duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: titlu

3 articole
Eveniment

David Popovici, nominalizat la titlul european

David Popovici, nominalizat la titlul european. David Popovici, campion mondial și olimpic, a fost inclus de forul continental de natație pe lista candidaților pentru titlul de cel mai bun înotător european al anului 2024. David Popovici, nominalizat la titlul european În acest an, David Popovici a câștigat mai multe medalii. Citește și: EXCLUSIV Făcut general la 36 de ani de fostul ministru Bode, șeful CS Dinamo a folosit un sistem paralel ilegal de plăți pentru sportivii străini. Printre victime, celebrul antrenor Fuertes (handbal) Aur la Jocurile Olimpice, la proba de 200 m liber; Bronz la 100 m liber la Jocurile Olimpice; Două medalii de aur la Campionatele Europene, în probele de 100 m și 200 m liber. Candidați puternici pentru titlul european David Popovici concurează pentru acest prestigios titlu alături de mai mulți sportivi Printre aceștia, Leon Marchand (Franța), care câștigat patru medalii de aur și una de bronz la Jocurile Olimpice de la Paris, stabilind patru recorduri olimpice și două europene. Daniel Wiffen (Irlanda). Palmaresul său include o medalie de aur și una de bronz la Jocurile Olimpice, două medalii de aur la Campionatele Mondiale și un record olimpic și european la 800 m liber. Kristof Milak (Ungaria). A obținut o medalie de aur și una de argint la Jocurile Olimpice și două medalii de aur la Europene. Thomas Ceccon (Italia). A câștigat aur și bronz la Jocurile Olimpice de la Paris. Leon Marchand este considerat favoritul competiției, datorită rezultatelor sale excepționale. Sportivi români, nominalizați Românii Constantin Popovici și Cătălin Preda se află pe lista nominalizaților la sărituri de mare înălțime. Cătălin Preda a câștigat medalia de bronz la Campionatele Mondiale. Constantin Popovici a obținut aurul la Cupa Mondială și s-a clasat pe locul 8 la Mondiale. Românii vor concura pentru acest titlu cu: Aiden Heslop (Marea Britanie), campion mondial și medaliat cu bronz în Cupa Mondială, Carlos Gimeno (Spania), locul 7 la Mondiale și locul 5 în Cupa Mondială și Gary Hunt (Franța), vicecampion mondial și o prezență constantă pe podiumurile internaționale. România, pe harta natației Nominalizările lui David Popovici, Constantin Popovici și Cătălin Preda evidențiază performanțele excepționale ale sportivilor români în competițiile internaționale din 2024. Fiecare dintre ei a demonstrat că România rămâne un nume de referință în sporturile de apă. Rezultatele finale ale acestor nominalizări vor fi așteptate cu interes de către fanii sportului.

David Popovici, nominalizat la titlul european (sursa: Facebook/David Popovici)
Putin, titluri sovietice de "Mamă-eroină" (sursa: Sputnik)
Internațional

Putin, titluri sovietice de "Mamă-eroină"

Putin, titluri sovietice de "Mamă-eroină". Liderul rus Vladimir Putin a acordat primele sale titluri de "Mamă-eroină", reluând astfel o tradiţie sovietică ce consta în a premia femeile care aveau de la zece copii în sus, potrivit unui decret prezidenţial publicat luni, potrivit TASS. Putin, titluri sovietice de "Mamă-eroină" Medni Kadîrova, soţia liderului cecen Ramzan Kadîrov a cărui familie numără 14 copii, potrivit site-ului oficial al preşedinţiei cecene, a devenit una dintre primele femei căreia Vladimir Putin i-a acordat titlul de "Mamă-eroină". A doua femeie decorată de Putin este Olga Dehtiarenko din Peninsula Iamal, situată la nord de cercul polar. Familia sa, care creşte zece copii, a câştigat în 2020 concursul naţional "Familia anului", potrivit media locale. Nostalgic după epoca sovietică, Vladimir Putin a restabilit în august acest titlu de "Mamă-eroină", tradus uneori prin "Mamă eroică". Primele titluri, în URSS în 1944 Titlul de "Mamă-eroină" a fost decernat pentru prima dată în Uniunea Sovietică în octombrie 1944 şi era menit să încurajeze natalitatea, în condiţiile în care milioane de sovietici fuseseră ucişi în Al Doilea Război Mondial. Acest ordin a încetat să existe după prăbuşirea Uniunii Sovietice, în 1991. Citește și: VIDEO În retragerea din Herson, soldații ruși au prădat grădina zoo. Ratonul s-a zbătut cât a putut să nu ajungă în Rusia În condiţiile în care Rusia se confruntă de ani de zile cu o nouă criză demografică, care s-a accentuat odată cu pandemia de COVID-19 şi cu declanşarea ofensivei ruse în Ucraina, Vladimir Putin a decis să restabilească acest titlu, ordonând acordarea unui milion de ruble (circa 16.200 de euro) femeilor declarate "Mame-eroine". Potrivit rezultatelor preliminare ale recensământului populaţiei publicate de Agenţia Rusă pentru Statistici (Rosstat), circa 147 de milioane de persoane locuiau în Federaţia Rusă în octombrie-noiembrie 2021, cu un milion mai puţin decât în 1992, după destrămarea Uniunii Sovietice.

Titlurile doctorilor plagiatori pot fi retrase (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Economie

Titlurile doctorilor plagiatori pot fi retrase

Titlurile doctorilor plagiatori pot fi retrase. Curtea Constituţională a României a stabilit că articolul din lege referitor la retragerea titlului de doctor este constituţional doar dacă se referă la cel care "nu a intrat în circuitul civil şi nu a produs efecte juridice". Ce spune decizia CCR Potrivit unui comunicat al CCR, judecătorii constituţionali au admis excepţia de neconstituţionalitate şi au constatat că dispoziţiile art. 170 alin. (1) lit. b) din Legea educaţiei naţionale 1/2011 sunt constituţionale "în măsura în care se referă la retragerea titlului de doctor care nu a intrat în circuitul civil şi nu a produs efecte juridice". Art. 170, alin. 1 spune că: "În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, după caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică şi management universitar sau de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan: a) retragerea calităţii de conducător de doctorat; b) retragerea titlului de doctor; c) retragerea acreditării şcolii doctorale, ceea ce implică retragerea dreptului şcolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenţi-doctoranzi". Titlurile doctorilor plagiatori pot fi retrase Practic, ce spune CCR este că, după ce titlul de doctor a fost emis, acesta nu mai poate fi anulat de către instituția emitentă, chiar dacă ar fi ilegal. Pe de altă parte, potrivit unor specialiști în domeniul educației consultați de G4 Media, decizia CCR se întemeiază pe o prevedere din Legea Contenciosului Administrativ (legea 554/2004). Aceasta spune că o instituție care emite un act administrativ (în cazul acesta, Ministerul Educației emite ordinul prin care conferă calitatea de doctor) nu poate retrage acest act ulterior dacă a produs efecte. Astfel, singurul mod în care un doctorat plagiat poate fi retras este în urma unei decizii definitive în justiție. Citește și: EXCLUSIV Uriașa țeapă a măștilor din Vietnam: în 2020, Ministerul Economiei a cumpărat 100 de milioane de bucăți pentru 31 de milioane USD. După doi ani, mai avea 90 de milioane în stoc Cu alte cuvinte, dacă o lucrare de doctorat este considerată plagiată și acest lucru este dovedit de către instituțiile competente, Ministerul Educației poate cere unei instanțe de judecată retragerea titlului de doctor în cazul respectiv. Dacă judecătorii constată că acuzațiile de plagiat se susțin, decid retragerea titlului de doctor.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră