sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: tudorel toader

26 articole
Politică

Tudorel Toader se pregătește de o candidatură la președinție

Tudorel Toader se pregătește de o candidatură la președinție, fiind susținut de o aripă din AUR, afirmă surse politice. De altfel, în ultimele zile, el a transmis mai multe semnale că ar fi interesat, dar a evitat să afirme clar că și-ar dori să candideze. Citește și: Bolojan susține că este nevoie disperată de eliminarea risipei bugetare: Riscăm să intrăm în incapacitate de plată Potrivit unor surse politice, un grup din AUR, în frunte cu Claudiu Târziu, ar sprijini, deocamdată neoficial, această candidatură. Într-un stil deja caracteristic, fostul ministru al Justiției în regimul Dragnea a scris mai multe postări pe Facebook pe care urlterior le-a șters. Tudorel Toader se pregătește de o candidatură la președinție „Apreciez propunerea lui Daniel Funeriu: fiecare candidat la prezidențiale să arate ce a făcut pentru binele public, pentru România! PS: acest mesaj va fi șters la orele 21.00”, a scris Toader la 27 decembrie. Duminică seară, un alt mesaj pe Facebook, care urma să fie șters, prezenta o captură de ecran dion care reieșea că numele cel mai frecvent căutate în aceste zile sunt cele ale lui Tudorel Toader, Călin Georgescu și Crin Antonescu. La 4 ianuarie, fostul ministru al Justiției a apărut la Antena 3, unde l-a atacat pe candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR, Crin Antonescu. „Faptul că un candidat comun, Crin Antonescu, practic el a anunțat că și-a autosuspendat candidatura - i-am citit declarația - și așteaptă alianța să revină cu o propunere mai consistentă probabil. Vă rog să fiți de acord, problema aceasta a candidaturii la funcția supremă în statul român nu este o chestiune că «azi mă ofer, mâine mă sacrific dacă țara are nevoie de mine și poimâine mă autosuspend, că nu prea m-au căutat și nu prea m-au sprijinit, dar rămân deschis să reluăm colaborarea». Pe mine mă surprinde această abordare, dar probabil că face parte dintr-un registru comportamental mai de demult, mai larg, mai cuprinzător, nu este problema mea”, a spus Toader. „Primesc din ce în ce tot mai multe sugestii de a face un astfel de demers” El a fost întrebat dacă și-ar dori să candideze, dar a evitat un răspuns. „Fiți de acord cu următorul lucru: un deceniu de judecător la Curtea Constituțională îți dă o experiență, o încărcătură pe care nu știu dacă în bibliotecă o poți dobândi toată viața. Mă refer la mecanismele statului de drept. Or să fii mediator între puterile statului trebuie să știi competențele, limitele fiecăreia dintre cele trei puteri. Nu vă răspund acum în mod tranșant. Pot să confirm faptul că primesc din ce în ce tot mai multe sugestii de a face un astfel de demers, dar nicăieri nu am răspuns categoric că da, după cum n-am răspuns categoric că nu. Toate la vremea lor”, a declarat el la postul controlat de Dan Voiculescu.

Tudorel Toader se pregătește de o candidatură la președinție Foto: Inquam/Octav Ganea
Tudorel Toader pierde cu Deutsche Welle (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Tudorel Toader pierde cu Deutsche Welle

Tudorel Toader pierde cu Deutsche Welle. Fostul ministru nu a câștigat nici apelul în procesul deschis împotriva publicației germane. Tudorel Toader pierde cu Deutsche Welle Fostul ministru nu a reușit să-i convingă pe judecători că imaginea, onoarea, demnitatea și reputația i-ar fi fost afectate de postul german de radio. Citește și: Guvernul a tăiat 16 miliarde lei din cheltuielile cu PNRR și a crescut cu 18 miliarde de lei cheltuielile cu salariile bugetarilor. Consiliul Fiscal atrage atenția asupra riscurilor majore Până acum, Toader a câștigat doar în primă instanță împotriva altui post de radio, Europa Liberă. Tudorel Toader a chemat în judecată Deutsche Welle în noiembrie 2022, cerând despăgubiri în sumă de două milioane lei. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Casa Universitarilor, gaură neagră pentru ștabi (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Casa Universitarilor, gaură neagră pentru ștabi

Casa Universitarilor, gaură neagră pentru ștabi: restaurantul-cantină și proiectul de suflet al fostului rector al Universității "Alexandru Ioan Cuza", Tudorel Toader, este o catastrofă pentru bugetul instituției. Casa Universitarilor, gaură neagră pentru ștabi Și nu este vorba doar de banii cheltuiți din fondurile proprii pentru a finaliza lucrările de renovare și reabilitare, peste zece milioane de lei. Citește și: Rentă viageră de 21.000 de lei lunar pentru David Popovici, după retragerea din activitate, din partea statului. Suma nu se oferă automat, sportivul trebuie să o ceară Dar, de la momentul deschiderii, în urmă cu un an și jumătate, Casa Universitarilor este pe minus cu trei milioane de lei. Sunt 19 angajați acolo care se ocupă în special de zona de mâncare și servire, iar la nivel de încasări veniturile variază de la 700-800 de lei pe zi până la un vârf de 3.000 de lei. Insuficient pentru plata salariilor, ca să nu mai vorbim de utilități, produse sau alte servicii. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Ce sumă uriașă pierde Tudorel Toader Foto: Inquam
Politică

Ce sumă uriașă pierde Tudorel Toader

Ce sumă uriașă pierde Tudorel Toader, după ce a fost concediat din funcția de rector: salariul său de la Universitatea Cuza din Iași (UAIC) se va reduce cu circa 50%. Însă Toader este celebru pentru capacitatea de a obține bani de la buget: în anul fiscal 2022 a primit, urmare a faptului că a dat statul în judecată pentru diferențe salariale, suma de 397.143 de lei. Citește și: Boloș anunță ce va urma după alegeri, ca să poată fi plătite pensiile și salariile majorate ale bugetarilor: abandonarea cotei unice și majorarea TVA Ce sumă uriașă pierde Tudorel Toader „Regret susţinerea şi încrederea acordată unora, cu agende paralele, cu multe orgolii şi lipsă de caracter. În condiţiile în care nu au contat realizările, nu au contat faptele, contând calcule, aranjamente şi angajamente, am sentimentul unei «Monstruoase coaliţii»!”, a scris Toader pe Facebook după ce a pierdut alegerile pentru funcția de rector. În anul fiscal 2022, salariul de rector al lui Tudorel Toader era de 267.254 de lei, net, deci circa 22.000 lei/lună. Profesorul Liviu Maha, cel care va fi noul rector, avea doar 147.733, fiind decan, deci sub 12.400 lei/lună. Dacă va fi un simplu profesor, salariul lui Tudorel Toader o să ajungă la circa 10-11.000 de lei pe lună, în funcție de sporuri și eventuale proiecte la care ar participa. DeFapt.ro a scris în decembrie 2023 că pensionarul special Tudorel Toader, rector al universității Cuza din Iași și avocat, a dat statul în judecată pentru a primi, retroactiv, sute de mii de lei în plus la salariu, ceea ce a și reușit. Potrivit declarației de avere din 2023, el a obținut 397.142 de lei din „diferențe compensatorii, inclusiv din recalculare VRS”. Această victorie va face ca și pensia sa specială să fie recalculată și majorată. Rectorul Toader avea contracte cu avocatul Toader Ultima declarație de interese arată că rectorul Tudorel Toader a avut contracte cu firma de avocatură a avocatului Toader, fapt ce ar putea constitui un conflict de interese, cel puțin din punct de vedere moral: în această declarație sunt prevăzute două contracte, fiecare de 1.000 de lei, încheiate prin achiziție directă. Tudorel Toader, fost ministru al Justiției în guvernarea Dragnea, perioadă în care a demis-o pe Laura Codruța Kovesi de la conducerea DNA, primește de la stat: pensie specială de 312.345 de lei în anul fiscal 2022 267.254 de lei – salariul de rector Ca avocat a câștigat, în anul fiscal 2022, peste 720.000 de lei.

Tudorel Toader a pierdut alegerile universitare și începe să se deșire (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Tudorel Toader a pierdut alegerile universitare

Tudorel Toader a pierdut alegerile universitare. Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (UAIC) şi-a ales luni, 18 martie, noul rector. Tudorel Toader a pierdut alegerile universitare Prof. univ. dr. Liviu Maha a ieşit victorios din lupta cu contracandidatul său, prof. univ. dr. Tudorel Toader, potrivit Ziarului de Iași. Citește și: S-a încercat „noaptea, ca hoții” să se amâne turul al doilea al alegerilor pentru funcția de rector al UAIC În cele 12 ore de votare, la urnele UAIC s-au prezentat 741 de alegători (reprezentând 87,7%) din 844, câți aveau drept de vot (profesorii angajați ai universității, alături de cercetători și de studenții reprezentanți în structurile de conducere, consilii ale facultăților și Senat). Liviu Maha a obţinut 487 dintre acestea, iar Tudorel Toader a primit 233 voturi. 19 de voturi au fost anulate, iar două buletine au fost albe.

Tudorel Toader, amânarea alegerilor și demisia (sursa: ziaruldeiasi.ro, Inquam Photos/Octav Ganea)
Eveniment

Tudorel Toader, amânarea alegerilor și demisia

UPDATE Tudorel Toader a pierdut la scor funcția de rector al Universității „Al. I. Cuza” din Iași. Ministrul de Justiție al lui Dragnea pierde, astfel, și ultima funcție vizibilă Tudorel Toader, amânarea alegerilor și demisia. Alegerile pentru funcția de rector la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, turul al II-lea, programate pentru luni, 18 martie, au fost la un pas de a fi amânate. Tudorel Toader, amânarea alegerilor și demisia Luni dimineață, la ora 07.00, când s-a reunit în ședință Biroul Electoral Central al universității, principalele discuții vizau identificarea procedurilor legale pentru ca luni să nu mai aibă loc alegerile. Citește și: Un judecător din Alexandria a amânat de peste 100 de ori pronunțarea unei sentințe, acuzatul așteaptă din 2021. CSM l-a sancționat în ianuarie 2023, dar nu s-a schimbat nimic Cum s-a ajuns în acest punct? Totul a pornit de la demisia președintei BEC, Olga Andreea Urda, venită intempestiv, duminică seara la ora 20.04. Aceasta reclama că a identificat duminică seara, cu 12 ore înainte să înceapă turul a lI-lea al alegerilor pentru funcția de rector, informații despre viața privată în unele articole de presă, fapt care a determinat-o să își dea demisia din funcția de președinte al BEC. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Tudorel Toader, conflict clar de interese (sursa: Facebook/Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași)
Eveniment

Tudorel Toader, conflict clar de interese

Tudorel Toader, conflict clar de interese. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei a oferit un răspuns privind contestarea alegerilor de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" de către conferențiarul Adrian Muraru. Tudorel Toader, conflict clar de interese Pe 13 martie 2024, acesta a trimis o contestaţie către Biroul Electoral al UAIC, invocând mai multe încălcări ale regulilor scrutinului. Citește și: Autonomia mașinilor electrice scade cu o treime în condiții reale. Un Lexus de 57.000 de lire străbate cu 37% mai puțin decât în prezentarea sa oficială Printre acestea, Muraru a menționat și că fostul consilier personal al lui Tudorel Toader, pe vremea când actualul rector era ministru al Justiţiei, este şeful biroului electoral. "Potrivit prevederilor metodologiei instituţiei de învăţământ superior privind organizarea alegerilor, competenţa de soluţionare a contestaţiilor revine BEC-UAIC", s-a spălat pe mâini Larisa Gojnete, purtător de cuvânt în cadrul Ministerului Educaţiei. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Planul lui Tudorel Toader pentru rectorat (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Planul lui Tudorel Toader pentru rectorat

Planul lui Tudorel Toader pentru rectorat. Marți, 12 martie, au avut loc alegerile pentru cea mai importantă poziție din Universitatea ,"Alexandru Ioan Cuza" din Iași. Planul lui Tudorel Toader pentru rectorat Astfel, în urma voturilor exprimate de 733 de membri ai comunității academice, dintre cei șase candidați înscriși în cursă, prof. dr. Liviu Maha și prof. dr. Tudorel Toader au intrat în turul al doilea. Citește și: Alegerile la funcția de rector al universității Cuza din Iași, contestate: fostul consilier personal al lui Tudorel Toader, șeful biroului electoral. Fostul ministru agreat de Dragnea a ieșit pe locul II Turul al doilea va avea loc pe 18 martie, deci Maha și Toader au la dispoziţie încă o săptămână pentru a continua discuțiile cu comunitatea și pentru a-și prezenta planurile manageriale. Actualul rector, prof. dr. Tudorel Toader, a subliniat că va organiza întâlniri în facultăți. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Alegerile la funcția de rector al universității Cuza din Iași, contestate Foto: Inquam/George Calin
Eveniment

Alegerile la funcția de rector al universității Cuza din Iași, contestate

Alegerile la funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași sunt contestate de către unul dintre candidați, profesorul Adrian Muraru: acesta arată, printre altele, că fostul consilier personal al lui Tudorel Toader, pe vremea când era ministru al Justiției, este șeful biroului electoral. Citește și: „Băieții deștepți” estimau că Gold Corporation pierde procesul Roșia Montana și au pariat pe prăbușire: numărul acțiunilor „shortate” a explodat după declarațiile lui Ciolacu Muraru a trimis această contestație către Biroul Electoral Central al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Adrian Muraru Foto: Presshub Liviu Maha și Tudorel Toader au intrat în turul al II-lea al alegerilor pentru funcţia de rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, dar fostul ministru al Justiției din guvernările PSD controlate politic de Liviu Dragnea a avut mai puține voturi decât principalul său contracandidat. Alegerile la funcția de rector al universității Cuza din Iași, contestate „Președintele biroului electoral (BEC) al UAIC, și în 2020, și în 2024, a fost doctorand al rectorului în exercițiu al UAIC, și totodată consilier personal al aceluiași rector, în vremea în care acesta a ocupat funcția de ministru în Guvernul României. În 2020 BEC al UAIC, compus din șapte persoane, a numărat peste 26.000 de voturi exprimate pentru atribuirea mandatelor de senator în mai puțin de șapte ore (după mărturia președintelui BEC al UAIC, care a menționat în februarie 2020 că numărarea voturilor și centralizarea rezultatelor a durat mai puțin de șapte ore), ceea ce ar însemna ca în mai puțin de o secundă toți membrii BEC al UAIC au verificat un vot exprimat, consemnându-l. Această durată, de mai puțin de o secundă, a fost calculată considerându-se că în cele șapte ore membrii BEC al UAIC nu au făcut vreo pauză, nu au îndeplinit nici o altă atribuție legală. Tot în 2020, cu ocazia alegerilor pentru funcția de rector, la UAIC s-a înregistrat o premieră: 17% din voturile exprimate au fost considerate nule, cele 101 voturi socotite nule depășind diferența de voturi primite de către cei doi candidați indicată de BEC al UAIC”, arată profesorul Muraru. El mai explică cum a fost recompensat șeful Biroului Electoral al UAIC. „Anul 2020 este unic în privința realizărilor și pentru președintele, și pentru vicepreședintele BEC al UAIC din același an, 2020: cel dintâi primește un directorat la extensia din Bălți a UAIC (nu e singurul director de extensie UAIC acolo), precum și alte două directorate (primul în cazul unui proiect instituțional UAIC finanțat din Fondul de Dezvoltare Instituțională, cel de-al doilea în cazul unui proiect POCU – denumit START.EXE – finanțat așadar de Fondul Social European și asumat tot instituțional de UAIC). Respectând ordinea, vicepreședintele BEC al UAIC primește și el ceva: funcția de „manager adjunct” al ultimului proiect menționat. În termeni simpli, aceasta înseamnă că veniturile UAIC au ajuns, pentru președintele BEC al UAIC – un lector universitar –, la circa 200.000 lei anual (v. informația predată de acesta în declarațiile de avere). Trebuie menționat că înainte de anul 2020 cele două persoane evocate nu au primit vreun astfel de directorat din partea conducerii UAIC. Cum anii 2019 și 2020 nu par să fi fost marcați de vreo realizare cărturărească, academică remarcabilă pentru cele două persoane (documentele publice relevante nu dau mărturie despre aceasta), și cum funcțiile menționate nu au fost obținute în urma vreunui concurs, vreunei selecții anunțate public de conducerea executivă a universității, ci prin desemnare (neexplicată comunității) a rectorului instituției, rămâne ca fiecare să numească realizarea de excepție grație căreia au survenit multiplele numiri în funcții de conducere în mirabilul an 2020”, mai explică profesorul. „Și în 2020, și în 2024, BEC al UAIC a lucrat fără să lase, pentru publicul larg sau în comunitatea academică, vreo urmă a deciziilor, hotărârilor luate”, mai arată Muraru. ContestatieDownload În plus, el mai scrie că comisia de contestații, în cazul alegerilor universitare la UAIC, este identică cu Biroul Electoral Central. Turul II: Maha vs Tudorel Toader Prof.dr. Liviu Maha și prof.dr. Tudorel Toader au intrat în turul al II-lea al alegerilor pentru funcţia de rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași. Maha a obținut cele mai multe voturi, 222 la număr, în timp ce fostul ministru al Justiției a primit doar 191 de voturi. Ceilalţi 4 candidaţi, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, prof. univ. dr. Gabriel Claudiu Mursa, prof. dr. Tudor Luchian și conf. univ. dr. Adrian Muraru au obţinut 128, 121, 44 și respectiv 15 voturi.

Tudorel Toader, aproape să piardă rectoratul (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Tudorel Toader, aproape să piardă rectoratul

Tudorel Toader, aproape să piardă rectoratul. Prof. dr. Liviu Maha și prof. dr. Tudorel Toader au intrat în turul al II-lea al alegerilor pentru funcţia de rector al Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. Tudorel Toader, aproape să piardă rectoratul În urma voturilor exprimate marți, rezultatul dintre cei doi a fost clar, prof. dr. Liviu Maha a obținut cele mai multe voturi, 222 la număr, în timp ce fostul ministru al Justiției a primit doar 191 de voturi. Citește și: „Băieții deștepți” estimau că Gold Corporation pierde procesul Roșia Montana și au pariat pe prăbușire: numărul acțiunilor „shortate” a explodat după declarațiile lui Ciolacu Ceilalţi patru candidaţi, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, prof. univ. dr. Gabriel Claudiu Mursa, prof. univ. dr. Tudor Luchian și conf. univ. dr. Adrian Muraru au obţinut în aceeași ordine, 128 și 121 de voturi, respectiv 44 și 15 voturi. Turul al doilea va avea loc pe 18 martie, cei doi candidaţi având la dispoziţie încă o săptămână pentru a organiza întâlniri în facultăţi sau dezbateri publice pentru a-şi prezenta planurile manageriale. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Șase candidați pentru funcția de rector (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Șase candidați pentru funcția de rector

Șase candidați pentru funcția de rector. Rectorul UAIC va fi desemnat prin votul universal, direct și secret al tuturor cadrelor didactice și de cercetare titulare din cadrul UAIC, cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată și al reprezentanților studenților din Senatul universitar și din Consiliile facultăților. Șase candidați pentru funcția de rector Rezultatele alegerilor sunt validate dacă la vot au participat cel puțin 2/3 dintre persoanele cu drept de vot din universitate. Este ales rector candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi, obținând majoritatea simplă din numărul voturilor valabil exprimate. Citește și: O judecătoare cu salariu uriaș, mașină de lux și sute de mii de lei în conturi a dat statul în judecată ca să-i deconteze ochelarii. Ea este purtătoare de cuvânt la CSM În cazul în care niciun candidat nu a obținut majoritatea voturilor valabil exprimate, se organizează un nou tur de scrutin, conform calendarului din metodologie. În cazul în care nu s-a îndeplinit condiția de cvorum, se convoacă un nou tur de alegeri, pe 18 martie. Rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin sunt validate dacă la vot a participat o majoritate simplă și este ales rector candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi din numărul total de voturi exprimate. Dacă nu se întrunește majoritatea simplă, se organizează un al treilea tur la data de 21 martie, fiind ales rector candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi din numărul total de voturi exprimate, indiferent de numărul participanților cu drept de vot. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Tudorel Toader cere despăgubiri enorme presei (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Justiție

Tudorel Toader cere despăgubiri enorme presei

Tudorel Toader cere despăgubiri enorme presei. Rectorul Universităţii "Al.I. Cuza" din Iași a pierdut unul dintre cele trei procese pe care le deschisese împotriva unor instituții de presă. Tudorel Toader cere despăgubiri enorme presei Fostul ministru al justiţiei, Tudorel Toader, deschisese acţiunile în justiţie pentru a remedia "atingerile aduse imaginii, onoarei, demnităţii şi reputaţiei sale". Citește și: Averea de milioane de euro a cuplului Andra – Măruță, construită și din bani publici: primăriile de orașe și comune plătesc sume grele, mai mari decât privații, pentru concertele artistei Toader se simţise jignit de articole publicate de posturile de radio "Deutsche Welle" şi "Europa Liberă", ca şi de un jurnalist botoşănean. Citește și: Andra și Măruță, milionari în euro. Numai în 2022, firmele deținute de cei doi au avut profit curat de zece milioane de lei Magistraţii Tribunalului ieşean au apreciat că cel puţin "Deutsche Welle" nu a încălcat nicio lege. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Pensionarul special Tudorel Toader și-a șters singur dezinformarea Foto: Facebook
Politică

Pensionarul special Tudorel Toader și-a șters singur dezinformarea

Pensionarul special Tudorel Toader și-a șters singur dezinformarea distribuită pe Facebook: el se văita că este ținta unei manipulări, făcând aluzie la un articol DeFapt.ro. Fostul ministru al Justiției din regimul Dragnea se lupta, în această postare, cu o știre care nu exista. Citește și: Averea uriașă a unui banal consilier APIA și a unei polițiste: două apartamente, trei case, Mercedes, vacanțe în străinătate și peste 150.000 de lei în conturi Pensionarul special Tudorel Toader și-a șters singur dezinformarea Toader a scris, pe Facebook: „Am văzut în presă că am dat statul în judecată pentru obținerea diferențelor la pensia de magistrat. Preferabilă era o prealabilă documentare/întrebare. Nu am făcut un astfel de demers”. Mesajul se încheia: „Mesajul va fi șters la orele 10.00!”. Cu o întârziere de peste jumătate de oră, mesajul a fost, într-adevăr, șters. Tudorel Toader făcea aluzie la un articol din DeFapt.ro, care se baza pe declarația sa de avere din 2023, în care se arăta că el a dat statul în judecată pentru majorarea, retroactivă, a salariilor sale de magistrat - o metodă folosită pe scară largă de magistrați, care trebuie să încaseze miliarde de lei de la stat. Ce a scris DeFapt.ro: „Pensionarul special Tudorel Toader, rector al universității Cuza din Iași și avocat, a dat statul în judecată pentru a primi, retroactiv, sute de mii de lei în plus la salariu, ceea ce a și reușit”. Contractele avocatului Toader cu universitatea rectorului Toader Potrivit declarației de avere din 2023, el a obținut 397.142 de lei din „diferențe compensatorii, inclusiv din recalculare VRS”. Valoarea de referință sectorială (VRS) reprezintă punctul de plecare în stabilirea salariilor de bază în sectorul bugetar. Procesele în masă au apărut pentru că magistrații au dorit calcularea salariilor lor la un VRS de 605 lei, față de 488 lei. Însă, prin creșterea salariului, ar trebui să crească și pensia specială, iar unii magistrați pensionari au deschis deja acțiuni în instanță în acest scop. Citește și: Pensionarul special Tudorel Toader, rector și avocat, a dat statul în judecată pentru a primi, retroactiv, sute de mii de lei în plus la salariu. Plus: cum jumulește Toader propria universitate Ultima declarație de interese arată că universitatea Cuza din iași, condusă de rectorul Tudorel Toader, a avut contracte cu firma de avocatură a avocatului Tudorel Toader, fapt ce ar putea constitui un conflict de interese, cel puțin din punct de vedere moral: în această declarație sunt prevăzute două contracte, fiecare de 1.000 de lei, încheiate prin achiziție directă.

Pensionarul special Toader a dat statul în judecată pentru a primi, retroactiv, salariu Foto: Inquam/ Octav Ganea
Politică

Pensionarul special Toader a dat statul în judecată pentru salariu

Pensionarul special Tudorel Toader, rector al universității Cuza din Iași și avocat, a dat statul în judecată pentru a primi, retroactiv, sute de mii de lei în plus la salariu, ceea ce a și reușit. Citește și: Salariile impresionante câștigate de Alina Corbu, șefa ICCJ, în ultimii cinci ani, după ce a dat statul în judecată. Corbu, fiică de primar PSD, suspectă de plagiat, a câștigat și daune morale uriașe Tudorel Toader și-a anunțat intenția de a candida pentru un al treilea mandat de rector. El a fost instalat de Liviu Dragnea ca ministru al Justiției în guvernele PSD din 2017-2019. Pensionarul special Toader a dat statul în judecată pentru a primi, retroactiv, salariu Potrivit declarației de avere din 2023, el a obținut 397.142 de lei din „diferențe compensatorii, inclusiv din recalculare VRS”. Această victorie va face ca și pensia sa specială să fie recalculată și majorată. DeFapt.ro a arătat că magistrații au jupuit statul român de circa un miliard de euro, dându-l în judecată și apoi dându-și dreptate între ei, arată o notă confidențială a ministerului de Finanțe. Această sumă a fost obținut doar prin cele circa 22.800 de chemări în instanță din perioada 2008-2022. Potrivit notei ministerului de Finanțe, magistrații au obținut, prin hotărâri judecătorești, o majorare retroactivă a salariilor, iar suma totală care ar trebui plătită, cu tot cu penalități, este de circa 16,1 miliarde de lei, adică aprximativ 3,2 miliarde de euro. În plus, magistrații aflați în pensie au declanșat și ei un val de procese, cerând pensii mai mari, prin recalculare. Ultima declarație de interese arată că rectorul Tudorel Toader a avut contracte cu firma de avocatură a avocatului Toader, fapt ce ar putea constitui un conflict de interese, cel puțin din punct de vedere moral: în această declarație sunt prevăzute două contracte, fiecare de 1.000 de lei, încheiate prin achiziție directă. Tudorel Toader, fost ministru al Justiției în guvernarea Dragnea, perioadă în care a demis-o pe Laura Codruța Kovesi de la conducerea DNA, primește de la stat: pensie specială de 312.345 de lei în anil fiscal 2022 267.254 de lei - salariul de rector Ca avocat a câștigat, în anul fiscla 2022, peste 720.000 de lei. Citește și: Capcanele ofertei austriece: fără primirea în spațiul Schengen cu frontiera terestră, România va continua să piardă miliarde de euro, anual. Austria vrea consilieri pe aeroporturile românești Toader are în țară 11 terenuri, 4 case și 3 apartamente, potrivit declarației de avere.

Tudorel Toader poate pierde rectoratul UAIC (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Tudorel Toader poate pierde rectoratul UAIC

Tudorel Toader poate pierde rectoratul UAIC. Lupta pentru şefia Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi se anunţă a fi una dintre cele mai încinse din istoria post-decembristă a instituţiei de învăţământ superior. Tudorel Toader poate pierde rectoratul UAIC Unul dintre cei mai reputaţi cercetători ai UAIC, prof. dr. Tudor Luchian, de la Facultatea de Fizică, a anunţat că îşi va depune, la rândul său, candidatura. Citește și: Judecătorul Șepelea, coleg de complet cu judecătoarea care se droga cu iubitul traficant, a primit recent o donație imobiliară importantă Acesta a anunţat comunitatea academică printr-un mesaj în dimineaţa zilei de luni, 16 octombrie, în care le explică acestora intenţia sa. În momentul de faţă există patru candidaţi care au spus răspicat că doresc să devină rector în mandatul 2024 – 2029, primul mandat de cinci ani, conform legii învăţământului superior. Continuarea, în Ziarul de Iași.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră