sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: vant

3 articole
Eveniment

Ninsoare și lapoviță până luni seara

Ninsoare și lapoviță până luni seara. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis duminică o informare meteo de ninsoare, vânt puternic și răcire accentuată, valabilă până luni, 3 februarie, la ora 22:00. Fenomenele meteo severe vor afecta întreaga țară, cu variații regionale în ceea ce privește tipul precipitațiilor și intensitatea vântului. Ninsoare și lapoviță până luni seara Meteorologii anunță că precipitațiile vor fi prezente pe arii extinse în nordul țării pe parcursul zilei de duminică, urmând să se extindă în centrul, estul și sud-estul țării în noaptea de duminică spre luni. Citește și: România riscă să piardă 660 milioane euro din PNRR fiindcă a modificat legea pensiilor speciale în favoarea specialilor, după ce primise OK-ul Bruxelles-ului Ninsori abundente vor avea loc în Maramureș, nordul și estul Transilvaniei, nordul și centrul Moldovei. Se va depune un strat de zăpadă între 1 și 5 cm, iar în Carpații Orientali stratul poate ajunge până la 10 cm. În restul regiunilor, precipitațiile vor fi sub formă de ploaie și lapoviță, cu posibilitatea formării poleiului sau ghețușului izolat. Vânt puternic și rafale de până la 80 km/h Vântul se va intensifica începând de luni, 3 februarie, în mai multe zone. În est, sud-est și sud-vest: Rafale de 40 - 45 km/h În zona montană înaltă, răbufniri de 60 - 80 km/h în Carpații Meridionali și Carpații de Curbură Temperaturi în scădere Pe măsură ce frontul atmosferic traversează România, temperaturile vor scădea semnificativ. Duminică, se va înregistra prima scădere semnificativă a temperaturilor în nord-vest și nord Luni, răcirea se va extinde în toată țara, cu minime preponderent negative Meteorologii avertizează că întreaga săptămână va fi marcată de vreme rece, cu temperaturi ce pot deveni geroase în depresiunile din nord și centru. De asemenea, vântul va continua să bată cu intensificări temporare în regiunile estice și la munte. Recomandări pentru șoferi și populație Având în vedere condițiile meteo severe, autoritățile recomandă evitarea călătoriilor neesențiale în zonele afectate de ninsoare și viscol. De asemenea, echiparea corespunzătoare a autovehiculelor cu anvelope de iarnă și lanțuri antiderapante, atenție sporită la polei și carosabil alunecos și protejarea împotriva frigului, mai ales în zonele unde se așteaptă ger și vânt puternic.

Ninsoare și lapoviță până luni seara (sursa: Facebook/Poliția Română)
Bucureștiul, măturat de un vânt puternic (sursa: Facebook/ISU Bucuresti-Ilfov)
Eveniment

Bucureștiul, măturat de un vânt puternic

Bucureștiul, măturat de un vânt puternic. În ultimele 24 de ore, pompierii au intervenit de 116 ori în București și județul Ilfov pentru a îndepărta efectele produse de vântul puternic. Cele mai multe cazuri au implicat copaci doborâți, elemente de construcție desprinse și acumulări de apă. Bucureștiul, măturat de un vânt puternic Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov (ISUBIF) a raportat 92 de intervenții în Capitală. Dintre acestea 82 de copaci degajați, 9 elemente de construcție desprinse, 1 caz de acumulare de apă. Citește și: Radu Marinescu, avocatul care fost numit ministru al Justiției, controlat de cuplul Lia Olguța Vasilescu – Claudiu Manda, a încasat sute de mii de lei din contracte cu primari pesediști din Dolj și Gorj În urma acestor evenimente, 69 de autoturisme au fost avariate, fiind cele mai afectate de fenomenele meteorologice. Intervenții în județul Ilfov În județul Ilfov, pompierii au acționat în 24 de situații: 15 copaci degajați, 4 elemente de construcție desprinse, 5 acumulări de apă. În această zonă, doar 2 autoturisme au fost avariate. Recomandări pentru cetățeni Pentru a evita situațiile periculoase, salvatorii recomandă: Evitarea adăpostirii lângă copaci, stâlpi, panouri publicitare sau imobile aflate în construcție. Închiderea ferestrelor locuințelor. Evitarea atingerii stâlpilor sau cablurilor electrice căzute la sol. Suspendarea activităților desfășurate în spații deschise sau la înălțime. Pentru mai multe informații despre comportamentul corect în situații de urgență, accesați platforma națională Fii Pregătit. Cod galben de vânt în perioada 24-26 decembrie Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt puternic, valabil între 24 decembrie, ora 10:00 și 26 decembrie, ora 20:00. Cetățenii sunt sfătuiți să rămână vigilenți și să respecte recomandările autorităților.

Vântul puternic trimite aproape toată energia eoliană ieftină la export în Ungaria și Bulgaria Foto: Economedia
Mediu

Vântul puternic trimite energia eoliană ieftină la export

Vântul puternic trimite aproape toată energia eoliană ieftină la export în Ungaria și Bulgaria., arată Economedia. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Vântul puternic trimite aproape toată energia eoliană ieftină la export Azi, la ora 05.00, de dimineață, 2.517 MW erau produși în eolian, în timp ce exporturile de electricitate erau de peste 2.650 de MW, un nivel record pentru o piață de energie care, în mod uzual, înregistrează deficite pe relația export/import. Mai mult, exportul net s-a păstrat și pe timpul zilei, chiar dacă la valori mult mai mici când consumul intern crește. „La o producție de 8.300 de MW, un export de 2.670 MW înseamnă o treime. 30% din producția de energie a României se exporta, azi, de dimineață, aproape toată fiind energie eoliană. Explicația rezidă din faptul că, în primul rând, această energie, potrivit legii regenerabilelor, este preluată în sistem. În al doilea rând, este ieftină, fiind subvenționată de toți consumatorii români (prin sistemul certificatelor verzi – n.r.), iar energia ieftină curge către piețele mai scumpe, în acest caz, Ungaria și Bulgaria, pe principiul vaselor comunicante. Potrivit datelor OPCOM, operatorul pieței de energie, pe fiecare interval orar, România este exportator net, iar beneficiarii exporturilor de energie de la noi sunt vecinii Bulgaria și Ungaria”, explică economedia.ro. Citește și: Stenogramele dosarului Otopeni: „Păi da’ no-i face afacere cu statu’! Se fură la stat, nebunule!”. Cum erau descriși liderii politici: Ciolacu – un țăran de Buzău, Rareș Bogdan – un măscărici Capacitatea instalată în eolian este de circa 3.000 de MW. La o producție de peste 2.600 MW, înseamnă că, azi, aproape toate morile de vânt se învârt și produc curent.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră