Cercetătorii ruși de la o fostă bază de arme biologice, Centrul de Cercetări Vector, din Novosibirsk, vor să readucă la viață viruși preistorici, conservați în mamuții descoperiți în gheața din Siberia. Însă alți cercetători au rezerve față de acest proiect, arată că centrul rusesc de cercetări nu este atât de sigur pe cât susține, iar omenirea riscă o nouă pandemie.
Cercetătorii ruși vor să readucă la viață viruși preistorici
Acest proiect, care ar urma să studieze evoluția virușilor, a debutat anul trecut.
Un proiect similar au avut oamenii de știință francezi, care au anunțat că au reînviat un virus „zombi” care s-a aflat sub albia unui lac din Yakutia timp de aproape 50.000 de ani. Dar cercetătorii francezi au spus că, spre deosebire de oamenii de știință ruși, ei s-au concentrat exclusiv asupra unor viruși care infectează ameobe și care prezintă un pericol neglijabil pentru animale sau oameni.
„«Cercetarea inițiată de Vector este foarte, foarte riscantă», a declarat pentru The Times profesorul Jean-Michel Claverie, de la Centrul Național de Cercetare Științifică de la Universitatea din Aix-Marseille. «Sistemul nostru imunitar nu a întâlnit niciodată acest tip de viruși. Unele dintre ele ar putea avea o vechime de 200.000 sau chiar 400.000 de ani». El a avertizat că virușii care au ucis mamuți și alte animale preistorice vor putea infecta oamenii.
Laborator de maximă securitate, pe standardele Cernobîl
Un fost laborator sovietic de arme biologice, Centrul de Cercetare de Stat Vector de Virologie și Biotehnologie este unul dintre cele 59 de biolaboratoare de maximă securitate din lume. Este, de asemenea, unul dintre cele două site-uri cărora li se permite să păstreze mostre ale virusului mortal al variolei, celălalt fiind în Statele Unite. Cu toate acestea, reputația sa a avut de suferit după o serie de accidente”, a scris The Times.
There has been an explosion at the State Research Center of Virology and Biotechnology (VECTOR) near the Russian city of Novosibirsk. The research center has one of the most comprehensive collections of dangerous viruses in the world.https://t.co/1zgIFD9ymP pic.twitter.com/xomqx1hQe9
— Radio Free Europe/Radio Liberty (@RFERL) September 17, 2019
În 2004, o cercetătoare s-a injectat accidental cu Ebola și a murit. În 2019, a avut loc o explozie și un incendiu și mai mulți muncitori au fost răniți, la acest centru de cercetări biologice.
Acest centru are, probabil, cea mai mare colecție de viruși din lume.
Unii cercetători se întreabă de ce ar avea omenirea nevoie de studii precum cel de la Novosibirsk, când se știe că există riscul unor accidente.
A second Russian-made COVID-19 vaccine called „EpiVacCorona” was developed by Novosibirsk-based “VECTOR, the famed State Research Center of Virology
— Marek Naczyk (@MNaczyk) October 11, 2022
and Biotechnology that once studied bioweapons and now is one of two global repositories of the
eradicated smallpox virus” (17/19) pic.twitter.com/lol7JbYYUd
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
[…] Citește și: Cercetătorii ruși de la o fostă bază de arme biologice vor să readucă la viață viruși preis… […]