sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: timis

8 articole
Politică

Vicepreșdinte PSD Timiș, săltat de procurorii lui Kovesi

Un vicepreșdinte PSD Timiș, Vasiu Stoian, a fost săltat de procurorii lui Kovesi, de la EPPO, pentru fraude cu fonduri europene în valoare de aproape 1,5 milioane de euro. El este pictat pe pereții unei biserici din localitatea unde este primar, Tomnatic, printre sfinți. Biserica a fost construită din bugetul comunei. Citește și: VIDEO Bolojan, discurs dur în fața conducerii PNL: „Ajutoare sociale doar pentru cei care au nevoie și unde nu sunt locuri de muncă” Vicepreșdinte PSD Timiș, săltat de procurorii lui Kovesi Pentru un primar de comună cu salariu sub 100.00 de lei, net, anual, plus câștiguri de 50.000 de lei din activitatea agricolă, Stoian are o avere respectabilă: doa casa sa ar avea 2.000 de metri pătrați. El deține trei mașini - Audi, Opel și Mercedes - și 44.000 de hectare de teren agircol. Alături de primarul Stoian, procurorii europeni de la EPPO au mai ridicat un avocat, precum și rude și apropiați ai edilului din Tomnatic. La începutul lunii septembrie, procurorii Parchetului European au descins la Primăria Tomnatic, la locuința edilului acestei comune, precum și a contabilei firmei pe care acesta o gestiona neoficial, de unde au ridicat mai multe documente. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, citate de news.ro, ar fi vorba despre două proiecte finanţate din fonduri europene, unul legat de o plantaţie şi altul de o căzănărie. Valoarea prejudiciului este de aproape 1,5 milioane de euro. Suspecţii ar fi făcut angajări fictive.

Vicepreșdinte PSD Timiș, săltat de procurorii lui Kovesi Foto: Renasterea.ro
Prietenul lui Ciolacu, Alfred Simonis, a împrumutat PSD cu o sumă imensă Foto: Inquam/Virgil Simionescu
Politică

Simonis, a împrumutat PSD cu o sumă imensă

Prietenul lui Marcel Ciolacu, deputatul Alfred Simonis, a împrumutat PSD cu o sumă imensă, de peste patru ori salariul său și al soției pe un an. Informația apare în declarația de avere a lui Simonis. Ciolacu și Simonis, cu pantofi italienești identici, la ziua patriarhului Daniel Citește și: EXCLUSIV Austeritate PSD: Ciolacu și Simonis, cu pantofi italienești identici, de 1.500 USD, la ziua patriarhului Daniel În schimb, Ciolacu l-a lăsat pe Simonis în postul de președinte interimar al Camerei Deputaților, iar la aceste alegeri a aranjat să fie susținut și de PNL în cursa pentru șefia Consiliului Județean Timiș. Simonis a împrumutat PSD cu o sumă imensă În declarația de avere a lui Simonis, depusă la 12 iunie 2024, apare că a împrumutat PSD cu imensa sumă de 660.000 de lei. Indemnizația sa de deputat a fost, în anul fiscal 2023, de 151.533 de lei, net, iar soția sa a câștigat, net, 7.806 lei. În consecință, împrumutul către PSD este peste patru ori mai mare decât veniturile lor salariale. În plus, familia Simonis are datorii la bănci de circa 685.000 de lei. Mai mult, soția lui Simonis a cumpărat în 2023 un teren de 2.878 mp în satul Murani, la 26 de kilometri de Timiș. Un astfel de teren poate costa între 30.000 și 45.000 de euro, arată prețurile de vânzare de pe site-uri specializate în tranzacții imobiliare. Însă, în 2023, familia Simonis pare să fi recuperat două împrumuturi personale, de 920.000 de lei și a vândut un teren, cu 30.000 de euro. Simonis a fost ales președinte al CJ Timiș cu 126.954 voturi, respectiv 42,52%. Însă pe locul II a venit Alin Nica, care a fost exclus din PNL pentru că s-a opus candidaturii lui Simonis, așa că a trecut la Forța Dreptei, partidul lui Ludovic Orban. Nica a luat 109.023 voturi (36,28%), ceea ce sugerează că PNL putea să păstreze șefia CJ Timiș, dacă nu-l ajuta pe Simonis. Studii dubioase, afacerist falit, excursii de lux Simonis a absolvit una din cele mai slabe universități din România, Tibiscus. El a fost un afacerist falit, dar cu Porsche, excursii spectaculoase, de lux, și avere suspectă. „Unul din cei mai bogați deputați ai PSD, Alfred Simonis, nu are cum să-și justifice cele cinci apartamente și case, mașinile de lux și nici sumele din conturi. Așa că a apelat la un truc: a vândut o parte din acestea. Dar nu se știe cui. Poate fi bănuit că lui însuși?”, scria Newsweek România în decembrie 2020. Simonis este atât de apropiat de Ciolacu încât poartă același model de pantofi de lux, italienești, de circa 1.000 de dolari.

PSD continuă să racoleze primarii aliaților din PNL Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

PSD continuă să racoleze primarii aliaților din PNL

PSD continuă să racoleze primarii aliaților din PNL: edilul-șef din Deta (Timiș) a devenit social-democrat. Transferul a fost anunțat public de Alfred Simonis, președinte al Camerei Deputaților și unul dintre liderii social-democrați foarte apropiați de Marcel Ciolacu. Citește și: Probabil cea mai scumpă șosea din România: centura Gura Humorului, care are doar zece kilometri, va costa aproape cât toată autostrada de centură din nordul Bucureștiului A trecut, azi, la PNL și fostul primar liberal al comunei Sandra, suspendat din funcție de prefect până la finalizarea procesului privind acuzațiile de incompatibilitate, sesizate de ANI. PSD continuă să racoleze primarii aliaților din PNL „Sunt doi oameni gospodari care nu au nevoie de prezentari. Sunt doi oameni performanti din administratia locala care vor candida in 2024 din partea PSD”, a spus Simonis,care este și liderul social-democratilor din Timis. Cei doi au explicat motivele pentru care au ales o alta cale politica. „In 9 iunie 2024 voi candida la functia de primar al Orasului Deta din partea PSD. Partidul Social Democrat este in momentul de fata un partid reformat. M-au convins cu rezolvarea unor probleme legate de administratia locala. Am avut in ultimul timp discutii cu Alfred Simonis si cu lideri la nivel national si judetean. Al doilea motiv pentru care am decis sa plec in echipa PSD… Am semnalat ca suntem nemultumiti de cum se impart banii pentru cofinantari. Nu am nimic cu fostii mei colegi din PNL, dar ce am cu acest tandem nociv care conduce filiala judeteana. Am intalnit aici oameni deosebiti cu care sunt convins ca voi lucra bine”, a declarat Petru Român, care conduce de 4 mandate Orasul Deta, citat de Opinia Timișoarei. „În 9 iunie voi candida din partea PSD. În ultimii 4 ani nu am fost susținut la nivel de Consiliu Județean, ni s-au tăiat din fondurile ce veneau de la guvern. Trebuie să fim în interesul cetățenilor, iar Consiliul Județean trebuie să vină în sprijinul locuitorilor”, a precizat Luchian Savu, primarul suspendat al comunei Sandra, ales încă din 2012. La 19 februarie a trecut la PSD și primarul Teodor Coste, din comuna Tinca, Bihor. El este primar în această localitate încă din 2008.

Poșta se predă la presiunile PSD Foto: Facebook PSD
Politică

Poșta se predă la presiunile PSD

Poșta Română se predă la presiunile PSD: în an electoral, suspendă serviciul Postmesager pentru materiale politice. Decizia de azi vine după ce liberalii au fost acuzați de PSD că folosesc Poșta pentru a distribui pliante electorale. Citește și: EXCLUSIV Cele mai scumpe elicoptere din dotarea Ministerului Apărării tocmai au fost achiziționate: două aparate H215M Airbus pentru 150 de milioane de euro Poșta se predă la presiunile PSD „În urma informaţiilor apărute în presă cu privire la implicarea companiei în distribuirea de materiale cu caracter politic, Compania Naţională «Poşta Română» a luat decizia, în baza prevederilor legale, de a suspenda temporar serviciul Postmesager pentru materiale cu caracter politic. Poşta Română, cu o vechime de 162 de ani în slujba cetăţenilor, ţine la reputaţia şi la prestigiul său, fiind o companie care susţine valorile democratice şi nu doreşte să fie asociată cu niciun partid politic", se arată într-un comunicat al companiei. Vineri, Partidul Social Democrat (PSD) a solicitat Poştei Române şi Casei Naţionale de Pensii Publice explicaţii cu privire la distribuirea unor materiale de propagandă politică ataşate, prin capsare, de taloanele de pensii. Citește și: VIDEO Gafă epică la Digi 24: Cosmin Prelipceanu a dialogat un minut și jumătate cu prefectul Capitalei, dar la capătul firului era „un cetățean obișnuit”. Digi greșise numărul Liderul PSD Timiș, Alfred Simonis, a fost cel care a reclamat că omologul său de la PNL Timiș, Alin Nica, folosește Poșta Română pentru a-și face campanie electorală. „Ca de fiecare dată, șeful liberalilor nu își va asuma răspunderea pentru ceea ce se întâmplă, va găsi vinovați în alte părți și va dezvolta teorii conspiraționiste. Doar că, de această dată, dovezile sunt mai mult decât clare. La fel de răspunzător pentru această acțiune se face și Adrian Lulciuc, directorul Sucursalei Regionale de Poștă Timișoara, căruia îi solicităm de urgență demisia din funcția pe care o ocupă. Alin Nica și acoliții săi trebuie să înțeleagă că nu pot folosi instituțiile în care și-au plasat oameni în funcții de conducere pentru a face campanie electorală”, a scris PSD Timiș pe Facebook.

Cornelia Cismaș Malac, concediu medical în Tunisia (DSP Timiș) (sursa: pressalert.ro)
Investigații

Concediu medical în Tunisia (DSP Timiș)

Concediu medical în Tunisia (DSP Timiș). Cornelia Cismaș Malac, directorul executiv adjunct al Direcției de Sănătate Publică Timiș și subalterna ministrului Sănătății Alexandru Rafila, și-a petrecut șapte zile dintr-un concediu medical într-o vacanță exotică în Tunisia. Citește și: EXCLUSIV Rafila a numit un șofer fără studii medicale la șefia Direcției de Sănătate Publică Timiș. Medicii, revoltați: DSP trebuie să implementeze proiecte PNRR Se întâmpla la sfârșitul lunii iunie, cu câteva zile înainte ca premierul Marcel Ciolacu să ceară socoteală Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru milioanele de concedii medicale luate de români. DeFapt.ro a consultat mai multe documente din care rezultă că adjuncta de la DSP Timiș a beneficiat de 113 zile de concediu medical, plus alte 24 de zile de concediu de odihnă în anul 2023. 147 de zile de concediu în opt luni Cornelia Cismaș Malac a devenit cunoscută publicului larg în martie 2020, când se afla la șefia Direcției de Sănătate Publică Timiș. Atunci, s-a bâlbâit atât de tare în timpul unei conferințe de presă organizată după apariția primului caz de coronavirus în Timiș, încât a cerut un pahar cu apă. Apoi a declarat că, de fap,t o deranjează luminile camerelor de filmat. În urma gafelor care au devenit virale în mediul online, ministrul Victor Costache, cel care conducea Sănătatea în aceea perioadă, a fost nevoit să o schimbe din funcție. Dar Cornelia Cismaș Malac a rămas în continuare la DSP Timiș. Doar că pe o funcție inferioară: cea de director executiv adjunct, responsabil cu partea economică, acolo unde se bucură de foarte mult timp liber. Documentele consultate de către DeFapt.ro arată că Cornelia Cismaș Malac, adjuncta de la DSP Timiș, a avut în perioada noiembrie 2022 – iunie 2023 nu mai puțin de 133 de zile de concediu medical. Dintre acestea, 20 de zile au fost în anul 2022, restul de 113, în 2023. Mai mult, în perioadele 17 august – 1 septembrie 2023 și 23 octombrie – 7 noiembrie 2023, a beneficiat și de concediu de odihnă. Concediu medical în Tunisia (DSP Timiș) Cornelia Cismaș Malac și-a petrecut șapte din cele 113 zile de concediu medical din 2023 într-o vacanță exotică în Tunisia. Explorarea Tunisiei a avut loc în perioada 16 – 23 iunie 2023, în timp ce Malac se afla, oficial, în concediu medical. Surse din cadrul DSP Timiș au declarat sub protecția anonimatului că, după ce s-a întors din Tunisia, Cornelia Cismaș Malac nu a făcut nici un secret din asta, ba chiar s-a lăudat colegilor cu fotografiile din vacanță. Contactată de către DeFapt.ro pentru a explica care au fost motivele pentru care și-a petrecut concediul medical în Tunisia, Cornelia Cismaș Malac a ezitat de câteva ori să răspundă la întrebare. Într-un final, a spus ceva: "Nu am nimic de declarat!". Apoi a închis telefonul. DeFapt.ro a încercat să obțină un punct de vedere și de la ministrul Alexandru Rafila, șeful ei direct, dar nici acesta nu a răspuns întrebărilor. Cumnata unui șef de organizație PSD La scurt timp după ce Cornelia Cismaș Malac și-a petrecut concediul medical în Tunisia, premierul Marcel Ciolacu declara război concediilor medicale. "Sunt oameni care au nevoie de concedii medicale, dar este evident că s-a abuzat de acest fenomen şi vă anunţ că este o datorie de anul trecut la concedii medicale de șase miliarde de lei, respectiv 1,2 miliarde de euro", anunța premierul Marcel Ciolacu, șef al PSD. Dar, cu siguranță, prim-ministrul României nu se referea la Cornelia Cismaș Malac, care are legături puternice în PSD. De exemplu, soțul ei, Romeo Malac, este președintele Asociației Județene de Fotbal Timiș și observator din partea Federației Române de Fotbal. Romeo Malac este angajat și la Direcția de Prestări Servicii din cadrul Consiliului Județean Timiș. De la toate cele trei locuri de muncă a fost renumerat cu peste 122.000 lei în anul 2022. Fratele lui Romeo Malac și cumnatul Corneliei Cismaș Malac este Victor Malac, consilier local și președinte al organizației PSD Dumbrăvița (Timiș).

Șefia DSP Timiș, dată unui șofer (sursa: Facebook/Ministerul Sănătății - România)
Investigații

Șefia DSP Timiș, dată unui șofer

Șefia DSP Timiș, dată unui șofer. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a decis să-l numească în funcția de director interimar al Direcției de Sănătate Publică Timiș pe inspectorul Florin Ardelean, care a fost angajat inițial ca șofer al direcției. Citește și: Disperare: Vodafone crește unilateral prețurile abonamentelor și introduce o clauză în contract potrivit căreia poate indexa anual, tot unilateral, prețul Asta în contextul în care pesedistul Alexandru Rafila a susținut în ultima perioadă că la conducerea Direcțiilor de Sănătate Publică, aflate direct în subordinea sa, ar trebui numiți medici, la fel cum la Direcțiile Sanitar Veterinare sunt numiți medici veterinari. Citește și: EXCLUSIV Adjuncta DSP Timiș, 133 de zile de concediu medical și 14 zile concediu de odihnă în opt luni. O săptămână de concediu medical a fost petrecută în Tunisia de Cornelia Cismaș Malac Medicii de la Direcția de Sănătate Publică Timiș sunt revoltați de această numire controversată, în contextul în care instituția ar urma să implementeze două proiecte majore finanțate prin PNRR. Angajat ca șofer în 2008, licențiat în Drept în 2013 Florin Ardelean a fost angajat în anul 2008 pe postul de șofer în cadrul Direcției de Sănătate Publică Timiș, în baza unui contract individual de muncă. Ardelean îl deservea pe directorul instituției, renumitul profesor ortoped Horia Vermeșan. Documentele obținute de către DeFapt.ro arată că Florin Ardelean în paralel s-a înscris și la Facultatea de Drept din cadrul Universității Europene "Drăgan" din Lugoj. A absolvit facultatea în iulie 2013, atunci când și-a luat licența în drept cu media 7,80. Câteva luni mai târziu, în decembrie 2013, directorul Horia Vermeșan a decis să organizeze un concurs de recrutare pentru funcția de inspector I debutant pentru serviciul control în sănătate publică. După ce s-a uitat de jur împrejur, și-a fixat privirea asupra șoferului său, Florin Ardelean. Făcut inspector DSP în ajunul Crăciunului Pe care a decis să-l angajeze prin dispoziția 137 din 24 decembrie 2013. Adică chiar ajunul Crăciunului. Astfel, șoferul lui Vermeșan urma să verifice calitatea serviciilor medicale publice din județul Timiș, de la serviciile de urgență până la calamități, epidemii și alte catastrofe. Pe lângă. Ardelean asta trebuia să controleze, monitorizeze și să evalueze derularea programelor naționale și locale de sănătate cu privire la asistența medicală în comunitățile de risc. Dar, pentru că nu avea studii de specialitate, inspectorul Florin Ardelean mergea doar la reclamații. Salariul de bază al lui Florin Ardelean la încadrarea pe funcția de inspector debutant a fost de 1.021 lei, în care erau incluse sporul de vechime de 25%, spor de încordare psihică de 15% și 11% sporul de prevenție. Șefia DSP Timiș, dată unui șofer La data de 20 decembrie 2023, ministrul Alexandru Rafila a decis să îl numească pe inspectorul Florin Ardelean în funcția de director interimar al Direcției de Sănătate Publică Timiș. Decizie care intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024 pentru o perioadă de trei luni. "Pe perioada funcției de conducere de director executiv gradul II la Direcția de Sănătate Publică a județului Timiș, domnul Ardelean Florin beneficiază de un salariu de bază de 9.980 lei", se menționează în decizia semnată de ministrul Alexandru Rafila. Ordinul de numire la șefia interimară a DSP Timiș (sursa: defapt.ro) Contactat de către DeFapt.ro, ministrul Alexandru Rafila a declarat, sec: "Nu cred că e vorba de un șofer". Apoi a închis telefonul. Averea crește brusc în 2022 Inspectorul Florin Ardelean avea în anul 2015 un apartament în Timișoara, locuință pe care a primit-o ca donație în 2004. Tot pe atunci, avea un Audi fabricat în 2002, plus bijuterii și tablouri evaluate la 8.500 de euro. Salariul său anual era de 10.572 lei, iar soția sa câștiga de două ori mai mult de la Ursus Breweries SA. În anul 2022, declarație de avere era aproape identică. Singurele modificări erau la capitolul salarii. Dar, în anul 2023, Ardelean a declarat că în anul precedent cumpărase un apartament și o vilă, ambele în localitatea Moșnița Nouă, aflată lângă Timișoara. În plus, vânduse un apartament cu 125.000 de euro. Tot în 2022, luase un credit de 150.000 lei de la BCR pe care-l și restituise, plus un altul de 130.000 lei, scadent în 2027. De la sora soției luase un alt împrumut, de 90.000 de euro, bani pe care trebuie să îi restituie până în 2025.

Cea mai mare pensie specială din Timiș Foto: Declic.ro
Eveniment

Cea mai mare pensie specială din Timiș

Cea mai mare pensie specială din Timiș este de peste 42.000 lei, a declarat la Radio Timișoara directorul Casei de Pensii Timiș, Cristian Aron Mircea. Potrivit statisticilor publicate pe site-ul acestei instituții, în acest județ sunt 306 pensionari speciali - fără cei din structurile militarizate, a căror pensii sunt plătite prin casele ministerelor Apărării și de Interne, respectiv a SRI - cu o pensie medie de 18.574 de lei. Citește și: Năsui: un român obişnuit, pe salariul mediu, după 35 de ani de muncă, ar putea avea pensie de 7.000 lei/lună, dacă nu ar depinde de politic. Acum, are 1.785 lei/lună Cea mai mare pensie specială din Timiș Pensia obișnuită, bazată pe contributivitate, este de doar 1.968 de lei, în Timiș. Pentru vechime completă, pensia medie este 2.170 de lei. Statisticile Casei de Pensii Timiș arată că, din cei 306 pensionari speciali, 281 au pensie peste 6.000 de lei. „Pensii speciale sunt undeva la 360 de pensii în momentul de față, în luna noiembrie. Este o persoană care are o pensie de peste 42.000”, a declarat, la Radio Timișoara, Cristian Aron Mircea. Citește și: O economistă îi scrie lui Mihai Gâdea: Dacă eu depuneam la CEC, aveam lejer pensie de 10.000 de lei și nu aveam nevoie de pomana nimănui Numărul total al beneficiarilor de pensii de serviciu din țară a fost, în octombrie, de 10.441 - excluzând militarii, Internele și structurile de securitate. Acest număr a crescut, cu 73, față de luna trecută. Cele mai multe persoane beneficiare, peste 5.000, sunt foști magistrați. În cazul acestora s-a înregistrat și cea mai mare pensie medie de serviciu, de aproape 22.000 de lei.

 Frigul îi alungă pe elevi din clase (sursă: Pexels.com)
Economie

Frigul îi alungă pe elevi din clase

Frigul îi alungă pe elevi din clase și îi mută în online. Adjunctul şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Timiş, Cosmin Hogea a anunţat, marţi după amiaza, că au venit semnale de la mai multe şcoli din Timişoara că este prea frig în clase şi că se aşteaptă luarea la nivelul consiliilor de administraţie din aceste unităţi şcolare a deciziilor de trecere la sistemul de predare online. "Avem semnale de la mai multe şcoli. Şase unităţi vor constitui consilii de administraţie pentru a prezenta situaţia temperaturii scăzute în sălile de clasă. Liceul Grigore Moisil, în urma hotărârii luate de consiliul de administraţie, va fi suspendată activitatea faţă în faţă şi trecerea în online a claselor de gimnaziu şi liceu, pe acest considerent. Celelalte unităţi vor transmite pe parcursul zilei hotărâri în acest sens, dacă se vor aproba în consiliile de administraţie", a transmis Cosmin Hogea. Frigul îi alungă pe elevi din clase Subprefectul Ovidiu Drăgănescu a cerut, luni, să se constituie aceste consilii de administraţie, întrucât temperaturile din clase sunt foarte scăzute şi le-a cerut decidenţilor din Primăria Municipiului Timişoara să răspundă public despre modul în care au pregătit sezonul rece, întrucât "suntem în faţa unui eşec de proporţii a administraţiei oraşului". Citește și: EXCLUSIV Avionul donat de Țiriac pentru SMURD, folosit de Gabriel Oprea pentru „zboruri speciale” "La 16 grade Celsius în locuinţe, în spitale sau şcoli e clar că suntem în faţa unui eşec de proporţii a administraţiei oraşului. Se impune ca în fiecare unitate de învăţământ să aibă loc o şedinţă de urgenţă a consiliului de administraţie pentru a analiza oportunitatea trecerii cursurilor în online. Atrag atenţia că temperatura scăzută trebuie raportată la regula aerisirii claselor în fiecare pauză. Voi cere Inspectoratului Şcolar Judeţean să transmită în această dimineaţă (marţi, n.r.) acest lucru. Decidenţii din Primăria Municipiului Timişoara vor trebui să răspundă public de modul cum au pregătit sezonul rece, de neglijarea asigurării unui serviciu public de primă necesitate, de starea deplorabilă în care se află cetăţenii şi instituţiile abonate la Colterm", a arătat Ovidiu Drăgănescu, într-o postare pe facebook. Citește și: Care sunt afacerile Chinei în România În altă ordine de idei, administratorul special al Colterm-în insolvenţă, Cristian-Alexandru Amza, a anunţat, marţi după amiază, că nu se mai pot găsi furnizori de gaze dispuşi să asigure cantităţile necesare societăţii de termie, în condiţiile în care nu e clar când îşi vor recupera banii pentru gazele naturale furnizate. El a arătat, într-un comunicat remis AGERPRES, că a propus factorilor de decizie de la nivel local şi central două soluţii - livrarea de gaze naturale de către companiile de stat producătoare sau furnizoare, respectiv asigurarea de către Ministerul Energiei a compensării, în termen de maxim 15 zile lucrătoare, cu fonduri de la bugetul de stat, a diferenţei de preţ pentru gazele naturale furnizate.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră