marți 22 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: ungheni

8 articole
Eveniment

Încă patru poduri noi peste râul Prut

CNAIR a semnat, vineri, la Chișinău, contracte pentru proiectarea a încă patru poduri noi peste râul Prut, a anunţat directorul general Cristian Pistol. Contractele sunt în valoare de 4,4 milioane de lei fără TVA. Citește și: România a cheltuit efectiv o sumă ridicol de mică din PNRR, arată un membru al Consiliului de Administrație al BNR Înainte de război, 27 de poduri legau malurile Prutului. După 50 de ani, rămăseseră 9 și nu toate funcționale. Încă patru poduri noi peste râul Prut Noile poduri ar urma să fie construite la: Stânca (România) - Costeşti (Republica Moldova), Bumbăta (România) - Leova (Republica Moldova), Fălciu (România) - Leca (Republica Moldova) și Răducăneni (România) - Bărboieni (Republica Moldova). Proiectarea va fi gata în 12 luni. „Anul acesta vom lansa în licitaţie şi contractul pentru proiectarea şi execuţia unui pod nou peste Prut, la Albiţa, care va avea patru benzi de circulaţie şi care va asigura conexiunea dintre infrastructura rutieră a României şi cea a Republicii Moldova. Proiectul va fi finanţat prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF). La ora actuală avem în derulare şi contractul pentru construcţia ansamblului de poduri de la Ungheni care va asigurarea legătura dintre România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni), proiect finanţat prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF), care trebuie finalizat până la sfârşitul anului 2026, cel mai târziu. Tot în derulare sunt şi contractele pentru proiectarea necesară modernizării podurilor rutiere peste Prut de la Sculeni (România) - Sculeni (Republica Moldova) şi Oancea (România) - Cahul (Republica Moldova). Finanţarea acestor contracte este asigurată prin Programul Transport 2021-2027”, a mai arătat șeful CNAIR. Lucrările la podul de la Ungheni încep la 26 aprilie.

Încă patru poduri noi peste râul Prut Foto: Infoprut.ro/Grifor
Vot surprinzător la Ungheni, la granița cu România Foto: Facebook
Politică

Vot surprinzător la Ungheni, la granița cu România

Vot surprinzător la Ungheni, la granița cu România: Maia Sandu este pe locul I, dar o majoritate clară a respins aderarea la UE. Astfel, după numărarea voturilor din toate secțiile din acest raion, 56,75% din locuitorii acestui raion au votat „Nu” la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Doar 43,25% au spus „Da” la această întrebare. Citește și: Finanțarea panourilor solare pentru casă poate fi obținută mai ușor de la stat, a fost eliminată obligativitatea unui aviz Vot surprinzător la Ungheni, la granița cu România În schimb, Maia Sandu este pe locul I, cu 34,16% din voturi. Socialistul Alexandr Stoianoglo este pe locul II, cu 29,81%, iar Renato Usatîi pe trei - 19,64%. La Dubăsari, în Est, peste 35% din alegătorii l-au ales pe Alexandr Stoianoglu și doar 32% - pe Maia Sandu. Aproape 60% din locuitorii raionului au respins aderarea la UE. Citește și: Urmează o noapte lungă în Moldova: după numărarea a peste 66% din voturi, referendumul de aderare la UE, respins „Candidatul PSRM, Alexandr Stoianoglo, a câștigat 35,4% din voturi la secțiile de vot deschise pentru locuitorii din stânga Nistrului, iar candidata PAS, Maia Sandu - 25,2%. Sunt datele preliminare ale Comisiei Electorale Centrale, după numărarea tuturor voturilor exprimate la alegerile prezidențiale din 20 octombrie curent”, scrie agora.md. La ora redactării acestei știri se contabilizaseră voturile din aproape 90% din secțiile de votare. O majoritate de 54,2% s-a pronunțat împotriva aderării la UE, doar 45,80% au fost pentru.

Autostrada A8, transfer iminent CNAIR - CNIR (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Autostrada A8, transfer iminent CNAIR - CNIR

Autostrada A8, transfer iminent CNAIR - CNIR. Cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile generale, tensiunile și presiunea legate de proiectul autostrăzii A8 sunt în creștere. Autostrada A8, transfer iminent CNAIR - CNIR Deși planurile pentru această autostradă, care ar trebui să acopere peste 300 km, există de ani buni, proiectul încă nu s-a concretizat în lucrări de șantier pe niciun segment al traseului. Citește și: VIDEO Cum se asfaltează un drum din Argeș, fief PSD, în anul 2024: un muncitor udă bitumul cu un șomoiog de crengi cu frunze Cătălin Urtoi, președintele Consiliului de Administrație al noii Companii Naționale de Investiții Rutiere, a prezentat stadiul actual al fiecărui lot de pe A8 și a oferit estimări privind termenele de finalizare. În prezent, sectorul montan este cel mai avansat: două contracte au fost deja atribuite pentru capetele autostrăzii, alte două sunt în faza de evaluare a ofertelor, iar cele patru loturi din mijloc urmează să intre treptat în procedura de licitație. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Cinci noi poduri peste Prut, spre Republica Moldova Foto: Facebook Ionel Scrioșteanu
Politică

Cinci noi poduri peste Prut, spre Republica Moldova

Cinci noi poduri peste Prut, spre Republica Moldova, cu finanțare europeană, intră în linie dreaptă, a anunțat azi secretarul de stat din ministerul Transporturilor Ionel Scrioșteanu. Citește și: VIDEO Oficialii NATO ne sfătuiesc cum să ne pregătim de războiul cu Rusia: să avem în casă radiouri și lanterne cu baterii. Germania încurajează populația să păstreze și bani cash El a arătat că a fost validată de către Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) documentația de atribuire pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate pentru patru poduri rutiere noi peste Prut. La un al cincilea pod, primul la nivel de autostradă care se va construi peste Prut, „a fost ridicată suspendarea licitației”. Cinci noi poduri peste Prut, spre Republica Moldova În consecință, până la 29 februarie trebuie depuse oferte pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate pentru podurile: ??? ??? ?????? (??) - ???????? (??): Amplasamentul se va desfășura pe teritoriului județului Botoșani și al Raionului Rîșcani, la sud de actualul punct vamal, ce funcționează pe DN29E ??? ??? ??????? (??) - ????? (??): Amplasamentul va fi localizat în estul României, la nivelul județului Vaslui și în sud-vestul Republicii Moldova, la nivelul Raionului Leova. ??? ??? ?????? (??) - ???? (??): Amplasamentul viitorului obiectiv se va desfășura pe teritoriul județului Vaslui și al Raionului Cantemir ??? ??? ?????????? (??) - ????????? (??): Amplasamentul se află localizat în estul României, la nivelul județului Iași și în vestul Republicii Moldova, la nivelul Raionului Nisporeni Pentru cel de-al cincilea pod, până la 31 ianuarie se pot depune oferte pentru construirea sa. Primul pod la nivel de autostradă Este vorba de ??????? (??) – ??????? (??), pod care face parte din proiectul Autostrăzii A8 și care va avea și punct de trecere a frontierei. România a demarat deja demarat procedurile și pentru reabilitarea podurilor de la Albița (RO) - Leușeni (MD), unde lucrările presupun demolarea podului vechi și reconstrucție pod nou pe 4 benzi, Sculeni (RO) - Sculeni (MD) și Oancea (RO) - Cahul (MD). Într-un răspuns la această postare, Scrioștenu amintește că „tocmai am obținut finanțare europeană pentru un nou pod peste Dunare în zona județului Giurgiu - prima etapă de proiectare”.

Podul peste Prut, 200 milioane lei (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Podul peste Prut, 200 milioane lei

Podul peste Prut care urmează să fie construit imediat la nord de localitatea Bosia/Ungheni va costa aproape 200 de milioane de lei. Podul peste Prut, 200 milioane lei Guvernul a aprobat la virgulă valoarea investiţiei, 198,21 milioane de lei, conform hotărârii adoptate în ultima şedinţă. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Aproape jumătate din cost va fi acoperită din fonduri europene, prin Programul CEF - Connecting Europe Facility 2021-2027, respectiv cu suma de 16,48 milioane de euro. Citește și: EXCLUSIV Loteria Română scoate la vânzare 6.260 de „păcănele” achiziționate în 2013 și niciodată folosite. Acestea ar fi putut aduce venituri de un miliard de euro Contractul de finanţare urmează să fie semnat în decurs de o lună, adică în iunie. Republica Moldova contribuie cu aproximativ două milioane de euro, iar diferenţa va fi acoperită de Guvernul României. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Primele aplicații comune pentru accesarea fondurilor europene Foto: Facebook Maia Sandu
Eveniment

Primele aplicații comune accesarea fondurilor europene

Primele aplicații comune România-Republica Moldova pentru accesarea fondurilor europene: ele vor contribui la dezvoltarea conectivității infrastructurii de transport și vor fi finanțate prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (Connecting Europe Facility #CEF), anunță Moldopres. Primele aplicații comune pentru accesarea fondurilor europene Potrivit Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), finanțarea este destinată pentru dezvoltarea infrastructurii transfrontaliere Ungheni (RO) - Ungheni (MD) și Albița (RO) - Leușeni (MD). În ceea ce privește primul proiect Ungheni – Ungheni, pe partea română va fi dezvoltată legătura cu infrastructura rutieră existentă în România prin modernizarea DJ249A la un profil de drum național, care va face legătura cu noul pod peste Prut. Această infrastructură va funcționa și după conectarea podului de la Ungheni cu Autostrada A8, ca nod rutier cu drumul național din proximitate. Totodată, în Republica Moldova va fi construită infrastructura de acces între noul pod de la Ungheni și rețeaua de drumuri existentă. Valoarea totală a proiectului este de 66,3 mln de euro, dintre care contribuția Uniunii Europene este de 33,1 mln de euro. Cel de-al doilea proiect vizează punctul de trecere al frontierei Leușeni – Albița, care va fi dotat cu echipamente noi. Totodată, pe partea română va fi reorganizat fluxul de mărfuri care intră în țară, prin extinderea și relocarea Agenției de Cântărire Albița. În paralel, Ministerul Transporturilor din România realizează documentația tehnică pentru un nou pod peste Prut în locul celui existent, cu două benzi pe sens, care, de asemenea, va fi propus spre finanțare din programul CEF. Valoarea totală a proiectului este de 19,6 mln de euro. Citește și: Pod strategic peste Prut, la Ungheni, finanțat de UE prin pachetul „Mobilitate militară”. Despre construcția acestui pod se discută din 2003 Pod strategic, la Ungheni La 13 ianuarie, podul peste Prut de la Ungheni, legătura rutieră între România și Republica Moldova în continuarea Autostrăzii Unirii, a fost avizat la Compania de Drumuri, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu. Va fi primul pod între România și Republica Moldova cu patru benzi, iar licitația ar putea fi lansată în primăvară. Costul estimat al proiectului este de 40 de milioane de Euro, podul urmând să fie construit de CNAIR : ,,Consiliul Tehnico-Economic al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii a avizat astăzi devizul general al Podului peste Prut de la Ungheni, obiectiv de investiție ce are ca scop îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane, precum și sprijinirea relațiilor economice, sociale şi frățești dintre România și Moldova.

Maia Sandu, după discuțiile cu Aurescu Foto: Facebook Maia Sandu
Politică

Maia Sandu, după discuțiile cu Aurescu

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a mulțumit României pentru sprijinul acordat, după discuțiile cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu: „Livrările de energie electrică și păcură în această perioadă critică ne-au fost salvatoare”, a scris ea pe Facebook. Maia Sandu, după discuțiile cu Aurescu „Mi-am exprimat recunoștința pentru răspunsul rapid și necondiționat al României de a ne ajuta să depășim cea mai mare criză energetică din istoria țării. Livrările de energie electrică și păcură în această perioadă critică ne-au fost salvatoare. Am mulțumit și pentru sprijinul bugetar direct de zece milioane de euro, acordat prin Platforma de Sprijin pentru Moldova”, a afirmat ea. Pe de altă parte, șeful statului a făcut un inventar ar viitoarelor chestiuni care ar trebui rezolvate în relația dintre Republica Moldova și România: „Mizăm pe România pentru interconectarea sistemelor electroenergetice” „Ne dorim să pornim cât mai repede construcția podului Ungheni-Ungheni” „Să facem operațional podul Leova-Bumbăta” „Vrem să simplificăm conexiunile rutiere” Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, se află în vizită la Chișinău. Citește și: Rusia își asumă victoria Argentinei la Campionatul Mondial: meritul ar fi al vaccinului Sputnik V, folosit pe scară largă în această țară „Veţi avea în continuare în România acelaşi sprijin puternic, acelaşi efort dedicat pentru ca toate provocările prin care treceţi să fie trecute cu succes”, a afirmat Bogdan Aurescu, într-o conferinţă de presă alături de omologul său din Republica Moldova, Nicu Popescu.

Pod nou peste Prut, bani europeni (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Pod nou peste Prut, bani europeni

Pod nou peste Prut, bani europeni. Sursa de finanţare a podului care va lega Autostrada Unirii de infrastructura rutieră din stânga Prutului a fost identificată. Pod nou peste Prut, bani europeni Cererea de suport pentru execuţia podului de la Ungheni a fost depusă cu o zi înainte de închiderea apelului de proiecte menite să adapteze reţeaua rutieră europeană TEN-T la utilizarea duală civilă-apărare. În termeni tehnici, programul se numeşte „Mecanismul de conectare europeană”, iar proiectele din domeniul infrastructurii de transport au putut fi depuse în perioada 12 mai – 29 septembrie. Citește și: VIDEO Putin, show-delir de trei ore și jumătate: discurs și răspunsuri la întrebări despre decadența Occidentului mercantil care vrea să supună Rusia „Pachetul de mobilitate militară promovează acţiuni care contribuie la adaptarea infrastructurii de transport pentru a permite deplasarea trupelor şi echipamentelor militare”, preciza Cătălin Urtoi, consilier al ministrului Transporturilor, la momentul înregistrării cererii de finanţare. Continuarea, în Ziarul de Iași.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră