sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: acces

13 articole
Internațional

Trump retrage accesul la informații clasificate

Trump retrage accesul la informații clasificate. Președintele SUA, Donald Trump, a revocat autorizațiile de acces la informații clasificate pentru fostul secretar de stat Antony Blinken și fostul consilier pentru securitate națională Jake Sullivan. Decizia a fost confirmată sâmbătă de oficiali ai Casei Albe, potrivit New York Post. Trump retrage accesul la informații clasificate Această acțiune a fost luată la doar o zi după ce Trump a anunțat că a retras autorizația similară a predecesorului său, Joe Biden. Citește și: Mesaj viral despre efectul benefic al multinaționalelor: „Aduc know-how, locuri de muncă bine plătite și susțin economia locală” Această decizie îl împiedică pe Biden să mai primească briefingurile zilnice ale serviciilor de informații, o practică obișnuită pentru foștii președinți. Alte oficialități afectate de restricții În afară de Blinken și Sullivan, Trump a aplicat măsuri similare împotriva mai multor foști oficiali din administrația Biden. Lisa Monaco, fost procuror general adjunct, care a coordonat răspunsul Departamentului de Justiție la evenimentele din 6 ianuarie 2021. Letitia James, procurorul general din New York, care a condus investigații împotriva lui Trump. Alvin Bragg, procurorul districtual din Manhattan, implicat în cazuri judiciare ce îl vizează pe fostul președinte. Mark Milley, pe listă Luna trecută, secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a retras și autorizația generalului în retragere Mark Milley, fost președinte al șefilor de stat major. Milley, care fusese unul dintre cei mai înalți oficiali militari ai SUA în primul mandat prezidențial al lui Trump, a devenit un critic vocal al fostului președinte după retragerea sa în 2023, în timpul administrației Biden. O tradiție întreruptă în politica SUA Foștii președinți ai SUA au primit, în mod tradițional, informări din partea serviciilor de informații pentru a-i putea consilia pe actualii lideri în exercițiu în privința securității naționale și politicii externe. Totuși, în 2021, Biden a rupt această practică revocând accesul lui Trump la informații clasificate. Blinken nu a oferit un comentariu oficial Mulți dintre diplomații lui Biden au colaborat cu noii oficiali ai lui Trump în săptămânile premergătoare inaugurării sale din 20 ianuarie, abordând subiecte precum războiul din Ucraina. Până în prezent, Antony Blinken nu a oferit nicio declarație publică cu privire la decizia lui Trump.

Trump retrage accesul la informații clasificate (sursa: X/Secretary Antony Blinken)
Biden, acces interzis la informații clasificate (sursa: Facebook/The Biden White House Archived)
Internațional

Biden, acces interzis la informații clasificate

Biden, acces interzis la informații clasificate. Președintele american Donald Trump a anunțat vineri că îi va revoca accesul predecesorului său, Joe Biden, la informațiile clasificate. Această decizie pune capăt unei practici prin care foștii președinți sunt ținuți la curent cu date sensibile de securitate națională. Biden, acces interzis la informații clasificate Trump a făcut anunțul pe rețeaua sa socială, Truth Social, unde a scris: Citește și: EXCLUSIV Călin Georgescu are acces, prin intermediul unui ofițer, la documente secrete ale Internelor (părți din planurile de operaționalizare, înzestrare și cercetare-dezvoltare) „Nu este nevoie ca Joe Biden să continue să aibă acces la informații clasificate” și a adăugat un mesaj tăios: „JOE, ești concediat”. Republicanul a precizat că revocarea este imediată, iar raportările zilnice ale agențiilor de informații către Biden vor fi întrerupte. Decizia, un răspuns la acțiunea din 2021 Trump a motivat această măsură printr-un precedent stabilit de Biden în 2021, când președintele democrat i-a interzis lui Trump accesul la informații clasificate. La acea vreme, Biden a invocat „comportamentul inconsecvent” al fostului lider republican în legătură cu asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021. Trump, acuzat anterior de compromiterea securității Ironia situației este că Trump însuși a fost acuzat de păstrarea ilegală a unor documente confidențiale după încheierea mandatului său, inclusiv planuri militare și informații despre arme nucleare. Deși ar fi trebuit să le predea Arhivelor Naționale, cazul a fost clasat după victoria sa la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Zeci de blocuri, înghesuite în pădure (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Zeci de blocuri, înghesuite în pădure

Zeci de blocuri, înghesuite în pădure. Un proiect imobiliar de amploare propus în zona Copou (Iași) generează controverse, în special din cauza accesului dificil către amplasament. Zeci de blocuri, înghesuite în pădure În Fundac Ursulea sunt planificate până la 40 de construcții, majoritatea fiind blocuri, iar vecinii și-au exprimat îngrijorarea privind infrastructura insuficientă. Citește și: EXCLUSIV Un inspector ANAF care a închis ochii la evaziunea Nordis, avere uriașă: vilă în București (517 mp), casă de vacanță, terenuri. Doar din salariu și un împrumut de la o „persoană fizică” Proiectul se află în faza de consultare publică încă de la sfârșitul anului 2023. Două companii propun dezvoltarea a 33 de locuințe colective cu regim de trei sau patru etaje, șapte clădiri pentru spații comerciale și un lăcaș de cult. Primăria Iași a publicat recent raportul de informare privind încheierea etapei de consultare publică, ceea ce apropie proiectul de procesul de avizare a investiției. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Smartphone-urile ar trebui limitate pentru copii (sursa: Facebook/EE)
Eveniment

Smartphone-urile ar trebui limitate pentru copii

Smartphone-urile ar trebui limitate pentru copii. Părinţii nu ar trebui să le cumpere smartphone-uri copiilor sub 11 ani, avertizează unul dintre cei mai importanţi operatori de telefonie mobilă din Marea Britanie, EE, într-un ghid publicat duminică, menit să "protejeze copiii în lumea digitală". Smartphone-urile ar trebui limitate pentru copii Aproape un sfert dintre copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 7 ani au un smartphone în Marea Britanie, conform unui studiu realizat de autoritatea de reglementare a mass-media OFCOM, publicat în aprilie. Citește și: Ciolacu confirmă că nu are diplomă de bacalaureat, dar susține că deține o copie legalizată a diplomei examenului luat în 1986, când a terminat liceul Potrivit EE, o filială a grupului britanic de telefonie BT, copiii cu vârsta sub 11 ani nu ar trebui să aibă telefoane care să le ofere acces la internet şi la reţelele sociale, ci mai degrabă "dispozitive cu capacitate limitată" cu care să poată doar să trimită mesaje text şi să efectueze apeluri. Tinerii sub 13 ani ar trebui să aibă acces restricţionat la reţelele sociale, potrivit EE. Părinţii lor ar trebui să instaleze controale pentru a monitoriza timpul petrecut în faţa ecranului, utilizarea aplicaţiilor şi pentru a stabili limite de timp pentru anumite aplicaţii. Controlul parental Controlul parental ar trebui activat până la vârsta de 16 ani, potrivit operatorului. Acest lucru ar face posibilă gestionarea accesului la site-uri, conţinuturi şi platforme inadecvate. Aceste recomandări urmăresc să "protejeze copiii în lumea digitală", a precizat EE, care nu va limita totuşi vânzările de smartphone-uri în funcţie de vârsta utilizatorilor. Compania vrea să ajute părinţii "să facă cele mai bune alegeri pentru copiii lor", a declarat Mat Sears, directorul de afaceri generale al EE. Dezbatere în Marea Britanie Există o dezbatere aprinsă în Marea Britanie cu privire la modul de reglementare a accesului copiilor şi adolescenţilor la tehnologie şi smartphone-uri. În mai, parlamentarii din comisia pentru educaţie a Camerei Comunelor au declarat că guvernul ar trebui să ia în considerare o interdicţie totală a smartphone-urilor pentru tinerii sub 16 ani. Dar prim-ministrul Keir Starmer, el însuşi tatăl a doi adolescenţi, a exclus în iulie interzicerea telefoanelor pentru copiii sub 16 ani. "Nu cred că este o idee bună", a spus el, sugerând în schimb că ar trebui puse în aplicare "protecţii mai bune".

Austria acceptă România în Schengen aerian (sursa: Facebook/Daniela Lamisch)
Eveniment

Austria acceptă România în Schengen aerian

Austria acceptă România în Schengen aerian. Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, sâmbătă seară, că Austria "şi-a flexibilizat poziţia" în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România. Austria acceptă România în Schengen aerian "Am spart gheaţa! Austria şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România. Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene. Citește și: Europa, panicată de scăderea generală la testele PISA: Franța și Germania au anunțat modificări în sistemul de învățământ, Bulgaria și Grecia cer ajutor. România, penultima în UE, e veselă Am făcut eforturi mari în ultimele luni să ajungem în acest punct şi le sunt recunoscător tuturor celor care au luptat pentru România", a scris Ciolacu pe Facebook. El a precizat că ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, are mandat să se vadă cu omologul austriac şi să ducă negocierile la bun sfârşit. "După ani de zile de aşteptări, vom realiza împreună şi acest vis! România merită în Schengen!", a adăugat premierul.

Deschiderea drumului forestier prin Băneasa, inutilă (sursa: greennews.ro)
Mediu

Deschiderea drumului forestier prin Băneasa, inutilă

Deschiderea drumului forestier prin Băneasa, inutilă. Azi, locuitorii din cartierul Greenfield au o singură cale de acces spre București: aleea Teișani. Din inima cartierului Greenfield până la DN1 sunt aproximativ 2,2 km. Cum arată aleea Teișani în fiecare dimineață pe sensul spre DN1: sute de mașini sunt înșirate pe doi kilometri. Bară la bară pe aleea Teișani Cu noroc, dacă o mașină intră în DN1 la fiecare cinci secunde, ieșirea din cartier durează cam jumătate de oră (VIDEO). Fără noroc, ieșirea din Greenfield se face în cam o oră, ceea ce proprietarii din „cartierul îmbrățișat de pădure” știu foarte bine, pentru că experimentează în fiecare dimineață. Locuitorii din Greenfield vor ca drumul prin pădurea Băneasa (Vadul Moldovei) să fie redeschis. Legal, pe acel drum forestier nu este permis accesul auto. Sau cel puțin nu acum. În viața reală, drumul a fost deschis până în 2022, inclusiv. Drumul forestier ajunge la Grădina Zoologică, apoi în strada Erou Iancu Nicolae. Până la giratoriul dintre strada Erou Iancu Nicolae și aleea Privighetorilor sunt aproximativ 1,7 km. Deschiderea drumului forestier prin Băneasa, inutilă Dacă strada Vadul Moldovei ar fi deschisă traficului auto, în fiecare dimineață ar încăpea, până la strada Erou Iancu Nicolae, în jur de 300 de mașini, bară la bară. La fel ca pe aleea Teișani, cu noroc, dacă o mașină intră în Iancu Nicolae la fiecare cinci secunde, ieșirea din cartier durează cam jumătate de oră. Citește și: EXCLUSIV Directorul de la Ape Minerale, liberalul Udriște, folosește mașinile instituției pentru firma de panificație a familiei, transportă inclusiv pomeni la case funerare Practic, la primele ore ale dimineții, nu ar exista nici un avantaj pentru cei cel puțin 1.000 de șoferi din Greenfield. Problema locuitorilor din Greenfield nu este lipsa de acces pe Vadul Moldovei, ci aglomerația din DN1 și Erou Iancu Nicolae.

Twitter a blocat utilizatorii din Ucraina (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Internațional

Twitter a blocat utilizatorii din Ucraina

Twitter a blocat utilizatorii din Ucraina. Pentru o zi, accesarea conturilor de Twitter cu verificări de securitate prin intermediul numerelor de telefon cu prefix de Ucraina nu a mai fost posibilă. Twitter a blocat utilizatorii din Ucraina Chestiunea a fost semnalată chiar pe Twitter de Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski, pe 13 decembrie. "War in Ukraine" disappearance from Twitter trends. Radical curtailment of tweets mentioning ru-aggression coverage. Users aren’t allowed to register or log into accounts with Ukrainian phone number. @elonmusk, I wonder if will we ever see “Twitter Files” about Fall/Winter 2022?— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) December 13, 2022 Foarte mulți utilizatori ai rețelei au protestat față de interdicție, inclusiv portalul media ucrainean United 24. Hey @elonmusk, it seems like it's no longer possible to have a Ukrainian number verify a Twitter account/two-factor authentication. Ukraine is not in your list of countries, see our screenshot. It's vital for us to keep showing the world what's going on in our country. pic.twitter.com/XQl0PAQvYU— UNITED24.media (@United24media) December 13, 2022 La o zi după, același portal anunța remedierea problemei. Andddddddd we're back in the list, thank you. How are all the other issues you guys reported––in relation to Ukrainian numbers on Twitter––doing? pic.twitter.com/i2fXoYpNPL— UNITED24.media (@United24media) December 14, 2022 Foarte activ pe Twitter după ce a devenit proprietar al rețelei, Elon Musk nu a răspuns la nici una din solicitările utilizatorilor. Citește și: Noua linie de comunicare a lui Putin, făcută publică de un comandant din Donețk: Rusia nu are resurse convenționale să învingă NATO (care ajută Ucraina), dar are arme nucleare

Putin taie accesul Ucrainei prin România (sursa: gov.ro)
Internațional

Putin taie accesul Ucrainei prin România

Putin taie accesul Ucrainei prin România. În faţa intensificării ajutorului militar occidental către Kiev, Rusia şi-a ajustat strategia în Ucraina, vizând noduri de aprovizionare strategice - hangare de armament distruse, poduri şi căi feroviare ţintite - în timp ce îşi urmăreşte în continuare obiectivul de a prelua sub control o parte a teritoriului ucrainean, notează France Presse într-o amplă analiză miercuri. Putin taie accesul Ucrainei prin România A doua zi după o reuniune în Germania a circa 40 de ţări dedicată creşterii sprijinului militar destinat Ucrainei, armata rusă a afirmat miercuri că a distrus dintr-o lovitură o "mare cantitate" de arme livrate Kievului de către SUA şi de ţări europene. În ajun, un tir de rachete al forţelor ruse avariase podul rutier şi feroviar care traversează gura limanului în care se varsă râul Nistru şi care leagă Ucraina de România, potrivit lui Oleksandr Kamîşin, director al Căilor ferate ucrainene. Citește și: Încă o lovitură rusă în zona Transnistria: podul de la Zatoka, care lega Odesa de sudul Basarabiei și de România, distrus – probabil de rachete rusești Ruşii au lovit din nou acest pod miercuri. Instalaţiile feroviare din regiunea Vinniţa (centru-vest), un important nod ferovirar atât pentru liniile interne ale Ucrainei, cât şi pentru conexiunile cu străinătatea, fuseseră ţinta loviturilor ruseşti luni. Rușii vor să distrugă ajutorul occidental "Se intră într-o nouă etapă: ţările occidentale au anunţat o consolidare a sprijinului lor militar, deci din partea rusă trebuie lovite aceste capacităţi de întărire şi capacitatea ucrainenilor de a se aproviziona cu arme", subliniază Jean-Pierre Maulny, director adjunct al Institutului de relaţii internaţionale şi strategice (IRIS). "Ajutorul occidental are ca obiectiv să permită trupelor ucrainene să reziste sub bombardamentele ruseşti, deci pentru ruşi este o veste proastă şi ei încearcă să-i reducă amploarea", adaugă Pascal Ausseur, director general al Fundaţiei mediteraneene de studii strategice (FMES). În acest context, distrugerea podului care leagă România de Ucraina este departe de a fi un fapt lipsit de importanţă. Tăierea căilor de aprovizionare "Ei au vrut să taie fluxul de ajutor, de carburant în special, pentru Ucraina, trimis de ţările occidentale care tranzita prin România", remarcă George Scutaru, director general al New Strategy Center, un think tank român. O perspectivă care fusese schiţată încă din 21 aprilie de Richard D.Hooker, de la Centrul de studii american Atlantic Council, care prevedea o apropiată tăiere a căilor de comunicaţii, în special a celor utilizate pentru reaprovizionarea forţelor ucrainene. Rămâne de văzut acum până unde vor merge ruşii. Pentru moment, "ei lovesc infrastructuri feroviare, nu se constată că lovesc convoaie", notează o sursă militară franceză. Atu-ul Ucrainei: frontiera lungă Marja de manevră rusească ar putea de asemenea să fie limitată din motive geografice, Ucraina având "o frontieră lungă cu mai multe puncte de trecere", potrivit lui Benjamin Jensen, de la Centrul de studii strategice şi internaţionale (CSIS) din Washington. "În cel mai rău caz", ţările occidentale se vor adapta, mizând pe "expedieri mai mici care sunt mai dificil de urmărit", estimează analistul, chiar dacă "aceasta ia ceva mai mult timp pentru a fi apoi regrupate într-un singur loc în cazul unei operaţiuni de mare amploare". Ruşii îşi urmăresc astfel principalul lor obiectiv: să-şi asigure câştiguri teritoriale în estul Ucrainei, aflat în centrul conflictului. "Ei luptă pe două fronturi, ţintind în acelaşi timp noduri strategice şi preluând controlul asupra unei părţi a ţării", subliniază Maulny. Bombe puține, efect maxim Bombardarea nodurilor rutiere şi feroviare de aprovizionare face ca Moscova să câştige timp, afirmă Ausseur. "Aceasta nu necesită prea multe bombe, este mult mai rapid decât să reducă la cenuşă Harkovul, de exemplu, şi este eficient: izolezi teatrul de operaţiuni, demoralizezi trupele care sunt izolate şi le împiedici să aibă mijloace de a rezista cât mai mult timp posibil", a apreciat acelaşi expert. "Unităţile ucrainene care sunt desfăşurate în Donbas sunt expuse unei forme de întindere a liniilor lor logistice şi aceste linii sunt puternic expuse", relevă sursa militară franceză. Căderea Harkovului ar fi catastrofală La 63 de zile după începerea ofensivei ruse, problema unui ajutor semnificativ în materie de apărare aeriană, cerută aproape în fiecare zi de Kiev, rămâne în continuare în suspans, fără a se şti pentru cât timp. "Dacă la vară Harkovul cade şi va exista o înaintare rapidă, cum să fii sigur de crearea unui nou front care să reziste?", se întreabă Ausseur. "Totul se va baza pe fortificarea malului de vest al Niprului şi această fortificare nu se va putea realiza fără o capacitate de apărare aeriană întărită de partea ucraineană", adaugă el.

Rusia blochează accesul maritim al Ucrainei (sursa: Facebook/Royal Navy)
Internațional

Rusia blochează accesul maritim al Ucrainei

Rusia blochează accesul maritim al Ucrainei. Forţele navale ruse continuă blocada coastei ucrainene a Mării Negre şi a Mării Azov, împiedicând autorităţile de la Kiev să se reaprovizioneze pe mare, au anunţat duminică serviciile de informaţii britanice, informează Reuters. Rusia blochează accesul maritim al Ucrainei Rusia are în continuare capacitatea de a încerca o debarcare, dar o astfel de operaţiune are un potenţial de risc tot mai mare, dat fiind că forţele ucrainene au avut suficient timp la dispoziţie pentru a se pregăti pentru o astfel de situaţie, a transmis pe Twitter Ministerul Apărării britanic într-un buletin. "Minele din Marea Neagră reprezintă un risc serios pentru activitatea maritimă", a adăugat sursa citată. Citește și: Lecția Lituaniei pentru UE: cum să scapi de dependența gazului rusesc utilizând instrumentele comunitare. Germania a făcut invers: a încurajat Gazprom În raport se mai spune că originea minelor nu este clară, dar că prezenţa lor este cu siguranţă rezultatul activităţii navale ruse în zonă, demonstrând modul în care invazia Ucrainei afectează interesele neutre şi ale civililor. Reuters menţionează că nu a putut verifica imediat aceste informaţii.

Ucraina pierde accesul la Marea Azov (sursa: Agerpres)
Internațional

Ucraina pierde accesul la Marea Azov

Ucraina pierde accesul la Marea Azov. Dar numai "temporar", a anunţat vineri seara Ministerul ucrainean al Apărării, în timp ce forţele ruse strâng laţul în jurul Mariupol (sud-est), principalului port ucrainean la Marea Azov, relatează Reuters. Ucraina pierde accesul la Marea Azov "Ocupanţii au reuşit parţial să obţină succes în districtul de operaţiuni Doneţk, privând temporar Ucraina de acces la Marea Azov", indică Ministerul ucrainean al Apărării într-un comunicat. Ministerul nu precizează în text dacă forţele ucrainene au redobândit ulterior accesul la mare. Rusia anunţase vineri seara că forţele sale "strâng laţul" în jurul Mariupol, unde se estimează că 80% din spaţiul locativ a fost avariat, iar sute de locuitori erau prinşi sub dărâmăturile unui teatru bombardat de trupele ruseşti. Citește și: Probleme pentru procurorii lui Kovesi la Sofia: ex-premierul Boiko Borisov a fost eliberat, acuzația de folosire abuzivă de fonduri europene nu mai este pomenită Armata rusă declarase că a reuşit să intre în oraş şi că lupte s-ar da chiar în centrul oraşului Mariupol, asediat de zile întregi, conform purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov, citat de AFP. Preluarea controlului asupra Mariupol ar constitui un important punct de cotitură în conflict şi ar permite Rusiei să asigure continuitate teritorială între forţele sale venite din Crimeea anexată (sud) şi trupele din Donbas (est), acesta constituind un punct-cheie pentru controlul Crimeii şi accesul la Marea Neagră.

Rusia a decis blocarea accesului la Facebook pe teritoriul ţării
Eveniment

Rusia a decis blocarea accesului la Facebook

Rusia a decis blocarea accesului la Facebook pe teritoriul ţării. Agenţia rusă pentru supravegherea comunicaţiilor, Roskomnadzor, a ordonat vineri blocarea acestei rețele sociale pe teritoriul ţării, acuzând-o de 'discriminarea' mass-media ruse. Rusia a decis blocarea accesului la Facebook „A fost luată decizia de a bloca accesul la Facebook” începând de vineri, a anunţat Roskomnadzor pe mesageria Telegram. Jurnaliştii agenţiei France Presse în Rusia au putut constata că reţeaua socială nu mai funcţiona fără VPN (reţea virtuală privată). Twitter a fost restricționat de mai mulți furnizori din Rusia începând cu ora 26 februarie. Compania Meta interzice presei ruse de stat să mai ruleze reclame sau să facă bani pe Facebook și Instagram oriunde în lume. „De asemenea continuăm să aplicăm etichete pe media de stat a Rusiei”, a scris, pe Twitter, șeful politicii de securitate din cadrul Meta. „Aceste schimbări au început deja să fie aplicate și vor continua în weekend”. Acesta a spus: „Acum interzicem presei de stat din Rusia să ruleze reclame sau să profite pe platforma noastră oriunde în lume”. Citește și: Liderii de la Tiraspol îl atrag pe Putin în Transnistria: cer să le fie recunoscută independența, resping aderarea Moldovei la UE Serviciul de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova a decis blocarea conținutului de pe site-urile www.sputnik.md și www.gagauznews.md, pentru că ar promova informații ce incită la ură și război, în condițiile stării de urgență din țară.

Drumurile de acces, mult prea înguste (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Drumurile de acces, mult prea înguste

Drumurile de acces, mult prea înguste. Pentru mulţi conducători auto, intrarea pe unele drumuri de acces a devenit probă de îndemânare. Nu doar fundăturile la care au acces mai multe proprietăţi se află în această situaţie, dar şi străzi din România. Drumurile de acces, mult prea înguste O neînţelegere a câtorva vecini care locuiesc pe o stradă din Holboca ne-a atras atenţia asupra unei situaţii care se regăseşte peste tot într-un fel sau altul: lăţimea drumului de acces la proprietate. Citește și: Bode: „Granițele noastre sunt sigure”. În 2021, avioane cu țigări de contrabandă au aterizat în România fără să fie oprite Maricel Butnaru, care locuieşte în capătul străzii Oborului, cale de acces închisă la un capăt, ne-a spus că administraţia comunei a eliberat autorizaţii de construire pentru ultimele imobile fără să ţină cont de normativele în vigoare. Altfel spus, strada nu depăşeşte patru metri dintr-un gard în altul, lăţime afectată şi mai mult de stâlpii reţelelor electrice aflaţi în afara curţilor. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Universitățile afgane, redeschise. Nu pentru femei, potrivit lui Noorullah Munir (sursa: Memri TV)
Internațional

Universitățile afgane, redeschise. Nu pentru femei

Universitățile afgane, redeschise. Nu pentru femei. Universităţile publice din Afganistan, închise după ce talibanii au revenit la putere în august, vor fi redeschise în februarie. Anunţul a venit duminică de la ministrul pentru învăţământul superior din guvernul taliban. Acesta nu a precizat dacă studentelor li se va permite să revină la cursuri, informează Reuters. Universitățile afgane, redeschise. Nu pentru femei Universităţile din provinciile cu climă mai călduroasă vor fi redeschise pe 2 februarie, iar cele din zonele mai reci - pe 26 februarie, a precizat ministrul Shaikh Abdul Baqi Haqqani, în timpul unei conferinţe de presă la Kabul. Citește și: Citește și: EXCLUSIV Terenurile lui Dăianu de la Mogoșoaia, unde se coace „Sectorul 0”, cumpărate de la Ninel Peia, aliatul AUR El nu a spus ce aranjamente vor fi făcute, sau dacă acestea vor exista, pentru studente. Înainte de aceasta, oficiali talibani au dat de înţeles că fetele ar putea frecventa cursurile în clase separate. Liceele, doar pentru băieți Până acum, guvernul taliban a redeschis liceele doar pentru băieţi, în cea mai mare parte a ţării. Unele universităţi private au fost şi ele redeschise, însă în multe cazuri studentele nu au putut reveni în sălile de curs. Guvernele occidentale au inclus educaţia fetelor printre cererile pe care le-au adresat talibanilor, în condiţiile în care aceştia din urmă caută mai mult sprijin pe plan internaţional şi dezgheţarea activelor afgane din străinătate. Talibanii au revenit la putere în Afganistan pe 15 august 2021, după retragerea forţelor internaţionale din această ţară.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră