sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: validare

7 articole
Politică

Festivalul pupăturilor la Congresul PSD de validare a lui Antonescu

Festivalul pupăturilor la Congresul PSD de validare a candidaturii lui Crin Antonescu: „Bine ai venit Crin, sper că ți-a fost dor de PSD!”, i-a urat liderul social-democrat Marcel Ciolacu. Candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale a fost validată, duminică, prin vot, în cadrul Congresului extraordinar al PSD. Din 5.928 de reprezentanţi convocaţi, au fost prezenţi 5.516 și au fost înregistrate 5.484 de voturi ”da”, 18 voturi negative şi 14 abţineri. Citește și: Pentru că guvernul Ciolacu a politizat Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz, ni se vor tăia 300 de milioane de euro din PNRR Foto: Gandul Festivalul pupăturilor la Congresul PSD de validare a lui Antonescu Acum, el are susținerea oficială a PSD, PNL și UDMR. „Astăzi suntem obligați să venim în fața românilor uniți și cu o alternativă corectă. Trebuie să venim în fața românilor cu un om care are cu adevărat un profil de prezidențiabil. Un om capabil, cu experiență, educat, onest și patriot. Un om cu principii puternice care a știut să lupte pentru valorile sale și care, în același timp, a putut să spună NU atunci când a fost cazul. Acest om este Crin Antonescu! Bine ai venit Crin, sper că ți-a fost dor de PSD!”, a declarat Marcel Ciolacu, la Congres. Anonescu și Streinu Cercel Inquam Foto/George Calin „Mulțumesc domnule prim-ministru, nimeni vreodată în partidul meu nu a vorbit așa frumos despre mine (...) Pe mine m-a ajutat viața, nu este niciun merit, să știu câteva lucruri, știu ce înseamnă să fii sărac, să fii un copil din marginea țării, știu ce înseamnă să nu ai pile, știu ce înseamnă că crezi că drepturile tale sunt doar pe o foaie de hârtie”, a declarat Crin Antonescu”. Foto: Gandul

Festivalul pupăturilor la Congresul PSD de validare a lui Antonescu Inquam Photos / George Călin
PSD validează candidatura lui Crin Antonescu (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Politică

PSD validează candidatura lui Crin Antonescu

PSD validează candidatura lui Crin Antonescu. Social-democrații vor finaliza duminică, în cadrul unui Congres extraordinar, procedura de desemnare a lui Crin Antonescu drept candidat la alegerile prezidențiale. Evenimentul va avea loc la Palatul Parlamentului, începând cu ora 11:30, și se va desfășura în format hibrid – atât fizic, cât și online. PSD validează candidatura lui Crin Antonescu Consiliul Politic Național al PSD a decis joi convocarea Congresului extraordinar, având un singur punct pe ordinea de zi: validarea oficială a candidaturii lui Crin Antonescu. Citește și: Pentru că guvernul Ciolacu a politizat Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz, ni se vor tăia 300 de milioane de euro din PNRR „Va fi un singur punct pe ordinea de zi, și anume desemnarea sau finalizarea procedurii de desemnare a candidatului Partidului Social Democrat, respectiv domnul Crin Antonescu, pentru funcția de președinte al României”, a declarat deputatul PSD Mihai Ghigiu. Candidatul comun al coaliției Crin Antonescu este susținut de alianța formată din PSD, PNL, UDMR și reprezentanții minorităților naționale pentru alegerile prezidențiale din 4 mai. Candidatura acestuia a fost deja validată pe 21 ianuarie de către Consiliul Politic Național al PSD. „Vom avea ca pas următor un Congres extraordinar al partidului pe 2 februarie și în acel moment candidatura domnului Crin Antonescu, din perspectiva PSD, va fi pe deplin validată”, a precizat social-democratul Radu Oprea. Poziția lui Ciolacu Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a reafirmat pe 30 ianuarie că partidul nu va avea un alt candidat decât Crin Antonescu, întrucât acest lucru a fost stabilit printr-un acord în cadrul coaliției de guvernare. „E o decizie a partidului, avem Congres. Din punctul meu de vedere am o semnătură pusă pe un acord al coaliției. Noi avem o coaliție de guvernare unde este specificat faptul că domnul Crin Antonescu este candidatul comun al PSD, PNL, UDMR și minorități”, a declarat Ciolacu. Validarea PNL și UDMR Atât PNL, cât și UDMR au validat recent candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale, consolidând astfel sprijinul coaliției pentru fostul lider liberal. În acest context, Congresul PSD din 2 februarie va reprezenta ultimul pas procedural pentru confirmarea oficială a candidaturii sale.

Candidatura lui Antonescu, validată de UDMR (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Eveniment

Candidatura lui Antonescu, validată de UDMR

Candidatura lui Antonescu, validată de UDMR. Miercuri, conducerea UDMR va valida candidatura lui Crin Antonescu pentru alegerile prezidențiale, a anunțat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, în cadrul unei conferințe de presă. Candidatura lui Antonescu, validată de UDMR „Mâine avem ședința, conform statutului UDMR, în care se va propune validarea candidatului comun al coaliției, domnul Crin Antonescu”, a declarat Cseke Attila. Citește și: FOTO EXCLUSIV Arheolog român care a vizitat tezaurul dacic de la muzeul Drents acum zece zile: Am fost șocată de lipsa de personal de pază, nu am văzut așa ceva la nici un mare muzeu Întrebat dacă va fi organizat un congres, ministrul Dezvoltării a explicat că acest pas nu este necesar, conform regulamentelor interne ale Uniunii. „La noi, conform statutului, nu e necesar un congres, trebuie Consiliul Reprezentanților Unionali să decidă”, a precizat el. Reuniunea UDMR, format mixt Ședința în care se va lua decizia oficială privind candidatura lui Crin Antonescu va fi organizată în format mixt, atât fizic, cât și online. Această decizie marchează un pas important în strategia politică a UDMR pentru alegerile prezidențiale din acest an.

Referendumul lui Nicușor Dan este validat (sursa: Facebook/Nicușor Dan)
Eveniment

Referendumul lui Nicușor Dan este validat

Referendumul lui Nicușor Dan este validat. Referendumul organizat de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a fost declarat valid atât din perspectiva prezenței la vot, cât și a răspunsurilor pozitive oferite la cele trei întrebări. Conform rezultatelor provizorii publicate de Autoritatea Electorală Permanentă, toate condițiile pentru validare au fost îndeplinite. Referendumul lui Nicușor Dan este validat La întrebarea privind emiterea autorizațiilor de construire de către primarul general pe întreg teritoriul administrativ al orașului, majoritatea votanților au răspuns afirmativ. Citește și: Am vorbit cu tinerii de 20 de ani care l-au votat pe Călin Georgescu. Motivele lor: nu e implicat în „mizerii”, vorbește despre „neamul românesc”, vrea „pace în Ucraina”. În plus, Ciolacu „nu are nici bac” După centralizarea datelor din 99,22% dintre secții, 66,44% dintre cetățeni s-au declarat de acord, în timp ce 33,56% au votat împotrivă. Consiliul General va gestiona repartizarea taxelor Cea de-a doua întrebare, referitoare la aprobarea repartizării impozitelor și taxelor locale de către Consiliul General al Municipiului București, a primit de asemenea un răspuns majoritar pozitiv. 64,39% dintre votanți au susținut propunerea, în timp ce 35,61% au votat împotrivă. Întrebarea legată de finanțarea și implementarea unui program de educație pentru sănătate și prevenirea consumului de droguri în școlile din București a atras cel mai mare procent de voturi favorabile. 84,55% dintre participanți s-au declarat de acord, iar 15,45% au votat împotrivă. Participare și validare a referendumului Până la ora 21:00, au votat 731.990 de cetățeni, reprezentând 40,96% din totalul celor înscriși pe listele electorale. Pragul minim de 30% necesar pentru validarea referendumului a fost atins în jurul orei 17:00, conform datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă.

Referendumul organizat de Nicușor Dan a trecut pragul de validare Foto: Facebook
Politică

Referendumul organizat de Nicușor Dan a trecut pragul de validare

Referendumul organizat de Nicușor Dan a trecut pragul de validare: la ora 16.55, potrivt datelor AEP, prezenta era de peste 30%. La alegerile prezidențiale, prezența în București era de aproape 38% la ora validării referendumului. Citește și: Ciolacu are șanse teoretice în turul II doar dacă se confruntă cu Simion. Ciucă, Lasconi, Geoană îl bat la un scor zdrobitor Referendumul organizat de Nicușor Dan a trecut pragul de validare Pentru ca referendumul să fie validat, este necesar ca 30% din 1,8 milioane, cât reprezintă numărul total de alegători din București, adică aproximativ 540.000 de persoane, să participe la vot. În plus, pentru ca rezultatele să fie valide, opțiunile valabil exprimate trebuie să reprezinte cel puțin 25% din totalul persoanelor cu drept de vot, ceea ce înseamnă cel puțin 450.000 de voturi valide. Referendumul trebuie votat de 50% plus 1 din votanți pentru a trece. Cele trei întrebări la care au trebuit să răspundă bucureştenii sunt următoarele: 1. ⁠Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti? ⁠ 2. Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului? 3. Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?

Referendumul Moldovei e validat, constituția, amendată (sursa: Facebook/Curtea Constituțională a Republicii Moldova)
Internațional

Referendumul Moldovei e validat, constituția, amendată

Referendumul Moldovei e validat, constituția, amendată. Rezultatele referendumului pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, care stabilește parcursul european al țării, au fost confirmate joi de Curtea Constituțională, a anunțat președinta Domnica Manole. Referendumul Moldovei e validat, constituția, amendată Joi, președinta Curții Constituționale a declarat: Citește și: Ciucă sugerează că Ciolacu locuia cu Sorina Docuz într-o vilă de protocol: „Sunt sigur că nu vrea să meargă cu acest secret în turul 2” „Astăzi, Curtea Constituțională a pronunțat o hotărâre prin care a confirmat rezultatele referendumului republican constituțional din 20 octombrie. După cum știți, referendumul a fost organizat după pronunțarea avizului Curții Constituționale din 16 aprilie 2024, care a reținut că inițiativa de revizuire a Constituției Republicii Moldova prin referendum, în sensul adăugării unor prevederi referitoare la direcția politică a statului și la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, corespunde limitelor temporale și materiale de revizuire a Constituției." Detaliile referendumului Oficialul Curții Constituționale a explicat că în cadrul referendumului au fost incluși în listele electorale 3.020.814 alegători, dintre care 2.711.615 pe listele de bază și 309.199 pe liste suplimentare. La urne s-au prezentat 1.532.264 alegători, adică 50,72% din numărul total, ceea ce a asigurat validitatea scrutinului. La întrebarea adresată în referendum, „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”, au răspuns 1.488.874 de persoane cu drept de vot, dintre care 749.719 au votat „Da”, iar 739.155 au răspuns cu „Nu”. Modificarea Constituției Legea de modificare a Constituției, aprobată prin referendum, urmează să intre în vigoare odată cu publicarea sa în Monitorul Oficial. „Curtea a stabilit că Legea pentru modificarea Constituției adoptată pe 20 octombrie 2024 prin referendum constituțional intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova a hotărârii constituționale, iar Constituția se va republica în Monitorul Oficial al Republicii Moldova,” a adăugat Manole.

540.000 de votanți pentru validarea referendumului (sursa: Facebook/Nicușor Dan)
Eveniment

540.000 de votanți pentru validarea referendumului

540.000 de votanți pentru validarea referendumului. Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a explicat marți că validarea referendumului local depinde de o prezență la urne de 30% din numărul bucureștenilor înscriși în lista electorală. Validitatea fiecărei dintre cele trei întrebări supuse referendumului va fi stabilită separat de Biroul Electoral Municipal. 540.000 de votanți pentru validarea referendumului Conform declarațiilor lui Nicușor Dan, pentru ca o întrebare să fie considerată validă, este necesară o prezență de 30% din alegătorii înscriși pe listele electorale, adică aproximativ 540.000 de persoane. Citește și: Ipocrizia lui Lipă: dublu campion mondial lăsat fără indemnizație de merit, deși a câștigat și un proces, în timp ce angajații unor federații iau premii de sute de mii de euro În plus, cel puțin 25% dintre acești alegători trebuie să exprime o opțiune prin vot („da” sau „nu”), ceea ce înseamnă în jur de 450.000 de voturi. Dintre aceștia, majoritatea simplă trebuie să fie în favoarea răspunsului „da” pentru ca măsura să fie aprobată. Impactul măsurii propuse în referendum Primarul Capitalei a explicat că, dacă măsura propusă prin referendum va fi implementată, toate lucrările de construcții din București vor fi autorizate de primarul general, inclusiv cele gestionate în prezent de primăriile de sector. Edilii de sector vor continua să aibă atribuții în alte domenii, cum ar fi administrarea școlilor, străzilor secundare, parcurilor, gestionarea deșeurilor, curățenia stradală, anveloparea blocurilor și domeniul social. Situația actuală a autorizațiilor de construire Nicuşor Dan a menționat că, la nivelul Bucureștiului, se emit anual aproximativ 4.000 de autorizații de construire. Dintre acestea, Primăria Capitalei eliberează între 600 și 700 de autorizații anual, iar el a semnat în total aproximativ 2.500 de autorizații de la începutul mandatului. Primarul a subliniat că este mai ușor de monitorizat respectarea regulilor în construcții la nivelul unei singure primării, în comparație cu șapte primării de sector. El a atras atenția că în prezent activitatea de urbanism a primăriilor de sector nu este suficient de bine supravegheată și că instituțiile de control nu funcționează așa cum ar trebui. Critici privind autorizațiile de construire Nicuşor Dan a afirmat că există „foarte multe” autorizații de construire emise de primarii de sector pe care el nu le-ar fi aprobat. El a menționat cazuri specifice în Sectorul 2, pe care le-a contestat, dar și exemple din alte sectoare, cum ar fi zone din Sectorul 4, Sectorul 5 și Sectorul 6, unde au fost emise autorizații pe care el le consideră discutabile. Obiectivele referendumului, posibilele efecte colaterale Primarul Capitalei a declarat că nu intenționează să folosească referendumul pentru a sprijini partidele de dreapta în campania electorală, dar a recunoscut că acest efect ar putea apărea ca o consecință secundară. El a precizat că principala sa preocupare este să rezolve problemele cu care s-a confruntat în primul mandat și să ofere bucureștenilor oportunitatea de a contribui la îmbunătățirea gestionării orașului în al doilea său mandat.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră