sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: abuz

19 articole
Eveniment

Rapperul Sean "Diddy" Combs, noi acuzații

Rapperul Sean "Diddy" Combs, noi acuzații. Rapperul american Sean "Diddy" Combs se confruntă cu șase noi procese de abuz sexual, inclusiv o acuzație de agresiune asupra unui minor. Rapperul Sean "Diddy" Combs, noi acuzații Aceste procese au fost inițiate la o lună după ce artistul a fost acuzat într-un caz penal de trafic sexual și extorcare pe termen lung, conform informațiilor publicate de Reuters. Citește și: O fostă sportivă olimpică a refuzat să promoveze Nordis: „Am fost primită cu șampanie bună și copleșită de atenția negociatorilor” Procesele au fost deschise la Tribunalul Federal din New York de către reclamanți anonimi, printre care se numără și un bărbat care îl acuză pe Sean Combs de abuz sexual comis asupra sa în perioada în care era minor. Potrivit plângerilor, Combs ar fi abuzat, molestat și amenințat femei, bărbați și minori timp de decenii, pentru a-și impune autoritatea și a-și satisface dorințele. Combs neagă Sean Combs a negat acuzațiile formulate împotriva sa și a pledat nevinovat în fața acuzațiilor penale. Avocații săi au declarat că artistul nu a agresat niciodată pe nimeni, indiferent de vârstă sau gen, și că adevărul va ieși la iveală în sala de judecată. Acuzații grave din trecut Unul dintre reclamanți susține că a fost agresat sexual de Sean Combs în 1998, pe când avea doar 16 ani, la o petrecere organizată la reședința artistului din Hamptons. În cadrul petrecerii, rapperul i-ar fi cerut să își dea jos pantalonii și i-ar fi pipăit organele genitale. Sean Combs a fost arestat în septembrie, fiind acuzat de conspirație la extorcare, trafic sexual și transport în scopul practicării prostituției. În urma audierilor, rapperul a pledat nevinovat pe 17 septembrie. Cu toate acestea, pe 10 octombrie, un judecător a refuzat cererea de eliberare pe cauțiune a artistului, iar procesul său este programat pentru 5 mai 2025. Procesele civile depuse recent sunt coordonate de avocatul Tony Buzbee, care a menționat că reprezintă 120 de persoane care îl acuză pe Sean Combs de abuzuri. Firma de avocatură Buzbee Law Firm a anunțat că intenționează să depună și alte acțiuni judiciare împotriva artistului în următoarele săptămâni.

Rapperul Sean "Diddy" Combs, noi acuzații (sursa: nbcnews.com)
Sabrina Voinea, penalizată nejustificat la JO (sursa: Facebook/COSR)
Eveniment

Sabrina Voinea, penalizată nejustificat la JO

Sabrina Voinea, penalizată nejustificat la JO. Gimnasta româncă a fost sancționată cu 0,1 puncte deoarece călcâiul său ar fi ieșit din covor, la una dintre liniile acrobatice. Fără penalizare, Sabrina Voinea ar fi obținut medalia de bronz. Sabrina Voinea, penalizată nejustificat la JO NBC a difuzat imagini cu zoom și slow motion din care reiese că Sabrina Voinea nu a călcat linia și nu trebuia să fie penalizată. Camelia Voinea, mama și antrenoarea Sabrinei, susține că penalizarea s-a dat pentru că gimnasta ar fi călcat în afara covorului. Citește și: VIDEO Cele 22 secunde în care gimnasta Ana Maria Bărbosu a aflat că a rămas fără medalia de bronz Tălpile Sabinei Voinea nu au ieșit de pe covor (sursa: NBC) Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, a anunțat marți printr-un comunicat că a trimis ieri o scrisoare de protest către Federația Internațională de Gimnastică, adresată direct președintelui Morinari Watanabe, pentru reanalizarea contestației exercițiului la sol al Sabrinei Voinea. "În respectul valorilor olimpice, Comitetul Olimpic și Sportiv Român înaintează prezenta adresă prin care respectuos vă solicită să dispuneți reanalizarea de către factorii decizionali a cazului sportivei românce Sabrina Maneca Voinea referitor la punctajul acordat execuției exercițiului din finala la sol, disputată luni, 5 august 2024. Comitetul Olimpic Român cere reanalizarea exercițiului Înaintăm prezenta solicitare având la bază grija pe care Comitetul Internațional Olimpic și întreaga mișcare sportivă mondială o acordă sportivului. Modul de apreciere a punctajului acordat și refuzul de a prezenta integral motivele/probele de respingere a contestației depusă în termenul prevăzut de regulament aduce grave prejudicii atât imagini gimnasticii internaționale, dar în special afectează sportivul, periclitând chiar sănătatea mintală a acestuia. Mediatizarea cazului sportivei românce la nivel internațional, declarația publică a acesteia de a renunța la practicarea acestui sport ca urmare a deciziei de astăzi obligă moral factorii decizionali la reanaliză, fundamentare și comunicare a deciziei finale”.

Abuz bancar - dobândă variabilă neclară, comision (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Eveniment

Abuz bancar - dobândă variabilă neclară, comision

Abuz bancar - dobândă variabilă neclară, comision. Lungul șir al proceselor legate de clauzele abuzive introduse de bănci în contractele de creditare pare să nu se mai sfârșească. Abuz bancar - dobândă variabilă neclară, comision O ieșeancă a cerut restituirea comisionului de acordare a unui credit contractat în 2008, anularea clauzei referitoare la rata dobânzii variabile și restituirea sumelor încasate abuziv de bancă. Citește și: Ciolacu s-a dus în campanie la Baia Mare cu un Gulfstream G200, care este închiriat cu circa 10.000 de euro pe ora de zbor. După care a mâncat fasole la cantină, cu poporul Elena D. a încheiat în iunie 2008 un contract de împrumut pentru refinanțarea unui credit de consum cu First Bank SA. În contract a fost inclus un comision de acordare de 638 franci elvețieni, respectiv 5% din valoarea creditului. Reclamanta a apreciat că nu i se putea impune clientului vreun cost pentru prestații care nu țineau strict de banii împrumutați. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Consumul de alcool, ravagii în România (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Consumul de alcool, ravagii în România

Consumul de alcool, ravagii în România: Institutul de Psihiatrie din Iași tratează din ce în ce mai multe cazuri de dependență de alcool, dar efectele acestui consum exagerat le vedem în toate spitalele din Iași. Consumul de alcool, ravagii în România Secțiile de gastroenterologie, cele de cardiologie, adesea chiar camerele de Urgență sunt pline de victime colaterale ale consumului nestăpânit de alcool. Citește și: Înregistrări șocante în care o asistentă ATI de la Pantelimon îi spune directoarei cum au fost uciși 20 de pacienți în 48 de ore: „Le-au pus ser fiziologic, în loc de Nora” Medicii ieșeni avertizează că trecem, zilnic, pe lângă drame umane fără să ne dăm seama: oameni care fără a bea nu se pot da jos din pat și care nu-și mai amintesc cine sunt și ce au făcut. Puținii dependenți care reușesc să treacă peste această patimă și să ajungă la abstinență vorbesc despre familii distruse, destine sfărâmate și îndepărtarea tuturor celor care au fost cândva apropiați. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Pensionar reabilitat, în registrul abuzatorilor sexuali (sursa: pexels.com/Pavel Danilyuk)
Eveniment

Pensionar reabilitat, în registrul abuzatorilor sexuali

Pensionar reabilitat, în registrul abuzatorilor sexuali. Condamnat pentru viol când abia devenise major, un bărbat de 63 de ani trebuie să se prezinte acum la Poliție la fiecare trei luni. Pensionar reabilitat, în registrul abuzatorilor sexuali Cazul a fost făcut public de către APADOR-CH, organizație care apără drepturile omului. "Este cazul unui bărbat de 63 de ani care a făcut un viol în tinerețe, în urmă cu 45 de ani. Atunci a ispășit condamnarea pentru fapta sa, între timp a fost eliberat, reabilitat, și-a văzut de viață, și-a întemeiat o familie, are copii și se apropie de pensie. Citește și: Armata obligatorie sau angajarea soldaților și gradaților profesioniști: Ministerul Apărării oferă salarii foarte mici, care încep de la 2.439 de lei și nu trec de 4.126 de lei El este înscris acum în registrul abuzatorilor sexuali, obligat să vină la fiecare trei luni la poliție și să anunțe ori de câte ori pleacă din localitate mai mult de două săptămâni. Așa cum spune chiar el, consideră că este din nou condamnat, dar fără proces. Deși a sesizat problema tuturor instituțiilor competente, bărbatul a primit numai ridicări din umeri, toată lumea invocând prevederile noii legi 118/2019.", arată organizația. APADOR-CH: Sancțiunea încalcă Codul penal APADOR-CH spune că prezența bărbatului în registrul abuzatorilor sexuali "contravine Codului penal, care spune că amnistia sau reabilitarea înlătură toate consecințele condamnării, inclusiv decăderi, interdicții, incapacități. Cu alte cuvinte, cel amnistiat sau reabilitat ar trebui să beneficieze de un tratament similar celui pe care îl au persoanele care nu au comis vreo infracțiune. Drept urmare, nu ar trebui să fie înscris în niciun registru al celor condamnați pentru vreo infracțiune. Același articol 10 al. 2 din Legea 118/2019 spune că în cazul unei condamnări definitive, scoaterea din registru se face doar după ce au trecut 20 de ani de la data înscrierii, dacă pedeapsa aplicată este de cel mult 5 ani sau la împlinirea vârstei de 85 de ani, dacă pedeapsa aplicată este mai mare de 5 ani. Așadar, în cazul amintit, bărbatul mai are de încă 20 de ani de aici încolo, o apărută din senin, care îl obligă să facă vizite periodice la poliție și să fie monitorizat acasă de organele legii, deși în cazul lui a intervenit reabilitarea și are cazierul curat.". Sesizare la Curtea Constituțională APADOR-CH a cerut Avocatului poporului să sesizeze Curtea Constituțională pentru neconstituționalitatea prevederii din Legea 118/2019 care permite ca si cei amnisitiați sau reabilitați să fie înscriși în Registru. "O astfel de prevedere încalcă art. 152 și art. 169 din Codul penal, în care se prevede că singura excepție de la efectele amnisitiei sau reabilitării o reprezintă măsurile de siguranță (prevăzute în art. 108 Cod penal), măsuri printre care nu este menționată și înscrierea în Registrul prevăzut de Legea nr. 118/2019. Considerăm că este încălcat astfel art. 16 al. 1 din Constituție, prin supunerea celor amnistiați sau reabilitați unui regim restrictiv de drepturi discriminatoriu față de restul persoanelor.", mai arată organizația.

Artista "Macarena", abuzată online după X Factor (sursa: paginademedia.ro)
Eveniment

Artista "Macarena", abuzată online după X Factor

Artista "Macarena", abuzată online după X Factor. Erika Isac, care a compus și cântat "Macarena", a dat un prim interviu după ce piesa pe care a lansat-o a scindat România. Piesa nu e pentru marketing, susține Erika Isac Erika Isac i-a acordat un interviu extins lui Petrișor Obae la "Pagina de media" în care a vorbit despre cariera ei de până în prezent, dar mai ales despre senzația muzicală și socială a momentului, piesa "Macarena". Citește și: Profesoară de la un liceu de elită din București, reacție ironică după ce agentul Godină a scris: „Dragi fete, dragi femei, cu cine dracului vă întâlniți voi și mai ales unde” Artista a spus că piesa se bazează pe experiențe personale, dar și pe cele ale prietenelor și femeilor, în general. Erika Isac a adăugat că "Macarena" are un mesaj sincer și nu a fost gândită ca o lovitură de marketing. "Am scris piesa pentru tineri și adolescenți, dar am subestimat foarte mult publicul, piesa a ajuns până la oameni de peste 70 de ani", a declarat artista în interviu. Comentariile negative primite ca urmare a lansării piesei sunt ale unor "bărbați frustrați care au probleme nerezolvate", potrivit Erikăi Isac. Artista "Macarena", abuzată online după X Factor Aceasta a povestit și că, între 15 și 18 ani, a ieșit total din peisajul muzical, după apariția la X Factor. "După X Factor, zeci de mii de bărbați de peste 30 de ani au spus despre mine că sunt curvă doar pentru că apărusem la televizor în pantaloni scurți, eram machiată și păream mai matură. Un copil de 15 ani nu poate lupta cu așa ceva. Am adunat foarte multă furie", a explicat tânăra.

"Macarena" - polițiștii ignoră violența împotriva femeilor (sursa: Facebook/Marian Godina)
Eveniment

"Macarena" - polițiștii ignoră violența împotriva femeilor

"Macarena" - polițiștii ignoră violența împotriva femeilor. Erika Isac a lansat "Macarena" și, de zile bune, piesa este cel mai dezbătut subiect pe rețelele de socializare în România. "Macarena" - polițiștii ignoră violența împotriva femeilor În ultimele 48 de ore, publicul pare să se fi împărțit în două tabere: una care susține fără rezerve mesajul promovat de "Macarena" și cealaltă, favorabilă comentariilor lui Marian Godină, care consideră că piesa Erikăi Isac nu ar fi reprezentativă pentru femei. Citește și: Profesoară de la un liceu de elită din București, reacție ironică după ce agentul Godină a scris: „Dragi fete, dragi femei, cu cine dracului vă întâlniți voi și mai ales unde” În prima tabără, părerea majoritară este că Godină ar fi misogin și, mai rău decât atât, că acest misoginism l-ar face să nu trateze cu seriozitate violența împotriva femeilor. Mai mult, toți polițiștii ar fi vinovați de acest lucru. "Mai relevant decat daca o femeie e proasta ca s-a dus la o intalnire cu un necunoscut si a fost agresata e daca politistul care raspunde la telefon isi face treaba pe baza acestei judecati de valoare. Parerea mea.", a scris, sintetizând, Ana Otilia Nuțu pe Facebook. Godină și-a cerut scuze Godină și-a cerut scuze, marți, pentru mesajul său inițial, care a făcut unele femei să sufere. Citește și: VIDEO „Macarena” feministă, „dansată” și de Marian Godină, care și-a exprimat părerea lui „misogină”. Dezbaterea a împărțit online-ul în două tabere "Aseară am primit mai multe mesaje în privat, de la femei. M-a impresionat cel mai tare cel al unei doamne în vârstă de 57 de ani care a ținut să-mi povestească o întâmplare din anul 1987, atunci când a fost agresată sexual de un coleg pe care îl cunoștea foarte bine și cu care rămăsese singură în casă dintr-o întâmplare. Mi-a povestit asta ca să-mi spună că ea consideră că am greșit cu textul meu, deoarece se poate întâmpla, ca femeie, să fii agresată și de cunoscuți. Citește și: VIDEO „Macarena” românească, piesa care a aprins o dezbatere în societate despre misoginism și violența împotriva femeilor Celelalte femei care mi-au scris mi-au povestit întâmplări asemănătoare, trecuseră prin experiențe de agresiune sexuală traumatizante cu bărbați pe care îi cunoșteau. Faptul că aceste femei au simțit și au ales să îmi scrie asemenea povestiri mă face să-mi dau seama că textul meu a lăsat loc de niște interpretări pe care eu nu le-am luat în calcul pentru nicio clipă. Repet, în niciun moment nu am vrut ca vreo femeie care a trecut prin asemenea traume să se simtă în vreun fel lezată de ce am scris eu acolo, iar dacă vreo femeie s-a simțit așa, îi transmit scuzele mele și asigurările că nicio clipă nu am avut intenția asta.", a scris polițistul pe Facebook.

Misoginism și abuz la Medicină Veterinară (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Misoginism și abuz la Medicină Veterinară

Misoginism și abuz la Medicină Veterinară. Anda Puşcaşu, o tânără în vârstă de 26 de ani, din Suceava, fostă studentă a Facultăţii de Medicină Veterinară din Iași, a ales să renunţe la studii cu doar câteva luni înainte de absolvire. Misoginism și abuz la Medicină Veterinară Motivul este unul care ar trebui să suscite o discuţie mai amplă. Postarea ei făcută pe o reţea de socializare a dus la o investigaţie a conducerii facultăţii. Citește și: EXCLUSIV Cele mai scumpe elicoptere din dotarea Ministerului Apărării tocmai au fost achiziționate: două aparate H215M Airbus pentru 150 de milioane de euro Recent, tânăra care trebuia să finalizeze licenţa în anul 2021 a explicat de ce a luat această decizie într-un clip postat pe reţeaua de socializare TikTok. În mesajul său, Anda a vorbit despre perioada care i-ar fi cauzat o stare de depresie severă, dar şi despre profesorii care, aşa cum a susţinut fosta studentă, ar fi determinat-o să nu mai continue. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Blocul cu plante vii, coșmarul proprietarilor (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Blocul cu plante vii, coșmarul proprietarilor

Blocul cu plante vii, coșmarul proprietarilor. Locatarii complexului rezidenţial Evergreen Towers din Iaşi sunt terorizaţi de dezvoltator din cauza unor plante pe care le au în balcoane. Blocul cu plante vii, coșmarul proprietarilor Dacă moare planta, oamenii sunt buni de plată, la fel şi cei care se ating de jardiniere. Locatarii spun că există un regulament de ordine internă care prevede că proprietarii trebuie să permită accesul personalului calificat pentru întreţinerea plantelor din propriile lor locuinţe. Citește și: Guvernul, disperat să limiteze dezastrul bugetar: nu va mai plăti drepturile salariale câștigate în instanță, taie consultanța și toate investițiile, cu excepția celor din fonduri UE Dar susţin și că sunt supuşi unor abuzuri, povestind cum s-au “trezit” cu dezvoltatorul Ciprian Ciubotariu noaptea la uşă ca să verifice starea plantei. Iar pentru că unii au refuzat să îl primească în casă, acesta le-a sistat furnizarea apei: „L-am întrebat cu ce drept şi mi-a spus că pentru a mă constrânge!”. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Forțele de ordine, tot mai abuzive (sursa: dw.com)
Internațional

Forțele de ordine, tot mai abuzive

Forțele de ordine, tot mai abuzive. Și nu în state foste comuniste, ci în țări occidentale cu o lungă tradiție democratică. Efectul: manifestații de protest din ce în ce mai violente. Forțele de ordine, tot mai abuzive În Franța, legislația permite polițiștilor folosirea armelor, chiar dacă e vorba doar de suspiciuni. În Germania, violența excesivă a poliției e rareori raportată. Puținele anchete demarate sunt oprite de procurori în mai mult de 90% din cazuri. Citește și: DOCUMENT Bătăușii de la Costinești, tratați după „Ghidul de intervenție profesională” al Jandarmeriei. Unii aplaudă snopirea turiștilor agresivi, alții îl critică pe jandarmul full contact În Marea Britanie, sistemul judiciar se mișcă extrem de încet. În Austria, aproape că nu există proceduri judiciare în cazul acuzațiilor de abatere împotriva poliției. Tânăr de 19 ani împușcat de 34 de ori Pe 3 iunie a.c., în Germania, poliția a împușcat și a rănit grav un tânăr de 19 ani. Incidentul a avut loc în Renania de Nord, în urma unui control rutier. Poliția a oprit o mașină care circula cu farurile stinse. Șoferul nu avea permis de conducere. Când a fost somat să iasă din vehicul, acesta a demarat. Urmărirea s-a încheiat într-o fundătură, când tânărul de 19 ani și-a întors mașina și a accelerat înspre patrula polițiștilor. Potrivit investigațiilor, polițiști au tras 34 de focuri asupra agresorului. În prezent, tânărul este în spital și se pare că a rămas paralizat pe viață. Recent, Universitatea Goethe din Frankfurt a dat publicității un studiu asupra violenței poliției din Germania. Studiul cuprinde peste 3.000 de interviuri cu persoane care au declarat că au fost supuse violenței poliției. Polițiștii germani, imuni în fața legii Potrivit declarațiilor, brutalitatea forțelor de ordine s-a manifestat, în primul rând, în timpul demonstrațiilor, apoi la meciurile de fotbal. Pe locul trei, sunt menționate situații de conflict survenite în controalele rutiere. Cei care au acuzat cel mai des violența poliției sunt tinerii: 19% dintre cei aceștia au raportat răni fizice grave. Totuși, violența ilegală din partea poliției e rareori raportată oficial în Germania: doar 2% dintre cazuri, după cum reiese din raport. Însă, tot raportul consemnează că anchetele penale care vizează actele de violență ale polițiștilor sunt oprite de procurori, în mai mult de 90% din cazuri. În urmă cu doi ani, deși a fost deschis un număr record de anchete împotriva polițiștilor, numărul cazurilor judecate în instanță a fost foarte scăzut. În 2021, din 5.252 de investigații încheiate împotriva ofițerilor de poliție, doar 61 de dosare au fost audiate la tribunalele districtuale. Uciderea lui Nahel M. a dus Franța în haos La sârșitul lunii iunie a acestui an, un tânăr în vârstă de 17 ani, Nahel M., a fost ucis de poliție, în Nanterre, în timpul unui control în trafic. Potrivit autorităților, polițiștii au fost nevoiți să deschidă focul după ce aceasta refuzat să le arate actele și a fugit. Însă un videoclip distribuit pe rețelele de socializare pune în discuție acest scenariu. Filmarea arată că unul dintre cei doi polițiști l-a ținut pe șofer tot timpul sub amenințarea pistolului, apoi a tras, de la mică distanță, când acesta a încercat să demareze. Cazul a provocat demonstrații masive și foarte violente în foarte multe orașe franceze și o suită de declarații politice care vizau în special legea Poliției. În 2017, aceasta a fost modificată. Polițiștilor li s-a permis nu doar să tragă în legitimă apărare, ci și doar dacă bănuiesc că s-ar putea întâmpla ceva rău. De la implementarea noilor amendamente, situațiile în care polițiștii au tras în șoferi s-au înmulțit brusc, multe fiind mortale. Potrivit unui raport al Poliției, în Franța, în 2018, utilizarea armelor de foc de către forțele de ordine a crescut cu 54%. În ultimul an, cifrele arată că, în medie, în fiecare lună, în Franța, un șofer a fost ucis de poliție. Brutalitate excesivă și în Marea Britanie Pe 21 iulie, în Londra, o femeie a fost arestată într-un mod brutal, în fața copilului ei, de doi ofițeri ai Poliției Metropolitane. Deși a fost acuzată că nu și-a plătit biletul de autobuz, ulterior s-a demonstrat că acuzele ofițerilor au fost nefondate. Femeia a fost eliberată, când polițiștii au aflat că, de fapt, aceasta își plătise călătoria. Episodul vine și în urma unui scandal izbucnit în luna martie a acestui an. În urma unui raport făcut public de către Consiliul șefilor poliției naționale (NPCC), peste 1.500 de polițiști din Marea Britanie au fost acuzați de infracțiuni violente împotriva femeilor. Însă plângerile luate în calcul de NPCC sunt doar cele depuse pe o perioadă de șase luni, din octombrie 2021, până în martie 2022. În octombrie, 2021, un ofițer al Metropolitan Police, David Carrick, fusese arestat, acuzat fiind de viol în serie. Dintre toate infracțiunile raportate în acea perioadă, mai puțin de jumătate din plângerile de abuz sexual și aproape trei sferturi din cazurile de abuz de putere nu au fost încă finalizate. În cazul celor finalizate, peste 91% au fost respinse. Maggie Blyth, directorul adjunct al NPCC, a numit datele "deranjante", declarând că nu e deloc "mulțumitor" faptul că o mare parte din investigații nu au fost încă finalizate. Lovit repetat cu capul de asfalt de polițiști la Viena Pe 8 mai a.c., în Viena, un cameraman al televiziunii PULS 24 a înregistrat o scenă violentă între mai mulți ofițeri de poliție și un tânăr de 19 ani. Tânărul voia să scoată bani de la un bancomat, însă a fost somat de polițiști să părăsească locul. Pentru că nu a vrut, sau nu a înțeles de ce să o facă, bărbatul a fost pus la pământ și dat cu capul de asfalt, în mod repetat, până când a început să sângereze. Ulteriori, poliția a declarat că tânărul a ignorat ordinele de a se îndepărta de un loc aflat sub investigație, refuzând să părăsească o zonă izolată. Potrivit declarațiilor oficiale, acesta "a săvârșit o încălcare a decenței". Tânărul în vârstă de 19 ani a fost apoi arestat sub "suspiciunea de rezistență la autoritatea statului și vătămare corporală gravă", fiind acuzat că "a rănit grav un polițist". Totuși, nu doar că zona izolată nu era marcată, însă, cu puțin timp în urmă, potrivit martorilor, o femeie scosese bani de la bancomatul respectiv și nimeni nu o oprise. Austria, fără pedepse pentru abuz al poliției În Austria, aproape că nu există proceduri judiciare în cazul acuzațiilor de abatere împotriva poliției, iar la condamnări nu se ajunge aproape niciodată. Excesul de zel al unor polițiști este văzut de procurori ca "măsură coercitivă". În 2022, au fost semnalate 23.200 de asemenea măsuri coercitive. Ceea ce înseamnă că poliția austriacă recurge zilnic la mai mult de 60 de asemenea măsuri. Potrivit ministrului austriac al Justiției, Alma Zadic, între 2021 și sfârșitul lunii aprilie 2023, parchetele au demarat în total 55 de anchete privind violența poliției. Dintre acestea, doar două s-au încheiat cu condamnări definitive.

Bătrânii din azile și-au mâncat hainele (sursa: Libertatea)
Eveniment

Bătrânii din azile și-au mâncat hainele

Bătrânii din azile și-au mâncat hainele. Cadrele medicale de la spitalele de urgență Floreasca și Gerota, care au evaluat și tratează persoanele aduse de la cele trei azile din Ilfov, au declarat pentru Libertatea că a fost pentru prima dată când s-au confruntat cu astfel de cazuri de înfometare și neglijență, la o asemenea dimensiune a consecințelor medicale. Bătrânii din azile și-au mâncat hainele "Niciodată nu am văzut persoane atât de slabe și ținute în condiții de murdărie, precum pacienții aduși de la aceste azile. Iar noi ne confruntăm zilnic cu cazuri sociale, cu suferințe ale oamenilor străzii", a declarat pentru Libertatea un cadru medical de la secția UPU SMURD din cadrul Spitalului de Urgență Floreasca. Toți medicii care au discutat cu ziarul au solicitat confidențialitatea. "Bătrâni deshidratați, înfometați și murdari din cap până-n picioare. Persoane bolnave, incapabile să se îngrijească singure, au fost lăsate să moară", a adăugat sursa medicală. "Când au sosit la noi, am rămas șocați de starea precară în care se aflau. Ca și cum ar fi fost închiși și uitați într-un container. Deshidratați, slabi și extrem de murdari. Investigațiile medicale au depistat în două cazuri obiecte străine în stomac. Nasturi și mărgele. Probabil că de foame și-au mâncat hainele…", a spus un doctor de la spitalul Gerota. Citește și: Ciolacu se face că nu știe că ororile din căminele de bătrâni din Ilfov au fost puse la cale de oameni plătiți și ajutați de Gabriela Firea Acesta a mărturisit că toți colegii din spital, inclusiv cei din birourile administrative, au făcut chetă și le-au cumpărat mâncare peste norma oferită de spital: "Când le-am dat parizer cu pâine, s-au repezit și au mâncat ca și cum ar fi fost prima masă din viața lor!".

Ororile din căminele bătrânilor, spre Firea (sursa: Facebook/Gabriela Firea)
Eveniment

Ororile din căminele bătrânilor, spre Firea

Ororile din căminele bătrânilor, spre Firea. 56 de bătrâni găsiţi în condiţii inumane în trei azile din localitatea Voluntari au fost transportaţi de echipajele SMURD la spitale pentru a primi îngrijiri medicale. Procurorii DIICOT au reţinut 24 de inculpaţi, iar faţă de doi s-a dispus măsura controlului judiciar. Bătrâni bătuți, înfometați, abuzați Peste 100 de persoane în vârstă au fost salvate, marţi, de poliţişti şi procurori ai DIICOT, în urma efectuării unor percheziţii la mai multe azile, unde bătrânii, mulţi cu dizabilităţi, erau bătuţi, înfometaţi şi puşi la muncă forţată. Potrivit anchetatorilor, începând cu luna noiembrie 2020, în judeţul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracţionale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere şi exercitare de acte de violenţă fizică. De asemenea, exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, concomitent cu ţinerea acestora în stare de aservire faţă de membrii grupurilor infracţionale organizate, în vederea obţinerii de către liderii grupărilor şi de către ceilalţi membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept. "Veneau la gard în pielea goală" "Veneau la gard în pielea goală. De vreo doi ani. Cred că erau bătuţi (...) De câte ori treceam pe acolo, săracii bătrâni veneau la poartă şi cerşeau: ", au relatat locuitorii din zona unde se aflau azilele despre traumele şi umilinţele îndurate de bătrâni. Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) a demarat procedura legală privind retragerea acreditării pentru Centrele de Îngrijire şi Asistenţă din Afumaţi şi Voluntari, ale Asociaţiei Sf. Gabriel cel Viteaz, informează Ministerul Muncii. "Sunt revoltat de ororile la care au fost supuşi batrânii internaţi în centrele rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă socială care, acum, fac obiectul unei anchete a DIICOT! Este inadmisibil ca, în România zilelor noastre, să se întâmple astfel de atrocităţi faţă de oameni lipsiţi de apărare!", a luat poziție și premierul Ciolacu pe acest subiect. Ciolacu: "Este scandalos" "Este scandalos ca nişte indivizi lipsiţi de suflet şi de repere morale să profite de situaţia dificilă a unor persoane vulnerabile, pentru a deturna în beneficiul propriu fondurile alocate din bugetul de stat. În această dimineaţă, am cerut tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniu - ANPC, ANSVSA, ANPIS, ANPDPD, DSP - să declanşeze urgent o acţiune naţională de control în toate centrele de îngrijire şi asistenţă din România, finanţate din bani publici", a scris premierul pe Facebook. El a cerut "celor care au obligaţia de a verifica respectarea condiţiilor legale" să sancţioneze "cu severitate maximă" orice abatere care pune în pericol viaţa şi sănătatea persoanelor vulnerabile din aceste centre. "Voi urmări cu atenţie desfăşurarea acestor acţiuni", a precizat Marcel Ciolacu. Ororile din căminele bătrânilor, spre Firea Ce nu a spus Ciolacu este că vinovații cel puțin din punct de vedere moral de ororile de la căminele de bătrâni sunt oameni din anturajul Gabrielei Firea, colega de partid a premierului. Explicația, potrivit Buletin de București, este că centrele de bătrâni au fost înființate de un ONG în care membri sunt apropiați ai Gabrielei Firea: "Pe 24 noiembrie 2020, într-o garsonieră din Voluntari, se înființa un ONG cu nume de sfânt inventat: Asociația Sfântul Gabriel cel Viteaz. Citește și: Rusia trimite în Transnistria, prin Moldova, sub acoperire diplomatică, luptători căliți în conflicte din Siria, Libia, Donbas. Chișinăul susține că va face curățenie Între primii membri ai organizației o regăsim pe Ligia Gheorghe (fostă Enache), veche prietenă a Gabrielei Firea, fost producător al emisiunilor sale la Antene, consilier al primarului, al senatorului și apoi al ministrului Egalității de Șanse Gabriela Firea. (...) Alături de ea, în asociație mai apar Ecaterina Adriana Voicu, pusă de primărița Firea în 2017 șefă la Centrul pentru Tineret al Municipiului București, dar și partenerul de viață al acesteia, Ștefan Godei, fost boss la tineretul social-democrat ilfovean și un soi de bodyguard al Gabrielei Firea. (...) ONG-ul și-a făcut două centre în care a primit în îngrijire cei mai greu încercați adulți, cei cu dizabilități severe, mintale dar și fizice."

Tinerii fanatici englezi ai misoginului Tate (sursa: Twitter/@Cobratate)
Eveniment

Tinerii fanatici englezi ai misoginului Tate

Tinerii fanatici englezi ai misoginului Tate. A devenit cunoscut în special pentru mesajele misogine care promovează "valori masculine tradiționale", multe diseminate pe YouTube sub denumirea de "Tate Speech" (aluzie la "hate speech"): victimele violului trebuie "să-și asume vina pentru viol"; "de ce femeile sunt lăsate să conducă?"; locul femeilor e "la bucătărie"; "aș lovi o femeie dacă mi-ar reproșa că o înșel". Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online În prezent, Andrew Tate e acuzat pentru viol și trafic de persoane. "Joc erotic" cu cureaua Fost campion mondial de kickboxing, Tate a captat atenția publicului în 2016 când a participat la Big Brother UK, emisiune din care a fost eliminat după doar șase zile. Cauza aparentă a eliminării: un videoclip apărut pe site-ul Daily Star în care lovea o femeie cu o curea. Ulterior, Tate a postat pe contul său de Facebook un videoclip cu femeia care declara că "totul a fost doar un joc erotic". Însă, potrivit unei anchete Vice, cauza reală a excluderii sale din Big Brother a fost alta: producătorii emisiunii fuseseră înștiințați de poliția din Marea Britanie că Tate se află sub investigație încă din 2015, când fusese arestat pentru viol și agresiune. Despre acea anchetă, închisă în 2019 din cauza dovezilor insuficiente, nu s-a aflat însă decât în 2023, când victimele au vorbit cu presa. În 2017, Tate s-a mutat în România, declarând că în Occident mișcarea MeToo îți poate distruge viața și că vrea să trăiască într-o țară unde "corupția e accesibilă oricui". În plus, influencerul a mai declarat că în România autoritățile n-ar fi capabile să investigheze acuzațiile de agresiune sexuală, poliția română cerându-le prea multe probe femeilor care reclamă violuri. "Doctorate" și universități misogine Într-un documentar lansat recent în Marea Britanie, "Periculoasa ascensiune a lui Andrew Tate", jurnaliștii de la Vice au pătruns în lumea privată a influencerului, petrecând câteva zile la cartierul general al acestuia din România. Potrivit investigației, Andrew Tate și-a lansat primele afaceri online în 2018, alături de fratele său, Tristan. Era vorba de un video chat erotic și de un curs pentru bărbați, denumit PHD (Pimping Hoes Degree) (diplomă de "peștit" curve - acronimul face aluzie la titlul de doctor în științe). Cursul îi instruia pe bărbați să-și deschidă propria afacere de video chat erotic, folosindu-și partenerele prin metoda "lover boy". "Mai mult de 50% dintre angajate erau partenerele mele când le-am angajat. Nici una nu lucrase în industria de video pentru adulți înainte să mă întâlnească pe mine", acesta era mesajul postat pe site-ul PHD. A urmat Hustler’s University, un curs online, care costa 49,99 dolari pe lună despre "secretele îmbogățirii și succesului" care oferea sfaturi despre criptomonedă, copywriting sau comerț electronic. Schema piramidală De fapt, potrivit lui Paul Harrigan, profesor la Universitatea din Australia de Vest, Tate a operat prin acest site o "schemă piramidală", în care "membrii postează conținut pentru adepții lor, care apoi postează pentru adepții lor și așa mai departe". Abonații erau stimulați să distribuie mesajele lui Tate, cu linkuri către Hustler's University, cu un comision de 48% din taxa de înscriere a fiecărui nou abonat adus. Site-ul a devenit o rețea de distribuire pentru mesajele influencerului, adepții lui Tate (printre care și copii de 13 ani) inundând TikTok, Youtube și Instagram cu videoclipuri care îl promovau atât pe Tate, cât și "universitatea". Formându-și o armată de distribuitori, Andrew Tate nu mai avea nevoie de nici o rețea socială. Bărbați complexați de femei de carieră "The War Room", cea mai recentă afacere, este descrisă, potrivit site-ului, ca o "Rețea globală în care modelele de individualism eliberează bărbatul modern de încarcerarea indusă social". Taxa de înscriere este de 5.454 de dolari. "Dacă ai o sabie, iar nevastă-ta începe să te cicălască îi spui: «Tacă-ți fleanca, eu decid ce vreau să fac, tu fă mâncare!»", afirmă Tate în investigația Vice. Este și mentalitatea participanților la The War Room, oameni bogați, din întreaga lume, veniți în România ca să-și testeze masculinitatea în fața celui căruia îi spun "Comandantul". "În lumea pe care o creează Tate, nu doar femeile sunt supuse prejudecăților, dar și bărbații, definiți prin gradul de violență de care sunt capabili". Testul constă în confruntarea participanților în ring cu luptători profesioniști, după care sunt răsplătiți cu petreceri-orgii. Câțiva participanți declară că sunt acolo pentru că "nu vor să se mai simtă neluați în seamă", că vor să se simtă "bărbați", iar declarațiile misogine ale lui Tate sunt pentru ei "adevăruri". Majoritatea visează să fie regi, să aibă haremuri și nu s-ar vedea în relații cu femei de carieră, ci doar cu unele supuse. Plângeri depuse încă din 2015 Întrebat dacă conștientizează răul pe care îl poate face, Tate a declarat: "Nu există nici o acuzație împotriva mea, nici o femeie nu a declarat că am lovit-o". După arestarea sa, în 2022, din ce în ce mai multe femei au mărturisit că au fost victime ale violului și abuzului. În Marea Britanie, cele care depus plângere contra lui Tate în 2015 au vorbit acum cu presa, acuzând poliția din Hertfordshire că a avut nevoie de patru ani pentru a transmite cazul procurorilor, care mai apoi au refuzat să-l instrumenteze. Strânsă de gât, amenințată Una dintre acestea, "Amelia", a povestit, plângând, calvarul: "Prima oară când m-am dus la el acasă, am început să ne sărutăm, apoi, brusc, s-a oprit, s-a lăsat pe spate și mi-a spus: «Mă gândesc dacă să te violez sau nu». Imediat, a devenit alt om. M-a imobilizat, m-a strâns de gât și, cu cât mă opuneam, cu atât devenea mai agresiv, lovindu-mă. Mă tot întreba: «Cine e stăpânul tău?». La un moment dat, pur și simplu, am cedat. Când a terminat, s-a dus la baie iar apoi s-a comportat absolut normal. Ceea ce m-a făcut să mă întreb: oare chiar am vrut asta? Știu că l-am rugat să se oprească, că n-am vrut să mă sugrume... oare el credea că vreau asta?". Din cauza confuziei, Amelia a continuat să-l vadă, timp de șase luni, după care, temându-se pentru viața ei, l-a părăsit. A urmat hărțuirea: "Sunt un om rău? Cu cât sufereai, cu atât îmi plăcea mai mult să te violez", îi spunea Tate, într-unul din mesajele vocale trimise pe Whatsapp. În altul: "Ce te tot plângi că te-am strâns puțin de gât? Nici una dintre femeile cu care am fost nu s-a plâns vreodată!". Apoi a ajuns la amenințări: "Țin să-ți amintesc cu cine ai de-a face: sunt unul dintre cei mai periculoși oameni de pe planeta asta!". Tinerii fanatici englezi ai misoginului Tate În prezent, din ce în ce mai mulți profesori din Marea Britanie și-au exprimat îngrijorarea în ceea ce privește influența lui Tate asupra elevilor, observând că foarte mulți băieți îl citează și îl consideră un idol. Potrivit BBC, profesorii au declarat că elevii au ajuns să-l urmeze pe Tate "ca pe o Evanghelie", atrași de imaginea lui de milionar auto-realizat, aspirând să devină și ei bogați, să aibă "o mulțime de mașini și aerul de autoritate" al influencerului, dezvoltând treptat opinii extreme. Citește și: Talibanii, sincer îngrijorați de soarta lui Andrew Tate, un apărător al Vestului în fața opresiunii feministelor – susține fosta Miss New Jersey Psihologul Dr. Nia Williams, lector la școala de educație și dezvoltare umană a Universității Bangor, a adăugat că opiniile lui Tate ar putea "spăla creierul" tinerilor: "Mesajele pe care le transmite au un impact negativ asupra tinerilor și ar putea să le afecteze parcursul întregii vieți”. Chiar dacă în august, 2022, lui Tate i-au fost suspendate conturile de Instagram, TikTok și Facebook, Elon Musk a decis să-i reinstaureze contul de Twitter, în ciuda protestelor victimelor agresiunii sexuale și violenței domestice, care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la "impactul misoginismului său asupra tânărului public masculin". Contul are deja aproape șase milioane de urmăritori.

Prădător sexual, aproape iertat de CCR (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Justiție

Prădător sexual, aproape iertat de CCR

Prădător sexual, aproape iertat de CCR. Florinel Duduc a fost trimis în judecată în 2020, fiind acuzat de procurorii DIICOT că ar fi batjocorit, şantajat şi umilit trei tinere din Iaşi. Prădător sexual, aproape iertat de CCR Bucureşteanul le aborda pe reţele de socializare, folosindu-se de mai multe conturi, cu nume fictive. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online După ce-şi studia victimele, aflând unde învăţau şi din ce mediu proveneau, le convingea să-i trimită fotografii sau filmări cu ele, ori chiar să se întâlnească. Citește și: Ciolacu tocmai a pornit un război cu Comisia Europeană: viitorul premier a declarat răspicat că prevederile din PNRR asumate de România nu vor fi respectate și cere noi „discuții” O fată a fost abordată în 2018 în vacanţa de iarnă, iar în septembrie Duduc s-a întâlnit cu ea, la domiciliul acesteia. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Ucrainence refugiate, exploatate crunt de traficanți (sursa: Inquam Photos/Alex Nicodim)
Internațional

Ucrainence refugiate, exploatate crunt de traficanți

Ucrainence refugiate, exploatate crunt de traficanți. Mai mult de opt milioane de oameni au fugit de războiul din Ucraina. 90% dintre refugiați sunt femei și copii. Însă pericolul de care încearcă să scape nu se termină o dată ce părăsesc Ucraina, căci ajung să fie printre cele mai vizate ținte ale organizațiilor criminale. Vulnerabili, traumatizați de război, uneori necunoscând nici o altă limbă, fără bani, fără nici o perspectivă reală de sprijin, ajunși într-o țară străină, uneori doar cu hainele de pe ei, refugiații caută de lucru, dispuși să facă orice, sau gazde care să le adăpostească, fără să aibă timp să le verifice, expunându-se astfel riscului de a cădea pradă traficanților de persoane, exploatatorilor sexuali sau de muncă forțată. Dintre refugiați, cele mai expuse, fiind și cele mai vulnerabile, sunt femeile însărcinate. Într-un recent interviu acordat cotidianului Die Welt, Helga Schmid, secretarul general al OSCE, vorbește despre realitate cruntă cu care se confruntă refugiații ucraineni, explicând totodată de ce Rusia nu poate fi exclusă din OSCE. Ucrainence refugiate, exploatate crunt de traficanți Potrivit estimărilor OSCE, la nivel mondial, traficul de persoane a crescut dramatic, existând între 25 și 27 de milioane de victime pe an însă doar 10.000 dintre aceste cazuri ajung în fața justiției. Și mai puțin de un procent din victime poate fi identificat. „În traficul de persoane există, în mare măsură, impunitate pentru făptuitori”, a declarat, pentru Die Welt, Helga Schmid, adăugînd că una dintre marile probleme cu care se confruntă refugiații din Ucraina este vulnerabilitatea în fața traficanților. „Căutările online globale pentru servicii sexuale și reprezentări pornografice ale femeilor și copiilor ucraineni au crescut cu până la 600% de la începutul războiului. Traficul de femei însărcinate a crescut semnificativ de la începutul războiului. Victimele infracțiunilor sexuale sunt ademenite online cu promisiuni false, abuzate în locuințele private din țările gazdă sau interceptate direct la graniță de traficanții de persoane, sub acoperire. Crima organizată a intrat pe fir. Acești criminali fără scrupule vizează oameni vulnerabili, care au nevoie de ajutor, au nevoie să câștige bani, nu vorbesc limba în noua țară și sunt adesea traumatizați de război. Creșterea traficului de persoane, în timpul războiului, ne arată, într-adevăr, cît de adîncă este prăpastia.” OSCE & Reuters: "Be safe" Pe lângă exploatarea sexuală, a apărut, în traficul de persoane și o tendință crescândă a constrângerii către criminalitatate, cum ar fi cerșetoria forțată sau căsătoriile simulate. Profiturile anuale din traficul de persoane au explodat în ultimii 15 ani și sunt estimate la aproximativ 150 de miliarde de dolari pe an. Potrivit lui Schmidt, „dacă traficul de persoane ar fi o țară, aceasta s-ar situa pe locul 55 în lume în ceea ce privește producția economică.”. Alături de Thomson Reuters, OSCE a lansat campania „Be safe”, în care oamenii sunt avertizați, înainte de a-și părăsi țara, asupra tertipurilor traficanților (cum ar fi utilizarea femeilor pentru racolare), având la dispoziție și o linie telefonică, pentru cazurile de urgență. Citește și: O nouă umilință pentru România în dosarul Schengen: Suedia nu va pune subiectul în discuție la Bruxelles, premierul Kristersson evită și să-l menționeze Astfel, pe site-ul helpukrainians.info refugiații sînt îndrumați să parcurgă trei pași pentru a se păzi de prădători: să fie atenți la semne (oferta unui loc de muncă cu un salariu nerealist de mare, abordarea insistentă, reținerea pașaportului, controlul asupra libertății de mișcare), să reducă la minumum orice risc (să nu rămînă singuri, să nu-și înstrăineze actele, să nu accepte oferte nesolicitate de transport, să aibă contactele ambasadelor Ucrainei și telefonul mereu încărcat) și să aibă, în permanență, la îndemână, o soluție de ajutor. Misiuni OSCE suspendate în Ucraina Anul trecut OSCE a fost nevoită să suspende două misiuni în Ucraina – inclusiv o misiune de observare a încetării focului la Donbass – pentru că Rusia și-a retras sprijinul, o acțiune care contravine regulilor OSCE, conform cărora un stat participant ar trebui să primească asistență dacă o solicită. „2022 a fost un an foarte dificil pentru OSCE – și nu doar din cauza bugetului. Cu toate acestea, am reușit să mobilizăm mai multe fonduri extrabugetare din statele membre individuale, în special din Germania, ceea ce a asigurat capacitatea organizației de a-și continua misiunea”, a declarat Schmid. Aceasta a adăugat că, astfel, de la 1 noiembrie, anul trecut, peste 60 de membri ai personalului OSCE și un reprezentant special au activat din nou în Ucraina, supraveghind 23 de proiecte, ajutând inclusiv la acțiuni de deminare, consolidarea securității cibernetice și sprijinirea femeilor și copiilor care au fost victime ale violenței. Rusia nu poate fi exclusă Despre cerința ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, care percepe OSCE ca fiind o „autostradă către iad”, de a exclude Rusia din organizație, Schmid a declarat: „Să ne înțelegem: este clar că Rusia a atacat Ucraina, iar Moscova este agresorul în acest război. Ministrul de externe ucrainean are dreptate când spune că principiile fundamentale ale OSCE – precum suveranitatea statului, integritatea teritorială și interzicerea violenței – au fost călcate în picioare. Totuși, spre deosebire de Consiliul Europei, OSCE nu are un mecanism de suspendare care ar putea fi folosit pentru a exclude Rusia. Acest lucru se datorează faptului că nu suntem o organizație similară UE sau NATO. (...) Menținerea canalelor diplomatice deschise nu înseamnă că aprobăm politica Moscovei, iar a sta alături la o masă nu înseamnă doar că facem schimb de plezanterii diplomatice. Dimpotrivă, încă din 3 martie, marea parte a țărilor au activat un mecanism OSCE pentru a investiga încălcările drepturilor omului ca urmare a invaziei ruse în Ucraina. Într-o zi vom avea nevoie din nou de canale de conversație. Și OSCE este singura organizație de securitate în care toți cei importanți pentru arhitectura europeană de securitate stau la aceeași masă.”. Întrebată dacă OSCE ar fi dispusă să monitorizeze încetarea focului între Rusia și Ucraina, Helga Schmid a răspuns: „Suntem gata să ne aducem contribuția când va veni momentul, așa cum am făcut și în trecut. Însă cum va arăta această contribuție în termeni concreti rămâne de văzut.”.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră