/

Armata obligatorie revine în România, potrivit proiectului noii legi a apărării naționale întocmit de MApN, arată organizația APADOR-CH, care cere referendum pe acest subiect

Armata obligatorie revine în România - proiect
Armata obligatorie revine în România - proiect (sursa: Facebook/MApN)

Armata obligatorie revine în România – proiect.

Citește și: Armată obligatorie în UE, presiuni din ce în ce mai mari. Germania ia în calcul mai multe scenarii, țările nordice și baltice au impus deja sistemul. În România, proiect de lege neclar

Proiectul noii legi a apărării naționale, întocmit de către Ministerul Apărării Naționale, are prevederi care pot influența masiv toată populația.

Armata obligatorie revine în România – proiect

Una dintre aceste prevederi se referă la posibila revenire a stagiului militar obligatoriu, arată APADOR-CH într-o analiză.

Citește și: Creșterile salariale enorme pe care magistrații și le dau între ei prin decizii ale judecătorilor sunt ilegale, ba chiar neconstituționale. Cum poate fi stopat acest jaf național de miliarde de euro

„Art. 28 lit. d din proiect prevede că Ministerul Apărării Naţionale <organizează, cu caracter permanent, pregătirea populaţiei pentru apărare…>. Modul ambiguu în care este redactată această atribuţie nu exclude posibilitatea instituirii unui stagiu obligatoriu de pregătire militară pentru populaţie.

Citește și: Ce motive ar fi putut avea George Simion pentru a-l atrage pe Mihai Neamțu în AUR

Mai ales că în expunerea de motive la actualul proiect de lege, printre motivele care au creat probleme pentru apărarea naţională, este enumerată, pe primul loc, legea care suspendă stagiul militar obligatoriu (Legea nr. 395/2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu şi trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat).

Este discutabil dacă introducerea unei astfel de atribuţii a MApN, care poate afecta destul de sever viaţa obişnuită a populaţiei, nu ar trebui supusă, pe lângă o dezbatere publică extinsă şi sinceră, şi unui referendum naţional.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Ca atare, atribuţia prevăzută în art. 28 lit. d din proiect ar trebui ori eliminată ori reformulată mult mai precis şi previzibil, pentru a oferi certitudinea că această prevedere legală, prin ambiguitatea ei, nu va sta la baza reintroducerii stagiului militar obligatoriu.”, se arată în evaluarea ONG-ului menționat.

Iohannis și Tîlvăr susțin că e vorba de voluntariat

La începutul acestui an, președintele s-a exprimat pe acest subiect.

„Nu mi s-a părut un lucru grozav. Eu sunt dintr-o generaţie care a fost obligată să facă armata. Nu este fezabil, nu suntem în niciun fel pregătiţi pentru aşa ceva”, a declarat preşedintele la o întâlnire cu ziariştii, potrivit News.ro.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a afirmat în aceeași perioadă că reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România este exclusă.

„E o perioadă în care lucrurile care ţin de Armată generează astfel de preocupări. Serviciul militar obligatoriu este exclus (…) nu există nicio discuţie la momentul acesta în acest sens”, a declarat ministrul la Euronews România.

Tîlvăr a explicat, însă, că se pune în discuţie existanţa unui serviciu militar voluntar, al cărui scop este de a satisface nevoia de rezervă pentru Armata. Ministrul a precizat că există un proiect care prevede un stagiu militar de câteva luni, pentru persoane de 18-35 de ani.

„Nu ştim cum se va întâmpla, suntem în faza în care discutăm despre asta”, a afirmat ministrul.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

  • Fugi din țară de pe acum …Un caz de război o sa fi înrolat forțat…ești carne de run ca nu ești antrenat sau faci închisoare…

   • Păi de ce am contribuit toată viața pentru întreținerea armatei?! Să meargă cei cărora le-a plăcut armata și le-a plăcut jocul de-a războiul! Acum ei sunt bine mersi ieșiți în pensie la 40ani cu pensii frumoase și vreo 10 salarii compensatorii.Politicienii care bagă batul prin gard și agită câinele războiului n-au decât să-și ia familia și pe cei viteji și să-i vedem în linia întâi a frontului.Dar sunt slabe speranțe.In ce mă privește nu am pentru ce să lupt .Pentru o coroană sau o jerba depusă în scop propagandistic ?! Pentru mine că sunt comuniștii că sunt capitaliștii tot cu munca de dimineață până seara ! Cu comuniștii macar nu am văzut plin de drogați, poliție, justiție coruptă în favoarea politicienilor și a celor cu bani ,bande de mafioți pistolari,trafic de copii etc

    • Mergeti voi care votati bine cu spalatii pe creier.Care apaudati pe cei care cumpara armament si.l dau altora sa se omoare intre ei, care ii roade invidia si doresc taieri de venituri la militarii in rezerva, fapt ce a dus la plecari din sistemul militar.Veniti voi si luatile locul pe salarii si pensii de rahat! Voi cereti asta!

   • Antrenat? Să ce? Să speli WC-urile cu periuța? Să dai lustru pe holuri și în WC? Să scuturi frunze din copaci? Să maturi platoul? Să dai cu var bordurile? Să ungi cu motorină anvelopele mașinilor? Câtă pregătire reală de luptă ai făcu tu in armată? Eu am făcut 5 ani de armată în secolul 21, in România și la pregătirea de infanterie încă mă făceam atacuri simulate cu salt înainte și culcat? La tragere mi se alocă uriașă suma de 10 cartușe. Asta era tragerea și numai cu pistolul mitralieră și pistol Carpați.
    Pregătirea militară nu înseamnă umilință și private de libertate. Nu înseamnă să faci planton noaptea ca să păzești… niște bocanci.

    • Cu câți ani în urmă s-au întâmplat cele povestite? Când era liniște și pace, când prin toată europa armatele și cheltuielile militare se reduceau masiv? Băiatul meu e angajat în armată de vreo 6 luni, face instrucție cât cuprinde, la ultima tragere a avut la dispoziție 10 încărcătoare și 2 benzi de mitralieră. 500 de cartuse. Tragere cu AG sau aruncări de grenade samd. Tot echipamentul este nou, cazarma este renovată complet, nu se plânge de nimic. V-a deranjat serviciul de planton? V-ați gândit că unui soldat trecut prin așa mare „tortură„ îi va fi ușor să fie treaz și atent noaptea, într-o tranșee?

    • Da da, sa le faci toate pe cite le-ai spus!!🤔 Armata te intareste psihic si fizic. A executa tot ce ti se cere inseamna sa-ti stapinesti impulsurile, sa stii sa rabzi, sa stii ca o comanda se executa nu se discuta. Ce s-ar intimpla daca in razboi ai comenta ordinele? Crezi ca in linia intii mai poti comenta? Nu nenicule, nu comentezi pentru ca in spatele tau e politia militara. Si mai este Legea Martiala. Adica poti fi impuscat fara explicatii pentru insubordonare.
     Astia care comentati sinteti niste fatalai, plini de steroizi, care in 20m picati cu ranița peste voi.
     Bate rusu la voi de va asculta cu urechea. Habar nu aveti cite trebuie sa stii ca sa rezisti in lupta. Asta face armata, te caleste si te imstruieste. Pe om nu il vei educa decit cu forta. Inca de cind esti mic inveti a face lucruri fortat. De buna voie nu face nimeni.

     • Sclavia ( pecuniară, religioasă, voluntară..bla bla bla….etc) pornește din capul sclavului…..NIMICULE!…..armata este o sculă utilizată de puternicii vremii, nulități care vor să si justifice existența.. ..faraoni , regi, împărați dinastii ,capi religioși, președinți (politici) de state sunt viermi autofagi a-i umanității. Natura dă aerul care-l respiri și tot natura o să ți-l ia…….fuk!!!😂😂😂😂

    • In caz de război nici o țară, cu atât mai puțin Romania, nu are capacitatea de a mobiliza oameni care să alerge după cei fugiți prin alte părți. Realizezi că avem 5 milioane plecați,nu ? 😂 Adu-i pe aia daca poti

    • Îmi plac cei care își imaginează că în cazul în care începe o confruntare rusia-nato, vor fugi prin vest și vor trăi liniștiți în timp ce țările gazdă își vor trimite soldații aici.

  • De, ce vă este frică?
   Poate, prin serviciul Obligatoriu
   Militar, nu ar mai fi
   Mulți, Tiktokari, și alte fapte
   Anti – Sociale și Etc
   Ar, avea o Carieră și Etc
   Dar, de așa că nu mai Vorbiți
   Tineretul în Ziua de Astăzi știu
   Pakanele Droguri și Violențe în Unități de
   Învățământ și Etc, ce vă Supara, adevărul
   Elementele Principale fraților
   Armată
   Școală
   Muncă

  • Bilet către Argentina direct, bobiță. Am lucrat acolo, știu cum e. Cu dolari rezolvi orice. Să puneți mana pe arma tu cu familia ta dacă doriți, eu am treabă prin alte părți.

 1. Dacă avem război la granițe este evident ca băieții noștri trebuie antrenați înainte…în caz de război oricum o sa fie înrolați și sunt carne de tun…trădătorii tarii sa plece de acum din țară nu atunci ca este închisoare…

  • Sa înroleze pe cine vor ca pe mine nu mă mai găsesc pe continentul european. Plec în mare viteză și va las pe voi sa luptati, dar nu înainte să calc pe tricolor și să îi dau foc.

  • Pai eu am facut armata, din pacate erau in 2004aveau 30 de ani si 2 copii, ca fugeau de armata, asa o sa fie si acum toti care nu au facuto pana in 35 de ani adica toti nu conteaza ca are copil de crescut

 2. Scrieti numai timpenii . Toate ,aproape toate cladirile ,fostele unitati militare sunt in paragina , unde o sa i cazeze pe viitori militari in caz . Astea is povesti de adormit copii .Avem analfabeti functionali 80 % in scoli 😉 Bine ca vb de armata 🤣🤣

 3. Acest articol este ‘fake news’
  Uite mai jos de ce…
  https://www.g4media.ro/ministrul-apararii-angel-tilvar-nu-se-pune-problema-armatei-obligatorii.html

  https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/67092

  LEGE nr. 395 din 16 decembrie 2005 , Art. 2, alin. (1).

  Începând cu data de 1 ianuarie 2007, executarea serviciului obligatoriu, în calitate de militar în termen şi militar cu termen redus, se suspendă.

  Articolul 3
  Pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condiţiile legii.

  Articolul 3 nu se aplica in cazul de fața..

  Nu speriati poporul degeaba..

  Sanatate!

  • Declarația ministrului Tîlvăr este din 10 martie, proiectul de lege este publicat pe 1 aprilie și nu e glumă, link-ul de pe site-ul MApN este în text.

  • Si nu e totul. Rezerveistii, daca nu dau coltul, ies la 63 ani… adica pana la 63 … te cheama astia’n fiecare an la concentrare . Tu executi, iar ala care sta pe salariul tau si va iesi la penzie tot pe slariul tau, de fute cu p…la’ndoita . Zilnic

  • Sergiulica, toate au un inceput. Si pe vreme lu’ Ceasca nu intrai direct in aramata, feacei ceva PTAP (aia ce insoteau militienii cu ZBuri la Revolutie). Aaaa, si nu vrei sa stii cati camarazi de arme am avut cu platfus (alora ce le era interzisa armaata) , ba unul a facut toti anii de armata desi isi rupsese coloana in aramata. L-au clasat o p…la. Bine, nu facea instructie, da’ spalat vase, mop, curatat cartofi, … ca la manastire, bre !

   • Cei care îi însoțeau pe milițieni erau de la Gărzile Patriotice, nu aveau nicio legătură cu PTAP. Care însemna Pregătirea Tineretului pentru Apărarea Patriei. Și se făcea în liceu. În clasele 9-11 trăgeam în poligon cu Geco , o pușcă de calibru mic. În clasa a 12-a am tras cu Kalașnikovul.

    • „Rechizitoriu Revolutie | PDF Scribd https://ro.scribd.com › document › Rechizitoriu-Revoluti… … însoţit de o echipă de procurori. Acesta a dispus … zilele de 18 şi 19.12.1989, acţiunile represive s … (PTAP), Crucea Roşie şi nucleele de rezistenţă. Eu ..”.
     Gărzile Patriotice erau subordonate UTC si colaborau cu PTAP.
     In calsele mici 7, 8, 9 si 10 se tragea cu aer compremat (GECO) . In 11 si 12 se tragea (la mine in oras) cu ZB (fetele aveau o problema cu reculul) . 5 gloante in incarcator . In orasele sufocate de Rev au fost folositi in 16-22.12. si PTAPisti, care ulterior au schimbat macazul si armanentul . Inca mai figureaa arme nepredate …

  • Armata obligatorie, dar cu o condiție. Toți militarii cu statut doar de rezerviști să primească pensie militara după 60 ani. Astfel, soldați și gradați – între 3-5milioane, subofițeri și maiștrii militari, între 5-7milioane, iar ofițerii – între 7-10 milioane. Avem același jurământ, ca cei activi, sa ne aparam țara, la nevoie, chiar cu prețul vieții! Dacă statul roman, la revoluție, știa ca nu are nevoie de noi sau nu are cu e ne asigura o pensie, trebuia să anuleze statutul de rezervist. Doar în comunism eram obligați, fără drepturi!

 4. Ce idioti aia de la ARPADOR! Cu indoctrinarea progresista din Romania, este clar ca la referendum va iesi NU. Si atunci cand incepe razboiul, ne uitam ca prostii unii la altii, in loc sa ne aparam familiile, avutiile etc. Apararea la urma urmei este NATIONALA, adica ne priveste pe toti. Cu cine vor fi inlocuiti militarii care mor pe front daca la referendum iese NU? Cum dracu’ se face ca nordicii si alte natii au facut stagiu militar obligatoriu? Si doar in Romania se scarpina unii la …oaie?

 5. Iata cum Romania a ajuns tara prostilor! In caz de razboi,o femeie-militar PENSIONATA este scoasa din pensie si trimisa pe front. Pana implineste 63 de ani (pe viitor 65 de ani).

  In acelasi timp, tinerii care au depasit vârsta de 35 de ani, pa, au scăpat de front, fiind probabil prea bătrani sa mai ajunga pe front. Ca sa mearga si femeile mai tinere, nici vorba, sunt scutite total.

  Iar intre cele 2 extreme, se incadreaza desteptaciunea politicienilor care conduc România. Cum să trimiti măi pe front OBLIGATORIU o pensionară la 65 de ani ca să apere un fatalau de 36 de ani sau o pitipoanca de 25 de ani? Ultimii neavand obligatii militare de nici un fel la razboi?

 6. La nivel de UE , trebuie armata obligatorie, barbati si femei ca in Israel.
  Mai mult decat atat, sa se introduca închisoare contravenționala si tromisi sa apere democratia in Europa in razboi odata cu penalii.
  Cretinii ăștia de nu respecta nici o lege, nu se casatoresc, nu au credinta, mănănca enorm.
  Derbedeii care se bat, care nu au munca si mamele lor idioate care îi cacă. Țigănoii violenți si țărănoii bețivi. Iar curvele sa devina closete sexuale pe front !
  Precum si judecătorii îsi politicienii mbuibați si care au copii defecți
  Oricum in cativa ani vom vorbi ruseste si vom merge cu capul in jos. Si cu pantalonii in vine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

18:57Cine vrea să-l scape pe Iliescu de dosarul de la Revoluție: controversata Lia Savonea, favorita lui Dragnea, care a patronat achitări halucinante
17:26Ciolacu, ironii la adresa PNL și refuz ferm să organizeze prezidențiale în decembrie: „Guvernul reprezintă altceva decât şmecheriile unora”
15:00Lecțiile bune ale Americii: un inginer întors de acolo în România premiază elevii merituoși din școli rurale
14:47Vârsta de începere a vieții sexuale a scăzut la 12-13 ani, mai ales la țară. Din ce în ce mai multe cazuri de mame la 14 ani. Unele își pun sterilet înainte de a avea buletin
14:04Număr uriaș de voturi anulate, cu circa 80% mai multe decât în 2019: aproape jumătate de milion de voturi aruncate la coș la europarlamentarele de anul acesta (analiză EFOR)
11:38PSD s-a dus la mânăstirea lui Arsenie Boca ca să afle cine va fi candidat la prezidențiale. Ciolacu ar fi spus că PSD va merge separat de PNL
11:12Wizz Air, cea mai proastă companie din Marea Britanie în ceea ce privește întârzierile, al treilea an consecutiv. Profitul companiei: 341 milioane euro
10:08ANALIZĂ România s-a înroșit din nou: PSD are peste jumătate din primari și aproape două treimi din președinții de consilii județene
21:22Ce cântă Babasha: „Îți spun fără rușine că nu mai scapi de mine” sau „Îl ajută și pielea, poate îți fură inima”
21:09Activele rusești din Occident înghețate vor garanta un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, a decis G7. Furie la Moscova
18:20ANALIZĂ Mircea Geoană, pe cale de a fi recuperat de PSD: ce îl apropie și ce îl desparte pe secretarul general adjunct al NATO de fostul său partid
16:01Telefonul lui Șoșoacă s-a înfierbântat: senatoarea l-a băgat în frigider ca să oprească un „atac” asupra TikTok-ului ei
15:59Coldplay, considerați „idioți utili” ai unor companii poluatoare: au încheiat parteneriate pentru turnee ecologice cu BMW și cu compania petrolieră Neste, care a defrișat mii de hectare
14:27O avocată naționalistă și care își postează poze cu pistoale la imaginea de profil de pe Facebook a acroșat un motociclist în trafic. Intenționat, spun procurorii. În arest, femeia se ceartă cu gardienii
14:05VIDEO Babasha, moment muzical cu toată familia pe scena teatrului din Bacău, fără nici o legătură cu manelele: Vlad Babașa la clape, Bianca Babașa – voce, tatăl – clarinet, mama – voce