duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: urbanism

5 articole
Mediu

Excepții pentru instalațiile "verzi" de energie

Excepții pentru instalațiile "verzi" de energie. Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede că autorizaţia de construire a capacităţilor de producere a energiei electrice şi a hidrogenului din surse regenerabile situate în intravilanul şi extravilanul localităţilor va putea fi acordată şi fără documentaţii de amenajare a teritoriului şi de urbanism. Excepții pentru instalațiile "verzi" de energie Proiectul de lege modifică şi completează în acest sens Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul şi Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Prin excepţie, dreptul de construire se acordă şi în lipsa documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism aprobate pentru lucrări de construire a capacităţilor de producere şi stocare a energiei electrice şi a hidrogenului din surse regenerabile situate în intravilanul şi extravilanul localităţilor, inclusiv staţii de transformare, cabluri şi instalaţiile pentru racordarea acestora la reţeaua electrică de interes public. De asemenea, certificatul de urbanism emis pentru reglementarea regimului unui imobil/teren poate fi folosit pentru obţinerea mai multor autorizaţii de construire pe acelaşi teren, dacă sunt mai multe obiective de investiţii situate în aceeaşi arie reglementată de certificatul de urbanism. Citește și: Membri ai AUR, suspectați de autorități că ar putea face uz de armă. George Simion a recunoscut că au fost controale la cei cu permise de port armă În măsura în care lucrările de construcţii vizează realizarea mai multor obiective de investiţii pe acelaşi teren, la cererea expresă a solicitantului, se poate emite câte o autorizaţie de construire pentru fiecare obiectiv de investiţii, în baza aceluiaşi certificat de urbanism obţinut pentru terenul aferent, cu condiţia delimitării acestor obiective în documentaţia tehnică, mai prevede proiectul. Camera Deputaţilor este for decizional.

Excepții pentru instalațiile "verzi" de energie (sursa: pexels.com/Pixabay)
Asociație franceză cu legături rusești, cercetată penal (sursa: Facebook/EPOC)
Internațional

Asociație franceză cu legături rusești, cercetată penal

Asociație franceză cu legături rusești, cercetată penal. Două anchete sunt în desfăşurare la Paris legate de asociaţia Dialog franco-rus, justiţie încercând să stabilească dacă doi dintre responsabilii săi, un europarlamentar şi un fost senator, au obţinut avantaje în schimbul unor poziţii favorabile Moscovei, notează AFP. Asociație franceză cu legături rusești, cercetată penal Anchetele, lansate în 2021, se referă la suspiciuni de corupţie şi trafic de influenţă, pe de o parte, şi abuz de încredere şi spălare de bani, pe de altă parte, a informat luni Parchetul de la Paris. Potrivit unei surse apropiate anchetei, europarlamentarul Rassemblement national (RN, extremă-dreaptă) Thierry Mariani, care este copreşedinte al asociaţiei din 2012, şi Yves Pozzo di Borgo, fost senator centrist, membru al asociaţiei şi preşedinte al unei firme de consultanţă, se află în centrul investigaţiilor. Mariani şi Pozzo di Borgo ar fi beneficiat printre altele, potrivit cotidianului Le Monde, de călătorii finanţate de Rusia şi justiţia ar căuta, potrivit unei surse apropiate dosarului, să ştie în ce măsură aceste cadouri ar fi putut servi de contrapartidă la luări de poziţie favorabile Rusiei. Asociaţia Dialog franco-rus a fost creată în 2004 sub patronajul preşedinţilor francez Jacques Chirac şi rus Vladimir Putin. Aceasta se prezintă ca "un instrument privilegiat de comunicare între cercurile politice, economice şi culturale din cele două ţări" şi îşi propune "să contribuie la aprofundarea relaţiilor strategice şi a parteneriatului privilegiat dintre Franţa şi Rusia". Mariani susține că nu a avut nici un beneficiu Cele două anchete preliminare au fost deschise în urma unui raport al Tracfin, unitatea de informaţii financiare a Ministerului Economiei, potrivit Parchetului. Contactat de AFP, Thierry Mariani s-a declarat "căzut din nori", afirmând că "a descoperit din presă existenţa acestor anchete". Citește și: VIDEO Macron șochează: Interesele Franței nu sunt afectate dacă Rusia atacă nuclear Ucraina Mariani a susţinut că conturile asociaţiei sunt "transparente şi controlate". "Nu am primit niciodată vreo retribuţie" partea asociaţiei Dialog franco-rus şi "nu deţin nicio acţiune la nicio companie rusă", a continuat el. Europarlamentarul RN a adăugat că asociaţia, din lipsă de cotizaţii, "a predat cheile localului" pe care îl ocupa. Solicitat de AFP, Yves Pozzo di Borgo nu a dorit să comenteze.

Probleme de urbanism nesfârșite la Iași (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Probleme de urbanism nesfârșite la Iași

Probleme de urbanism nesfârșite la Iași. Primarul Iaşiului ar fi refuzat în mod nejustificat prelungirea valabilităţii unui certificat de urbanism emis pentru una din firmele cunoscutului dezvoltator imobiliar Cristin Zămosteanu. Probleme de urbanism nesfârșite la Iași Aceasta a fost constatarea făcută de judecătorii Tribunalului Iaşi, într-un proces în care firma deţinută de Zămosteanu, M. Chim, cerea magistraţilor dreptate. Iar cel care l-a nedreptăţit ar fi fost chiar primarul Unităţii Administrativ Teritoriale a Municipiului Iaşi, care acum este obligat de instanţă să-i plătească lui Zămosteanu şi 8.260 de lei, cât a cheltuit acesta pe avocat şi taxa de timbru în proces. Citește și: Putin vrea să suprime „telefonul roșu”, singura cale de comunicare urgentă cu SUA la nivel înalt în situații de criză. Pentagonul i-a transmis Moscovei că e „important” să nu o facă Proiectul în cauză: cel al blocului de 155 metri înălţime din zona Europa. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Strategie urbanistică anti-DNA la primărie (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Strategie urbanistică anti-DNA la primărie

Strategie urbanistică anti-DNA la primărie. Joaca Primăriei de-a apărarea interesului public în domeniul imobiliar se apropie de sfârşit. Strategie urbanistică anti-DNA la primărie Curtea de Apel a respins acţiunea municipalităţii prin care aceasta ceruse anularea propriului certificat de atestare. Acesta fusese emis în cazul unei construcţii ilegale din Moara de Vânt. Citește și: Putin ajunge pe fundul gropii: nu doar că a reușit să coalizeze G7 în favoarea Ucrainei „cât timp este necesar”, dar armata rusă a început să recruteze deținuți din lipsă de trupe Vixen SRL obţinuse din partea Primăriei autorizarea împrejumuirii unui teren şi a construirii a două locuinţe individuale. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Urbanism secret la Iași (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Urbanism secret la Iași

Urbanism secret la Iași. Excesul de zel în interpretarea legilor este contagios în Primăria Iaşi. O comisie de specialişti în urbanism, acolo unde ajung prima dată pentru avizare proiectele urbanistice din oraş, condiţionează prezenţa consilierilor locali (ca invitaţi) la dezbateri cu semnarea unui aşa-numit „acord de confidenţialitate”. Urbanism secret la Iași Sub sancţiunea falsului în declaraţii, consilierii sunt obligaţi să nu divulge informaţii din cadrul dezbaterilor. În alte oraşe din ţară, iar un exemplu în acest sens este de departe Clujul, informaţiile sunt disponibile publicului larg. La Iaşi, se consolidează secretomania în care domeniul urbanismului a intrat încă de acum peste cinci ani. Citește și: EXCLUSIV Câciu (PSD) a luat împrumuturi cu uluitoarea viteză de 1.286 de euro pe secundă. Cîțu, cu „doar” 1.102 de euro pe secundă, era acuzat de Ciolacu că „amanetează” țara Situaţia de la Iaşi se află într-un contrast puternic cu alte cazuri din ţară: transparenţa decizională este o utopie în capitala Moldovei. În momentul în care un proiect urbanistic ajunge la Primărie, un prim pas în autorizare este emiterea unui aviz din partea Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU). Conform legii, CTATU este formată din specialişti din domeniu din afara Primăriei (arhitecţi, urbanişti, istorici etc.), iar principalul rol este de a analiza oportunitatea unui proiect în sensul fundamentării avizului dat de arhitectul-şef. Continuarea, în Ziarul de Iași.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră