/

EXCLUSIV Clădirile Băncii Naționale a României, angajații Transgaz și mașinile MAE, asigurate la o companie înființată de Lukoil și disputată de Platon „Landromat rusesc”

Înființat de Lukoil, asigură BNR, MAE
Înființat de Lukoil, asigură BNR, MAE, Transgaz (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)

Înființat de Lukoil, asigură BNR, MAE. Asito Kapital, firma de asigurări înființată de compania rusească Lukoil, a vândut polițe de asigurare Băncii Naționale a României, Transgaz și Ministerului Afacerilor Externe. Firma de asigurări a fost preluată de la ruși de Moldasig, cea mai mare societate de asigurări din Republica Moldova. 

Înființat de Lukoil, asigură BNR, MAE

Pachetul majoritar de acțiuni al Modasig este disputat de Comisia Națională a Piețelor Financiare și controversatul afacerist Veaceslav Platon, implicat în „Landromatul rusesc”, cea mai mare operațiune de spălare de bani din Europa de Est.

Compania de asigurări Asito Kapital a fost înființată în iulie 1998 sub numele de Lukoil Asito, parte a grupului petrolier rusesc Lukoil, controlat de oligarhul Vagit Alekperov, unul dintre apropiații președintelui rus Vladimir Putin. 

Asito Kapital, de la oamenii lui Putin la moldoveni

În anul 2011, Asito Kapital a fost preluată de liderul pieței de asigurări din Republica Moldova, Moldasig. Cu trei ani înainte de această preluare, societatea Moldasig era controlată de cea mai mare companiei de asigurări din Rusia, Rosgosstrakh, prin subsidiara cipriotă Linekers. Ulterior, pachetul majoritar de acțiuni a fost preluat de mai multe companii off shore controlate de afaceristul moldovean Veaceslav Platon.

Citește și: EXCLUSIV România finanțează războiul lui Putin. Armata, Poliția, SPP, DNA cumpără combustibil de la Lukoil, care are aproape 200 de contracte publice în ultimii patru ani

Comisia Națională a Pieței Financiare din Moldova a obligat firmele controlate de Veaceslav Platon să își vândă acțiunile pentru că ar fi acționat concentrat. Mai mult, le-a suspendat dreptul de vot din Consiliul de Administrație. Decizia a fost contestată de acționari, care consideră că măsura este ilegală.

Judecătoria din Chișinău a decis, după câțiva ani de procese, ca acțiunile să revină firmelor controlate de Veaceslav Platon. Dar, în iulie 2021, Curtea de Apel Chișinău a emis o decizie irevocabilă prin care a stabilit ca pachetul majoritar de acțiuni (75%) să fie gestionat de Comisia Națională a Pieței Financiare.

Asito Kapital asigură 721 de mașini ale MAE

Compania de asigurări și reasigurări Asito Kapital a câștigat în anul 2021 un contract pe trei ani pentru a asigura 721 de mașini aflate în parcul auto al Ministerului Afacerilor Externe.

Contractul, în valoare de 1,64 milioane de lei, a fost câștigat în asociere cu firma Fast Brokers, deținută de Liliana și Iulian Valentin Gheorghiu.

Firma familei Gheorghiu  a încheiat separat peste 50 de contracte prin care vând polițe de asigurare mai multor instituții publice și companii de stat printre care se află Ministerul Apărării Naționale, Compania Națională Aeroporturi București și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. 

Imobilele BNR, asigurate facultativ de Asito Kapital

Banca Națională a României, condusă de guvernatorul Mugur Isărescu, a cumpărat asigurări facultative pentru sediul central, dar și pentru cele județene. De exemplu, sediul central al Băncii Naționale a României de pe strada Doamnei, din București, are o poliță de asigurare facultativă semnată cu asocierea dintre Fast Brokers și Eurolife FHH Asigurări Generale SA în valoare de 54.634 lei. Cele două firme au asigurat facultativ și sediul din strada Lipscani 25.

Sediul de pe strada Lipscani 16 și imobilul din Strada Negru Vodă au fost asigurate facultativ de Asito Kapital împreună cu Fast Brokers. Tot această asociere a vândut polițe de asigurare pentru sediile din Iași, Gorj, Galați, Cluj Timișoara, vila de la Păltiniș, Brașov, Cluj, Bihor, Argeș, Brăila, Buzău și Maramureș. Valoarea cumulată a asigărilor facultative cumpărate de BNR este de aproximativ 165.000 de lei.

Contract de 5 milioane de euro de la Transgaz

Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Transgaz, condusă de controversatul Ion Sterian, a atribuit un contrat de 5.000.000 de euro firmelor Asito Kapital și Medical Ocupational SRL pentru servicii de asigurare voluntară a angajaților. Acordul cadru a fost semnat pe 10 septembrie 2018. Până în prezent au fost semnate contracte subsecvente în valoare de 4,14 milioane euro. Ultimul contract subsecvent de peste 1.000.000 de euro a fost semnat anul trecut.

Firma Medical Ocupational este deținută în mod egal de Alon Schifter și Eugenia Ruxandra Belicciu. De administrarea societății se ocupă Iuliana Hertzanu.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

7 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

20:26Risc de inundație în toată țara începând de duminică, la Apele Române s-a instituit starea de permanență
20:10Eliminarea liderului Hezbollah de către Israel declanșează cinci zile de doliu în Iran, care a pierdut un general în același atac împotriva lui Nasrallah
20:04Boris Johnson este convins că epidemia de coronavirus a pornit dintr-un laborator din China comunistă
20:04Patriarhia luptă cu furtuna violentă așteptată în România: clopotele vor fi trase pentru a dispersa norii. Se recomandă și rugăciuni
19:59Avertisment: ploaie torențială și vânt foarte puternic în București și Ilfov de duminică dimineață până luni dimineață
15:29Programul „Casa Verde” este un „Caritas al Montării Panourilor Fotovoltaice”, susține Asociația Energia Inteligentă
15:05Doctorița Coldea, arestată pentru 30 de zile pentru mită în bani și bunuri de la pacienți. Fost manager a două spitale, Coldea este și cadru didactic la Facultatea de Medicină
14:56Furtună extremă cu cantități foarte mari de precipitații în jumătate de țară și București de sâmbătă noapte până luni
14:47Primul meci oficial al Simonei Halep după patru luni va avea loc la Hong Kong, turneu WTA 125
14:40Liderul Hezbollah, ucis de Israel. Hassan Nasrallah, eliminat în sudul Beirutului, anunță armata israeliană
11:54Cu subvenții uriașe pompate în agricultură, valoarea importurilor de legume și fructe aproape că s-a triplat în zece ani
10:45Ce șpagă uriașă se dă pentru a angaja un acar, la CFR. Salariul brut al unui acar: 5.800 de lei, plus 5-6 sporuri
10:35Ofensiva guvernului Scholz împotriva imigraţiei ilegale: Germania a anunțat că va accelera expulzările de migranţi fără permis de şedere
10:20Deși pusă sub semnul întrebării, întâlnirea dintre Volodimir Zelenski și Donald Trump a avut loc. Președintele Ucrainei a declarat că aceasta a fost chiar „foarte productivă”
10:12Seismul din Turcia de anul trecut a dus la condamnări grele pentru dezvoltatorii imobiliari. Un antreprenor a primit 865 de ani de închisoare