/

SAGA, Untold, Neversea și Electric Castle, pline de droguri, dealeri, tineri în stare inconștientă. Interesele financiare mari fac ca raportările oficiale pe stupefiante să fie ridicol de mici

SAGA, Untold, Neversea - droguri la greu
SAGA, Untold, Neversea - droguri la greu (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)

SAGA, Untold, Neversea – droguri la greu. Festivalurile de muzică „populară” sunt mediu propice pentru traficul și consumul de droguri, potrivit unui raport guvernamental.

SAGA, Untold, Neversea – droguri la greu

Deși un fenomen în creștere în România, autoritățile locale raportează cazurile mai degrabă discret.

Citește și: ANALIZĂ Imperiul festivalier al clujeanului Buta se clatină: Untold și Neversea – datorii de zeci de milioane, Massif – necunoscut și fără impact comercial

În spatele acestei discreții, însă, se petrec drame, precum la a doua ediție a festivalului SAGA, din 2022, când supradozele au provocat decese.

Recent, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a declarat că statul român nu a tratat în mod „pragmatic” fenomenul drogurilor.

De asemenea, Gorghiu a atras atenția asupra vârstei în scădere a consumatorilor: din ce în ce mai mulți minori.

La majoritatea festivalurilor, accesul minorilor cu vârsta între 14 şi 18 ani e permis în baza acordului parental: adică un formular standard, aflat pe site-urile festivalurilor.

Avertismente de la Ambasada UK

În 2019, ambasada Marii Britanii la București publica un avertisment: „Aveți grijă la festivalurile Untold și Neversea”.

Citește și: EXCLUSIV SAGA Festival, „țeapă” uriașă: olandezii organizatori au abandonat firma care se ocupa de eveniment, cu pierderi și datorii de zeci de milioane, și au înființat alta pentru 2024

Avertismentul, preluat și de site-ul guvernului britanic, făcea referire, în special, la consumul de droguri.

În 2021, un raport al Agenției Naționale Antidrog atrăgea atenția asupra consumului ridicat de droguri la festivalurile de muzică din România.

Potrivit raportului, majoritatea consumatorilor de droguri participanți la festivaluri sau concerte obțin drogurile „ușor și foarte ușor”.

Una dintre cauze: traficul de droguri este ignorat de către managerii evenimentelor muzicale.

Untold, cel mai drogat festival în 2022

În 2021, Untold s-a desfășurat „fără incidente majore”, potrivit comunicatelor oficiale de presă.

„Doar” 84 de încălcări ale legii privind drogurile și peste 600 de persoane care au solicitat asistență medicală.

În 2022, însă, potrivit datelor Poliției Române, Untold se clasa pe primul loc în topul festivalurilor cu cei mai mulți consumatori de droguri identificați.

Dar, pe durata festivalului, comunicatele ISU Cluj au păstrat, toate, același ton: „Untold, un festival în siguranță”.

Potrivit ISU, în prima și în a treia zi a ediției din 2022 au fost emise 67 de amenzi și 49 de avertismente pentru consum și trafic de droguri.

În paralel, au existat și știri conexe, dar mai puțin mediatizate.

Astfel, în prima zi de festival, procurorii DIICOT Cluj reținuseră patru persoane, cercetate pentru trafic de droguri de risc și mare risc.

De asemenea, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră anunța reținerea a doi dealeri polonezi, veniți special pentru vinde droguri la festivalul Untold.

SMURD, epuizat

Tot la ediția din 2022 a Untold, 1.541 de persoane solicitaseră asistența SMURD. 34 dintre acestea au fost spitalizate.

La ediția din 2023, Jandarmeria Cluj anunța în prima zi de festival că a depistat 34 de persoane cu droguri.

În a doua zi, numărul acestora crescuse la 45.

În a treia zi, jandarmii depistaseră 48 de persoane care aveau asupra lor substanțe interzise.

În paralel, Poliţie de Frontieră Aeroport Cluj-Napoca anunța primele capturi de droguri, destinate participanților la festival.

DIICOT anunța că a prins în flagrant delict un dealer, în timp ce vindea droguri (ecstasy şi cristal) la Untold.

Gluma anului: nici un dealer la Neversea în 2023

La ediția din 2019 a Neversea, autoritățile locale raportau doar 43 de infracțiuni privind consumul și traficul de droguri.

În același timp, DIICOT arestase patru dealeri care mergeau spre eveniment. Ofițerii DIICOT găsiseră asupra lor aproximativ zece kilograme de droguri.

În 2022, la Neversea au fost aduși agenți specialiști anti-drog.

Bilanțul privind consumul și traficul de droguri a crescut brusc: 83 de persoane au fost depistate cu substanțe interzise.

Însă, la ediția din 2023, singurul comunicat privind drogurile a fost cel al Jandarmeriei: Gruparea de Jandarmi Mobilă Constanța raporta că oprise la intrare 50 de persoane, care aveau asupra lor substanțe interzise, pentru uz personal.

Nu a fost raportată depistarea nici unui dealer.

Droguri la vedere la Electric Castle, dar nici un dealer identificat

În 2019, aproape 80 de persoane au fost prinse cu droguri la festivalul Electric Castle.

Au fost întocmite peste 50 de dosare penale pentru consum şi trafic de droguri.

La ediția din 2021, Agenția Națională Anti-drog anunța desfășurarea unor campanii de conștientizare și prevenire asupra consumului de droguri.

Deși presa locală relata atmosfera de la fața locului („Miros de «iarbă» la greu”), la ediția din 2021, poliția constatase doar 43 de fapte penale care vizau traficul şi consumul de droguri.

Un an mai târziu, în 2022, la Electric Castle drogurile se vindeau lângă scenă. La aceeași ediție, aproape 100 de persoane au fost depistate cu droguri.

În 2023, deși numărul persoanelor prinse cu droguri a crescut de la zi la zi (un total de 115), poliția nu a mai reușit să captureze nici un dealer.

La SAGA, amendă doar pentru zgomot

Prima ediție a festivalului Saga a avut loc în 2021, la Romaero Băneasa.

Cu o zi înainte, DIICOT reținuse patru persoane acuzate de trafic de droguri de mare risc: comercializaseră heroină către consumatorii de pe raza Capitalei.

Însă, la prima ediție a festivalului Saga, nu a existat nici o raportare oficială legată de droguri. Singura contravenție anunțată public a fost o amendă aplicată organizatorilor pentru zgomot.

Pe rețelele sociale, Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București posta un anunț liniștitor: „Rămânem prin preajmă (…) pentru a ne asigura că distracția rămâne principalul scop al festivalului.”

Inconștienți ca la Plevna din cauza drogurilor. Doi nu s-au mai trezit

Dar tot pe rețelele sociale, Bogdan Oprea, voluntar pentru SMURD, descria consumul excesiv de alcool și droguri observat la festival: „Am pierdut șirul pacienților predați spitalului mobil amplasat în cadrul festivalului, majoritatea în stare de inconștiență”, scria acesta.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

În 2022, la a doua ediție a festivalui Saga, problemele cu drogurile au explodat în spațiul public: doi tineri și-au pierdut viața din cauza supradozelor.

Alți cinci au intrat în stop cardio-respirator și zeci de persoane au ajuns la spital.

DeFapt.ro dezvăluia la vremea respectivă că Saga Festival fusese clasificat drept eveniment de mare risc de către Poliție.

Cu toate acestea, evaluarea a fost ignorată: șefii Poliției au „omis” să trimită agenți sub acoperire.

După festival, 74 de dosare penale au fost deschise pentru deținere și consum de droguri.

Anul următor, adică în 2023, Saga Festival anunța un parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne.

În prima seară, peste 30 de persoane au fost prinse cu substanțe interzise.

Bilanțul, la finalul festivalului: șapte persoane cercetate pentru trafic de droguri de risc și mare risc.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

15:44Fotografia istorică cu Trump, după atentat, explicată: fotograful a așteptat poziționarea perfectă, sub drapelul SUA. Cine este fotograful care a realizat imaginea
10:26VIDEO Reacție formidabilă după tentativa de asasinat împotriva lui Trump: candidatul strigă „Fight!”, iar mulțimea răspunde „USA! USA!”
09:30GRAFIC+VIDEO Eșec grav al Secret Service în misiunea de a-l proteja pe Trump: trăgătorul se plasase la doar 140 de metri, pe un acoperiș, iar prezența sa fusese semnalată, dar ignorată
08:06VIDEO Trump, împușcat de mai multe ori la un miting electoral în Pennsylvania, un glonț l-a atins în zona capului. FBI: „Tentativă de asasinat”. Fostul președinte nu are răni grave
19:24Ministrul Mediului: în sudul României există un risc însemnat să pierdem şi resursele de apă
14:56Slovacia și Italia, țări în care se înregistrează atacuri ale urșilor, folosesc pușca. Italienii pot împușca 4% din exemplare pe an. În România, asta ar echivala cu uciderea unui urs pe zi
13:57Urșii din România sunt înfometați cu bună-știință din cauza politicilor Ministerului Mediului, care privilegiază asociațiile de vânătoare. S-a ajuns la 20 de atacuri pe zi raportate la 112
11:58Relatare tragicomică a unei călătorii cu trenul București-Ploiești, la 39 de grade: „Pasagerii o iau peste câmp până la Buftea”
11:54Deficit sever de personal în spitale: două asistente fac munca a trei. Număr uriaș de ore suplimentare acumulate care nici măcar nu pot fi plătite
11:27Consilierul lui Ciolacu atacă UE și-i înalță ode putinistului care conduce guvernul de la Budapesta și tocmai a făcut o vizită la Kremlin: „Viktor Orban a avut curaj”
11:13O tânără de la țară o va înlocui pe Șoșoacă în Senat pentru cele câteva luni până la alegeri
10:46Aerogara Otopeni avea bani pentru investiții uriașe, ca să nu fie rușinea țării, dar Grindeanu a luat banii pentru gaura de la buget
09:38Efect al implementării RetuRO SGR: au început să dispară PET-urile aruncate aiurea peste tot
19:00Operație revoluționară pe creier, făcută la Iași, în semiîntuneric: o tumoră cerebrală a fost eliminată prin această tehnică
18:52An bun la grâu în România, producție mai mare și mai de calitate decât anul trecut, spun fermierii