sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: tratat

5 articole
Internațional

Moscova, Phenian, tratat de apărare reciprocă

Moscova, Phenian, tratat de apărare reciprocă. Președintele rus Vladimir Putin a ratificat un tratat de parteneriat strategic cu Coreea de Nord, care include o clauză de apărare reciprocă. Acest acord, semnat de Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un în iunie, cere fiecărei părți să sprijine cealaltă în caz de atac armat, consolidând astfel legăturile între cele două țări. Moscova, Phenian, tratat de apărare reciprocă Acordul a fost ratificat recent de camera superioară a parlamentului Rusiei, după ce camera inferioară l-a aprobat luna trecută. Citește și: Ciolacu, ultimul pas înainte de divorț: a făcut „partaj voluntar” al bunurilor din Buzău. Motivația sa: „apropierea campaniei” Decretul semnat de Putin cu privire la această ratificare a fost publicat sâmbătă pe un site guvernamental, evidențiind procedura legislativă necesară. Tratatul reflectă legăturile tot mai strânse între Moscova și Phenian, intensificate după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022. Această alianță strategică vine pe fondul unei colaborări tot mai evidente între cele două țări. Furnizarea de armament din partea Phenianului către Rusia Conform rapoartelor din Coreea de Sud și din alte țări occidentale, există suspiciuni că Phenianul a furnizat armament Rusiei. Specialiști ucraineni susțin că au descoperit urme ale acestor arme la locurile atacurilor rusești, ceea ce ar confirma această colaborare militară. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat recent că Coreea de Nord a trimis 11.000 de soldați în Rusia, iar unii dintre aceștia ar fi suferit pierderi în luptele cu forțele ucrainene în regiunea Kursk, aflată în sudul Rusiei. Totuși, Rusia nu a confirmat oficial prezența trupelor nord-coreene pe teritoriul său.

Moscova, Phenian, tratat de apărare reciprocă (sursa: tass.ru)
Ministerul rus de externe aniversează tratatul Ribbentrop-Molotov Foto: Twitter
Eveniment

Ministerul rus externe aniversează tratatul Ribbentrop-Molotov

Ministerul rus de externe aniversează, pe rețelele sociale, 83 de ani de la tratatul Ribbentrop-Molotov, dintre URSS și Germania, denumit astfel după numele semnatarilor. Documentul a fost semnat la 23 august 1939. Opt zile mai târziu, Germania a invadat Polonia. La 17 septembrie 1939, și URSS a intrat în Polonia fără nici o declarație de război și a anexat partea de est a acestei țări. Ministerul rus de externe aniversează tratatul Ribbentrop-Molotov Un protocol adițional secret prevedea, de facto, anexarea de către URSS a celor trei state baltice, a unei părți din Polonia și a Basarabiei. ? Today marks 83 years since the signing of the Treaty of Non-Aggression between Germany and the USSR.? Watch our retrospective video for information on the state of affairs in Europe prior to the signing of this document.? https://t.co/0oj5eo5QbC pic.twitter.com/mxyonaFXDt— MFA Russia ?? (@mfa_russia) August 23, 2022 Acum, ministerul de externe al Rusiei publică un film de 2.27 minute în care justifică acest tratat. Rusia arată că mai multe state aveau deja acorduri de neagresiune cu Germania și amintește de acordul de la Munchen, semnat de premierul Chamberlain cu Hitler la 30 septembrie 1938. Diplomația rusă reia vechile teze ale URSS: Stalin a încercat să încheie un acord cu Franța și Marea Britanie, dar delegațiile trimise la negociere de aceste state nu aveau nici o putere. În 1938, URSS a vrut să ajute Cehoslovacia, dar Polonia a refuzat să permită trupelor sovietice să tranziteze teritoriul ei. În plus, în 1939, Japonia se afla în război cu URSS, iar Stalin nu dorea să riște un război pe două fronturi, se mai arată în documentarul ministerului rus de Externe. The German-Soviet Pact from 23 August 1939 paved the way for the joint invasion and occupation of Poland in September 1939. The pact contained a secret protocol that provided for the partition of Poland and the rest of eastern Europe into German & Soviet spheres of interest. https://t.co/OXE7yVtb2s pic.twitter.com/llpZT6ecpe— Auschwitz Memorial (@AuschwitzMuseum) August 23, 2022 „Mulțumită pactului de neagresiune sovieto-german, războiul a început pe granițe mult mai avantajoase strategic pentru URSS, iar sute de mii de vieți au fost salvate”, este concluzia documentarului ministerului rus de externe, care justifică, prin termenul de „granițe avantajoase strategic” anexarea unor suprafețe uriașe din teritoriul altor state și desființarea unor țări libere. Abia în 1990, Estonia, Letonia și Lituania și-a recăpătat independența. Citește și: Ridicola poveste inventată de FSB (ex-KGB) ca să justifice asasinarea Dariei Dughina: „agenta” ucraineană ar fi locuit în bloc cu victima și schimbat de trei ori într-o lună numărul mașinii

Rusia și SUA, "război rece" nuclear (sursa: kermlin.ru)
Internațional

Rusia și SUA, "război rece" nuclear

Rusia și SUA, "război rece" nuclear. Rusia a anunţat luni suspendarea inspecţiilor americane prevăzute la siturile sale militare în cadrul tratatului New Start. MAE rus a asigurat că a luat această măsură în răspuns la obstacolele puse de SUA inspecţiilor similare ruse la instalaţii din Statele Unite. Rusia și SUA, "război rece" nuclear Rusia a "informat oficial" luni SUA că toate instalaţiile sale supuse inspecţiilor în cadrul acestui tratat vor fi "temporar exceptate" , a arătat diplomaţia rusă într-un comunicat. Este vorba mai ales de baze de lansare a rachetelor, precum şi de baze aeriene şi navale unde sunt desfăşurate rachete nucleare. "Federaţia Rusă este obligată să recurgă la această măsură (...) din cauza realităţilor existente, ce creează avantaje unilaterale pentru SUA şi privează Rusia de dreptul său de a efectua inspecţii pe teritoriul american", a adăugat MAE rus. Diplomaţia rusă menţionează în special dificultăţile legate de deplasările inspectorilor ruşi şi de eliberare a vizelor provocate de sancţiunile occidentale impuse Moscovei din cauza conflictului ucrainean. New Start, valabil până în 2026 Anunţul intervine în plină ofensivă rusă în Ucraina, lansată pe 24 februarie şi despre care Moscova afirmă că este o "operaţiune militară specială de denazificare" a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei. "Inspectorii americani şi membri de echipaj ai avioanelor lor nu au dificultăţi similare", susţine comunicatul, asigurând că Rusia "apreciază în mare măsură rolul unic" al tratatului Noul Start în relaţiile dintre Moscova şi Washington în domeniul nuclear şi că odată reglementate problemele legate de inspecţii îşi va anula "imediat" decizia anunţată luni. Citește și: Sistemele rusești de armament se bazează puternic pe tehnologia occidentală – raport institut Londra Noul Tratat START, încheiat în 2011 şi prelungit în 2021 pe o perioadă de cinci ani până la 4 februarie 2026, obligă SUA şi Rusia la limite verificabile pentru ICBM (rachete balistice intercontinentale), SLBM (rachete balistice lansate de pe submarine) şi bombardiere grele, dotate cu arme nucleare.

Turcia a rupt un acord cu Atena(sursa: Facebook/Recep Tayyip Erdoğan)
Internațional

Erdoğan: Putin, încetează focul în Ucraina!

Erdoğan: Putin, încetează focul în Ucraina! Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, l-a îndemnat pe omologul său rus Vladimir Putin să declare o încetare a focului în Ucraina. În plus, să deschidă coridoare umanitare şi să semneze un acord de pace, a anunţat duminică biroul său, informează Reuters. Erdoğan: Putin, încetează focul în Ucraina! Într-un comunicat publicat după o convorbire telefonică de o oră între cei doi lideri, preşedinţia turcă a precizat că Erdoğan i-a spus lui Putin că Turcia este pregătită să contribuie la o rezolvare paşnică a conflictului, adăugând că o încetare a focului ar uşura îngrijorările legate de situaţia umanitară. Citește și: Ministrul turc de Externe a confirmat anunțul lui Zelenski: Turcia va interzice navelor de război rusești să intre în Marea Neagră "Preşedintele Erdoğan şi-a reînnoit apelul de a deschide împreună calea spre pace", a precizat biroul său. "Erdoğan a subliniat importanţa de a lua măsuri urgente pentru a obţine o încetare a focului, a deschide coridoare umanitare şi a semna un acord de pace", mai spune comunicatul. Cei doi şefi de stat au discutat, de asemenea, despre relaţiile bilaterale, se arată în comunicat.

Tratatul România-Rusia, nerespectat de Putin (sursa: kremlin.ru)
Eveniment

Tratatul România-Rusia, nerespectat de Putin

Tratatul România-Rusia, nerespectat de Putin. Potrivit acestui document, semnat la 4 iulie 2003, fiecare din cele două state este liber să-și configureze politica de securitate. În contextul masării a peste 100.000 de soldați ruși la granița cu Ucraina, Rusia a emis pretenții și în privința trupelor NATO din România. Provocările oficialilor de la Moscova „Nu se pune problema ca ţările care au aderat la NATO după 1997 să iasă din NATO. Noi vorbim despre retragerea contingentelor militare, a bazelor şi armelor strategice staţionate pe teritoriile lor începând din 1997. Iar la ora actuală nu vorbim deloc despre Bulgaria, întrucât în prezent nu aveţi nici baze şi nici armamente strategice ofensive. Dar aceasta priveşte România într-o anumită măsură”, a spus recent ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova. Mai mult, lansatoarele de rachetă din România şi Polonia sunt o ameninţare pentru Rusia, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin într-o conferinţă de presă după o întâlnire la Moscova cu premierul ungar Viktor Orban. Citește și: Simion, Puric, Călin Georgescu: extremiștii și conspiraționiștii intens mediatizați la Antena 3 Valeri Kuzmin, ambasadorul rus la București, a mers chiar mai departe și a cerut "garanții scrise" că scutul de la Deveselu este pur defensiv și nu o armă îndreptată împotriva Rusiei. Replica ministrului român al Apărării, Vasile Dîncu, a fost una neclară și neconvingătoare. "Noi nu credem că este nevoie de garanții scrise în această situație. De fapt, ceea ce încearcă Rusia este mai degrabă o reîmpărțire a lumii pe hârtie, a construi noi sfere de influență. La asta se referă Federația Rusă atunci când vorbește despre garanții scrise. Garanțiile pe care le oferă NATO și lumea occidentală sunt cele legate de valorile pe care le servesc aceste țări", a răspuns Dîncu, la RFI. Tratatul România-Rusia, nerespectat de Putin Ministrul român al Apărării avea la îndemână, însă, ar fi putut invoca o altă "garanție scrisă". Și anume, tratatul semnat la 4 iulie 2003 "privind relaţiile prieteneşti şi de cooperare dintre România şi Federaţia Rusă". Potrivit acestui tratat, "Părţile contractante (...) reafirmă dreptul inalienabil al popoarelor de a-şi hotârî, în mod liber şi fără amestec din afară, statutul politic, de a-şi alege mijloacele de asigurare a propriei securităţi (...)". În aceste condiții, provocările rusești în chestiunea scutului de la Deveselu sunt, în mod evident, încălcări ale tratatului. O afirmație pe care Vasile Dîncu, ministru al Apărării dintr-un stat NATO, nu vrea sau nu poate să o facă atunci când vorbește cu Kremlinul.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră