miercuri 02 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: USAID

6 articole
Internațional

Trump, înfrângere dură la Curtea Supremă, fonduri USAID și ale Departamentului de Stat, deblocate

Trump pierde bătălia privind plățile USAID. Curtea Supremă a Statelor Unite a respins miercuri încercarea președintelui Donald Trump de a bloca plata a 2 miliarde de dolari către ONG-uri internaționale finanțate prin Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Departamentul de Stat. Trump pierde bătălia privind plățile USAID Deși Curtea Supremă are o majoritate conservatoare (6 la 3), decizia reprezintă un eșec major pentru Trump. Citește și: Primul semn că AUR vrea să scape de Georgescu: Târziu îi cere să clarifice afirmațiile despre Moldova Doi judecători conservatori s-au alăturat celor trei progresiști, formând astfel majoritatea necesară pentru respingerea solicitării Casei Albe. Trump a înghețat ajutorul extern La începutul mandatului său, pe 20 ianuarie, Donald Trump a emis un ordin executiv prin care a suspendat pentru 90 de zile ajutorul extern al SUA, exceptând sprijinul acordat Israelului și Egiptului. Decizia sa a fost contestată rapid de două organizații reprezentând beneficiarii fondurilor americane, iar un judecător federal a suspendat înghețarea și a obligat Departamentul de Stat să reia plățile până pe 27 februarie. Curtea Supremă validează reluarea plăților După o suspendare administrativă temporară, Curtea Supremă a validat miercuri hotărârea judecătorului federal, cerând acestuia să stabilească o nouă dată pentru reluarea plăților. De asemenea, acesta trebuie să precizeze obligațiile exacte ale administrației Trump în vederea punerii în aplicare a deciziei. Desființarea USAID și acuzații privind finanțarea ideologică În paralel cu aceste demersuri, președintele Trump a decis desființarea USAID, o agenție cu un buget anual de aproximativ 40 de miliarde de dolari.  USAID finanța nu doar proiecte umanitare, ci și ONG-uri, activiști și mass-media internaționale, promovând, conform oficialilor americani, valorile democratice. Criticii, însă, acuză agenția că ar fi sprijinit cauze ideologice și destabilizarea unor guverne. Rusia a interzis oficial USAID pe teritoriul său, susținând că agenția ar fi fost implicată în „revoluțiile colorate” din Ucraina și Georgia. Trump acuză USAID că finanțează presa „fake news” Donald Trump a susținut că fonduri ale USAID ar fi fost utilizate pentru a sprijini presa internațională favorabilă Partidului Democrat și fostului președinte Joe Biden. Trump a adus acuzații, în repetate rânduri, de răspândirea de informații false.

Trump pierde bătălia privind plățile USAID (sursa: Facebook/Donald J. Trump)
Elon Musk acuză Soros şi USAID (sursa: X/Elon Musk)
Internațional

Elon Musk insistă că "Soros și USAID subminează democrația în România"

Elon Musk acuză Soros şi USAID. În noaptea de vineri spre sâmbătă, miliardarul Elon Musk a publicat pe rețeaua X un mesaj în care susține că "Soros și USAID subminează democrația în România". Această declarație aduce în discuție rolul influent al unor actori internaționali în dinamica politică românească. Elon Musk acuză Soros şi USAID Musk, cunoscut ca fiind consilier al președintelui american Donald Trump, a preluat o postare a unui internaut care trage paralele între judecătoarea Curții Constituționale, Iulia Scântei, și Sandra Pralong – fost consilier al lui Klaus Iohannis și denumită „agent al lui Soros”. Citește și: EXCLUSIV Rusul care a investit banii lui Abramovici în UE, cetățean român cu acte ucrainene considerate false de Chișinău, care a refuzat să-i acorde cetățenia moldovenească Postarea susține că Sandra Pralong ar fi folosit ONG-ul RePatriot, finanțat de USAID, din care face parte și Iulia Scântei, pentru a influența procesul de anulare a alegerilor prezidențiale. Critici repetate la adresa sistemului politic românesc Aceasta nu este prima dată în această săptămână când Elon Musk critică România. Într-o altă postare, publicată joi, Musk l-a descris pe Marian Enache, președintele Curții Constituționale, drept "un tiran, nu un judecător". La începutul săptămânii, miliardarul a mai afirmat că "România își merită propria suveranitate", preluând un comentariu referitor la declarațiile fostului candidat la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu, care susținea că ar interzice întreaga rețea Soros în România, dacă ar deveni președinte.

Călin Georgescu a jonglat cu zeci de milioane de dolari de la USAID Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Călin Georgescu a jonglat cu zeci de milioane de dolari de la USAID, fiind sprijinit de PSD - presă

Călin Georgescu a jonglat cu zeci de milioane de dolari de la USAID, fiind sprijinit de PSD, arată mai multe materiale elaborate de România Liberă la începutul anilor 2000. La 8 februarie 2025, Georgescu afirma, într-un mesaj pe YouTube, că programele USAID au fost „o mită împachetată într-o formă de ajutor social, cu implicații teribile la adresa libertății civile”. „Corupții vor plăti pentru fiecare minciună pe care au emis-o în vederea manipulării”, promitea candidatul zis „suveranist”.  Călin Georgescu a jonglat cu zeci de milioane de dolari de la USAID Georgescu conducea, la începutul anilor 2000, un ONG - Centrul Național de Dezvoltare Durabilă - unde era director executiv. Acesta era instrumentul prin care rula fonduri americane nerambursabile pe care acum le consideră a fi o „mită”. România Liberă spunea că acest centru este un GONGO - adică un ONG guvernamental. „Americanii au fost sesizați că directorul Georgescu încearcă să preia fonduri de 36 de milionae de dolari, iar o parte din aceștia vor ajunge în pușculița liderilor locali PSD. După ce ar fi primit banii, Călin Georgescu avea pretenția să nu fie controlat asupra destinației acestora. Împreună cu Federația Autorităților Locale și având spatele asigurat de Administrația Prezidențială, oengistul Călin Georgescu a luat până acum 215.000 dolari nerambursabili”, arăta România Liberă în septembrie 2003. Într-un alt articol se arăta: „Călin Georgescu a insistat într-un mod agresiv ca programul său să fie finanțat de GRASP (Reformă guvernamentală și parteneriate durabile) cu 800.000 de dolari, fără a defini activități specifice”. Articolul menționa că Georgescu circulă cu o limuzină cu număr diplomatic. 

Fosta directoare USAID critică desființarea agenției (sursa: Facebook/The Late Show with Stephen Colbert)
Internațional

Fosta directoare USAID critică desființarea agenției

Fosta directoare USAID critică desființarea agenției. Samantha Power, fosta directoare a Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a criticat dur decizia administrației Trump de a desființa agenția, considerând-o „una dintre cele mai grave și mai costisitoare gafe ale politicii externe din istoria americană”. Fosta directoare USAID critică desființarea agenției Într-un editorial publicat în New York Times, Samantha Power a avertizat asupra consecințelor dramatice ale acestei măsuri. Citește și: EXCLUSIV O inspectoare Antifraudă ANAF care a închis ochii la schema Nordis, căsătorită cu un polițist aflat în închisoare pentru o șpagă de 1,1 milioane de euro„Această decizie pune în pericol milioane de vieți, mii de locuri de muncă în Statele Unite (...) și compromite grav securitatea noastră națională și influența în lume – și în acest timp, liderii extremiști și autoritari se bucură.” Power a condus USAID în timpul administrației lui Joe Biden și a fost un susținător activ al programelor de dezvoltare internațională derulate de agenție. Trump acuză USAID de „corupție nemaivăzută” Președintele american Donald Trump a anunțat vineri că dorește desființarea totală a USAID, după ce suspendase deja activitatea agenției pentru a reevalua politica de asistență externă a SUA. „Corupția (în USAID) este la niveluri nemaivăzute vreodată. Trebuie să o suprimăm”, a scris Trump, cu majuscule, pe platforma sa de socializare, Truth Social. Această decizie a stârnit controverse atât în rândul experților în politică externă, cât și printre aliații SUA, care depind de sprijinul USAID pentru programe umanitare și economice. 10.000 de angajați afectați Conform unei note interne transmise joi seară angajaților USAID, măsura va afecta aproximativ 10.000 de persoane care lucrează în SUA și în întreaga lume. Doar 611 lucrători esențiali își vor păstra locurile de muncă, în timp ce restul vor fi concediați începând de vineri, la miezul nopții, potrivit Reuters. Această reducere drastică a personalului ridică semne de întrebare cu privire la viitorul asistenței internaționale americane și la rolul SUA în sprijinirea țărilor aflate în dificultate. Impactul desființării USAID Decizia lui Trump de a desființa USAID ar putea avea consecințe semnificative asupra influenței globale a Statelor Unite. Agenția a fost un instrument esențial pentru politica externă americană, gestionând miliarde de dolari în ajutoare umanitare, proiecte de dezvoltare economică și asistență tehnică în numeroase țări. Criticii consideră că această măsură ar putea slăbi poziția globală a SUA, permițând altor puteri, precum China și Rusia, să-și extindă influența în regiunile unde USAID avea proiecte active.

Marco Rubio, noul șef al USAID (sursa: Facebook/U.S. Department of State)
Internațional

Marco Rubio, noul șef al USAID

Marco Rubio, noul șef al USAID. Secretarul de stat american Marco Rubio a anunțat luni că preia funcția de director interimar al USAID, agenția americană de ajutor extern, pentru a pune capăt ceea ce el a numit „insubordonare”. Marco Rubio, noul șef al USAID Potrivit FoxNews, Rubio a declarat că USAID nu a răspuns la întrebările administrației Trump privind finanțarea și prioritățile sale, ceea ce împiedică o revizuire eficientă. Citește și: Averea greu de justificat a pensionarului special Bejinariu, deputatul PSD care va controla SRI și pe care DNA nu l-a putut ancheta pentru afacerea Microsoft „Acest lucru trebuie să înceteze”, a afirmat el, acuzând agenția că funcționează ca o entitate independentă, în afara controlului guvernamental. Elon Musk susține închiderea USAID Miliardarul Elon Musk, care coordonează eforturile administrației Trump de restrângere a guvernului federal, a anunțat că lucrează la închiderea USAID. Duminică, doi oficiali de rang înalt ai USAID au fost îndepărtați după ce au încercat să împiedice reprezentanții Departamentului de Eficiență Guvernamentală (DOGE), echipa lui Musk, să acceseze zone restricționate ale agenției. USAID, unul dintre cei mai mari donatori globali USAID este cel mai mare donator unic de ajutor extern din lume, gestionând 72 de miliarde de dolari în anul fiscal 2023 pentru programe precum sănătatea femeilor în zone de conflict, acces la apă curată și tratamente pentru HIV/SIDA și securitate energetică și combaterea corupției. În 2024, agenția a furnizat 42% din totalul ajutorului umanitar monitorizat de Națiunile Unite, însă viitorul său este acum incert sub administrația Trump.

Elon Musk vrea să închidă USAID (sursa: Facebook/Donald J. Trump)
Internațional

Elon Musk vrea să închidă USAID

Elon Musk vrea să închidă USAID. Elon Musk, desemnat de Donald Trump să conducă eforturile de reducere a guvernului federal, a anunțat că lucrează la închiderea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Elon Musk vrea să închidă USAID Miliardarul susține că agenția este "imposibil de reparat", iar președintele Trump este de acord cu desființarea acesteia. Citește și: ANALIZĂ Călin Georgescu, legături strânse cu membri ai rețelei Caraman de spionaj ceaușist anti-NATO. SIE continuă să păstreze tăcerea pe acest subiect În acest context, administrația Trump a îndepărtat deja doi oficiali de rang înalt de la USAID, după ce aceștia ar fi încercat să împiedice accesul echipei lui Musk la zone restricționate. Rolul agenției USAID USAID este cel mai mare donator de ajutor umanitar din lume, oferind 72 de miliarde de dolari în 2023 pentru programe de sănătate, apă curată, securitate energetică și anticorupție. În 2024, agenția a asigurat 42% din totalul ajutorului umanitar monitorizat de ONU. Decizia de desființare a USAID ridică îngrijorări cu privire la impactul asupra comunităților vulnerabile și asupra poziției SUA în politica internațională. Controverse și îngrijorări Discuțiile despre reformarea guvernului au fost umbrite de îngrijorări legate de accesul echipei lui Musk la sistemul Trezoreriei SUA, care gestionează plăți de peste 6.000 de miliarde de dolari anual. Senatorul democrat Peter Welch a cerut explicații privind accesul miliardarului la date sensibile ale contribuabililor americani. Echipa lui Musk a preluat controlul asupra unor agenții guvernamentale, blocând accesul funcționarilor publici la baze de date esențiale. Susținerea lui Trump Donald Trump și-a exprimat sprijinul pentru inițiativele lui Musk, lăudându-l pentru abilitățile sale de "tăietor de costuri". Deși a recunoscut că pot exista dezacorduri, Trump consideră că Musk face o treabă excelentă în reducerea cheltuielilor guvernamentale. Între timp, echipa miliardarului a instalat propriii aliați în funcții-cheie, inclusiv la Biroul de Management al Personalului (OPM), ca parte a unei transformări masive a guvernului federal inițiate de Trump.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră