duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: utilități

3 articole
Eveniment

Putin bea și amenință: continuăm bombardamentele

Putin bea și amenință: continuăm bombardamentele. Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat joi că bombardamentele asupra infrastructurii energetice a Ucrainei vor continua, adăugând că acestea sunt în continuare represalii pentru atacul din 8 octombrie asupra podului Crimeii. Putin bea și amenință: continuăm bombardamentele "Este acum mult zgomot despre atacurile noastre asupra infrastructurii energetice a unei ţări vecine. Da, o facem. Dar cine a început? Cine a lovit podul Crimeii? Cine a aruncat în aer liniile electrice ale centralei nucleare de la Kursk (pe teritoriul rus - n.r.)? Cine a întrerupt apa în Doneţk?", a spus Putin la o ceremonie de decorare a militarilor ruşi. Insistând asupra opririi aprovizionării cu apă în regiunea separatistă prorusă Doneţk, Putin a acuzat Ucraina de un "act de genocid". El le-a reproşat de asemenea politicienilor occidentali că închid ochii în faţa acţiunilor responsabililor ucraineni. În schimb, "când noi începem să facem ceva ca răspuns, zgomotul, gălăgia, pocnetele se aud în tot universul", a ironizat liderul de la Kremlin reacțiile publice. Drunk putin explains why strikes against Ukrainian infrastructure will continue because "they started first by attacking the Crimean bridge" pic.twitter.com/fQeRuNo4Pu— Dmitri (@wartranslated) December 8, 2022 După explozia ce a avariat podul care leagă Rusia de peninsula Crimeea anexată, explozie atribuită de Moscova unui sabotaj ucrainean, a urmat de o serie de raiduri ruseşti cu drone şi rachete ce au ţintit infrastructurile energetice ucrainene, provocând întreruperi în furnizarea energie şi apei în plină iarnă. Citește și: România și Bulgaria nu au fost acceptate în spațiul Schengen. Au votat împotrivă Austria și Olanda, dar aceasta din urmă a precizat că se opune doar Bulgariei. Croația, primită Circulaţia rutieră pe pod a fost restabilită luni, când preşedintele rus a condus demonstrativ un autoturism pe acest pod.

Putin bea și amenință: continuăm bombardamentele (sursa: Twitter/Dmitri)
Companiile de utilități avertizează că ordonanța privind plafonarea prețurilor la energie ar putea duce la imposibilitatea de a-şi îndeplini obligaţiile
Eveniment

Companiile de utilități avertizează

Companiile de utilități avertizează că ordonanța privind plafonarea prețurilor la energie ar putea duce la „imposibilitatea de a-şi îndeplini obligaţiile de serviciu public”. Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) solicită o revizuire a noilor modificări aduse OUG 27/2022, pentru a se evita blocajul total al pieţei şi discontinutăţi în alimentarea cu energie a clienţilor. Companiile de utilități avertizează „Federaţia ACUE înţelege nevoia introducerii unor mecanisme de control, care să asigure evitarea unor derapaje nepotrivite pe lanţul valoric al sectorului energetic, dar aceste măsuri trebuie să fie în limitele constituţionale, aliniate cu legislaţia din domeniul energetic şi calibrate în funcţie de rolul şi provocările fiecărui sector din domeniul energetic. Cu toată responsabilitatea, ne simţim datori să atragem atenţia asupra riscului ca, în situaţia foarte probabilă în care unii furnizori de energie electrică vor ajunge în imposibilitatea de a-şi îndeplini obligaţiile de serviciu public, mecanismele specifice de furnizor de ultimă instanţă să nu mai funcţioneze efectiv şi eficient", susţin reprezentanţii companiilor din energie. FCUE apreciază că ordonanța este neconstituțională și reproșează „autorităților” că a asistat pasiv la creșterea prețurilor, luni întregi. Citește și: De ce Sorin Oprescu nu a fost trimis în România la pușcărie și de ce nu va sta la închisoare nici în Grecia Cinism și lipsă de considerație „Valoarea prețului mediu ponderat de decontare a energiei electrice a fost stabilită netransparent și subprețurile din piață, înregistrate pe platformele de tranzacționare și evidențiate în rapoartele OPCOM. Autoritățile au vizibilitate totală în ceea ce privește evoluția prețurilor pe piața angro de energie electrică, dar nu au arătat niciun calcul care să susțină valorile incluse în noile reglementări. Realitatea este cu totul alta, iar autoritățile știu care este nivelul de preț la care s-au făcut deja achiziții. ACUE consideră că este o decizie cinică, expresia unei lipse de considerație față de mediul de afaceri (…) După luni de creștere accelerată a prețurilor pe piața angro, perioadă în care autoritățile au asistat în mod pasiv, peste noapte, a fost stabilit un preț maxim pentru decontarea sprijinului acordat consumatorilor de energie electrică, sub prețul pieței și sub costul achitat de furnizori”, mai arată aceste companii.

Germania își suprataxează consumatorii de gaze Foto: Robert Habeck, ministrul german al Economiei, fotografie pe pagina de Facebook a BMWK
Eveniment

Germania își suprataxează consumatorii de gaze

Germania își suprataxează consumatorii de gaze pentru a salva companiile de utilități afectate de restrângerea livrărilor din Rusia. Taxa va fi impusă de la 1 octombrie şi va rămâne în vigoare până în aprilie 2024, într-o încercare de a ajuta Uniper (cel mai mare importator al ţării de gaze ruseşti) şi alţi importatori, să facă faţă creşterii preţurilor. Germania își suprataxează consumatorii de gaze Pentru o familie obişnuită de patru persoane, taxa va însemna un cost suplimentar anual de aproximativ 480 de euro, susține Reuters. Însă ministrul Economiei, Robert Habeck, susține, citat de Bloomberg, că ar fi vorba de 97 de euro pentru o locuință cu o singură persoană, un cuplu va plăti suplimentar 194 de euro, iar o familie de patru persoane - 290 de euro. To cover the increased cost of natural gas this winter, Germany will levy an extra tax on households amounting to around $500 per year on average. https://t.co/TiZ7pcESga— Ryan Maue (@RyanMaue) August 15, 2022 „Alternativa ar fi fost colapsul pieţei energiei din Germania şi a unei mari părţi din piaţa europeană a energiei”, a afirmat ministrul Economiei, Robert Habeck, referindu-se la noua taxă. #GermanyGermany awaiting response from Brussels on VAT exemption for gas levyhttps://t.co/KPYJbyIXda#Exemption #GST #VAT #SalesTax #Tax #IndirectTax #vatnews #vatupdatesSubscribe: https://t.co/6YWfvgLxaT pic.twitter.com/84pZZ5reAw— VATupdate (@TupdateVa) August 15, 2022 Mecanismul va accelera inflația în Germania, au declarat luni analiștii de la Commerzbank Research într-un raport. Banca estimează că rata inflației ar trebui să crească cu mult peste 9% până la sfârșitul anului. Prețurile de consum din cea mai mare economie a continentului au crescut cu 8,5% față de acum un an, în iulie. Citește și: Putin, delir în lumea sa: Donbas „este eliberat pas cu pas”, „armele rusești moderne contribuie la victorie”. În acest timp, Ucraina a distrus o bază a armatei private putiniste, Wagner Unii consumatori vor fi eligibili pentru o subvenție pentru costurile de încălzire, a mai spus Habeck. Industria va fi afectată de noua taxă, Federaţia Oţelului din Germania estimând că va adăuga încă aproximativ 500 de milioane de euro pe an la factura de energie a sectorului, pe lângă costurile suplimentare de şapte miliarde de euro provocate deja de preţul mai ridicat al energiei.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră