duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: zona

4 articole
Mediu

Criza financiară a ajutat marii poluatori

Criza financiară a ajutat marii poluatori. Banca Centrală Europeană şi băncile naţionale din zona euro vor publica în următoarele zile primul lor raport detaliat privind "amprenta de carbon", date care vor arăta impactul asupra mediului al anilor de eforturi de combatere a crizei. Criza financiară a ajutat marii poluatori BCE şi cele 20 de ţări care utilizează moneda euro au cheltuit mii de miliarde de euro în timpul anilor de criză achiziţionând obligaţiuni, inclusiv ale unor companii care sunt mari poluatori. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online "Vom prezenta (BCE şi Eurosistemul) amprenta de carbon", a afirmat Clara Raposo, viceguvernatorul Băncii Naţionale a Portugaliei, în timpul conferinţei OMFIF - Forumul Oficial al Instituţiilor Monetare şi Financiare, care se desfăşoară la Londra. Amprenta de carbon măsoară cantitatea de dioxid de carbon eliberat în atmosferă ca rezultat al activităţilor zilnice. Citește și: Probabilitatea unor lovituri nucleare din partea Rusiei a crescut enorm după ce adjunctul Apărării britanice a anunțat că Ucraina va primi obuze anti-tanc cu uraniu sărăcit Cele mai recente date arată că BCE deţine obligaţiuni corporate uşor peste 340 miliarde de euro, cumpărate conform programului său de achiziţii din sectorul corporate (CSPP) plus obligaţiuni de încă 45 miliarde de euro cumpărate în cadrul programului de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP). Raposo a explicat că, deşi nu este "în mod special încântată" de mărimea amprentei de carbon, este un proces important şi un indicator de referinţă de la care să înceapă analiza în domeniu.

Criza financiară a ajutat marii poluatori (sursa: omfif.org)
Buget de investiții publice, crescut masiv (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Buget de investiții publice, crescut masiv

Buget de investiții publice, crescut masiv. Asociaţia Zonei Metropolitane Iaşi se află în plin proces de restructurare. Buget de investiții publice, crescut masiv O lege emisă în toiul verii şi care intră gradual în vigoare până la sfârşitul anului viitor schimbă jocul în ceea ce priveşte investiţiile în şi în jurul municipiului Iaşi. Asociaţia sare brusc de la un buget anual de 150 de mii de euro, din cotizaţii, la unul de cinci milioane. Citește și: EXCLUSIV Apele Române exportă milioane de metri cubi de apă de irigații în Ungaria la preț infim. Ministrul Tanczos Barna, șeful Apelor Române, cere economii la apă în România Asociaţia de la Cluj mizează pe un buget şi mai mare, 7,5 milioane de euro. Continuarea, în Ziarul de Iași.

China, dronă și avioane în Taiwan (sursa: Twitter/Ministry of National Defense, R.O.C.)
Internațional

China, dronă și avioane în Taiwan

China, dronă și avioane în Taiwan. Autorităţile de la Taipei au declarat marţi că o dronă militară chineză a intrat luni în zona de apărare aeriană a Taiwanului într-o nouă incursiune, pe fondul unor relaţii extrem de tensionate între Beijing şi Taipei, relatează AFP. China, dronă și avioane în Taiwan Drona, identificată de Ministerul taiwanez al Apărării ca fiind un aparat BZK-007, a intrat în sud-vestul Zonei de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a Taiwanului, însoţită de opt avioane militare chineze. ADIZ a Taiwanului este mai mare decât spaţiul său aerian şi include o parte din cel al Chinei şi chiar o porţiune continentală. China a crescut considerabil numărul incursiunilor sale în sud-vestul zonei de acces restrâns a Taiwanului în ultimele două luni, dar utilizarea dronelor militare nu se întâmplă prea frecvent. Ultima incursiune a unui astfel de aparat semnalată de Taipei datează din octombrie 2020. Săptămâna trecută, soldaţi taiwanezi staţionaţi pe o insuliţă din largul Chinei continentale au doborât o dronă comercială neidentificată, ceea ce a constituit o premieră pentru forţele Taipeiului, după un val brusc de incursiuni de drone mici, disponibile în comerţ, în ultimele săptămâni. Declanșatorul Nancy Pelosi Cei 23 de milioane de locuitori ai Taiwanului trăiesc sub ameninţarea constantă a invaziei Chinei, care consideră insula drept parte a teritoriului său, ce poate fi recucerit într-o zi şi dacă este necesar chiar şi prin forţă, scrie AFP. Beijingul s-a lansat într-o demonstraţie de forţă ca represalii la vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi, luna trecută în Taiwan. Citește și: A doua mare înfrângere a lui Putin în Ucraina: după ce rușii s-au retras din jurul Kievului, referendumul de aderare la Rusia a Hersonului, împiedicat de contraofensiva ucraineană După plecarea responsabilei americane din insulă, China a trimis timp de o săptămână nave de război, rachete şi avioane de vânătoare în apele şi spaţiul aerian ale Taiwanului. Aceste exerciţii au fost cele mai importante şi cele mai agresive de la mijlocul anilor 1990, notează AFP. Circa 446 de incursiuni aeriene ale avioanelor de război chineze au avut loc în Taiwan în luna august şi 1.100 de la începutul anului, potrivit AFP, în baza datelor făcute publice de armata taiwaneză.

Provocare chineză în Taiwan (sursa: Pixabay)
Internațional

Provocare chineză în Taiwan

Provocare chineză în Taiwan. China a efectuat luni a doua cea mai mare incursiune din acest an în zona de apărare aeriană a Taiwanului, odată cu intrarea, potrivit Taipeiului, a 30 de avioane în această zonă, dintre care 20 de luptă, relatează marţi France Presse. Aceste incursiuni sunt cele mai mari din 23 ianuarie, când 39 de avioane au intrat în zona de identificare a apărării aeriene ("Adiz", conform acronimului în engleză) a insulei. Provocare chineză în Taiwan Ministerul apărării taiwanez a anunţat luni seară decolarea propriilor avioane şi desfăşurarea sistemelor de rachete de apărare aeriană pentru a monitoriza activitatea chineză. Beijingul a început în ultimii ani campanii de incursiune în zona de apărare a Taiwanului pentru a-şi arăta nemulţumirea şi a menţine presiunea asupra aviaţiei îmbătrânite a Taipeiului, notează AFP. Citește și: Erdogan face jocurile lui Putin în Marea Neagră: potrivit Kremlinului, Turcia ar colabora cu Rusia la deblocarea exporturilor de cereale rusești și ucrainene. Ce vrea Putin la schimb Insula trăieşte sub ameninţarea constantă a unei invazii a Chinei. Beijingul consideră acest teritoriu al său şi a promis că îl va recupera cu forţa dacă va fi necesar. Statele Unite au acuzat Beijingul săptămâna trecută de escaladarea tensiunilor asupra Taiwanului, secretarul de stat american Antony Blinken menţionând în mod explicit incursiunile aeriene, ca exemplu, a spus el, al unei "retorici şi activităţi tot mai provocatoare". SUA sunt pregătite să apere militar Taiwanul Cu câteva zile mai înainte, preşedintele american Joe Biden a asigurat că Washingtonul este pregătit să apere militar Taiwanul în cazul unui atac al Chinei. Dar Casa Albă a insistat mai târziu că politica sa de "ambiguitate strategică" cu privire la posibilitatea sau nu a unei intervenţii nu s-a schimbat. Zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului este mult mai mare decât spaţiul său aerian şi se intersectează în anumite puncte cu zona de identificare a apărării aeriene a Chinei şi chiar cu teritoriul său. Anul trecut, Taiwanul a înregistrat un record de 969 de incursiuni aeriene militare chineze, potrivit bazei de date AFP, mai mult decât dublu faţă de 380 de incursiuni în 2020. Numai în ziua de 4 octombrie 2021, 56 de aeronave au intrat în Adiz a Taiwanului şi 196 pentru întreaga lună octombrie, care începe cu sărbătoarea naţională a Chinei. Taiwanul a raportat 465 de incursiuni de la începutul anului, o creştere de aproape 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră