sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: Alegeri parlamentare

7 articole
Politică

PSD, cel mai slab rezultat din istoria sa

REZULTATE după numărarea a 98,55% din secții: PSD a obținut probabil cel mai slab rezultat diun istoria sa, foarte puțin sub 23%. Urmează AUR - 18,05%, PNL - 14,51% și USR - 11,89%. Formațiunile extremiste SOS România și Partidul Oamenilor Tineri (POT) au atras 7,49%, respectiv 6,16% din alegători. Acestea sunt rezultatele votului la Senat. Față de votul la Camera Deputaților, diferențele sunt mici - de exemplu, PSD are un scor cu 0,4% mai mic. PSD, cel mai slab rezultat din istoria sa La alegerile parlamentare din 2020, PSD a atras 29% din voturi. La alegerile din 1996, PSD - condus la acel moment de Ion Iliescu și denumit PDSR - a atras 23,02% din voturi la Senat și 21,52% la Camera Deputaților. În plus, este pentru prima oară că PSD nu are reprezentant în turul II al prezidențialelor. POT este un partid nou, condus de fosta deputată AUR Anamaria Gavrilă, care a susținuit că-l sprijină pe Călin Georgescu. Citește și: Victor Ponta anunță că nu o va vota pe Lasconi și îi spune lui Ciolacu că are o obligație față de alegătorii PSD, care nu vor vota cu șefa USR În sfârșit, a mai trecut pragul electoral doar UDMR, cu probabil cel mai bun rezultat din istoria sa, peste 6,5%. Liberalii au reușit să aibă un scor cu aproape șase procente peste cel obținut acum o săptămână de Nicolae Ciucă (8,78%), în timp ce USR este la circa 7,5% sub rezultatul Elenei Lasconi. Variante ale viitoarei majorități Formațiunile definite drept „extremiste” vor avea probabil, după redistribuire, circa 40% din locurile din viitorul Legislativ, iar PSD, PNL și USR vor fi, probabil, obligate să guverneze împreună cu UDMR pentru a avea o majoritate confortabilă. Grupul minorităților a avut, în ultima legislatură, 17 deputați. În funcție de distribuirea mandatelor se va vedea dacă viitoarea coaliție poate fi formată din PSD, PNL și UDMR, fără USR, sau PSD, USR, UDMR, fără PNL - însă ambele variante sunt puțin probabile să aibă peste 50% din parlamentari în ambele camere. PNL a câștigat în județele Bihor (Bolojan), Cluj (Boc), Giurgiu (Motreanu), Ilfov (Hubert Thuma) și Alba. USR are majoritate în București (Vlad Voiculescu), Brașov (Coliban) și Timiș (Fritz) iar AUR domină trei județe - Suceava, Constanța și Arad. PSD a obținut cel mai bun rezultat la Buzău, fieful lui Marcel Ciolacu, unde a fost votat de aproape 47% dintre alegători.

PSD, cel mai slab rezultat din istoria sa Foto: Inquam/Octav Ganea
Primele date ale exit-poll-urilor Foto: Facebook
Politică

Primele date ale exit-poll-urilor

Primele date ale exit-poll-urilor: PSD a luat cele mai multe voturi, iar AUR a ajuns al doilea partid al României. Dacă datele de la exit-poll-uri vor fi confirmate, alcătuirea unui viitor guvern va fi complexă. Citește și: Cine îl susține pe Călin Georgescu: Geolgău, bombardier din Italia, care s-a opus restricțiilor din pandemie și care acum o înjură pe Lasconi UPDATE: Într-un sondaj INSCOP, PSD are doar 24%, AUR - 21%, PNL - 14%, USR -13%, iar SOS și POT au trecut de 5%. Primele date ale exit-poll-urilor Astfel, potrivit datelor prezentate de CURS, PSD a fost votat de circa 26% dintre alegători, AUR de 19%, USR - 15,5%, PNL - 15,5%, SOS România și POT (formațiunea care săuda că-l susține pe Călin Georgescu) - fiecare câte 5,5% . UDMR pare să fi trecut pragul electoral, fiind votat de din alegători 5%, dar formațiunea condusă de Kelemen Hunor va avea emoții până se termină numărătoarea. Alte partide nu se apropie de pragul electoral. Aceste date, prezentate la ora 21.00, se referă la datele culese până la 19.00 pe teritoriul României. Nu există exit-poll-uri la secțiile din străinătate. Însă, acum o săptămână, exit-poll-urile au eșuat în a prezenta corect rezultatele votului la alegerile prezidențiale. De exemplu, la ora 21.00, CURS – deținut de Iosif Buble, soțul deputatei PSD Diana Tușa – anunța că Marcel Ciolacu va obține 25% din voturi. Și Avangarde-Cira-Insomar îl creditau cu același rezultat. Datele finale de la AEP arată că liderul PSD a fost votat de doar 19,15% dintre alegători. Eroarea este de aproape 6%. Datele prezentate de televiziuni la ora 21.00 – rectificate ulterior, dar pentru o audiență mult mai mică – îl cotau pe Călin Georgescu cu 16% din voturi. A luat 22,94%. Este adevărat, în acest caz au contat mult voturile din Diaspora, iar exit-poll-urile nu culeg date din străinătate. În cazul lui Nicolae Ciucă, exit-poll-urile anunțau că va strânge 13-14% din voturi. A primit doar 8,78%. În cazul Elenei Lasconi, eroarea a fost de doar un procent, în marja de eroare: era cotată cu 18% din voturi, a luat 19,18%.

Preşedinta Georgiei cere repetarea alegerilor parlamentare (sursa: Facebook/Salome Zourabichvili)
Internațional

Preşedinta Georgiei cere repetarea alegerilor parlamentare

Preşedinta Georgiei cere repetarea alegerilor parlamentare. Luni, președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, a cerut repetarea alegerilor parlamentare din 26 octombrie, contestate de opoziție. Într-o conferință de presă susținută după întâlnirea cu oficiali europeni din opt țări, Zurabișvili a declarat că alegerile au fost „falsificate” și a subliniat necesitatea unui nou parlament, guvern și președinte pentru legitimitate politică. Preşedinta Georgiei cere repetarea alegerilor parlamentare Președinta a explicat că noul scrutin este esențial pentru a asigura stabilitate și a reafirmat dorința Georgiei de a îmbrățișa valorile europene și democratice. Citește și: EXCLUSIV Legătura financiară dintre Ciolacu și nepotul care s-a îmbogățit pe spatele statului: șeful PSD a „albit” 100.000 de euro investindu-i în afacerile nepotului sub formă de împrumut Ea a criticat guvernul, afirmând că acesta „a capturat practic toate instituțiile statului”, în contrast cu societatea georgiană, care este „europeană și democratică”. Reacția parlamentului georgian Președintele parlamentului georgian, Șalva Papuașvili, a refuzat să se întâlnească cu delegația europeană, acuzând-o de intenții de destabilizare. El a transmis, într-o scrisoare publicată pe rețelele sociale, că „unii membri ai delegației au manifestat repetată ostilitate față de Georgia”, criticând vizita ca fiind „politic părtinitoare”. Papuașvili a susținut că autoritățile sunt deschise dialogului, dar a denunțat implicarea delegației în sprijinul opoziției, considerând-o o încălcare a legislației și o influență nelegitimă asupra voinței cetățenilor.

Valer Kovacs candidează pentru AUR Foto: Facebook Diana Șoșoacă
Politică

Valer Kovacs candidează pentru AUR

Valer Kovacs, polițistul care a fost destituit fiindcă i-a împrumutat motocicleta lui Șoșoacă, candidează pentru AUR. Partidul lui George Simion va prezenta, azi, candidații la alegerile parlamentare, iar Kovacs se află printre ei. Citește și: VIDEO Prima apariție din ultimii ani a lui Ciolacu alături de soție: cei doi au păstrat distanța la ceremonia de absolvire a facultății a fiului lor Valer Kovacs era agent de poliție (subofițer sau, popular, „tablagiu”) la poliția din Timiș. Valer Kovacs candidează pentru AUR La 4 august 2024, Kovacs, cel care i-a împrumutat Dianei Şoşoacă motocicleta şi casca de poliţist, a fost dat afară din ministerul de Interne. După concedierea sa, Soșoacă a susținut că îl va face parlamentar. „I-am oferit lui Valer Kovacs încă de acum doi ani posibilitatea de a fi angajat ca şi consilier al meu la Senat, iar ulterior, în acest an, i-am spus foarte clar că dacă MAI îl va da afară din serviciu îl voi angaja ca şi asistent de europarlamentar şi va fi candidatul Partidului S.O.S. România pentru Parlament, iar în cazul în care S.O.S. România ajunge la guvernare, Valer Kovacs este propunerea partidului pentru postul de Ministru de Interne”, a susținut șefa SOS România. Însă Kovacs a preferat AUR, care îl va susține să fie parlamentar și l-a promovat și ministru de Interne în guvernul din umbră. Vor mai candida pentru AUR și Marius Dorin Lulea, Mohamad Murad, Ciprian Nicolae, Radu Baltasiu, Dorina Barcari, Tudor Ciuhodaru, Peter Costea, Avram Fiţiu, Maria Lăcrămioara Nicolescu, Mugur Mihăescu, Svetlana Gomboş sau Mihail Neamţu, potrivit news.ro.

Le Pen vrea noi alegeri parlamentare (sursa: Facebook/Marine Le Pen)
Internațional

Le Pen vrea noi alegeri parlamentare

Le Pen vrea noi alegeri parlamentare. Lidera extremei drepte din Franţa, Marine Le Pen, a cerut sâmbătă noi alegeri parlamentare anul viitor, spunând că actuala situaţie politică a ţării "nu poate rezista". Le Pen vrea noi alegeri parlamentare Situaţia politică "nu poate rezista", a declarat sâmbătă Marine Le Pen, care a cerut o nouă dizolvare a legislativului anul viitor, cu ocazia revenirii în parlament, după vacanţă, a reprezentanţilor aleşi ai grupului său. Citește și: Guvernul a rămas fără bani pentru plata companiilor care construiesc autostrăzi PNRR! Tranșa III, blocată, așa că se apelează la Fondul de rezervă Preşedintele Rassemblement National (RN), Jordan Bardella, şi-a exprimat speranţa că deputaţii RN vor face o opoziţie "constructivă" şi "influentă". "Ne aflăm într-un sistem în care cel care a obţinut cele mai puţine voturi este responsabil de formarea unui guvern", a subliniat Le Pen, referindu-se la sosirea lui Michel Barnier din rândurile Les Republicains (LR), la conducerea executivului. "Asta nu poate rezista. Au mai rămas zece luni şi sunt convinsă că la sfârşitul acestor zece luni, sau în primăvară sau toamnă, vor fi noi alegeri legislative", a spus ea. "Să sperăm că acest mandat va fi cât mai scurt", a insistat lidera RN. Extrema dreaptă în jocurile politice În timp ce partidul său a fost readus în centrul jocului politic odată cu sosirea lui Barnier la guvern, sub ameninţarea constantă a unei moţiuni comune de cenzură din partea stângii şi a RN, lidera celor 126 de deputaţi ai grupului RN consideră totuşi că "marea ţară care este Franţa nu poate funcţiona aşa". O poziţie care contrastează cu cea a lui Emmanuel Macron, care a făcut cunoscut că nu doreşte să dizolve din nou parlamentul până la sfârşitul mandatului său la Elysee. Macron nu poate dizolva parlamentul "în anul care urmează" ultimelor alegeri legislative, convocate în urma deciziei sale de a dizolva această cameră în seara ultimelor alegeri europene, pe 9 iunie. Fostul comisar european Michel Barnier, de dreapta, a fost numit prim-ministru de către preşedintele Macron la două luni după alegerile legislative care nu au reuşit să ducă la o majoritate în Adunarea Naţională, camera inferioară a parlamentului, acum împărţită în trei blocuri - stânga, centru-dreapta şi extremă dreaptă - ceea ce complică formarea unei echipe de guvernare. De îndată ce Barnier a fost numit, stânga radicală, care face parte din coaliţia de stânga ce a câştigat alegerile generale cu 193 de deputaţi, a cerut demonstraţii pentru a denunţa "o lovitură de forţă", în timp ce extrema dreaptă, cu cei 126 de deputaţi (142 cu aliaţii săi), a declarat că îl pune "sub supraveghere"

Becali va candida pentru AUR Foto: Captură video Digi 24
Politică

Becali va candida pentru AUR

Gigi Becali va candida pentru AUR, anunță George Simion, care a săus că omul de afaceri îl va susține în campania de la prezindețiale. Becali a mai fost parlamentar PNL și europarlamentar PRM. Citește și: Eurostat: România, una din cele mai slabe creșteri ale PIB din UE și una din cele mai dure prăbușiri ale serviciilor Becali va candida pentru AUR „Domul Becali și-a manifestat inclusiv dorința de a candida din partea AUR, vom anunța candidații în jurul datei de 21 – 22 septembrie pe fiecare circumscripție și cred că vom lua decizia cea mai bună și cred că românii care sunt scârbiți de felul în care s-a făcut politică și de politicienii care au condus România până acum o să îl voteze pe Gigi Becali, pe Petrișor Peiu și alți oameni de valoare care au ajutat în județul din care face parte. Nu e nici o bombă, Gigi Becali susține AUR și toți cei care îl respectă, își pun încrederea în Gigi Becali trebuie să voteze AUR la aceste alegeri care sunt foarte importante, care sunt cruciale pentru următorii 20 de ani. E cât se poate de clar. Domnul Gigi Becali este un creștin ortodox practicant, a sprijinit multe biserici, multe mănăstiri, noi suntem un partid creștin, avem 4 valori, 4 piloni identitari pentru AUR – națiune, credință, familie și libertate (...) De aceea, sigur că apropierea aceasta a lui Gigi Becali față de AUR și susținerea pentru candidatul George Simion la alegerile prezidențiale e naturală, e normală. Mulți oameni care sunt din spectrul acesta creștin-patriotic se vor regăsi pe viitoarele noastre liste și îmi vor susține candidatura și mă vor susține să câștig turul doi al alegerilor prezidențiale”, a susținut Simion, la România TV. Latifundiarul din Pipera a votat deja pentru o „Românie de aur” El a mai afirmat că Becali a votat cu AUR la alegerile pentru Parlamentul European. „Domnul Becali și-a arătat susținerea publică, ne-ași votat la alegerile europarlamentare. A zis că a votat pentru o Românie de aur și a zis că dorește să mă susțină la alegerile prezidențiale, că dorește să-l vadă pe George Simion președinte. Asta înseamnă pentru mine o responsabilitate în plus, faptul că milioane de oameni își pun nădejdea în mine, fiind și cel mai tânăr candidat, faptul că domnul Gigi Becali și multe alte personalități… Am vorbit astăzi despre Becali la Țebea cu oameni care spuneau ce bine e că vă susține, pentru că a sprijinit dezinteresat foarte multă lume necăjită”, a declarat liderul AUR.

Cheltuielile alegerilor parlamentare din anul acesta (sursa: Facebook/Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor)
Eveniment

Cheltuielile alegerilor parlamentare din anul acesta

Cheltuielile alegerilor parlamentare din anul acesta. Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri hotărârile privind calendarul, organizarea, desfăşurarea şi cheltuielile aferente alegerilor parlamentare din acest an, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin. Cheltuielile alegerilor parlamentare din anul acesta Suma totală estimată pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea în bune condiţii a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor este de 878,103 milioane lei, a precizat Mihai Constantin. Citește și: Recalcularea pensiilor: haos, propagandă electorală pentru Ciolacu și o gaură la buget de 21,5 miliarde de lei doar în 2024. Unii pensionari trebuie să cheltuie mii de lei pe decizii greșite "Pentru organizarea alegerilor parlamentare din data de 1 decembrie 2024 şi pentru asigurarea, în cât mai bune condiţii, a dreptului la vot al cetăţenilor, atât din ţară, cât şi din afara graniţelor, Guvernul a adoptat astăzi legislaţia necesară concretizată în trei hotărâri de guvern. Aceste trei hotărâri stabilesc în detaliu, calendarul acţiunilor electorale, măsurile tehnice şi cheltuielile pentru pregătirea şi organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor", a declarat Constantin. Unde vor vota românii din diaspora El a amintit că primul pas prevăzut în calendarul electoral îl reprezintă constituirea Biroului Electoral Central. Data limită pentru depunerea la Biroul Electoral Central a protocolului de constituire a unei alianţe electorale este 10 septembrie, iar 16 septembrie este termenul până la care alegătorii cu domiciliul în ţară şi cu reşedinţa în străinătate, precum şi cei cu domiciliul în străinătate se pot înregistra în Registrul Electoral, cu adresa din străinătate, pentru opţiunea de a vota la secţia de votare. Autoritatea Electorală Permanentă are un site dedicat - votStrainatate.ro, a indicat purtătorul de cuvânt al Guvernului. Începând cu 16 septembrie, misiunile diplomatice şi oficiile consulare comunică AEP propunerile privind sediile secţiilor de votare din străinătate. Până la data de 2 octombrie, a adăugat Constantin, va avea loc depunerea listelor de candidaţi şi a candidaturilor independente pentru Senat şi Camera Deputaţilor la circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării, precum şi depunerea listelor de candidaţi ai organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pentru toate circumscripţiile electorale. Totodată, 17 octombrie este data până la care alegătorii cu domiciliul în ţară şi cu reşedinţa în străinătate, precum şi cei cu domiciliul în străinătate se pot înregistra în Registrul Electoral cu adresa din străinătate cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă, online pe site-ul votStrainatate.ro.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră