/

EXCLUSIV La stația GPL ilegală din Crevedia parcau des cisternele firmei ADE Gas. Printre asociați, un mason care stă des la șpriț cu șeful SRI Oltenia în restaurantul lui din Craiova

Baronii GPL, la masă cu SRI
Baronii GPL, la masă cu SRI. În imagine, activitate la stația ilegală din Crevedia, în 2021 (sursa: Google Maps)

Baronii GPL, la masă cu SRI. Cisternele cu gaz lichefiat ale companiei ADE Gas apar în imaginile Google Maps din ultimii trei ani la locul exploziei din Crevedia, acolo unde se transvaza GPL dintr-o cisternă în alta.

Citește și: EXCLUSIV Clanul Doldurea se protejează cu arme: unul din fiii primarului de Caracal, deținător de permis de armă încă din 2017

Stația GPL era desființată încă din 2020, dar funcționa ilegal sub ochii blajini ai polițiștilor.

Defapt.ro a vorbit cu afaceristul Berceanu

La solicitarea Defapt.ro, afaceristul Cristi Berceanu, unul din cei trei asociați ai firmei ADE Gas, a declarat că cisternele care au explodat la Crevedia nu aparțin firmei la care este asociat. Ci sunt ale firmei Flagas, controlată de milionarul Ionuț Daniel Doldurea, fiul primarului PSD din Caracal, Ion Doldurea.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Berceanu, însă, nu a reușit să explice prezența din ultimii trei ani a cisternelor ADE Gas la stația GPL ilegală din Crevedia.

Membru al masoneriei române, Cristi Berceanu a avut în ultima perioadă mai multe întâlniri cu generalul Sabin Iancu, șeful Direcției Regionale de Informații Oltenia.

De la un maidan, la stație GPL

Google Maps oferă o colecție de imagini cu locul în care funcționa ilegal stația GPL din Crevedia, fotografii din care rezultă că acolo se transfera periodic gaz dintr-o cisternă în alta.

Citește și: La stația GPL ilegală, din Crevedia, se amesteca gaz de butelie cu propan, pentru a-l vinde cu profit uriaș. Manevra, sâmbăta și duminica, fiindcă statul era în week-end

Din imaginile surprinse de Google în noiembrie 2008 se poate observa că locul cu pricina era un teren viran între două case sărăcăcioase. În fața uneia dintre locuințe se află un stâlp de curent pe care erau lipite afișe cu candidații PSD.

Imaginile surprinse în septembrie 2012 arată că pe terenul viran fusese construită o hală și o stație GPL care funcționa non-stop sub sigla Flagas.

Șase ani mai târziu, adică în iulie 2018, în curtea stației GPL (care era franciză Rompetrol) se afla o cisternă-rezervor de gaz petrolier lichefiat, vopsită în galben. Alte câteva cisterne se aflau în curte, inclusiv una a firmei ADE Gas.

Transvazare la vedere deși stația nu mai era autorizată

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) arată că la data de 28 septembrie 2020 a amendat firma Flagas cu suma de 30.000 de lei pentru că nu avea autorizație de funcționare la incendiu. Tot atunci, IGSU a mai dat o amendă de 10.000 pentru că pe amplasament se afla un rezervor tip cisternă neomologat în care se transvaza GPL. În octombrie 2020, punctul de lucru al firmei Flagas din Crevedia a fost închis oficial.

Google Maps mai prezintă o fotografie, din iulie 2021, în care se observă că stația GPL, cea care oficial era închisă, avea porțile larg deschise. În curte se pot observa patru cisterne cu sigla ADE Gas. O a cincea, galbenă, era conectată la furtunuri de transvazare.

În mai 2022, altă imagine furnizată de Google Maps arată că în curte se afla o cisternă ADE Gas. Mai mult, în curte se afla și un panou cu logo-ul ADE Gas. Cu toate acestea, polițiștii din Crevedia nu au văzut nici un fel de activitate în curtea stației GPL, deținută de Flagas.

Chiar și în cea mai recentă imagine Google, din iunie 2023, se poate vedea o cisternă a ADE Gas în curtea din Crevedia.

Fiii primarului PSD Doldurea, acționari la ADE Gas

Defapt.ro a arătat că firma ADE Gas Oil Company, cel mai mare distribuitor de gaz lichefiat din sud-vestul României, este deținută de alte trei societăți. Cel mai mare asociat, cu 33,34% din părțile sociale, este firma Dolchimex, deținută de frații Ionuț Daniel Doldurea și Cristian Marian Doldurea, fiii primarului PSD din Caracal.

Citește și: EXCLUSIV Fiii primarului Ion Doldurea, baronii gazului lichefiat din sudul României: firme cu zeci de puncte de lucru în multe județe. Tatăl, protejat de Paul Stănescu, secretar general PSD

Totodată, Ionuț Daniel Doldurea este asociatul majoritar al firmel Flagas SRL, cea care deținea stația GPL de la Crevedia.

Celelalte două firme care dețin ADE Gas Oil Company sunt Azalis SRL și Eurogenetic SRL. Prima este controlată de afaceristul Cristi Berceanu, iar cealaltă, de Ionuț Cosmin Crețan. Cel din urmă, prin firma Eurogenetic, deține mai multe benzinării și stații GPL în sudul țării.

„Doar un accident” de la o țigară

Afaceristul Cristi Berceanu a declarat pentru Defapt.ro că în explozia de la Crevedia nu a fost implicată nici o cisternă deținută de ADE Gas. „Din informațiile pe care le am și eu, a fost doar un accident. Cineva care a venit cu o țigară de la care s-a aprins prima cisternă. De la o cisternă s-a aprins a doua și după aia încă două. Acolo fiind parcate șase mașini. În continuare vă spun, nu sunt acționar la Flagas”, a spus Cristi Berceanu.

Întrebat cum își explică faptul că Google a surprins mai multe cisterne ADE Gas la locul în care a avut loc explozia de la Crevedia în ultimii trei ani, Cristi Berceanu s-a eschivat.

„Nu am nici o explicație. Mașinile sunt mașini. Pot să circule. Nu am ce să vă răspund la așa ceva. De-a lungul timpului s-au făcut afaceri între Flagas și ADE Gas. Nu știu ce afaceri, eu sunt doar unul dintre asociații ADE Gas. De-a lungul timpului, cred că și acum, sunt afaceri între Flagas și ADE Gas.

Nu am spus nici că le dăm noi gaz și nici că ne dau ei gaz. Am spus că de-a lungul timpului au fost afaceri între cele două companii. Astăzi, în momentul acesta, nu știu dacă au fost afaceri în care s-a dat gaz sau s-a luat gaz”, a declarat Cristi Berceanu.

ADE Gas cumpăra gaz din Rusia

Cristi Berceanu a recunoscut că firma ADE Gas se aproviziona cu gaz din Rusia până acum câțiva ani. Dar, între timp, ar fi schimbat furnizorul cu Rompetrol. „Exclus să cumpărăm gaz din Rusia. De câțiva ani de zile, mai bine de trei-patru-cinci ani, toate importurile din Rusia nu s-au mai… nu au mai fost. Am adus gaz din Rusia acum foarte mulți ani. Furnizorul principal al ADE Gas este compania Rompetrol”, a explicat afaceristul.

George Simion, liderul AUR, a susținut că Cristi Berceanu a fost asociat cu Corina Culiță, fostă parteneră de afaceri a spionului militar rus Boris Golovin și al Nataliei Rybchenko, fostă angajată a ambasadei Rusiei la București. Întrebat despre Corina Culiță, afaceristul Cristi Berceanu a spus că de aproape șase ani nu mai are nici o relație cu aceasta.

„Atunci când ne-am despărțit, nu ne-am despărțit în relațiile cele bune. Am fost oarecum într-o relație de conflict economic. Dânsa a plecat de la noi din firmă. Ea a lucrat la noi o perioadă. În momentul în care Corina Culiță a lucrat la noi a avut și ea 2% din companie.

Corina Culiță a fost angajata ADE Gas până acum câțiva ani. Nu-l cunosc pe Boris Golovin. Nu mai am nici o relație cu doamna Corina Culiță de cinci – șase ani de zile. De când nu mai lucrează la noi, nu am mai vorbit cu dânsa. Nici numărul ei nu îl mai am. Dânsa a fost director de vânzări”, a spus afaceristul.

Baronii GPL, la masă cu SRI

Milionarul Cristi Berceanu este unul dintre cei mai influenți masoni din Craiova, oraș condus de Lia Olguța Vasilescu. Acesta controlează restaurantul de lux Epoca Stake House, acolo unde masonii din Oltenia își dau întâlnire regulat.

Tot acolo, Cristi Berceanu s-a întâlnit la masă în repetate rânduri cu Sabin Iancu, șeful Direcției Regionale de Informații Oltenia. Adică boss-ul SRI Oltenia. Întrebat despre relația pe care o are cu generalul Sabin Iancu, masonul Cristi Berceanu a început să se încurce în declarații.

„Nu am nici o relație cu domnul Sabin Iancu. Avem în Craiova cunoștințe comune, dar nu am o relație cu el. Nu m-am întâlnit niciodată decât eu cu el. Ne-am întâlnit o dată, de două ori cred, într-o conjunctură cu mai multă lume. Nu-l cunosc. E posibil să mă fi întâlnit cu el pentru că fac evenimente la care vine foarte multă lume”, a declarat afaceristul craiovean.

Nu-s mason, dar Doldurea nu e din loja mea

Întrebat direct dacă generalul îi asigură protecția, Cristi Berceanu a spus: „Categoric nu îmi asigură protecția șeful SRI Dolj. Nici nu îl cunosc. Ne-am întâlnit pur și simplu. V-am spus că ne-am întâlnit pur și simplu. Eu am un restaurant în Craiova și acolo vine foarte multă lume. Iar eu ca și gazdă salut pe foartă multă lume. Dar nu mă cunosc cu el personal.”.

Întrebat din nou dacă a stat la masă cu generalul, Cristi Berceanu a admis că „la evenimente organizate unde sunt poate 100 de persoane, posibil să fi fost și dânsul. Aș fi bucuros să îl cunosc pentru că am auzit că este un profesionist.”.

Cât despre relația sa cu masoneria, nu a vrut să divulge prea multe: „Nu pot să vă răspund dacă sunt mason. Domnul Doldurea nu face parte din loja mea. Chiar dacă aș fi nu pot să vă spun cine face parte din lojă.”.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

  1. SRI+PSD+SPION MOSCKOVA+MASONERIE DE TIP ROMANESC+COZI DE TOPOR SI ALTE CULITZE….CARE ROMAN MAI CREDE IN REZOLVAREA PROBLEMELOR NOASTRE, IN INSANATOSIRE?

  2. Exista vreun domeniu profitabil care sa nu fie capusat de mai marii SRI? Astia trebuie sa apere Romania , nu sa o fure.
    Hai ca nu a foat rau nici cand comunistii au facut curat prin vechea conducere. Poate si acum e cazul sa fie curatate serviciile de toate hahalerele fomiste.

  3. Generalul Sabin era în misiune sub acoperire. Mai avea puțin (cam cinci ani) și depunea raportul misiunii, bineînțeles la primarul din Caracal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

18:33Viitorii pensionari speciali de la Parchetul Curții de Apel Iași au produs 11 rechizitorii în 2023. 123 de dosare, închise prin prescriere. Șeful parchetului câștigă 29.000 lei/lună
18:24EXCLUSIV Ministerul Apărării a avizat favorabil pentru 5G firma unui bulgar controversat în ciuda faptului că SRI și SIE au găsit „riscuri și vulnerabilități” la adresa securității naționale
16:09Încă un pacient ars de viu într-un spital de stat: explozie la secția de boli infecțioase a SJU Ploiești. În noiembrie 2021, aici au mai murit doi oameni arși de vii
15:21Încă un județ în care CNAS nu plătește medicii de familie: în Mureș, casa județeană de sănătate a achitat circa jumătate din serviciile prestate de aceștia în ianuarie
13:18Cum l-a întâlnit George Simion pe Trump la Washington DC: și-a făcut o poză cu poza fostului președinte al SUA. Până și Dragnea și Grindeanu s-au apropiat mai mult de Trump, în 2017
12:12Andra – Măruță, cuplul ale cărui firme încasează și bani publici, amenință DeFapt.ro cu „sancțiuni judiciare și pecuniare” pentru articole referitoare la date financiare publice
11:24Activitatea parlamentară a deputatului Popescu-Piedone, căruia tatăl său vrea să-i lase moștenire primăria Sectorului 5: a vorbit de două ori, inclusiv depunerea jurământului
09:26Noua găselniță a hoților de mașini – cheile „mincinoase”: dispozitive care bruiază semnalul cheilor originale și nu permit închiderea centralizată a ușilor
08:25Brand-urile de lux au deschis magazine la Iași, confirmând dezvoltarea economică accelerată a „capitalei Moldovei”
23:01Ciucă, întâlnire cu patronul Altex, Ostahie, potențial candidat PSD-PNL la primăria Capitalei. La întâlnirea intermediată de penalul Borza s-ar fi băut vin de 16.900 lei/sticlă – presă
20:31Piedone, președinte executiv al partidului lui Dan Voiculescu, se autopropune candidat PNL-PSD la primăria Capitalei: „Configurat într-un om social și liberal, îmi asum această responsabilitate”
15:02Sondaj efectuat de un institut apropiat PSD arată că Nicușor Dan câștigă alegerile în București, cu 36%. Liberalul Burduja – 8%. Alianța Dreptei, în creștere
14:26Terapeuta Simona Tache: „Așadar, de ce dăm noi, femeile, share location? Pentru că ne e frică. Sursa acestei frici? Realitatea”
13:56Reuters: Pieţele financiare din Argentina încep să aibă încredere în noul lider libertarian al ţării, Javier Milei
13:00Cum arată „stabilitatea” PSD-PNL: cea mai mare inflație din UE, una din cele mai mari căderi ale PIB, investițiile străine s-au prăbușit. În schimb, numărul bugetarilor a crescut