sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: washington post

5 articole
Internațional

Washington Post, caricatură despre Bezos, cenzurată

Washington Post, caricatură despre Bezos, cenzurată. Ann Telnaes, caricaturistă la publicația Washington Post și câștigătoare a Premiului Pulitzer, a demisionat după ce conducerea ziarului i-a respins o caricatură controversată. Aceasta sugera că Jeff Bezos, patronul cotidianului, ar încerca să obțină favoruri din partea lui Donald Trump. Washington Post, caricatură despre Bezos, cenzurată Caricatura, publicată inițial pe blogul personal al lui Ann Telnaes, îl reprezenta pe Jeff Bezos alături de Mark Zuckerberg, Sam Altman și Patrick Soon-Shiong, în genunchi în fața unei statui a lui Donald Trump, căruia îi întind un sac cu semnul dolarului. Citește și: „Dacă faci venituri din activități independente sau drepturi de autor, plătești mai mult decât ca salariat”, spune antreprenorul Cătălin Teniță Această reprezentare satirică viza presupusele eforturi ale miliardarilor de a câștiga favoarea președintelui ales. Donații și vizite controversate În decembrie, compania Amazon a donat un milion de dolari organizației care se ocupă de inaugurarea lui Donald Trump. Jeff Bezos a efectuat recent o călătorie la Mar-a-Lago, reședința din Florida a președintelui ales. Aceste acțiuni au stârnit critici în contextul în care Bezos fusese anterior un critic vocal al lui Trump. Un protest față de cenzură Ann Telnaes, care lucra la Washington Post din 2008, a declarat că este pentru prima dată când o caricatură îi este respinsă pe baza subiectului abordat. „Desenul meu critică liderii și miliardarii din tehnologie și media care fac totul pentru a obține favoruri de la președintele ales”, a explicat aceasta pe blogul personal. Răspunsul Washington Post Conducerea Washington Post a justificat respingerea caricaturii. Potrivit acestora, ziarul publicase deja un editorial pe acest subiect și pregătea un altul cu caracter satiric. Jeff Bezos și relația cu Trump În timpul primului mandat al lui Donald Trump, Jeff Bezos a fost unul dintre criticii săi vocali. Totuși, înaintea alegerilor din noiembrie, Bezos a împiedicat Washington Post să publice un îndemn la vot pentru Kamala Harris, democrata care candida împotriva lui Trump. Presiuni asupra mass-media americane Situația reflectă un context mai larg al presiunilor asupra presei americane. Majoritatea presei este favorabilă democraților și critică la adresa lui Trump. Donald Trump a promis intensificarea acțiunilor judiciare împotriva mass-media. Într-un caz anterior, postul ABC News a plătit 15 milioane de dolari pentru a închide un proces în care Trump acuza defăimare. Demisia lui Ann Telnaes evidențiază tensiunile dintre libertatea de exprimare și interesele economice și politice din mass-media americană. Decizia Washington Post de a respinge caricatura ridică întrebări despre limitele satirii într-un peisaj mediatic marcat de controverse și polarizare politică.

Washington Post, caricatură despre Bezos, cenzurată (sursa: anntelnaes.substack.com/)
SUA, îngrijorate că Zelenski i-ar putea lovi pe ruși la ei acasă Foto: Twitter
Internațional

SUA, îngrijorate Zelenski putea lovi pe ruși la ei acasă

SUA, îngrijorate că Zelenski i-ar putea lovi pe ruși la ei acasă: președintele Ucrainei plănuia atacuri dincolo de graniță și atacarea unei conducte care transporta petrol în Ungaria, scrie Washington Post, care citează documente secrete publicate pe Internet. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Până acum, doar Marea Britanie a oferit Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune, în timp ce SUA refuză constant acest lucru. SUA, îngrijorate că Zelenski i-ar putea lovi pe ruși la ei acasă „În spatele ușilor închise, liderul Ucrainei a propus să meargă într-o direcție mai îndrăzneață - să ocupe sate rusești pentru a pune presiuni asupra Moscovei, să bombardeze o conductă care transferă petrol rusesc în Ungaria, membră NATO, și să dorească rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte în interiorul granițelor Rusiei, potrivit unor documente secrete ale serviciilor secrete americane care detaliază comunicările sale interne cu consilieri de top și lideri militari. Documentele, care nu au fost dezvăluite anterior, fac parte dintr-o scurgere mai amplă de secrete americane care a circulat pe platforma de mesagerie Discord și a fost obținută de The Washington Post. Acestea dezvăluie un lider cu instincte agresive care contrastează puternic cu imaginea sa publică de om de stat calm și stoic care rezistă la atacul brutal al Rusiei. Informațiile au fost culese prin intermediul comunicațiilor digitale interceptate, oferind o privire rară asupra deliberărilor lui Zelenski în mijlocul barajelor de rachete rusești, al atacurilor asupra infrastructurii și al crimelor de război”, scrie Washington Post. Citește și: Planul de pace în Ucraina al Papei Francisc, discutat în detaliu cu Zelenski, la Roma. Președintele ucrainean, însă, insistă că nu are nevoie de mediator: Decizia e a noastră, războiul e pe teritoriul nostru Ucraina dorea să-i taie petrolul lui Orban De exemplu, la mijlocul lunii februarie, la o ședință cu vicepremierul Iulia Svrîdenko, Zelenski a sugerat să fie "aruncată în aer" conducta Drujba, construită de sovietici, care furnizează petrol rusesc Ungariei. "Zelenski a subliniat că Ucraina ar trebui pur şi simplu să arunce în aer conducta şi să distrugă, probabil, industria lui Viktor Orban, care se bazează în mare măsură pe petrolul rusesc", se arată în document. În detalierea conversaţiei, oficialii serviciilor americane de informaţii notează că Zelenski "îşi exprima furia faţă de Ungaria şi, prin urmare, putea face ameninţări hiperbolice, fără sens", o caracterizare care nu însoţeşte celelalte relatări despre Zelenski care sugerează acţiuni militare îndrăzneţe. „Deşi Ungaria face oficial parte din alianţa vestică, Orban este considerat cel mai apropiat lider european de Kremlin”, notează Washington Post.

Biden știa care va fi prima întrebare Foto: Casa Albă
Internațional

Biden știa care va fi prima întrebare

Președintele SUA, Joe Biden, știa, la conferința de presă de miercuri, care va fi prima întrebare a unei ziariste de la Los Angeles Times, arată, azi Washington Post. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Biden știa care va fi prima întrebare „O fotografie în care Biden ține în mână un bilețel în timpul conferinței de presă ar fi putut dezvălui, fără să vrea, unul dintre micile secrete murdare ale conferințelor de presă prezidențiale: Acestea sunt mai puțin spontane și mai puțin libere decât par a fi, având în spate o cantitate destul de mare de gestionare a scenei. Cartonașul din mâna lui Biden, intitulat «Întrebarea nr. 1», îi indica în mod clar președintelui să apeleze la un reporter al Los Angeles Times, Courtney Subramanian. Cardul conține numele lui Subramanian (inclusiv un ghid de pronunție pentru numele de familie), afilierea acesteia și chiar o fotografie a capului. Mai important, fotografiile realizate de un fotograf al Agenției France-Presse arată despre ce ar fi urmat să întrebe Subramanian. Sub titlul «Politica externă/Fabricarea de semiconductori», pe card se poate citi: «Cum vă armonizați prioritățile interne - cum ar fi relocalizarea fabricării semiconductorilor - cu politica externă bazată pe alianțe?». Ceea ce, în general, este ceea ce Subramanian l-a întrebat pe Biden atunci când a chemat-o la conferința de presă comună cu președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol: «Vă mulțumesc, domnule președinte», a început ea. «Prioritatea dvs. economică principală a fost să dezvoltați producția internă a SUA în competiția cu China. Dar regulile dumneavoastră împotriva extinderii producției de cipuri în China afectează companiile sud-coreene care se bazează foarte mult pe Beijing. Afectați un aliat cheie în competiția cu China pentru a vă ajuta politica internă înainte de alegeri?». Cum a știut Biden - sau, mai exact, cei care se ocupă de presă - că acea întrebare urma să fie adresată și cum a știut să o cheme pe Subramanian? Răspunsul este pentru că au rugat-o”, arată Washington Post. Foto: Twitter/ AFP Trump, cel mai deschis cu ziariștii, scrie WP Însă publicația susține că se întâmplă frecvent ca echipa de presă de la Casa Albă să discute cu ziarișii, în avans, despre întrebările pe care vor să le adreseze președintelui SUA. Președintele Donald Trump ieșea cel mai frecvent din scenariu și accepta întrebări de la oricine, deși Trump și-a făcut, de asemenea, un obicei din a apela la reporteri de la instituții pe care le știa că îl susțin, scrie Washington Post. Citește și: Teodosie Tomitanul, cel mai turbulent lider al BOR, încasează 28.000 de lei pe lună de la stat. Mai mult de jumătate din bani vin prin Arhiepiscopie Însă este cu totul neobișnuit ca un reporter să ofere informații exacte despre ceea ce urmează să întrebe.

Dodon primea salariu lunar de la Moscova Foto: Kremlin.ru
Eveniment

Dodon primea salariu lunar de la Moscova

Fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon primea un salariu lunar de 45.000 de dolari de la Moscova, scrie, azi, Washington Post. Acest ziar scrie că a obținut de la serviciul ucrainean de securitate documente ale FSB - servicul rusesc de securitate internă - care arată cum încearcă Moscova să manipuleze state din Estul Europei, deși campania sa militară se clatină. „FSB a canalizat zeci de milioane de dolari de la unele dintre cele mai mari companii de stat din Rusia pentru a cultiva o rețea de politicieni moldoveni și a reorienta țara spre Moscova, indică documentele și interviurile”, arată publicația de la Washngton DC. Russia used Ilan Shor and his political party to undermine Moldova's democracy and foreign relations, U.S. Treasury sayshttps://t.co/tUiBEfRnx4— Haaretz.com (@haaretzcom) October 27, 2022 Documentele mai arată că Moscova a trimis consultanți care să-l ajute pe oligarhul fugar Ilan Șor. În plus, un om de afaceri apropiat Kremlinului a preluat una din afacerile acestuia, pentru a o proteja de sechestrul autorităților de la Chișinău. Dodon primea salariu lunar de la Moscova „După ce Dodon a demisionat din Partidul Socialist, a fost numit președinte al consiliului de afaceri moldo-rus, o organizație înființată de Delovaya Rossiya, legată de Kremlin. Salariul lunar al lui Dodon, plătit de consiliul de afaceri, era de 29.016 USD, plus un bonus lunar de 14.508 USD, arată documentele. Contractul, totuși, a venit cu condiții atașate. Dodon a trebuit să clarifice cu noul său angajator tot ce a spus public, arată o captură de ecran a unei conversații scrise între Dodon și Chaika. În conversația din 2 decembrie 2021, Dodon a insistat că este „o persoană liberă”. «Liber, dar limitat de etica corporativă a Uniunii [ruso-moldovene]”», a spus Chaika. «Ați început să mă îngropați devreme. Dacă transmiteți condiția ca, pentru una dintre declarațiile mele publice, să îmi reduceți salariile și să închideți noul consiliu de afaceri… atunci să vorbim despre asta în detaliu». a răspuns Dodon”, scrie Washington Post. Igor Chaika este un om rus de afaceri și ambasadorul în Moldova al asociației de afaceri Delovaya Russia, o structură strânse legată de Kremlin. Tatăl lui Chaika a fost procuror general al Rusiei. Din 2016, operațiunile FSB în Moldova sunt conduse de Dmitri Milyutin, general în serviciul de securitate care deține funcția de adjunct al șefului Departamentului Informații Operaționale, potrivit documentelor obținute de WP. În cea mai mare parte a timpului, Miliutin a lucrat prin Igor Chaika. Miliutin a comunicat cu Chaika de peste 6.000 de ori între decembrie 2020 și iunie 2022, potrivit documentelor serviciilor de informații ucrainene. FSB „verifica cu [Chaika] ceea ce trebuia făcut în orice moment”, a spus un oficial de securitate ucrainean. Chaika „este ca un portofel pentru ei”, a mai spus el. Dodon, abandonat și înlocuit cu Șor În 2021, Moscova a decis însă să-l schimbe pe Dodon cu Ilan Șor, pe care documentele FSB îl prezintă drept un personaj populist și manipulabil. Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor „Strategii politici angajați de Kremlin au călătorit pentru prima dată la Chișinău din Rusia în martie 2021 pentru a lucra în secret cu partidul lui Șor, arată documentele. Ei au făcut eforturi mari pentru a se asigura că prezența lor este nedescoperită, cumpărând cartele SIM preplătite și păstrând ascunse adresele apartamentelor pe care le închiriau (…) Printre măsurile pe care le-au recomandat partidului Șor a fost aceea de a șterge cât mai mult posibil „fondul negativ”, probabil condamnarea penală anterioară a lui Șor, și de a încerca să-și curățeze imaginea pe internet. Într-un grafic care făcea parte din recomandările trimise către FSB, strategii au propus să le ofere jurnaliştilor „recompense” pentru a şterge articole”, mai arată Washington Post. Citește și: VIDEO Zelenski, noaptea, lângă epava unei drone kamikaze iraniene Shahed, discurs extraordinar: Nu ne este frică de întuneric

Putin, criticat în față de unul dintre apropiații săi  Foto: Kremlin.ru
Eveniment

Putin, criticat în față

Președintele Vladimir Putin a fost criticat în față de unul dintre apropiații săi, un membru al „cercului său interior”, scrie, azi Washington Post. Informația ar fi ajuns la președintele SUA, Joe Biden, în raportul zilnic, un document ultrasecret care conține informații extrem de sensibile, de la operațiuni sub acoperire la datele furnizate de aliații Americii. Putin, criticat în față Numele celui care i s-a opus lui Putin ar figura în documentul prezentat lui Biden, dar Washington Post nu a primit această informație. „Un membru al cercului interior al lui Vladimir Putin și-a exprimat dezacordul direct în fața președintelui rus, în ultimele săptămâni, cu privire la gestionarea de către acesta a războiului din Ucraina, potrivit informațiilor obținute de serviciile de informații americane. Critica marchează cel mai clar indiciu de până acum al tulburărilor din cadrul conducerii Rusiei cu privire la gestionarea unui război care a mers dezastruos pentru Moscova, forțându-l pe Putin să ordone mobilizarea a sute de mii de trupe într-o încercare disperată de a opri pierderile de pe câmpul de luptă. Informația a fost considerată suficient de importantă pentru a fi inclusă în briefing-ul zilnic al președintelui Biden și împărtășită cu alți oficiali americani, potrivit unor persoane familiare cu chestiunea care au vorbit sub condiția anonimatului (…) Nemulțumirea pe care și-a exprimat-o membrul cercului intim al lui Putin a fost legată de ceea ce acesta a considerat o gestionare defectuoasă a efortului de război și greșelile făcute de cei care execută campania militară”, scrie Washington Post. Publicația arată că numărul persoanelor în care Putin are încredere este extrem de mic. Citește și: Cu forțele ucrainene la ușă, liderul pro-rus din Herson îl „distruge” pe Șoigu, ministrul Apărării de la Moscova: Un ofițer care permite asta pe front ar trebui să se sinucidă Acum câteva zile, Reuters a scris că doi dintre aliații președintelui rus Vladimir Putin, șeful mercenarilor Wagner Evgheni Prigojin și liderul Ceceniei Ramzan Kadîrov vorbesc în public în termeni tot mai critici despre conducerea armatei ruse.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră