sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: vechime

4 articole
Economie

Cum poți "cumpăra" vechime pentru pensie

Cum poți "cumpăra" vechime pentru pensie. Persoanele care au încheiat contracte de asigurare socială pentru completarea vechimii necesare pensiei mai au timp doar până pe 21 decembrie 2024 să achite contribuțiile restante. Cum poți "cumpăra" vechime pentru pensie Termenul este esențial pentru cei care doresc să-și asigure perioada de cotizare necesară conform noii legislații. Citește și: Un banal inspector vamal, care a lucrat la frontiera cu Ucraina, prins de agenția de integritate cu o avere nejustificată de peste 160.000 de euro Intrarea în vigoare a Legii nr. 360/2023 privind pensiile, în septembrie 2024, a generat un interes crescut pentru opțiunea de "cumpărare a vechimii". În județul Iași, de exemplu, Casa Județeană de Pensii (CJP) a înregistrat 193 de contracte de asigurare socială active, cu termen de plată a contribuțiilor până la data de 21 decembrie 2024. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Cum poți "cumpăra" vechime pentru pensie (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Cum se cumpără vechimea în muncă (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Cum se cumpără vechimea în muncă

Cum se cumpără vechimea în muncă: pentru a completa vechimea necesară la pensie, persoanele interesate trebuie să plătească 925 de lei lunar. Cum se cumpără vechimea în muncă Aceasta sumă este calculată prin aplicarea unei cote de 25% asupra salariului minim brut garantat, care în prezent este de 3.700 de lei. Astfel, costul total anual pentru un an de vechime ajunge la 11.100 de lei. Citește și: EXCLUSIV Dosarul Nordis (Ciorbă/Vicol), ținut la sertar de DIICOT pentru a nu-i afecta imaginea lui Ciolacu în campania electorală. Primele audieri trebuia să aibă loc acum două săptămâni Maria Andronache, directoarea Casei Județene de Pensii Iași, recomandă cumpărarea vechimii în acest an, deoarece de la 1 ianuarie 2025, salariul minim brut ar putea crește la 4.050 de lei. Acest lucru va crește costul lunar la 1.013 lei și suma anuală la 12.200 de lei, cu 1.100 de lei mai mult pe an. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Judecător cu pensie specială de ex-polițist va primi pensie integrală de magistrat Foto: ICCJ
Eveniment

Judecător pensie specială ex-polițist primi pensie de magistrat

Un judecător cu pensie specială de ex-polițist, Virgil Ogrean, va primi pensie integrală de magistrat, a decis instanța supremă, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). Nu este clar dacă va putea cumula cele două pensii, plus salariul de judecător, întrucât el a rămas în activitate. Citește și: Cota unică va crește la 16% (de la 10%), iar TVA, la 21% (de la 19%), anunță fiscalistul Gabriel Biriș Decizia a fost luată luni, 21 octombrie, de Înalta Curte de Casație și Justiție. Ogrean are 65 de ani, dar este încă judecător, în baza unor dispense acordate anual de Consiliul Superior al Magistraturii. El a lucrat doar circa șapte ani în poliție, dar pensia sa de la Interne este de circa 7.500 de lei pe lună, în medie. Judecător cu pensie specială de ex-polițist va primi pensie integrală de magistrat Judecătorul Ogrean, care conduce secția penală a Tribunalului Mureș, are deja o avere uriașă: deține împreună cu soția două apartamente și două case în Târgu Mureș, aproape zece hectare de teren agricol, inclusiv în acest oraș, și are circa 500.000 de lei în conturi. Virgil Ogrean a terminat în 1995 dreptul la o universitate din Sibiu și până în 2002 a fost polițist, arată Lumea Justiției. Cu șapte ani de activitate în poliție - unde a ajuns chiar prim-adjunct la poliția judțean Mureș - el are acum o pensie de la ministerul de Interne de 91.193 de lei, net, pentru anul fiscal 2023. Salariul său de magistrat a fost, net, anual, de 212.353 de lei. El a dat însă statul în judecată pentru salariu mai mare și, în anul fiscal 2023, a primit 84.933 lei „Diferențe VRS Dobândite prin Hotărâri Judecătorești”. La 1 iulie 2004, Ogrean la intrat în magistratură, deci are doar 20 de ani de activitate în domeniu. Însă Înalta Curte de Csație și Justiție a decis că poate primi pensie întreagă fiindcă activitatea în poliție va fi considerată vechime în magistratură. „În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 82 alin. (3) raportate la dispozițiile art. 86 și art. 104 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, perioada în care un ofițer de poliție, licențiat în științe juridice, a îndeplinit funcții de specialitate juridică, poate fi luată în considerare, în vederea acordării pensiei de serviciu prevăzute de art. 82 alin. (3), dacă analiza îndeplinirii acestor atribuții atestă întrunirea cerințelor de la art. 44 alin. (1) din Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecătorească, republicată, cu modificările ulterioare”, a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție. Ogrean a făcut cerere de pensionare în 2003, dar casa de pensii din Mureș i-a respins pensia de magistrat întrucât nu avea vechimea necesară. El a atacat decizia casei de pensii în instanță și, acum, a câștigat.

Actele de muncă din arhive, scumpe (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Actele de muncă din arhive, scumpe

Actele de muncă din arhive, scumpe. Tarifele sunt stabilite anual de către Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), subordonată Ministerului Muncii. Actele de muncă din arhive, scumpe Însă, în mijlocul controverselor privind prețurile ridicate, CNPP "a pasat" responsabilitatea către Arhivele Naționale ale României (ANR), instituție subordonată Ministerului de Interne, printr-o modificare legislativă din iulie 2024, fără a consulta înainte ANR sau a asigura resursele necesare. Citește și: Pensionara cu pensie de 280.000 de lei care conduce Avocatul Poporului nu se mai poate ascunde: trebuie să ia o decizie în privința inechităților cauzate de recalcularea pensiilor ANR, care până acum doar aviza tarifele, a discutat pe 29 august cu firmele de arhivare din țară despre prețurile maxime, dar deciziile care s-au luat în urma acestor consultări, dacă s-au luat, nu au fost anunțate nici până acum. Pensionarii trebuie să achite în continuare sume foarte mari, care pot ajunge și la 4.000 de lei, pentru a obține de la firmele de arhivare adeverințele de venit necesare recalculării pensiilor în etapa a doua, care a început la 1 septembrie 2024. Continuarea, în Ziarul de Iași.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră