaționiști, în turul doi Nicușor Dan a mai precizat că, în acest moment, nu există pericolul ca doi candidați izolaționiști să ajungă în turul doi al alegerilor prezidențiale, ceea ce sugerează că se bazează pe o strategie electorală solidă. "Așa cum arată lucrurile azi, nu există riscul ca doi candidați izolaționiști să intre în turul doi", a subliniat acesta. În cadrul campaniei sale, Nicușor Dan a efectuat în ultimele zile vizite în mai multe orașe din Moldova, inclusiv în județele Neamț și Vrancea, unde a discutat cu alegătorii și a promovat viziunea sa pentru România.

Vicepreședintele SUA face praf argumentele pentru anularea alegerilor prezidențiale Foto: X/Twitter
Politică

Vicepreședintele SUA face praf argumentele anularea prezidențiale

Vicepreședintele SUA, J.D.Vance, face praf argumentele României pentru anularea alegerilor prezidențiale: „România a anulat rezultatele alegerilor prezidențiale pe baza suspiciunilor slabe ale unei agenții de informații și a presiunii enorme din partea vecinilor săi continentali”. Citește și: Șocant: deși clienții Nordis au fost avertizați de avocați să nu dea bani pe promisiuni de vânzare-cumpărare fără înscriere în cartea funciară, cei mai mulți au ignorat sfatul Ce a spus Vance despre alegerile din România, potrivit unei transcrieri a postului C-Span: Vicepreședintele SUA face praf argumentele pentru anularea alegerilor prezidențiale „M-a frapat faptul că un fost comisar european a apărut recent la televizor și părea încântat că guvernul român tocmai a anulat un întreg scrutin. El a avertizat că, dacă lucrurile nu merg conform planului, același lucru s-ar putea întâmpla și în Germania. Acum, aceste declarații cavaleriste sunt șocante pentru urechile americanilor. De ani de zile ni se spune că tot ceea ce finanțăm și sprijinim este în numele valorilor noastre democratice comune. Totul, de la politica noastră față de Ucraina la cenzura digitală, este prezentat ca o apărare a democrației. Dar când vedem instanțe europene care anulează alegeri și înalți funcționari care amenință să anuleze altele, ar trebui să ne întrebăm dacă ne menținem la un standard corespunzător de înalt, și spun ne menținem pentru că eu cred în mod fundamental că suntem în aceeași echipă. Trebuie să facem mai mult decât să vorbim despre valorile democratice, trebuie să le trăim (...) Acum am ajuns, desigur, în punctul în care situația a devenit atât de gravă încât, în decembrie anul acesta, România a anulat rezultatele alegerilor prezidențiale pe baza suspiciunilor slabe ale unei agenții de informații și a presiunii enorme din partea vecinilor săi continentali. Acum, din câte am înțeles, argumentul a fost că dezinformarea rusă a infectat alegerile din România, dar i-aș ruga pe prietenii mei europeni să aibă puțină perspectivă. Puteți crede că este greșit ca Rusia să cumpere reclame în social media pentru a vă influența alegerile. Noi cu siguranță credem asta. O puteți condamna chiar și pe scena mondială. Dar dacă democrația voastră poate fi distrusă cu câteva reclame digitale de 100.000 de dolari dintr-o țară străină, atunci nu a fost foarte puternică la început. Vestea bună este că se întâmplă să cred că democrațiile voastre sunt mult mai puțin fragile decât se tem mulți oameni aparent și chiar cred că permiterea cetățenilor noștri să își spună părerea le va face și mai puternice, ceea ce, desigur, ne aduce înapoi la München. Unde organizatorii acestei conferințe au interzis participarea la aceste discuții a legislatorilor care reprezintă partide populiste atât de stânga, cât și de dreapta. Din nou, nu trebuie să fim de acord cu tot ceea ce spun oamenii, dar atunci când oamenii reprezintă, atunci când liderii politici reprezintă un electorat important, este de datoria noastră să participăm cel puțin la dialog cu ei”

Nicușor Dan vrea să lanseze un site de donații pentru campania sa la prezidențiale Foto: Facebook
Politică

Site de donații pentru campania la prezidențiale

Nicușor Dan vrea să lanseze un site de donații pentru campania sa la prezidențiale, iar suma de care crede că ar avea nevoie este de 2-3 milioane de euro. Citește și: Călin Georgescu îl plagiază pe Stalin și face lobby pentru Moscova: canalul Marea Neagră – Marea Caspică, un proiect grandoman susținut de Rusia Site de donații pentru campania la prezidențiale „Campania pentru locale a fost de ordinul a 500.000 euro, din care o parte mi s-a returnat de la stat. Un buget pentru prezidențiale ar trebui să fie de 2-3 milioane euro. Foarte curând o să lansez un site de donații pentru această campanie. În campania pe locale au fost niște bani pe care i-am împrumutat și pe care statul mi i-a rambursat, au fost 100.000 de la USR și restul au fost donații de la oameni. Acum și oamenii interesați de alegerile naționale pentru președintele României sunt mai mulți decât cei care erau interesați de București și sunt optimist că o să strâng bani”, a afirmat Nicușor Dan la Digi 24. În campania de alegeri locale, primarul Capitalei a folosit site-ul său și pentru a colecta donații on-line. În precampanie am primit aproximativ 400.000 de euro, 100.000 de euro de la USR și aproximativ 310.000 de euro din donații, de la circa 3.000 de oameni. Cheltuielile au fost de ordinul a 180.000 pe panotajul stradal, între 150-180.000 euro publicitate online – postări pe FB și Google sponsorizate – pe sondaje – 30.000 euro, în rest filmări și diverse servicii”, a explicat Nicușor Dan în mai 2024.

Amenzi uriașe pentru îndemn la vot (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Eveniment

Amenzi uriașe pentru îndemn la vot

Amenzi uriașe pentru îndemn la vot. Ordonanța de urgență privind măsurile pentru organizarea alegerilor prezidențiale din 2025 și a alegerilor locale parțiale a fost publicată vineri seară în Monitorul Oficial. Una dintre prevederi se referă la amenzile pentru îndemnul la vot. Organizarea alegerilor Potrivit OUG, votul în România se va desfășura duminica, între orele 07:00 și 21:00, ora locală. Citește și: Călin Georgescu anunță că serviciile secrete trec de partea sa și îi amenință pe cei care i se opun: „Pot fi și consecințe!” În străinătate, votarea se extinde și în zilele de vineri și sâmbătă, imediat anterioare zilei oficiale de vot, respectând același interval orar. Alegătorii aflați la sediul secției de votare sau la rând în afara acesteia la ora 21:00 vor putea vota până cel târziu la ora 23:59, conform dispozițiilor autorităților. Votul prin corespondență Alegătorii cu domiciliul sau reședința în străinătate pot opta pentru votul prin corespondență, utilizând formularul online de pe site-ul Autorității Electorale Permanente (AEP). Aceștia trebuie să includă informații precum: Numele și prenumele; Codul numeric personal; Adresa de domiciliu sau reședință; Adresa de e-mail; Copia actului de identitate și a documentului care atestă dreptul de ședere. Plicurile cu voturile prin corespondență trebuie expediate astfel încât să ajungă cu cel puțin patru zile înaintea votării la biroul electoral destinat. Transparență și responsabilitate Ordonanța reglementează publicarea materialelor publicitare politice, incluzând următoarele cerințe: Indicarea clară că este vorba de un material publicitar politic; Identitatea sponsorului, inclusiv datele de contact; Mentiunea utilizării tehnicilor de vizare a publicului-țintă; Asigurarea că fondurile cheltuite provin exclusiv din surse legale. Aceste cerințe se aplică atât pentru materialele distribuite offline, cât și pentru cele publicate pe platforme online. Amenzi uriașe pentru îndemn la vot Încălcarea normelor poate atrage sancțiuni financiare între 15.000 și 50.000 de lei, aplicate de Autoritatea Electorală Permanentă. Pentru campania desfășurată pe platforme online, soluționarea plângerilor revine Biroului Electoral Central, care poate dispune eliminarea conținutului ilegal în termen de 5 ore de la notificare. Platformele online care nu respectă aceste dispoziții pot fi sancționate cu amenzi între 1% și 5% din cifra de afaceri. Soluționarea plângerilor electorale Plângerile legate de campania electorală sunt soluționate exclusiv de Biroul Electoral Central, ale cărui decizii sunt executorii. Acestea pot fi contestate în termen de 48 de ore la Curtea de Apel București.

Aberație în ordonanța privind alegerile prezidențiale Foto: Inquam/George Calin
Politică

Aberație în ordonanța privind alegerile prezidențiale

Aberație în ordonanța privind alegerile prezidențiale: orice apel la votarea unui candidat va fi considerat „material publicitar politic” și riscă sancțiuni dure. Practic, aceasta va fi o formă de cenzură fiindcă împiedică cetățenii și presa să-și exprime punctul de vedere. Citește și: Salariul uriaș pe care-l primește cumnatul Olguței Vasilescu, director la aeroportul Craiova, deși e specializat în management sportiv Documentul a fost publicat de site-ul stiripesurse.ro. USR a cerut Guvernului forma oficială a proiectului, dar deocamdată acesta nu a fost publicat de Executiv sau de altă autoritate a statului. Aberație în ordonanța privind alegerile prezidențiale Ce prevede ordonanța de urgență „privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Președintele României din anul 2025 și a alegerilor locale parțiale din anul 2025”, la articolul 15, punctul 3: „În sensul prezentei ordonanțe de urgență, la alegerile pentru Președintele României din anul 2025, este considerat material publicitar politic orice material scris, online, audio sau video, utilizat în campania electorală care îndeamnă alegătorii în mod direct sau indirect să aleagă sau să nu aleagă, să voteze sau să nu voteze pentru un candidat independent sau pentru un candidat al unui partidpolitic clar identificat”. Practic, dacă un cetățean oarecare face un apel video, pe TikTok, în care cere alegătorilor să o voteze pe Elena Lasconi sau pe Nicușor Dan, acesta va fi considerat material publicitar, chiar dacă nu există nici un beneficiu material pentru cel care face apelul. Cum se ajunge la sancțiuni? Toate materialele publicitare politice trebuie identificate. Nerespectarea prevederilor privind materialele publicitare politice se sancționează cu amenzi între 15.000 de lei și 50.000 de lei. Mai mult, platformele online sunt obligate ca, în termen de cinci ore, să înlăture ceea ce Biroul Electoral Central consideră a fi materiale publictare ilegale. În caz contrar, amenzile ar fi între 1% și 5% din cifra de afaceri a platformei online. „Deciziile Biroului Electoral Central prevăzute la alin. (5) se comunică de îndată Autorității Electorale Permanente, în vederea transmiterii către platformele online foarte mari în sensul prevăzut de art. 3 pct. 8 din Regulamentul (UE) 2024/900, sub sancțiunea plății unei amenzi cuprinse între1% și 5% din cifra de afaceri a platformei online, dacă în termen de 5 ore de la notificarea Autorității Electorale Permanente, platforma online nu elimină materialul publicitar în cauză”, se arată în articolul 16 din proiectul ordonanței.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră