duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: vami

3 articole
Economie

Benzile UE din vămi, aproape inutile

Benzile UE din vămi, aproape inutile. Se schimbă configuraţia vămilor. Apar benzi speciale pentru vehiculele înmatriculate în Uniunea Europeană. Benzile UE din vămi, aproape inutile Totul, în urma semnalelor venite din partea transportatorilor români, care s-au plâns în repetate rânduri Guvernului de controlul ilegal din vămi. Citește și: VIDEO „Macarena” feministă, „dansată” și de Marian Godină, care și-a exprimat părerea lui „misogină”. Dezbaterea a împărțit online-ul în două tabere În timp ce premierul se laudă deja că au devenit funcţionale câteva astfel de benzi de acces, unii antreprenori, cu afaceri în domeniul transporturilor, se îndoiesc. Aceștia nu cred că Marcel Ciolacu va reuşi să ducă la bun sfârşit acest plan, din cauza "mafiei puternice". Continuarea, în Ziarul de Iași.

Benzile UE din vămi, aproape inutile (sursa: ziaruldeiasi.ro)
DNA, asalt asupra corupției din vămile românești Foto: Politia de Frontiera
Eveniment

DNA, asalt asupra corupției din vămile românești

DNA, asalt asupra corupției din vămile românești: parchetul anticorupție a dezmembrat o rețea transfrontalieră, care ducea din Republica Moldova la vama Borș, în Bihor. Astfel, în Republica Moldova au statut de „bănuiți” nu mai puțin de 25 de angajați ai poliției de frontieră și ai vămii. În România, opt persoane au fost reținute, iar 18 au fost puse sub control judiciar. DNA, asalt asupra corupției din vămile românești În octombrie 2022, șefa parchetului european, Codruța Kovesi, spunea că în opt luni de activitate a instituției pe care o conduce, autoritățile românești au raportat zero cazuri de fraudă cu TVA și contrabandă, deși România este frontieră externă. „În perioada 2021-2022, inculpații menționați mai sus, lucrători vamali și polițiști de frontieră, în mod repetat, ar fi pretins și primit sume de bani cuprinse între 20 și 250 euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers. În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, inculpații și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea persoanelor și/sau coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile sau pentru nerespectarea perioadelor de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extra-comunitari”, arată DNA. Presa din Moldova scrie însă că șpăgile erau între 100 și 900 de euro. Persoane fără documente conforme treceau prin două granițe Publicația locală ebihoreanul arată că patru polițiști de la vama Borș au fost reținuți, după ce DNA le-a percheziționat „vilele”: „Cei patru poliţişti de frontieră din Bihor - Gelu Sereş, Mădălin Ţărău, Daniel Moş și Cosmin Măduţa - toţi agenţi operativi în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Borş, au fost ridicaţi marţi după ce vilele lor au fost percheziţionate de ofiţerii DGA, fiind bănuiţi că luau mită de la cetăţeni moldoveni care tranzitau România şi ieşeau prin PTF Borş, în drum spre Germania”. „Nu se pune problema ca cetăţenii moldoveni să fi comis infracţiuni (n.r. - în sensul că moldovenii nu fuseseră urmăriți pentru fapte penale). Dar, pentru că unii nu aveau documentele conforme ori pentru ca microbuzele cu care călătoreau să nu fie controlate temeinic, poliţiştii de frontieră şi vameşii percepeau anumite sume. La intrarea în România, mita era de 50 euro, la ieşirea din ţară, în Borş, se ajungea şi la 250 euro”, a explicat o sursă a ebihoreanul.ro. Citește și: Putin a trecut de la planul de blitzkrieg inițial la faza staționară de război de uzură de tip Afganistan în Ucraina, chiar cu riscul ca economia Rusiei să lucreze doar pentru front

PSD preia controlul vămilor Foto: Facebook
Eveniment

PSD preia controlul vămilor

PSD preia oficial controlul Vămilor: azi, în ședința de guvern, urma să fie aprobată hotărârea de guvern privind organizarea şi funcţionarea Autorității Vamale Române (AVR). Până acum, instituția aceasta era în subordinea ANAF. Acum ea se separă, va fi condusă de un președinte și un vicepreședinte numiți de premier și va avea în subordine peste 3.000 de angajați, cu circa 300 peste numărul anterior. PSD preia controlul vămilor Încă din decembrie, premierul Ciucă l-a numit la conducerea AVR pe Bogdan Lari Mihei, considerat a fi omul lui Liviu Dragnea. Însă funcția acestuia era golită de putere, de vreme ce instituția pe care o conducea nu era înființată legal, prin hotărâre care să-i stabilească atribuțiile. Citește și: Putin toarnă gaz pe focul crizei ucrainene: ar putea recunoaște independența teritoriilor separatiste din Ucraina. Efectul imediat: conflict armat Mihei a fost șeful Vămii Otopeni în trecut și e considerat un apropiat al lui Bogdan Stan, fostul şef al ANAF, acum consilier al Curții de Conturi, promovat în septembrie 2017 de Liviu Dragnea. Soția lui Mihei, Mădălina, era consilier la cabinetul lui Stan, la Curtea de Conturi, în 2017, însă ulterior numele ei nu mai apare în declarațiile de avere ale instituției. Mihei a fost vicepreședinte al ANAF, în 2018, având în sarcină coordonarea vămilor. În 2019 a fost schimbat din funcție de către Dăncilă. Presa a scris că schimbarea sa a fost cerută de Darius Vâlcov, pe atunci consilier al lui Dăncilă. Din 1991 până în 1998, Bogdan Mihei a urmat cursurile Universității Tehnice de Construcții București, unde a făcut Facultatea de Construcții Civile, Agricole și Industriale. Și-a luat licența și în Drept la Universitatea Biotera Facultatea de Drept / Universitatea Transilvania Brașov. ANAF-ul controlat de PNL, jumulit de atribuții Prin HG-ul care va fi aprobat azi de către Executiv, AVR preia de la ANAF peste 3.000 de posturi. Numărul autovehiculelor AVR va crește cu 130, adică cu circa 50%. Printr-o altă hotărâre de guvern, ministerul de Finanțe preia de la ANAF încă 220 posturi aferente structurilor de soluționare contestații, ocupate și vacante - cu tot cu atribuțiile pe care le îndeplinea acest personal. Șefa ANAF, Mirela Călugăreanu, este, oficial, susținută de PNL; dar și ea provine din regimul Dragnea, când a fost numită la conducerea instituției, demisă și renumită, în guvernarea Dăncilă.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră