sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: udmr

53 articole
Justiție

DNA intră peste baronii UDMR

DNA intră peste baronii UDMR: un vicepreședinte al CJ Harghita, Barti Tihamér, cu o avere uriașă și palat, a fost reținut, alături de un fost director al Finanțelor Publice, Kurkó Andárs. Până la redactarea acestei știri, DNA nu a precizat motivele reținerii. Procurorii anticorupție vor cere judecătorilor arestarea celor doi. Citește și: Grupul infracțional constituit de Laura Vicol și-a început activitatea din 2018, doi ani înainte ca PSD să o facă deputată – judecător Potrivit prezentării sale de pe site-ul UDMR, Tihamer a absolvit istoria la Babeș Bolyai și a fost bugetar în cea mai mare parte a carierei sale. DNA intră peste baronii UDMR Nici presa locală maghiară nu oferă detalii despre cazul său. Barti Tihamér, bugetar, cu soția lucrând la o bancă, unde are un salariu modest, a strâns o avere remarcabilă. Ultima sa declarație de avere, din noiembrie 2024, arată că are o casă de 1.131 mp în Gheorgeni, cumpărată în 2017. În 2022 și-a cumpărat și un apartament de 98 mp, tot în Gheorgheni. În bancă, în multiple conturi în lei, euro sau dolari, Barti Tihamér are circa 1,35 milioane de lei. Între 2022 și 2023 a primit cadou ceasuri de 8.000 de euro. Însă salariul său a fost, în 2023, net, de 161.694 lei, iar soția sa a câștigat doar 23.993 lei, net, anual.

DNA intră peste baronii UDMR: Barti Tihamer, reținut Foto: Facebook
Candidatura lui Antonescu, validată de UDMR (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Eveniment

Candidatura lui Antonescu, validată de UDMR

Candidatura lui Antonescu, validată de UDMR. Miercuri, conducerea UDMR va valida candidatura lui Crin Antonescu pentru alegerile prezidențiale, a anunțat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, în cadrul unei conferințe de presă. Candidatura lui Antonescu, validată de UDMR „Mâine avem ședința, conform statutului UDMR, în care se va propune validarea candidatului comun al coaliției, domnul Crin Antonescu”, a declarat Cseke Attila. Citește și: FOTO EXCLUSIV Arheolog român care a vizitat tezaurul dacic de la muzeul Drents acum zece zile: Am fost șocată de lipsa de personal de pază, nu am văzut așa ceva la nici un mare muzeu Întrebat dacă va fi organizat un congres, ministrul Dezvoltării a explicat că acest pas nu este necesar, conform regulamentelor interne ale Uniunii. „La noi, conform statutului, nu e necesar un congres, trebuie Consiliul Reprezentanților Unionali să decidă”, a precizat el. Reuniunea UDMR, format mixt Ședința în care se va lua decizia oficială privind candidatura lui Crin Antonescu va fi organizată în format mixt, atât fizic, cât și online. Această decizie marchează un pas important în strategia politică a UDMR pentru alegerile prezidențiale din acest an.

Crin Antonescu, dispărut din spațiul public Foto: Facebook
Eveniment

Crin Antonescu, dispărut din spațiul public

Presupusul candidat PSD-PNL-UDMR la președinția României, Crin Antonescu, a dispărut din spațiul public de aproape o săptămână, deși mai sunt 75 de zile până la turul I al alegerilor prezidențiale. Ultima sa intervenție a fost la Antena 3, luni, 13 ianuarie, când a spus: „Am de gând să fac o campanie electorală bazată pe acțiune”. Citește și: După ce Călin Georgescu a umplut emisiunea sa cu aberații, Turcescu îl laudă extaziat: „Va fi președintele României” El ar fi participat însă miercuri, 15 ianuarie, la o ședință a liderilor coaliției majoritare. Crin Antonescu, dispărut din spațiul public Între timp, tot mai multe surse din coaliția majoritară consideră că Crin Antonescu va avea soarta lui Cătălin Cârstoiu, adică va fi împins să se retragă sau va fi schimbat, pur și simplu. La 4 ianuarie, fostul președinte PNL anunța că își suspendă candidatura la prezidențiale. „Eu aştept din partea lor, ca cetăţean, să se comporte responsabil şi să anunţe de îndată data alegerilor prezidenţiale, să dea toate informaţiile și explicațiile în legătură cu ce s-a întâmplat în România cu anularea primului tur de scrutin, să garanteze că în această ţară există democraţie, şi să se hotărască în cât timp doresc care este candidatul lor la prezidentiale. Ştiu de unde să mă ia şi atunci o să le dau si eu un răspuns”, a declarat acesta la 4 ianuarie. În ultima săptămână, Crin Antonescu a fost ținta a numeroase atacuri, iar un sondaj Sociopol, institut controlat de Mirel Palade, îl cota cu o intenție de vot de 8%, sub Georgescu, Ponta, Nicușor Dan și Elena Lasconi. „Niște lideri PNL și UDMR supărați pe popor în ansamblu ( și pe PSD în particular) care nu înțeleg cum vor ei să înlocuiască un Președinte absent 10 ani cu un candidat și mai absent tot 10 ani, și care l-a adus și îl lăudă încă pe actualul ?! Este într-adevăr o Criză fără precedent ; și totul arată ca un HAOS perfect, în care nimic nu are logică ; și oamenii sunt, pe bună dreptate, indignați de situație și îngrijorați pentru viitorul lor! Trebuie să găsim împreună soluția !”, scria Ponta, pe Facebook, la 15 ianuarie. PNL va valida abia la 26 ianuarie candidatura lui Crin Antonescu. PSD așteaptă rezultatele sondajului care măsoară intenția de vot pentru acesta.

Variante PSD pentru conducerea viitorului guvern Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

Variante PSD pentru conducerea viitorului guvern

Variante PSD pentru conducerea viitorului guvern sunt: Ciolacu II, penalul Marian Neacșu, premierul lui Dragnea, Sorin Grindeanu, și meditatorul lui Ciolacu, economistul Cristian Socol, cunoscut pentru poziționarea sa ideologică puternică la stânga. Aceste variante ar fi fost prezentate de Ilie Bolojan liderilor liberali într-o ședință de vineri seara. Citește și: Un banal inspector vamal, care a lucrat la frontiera cu Ucraina, prins de agenția de integritate cu o avere nejustificată de peste 160.000 de euro Liberalii și UDMR se pare că au acceptat ca PSD să nominalizeze viitorul premier. Variante PSD pentru conducerea viitorului guvern În acest moment, se pare că cele mai mari șanse le are Marcel Ciolacu. „Da, va rămâne premier Marcel Ciolacu”, a declarat, azi, Paul Stănescu, secretarul general al PSD. Cine sunt ceilalți potențiali premieri PSD: Marian Neacșu, condamnat definitiv în 2016 la șase luni de închisoare cu suspendare, întrucât și-a angajat fiica la biroul său parlamentar. Fost economist la IAS Slobozia, Neacșu a urmat cursurile „Tehnici superioare de nutriţie a animalelor” și „Formularea reţetelor de furajare asistată de calculator”. Sorin Grindeanu a fost primul premier din regimul Dragnea, autor al celebrei ordonanțe 13/2017, care a scos sute de mii de români în stradă. Cristian Socol: în septembrie 2023, DeFapt.ro arăta că familia Aura și Cristian Socol, pe vremuri finanțiștii favoriți ai lui Dragnea, câștigă 12.000 de euro pe lună, de la stat. Publicația Curs de Guvernare scrie, azi, că cei doi sunt în spatele măsurilor economice ale guvernării Ciolacu, după ce și în regimul Dragnea s-au bucurat de o influență uriașă. În decembrie 2018, el lăuda performanța economică a guvernării Dragnea: „Economic şi social, România trăieşte cea mai bună perioadă din istoria ei”. În ceea ce privește împărțirea ministerelor, PSD va lua opt portofolii, PNL - cinci, iar UDMR doar trei. Totuși, cum se vor împărți portofoliile, nu este clar. În linii mari, PSD și PNL ar vrea să păstreze principalele ministere pe care le au acum.

Program socialist al coaliției PSD-PNL-UDMR Foto: Inquam/Octav Ganea
Eveniment

Program socialist al coaliției PSD-PNL-UDMR

Program socialist al coaliției PSD-PNL-UDMR: se trece la impozitarea progresivă, statul ca construi locuințe, nici o tăiere de cheltuieli cu bugetarii. Comunicatul privind aceste obiective nu menționează USR. În program nu se menționează nici reducerea numărului de parlamentari, nici reducerea subvenției pentru partide, cum a cerut Ilie Bolojan. Citește și: Sociologul Remus Ștefureac îl critică pe Nicușor Dan. Dar Ștefureac este asociat cu Sacha Dragic, partenerul One United Properties, compania care se bate cu Nicușor Dan în instanță PNRR - care este blocat de peste un an - este menționat tangențial în comunicat: „Consolidare fiscal-bugetară în 7 ani pentru o Românie puternică în UE, conform angajamentelor privind setul de reforme şi investiţii asumate prin Planul bugetar-structural naţional pe termen mediu al României şi PNRR. Concomitent cu reducerea deficitului bugetar ESA la 7% din PIB în 2025 şi menţinerea datoriei în PIB mai mică de 60%”. Nu există referiri nici la consolidarea statului de drept sau la combaterea corupției. Program socialist al coaliției PSD-PNL-UDMR Ce angajamente socialiste își ia coaliția PSD-PNL-UDMR: „Impozitarea progresivă a marilor averi”. Nu sunt definite „marile averi”. Pe de altă parte, acest obiectiv contravine flagrant celui care este enunțat în același comunicat: „Menținerea cotei unice pentru predictibilitate fiscală”. „Construirea a 100.000 de locuinţe sociale în următorii ani, pentru a asigura soluţii accesibile de locuire” - un angajament asemănător a avut Kamala Harris, candidata democrată la președinția SUA, și a fost acuzată de „comunism” chiar în publicațiile care o susțineau. programul vorbește de comasări de insituții sau reducerea numărului de ministere, dar dacă angajații statului nu se reduc, numeric, nu se va realiza nici o economie semnificativă cu salariile „Anularea sau simplificarea unor reglementări nefuncţionale sau supra-birocratice”: nu se stabilește nici un termen pentru această măsură, nu se oferă nici un exemplu concret Coaliția se angajează să „mențină” datoria publică la sub 60% din PIB, dar aceasta este acum la circa 52%, deci probabil că așteptarea este ca în 2025 să crească masiv. Programul PSD-PNL-UDMR nu face nici o referire la numărul de parlamentari sau comasarea comunelor foarte mici, care trăiesc din subvenții.

Lasconi le-a scris liderilor PSD, PNL și UDMR, după ce USR a fost exlcus de la negocieri Foto: Facebook
Politică

Lasconi le-a scris liderilor PSD, PNL și UDMR

Președintele USR, Elena Lasconi, le-a scris azi, pe whatsapp, liderilor PSD, PNL și UDMR, după ce USR a fost exclus de la negocieri, dar aceștia nu i-au răspuns. Într-un mesaj intern către liderii USR, Lasconi arată că a aflat de la televizor că la Guvern va avea loc o discuție între negociatorii PSD, PNL și UDMR. Citește și: Un an după ce Javier Milei a devenit președinte, economia Argentinei a ieșit din recesiune Redăm integral mesajul intern al lui Lasconi: Lasconi le-a scris liderilor PSD, PNL și UDMR „Dragi colegi, Constat că dezinformarea continuă. Așa că, fac următoarele precizări: 1. Singura dată când nu am participat la discuții a fost aseară. Din respect am sunat președinții celorlalte partide să îi informez că nu vom participa la târguieli pe ministere până când nu vom agrea ce vom face pentru români și ce bani avem. 2. Nu am fost invitați la întâlnirea de astăzi de la ora 14:00. Am aflat de la televizor asta. Avem un grup whatsapp unde sunt: Ciolacu, Bolojan, Kelemen, Varujan și eu. Le-am scris asta: «Bună ziua. Aflu de la televizor că la ora 14:00 există o întâlnire a liderilor la Guvern. Pe mine și pe reprezentanții USR nu ne-a invitat nimeni. Ce anume se discută? Vă propun, astăzi la ora 17:00 în Parlament, să avem o discuție serioasă cu echipele care au lucrat la programul de guvernare, să agream ce vom face pentru români și ce bani sunt în buget pentru a face reformele. E important ca la această întâlnire să fie prezent și ministrul finanțelor publice. Vă mulțumesc!». Nu am primit răspuns”.

Prima schiță a viitorului Guvern Foto: Inquam/Octav Ganea
Eveniment

Prima schiță a viitorului Guvern

Prima schiță a viitorului Guvern: pare aproape sigur că Marcel Ciolacu va fi premier, desemnat de PSD, PNL ar lua Dezvoltarea, dorită însă și de UDMR, iar USR vrea Justiția și Economia (care ar cumula și fostul minister al Energiei). Inițial, liderii coaliției PSD-PNL-USR-UDMR sperau să finalizeze noul Guvern înainte de Crăciun, dar în acest moment termenul pare nerealist. Citește și: Propagandista lui Călin Georgescu, Anca Alexandrescu, sinecuristă și beneficiară a uneia din cele mai mari țepe PSD-Ponta, Petromidia Prima schiță a viitorului Guvern Tehnic, numărul portofoliilor care ar urma să revină fiecăruui partid, în funcție de reprezentarea în Parlament, este deja stabilit: Potrivit surselor din coaliția majoritară, PSD va controla șapte din cele 16 ministere, PNL va avea patru ministere, USR – trei, iar UDMR doar două. Ministerul Familiei va fi înghițit de cel al Muncii, iar Energia va reveni în cadrul ministerului Economiei. Vor fi trei vicepremieri, dar aceștia vor avea în subordine și așa-numite „ministere de linie”, așa cum este și acum, când Sorin Grindeanu (Transporturi) și Cătălin Predoiu (Interne) sunt vicepremieri. Cele mai dorite sunt așa-numitele ministere avizatoare, Finanțele și Justiția. Cultura, probabil cel mai puțin solicitat minister, ar putea ajunge la UDMR. Pe de altă parte, nu este clar ce se va petrece cu Secretariatul General al Guvernului, un colos care controlează companii energetice și regia protocolului de stat.

Vaslui, primul parlamentar UDMR din istorie (sursa: Facebook/Dr. Nelu Tataru)
Eveniment

Vaslui, primul parlamentar UDMR din istorie

Vaslui, primul parlamentar UDMR din istorie. UDMR a câștigat în premieră un mandat de deputat în județul Vaslui. Vaslui, primul parlamentar UDMR din istorie UDMR a scris istorie la Vaslui, obținând primul mandat de deputat, prin Boglarka Kantor, originară din Gheorgheni, județul Harghita. Citește și: Nicușor Dan nu spune nu unei candidaturi la prezidențiale: „Există disponibilitatea de a discuta” Mandatul a fost obținut prin redistribuire, Uniunea primind 544 de voturi la Camera Deputaților. În același timp, PNL, e marele pierzător al alegerilor din Vaslui. Pentru prima dată, PNL nu va avea niciun reprezentant din județul Vaslui în Parlament, marcând un recul semnificativ pentru partid în această zonă. PSD domina reprezentarea parlamentară Partidul Social Democrat a obținut două mandate de deputat și unul de senator. Adrian Solomon, președintele organizației județene, continuă cu al cincilea mandat de deputat. Ana Rinder, manager al Spitalului Județean de Urgență Vaslui, și-a adjudecat primul mandat de parlamentar. La Senat, PSD va fi reprezentat de Victoria Stoiciu, consilier în Cancelaria Prim-ministrului. AUR, a doua forță politică Alianța pentru Unirea Românilor a câștigat un mandat de deputat prin Laura Gherasim, originară din Vaslui, dar stabilită în București. AUR continuă să atragă susținerea electoratului local, clasându-se pe locul al doilea în preferințele vasluienilor. USR, două mandate: un deputat și un senator USR a câștigat la redistribuire: Mihai Botez, președintele organizației județene, revine în Camera Deputaților pentru al treilea mandat. Cătălin Mîndru, fost viceprimar în perioada 2020-2024, va reprezenta partidul în Senat. S.O.S România și POT Raisa Enachi, deputat ales în 2020 pe listele AUR, câștigă un al doilea mandat din partea S.O.S România. S.O.S România obține și un post de senator prin Cristian Bem, candidat din Voluntari. Andrei-Ionuț Teslariu va reprezenta POT în Camera Deputaților, marcând o premieră pentru această formațiune în Vaslui.

Coaliție parlamentară, PSD-PNL-USR-UDMR și minoritățile naționale (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Politică

Coaliție parlamentară, PSD-PNL-USR-UDMR și minoritățile naționale

Coaliție parlamentară, PSD-PNL-USR-UDMR și minoritățile naționale. Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a anunțat miercuri constituirea unei coaliții pro-europene formate din PSD, PNL, USR, UDMR și reprezentanții minorităților naționale. Decizia a fost inclusă într-o rezoluție comună, semnată de liderii acestor formațiuni politice. Coaliție parlamentară, PSD-PNL-USR-UDMR și minoritățile naționale "Noi, Partidul Social Democrat, Partidul Național Liberal, Uniunea Salvați România, Uniunea Democrată Maghiară din România și reprezentanții minorităților naționale, am convenit asupra constituirii unei viitoare coaliții care să asigure stabilitatea guvernării și să implementeze măsuri concrete pentru modernizarea României," a declarat Bolojan la Palatul Parlamentului. Citește și: Fără precedent: CSAT a declasificat și publicat documentele care arată cum vrea Rusia să influențeze alegerile și cum a fost susținut Georgescu Liderul PNL a subliniat angajamentul coaliției de a menține cursul pro-european al României și de a evita izolarea internațională. Obiectivele coaliției Printre prioritățile coaliției se numără absorbția fondurilor europene; implementarea reformelor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR); aderarea la spațiul Schengen și la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). "Partidele își asumă responsabilitatea de a susține un ritm solid al dezvoltării economice și de a proteja parcursul european al țării," a adăugat Bolojan. „Alegeți România proeuropeană” În contextul apropiatelor alegeri prezidențiale, Ilie Bolojan a lansat un apel către români să participe la scrutinul din 8 decembrie 2024. "Facem un apel către toți cetățenii României să meargă la vot. Să voteze informat și rațional, să aleagă România proeuropeană, democratică și sigură și să respingă izolaționismul, extremismul și populismul," a declarat liderul PNL. Programul de guvernare Rezoluția comună prevede ca discuțiile pentru elaborarea programului de guvernare și a proiectelor prioritare să înceapă săptămâna viitoare, imediat după finalizarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale. Rezoluția a fost semnată de: Sorin Grindeanu (PSD); Ilie Bolojan (PNL); Dominic Fritz (USR); Cseke Attila (UDMR); Varujan Pambuccian (Grupul minorităților naționale).

PSD, cel mai slab rezultat din istoria sa Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

PSD, cel mai slab rezultat din istoria sa

REZULTATE după numărarea a 98,55% din secții: PSD a obținut probabil cel mai slab rezultat diun istoria sa, foarte puțin sub 23%. Urmează AUR - 18,05%, PNL - 14,51% și USR - 11,89%. Formațiunile extremiste SOS România și Partidul Oamenilor Tineri (POT) au atras 7,49%, respectiv 6,16% din alegători. Acestea sunt rezultatele votului la Senat. Față de votul la Camera Deputaților, diferențele sunt mici - de exemplu, PSD are un scor cu 0,4% mai mic. PSD, cel mai slab rezultat din istoria sa La alegerile parlamentare din 2020, PSD a atras 29% din voturi. La alegerile din 1996, PSD - condus la acel moment de Ion Iliescu și denumit PDSR - a atras 23,02% din voturi la Senat și 21,52% la Camera Deputaților. În plus, este pentru prima oară că PSD nu are reprezentant în turul II al prezidențialelor. POT este un partid nou, condus de fosta deputată AUR Anamaria Gavrilă, care a susținuit că-l sprijină pe Călin Georgescu. Citește și: Victor Ponta anunță că nu o va vota pe Lasconi și îi spune lui Ciolacu că are o obligație față de alegătorii PSD, care nu vor vota cu șefa USR În sfârșit, a mai trecut pragul electoral doar UDMR, cu probabil cel mai bun rezultat din istoria sa, peste 6,5%. Liberalii au reușit să aibă un scor cu aproape șase procente peste cel obținut acum o săptămână de Nicolae Ciucă (8,78%), în timp ce USR este la circa 7,5% sub rezultatul Elenei Lasconi. Variante ale viitoarei majorități Formațiunile definite drept „extremiste” vor avea probabil, după redistribuire, circa 40% din locurile din viitorul Legislativ, iar PSD, PNL și USR vor fi, probabil, obligate să guverneze împreună cu UDMR pentru a avea o majoritate confortabilă. Grupul minorităților a avut, în ultima legislatură, 17 deputați. În funcție de distribuirea mandatelor se va vedea dacă viitoarea coaliție poate fi formată din PSD, PNL și UDMR, fără USR, sau PSD, USR, UDMR, fără PNL - însă ambele variante sunt puțin probabile să aibă peste 50% din parlamentari în ambele camere. PNL a câștigat în județele Bihor (Bolojan), Cluj (Boc), Giurgiu (Motreanu), Ilfov (Hubert Thuma) și Alba. USR are majoritate în București (Vlad Voiculescu), Brașov (Coliban) și Timiș (Fritz) iar AUR domină trei județe - Suceava, Constanța și Arad. PSD a obținut cel mai bun rezultat la Buzău, fieful lui Marcel Ciolacu, unde a fost votat de aproape 47% dintre alegători.

UDMR dorește implicarea în viitorul României (sursa: Facebook/Kelemen Hunor)
Eveniment

UDMR dorește implicarea în viitorul României

UDMR dorește implicarea în viitorul României. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a declarat mulțumit de rezultatul obținut de partid la alegerile parlamentare, conform sondajelor la ieșirea de la urne (exit-poll). Liderul UDMR a subliniat importanța votului acordat de comunitățile maghiare și române și dorința partidului de a contribui semnificativ la direcția în care va evolua România. UDMR dorește implicarea în viitorul României Kelemen Hunor a evidențiat că, potrivit calculelor interne, UDMR a trecut pragul electoral, obținând aproximativ 5,5%-5,6% din voturi, ceea ce echivalează cu peste 540.000 de voturi. Citește și: Cine îl susține pe Călin Georgescu: Geolgău, bombardier din Italia, care s-a opus restricțiilor din pandemie și care acum o înjură pe Lasconi „Trebuie să le mulțumim maghiarilor și românilor care au pus ștampila pe UDMR și au fost de acord că vocea rațiunii contează. Fără vocea rațiunii nu se poate construi nimic. Sunt mândru pentru acest rezultat. Conform calculelor noastre, vorbim despre 5,5, 5,6%, peste 540.000 de voturi”, a declarat Kelemen Hunor. Kelemen Hunor a reafirmat dorința UDMR de a juca un rol semnificativ în deciziile privind viitorul României. Liderul partidului consideră că rezultatul obținut demonstrează sprijinul comunității maghiare pentru o direcție rațională și constructivă a țării. „Vrem să avem un cuvânt de spus în ceea ce privește direcția pe care va merge România, direcția în care va evolua țara noastră”, a subliniat Hunor. Harghita, exemplu de mobilizare Președintele UDMR a lăudat mobilizarea exemplară a comunităților din județele cu populație predominant maghiară, Harghita fiind cap de listă. „Sunt extrem de mândru că toate comunitățile noastre, începând cu Harghita, care este cap de listă, este în topul județelor, au venit și au arătat că suntem o comunitate puternică, o comunitate solidară”, a spus liderul UDMR.

UDMR refuză parteneriat parlamentar cu AUR (sursa: Facebook/Kelemen Hunor)
Politică

UDMR refuză parteneriat parlamentar cu AUR

UDMR refuză parteneriat parlamentar cu AUR. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat la Deva că Uniunea își propune să participe la viitoarea majoritate parlamentară după alegerile generale, însă respinge categoric orice colaborare cu partidul AUR. UDMR refuză parteneriat parlamentar cu AUR „Noi dorim după alegerile parlamentare, dacă vor fi condiţiile necesare, să facem parte din viitoarea majoritate, dar, sigur, asta nu depinde de noi. Citește și: Apocalipsa fiscală 2025, primele informații concrete: impozit venit – 20%, impozit dividende – 10%, majorarea TVA și impozit progresiv în discuții Noi putem să facem un singur lucru, să mobilizăm electoratul nostru pe 24 noiembrie şi pe 1 decembrie, să avem o voce puternică şi să avem un grup parlamentar puternic”, a afirmat Kelemen Hunor într-o conferință de presă. Liderul UDMR a subliniat clar că nu va exista o colaborare cu partidul AUR: „Exclud un singur partid, o singură variantă, AUR. Deci într-o majoritate în care se află AUR, sigur că nu ne vom afla noi. Sau într-o majoritate unde vom fi noi, sigur că nu va fi AUR”, a precizat Kelemen Hunor. Turul al doilea al prezidențialelor Întrebat despre poziția UDMR în cazul în care candidatul Uniunii nu va accede în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, Kelemen Hunor a evitat să facă un anunț până după alegerile parlamentare. „Întrebaţi-mă pe 2 decembrie. Până după alegerile parlamentare nu vom spune nimic despre turul doi. (...) Avem alegeri parlamentare pe 1 decembrie. Noi, între 24 noiembrie şi 1 decembrie facem mobilizare pentru electoratul nostru şi începând din 2 decembrie ne ocupăm şi de turul doi. Astea sunt priorităţile. Asta e ordinea firească la noi. Toată lumea mă întreabă, dar... îmi pare rău”, a explicat liderul UDMR. Vizită în județul Hunedoara Kelemen Hunor a participat sâmbătă la mai multe evenimente organizate în comunitatea maghiară din județul Hunedoara. Alături de el s-a aflat și europarlamentarul Iuliu Winkler, președintele organizației județene UDMR Hunedoara. Activitățile au avut ca scop întărirea legăturilor cu comunitatea locală și mobilizarea pentru alegerile care se apropie. UDMR își propune să devină o forță relevantă în viitoarea majoritate parlamentară, dar își păstrează poziția fermă împotriva oricărei colaborări cu AUR. Mobilizarea electoratului rămâne prioritatea principală, în timp ce deciziile privind turul al doilea al prezidențialelor vor fi luate după 1 decembrie.

Anul în care în România s-au născut cei mai puțini copii: 2023, spune Kelemen Hunor Foto: Inquam/Octav Ganea
Eveniment

Anul în care în România s-au născut cei mai puțini copii

2023, anul în care în România s-au născut cei mai puțini copii: 156.000, dintre care 24.000 născuți, de facto, în străinătate, dar înregistrați în România. În 2024, până în octombrie s-au născut circa 100.000 de copii și sunt șanse ca recordul negativ de anul trecut să fie depășit. Citește și: ANALIZĂ Guvernul a crescut cu 30% cheltuielile cu salariile din Justiție, care vor ajunge la astronomica sumă de șase miliarde de lei Anul în care în România s-au născut cei mai puțini copii Informațiile au apărut într-un discurs la deva al liderului UDMR Kelemen Hunor. „Anul trecut, în 2023, am doborât un record negativ. S-au născut în România 156.000 de copii. Un număr foarte, foarte mic. De când există România în forma actuală, niciodată nu s-au născut mai puţini copii, nici măcar în Al Doilea Război Mondial, din care 24.000 (copii, n.red.) s-au născut în străinătate, dar au fost înregistraţi şi în România. (...) Anul 2024 este şi mai prost din acest punct de vedere, fiindcă până în octombrie încă nu s-au născut 100.000 de copii. Probabil că vom depăşi, conform statisticilor medicale, cifra de 100.000 până la sfârşitul anului, dar doborâm record negativ după record negativ”, a spus Kelemen Hunor. Ultimele date ale INS sunt din septembrie, când se arată că „sporul natural s-a menținut negativ (-4432) în luna septembrie 2024, numărul deceselor înregistrate fiind de 1,3 ori mai mare decât cel al născuților-vii”. Sporul natural a fost negativ atât în luna septembrie 2024 (-4432 persoane) cât și în luna septembrie 2023 (-4250 persoane). El a spus că este nevoie de susţinerea familiilor tinere prin deduceri de impozite, facilităţi fiscale, prin sprijin de la bugetul de stat, pentru a-şi putea creşte copiii „şi să-şi dorească să aibă copiii".

Udemeristul Mărginean din Moldovenești, candidat ieșean (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Politică

Udemeristul Mărginean din Moldovenești, candidat ieșean

Udemeristul Mărginean din Moldovenești, candidat ieșean. Ioan Mărginean deschide lista UDMR pentru Senat în Iași, aducând cu el o experiență de 16 ani în conducerea comunei Moldovenești. Udemeristul Mărginean din Moldovenești, candidat ieșean Candidatura sa pe lista UDMR este în mare parte simbolică, cu șanse reduse de a obține un loc de senator. Citește și: Ciucă sugerează că Ciolacu locuia cu Sorina Docuz într-o vilă de protocol: „Sunt sigur că nu vrea să meargă cu acest secret în turul 2” Alături de el, la Senat din partea UDMR candidează reprezentanți din Dej, Miercurea Ciuc, Satu Mare și Oradea. Pentru Camera Deputaților, UDMR a depus liste cu candidați din județele vestice ale țării. Recent, Ioan Mărginean a depus jurământul pentru un nou mandat ca primar în comuna Moldovenești, începând astfel al patrulea mandat, după ce a câștigat alegerile cu 55% din voturi. Continuarea, în Ziarul de Iași.

UDMR vrea să intre la guvernare (sursa: Facebook/Kelemen Hunor)
Politică

UDMR vrea să intre la guvernare

UDMR vrea să intre la guvernare. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că Uniunea îşi doreşte să intre la guvernare după alegeri şi în acest sens a făcut un "diagnostic" al societăţii şi a pregătit un program. UDMR vrea să intre la guvernare Kelemen Hunor a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă la Arad, că UDMR a făcut "diagnosticul" societăţii şi a stabilit care sunt problemele cele mai importante. Citește și: VIDEO Europarlamentarul PSD Dan Nica anunța încă de miercuri, misterios, „retragerea” Dianei Șoșoacă "Am pregătit un program politic, program electoral, dar nu neg că este, de fapt, şi un program de guvernare, fiindcă după alegerile parlamentare (avem - n.r.) această dorinţă de a face parte din Executiv, o dorinţă a fiecărui partid, a fiecărei formaţiuni politice, o dorinţă legitimă şi este şi dorinţa noastră, dacă vom avea susţinerea electoratului nostru şi dacă vor fi condiţii pentru a face parte din Executiv într-o perioadă extrem de dificilă pentru România, cu provocări uriaşe şi cu o situaţie bugetară nu prea bună", a spus liderul UDMR. Problema demografică El consideră că una dintre problemele cele mai mari ale ţării este cea demografică. "Este, pe termen lung, cea mai mare provocare pentru România. Cam de trei ani vorbesc despre această problemă, de această provocare şi spun că, după toate calculele, dacă continuăm trendul, undeva în 2050, România va avea sub 15 milioane de locuitori. Nu asta este problema cea mai mare, ci structura de vârstă, fiindcă va fi o societate îmbătrânită şi nu poate fi susţinută de forţa de muncă, nici un sistem social, nici sistemul de pensii, sistemul de sănătate. De aceea suntem în ultima clipă, în ultimul ceas, avem nevoie de politici pe termen lung, pe termen foarte lung, prin care să încercăm să ţinem oamenii acasă, pe pământul lor natal, să susţinem natalitatea, să susţinem tinerii", a mai spus liderul UDMR. Românii nu mai au încredere în stat Ţara este în această situaţie - consideră Kelemen Hunor - pentru că "oamenii au pierdut speranţa" în raport cu statul. "Oamenii simt că instituţiile statului nu au încredere în ei şi nici oamenii nu au încredere în stat (...). Pe cetăţeni îi supără serviciile sau lipsa serviciilor, aroganţa, nedreptatea şi această birocraţie şi suprareglementare cu care se confruntă fiecare om aproape în fiecare zi", a susţinut el. Preşedintele UDMR a adăugat că problemele demografice afectează atât maghiarii din ţară, cât şi societatea în ansamblu. Kelemen Hunor participă, duminică, în Parcul Reconcilierii, la comemorarea împlinirii a 175 de ani de când 13 generali ai armatei imperiale austriece au fost executaţi în Cetatea Aradului, sub acuzaţia că s-au alăturat mişcării revoluţionare maghiare de independenţă faţă de Imperiul Austriac.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră