sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: trezorerie

4 articole
Internațional

Accesul DOGE la Trezoreria SUA, blocat

Accesul DOGE la Trezoreria SUA, blocat. Un judecător federal american a emis o ordonanță de urgență care împiedică accesul Comisiei pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE), condusă de Elon Musk, la sistemul de plăți al Trezoreriei americane. Decizia intervine în contextul unui control controversat asupra unui mecanism ce gestionează fonduri federale de trilioane de dolari. Accesul DOGE la Trezoreria SUA, blocat Judecătorul Paul A. Engelmayer a interzis printr-o ordonanță accesul DOGE la datele Trezoreriei SUA, potrivit BBC. Citește și: EXCLUSIV Călin Georgescu are acces, prin intermediul unui ofițer, la documente secrete ale Internelor (părți din planurile de operaționalizare, înzestrare și cercetare-dezvoltare) Ordonanța restricționează accesul pentru toate persoanele numite politic, toți agenții speciali ai guvernului și angajații guvernamentali desemnați unor agenții externe Trezoreriei. De asemenea, ordinul prevede că oricine a accesat aceste date după 20 ianuarie, odată cu învestirea lui Donald Trump, trebuie să distrugă imediat orice copie descărcată. Măsurile rămân în vigoare până la o audiere programată pe 14 februarie. DOGE și sistemul de plăți al Trezoreriei Elon Musk, desemnat de administrația Trump la conducerea DOGE, a preluat recent controlul asupra acestui sistem critic, responsabil de distribuirea fondurilor federale. Această schimbare a fost puternic criticată de aleșii democrați, care o consideră „extrem de periculoasă”. Musk a justificat această acțiune susținând că doar prin monitorizarea strictă a fluxurilor financiare se poate combate frauda și risipa banilor publici. „Singura modalitate de a opri frauda este de a putea urmări tranzacțiile și de a bloca cele suspecte pentru verificare", a declarat miliardarul pe rețeaua sa de socializare X. Fondurile administrate de sistemul de plăți al Trezoreriei Sistemul de plăți al Biroului de Servicii Fiscale gestionează anual aproximativ șase trilioane de dolari. Printre acestea se numără fondurile destinate pensiilor de stat programul Medicare pentru asigurări de sănătate și salariile angajaților federali. O „amenințare internă” fără precedent Conform site-ului Wired, Musk a plasat persoane tinere din echipa DOGE în poziții guvernamentale cheie, oferindu-le un acces fără precedent la sistemul de plăți. De obicei, aceste funcții sunt ocupate de înalți funcționari apolitici, ceea ce ridică semne de întrebare asupra transparenței și siguranței financiare. Procurori din 19 state americane au contestat această preluare în instanță, susținând că administrația Trump a încălcat legea prin acordarea accesului echipei DOGE la date sensibile. Aceștia au avertizat că statele respective ar suferi „prejudicii ireparabile” fără o intervenție judecătorească. O notă internă a Trezoreriei SUA, citată de presa americană, descrie această situație drept „cea mai mare amenințare internă” cu care s-a confruntat vreodată biroul serviciului fiscal.

Accesul DOGE la Trezoreria SUA, blocat (sursa: X/Elon Musk)
Elon Musk preia controlul Trezoreriei SUA (sursa: Facebook/The U.S. Department of the Treasury)
Internațional

Elon Musk preia controlul Trezoreriei SUA

Elon Musk preia controlul Trezoreriei SUA. Echipa lui Elon Musk a preluat controlul asupra sistemului de plăți al Trezoreriei americane, responsabil de distribuirea a trilioane de dolari din fonduri federale, măsură susținută de președintele Donald Trump, dar considerată „extrem de periculoasă” de aleșii democrați, potrivit CBSNews. Elon Musk preia controlul Trezoreriei SUA Preluarea a fost aprobată de Scott Bessent, secretarul Departamentului Trezoreriei, după ce un înalt funcționar a fost plasat în concediu administrativ pentru că a refuzat să cedeze cheile sistemului echipei lui Musk. Citește și: Averea uriașă a familiei PSD Vicol-Ciorbă, care a patronat falimentul Nordis: el încasa dividende și salarii uriașe, deși și-a îngropat firma Într-o declarație oficială, Elon Musk a afirmat că această măsură va permite eliminarea corupției și risipei în timp real. Pe rețeaua sa de socializare, Musk a susținut că „singura modalitate de a opri frauda” este monitorizarea tranzacțiilor și blocarea celor suspecte pentru verificare. Președintele Trump a salutat inițiativa, declarând că Musk „știe să reducă costurile”, deși a recunoscut că „uneori nu sunt de acord” în toate deciziile. Semnale de alarmă Decizia a fost contestată în instanță de sindicate și grupuri pentru drepturile omului, care solicită unui judecător federal să intervină pentru a proteja datele personale ale contribuabililor. Senatoarea democrată Elizabeth Warren a criticat dur această măsură, descriind-o drept „o amenințare majoră la adresa securității financiare a țării”. Într-o scrisoare adresată secretarului Trezoreriei, Warren s-a declarat „alarmată” de faptul că „un miliardar neales și lacheii săi necalificați” au obținut acces la un sistem atât de sensibil. Ea a avertizat că îndepărtarea personalului calificat ar putea crește riscul ca SUA să nu își poată rambursa datoria, declanșând o posibilă criză financiară globală. Echipa DOGE, tineri fără experiență Potrivit publicației Wired, Musk a plasat tineri cu vârste între 19 și 24 de ani în poziții guvernamentale cheie în cadrul Comisiei pentru Eficiența Guvernamentală (DOGE). Aceștia au primit acces fără precedent la sistemul de plăți federale, în mod normal rezervat unor înalți funcționari apolitici. Mai mult, Biroul de Gestiune a Personalului a transmis angajaților un e-mail în care le oferea demisia voluntară cu un pachet compensatoriu de nouă luni de salariu, sugerând o restructurare semnificativă în cadrul instituției. Pe platforma X, Musk a reacționat ironic la acuzații, promițând „un spectacol garantat”, sugerând că echipa sa va descoperi fraudă și corupție la scară largă în mai multe servicii guvernamentale.

Ghișee ca-n secolul trecut, vrafuri de dosare, capsatoare - Boloș, șocat Foto: Inquam/ Octav Ganea
Eveniment

Ghișee ca-n secolul trecut, vrafuri de dosare, capsatoare

Imagini cu ministrul de Finanțe Marcel Boloș (PNL) la Trezorerie, unde s-a dus ca să deblocheze plata salariilor: ghișee ca-n secolul trecut, vrafuri de dosare, capsatoare, multe ghivece și o imprimantă casată. Citește și: Salarii uriașe în ministerul de Finanțe, unde angajații protestează „spontan” pentru că pierd 700 de lei. Liderul sindical Marica, salarii peste președintele României Fotografiile au fost realizate de Octav Ganea, de la agenția Inquam. Protestele de la Trezorerie riscă să afecteze plata salariilor bugetarilor, care intră de azi până miercuri într-o minivacanță. Ghișee ca-n secolul trecut, vrafuri de dosare, capsatoare Potrivit news.ro, Boloş şi-a făcut cruce şi a spus de câteva ori ”Doamne fereşte”, după ce a văzut condiţiile în care lucrează angajaţii din sistem. La ANAF Sector 3, angajatele dintr-un birou i-au arătat că au birouri din 1997, printează documente cu o imprimantă care oficial a fost casată şi nu au hârtie. ”Doamne fereşte” a spus în repetate rânduri ministrul, făcându-şi cruce. Foto: Inquam/ Octav Ganea Foto: Inquam/ Octav Ganea „Nu pot să mai stau cu biroul ăsta, uitaţi-l cum atată. Este din 97 biroul ăsta. Este de la înfiinţarea Trezoreriei”, ia-au spus angajatele dintr-unul dintre birourile vizitate. ”Scaunele sunt ale noastre. Sunt cumpărate de noi, să ştiţi”, mai spun angajatele, moment în care ministrul îşi face cruce. De asemenea, angajatele îi arată imprimanta pe care lucrează: ”Scrie pe ea casată, vedeţi?!” ”Nu pot să cred! Astea sunt lucruri pe care n-ar trebui să le văd în cea mai...”, a fost replica ministrului. Foto: Inquam/ Octav Ganea Foto: Inquam/ Octav Ganea ”Nu mai avem hârtie”, i-a semnalat o altă angajată. ”Cum nu aveţi hârtie, Doamne iartă-mă?!”, a mai afirmat ministrul. Angajata îi mai spune ceva, iar ministrul îşi face o nou cruce: ”Doamne fereşte!”. Vineri dimineaţă, Marcel Boloş s-a dus la Trezorerie cu cafea, după ce cu o zi înainte a fost invitat de către salariaţii acestei instituţii să vadă cum se lucrează. Boloş a afirmat că vrea să vadă la faţa locului condiţiile şi să aibă o discuţie aşezată cu oamenii. Protestul de la Ministerul de Finanțe s-a extins, azi, și la Trezorerie, deci o parte din salariile de la stat ar putea fi plătite abia miercuri, după minivacanța care se va întinde până la 15 august. Ministrul Finanțelor speră, însă, că acest lucru nu se va întâmpla.

Marile active rusești, greu de confiscat (sursa: Facebook/The U.S. Department of the Treasury)
Internațional

Marile active rusești, greu de confiscat

Marile active rusești, greu de confiscat. Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen (foto), a declarat luni că Rusia ar trebui să suporte costurile pagubelor provocate de invazia ei în Ucraina, dar există "obstacole legale semnificative" în calea confiscării activelor majore îngheţate ale Rusiei, relatează Reuters. Bunuri confiscate la scară mică Vorbind cu reporterii la telefon în timpul unei vizite-surpriză la Kiev, Yellen a mai spus că Statele Unite vor studia apelurile Ucrainei de a impune sancţiuni sectorului energetic nuclear al Rusiei, dar că trebuie să fii "conştient" de potenţialele consecinţe ale unei astfel de acţiuni asupra aliaţilor occidentali. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Yellen a mai declarat că Statele Unite şi aliaţii lor discută strategii pentru a se asigura că Rusia plăteşte pentru devastările războiului său, acum în al doilea an, estimate la sute de miliarde de dolari şi în creştere în fiecare zi. Washingtonul a confiscat bunuri folosite în activităţi criminale, dar activele băncii centrale şi alte fonduri mari de bunuri îngheţate prin sancţiuni sunt o altă chestiune. "Avem, la scară mică, bunuri confiscate, dar există cu siguranţă provocări legale în a face mai mult decât atât", a spus ea. Marile active rusești, greu de confiscat Statele Unite şi aliaţii occidentali au sechestrat mai mult de 300 de miliarde de dolari active în valută străină ale băncii centrale ruse îngheţate prin sancţiuni. Activele sunt deţinute în străinătate, o parte semnificativă la Federal Reserve Bank din New York, dar rămân în proprietatea Rusiei. Unii oficiali europeni au cerut confiscarea lor integrală şi prim-ministrul ucrainean Denîs Şmîhal a declarat că el şi Yellen au discutat despre această problemă luni mai devreme. Sectorul energiei nucleare a Rusiei a scăpat până acum de mai multe runde de sancţiuni, parţial din cauză că un număr de ţări, inclusiv Franţa, se bazează pe Rosatom din Rusia pentru aprovizionarea cu uraniu. "Vrem să privăm Rusia de venituri. Trebuie să ne uităm de asemenea la potenţialele consecinţe ale sancţiunilor pentru noi şi partenerii noştri", a declarat Yellen reporterilor. SUA promit consecințe grave pentru China Ea a repetat de asemenea că Statele Unite au avertizat China asupra unor "consecinţe cu adevărat grave" dacă guvernul de la Beijing, firme sau instituţiile financiare chineze oferă sprijin material efortului de război al Rusiei sau pentru a ajuta Moscova să evite sancţiunile SUA. "Este ceva ce nu am tolera", a adăugat ea. Citește și: SUA nu au capacitatea să apere Taiwanul – studiu Pacific Forum. Dacă Taiwanul cade, lumea va fi dominată de China comunistă Întrebată despre ce asigurări a primit că Ucraina foloseşte în mod responsabil peste 14 miliarde de dolari de ajutor economic şi bugetar direct al Statelor Unite, Yellen a spus că există controale puternice asupra fondurilor distribuite prin Banca Mondială, dar este important pentru Ucraina să-şi continue eforturile de combatere a corupţiei şi de guvernare. "Preşedintele Zelenski s-a angajat să abordeze această problemă şi este în curs de a pune în aplicare de exemplu numirea independentă a directorilor în unele dintre cele mai mari firme de stat", a declarat ea.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră