sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: zelesnki

8 articole
Eveniment

Zelenski s-a dus la Bakhmut

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a dus la Bakhmut, cea mai dură linie a frontului, unde se duc bătălii violente încă din vară. Imagini terifiante de pe frontul din Bakhmut – unde se duc în prezent cele mai grele lupte din Ucraina – se răspândesc pe rețelele sociale: soldații ucraineni rezistă îngropați în noroi, iar pădurile au fost rase de bombardamentele rusești, amintind de peisajele de pe frontul de vest din primul război mondial. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, s-a lăudat că a inspectat frontul din Ucraina, la 18 decembrie. Însă, o analiză a puținelor imagini difuzate după această inspecție din elicopter, arată că el a fost la 80 km distanță de linia frontului, undeva spre Crimeea. Zelenski s-a dus la Bakhmut Directorul general al Direcției pentru politica de informare a biroului prezidențial, Irina Pobedonosțeva, a declarat, pentru Ukrainskaya Pravda, că Zelenski s-a întâlnit cu militari care luptă în Bahmut și i-a decorat pe apărătorii ucraineni. Zelenskyy in #Bakhmut #BakhmutHolds pic.twitter.com/wwbM6x6AtH— Iuliia Mendel (@IuliiaMendel) December 20, 2022 „Cetatea Bakhmut. Ai noștri. De nesupus în fața dușmanului. Care prin curaj demonstrează că vom rezista și nu vom ceda ceea ce ne aparține. Ucraina se mândrește cu voi. Eu mă mândresc! Vă mulțumesc pentru curaj, pentru rezistența de care dați dovadă”, a declarat președintele ucrainean. Vizita președintelui ucrainean nu a fost anunțată în prealabil. Zelensky arriving to Bakhmut this morning.Putin is still hiding in his bunker. pic.twitter.com/c1ptt7qFY4— Visegrád 24 (@visegrad24) December 20, 2022 „Bakhmut este cel mai fierbinte punct de pe întreaga linie de front – peste 1300 km de ostilităţi active. Din luna mai, ocupanţii încearcă să ne rupă Bakhmut-ul, dar timpul trece şi Bakhmut deja rupe nu doar armata rusă, ci şi mercenarii ruşi care au venit să înlocuiască armata irosită a ocupanţilor”, spunea chiar Zelenski, înaintea acestei vizite. Zelenski la Bakhmut Foto: Twitter Orașul se confruntă cu temperaturi de îngheț, în timp ce bombardamentele și luptele fac ravagii. Citește și: Spaimă de moarte: Shoigu s-a lăudat că a inspectat frontul din Ucraina, dar a fost la 80 km distanță. În aprilie, șeful statului major, Gherasimov, era să fie lichidat când vizita trupele

Zelenski s-a dus la Bakhmut Foto: Twitter
Zelenski, vizită-surpriză în Hersonul eliberat de ruși
Eveniment

Zelenski, vizită-surpriză în Hersonul eliberat de ruși

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, efectuează în această dimineață o vizită-surpriză în Hersonul eliberat de ruși. Forțele Kremlinului s-au retras din oraș la finalul săptămânii trecute, susținând că vor să protejeze viața militarilor. În realitate, apreciază analiștii militari din Vest, armata rusă aflată în Herson nu mai avea capacitatea de a se aproviziona, urmare a tirurilor ucrainene, și risca să se prăbușească complet. President Zelensky is in Kherson. pic.twitter.com/LcQvMyAM1z— Jimmy Rushton (@JimmySecUK) November 14, 2022 Zelenski, vizită-surpriză în Hersonul eliberat de ruși "Mergem înainte” şi "suntem gata pentru pace, pace pentru întreaga noastră ţară", a spus Zelenski, adresându-se trupelor ucrainene, în Herson. Totodată, el a mulţumit NATO şi tuturor ţărilor care au susţinut Ucraina, subliniind că sistemul de rachete Himars "a făcut o diferenţă uriaşă". Forțele ucrainene încă lucrează la „stabilizarea” orașului. Rusia a anexat Hersonul şi alte trei regiuni ucrainene după organizarea unor aşa-zise referendumuri în septembrie - "voturi" denunţate de Kiev şi de guvernele occidentale drept ilegale şi desfăşurate sub coerciţie. Citește și: Eșec major al lui Ciolacu și al PSD: social-democrații suedezi se opun ca România să intre în Schengen. În octombrie, Ciolacu anunța „ sprijinul total al socialiștilor Regiunea Herson este cu atât mai strategică cu cât teritoriul său se învecinează cu Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Moscova în 2014. Generalul Surovikin, înainte de a propune retragerea, a justificat necesitatea retragerii prin dorința sa de a proteja viața soldaților ruși și a acuzat forțele ucrainene de bombardarea civililor.

Iohannis Macron Scholz și Dragi au ajuns la Kiev (sursa: Twitter/KlausIohannis)
Internațional

Iohannis Macron Scholz și Dragi au ajuns la Kiev

Iohannis, Macron, Scholz, și Dragi au ajuns la Kiev. Președintele Klaus Iohannis a ajuns joi dimineață la Kiev, unde efectuează o vizită comună cu alți trei lideri europeni - Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi. Potrivit presei internaţionale, cei trei s-au reunit în timpul nopţii la Rzeszow, oraş din sud-estul Poloniei care dispune de un aeroport internaţional, după care şi-au continuat drumul cu acelaşi tren spre Kiev. Iohannis, Macron, Scholz și Dragi au ajuns la Kiev În capitala Ucrainei li s-a alăturat și Klaus Iohannis, care a parcurs un alt traseu. https://twitter.com/KlausIohannis/status/1537334098955538432?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1537334098955538432%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FKlausIohannis2Fstatus2F1537334098955538432widget%3DTweet La finalul călătoriei sale în România şi Moldova, preşedintele Emmanuel Macron s-a alăturat miercuri seară, în Polonia, cancelarului german, Olaf Scholz, şi premierul italian, Mario Draghi. Împreună s-au urcat într-un tren de noapte special închiriat, unde au avut o întâlnire de lucru miercuri seară pentru a se pregăti pentru întâlnirea de a doua zi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Biden i-a trimis lui Zelenski arme de încă un miliard de dolari, în special piese de artilerie şi obuze, precum şi rachete anti-navă. Macron și Scholz ajută mai degrabă din vorbe Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îi primelte pe liderii europeni în cursul dimineţii, la Palatul Marinski, sediul Preşedinţiei, pentru discuţii considerate cruciale înainte de summitul european din 23 şi 24 iunie. https://twitter.com/nexta_tv/status/1537299866241708033?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1537327052961071104%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es2_&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2Fnexta_tv2Fstatus2F1537327052961071104widget%3DTweet În jurul prânzului este programată o conferinţă de presă, urmată de un „pranz privat”. https://www.youtube.com/watch?v=OhSb188YuzM&ab_channel=BFMTV Preşedintele francez ar urma să facă o plimbare pe străzile din Kiev, apoi să se întâlnească cu jandarmii francezi care participă la investigaţiile ucrainene privind crimele de război. Plecarea delegaţiei este programată pentru seară, pe o rută similară, preşedintele francez fiind aşteptat Paris vineri, în a doua parte a zilei, potrivit Agerpres.

Macron nu "arde de nerăbdare" să viziteze Kievul (sursa: TASS.com)
Eveniment

Franța intensifică livrările de arme în Ucraina

Franța intensifică livrările de arme în Ucraina. Franţa îşi va intensifica livrările de arme către Ucraina "în zilele şi săptămânile următoare", i-a promis marţi preşedintele Emmanuel Macron omologului său Volodimir Zelenski, confirmând angajamente în acest sens anunţate la sfârşitul lui aprilie, relatează AFP. Şeful statului "a confirmat că livrările de arme de către Franţa vor continua şi vor câştiga în intensitate în zilele şi săptămânile următoare, la fel ca transportul de echipament umanitar", a precizat Palatul Elysee. Franța intensifică livrările de arme în Ucraina Franţa a livrat peste 800 de tone de ajutor umanitar Ucrainei de la începutul ofensivei ruse pe 24 februarie, între care 13 vehicule de salvare suplimentare în acest weekend. Cei doi lideri au "evocat garanţiile de securitate pe care Franţa le-ar putea aduce Ucrainei în cadrul unui acord internaţional, în scopul de a asigura respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării". Citește și: Putin, veste proastă chiar de la un ofițer rus, colonelul în retragere Hodarenok: Ajutorul american şi european e pe punctul de activare, vom avea un milion de ucraineni înarmaţi Zelenski i-a reproşat pe 12 mai lui Emmanuel Macron că vrea să-i asigure "o portiţă de ieşire" lui Vladimir Putin în conflict şi a estimat că "nu este nevoie să-i facă concesii politice" Rusiei, potrivit Agerpres. Macron "nu a discutat niciodată cu Vladimir Putin fără acordul preşedintelui Zelenski", a replicat atunci preşedinţia franceză. Emmanuel Macron l-a asigurat la sfârşitul lui aprilie pe omologul său care îi mulţumea pentru "trimiterea de material militar de anvergură care contribuie la rezistenţa ucraineană" că acest sprijin va continua "să se întărească, la fel ca asistenţa umanitară adusă de Franţa". Cei doi preşedinţi au mai discutat marţi despre "căile posibile de a permite exporturile de cereale ucrainene, de care depinde o mare parte a lumii pentru alimentaţie". Ucraina, unul dintre primii producători mondiali de cereale, se confruntă cu o blocadă navală totală din partea Rusiei, în special a portului Odesa, unul dintre principalele puncte de ieşire pentru exporturile sale. România reprezintă una dintre soluţiile posibile, prin transferul cerealelor cu trenuri, camioane sau barje şi încărcarea lor în portul Constanţa. În condiţiile în care Franţa asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE, Emmanuel Macron i-a confirmat de altfel omologului său "că cererea de aderare a Ucrainei la UE va fi studiată în cadrul Consiliului European din luna iunie", după avizul Comisiei Europene. Preşedintele Zelenski se arată foarte rezervat în privinţa propunerii omologului său francez de a crea o "Comunitate politică europeană" din care să facă parte Ucraina în aşteptarea unei adeziuni depline la UE care, potrivit Parisului, ar putea dura "decenii".

Rușii au distrus complet regiunea Donbas (sursa: Facebook/VolodimrZelesnki)
Internațional

Zelenski este încrezător în victorie

Zelenski este încrezător în victorie. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni, când se marchează ziua victoriei împotriva Germaniei din 1945, că ţara sa va câştiga războiul cu Rusia şi că Ucraina nu va ceda niciun teritoriu, transmite Reuters. Zelenski este încrezător în victorie "În ziua victoriei Germaniei, luptăm pentru o nouă victorie. Drumul până la ea este dificil, dar nu avem nicio îndoială că vom câştiga", a afirmat şeful statului ucrainean într-un discurs scris. Citește și: Operațiunea „Parada de 9 mai”: Ucraina avertizează că Rusia pregătește „intrarea iminentă în luptă” a trupelor din Transnistria. „Avionul Apocalipsei” va zbura peste Moscova Rusia, care a invadat Ucraina pe 24 februarie, marchează la 9 mai victoria fostei Uniuni Sovietice în Al Doilea Război Mondial, potrivit Agerpres. Zelenski a spus că ucrainenii sunt un popor liber care a luptat pentru a-şi apăra pământul de multe ori în istorie şi care are "drumul său". "Astăzi ducem războiul pe această cale şi nu vom da nimănui nicio palmă din pământul nostru şi nici măcar o singură bucată din istoria noastră. Suntem mândri de strămoşii noştri care, împreună cu alte naţiuni au înfrânt Germania. Nu vom permite nimănui să anexeze această victorie, nu vom permite ca ea să fie furată. Nu există lanţuri care să ne încătuşeze spiritul liber. Nu există niciun invadator care poate dicta poporului nostru liber. Mai devreme sau mai târziu vom câştiga", a subliniat preşedintele Ucrainei. Rusia îşi numeşte agresiunea sa militară împotriva Ucrainei drept "operaţiune specială pentru denazificarea" ţării vecine şi pentru protejarea comunităţii rusofone din estul acesteia.

Rușii caută un pretext pentru o nouă "operațiune" (sursa: Reuters)
Internațional

Rușii caută un pretext pentru o nouă "operațiune"

Rușii caută un pretext pentru o nouă "operațiune". Exploziile din Transnistria au fost provocate de agenți ai serviciilor secrete rusești, scrie publicația moldoveană Timpul, care publică o scrisoare trimisă de angajați ai așa-numitului Minister al Securității Statului din regiunea separatistă. Transnitrenii citați de Timpul spun că ei își doresc pacea, iar autorii exploziilor și ai provocărilor din zonă sunt agenți ai serviciului de informații al Armatei Ruse. Rușii caută un pretext pentru o nouă "operațiune" Analizând situația militară și politică actuală din regiune, precum și luând în considerare declarațiile agresive și inadecvate ale liderilor militari ai Federației Ruse, am decis să dezvăluim datele de instalare a rețelei de informații a Direcției Principale a Statului Major General ale Forțelor Armate ale Federației Ruse, ale căror scopuri și obiective includ pregătirea provocărilor în regiune. Coordonarea acestei lucrări distructive în regiune este realizată de consilierul președintelui RMN, generalul-maior Razgonov Vitaly Leonidovici, care a ajuns în RMN în 2019”, se arată în scrisoarea transnistrenilor. Citește și: Putin trece la o nouă fază a ofensivei anti-europene: Gazprom oprește complet livrările de gaz către Bulgaria și Polonia începând de miercuri. Care sunt riscurile pentru România "Generalul-maior Razgonov, în calitate de reprezentant al Direcției Principale a Statului Major al Forțelor Armate ale Federației Ruse din RMN, a fost însărcinat cu pregătirea grupurilor de sabotaj în regiune, creând o rețea de agenți a Direcției Principale a Statului Major al Forțele Armate ale Federației Ruse, destabilizarea situației politice din Moldova și o serie de regiuni ale Ucrainei, desfășurarea de operațiuni de informare psihologică în regiune, acordarea de suport informațional pentru o operațiune militară specială în Ucraina. Noi, patrioți din Ministerul Securității Statului al PMR, nu vom permite ca tânăra noastră dar mândră republică să fie atrasă într-o situație de război, violență, devastare, haos și moarte. Vedem ce se întâmplă cu adevărat în Ucraina. Ne dorim pace și stabilitate în regiunea noastră”, mai arată sursa citată. Zelenski acuză Rusia că vrea să destabilizeze regiunea Moldovei Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia încearcă să destabilizeze regiunea prin activitatea militară din regiunea separatistă moldovenească Transnistria. "Acesta este doar unul dintre pașii federației ruse. Acest lucru se întâmplă pentru a destabiliza regiunea și pentru a amenința Moldova", a declarat Zelenski. Atacurile și exploziile care au avut loc luni în Transnistria au dus la instituirea unui cod roșu de alertă teroristă în regiune. Se pregătește un decret prin care măsurile de securitate vor fi sporite.

Sanchez și Frederiksen, în vizită la Kiev (sursa: Twitter/@sanchezcastejon)
Internațional

Sanchez și Frederiksen, în vizită la Kiev

Sanchez și Frederiksen, în vizită la Kiev. Prim-miniștrii spaniol și danez Pedro Sanchez și Mette Frederiksen vizitează capitala ucraineană Kiev și se vor întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Sanchez și Frederiksen, în vizită la Kiev Sanchez a ajuns deja la Kiev se arată într-un comunicat. Premierul danez, Frederiksen, se afla și el la Kiev joi dimineață, au arătat imagini televizate publicate de Sanchez pe conturile sale de Twitter, potrivit Reuters. https://twitter.com/sanchezcastejon/status/1517036509387440129 Citește și: Putin continuă să aducă trupe în estul Ucrainei, Biden a convocat unii aliați din NATO, printre care România și Polonia. Bătălia pentru Donbas va determina viitorul lumii Părțile vor discuta despre continuarea sprijinului pentru ucraineni și despre urmărirea penală a "crimelor de război și a încălcărilor drepturilor omului", a precizat prim-ministrul danez într-un comunicat. Sanchez și Frederiksen calcă pe urmele mai multor alți lideri europeni, inclusiv a președintelui Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, și a premierilor britanic și ceh, care au călătorit în Ucraina de la invazia Rusiei în țară în semn de susținere pentru președintele și poporul acesteia.

Neutralitatea Ucrainei, disputată intens (sursa: republicworld.com)
Internațional

Neutralitatea Ucrainei, disputată intens

Neutralitatea Ucrainei, disputată intens. Într-un interviu acordat duminică jurnaliștilor ruși, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit pe larg despre un punct important în potențialele negocieri de pace: posibilitatea neutralității pentru Ucraina. Vladimir Putin ar fi dispus să lase Ucraina să adere la UE, cu condiția să renunțe la NATO. potrivit CNN. Neutralitatea Ucrainei, disputată intens "Suntem pregătiți să acceptăm acest lucru", a declarat Zelenski. "Acesta este cel mai important punct". Zelenski și oficialii ucraineni au declarat de mult timp că sunt dispuși să vorbească despre neutralitate pentru Ucraina dacă NATO nu este pregătită să accepte țara ca membru al alianței. Citește și: EXCLUSIV România ia în calcul un acord guvernamental cu Franța pentru corvetele MApN. Contractul câștigat de Naval Group, sabotat de Bosânceanu Acest lucru, în teorie, ar satisface una dintre cererile președintelui rus Vladimir Putin: ca Ucraina să renunțe la aspirațiile sale în cadrul NATO. Totodată Putin ar fi de acord să lase Ucraina să adere la Uniunea Europeană. Zelenski a precizat, de asemenea, că Ucraina ar respinge "neutralitatea" fără garanții de securitate obligatorii din punct de vedere juridic. Iar în condițiile în care Ucraina este invadată de Rusia, liderul ucrainean a declarat că nu este interesat de promisiuni deșarte. Zelenski vrea asigurări clare, nu o bucată de hârtie "Mă interesează să mă asigur că nu este doar o altă bucată de hârtie ca în Memorandumul de la Budapesta", a spus el. Zelensky s-a referit la un moment puțin amintit din istoria post-Război Rece. Odată cu prăbușirea URSS, Ucraina - cel puțin pe hârtie - a intrat în posesia celui de-al treilea cel mai mare arsenal nuclear din lume. Rusia a păstrat controlul operațional al acestor arme, dar Ucraina a semnat un acord în 1994 pentru a renunța la armele nucleare staționate pe teritoriul său în schimbul unor garanții de securitate, inclusiv protecția integrității teritoriale și a independenței politice a Ucrainei. Acesta este un lucru pe care Rusia, semnatară a Memorandumului de la Budapesta, l-a călcat în picioare în mod decisiv prin anexarea Crimeei în 2014 și invazia Ucrainei în februarie. Mikhailo Podoliak, un consilier principal al lui Zelenski, a declarat că garanțiile de securitate trebuie, în esență, să includă un angajament din partea garanților de a ajuta Ucraina în caz de agresiune. Și este important de adăugat că neutralitatea - de un fel pe care Putin ar putea să o considere acceptabilă - nu este ceva ce Zelenski poate oferi pur și simplu. Aspirația de a deveni membru NATO este consacrată în constituția Ucrainei. Lecție de democrație Zelenski le-a dat intervievaților ruși o mică lecție despre procesele democratice din Ucraina. Garanțiile de securitate, a explicat el, ar trebui să fie urmate de un referendum în Ucraina. "De ce? Pentru că avem o lege privind referendumurile", a spus Zelenski. "Am adoptat-o. Modificări ale acestui sau acelui statut… Iar garanțiile de securitate presupun schimbări constituționale. Înțelegeți, nu-i așa? Modificări constituționale". Și aici se află diferența. Rusia are un sistem politic construit în jurul unui singur om - Putin -, iar Zelenski este șeful unui stat democratic. Chiar dacă neutralitatea se află pe masa negocierilor, poporul ucrainean va trebui să își spună părerea.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră