duminică 20 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: volodimir zelenski

102 articole
Internațional

Trump îi acuză pe Zelenski și Biden că nu au prevenit invadarea Ucrainei

Trump, acuzații pentru Zelenski și Biden. Donald Trump a lansat noi acuzații la adresa fostului lider de la Casa Albă, Joe Biden, și a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, susținând că ambii au eșuat în prevenirea conflictului din Ucraina. Trump, acuzații pentru Zelenski și Biden Declarațiile au fost făcute pe platforma Truth Social. Citește și: Ce salarii astronomice se vor plăti în 2025 la compania-căpușă care „investește” banii statului în stadioane, biserici sau terenuri de sport „Președintele Zelenski și Joe Biden cel Corupt au făcut o treabă absolut oribilă permițând începerea acestei parodii”, a scris Trump, fără a oferi detalii concrete despre modalitățile prin care războiul ar fi putut fi evitat. „Războiul din Ucraina este războiul lui Biden, nu al meu” Donald Trump a insistat că nu poartă responsabilitatea pentru invazia Rusiei în Ucraina, subliniind că mandatul său se încheiase înainte de izbucnirea conflictului, în februarie 2022. „Putin mă respecta. Nu am avut nicio problemă în a preveni un asemenea război cât timp am fost la Casa Albă”, a adăugat fostul lider american. Acord de pace apropiat de cerințele Moscovei Trump afirmă că sprijină un acord de pace care să pună capăt conflictului și că menține legături directe cu Kremlinul prin intermediul trimisului său special, Steve Witkoff. Potrivit informațiilor disponibile, acordul promovat de echipa lui Trump ar include renunțarea Ucrainei la aspirațiile de aderare la NATO și excluderea trupelor americane dintr-o eventuală forță de menținere a păcii. Condițiile corespund, în parte, cu obiectivele strategice ale Moscovei.

Trump, acuzații pentru Zelenski și Biden (sursa: Facebook/The White House)
Provocarea lui Zelenski pentru Donald Trump (sursa: CBS News)
Internațional

Zelenski îi cere lui Trump să viziteze Ucraina și să vadă ororile produse de ruși

Provocarea lui Zelenski pentru Donald Trump. Într-un interviu difuzat duminică de postul american CBS, președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a îndemnat pe Donald Trump să viziteze Ucraina pentru a înțelege pe deplin impactul agresiunii ruse. Provocarea lui Zelenski pentru Donald Trump „Înainte de orice decizie sau negociere, vă rugăm să veniți să vedeți cu ochii dumneavoastră: civili, luptători, spitale, biserici, copii distruși sau morți”, a spus Zelenski în cadrul emisiunii 60 Minutes. Citește și: Șoferi, mare atenție: au apărut sute de radare fixe, amenda e trimisă prin poștă, autoturismul nu mai e oprit de polițiști Apelul vine într-un moment sensibil, după atacul rusesc din Sumî, care a ucis cel puțin 34 de oameni. Zelenski a insistat că o vizită pe teren ar schimba radical percepția președintelui american. „Putin nu a vrut niciodată să oprească războiul. Vrea să ne distrugă complet”, a subliniat liderul ucrainean. Trump, acuzat că negociază fără Kiev După revenirea sa la Casa Albă la finalul lunii ianuarie, Donald Trump a inițiat discuții directe cu Moscova, fără implicarea Ucrainei sau a europenilor. Până în prezent, eforturile sale nu au dus la niciun armistițiu. În ciuda unei ușoare schimbări de ton față de Rusia, Trump l-a acuzat recent pe Zelenski că organizează „vizite de propagandă”. Zelenski: „Nu va fi teatru, mergeți unde doriți” Președintele ucrainean a respins categoric acuzațiile, asigurând că o eventuală vizită a lui Trump nu va fi regizată. „Nu pregătim nimic special. Mergeți în orice oraș lovit de rachete. Nu este o scenă de teatru, e realitate pură”, a declarat Zelenski. „Rusia influențează opinia publică din SUA” Zelenski și-a exprimat îngrijorarea cu privire la influența propagandei ruse în Statele Unite, subliniind că afirmațiile lui Trump, care l-a numit „dictator” și a sugerat că Ucraina ar fi declanșat conflictul, reflectă o percepție distorsionată. „Este un semnal clar al impactului masiv pe care îl are dezinformarea rusă în politica americană”, a spus el. Interviul a fost înregistrat în orașul natal al lui Zelenski, Krivîi Rih, unde un atac rusesc a ucis în aprilie 20 de persoane, inclusiv nouă copii. Președintele ucrainean a declarat că simte „o ură de 100%” față de Vladimir Putin, dar că eforturile pentru pace trebuie continuate. „Nu înseamnă că nu trebuie să încercăm din toate puterile să oprim acest război cât mai curând posibil”, a concluzionat acesta.

Trupe ucrainene în regiunea rusă Belgorod (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Trupe ucrainene au ocupat o mică parte a regiunii ruse Belgorod, confirmă Zelenski

Trupe ucrainene în regiunea rusă Belgorod. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit pentru prima dată în mod clar, despre prezența soldaților ucraineni pe teritoriul rus, mai exact în regiunea Belgorod. Zona a fost vizată de numeroase atacuri în ultimii ani și se învecinează cu regiunea rusă Kursk. Trupe ucrainene în regiunea rusă Belgorod În discursul său zilnic, difuzat pe rețelele de socializare, Zelenski a declarat că „comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a prezentat un raport separat despre linia frontului, despre prezența noastră în regiunea Kursk și despre prezența noastră în regiunea Belgorod”. Citește și: Pensiile românilor, afectate indirect de tarifele lui Trump: suma enormă pierdută de fondurile din Pilonul II Șeful statului a subliniat că Ucraina desfășoară „operațiuni active în zonele de frontieră, pe teritoriul inamicului”, calificând aceste acțiuni drept „complet justificate”. Belgorod, vizată de incursiuni și bombardamente în ultimii ani Declarația reprezintă prima recunoaștere oficială a prezenței militare ucrainene în Belgorod, o regiune rusă care a fost ținta unor incursiuni armate și bombardamente letale începând din 2022. În luna martie, armata rusă a raportat că s-a confruntat cu atacuri la sol ale forțelor ucrainene în această zonă, în contextul în care trupele Kievului se retrăgeau spre regiunea vecină Kursk. Kievul controlează o zonă restrânsă în apropiere de Demidovka Conform site-ului specializat DeepState, apropiat de armata ucraineană, trupele ucrainene controlează o suprafață modestă, de aproximativ 13 kilometri pătrați, în regiunea Belgorod. Aceasta se află în jurul localității de graniță Demidovka.

Zelenski critică ambasada SUA din Ucraina (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Slugărnicie uluitoare a ambasadoarei SUA din Ucraina față de Putin: nu a menționat racheta rusească

Zelenski critică ambasada SUA din Ucraina. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a criticat sâmbătă reacția ambasadei americane în Ucraina, după atacul cu rachetă rusească ce a avut loc cu o zi înainte în orașul său natal, Krivi Rig. El a numit reacția oficială „slabă” și a reproșat diplomaților americani faptul că evită să menționeze Rusia drept autorul atacului. Cel puțin 18 morți, printre care și copii Potrivit autorităților locale, un atac cu rachetă balistică rusească a lovit vineri o zonă rezidențială din Krivi Rig, în centrul Ucrainei, provocând moartea a cel puțin 18 persoane. Citește și: Armata rusă - mai mare, mai solidă, mai pregătită de luptă decât acum trei ani. Arsenalul rus de artilerie, mai mare decât cel european și american la un loc Printre victime se numără mai mulți minori. Explozia a avut loc în apropierea unui loc de joacă pentru copii, iar imaginile și mărturiile de la fața locului au stârnit un val de emoție. „Minorii decedați aveau vârste cuprinse între 3 și 17 ani”, a precizat președintele Zelenski. Zelenski critică ambasada SUA din Ucraina Într-o declarație pe rețelele sociale, Zelenski a condamnat lipsa de fermitate a ambasadei Statelor Unite, acuzând diplomații americani că evită în mod deliberat să numească Rusia responsabilă pentru atac. „Din păcate, reacția ambasadei americane este neplăcut de surprinzătoare: o țară și un popor atât de puternici și o reacție atât de slabă”, a scris președintele Ucrainei. „Le este frică și să spună cuvântul 'rus' când vorbesc despre racheta care a ucis copiii”, a adăugat acesta. Mesajul ambiguu al ambasadoarei Bridget Brink Ambasadoarea americană în Ucraina, Bridget Brink, a transmis vineri seara un mesaj în care se declara „îngrozită de această lovitură cu rachetă balistică”. Brink nu a precizat însă cine a lansat atacul. Această omisiune a fost considerată de Zelenski drept o formă de evitare a realității și o lipsă de curaj diplomatic. Tensiuni în creștere între Kiev și Washington Deși Statele Unite sunt principalul aliat militar și financiar al Ucrainei de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022, relațiile dintre cele două țări au cunoscut tensiuni recente. Donald Trump a intensificat în ultimele luni criticile la adresa lui Volodimir Zelenski și a modului în care este gestionat sprijinul american pentru Ucraina.

Trump îl amenință iar pe Zelenski (sursa: YouTube/Sky News Australia)
Internațional

Trump îl amenință iar pe Zelenski: Dacă nu semnează acordul pentru minerale, va avea probleme mari

Trump îl amenință iar pe Zelenski: o posibilă retragere din acordul privind exploatarea resurselor minerale va avea consecințe grave. Trump îl amenință iar pe Zelenski "Dacă Ucraina se retrage din acordul legat de pământurile rare, va avea probleme. Mari, mari probleme", a declarat (VIDEO) Trump la bordul aeronavei Air Force One. Citește și: Nicu Marcu, ex-șeful ASF care a închis ochii la falimentele City și Euroins, o nouă sinecură: director general la ORNISS Administrația de la Washington presează Kievul să semneze un acord ce ar permite companiilor americane să exploateze resursele minerale ale Ucrainei. Documentul, aflat în fază de negociere, stipulează că Ucraina trebuie să transfere profiturile generate de un fond de administrare a acestor resurse către SUA, până la rambursarea integrală a ajutorului american acordat în timpul războiului, plus dobânzile aferente. Deși forma finală a acordului nu a fost făcută publică, presa și parlamentarii ucraineni au reacționat negativ, catalogând documentul drept "inacceptabil". Publicația Ukrainska Pravda notează că administrația Trump a eliminat toate compromisurile anterioare, transformând acordul într-un instrument care limitează suveranitatea Ucrainei, fără a oferi garanții de securitate în schimb.

Zelenski cere reacție internațională contra Rusiei (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Zelenski cere un răspuns internațional la atacurile masive ale Rusiei contra Ucrainei

Zelenski cere reacție internațională contra Rusiei. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat duminică un apel către Statele Unite, Europa și aliații internaționali, solicitând un răspuns ferm la atacurile intense ale Rusiei asupra populației ucrainene. Zelenski cere reacție internațională contra Rusiei În ultima săptămână, forțele ruse au lansat peste 1.300 de bombe aeriene ghidate, peste 1.000 de drone de atac și nouă rachete împotriva Ucrainei, potrivit unei declarații publicate de Zelenski pe rețelele sociale. Citește și: Nicu Marcu, ex-șeful ASF care a închis ochii la falimentele City și Euroins, o nouă sinecură: director general la ORNISS „Așteptăm un răspuns din partea Statelor Unite, a Europei și a tuturor aliaților noștri la această teroare împotriva poporului nostru”, a transmis liderul ucrainean. Zelenski a precizat că Rusia a atacat majoritatea regiunilor Ucrainei cu un arsenal vast de armament, inclusiv 1.310 bombe aeriene ghidate de fabricație rusă, peste 1.000 de drone de atac, în mare parte de tip Shahed, de proveniență iraniană și nouă rachete, inclusiv balistice. „Rusia prelungește războiul și le oferim partenerilor noștri toate informațiile despre atacurile pe care le efectuează și pentru care se pregătește armata rusă”, a mai spus Zelenski. Zelenski mulțumește țărilor care sprijină Ucraina Președintele ucrainean a subliniat importanța sprijinului internațional constant pentru apărarea aeriană a țării și pentru industria de apărare locală. „Sunt recunoscător tuturor țărilor care ne susțin cu sisteme de apărare aeriană și investesc în industria noastră de apărare. Toate acestea contribuie la protejarea Ucrainei.” De asemenea, el a menționat că un număr semnificativ dintre proiectilele și dronele lansate au fost interceptate: „Un număr semnificativ dintre ele au fost doborâte cu succes de forțele noastre de apărare antiaeriană, de grupurile mobile de pompieri și de toate unitățile implicate în protejarea cerului nostru.” Harkov, din nou ținta unui atac devastator Zelenski a amintit și atacul rusesc de sâmbătă asupra orașului Harkov, unde șapte drone Shahed au lovit zone rezidențiale, spitale și infrastructura orașului: „Sâmbătă noapte, Harkovul a simțit din nou oroarea și cinismul terorii ruse.” Potrivit ultimelor date furnizate de primarul orașului, Igor Terehov, atacul s-a soldat cu doi morți (un bărbat și o femeie) și 35 de răniți, dintre care cinci sunt copii. Treisprezece persoane au fost spitalizate, inclusiv o adolescentă aflată în stare gravă.

Propunerile lui Trump către președintele Zelenski (sursa: Facebook/The White House)
Internațional

Trump, generos cu Zelenski: promite sisteme antiaeriene, dar vrea preluarea centralelor nucleare

Propunerile lui Trump către președintele Zelenski. Statele Unite au anunțat că vor sprijini Ucraina în achiziția de noi sisteme de apărare antiaeriană, a declarat miercuri Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe. Declarația a venit la câteva ore după convorbirea telefonică dintre președintele american Donald Trump și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. Propunerile lui Trump către președintele Zelenski „Președintele Zelenski a cerut sisteme de apărare antiaeriană (...) și președintele Trump a acceptat să colaboreze cu el pentru a vedea ce este disponibil, în special în Europa”, a declarat  Karoline Leavitt. Citește și: Lovitură pentru Antonescu, șanse mari pentru ca Simion să prindă turul doi: Anamaria Gavrilă s-a retras din competiția pentru Cotroceni Leavitt a subliniat că schimbul de informații militare dintre SUA și Ucraina va continua pentru a sprijini apărarea țării împotriva atacurilor rusești. SUA, control asupra centralelor nucleare și electrice ucrainene În cadrul aceleiași convorbiri, Trump i-a sugerat lui Zelenski că Statele Unite ar putea lua „în posesie” centralele nucleare și electrice ale Ucrainei. „Deținerea de către americani a acestor centrale ar constitui cea mai bună protecție și cel mai bun sprijin posibil pentru infrastructurile energetice ucrainene”, a afirmat  Karoline Leavitt. Această propunere a stârnit numeroase reacții, având implicații majore în geopolitica regională și în controlul infrastructurilor strategice din Ucraina. Zelenski acceptă armistrițiul temporar Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina este pregătită să oprească loviturile asupra infrastructurilor energetice și civile din Rusia, ca parte a unui posibil acord pentru reducerea conflictului. „Una dintre primele etape către încheierea războiului ar putea fi încetarea loviturilor asupra infrastructurilor energetice și a altor infrastructuri civile. Am susținut această măsură și Ucraina a confirmat că suntem pregătiți să o punem în aplicare.” Zelenski a descris convorbirea cu Trump drept „pozitivă, foarte substanțială și sinceră”, sugerând deschiderea către negocieri diplomatice.  

Trump confirmă discuția „bună” cu Zelenski (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Trump a discutat și cu Zelenski, au confirmat ambii președinți. Dar nu e clar ce va urma pe front

Trump confirmă discuția „bună” cu Zelenski. Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că a avut o convorbire telefonică „foarte bună” cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Discuția a avut loc la o zi după ce Trump a vorbit cu omologul său rus, Vladimir Putin. Cu toate acestea, Trump nu a oferit detalii despre conținutul convorbirii, menționând că acestea vor fi furnizate de secretarul de stat Marco Rubio și de consilierul pentru securitate națională Michael Waltz. Trump confirmă discuția „bună” cu Zelenski Trump a confirmat discuția cu președintele Ucrainei, într-un mesaj pe Truth Social. Citește și: Lovitură pentru Antonescu, șanse mari pentru ca Simion să prindă turul doi: Anamaria Gavrilă s-a retras din competiția pentru Cotroceni „Tocmai am încheiat o discuție telefonică foarte bună cu președintele Zelenski al Ucrainei. A durat aproximativ o oră. Mare parte din discuție a fost legată de convorbirea de ieri cu președintele Putin, pentru a alinia atât Rusia, cât și Ucraina în ceea ce privește cererile și nevoile lor. Suntem pe drumul cel bun și îi voi cere secretarului de stat Marco Rubio și consilierului pentru securitate națională Michael Waltz să ofere o descriere exactă a punctelor discutate. Declarația va fi transmisă în scurt timp”, a scris Trump. În același timp, președintele Zelenski a confirmat discuția cu Trump, însă nu a oferit concluzii clare ale acesteia. Armistițiu parțial convenit între Rusia și Ucraina În cadrul discuției dintre Trump și Putin, cei doi lideri ar fi convenit asupra unui armistițiu parțial. Acesta presupune ca atât Ucraina, cât și Rusia să înceteze timp de 30 de zile atacurile asupra infrastructurilor energetice. Totodată, s-a discutat despre posibilitatea unui armistițiu general, însă, potrivit surselor, Vladimir Putin a respins deocamdată această propunere. Poziția Kremlinului: „Cauzele profunde ale crizei” Potrivit unui comunicat oficial al Kremlinului, orice soluționare negociată a conflictului din Ucraina trebuie să „ia în considerare necesitatea necondiționată de a elimina cauzele profunde ale crizei, precum și interesele legitime de securitate ale Rusiei”. Prin această formulare, Moscova cere, de fapt, recunoașterea anexării teritoriilor ocupate din Ucraina, excluderea Ucrainei din procesul de aderare la NATO și crearea unei noi arhitecturi europene de securitate. Discuții suplimentare planificate în Arabia Saudită Pentru a continua dialogul, emisarul lui Trump, Steve Witkoff, a anunțat că săptămâna viitoare, luni sau marți, vor avea loc noi negocieri între reprezentanți ai Rusiei și ai Statelor Unite în Arabia Saudită. Scopul acestor discuții rămâne incert, dar ele ar putea viza clarificarea unor condiții pentru o eventuală pace între Rusia și Ucraina.

Zelenski neagă încercuirea trupelor în Kursk (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Trump a mințit, pe mână cu Putin: de fapt, trupele ucrainene nu sunt încercuite în Kursk

Zelenski neagă încercuirea trupelor în Kursk. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins sâmbătă orice informație privind încercuirea forțelor Kievului în regiunea rusă Kursk, contrazicând afirmațiile făcute cu o zi înainte de președintele SUA, Donald Trump. Zelenski neagă încercuirea trupelor în Kursk "Trupele noastre continuă să respingă grupurile (...) ruse și nord-coreene în regiunea Kursk. Nu există încercuire a trupelor noastre", a declarat Zelenski pe Telegram. Citește și: Publicație conservatoare din SUA cere retragerea trupelor de la baza Kogălniceanu: „Este timpul să renunțăm la România” Donald Trump a susținut, într-un mesaj pe Truth Social, că există "o șansă foarte bună" ca războiul dintre Rusia și Ucraina să se încheie, în urma negocierilor purtate de emisarul său, Steve Witkoff, la Moscova. Potrivit lui Trump, armata rusă ar fi încercuit mii de soldați ucraineni și ar trebui să le cruțe viețile. Cu toate acestea, armata ucraineană a dezmințit existența unei încercuiri, recunoscând totuși că trupele s-au repliat pe poziții mai avantajoase în regiunea Kursk. Putin cere trupelor ucrainene să se predea După afirmațiile lui Trump, președintele rus Vladimir Putin a îndemnat soldații ucraineni rămași în Kursk să depună armele. Putin le-a ordonat comandanților să recucerească rapid teritoriile din regiune și a transmis că soldații ucraineni trebuie să se predea sau să moară. Incursiunea ucraineană pe teritoriul Rusiei Incursiunea ucraineană în provincia Kursk, lansată pe 6 august 2024, este considerată prima invazie a teritoriului rus după Al Doilea Război Mondial. Deși inițial forțele Kievului au ocupat aproximativ 1.300 de kilometri pătrați din Kursk, armata rusă, sprijinită de trupe nord-coreene, a reușit să recupereze treptat aceste teritorii prin contraatacuri succesive. În ultimele zile, Ucraina a suferit pierderi semnificative în regiune, pe fondul intensificării atacurilor rusești.

Zelenski ironizează criticile privind ținuta sa (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Zelenski și-a cerut scuze că nu are costum. Dar nu la Washington, ci ironic, la Kiev

Zelenski ironizează criticile privind ținuta sa. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a cerut ironic scuze duminică, în timpul unei ceremonii la Kiev, pentru că nu era „la costum”. Zelenski ironizează criticile privind ținuta sa Declarația sa face referire la reacțiile critice primite în timpul vizitei sale din februarie la Casa Albă, unde i s-a reproșat ținuta informală. Citește și: Echipa lui Antonescu: penalul Thuma, penalul Alexe, ex-penalul Roșca și ex-sereistul Tuță „Îmi pare rău, nu sunt la costum”, a spus liderul ucrainean cu un zâmbet ușor, declanșând râsete și aplauze în rândul publicului prezent la ceremonia de decernare a Premiului Cultural Taras Șevcenko. Tensiuni la Casa Albă: Zelenski vs. Trump În cadrul vizitei din februarie, președintele ucrainean s-a întâlnit cu omologul său american, Donald Trump, într-un context marcat de tensiuni. Zelenski a sosit la întâlnire purtând un pulover și pantaloni închiși la culoare, iar Trump a remarcat ironic: „Arată foarte elegant astăzi”. Un jurnalist conservator, Brian Glenn, i-a adresat o întrebare disprețuitoare, întrebându-l de ce nu poartă costum și dacă măcar deține unul. Zelenski a răspuns tranșant: „Voi purta după ce se va termina acest război”. Trump, furios pe Zelenski Potrivit agenției Axios, Trump a fost nemulțumit că Zelenski nu a respectat solicitarea de a purta costum, iar întâlnirea din Biroul Oval s-a transformat rapid într-o dispută verbală între liderul american, vicepreședintele JD Vance și președintele ucrainean. Conform unor surse citate de presă, Trump l-a acuzat pe Zelenski de „lipsă de respect față de Statele Unite” și l-a amenințat că va „abandona” Ucraina. Această poziție s-a concretizat recent prin suspendarea ajutorului militar crucial pentru Kiev și limitarea partajării informațiilor strategice dintre SUA și Ucraina. Kremlinul, surprins de conflictul de la Washington Într-un interviu difuzat duminică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a comentat cu surprindere intensitatea disputei de la Casa Albă. „Nu-mi venea să cred ochilor și urechilor”, a declarat Peskov, adăugând că un asemenea incident nu s-a mai întâlnit în diplomația modernă. „Chiar și în Evul Mediu, cred că nu se întâmpla așa ceva”, a ironizat oficialul rus, sugerând că un tratament similar era aplicat doar monarhilor învinși, cărora li se tăia capul sau erau luați prizonieri. SUA schimbă strategia față de Ucraina Deși Trump și-a mai temperat discursul ulterior, administrația sa a adoptat o poziție mai favorabilă dialogului cu Rusia. Exclusivitățile DeFapt.ro, cu un simplu click pe "Urmăriți" în dreapta sus Liderul american a sugerat că relația cu Moscova ar putea fi „mai ușor de gestionat” decât sprijinirea Ucrainei. Această schimbare de strategie ridică semne de întrebare asupra viitorului ajutorului american pentru Kiev și a echilibrului geopolitic din regiune.

Negocieri relansate între Kiev și Washington (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Negocierile SUA-Ucraina, deblocate, au fost discutate detaliile tehnice ale unei noi întâlniri

Negocieri relansate între Kiev și Washington. Ucraina și Statele Unite au convenit organizarea unor noi discuții "într-un viitor apropiat", a anunțat miercuri Andrii Iermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Declarația vine după o convorbire cu Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională al președintelui american Donald Trump. Negocieri relansate între Kiev și Washington În cadrul discuției, cei doi oficiali au făcut un schimb de opinii privind problemele de securitate și coordonarea pozițiilor strategice. Citește și: Primul semn că AUR vrea să scape de Georgescu: Târziu îi cere să clarifice afirmațiile despre Moldova De asemenea, au abordat posibilitatea unor noi măsuri menite să conducă la o pace justă și durabilă în Ucraina. "Am convenit ca echipele noastre să se întâlnească în curând pentru a continua această muncă importantă", a precizat Iermak într-o postare pe Telegram. Zelenski salută progresul în relația cu SUA Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat într-un mesaj adresat națiunii că există o „mişcare pozitivă” în colaborarea cu Statele Unite. Acesta a confirmat demararea pregătirilor pentru o întâlnire între delegațiile celor două țări și a exprimat speranța că vor apărea primele rezultate săptămâna viitoare. Trump suspendă ajutorul militar pentru Ucraina Tensiunile dintre Washington și Kiev au crescut după ce Donald Trump a decis, luni, să suspende ajutorul militar acordat Ucrainei. Măsura vine în contextul încercărilor președintelui american de a-l convinge pe Zelenski să adopte o poziție mai flexibilă în privința negocierilor de pace cu Rusia. Decizia a fost influențată și de o altercație verbală avută de cei doi lideri în Biroul Oval, unde Trump i-a reproșat lui Zelenski lipsa dorinței de a încheia un acord de pace. În schimb, liderul ucrainean a solicitat garanții de securitate pentru țara sa. Negocierile, condiționate mineralele ucrainene Eșecul recentului summit americano-ucrainean a blocat semnarea unui acord prin care Statele Unite ar fi obținut acces preferențial la resursele minerale ale Ucrainei. Sprijinul militar american a fost condiționat de parafarea acestui acord strategic. Totuși, marți seara, Trump a anunțat că a primit o scrisoare din partea lui Zelenski, în care acesta își manifesta disponibilitatea de a reveni la masa negocierilor și de a semna acordul privind exploatarea mineralelor. Ucraina, deschisă să colaboreze sub conducerea lui Trump Într-un mesaj publicat pe rețeaua socială X, Volodimir Zelenski a transmis că echipa sa este pregătită să colaboreze "sub conducerea puternică a președintelui Trump" pentru atingerea unei păci durabile. Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională, a descris scrisoarea lui Zelenski ca fiind „un prim pas pozitiv”. Potrivit acestuia, se poartă discuții pentru stabilirea datei și locației viitoarelor negocieri, precum și a componenței echipei care va participa la tratative. Reluarea ajutorului militar, posibilă Waltz a declarat că președintele Trump va analiza posibilitatea ridicării suspendării livrărilor de arme și muniții către Ucraina, în funcție de progresele obținute în cadrul negocierilor și măsurile de consolidare a încrederii dintre părți. Pe lângă blocarea ajutorului militar, directorul CIA, John Ratcliffe, a confirmat miercuri că Donald Trump a ordonat și suspendarea furnizării de informații militare către Ucraina. Această decizie afectează capacitățile ofensive și defensive ale armatei ucrainene, care se bazează pe datele transmise de sateliți, drone și avioane de recunoaștere americane pentru monitorizarea trupelor ruse. Ratcliffe și-a exprimat speranța că această măsură va fi de scurtă durată, în special în contextul recentei deschideri manifestate de Zelenski față de negocierile cu Rusia.

Macron, Starmer, Zelenski, vizită la Washington (sursa: Facebook/Keir Starmer)
Internațional

Macron și Starmer l-ar putea însoți pe Zelenski la Washington pentru discuții despre Ucraina

Macron, Starmer, Zelenski, vizită la Washington. Guvernul francez a anunțat miercuri că ia în calcul o posibilă vizită comună la Washington a președintelui Franței, Emmanuel Macron, alături de omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, și de premierul britanic, Keir Starmer. Macron, Starmer, Zelenski, vizită la Washington Potrivit declarației făcute de purtătoarea de cuvânt a guvernului francez, Sophie Primas, nu a fost stabilită încă o dată exactă pentru această vizită importantă, însă evenimentul ar putea avea loc „cât de curând”. Citește și: Serviciile secrete italiene explică războiul hibrid al Rusiei împotriva României și cum a fost susținut Georgescu Între timp, președintele Emmanuel Macron urmează să susțină miercuri seara un discurs adresat francezilor, înainte de summitul de la Bruxelles programat joi, dedicat consolidării apărării europene. Planul europenilor pentru Ucraina Conform publicației Daily Mail, vizita lui Macron, Zelenski și Starmer în Statele Unite ar putea avea loc chiar săptămâna viitoare. Scopul întâlnirii la Washington este de a-i prezenta președintelui american Donald Trump un plan comun pentru soluționarea conflictului din Ucraina.

Avertismentul lui Donald Trump pentru Zelenski (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Trump, nou atac la adresa lui Zelenski: "America nu va mai tolera asta prea mult timp"

Avertismentul lui Donald Trump pentru Zelenski. Președintele american Donald Trump a lansat luni un nou atac la adresa liderului ucrainean Volodimir Zelenski, criticând declarațiile acestuia despre perspectivele păcii în Ucraina. Avertismentul lui Donald Trump pentru Zelenski Pe rețeaua sa socială, Truth Social, Trump a transmis că „America nu va mai tolera asta prea mult timp”, făcând referire la poziția lui Zelenski privind continuarea ostilităților. Citește și: Procuror care face tranzacții cu criptomonede și cerea poliției să-l păzească la tir cu arcul, trimis în judecată disciplinară Mesajul lui Trump vine în contextul unui articol Associated Press, intitulat „Zelenski susține că sfârșitul războiului din Ucraina este «foarte, foarte departe»”, pe care liderul american l-a comentat dur: „Este cel mai prost lucru pe care putea să-l spună și America nu va mai tolera asta prea mult timp”, a scris Trump. Trump: „Zelenski nu vrea pace cât timp primește ajutor” Donald Trump a continuat criticile la adresa președintelui ucrainean, acuzându-l că nu își dorește încetarea războiului câtă vreme beneficiază de sprijinul Statelor Unite și al Europei. „Este așa cum am spus, tipul ăsta nu vrea ca acolo să fie pace atâta timp cât are sprijin american. Europa, în întâlnirea pe care au avut-o cu Zelenski, a afirmat categoric că nu poate face acest lucru fără SUA”, a adăugat Trump pe Truth Social. Întâlnirea tensionată de la Casa Albă Declarațiile lui Donald Trump vin la scurt timp după ce, vineri, a avut loc un schimb acid între liderul american și Volodimir Zelenski, chiar în Biroul Oval al Casei Albe. Întâlnirea fusese programată pentru semnarea unui acord privind resursele naturale ale Ucrainei, însă ceremonia nu a mai avut loc. Trump și Vance l-au acuzat pe Zelenski de lipsă de recunoștință față de sprijinul militar oferit de SUA și de atitudine lipsită de respect față de partenerii americani.

Zelenski: Înlocuirea mea nu e ușoară (sursa: BBC)
Internațional

Zelenski, greu de înlăturat: Dacă vor fi organizate alegeri, nu pot fi împiedicat să candidez

Zelenski: Înlocuirea mea nu e ușoară. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat duminică seara, la Londra, că înlocuirea sa din funcție nu va fi simplă, în ciuda presiunilor repetate venite din partea administrației Trump și a solicitărilor Moscovei. Zelenski: Înlocuirea mea nu e ușoară Potrivit BBC, președintele Ucrainei a susținut că înlăturarea sa nu va fi una facilă. Citește și: VIDEO Măruță, propagandă împotriva lui Zelenski și anti-UE, pentru Călin Georgescu și Trump. De ce îi place actualul președinte american „Având în vedere ceea ce se petrece, având în vedere sprijinul, înlocuirea mea nu va fi atât de ușoară”, a precizat liderul ucrainean, care poartă în continuare ținuta militară adoptată de la începutul invaziei ruse din februarie 2022. Acesta a adăugat că are sprijin. Trump îl acuză pe Zelenski de dictatură Donald Trump l-a numit recent pe Volodimir Zelenski „dictator”, invocând amânarea alegerilor din Ucraina, suspendate din cauza legii marțiale aflate în vigoare de trei ani. Deși mandatul lui Zelenski s-a încheiat în mai 2023, organizarea unui nou scrutin nu este posibilă în contextul actual al războiului. În replică, președintele ucrainean a subliniat că eventuala sa înlăturare nu s-ar limita la organizarea unor alegeri, ci ar necesita și blocarea candidaturii sale, un demers pe care îl consideră dificil. Demisia, pentru aderarea Ucrainei la NATO Liderul ucrainean a reafirmat că ar fi pregătit să își dea demisia dacă Ucraina ar obține aderarea la NATO și pacea ar fi restabilită. „Dacă vom fi în NATO și se încheie războiul, aceasta va însemna că mi-am îndeplinit misiunea”, a transmis Zelenski, reiterând importanța garanțiilor de securitate pentru țara sa într-un eventual acord de încetare a focului. Tensiuni crescute după negocierile dintre SUA și Rusia Declarațiile președintelui ucrainean vin după o reuniune cu aliații Ucrainei desfășurată la Londra și în contextul criticilor venite de la Washington. Administrația Trump a demarat discuții cu Rusia fără implicarea Ucrainei și Europei, criticând refuzul Kievului de a accepta o încetare necondiționată a focului. Mike Waltz, consilierul lui Trump pe securitate națională, a declarat că Statele Unite își doresc „un lider la Kiev capabil să negocieze atât cu noi, cât și cu rușii, pentru a pune capăt războiului”.

Presiuni americane pentru demisia lui Zelenski (sursa: Facebook/Mike Waltz)
Internațional

Loialii lui Trump sugerează că Zelenski ar trebui să demisioneze și un nou lider să reia discuțiile

Presiuni americane pentru demisia lui Zelenski. Statele Unite au intensificat duminică presiunile asupra președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, prin declarații venite din partea oficialilor americani care lasă să se înțeleagă că demisia acestuia ar putea relansa relațiile cu Washingtonul. Tensiunile apar după confruntarea avută vineri între Zelenski și președintele american Donald Trump. Presiuni americane pentru demisia lui Zelenski Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională al președintelui Trump, a transmis că Washingtonul își dorește un lider ucrainean care să poată negocia atât cu Statele Unite, cât și cu Rusia, pentru a pune capăt conflictului. Citește și: VIDEO Măruță, propagandă împotriva lui Zelenski și anti-UE, pentru Călin Georgescu și Trump. De ce îi place actualul președinte american „Dacă devine clar că Zelenski nu are voința de a opri luptele, atunci avem o problemă reală”, a declarat Waltz pentru CNN, acuzându-l pe președintele ucrainean de atitudine radicală și inflexibilă la summitul eșuat de la Casa Albă. Potrivit lui Waltz, pentru a se ajunge la pace, Ucraina va trebui să accepte concesii teritoriale. De asemenea, acesta a precizat că garanțiile de securitate cerute de Zelenski ar trebui să vină din partea țărilor europene, nu din partea SUA. Liderii republicani cer schimbare la vârful Ucrainei Pe lângă consilierul Waltz, și alți lideri republicani s-au pronunțat asupra situației. Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a declarat că „ceva trebuie să se schimbe” în conducerea Ucrainei, sugerând că Zelenski fie trebuie să revină la masa negocierilor cu o altă atitudine, fie să lase locul altcuiva dispus să facă acest pas. Senatorul Lindsey Graham a fost primul care a sugerat public demisia președintelui ucrainean, afirmând că Zelenski „trebuie să-și schimbe profund atitudinea sau să plece”. Dialogul diplomatic între SUA și Ucraina, întrerupt Tot duminică, secretarul de stat american Marco Rubio a anunțat că nu a mai avut niciun contact oficial cu partea ucraineană după altercația de vineri dintre Trump și Zelenski. „Vom fi pregătiți să reluăm discuțiile atunci când Ucraina va fi pregătită să facă pace”, a declarat Rubio pentru ABC. Întâlnirea dintre Trump și Zelenski, un eșec Încercarea președintelui ucrainean de a-l convinge pe Donald Trump să susțină abordarea Kievului s-a încheiat cu o ceartă între cei doi, desfășurată în fața camerelor de filmat. Trump și vicepreședintele său, JD Vance, l-au avertizat pe Zelenski că SUA nu vor mai sprijini Ucraina dacă nu se ajunge la un acord de pace cu Rusia. Aceștia i-au atras atenția că Ucraina se află într-o poziție slabă de negociere, având o armată epuizată și resurse limitate, și că riscă escaladarea conflictului spre un posibil al Treilea Război Mondial. Zelenski refuză concesii Președintele ucrainean a respins ideea de a ceda teritorii în fața Rusiei și a cerut garanții clare de securitate pentru a accepta un acord de pace. Zelenski a dat de înțeles că preferă continuarea războiului în lipsa unor asigurări solide privind protecția Ucrainei pe termen lung. În timp ce administrația Trump insistă asupra soluției diplomatice și critică lipsa de recunoștință a lui Zelenski pentru sprijinul oferit de SUA, liderul ucrainean rămâne ferm în refuzul de a accepta compromisuri care să favorizeze Rusia.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră