sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: universitatea bucuresti

3 articole
Eveniment

Universitatea București cere reformarea clasei politice

Universitatea București cere reformarea clasei politice. Universitatea din București (UB) și-a reafirmat miercuri sprijinul ferm pentru apărarea democrației, libertății și orientării euroatlantice a României. Într-un comunicat oficial, UB a subliniat importanța acestor valori fundamentale pentru statul român și națiunea română, cerând sancționarea ineficienței în guvernare și a inechităților sociale prin mijloace democratice. Universitatea București cere reformarea clasei politice În comunicatul emis, Universitatea din București precizează: Citește și: Aroganța și informațiile false l-au îngropat pe Ciolacu: PSD a transferat zeci de mii de voturi lui Simion, crezând că liderul social-democrat va lua peste 30% „Universitatea din București reiterează în mod ferm angajamentul său pentru orientarea euroatlantică a României și valorile democratice care sunt intrinseci statului român și națiunii române. Considerăm că sancționarea ineficienței în guvernare și inechităților generate la nivel social trebuie făcută în interiorul sistemului democratic și prin păstrarea orientării euroatlantice a României”. Apel către români: Informare corectă și participare la vot Reprezentanții UB îndeamnă cetățenii să se informeze din surse credibile și să participe activ la procesul electoral. „Decizia privind viitorul României trebuie luată în funcție de evidențe și certitudini despre candidați și ofertele lor electorale, nu pe baza manipulărilor sau promisiunilor populiste”, se arată în comunicatul universității. Lecțiile istoriei UB atrage atenția asupra pericolelor regimurilor autoritare și dictatoriale din secolul XX, amintind tragediile și suferințele provocate de acestea, precum și victimele legionarismului și comunismului. Universitatea respinge „ferm orice formă de dictatură” și își reafirmă misiunea de a contribui la dezvoltarea unei societăți bazate pe libertate, pluralism și stat de drept. Reformarea clasei politice În comunicatul transmis, UB solicită partidelor politice să își revizuiască metodele de selecție și promovare a liderilor și decidenților. „România are nevoie de lideri politici competenți, democrați și eficienți, care să înțeleagă problemele oamenilor și să propună soluții realiste și umaniste, nu populiste sau mesianice”, se afirmă în mesajul instituției. Apărarea valorilor euroatlantice Universitatea din București rămâne angajată în promovarea valorilor euroatlantice prin educație și cercetare. „Ne dedicăm construirii unei societăți românești bazate pe libertate, pluralism și stat de drept”, a subliniat UB, reiterând importanța cooperării naționale și internaționale în menținerea democrației.

Universitatea București cere reformarea clasei politice (sursa: Facebook/Universitatea din București)
România, nici o universitate în Top 1000 Shanghai Ranking
Eveniment

România, nici universitate Top 1000 Shanghai Ranking

România nu mai are nici o universitate în Top 1000 al celui mai respectat clasament, Shanghai Ranking, a cărui ediție pe 2023 a fost publicată ieri. În schimb, Ungaria are patru universități în acest top, iar Croația, Slovenia și Slovacia - câte una. Citește și: Cum arată vila cât un hangar pe care Ciolacu ar trebui să o împartă cu nevasta la divorț. Premierul deja s-a separat de soție în privința părților sociale Deocamdată nu a fost publicat clasamentul pe subiecte, unde, în 2022, Universitatea București ocupa o poziție bună, 150-200, la matematică. Olanda, unde ajung tot mai mulți studenți românia are nu mai puțin de 13 universități în Top 1000, din care trei - Utrecht, Groningen și Erasmus din Rotterdam - în primele 100. Germania are patru universități în primele 100, din care Heidelberg este cel mai bine plasată, pe locul 55. România, nici o universitate în Top 1000 Shanghai Ranking Cehia are nu mai puțin de șase universități în Top 1000 Shanghai Ranking, cea mai bine plasată fiind Universitatea Carol din Praga, situată pe locurile 301-400. Polonia are nouă universități în Top 1.000, însă nici una nu trecea de pozițiile 401-500. În Ungaria, cea mai bună poziție este ocupată de Eotvos Lorand University - locurile 501-600. Chiar și Lituania și Estonia au câte o universitate în acest clasament, chiar dacă nici una nu ajunge pe primele 500 de poziții. Deocamdată, pe site-ul Shanghai Ranking nu apare clasamentul pe subiecte în 2023. Însă, în 2022, în clasamentul pe subiecte, la matematică, Universitatea București era pe poziția 150-200, Babeș-Bolyai - 301-400, iar Universitatea din Craiova în zona 401-500. Universitatea București era destul de bine plasată în 2022, respectiv pe locurile 301-400, la „Științele Pământului”. Babeș-Bolyai era, în 2022, în zona locurilor 301-400 la „Energy Sciences & Engineering”, iar la Ecologie și la Științele Pământului în intervalul 401-500. În 2022, Universitatea de Medicină și Farmaceutică Carol Davila era bine plasată, în intervalul 101-150 la subiectul „Medicină clinică”. Universitatea Victor Babeș din Timișoara apare pe pozițiile 401-500 la același subiect. „În ultimii șase ani, singura instituție românească de învățământ superior prezentă continuu în rândul primelor 1000 de universități, conform acestui clasament, a fost Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, iar în unii ani a apărut și Universitatea din București. Din 2020, a rămas doar UBB”, explică site-ul edupedu.ro.

Magistrații să se pensioneze ca toată lumea, cere Paul Pop Foto: Inquam/ Octav Ganea
Politică

Magistrații să se pensioneze ca toată lumea

Prodecanul Facultății de Drept din București, Paul Pop, a declarat, la Digi 24, că magistrații trebuie să se pensioneze ca toată lumea, la 65 de ani. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Acum două zile, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au cerut, într-o scrisoare deschisă, ca reforma legii pensiilor de serviciu să păstreze unele dintre prevederile actuale pentru magistrați pentru ca pensia de serviciu să rămână la 80% din indemnizația de încadrare brută lunară și sporuri. Instituția a avertizat că unele schimbări ar putea duce la pensionarea magistraților. „Magistrații să se pensioneze ca toată lumea” „Să se pensioneze ca toată lumea la 65 de ani. Un medic care face urgențe vreo 25 de ani, cam cum credeți că iese cu mintea zi de zi, în afară de faptul că este devotat, dedicat să ajute oameni. La fel și un magistrat. Iese la pensie la 65 de ani acel medic. Eu ca avocat ies la pensie la 65 de ani. Eu, cadru didactic universitar, ies la pensie la 65 de ani. Deci eu ceea ce spun, vreți să aveți pensii corespunzătoare, haideți să le punem procentual. Vreți să vă pensionați după 20 de ani, 25 de ani de muncă, adică la 49 de ani, niciun fel de problemă. Dar nu veți avea 80%, veți avea 60% din salariul pe care îl aveți la momentul la care vă pensionați. Și atunci o să vedeți că se gândesc foarte bine, de două, chiar trei, chiar patru ori, dacă se pensionează la 49 de ani”, a spus Pop. Citește și: Nicușor Dan închide o regie care nu mai avea activitate de 23 de ani. Regia de Apă București, uitată cu un singur angajat și plină de datorii Cum se fentează vechimea în muncă, la magistrați El a explicat și numeroasele modalități prin care, de fapt, magistrații lucrează mult mai puțin și realizează vechimea în muncă prin diferite tertipuri strecurate în lege: când se calculează vechimea este inclusă și perioada în care viitorii magistrați urmează cursurile Institutului Național al Magistraturii, adică sunt tot un fel de studenți. dacă, de exemplu, un notar devine judecător sau procuror, i se ia în calcul și perioada în care a exercitat profesia de notar, chiar dacă a fost judecător o scurtă perioadă de timp „Cei 25 de ani vechime intră perioada în care ești auditor de justiție la Institutul Național Magistratorii care este o formă de perfecționare post-universitară în care tu tot un fel de student ești, nu practici, ești plătit. Ai bursă. Sau dacă intri în magistratură după ce anterior ai exercitat altă profesie juridică precum avocat, consilier juridic, notar public, executor judecătoresc se adună la vechimea în magistratură. Prin noua lege se elimină aceste beneficii. Nu o să mai vedem pensionari la 45-48 de ani pentru că va trebui să ai o vechime de minim 25 de ani ca magistrat, judecător sau procuror. Și nu în profesii asimilate, profesii juridice asimilate să se consideră în egală măsură vechime”, a explicat prodecanul Facultății de Drept.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră