sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: unire

12 articole
Eveniment

Unirea Principatelor - cu plăcinte, fără discursuri

Unirea Principatelor - cu plăcinte, fără discursuri. Manifestările de la Iași dedicate Unirii Principatelor Române au impus restricții de circulație în zona Pieței Unirii din Iași. Unirea Principatelor - cu plăcinte, fără discursuri Hora Unirii este programată între 12:10 și 12:20, după care, începând cu 12:30, ieșenii prezenți în Piața Unirii vor putea savura o masă tradițională, constând în plăcinte "poale-n brâu" și ceai, în zona Lăpușneanu. Citește și: Campania lui Ciolacu și deficitul lăsat în urmă îngroapă România: S&P a schimbat perspectiva de rating a României de la stabil la negativ. Urmează treapta „Junk” Totodată, oficialitățile locale vor participa la o ceremonie de depunere de coroane la Mănăstirea "Trei Ierarhi", la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. În mod atipic, la evenimentul de anul acesta nu vor exista discursuri ale politicienilor și nici invitați de la București. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Unirea Principatelor - cu plăcinte, fără discursuri (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Maia Sandu, argumente pentru pașaport românesc (sursa: Facebook/Maia Sandu)
Eveniment

Maia Sandu, argumente pentru pașaport românesc

Maia Sandu, argumente pentru pașaport românesc. Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat într-un interviu acordat cunoscutului jurnalist rus şi creator de conţinut pe YouTube Iuri Dudi - inclus în martie 2022 pe lista "agenţilor străini" de autorităţile de la Moscova - că şi-a redobândit cetăţenia română "acum 13-15 ani" şi că, la fel ca "un milion" de cetăţeni ai Republicii Moldova, este şi cetăţean al României, relatează marţi publicaţia Ziarul Naţional de la Chişinău. Maia Sandu, argumente pentru pașaport românesc Jurnalistul rus a vrut să afle de ce şi-a luat preşedinta Republicii Moldova paşaport românesc: pentru a circula "fără viză" în Europa sau "pentru orice eventualitate"? Citește și: EXCLUSIV Bani din extinderea plajelor românești susțin războiul lui Putin în Ucraina printr-un oligarh rus aflat pe listele de sancțiuni ale SUA și UE. Lățirea plajelor crește riscul de înec și infecții "Bunicii mei au avut paşapoarte româneşti. Pentru mine a fost important să am paşaport românesc", a răspuns Maia Sandu. În acelaşi timp, Maia Sandu a spus că "un milion dintre cetăţenii noştri au paşaport românesc". "Aceasta înseamnă şi paşaport european, adică Uniunea Europeană deja are în Republica Moldova un milion de cetăţeni. Acest lucru trebuie să scurteze calea noastră spre UE", a adăugat ea. Unirea cu România, în UE La întrebarea ce crede despre unirea Republicii Moldova cu România, Maia Sandu a afirmat că, potrivit sondajelor, "între 36% şi 40%" dintre cetăţenii moldoveni îşi doresc unirea fie din motive istorice, fie pentru că nivelul de trai este mult mai bun peste Prut. "Majoritatea cetăţenilor nu cred asta. Ei cred că Republica Moldova trebuie să devină parte a Europei şi noi muncim pentru asta. Respectăm voinţa cetăţenilor (...) Cred că cel mai bine pentru Republica Moldova şi, mai ales, real este să devină membră a UE. Atunci nu vom avea graniţă cu România şi nici cu celelalte state ale UE. Ne vom întâlni cu România în UE", a subliniat Maia Sandu, citată de Ziarul Naţional de la Chişinău

Încă un eșec al lui Șoșoacă Foto: Facebook
Politică

Încă un eșec al lui Șoșoacă

Încă un eșec al lui Șoșoacă: protestul organizat la Iași de șefa SOS România a strâns câteva zeci de persoane, cu tot cu un domn care juca rolul lui Ștefan cel Mare. La Iași a fost prezent, la aniversarea a 165 de ani de la unirea Principatelor Române, și George Simion, care a avut un miting mai bine organizat, cu câteva sute de suporteri. Citește și: EXCLUSIV Romarm vinde în străinătate cu 15 euro/kg pulberea pentru muniții scoasă gratuit din Rezerva de Stat și cumpără alta, pentru uzinele românești, cu 40 de euro/kg Însă, la ceremoniile din acest oraș, nu a participat nici un ministru PSD. Încă un eșec al lui Șoșoacă „După terminarea manifestărilor legate de Ziua Unirii, în Piață mai răsunau doar urletele lui Șoșoacă și ale fanilor săi. Grupul SOS s-a cocoțat pe scările din apropierea Hotelului Unirea, în spatele corturilor cu ceai și plăcinte, și scanda lozinci care nu prea se înțelegeau, fondul sonor fiind acoperit de cântece naționale și populare. Ieșenilor nu prea le-a păsat de Șoșoacă”, scrie Ziarul de Iași, care postează și o filmare de la protestul SOS România. George Simion, președintele AUR, a organizat un marș pe străzile Iașiului și a ținut un discurs într-o sală închisă, unde s-a prezentat drept urmașul unioniștilor. „Este foarte important să înțelegem că ceea ce facem noi, ca parte a mișcării suveraniste Alianța pentru Unirea Românilor, este o continuare a acelei mișcări suveraniste. Este foarte important să înțelegem că în momentul în care Unirea celor două principate a fost recunoscută internațional și am putut avea guvern propriu, după aceea monedă, după aceea am putut emite pretenții asupra celorlalte teritorii ocupate și locuite dintotdeauna de conaționalii noștri, atunci a fost un început”, a explicat Simion.

Măsuri sporite de securitate la Iași (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Măsuri sporite de securitate la Iași

Măsuri sporite de securitate la Iași. Ieşenii sunt aşteptaţi miercuri în Piaţa Unirii să se prindă în Hora Unirii. Măsuri sporite de securitate la Iași Manifestările dedicate împlinirii a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române au început în jurul orei 10.00, cu un concert de muzică populară. Citește și: EXCLUSIV Romarm vinde în străinătate cu 15 euro/kg pulberea pentru muniții scoasă gratuit din Rezerva de Stat și cumpără alta, pentru uzinele românești, cu 40 de euro/kg Primăria Iaşi a pregătit şi o masă populară. Amenajările făcute în Piaţă arată un grad sporit de securitate: anii trecuţi au fost incidente şi manifestaţii. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Liberalii vin la unire, pesediștii - nu (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Politică

Liberalii vin la unire, pesediștii - nu

Liberalii vin la unire, pesediștii - nu. Nici premierul și nici unul dintre miniștrii PSD nu au confirmat că vor fi prezenți la Iași pe 23 și pe 24 ianuarie. Liberalii vin la unire, pesediștii - nu Surse concurente ne-au declarat că la manifestările din 24 ianuarie din Piața Unirii nu vor fi prezenți nici primul ministru Marcel Ciolacu și nici șeful Camerei Deputaților, Alfred Simonis. Citește și: Patronul unei firme de transport cu câștiguri nete de peste zece milioane de lei/an se alătură protestelor: vrea subvenții pentru că face profit. În 2016 a fost racolat de PSD Pe de altă parte, șeful Senatului Nicolae Ciucă aterizează la Iași marți dimineață și participă la vizitarea noului terminal de la Aeroport. La Iași mai sunt așteptați cel puțin trei miniștri liberali: Raluca Turcan (Cultură), Mircea Fechet (Mediu) și Adrian Veștea (Dezvoltare). Continuarea, în Ziarul de Iași.

Autostrada Unirii, nici un șantier început (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Autostrada Unirii, nici un șantier început

Autostrada Unirii, nici un șantier început. Au trecut cinci ani de la seria de fotografii realizate de VIP-urile politice ale Iaşiului cu mapa legii privind aprobarea obiectivului de investiţii Autostrada Iaşi-Tg. Mureş (Autostrada Unirii). Autostrada Unirii, nici un șantier început Actul normativ a fost promulgat de preşedintele Klaus Iohannis pe 29 noiembrie 2018. Citește și: Cătălin Cherecheș și-a pregătit plecarea din țară de ani de zile: a cărat sute de mii de euro cu sacoșa în Germania, împreună cu mama sa. Sume imense avea și într-un seif din Baia Mare Cu toate acestea, încă nu se lucrează nicăieri pe traseul lung de aproximativ 310 km. Singurele utilaje care au putut fi văzute ici şi colo au fost cele de foraj, pentru mostrele necesare studiilor geotehnice. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Autostrada A7, promisiune de la 1859 (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Autostrada A7, promisiune de la 1859

Autostrada A7, promisiune de la 1859. Una dintre cele mai vechi promisiuni ale Bucureştiului faţă de Moldova a început să fie îndeplinită după 164 de ani. Autostrada A7, promisiune de la 1859 Istoricii consemnează faptul că, la momentul 1859, când s-a discutat despre mutarea capitalei din Iaşi în Bucureşti, una dintre promisiunile făcute Moldovei a fost aceea că se va înfiinţa un drum de mare viteză care să lege cele două capitale. Abia anul acesta, promisiunea începe să prindă contur: au apărut primele şantiere pe A7. Citește și: EXCLUSIV Grindeanu a plasat o beizadea de lux, vice la TSD, ca viitor adjunct la Poșta Română Timiș. „Care e problema dacă sunt întreținut de părinți?”, spune Iasmin Zarici E vorba despre prima autostradă de pe teritoriul Moldovei, cu excepţia celor câţiva kilometri de centură a Bacăului. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Procentul celor care vor unirea a ajuns la un nivel maxim Foto: InfoPrut
Eveniment

Procentul celor care vor unirea a ajuns la un nivel maxim

Sondaj comandat de Academia Română, prin Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” (ISPRI), în Republica Moldova: procentul celor care vor unirea a ajuns la un nivel maxim, potrivit datelor colectate din 2010 până acum. Procentul celor care vor unirea a ajuns la un nivel maxim Astfel, procentul cetățenilor moldoveni care vor unirea cu România a ajuns la 42,5%, față de 39,7% în octombrie 2022 și 34,7%, în mai 2022. În noiembrie 2010 era de doar 3%, iar în decembrie 2019 ajunsese la 30%. Totuși, 57,5% dintre respondenți sunt împotriva unirii. Pe de altă parte, doar 22,4% din cei chestionați ar dori aderarea la NATO, respectiv 29,1% dintre cei cu opțiune de vot. Puțin peste 70% sunt contra aderării la această structură militară. În ceea ce privește încrederea în liderii politici străni, Klaus Iohannis este pe primul loc. Însă, cu o cotă de încredere de 35,2%, Vladimir Putin este la doar 0,2% în urma președintelui României - practic, diferența este în marja de eroare. În Volodimir Zelenski au încredere 30,9% din cei chestionați. Potrivit sondajului, cetățenii din R.Moldova au cea mai mare încredere în Igor Dodon și Ion Ceban, actuala președintă Maia Sandu situându-se pe locul trei. Totuși, PAS, partidul Maiei Sandu, ar ieși pe primul loc la parlamentare, cu 23%, urmat de PSRM și Partidul Șor. Sondajul a fost realizat în perioada 16-23 noiembrie 2022, pe un eșantion de 1.015 respondenți cu vârsta de peste 18 ani (dintre care 55% au răspuns telefonic) și are o marjă de eroare de 3%. Barometrului socio-politic al Republicii Moldova, ediția a treia, lansat la Casa Oamenilor de Știință din Chișinău, a fost comandat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale Viitorul, Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” (ISPRI) al Academiei Române și Fundația pentru Libertate Friedrich Naumann for Freedom. Citește și: VIDEO Preotul Calistrat ar fi agresat și un călugăr, acesta a depus deja plângere la Mitropolie

A8, autostrada Unirii, afară din PNRR? (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

A8, autostrada Unirii, afară din PNRR

A8, autostrada Unirii, afară din PNRR. Stadiul proiectelor celor două autostrăzi care urmează să se intersecteze în vestul judeţului Iași rămâne în atenţia tuturor. A8, autostrada Unirii, afară din PNRR După ce ministrul Transporturilor s-a declarat „moderat-optimist” la începutul lui iunie privind realizarea celor două capete din tronsonul montan al A8, spiritele s-au încins, mai ales că şi pe segmentul ieşean al A8 s-au înregistrat deja întârzieri. Citește și: Cererile insistente ale lui Macron de a „nu umili” Rusia, din ce în ce mai bizare. Liderul de la Paris, singurul ales occidental care preferă să vorbească cu Putin în loc să meargă la Kiev Vineri, Prefectura Iași a găzduit o întâlnire de lucru pentru Autostrada Unirii, la care au participat reprezentanţi ai mediului politic, ai administraţiei locale şi ai societăţii civile, alături de reprezentanţii CNAIR şi ai proiectantului. Ulterior, prefectul Bogdan Cojocaru a promis că astfel de evaluări de progres vor fi organizate lunar. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Autostrada Moldovei nu va exista, probabil (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Autostrada Moldovei nu va exista, probabil

Autostrada Moldovei nu va exista, probabil. Ultimele calcule de la nivel guvernamental arată că numai sectorul ieşean al Autostrăzii Unirii, adică de la Moţca la Ungheni, pe Prut, ar costa acum nu mai puţin de 2,5 miliarde de euro. Autostrada Moldovei nu va exista, probabil Aceasta înseamnă practic o dublare a costurilor, faţă de calculele anterioare, bazate pe alte preţuri ale materialelor de construcţii. Estimarea a fost menţionată de consilierul ministerial Cătălin Urtoi, în cadrul unui interviu. Citește și: Putin, din ce în ce mai disperat: amenință fățiș NATO cu o reacție nucleară și numește decizia Finlandei de a se alătura alianței „o greșeală”. G7 pune presiune pe Kremlin Până să fie gata autostrada, ieşenii vor vedea încă din acest an sistemul „2 plus 1” aplicat pe o şosea intens circulată din judeţ. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Maria Grapini lovește din nou Foto: Facebook
Politică

Maria Grapini lovește din nou

Maria Grapini lovește din nou, de data aceasta la Radio România Actualități. Invitată la emisiunea „La zi în viața partidelor parlamentare”, Grapini a recitat un mesaj de aproape patru minute, plin de gafe. Mesajul era citit cursiv, deci se poate presupune că Grapini avea un text scris, pe care-l gândise și pregătise anterior. De altfel, în emisiune se aud foile foșnind. Maria Grapini lovește din nou Mai întâi, europarlamentarul Partidului Puterii Umaniste - formațiunea lui Dan Voiculescu - a spus că, la 24 ianuarie 1859, s-a înfăptuit unirea dintre Moldova și Muntenia. În realitate, unirea a fost între Moldova și Țara Românească, care includea Muntenia și Oltenia. Citește și: Ce s-a întâmplat după ce Bolojan a pus GPS pe mașinile CJ Bihor Ulterior, ea l-a adus și pe Burebista în acest peisaj. „Prin unirea Moldovei cu Muntenia, de fapt se împlinea un vis al românilor de secole, de pe vremea lui Burebista…”, a spus Maria Grapini, potrivit înregistrării emisiunii, la secunda 34. Burebista „a supus geților populațiile vecine” Istoricul grec Strabon este cel care descrie domnia lui Burebista. „Lăsând la o parte trecutul îndepărtat al geților, întâmplările din vremea noastră sunt următoarele: ajungând în fruntea neamului său, care era istovit de războaie dese, getul Burebista [Βοιρεβιςας, Bœrebistes] l-a înălțat atât de mult prin exerciții, abținere de la vin și ascultare față de porunci, încât, în câțiva ani, a făurit un stat puternic și a supus geților cea mai mare parte din populațiile vecine. Ba încă a ajuns să fie temut și de romani. Căci trecând plin de îndrăzneală Dunărea și jefuind Tracia până la Macedonia și Iliria, a pustiit pe celții care erau amestecați cu tracii și cu ilirii și a nimicit pe de-a întregul pe boii aflați sub conducerea lui Critasiros și pe taurisci. Spre a ține în ascultare poporul, el și-a luat ajutor pe Deceneu, un șarlatan care rătăcise multă vreme prin Egipt, învățând acolo unele semne de prorocire, mulțumită cărora susținea că tălmăcește voința zeilor. Ba încă de un timp fusese socotit și zeu, așa cum am arătat când am vorbit despre Zalmoxis. Ca o dovadă pentru ascultarea ce i-o dădeau [geții], este și faptul că ei s-au lăsat înduplecați să taie vița de vie și să trăiască fără vin. Cât despre Burebista, acesta a pierit din pricina unei răscoale, mai înainte ca romanii să apuce a trimite o armată împotriva lui”, scrie Strabon, în Geographia. Seară bună din Tela Viv Maria Grapini pare a fi o sursă inepuizabilă de gafe. Într-o postare pe Facebook, europarlamentarul le-a urat urmăritorilor „Seară bună din Tela Viv”, referindu-se la orașul israelian Tel Aviv. Maria Grapini lovește din nou Ea a amuzat întreaga Românie în momentul în care a publicat pe contul personal de Facebook un mesaj legat de întâlnirea pe care o avusese cu oficialii europeni de la acea vreme. Femeia de afaceri a uitat de diacritice, spațiere și semnele de punctuație, postând următorul mesaj: „Cativa eurodeputati inimosi din Romania,Bulgaria,Ungaria,Polonia,Letitia, discuta cum sa salveze transportul international pentru tarile din est.”

Klaus Iohannis a omagiat mica Unire (sursa: INQUAM/George Călin)
Eveniment

Klaus Iohannis a omagiat mica Unire

Klaus Iohannis a omagiat mica Unire de la 1859, la o ceremonie desfășurată în Parcul Carol. Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat luni că Unirea de la 24 Ianuarie 1859 demonstrează cât de importantă este existenţa unui proiect care să coaguleze energiile poporului român."Unirea de la 24 Ianuarie 1859 demonstrează cât de importantă este existenţa unui proiect care să coaguleze energiile poporului nostru. În vremuri complicate, românii au demonstrat că pot acţiona cu o conştiinţă comună pentru îndeplinirea unui obiectiv istoric. Momentul de la 1859 ne prezintă imaginea unei clase politice vizionare, care şi-a asumat o misiune extrem de dificilă. Fără a crea disensiuni pe plan extern, românii au utilizat în mod abil contextul internaţional şi au ales un domnitor care s-a ridicat la înălţimea acestui proiect ambiţios", a spus Iohannis la o ceremonie de decorare a unor drapele de luptă, desfăşurată la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I. Şeful statului a elogiat "actul său de curaj şi de asumare a conducerii celor două principate" al domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care "a pus bazele procesului istoric ireversibil de tranziţie către un stat modern, profund ataşat valorilor europene". Klaus Iohannis a omagiat „mica Unire” de la 1859 "Unirea a reprezentat un ideal încă din timpul revoluţiei paşoptiste şi a prins contur prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, o strategie iscusită, generată de profundul patriotism şi de solidaritatea oamenilor politici ai vremii. În scurta sa domnie, Alexandru Ioan Cuza a schimbat cursul istoriei şi a reuşit să consolideze Unirea prin crearea primului Parlament unic şi a primului Guvern unic. El a fost cel care a pus bazele statului român modern, înfăptuind numeroase reforme în domenii esenţiale precum armata, sistemul electoral, administraţia publică, justiţia, învăţământul, agricultura ori sistemul fiscal. Totodată, Alexandru Ioan Cuza a obţinut recunoaşterea Unirii de către marile puteri şi acceptarea acesteia ca un act definitiv şi ireversibil, făcând cunoscut faptul că voinţa poporului român nu mai putea fi ignorată", a arătat Iohannis. Preşedintele a accentuat că, "prin realizarea Unirii de la 1859, s-a demonstrat că unitatea etnică, lingvistică şi culturală trebuie urmată, firesc, de cea politico-administrativă, calea pragmatică în direcţia consolidării puterii Principatelor Unite". Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Senatului, Florin Cîţu, au participat, luni, la ceremonia de decorare a Drapelelor de Luptă ale Brigăzii 282 Blindată "Unirea Principatelor", Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice "Alexandru Ioan Cuza" şi Batalionului 284 Tancuri "Cuza Vodă", la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră