sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: tiraspol

4 articole
Politică

Separatiştii din Transnistria cer „protecţia'' Rusiei

Separatiştii din Transnistria cer „protecţia'' Rusiei în faţa „presiunii sporite'' din partea Republicii Moldova. O rezoluție în acest sens a fost adoptată de aşa-zisul Congres al „deputaţilor de la toate nivelurile" din Transnistria, regiune secesionistă prorusă din cadrul Republicii Moldova, întrunit miercuri la Tiraspol. Citește și: Finul Sorinei Docuz, feblețea lui Marcel Ciolacu, numit director al Biroului de Turism și Tineret din subordinea Ministerului Familiei Separatiştii din Transnistria cer „protecţia'' Rusiei „Cerem Consiliului Federaţiei şi Dumei de Stat a Rusiei (cele două camere ale parlamentului federal rus - n.r.) să implementeze măsuri de protecţie a Transnistriei pe fondul presiunii sporite din partea Republicii Moldova", se arată într-o rezoluţie adoptată de deputaţii locali, citată de agenţiile de presă ruse. Cei 600 de "deputaţi de toate nivelurile" din stânga Nistrului cer Rusiei să "apere Transnistria" şi pe cei peste 220.000 de cetăţeni ruşi din această regiune secesionistă. În rezoluţia lor, separatiştii transnistreni subliniază, de asemenea, "experienţa unică şi pozitivă a contingentului rus de menţinere a păcii" în această regiune, precum şi statutul Moscovei de "garant şi mediator în procesul de negociere" cu Republica Moldova. Acesta este al șaptelea „congres al deputaților de toate nivelurile”, desfășurat în regiune. Ultimul a avut loc în 2006. Atunci așa-numiții deputați locali au decis să organizeze un referendum pentru aderarea la Rusia. Plebiscitul a avut loc în același an. Atunci, peste 90% dintre participanți au votat pentru aderarea regiunii transnistrene la Rusia. Comunitatea internațională și Chișinăul nu au recunoscut rezultatele referendumului.

Separatiştii din Transnistria cer „protecţia'' Rusiei Foto: Kremlin.ru
Încă un politician rus , Anatolii Vasserman, amenință Moldova Foto: Facebook
Politică

Încă un politician rus amenință Moldova

Încă un politician rus amenință Moldova: după război, Tiraspolul și, probabil, Chișinăul, vor fi incluse într-o nouă provincie rusească, a spus deputatul Dumei de Stat din Rusia, Anatolii Vasserman. Născut la Odesa, el este cetățean rus din 2016. Vasserman a fost ales deputat independent, într-o circumscripție din Moscova, în 2021. Însă candidatura sa a fost sprijinită de primarul Moscovei, iar partidul lui Putin, Rusia Unită, nu a avut contracandidat. Încă un politician rus amenință Moldova Întrebat cum vede el soarta Ucrainei în viitorul apropiat, Vasserman a spus în cadrul unui interviu pentru Ura.ru că „că orice organizație teroristă trebuie eliminată complet”. „În ce format acele regiuni care se numesc acum Ucraina vor deveni parte a Federației Ruse, aceasta este deja o întrebare tehnică”, a menționat el, precizând că mult timp a crezut că în locul țării va fi format districtul federal de Sud-Vest, dar în ultimii ani a ajuns la concluzia că unele regiuni ucrainene „nu se vor putea înțelege nici măcar ca parte a unui district federal”. Citește și: VIDEO Mașina ideologului putinist Dughin a sărit în aer la Moscova, apoi a ars violent. În mașină era fiica lui Dughin, însă, care nu a supraviețuit În acest scop, Vasserman crede că vor fi create cel puțin două unități teritoriale de Sud-Vest și Novorosiisk. „Novorosiisk va fi cam așa: de la Harkov prin Donbas, apoi de-a lungul coastei Mării Negre și, cu siguranță, până la Tiraspol și poate chiar până la Chișinău”, a conchis el, citat de newsmaker.md. El a subliniat că locuitorii Moldovei „vor trebui să decidă cu cine vor merge – cu România sau cu Rusia”.

Chișinăul îi umilește pe liderii separatiști transnistreni Foto: Wikipedia
Politică

Chișinăul îi umilește pe liderii separatiști transnistreni

Chișinăul îi umilește pe liderii separatiști transnistreni: aceștia sunt obligați să notifice fiecare deplasare în străinătate, atunci când trec frontiera de stat a Moldovei. Această decizie a intrat în vigoare la 1 august. Chișinăul îi umilește pe liderii separatiști transnistreni „Confirmăm introducerea, începând cu 1 august 2022, a unui mecanism de notificare-autorizare pentru trecerea frontierei de stat a Republicii Moldova, inclusiv la trecerea pe Aeroportul internațional Chișinău. Mecanismul este temporar și este implementat de autoritățile competente din Moldova”, a anunțat Biroul politici de reintegrare. Noul mecanism nu se aplică tuturor locuitorilor din regiunea transnistreană, ci „doar persoanelor care dețin funcții de răspundere din așa-zisele structuri ale puterii din regiunea transnistreană, care călătoresc în străinătate presupus în scopuri de serviciu”. „Prin acest mecanism, aceste persoane vor fi monitorizate din motive de securitate și legale. Acest mecanism nu vizează în niciun caz libertatea de mișcare pe teritoriul Moldovei și în străinătate în scop personal și nici nu impune restricții asupra drepturilor altor categorii de persoane de pe malul stâng al Nistrului și municipiul Bender”, a precizat Biroul pentru reintegrare. Citește și: Misterul din jurul fatwa care a dus la atacul violent împotriva lui Salman Rushdie: în vigoare de 33 de ani, recompensă de trei milioane de dolari Pe de altă parte, procurorii moldoveni au inițiat un dosar penal împotriva pretinsului procuror general al Transnistriei, Anatolii Gurețki. Acesta este acuzat de „privațiunea ilegală de libertate și uzurparea de calități oficiale”. Gurețki este cercetat în cauza lui Ghenadie Ciorba, care în 2020 a fost reținut ilegal de către structurile de forță ale regimului și s-a aflat în detenție ilegală mai mult de un an. A fost eliberat pe 10 august 2021 datorită presiunii publice.

Românul de la Sheriff Tiraspol, din Transnistria (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Românul de la Sheriff Tiraspol, din Transnistria

Românul de la Sheriff Tiraspol, din Transnistria, care de-a face cu Real Madrid, Inter Milano, Dinamo Zagreb, Steaua Roşie Belgrad şi, acum, Sporting Braga. Acestea sunt echipele pe care un ieşean le-a întâmpinat în ultimele luni la Tiraspol. Românul de la Sheriff Tiraspol, din Transnistria Adică în capitala aşa zisei regiuni transnistrene, zona din Republica Moldova care ruşii nu şi-au retras trupele, iar profesorii de limbă română sunt marginalizaţi în şcoli. Citește și: România, răspuns pentru Rusia: Ne dorim ca grupul de luptă NATO să fie poziționat în țara noastră Alin Pătru, consilier de turism sportiv este omul care, alături de partenerul său de afacere, are grijă ca vedete precum Benzema sau Eden Hazard să poată juca în faţa fanilor moldoveni în cea mai bună formă. Şi asta chiar într-o perioadă în care războiul cu Rusia părea iminent, iar să mergi într-un teritoriu controlat de armata rusă pare mai degrabă un gest necugetat. Continuarea, în Ziarul de Iași.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră