sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: termoficare

18 articole
Eveniment

Termoficarea din Iași, aproape de faliment

Termoficarea din Iași, aproape de faliment. Primăria Iași a eșuat în prima încercare de a concesiona sistemul de termoficare. Termoficarea din Iași, aproape de faliment Procedura de licitație a fost anulată definitiv, deoarece singura ofertă depusă nu a respectat cerințele. Citește și: Cum și-a sabotat statul român programul „Casa Verde”: a cheltuit 500 de milioane de euro și are nevoie de încă atât să-l repare Municipalitatea a respins oferta Chimcomplex Borzești pe 28 octombrie, însă compania lui Ștefan Vuza a contestat decizia. La scurt timp, Chimcomplex a anunțat că se retrage oficial din licitație. Continuarea, în Ziarul de Iași

Termoficarea din Iași, aproape de faliment (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Termoficarea Iașiului rămâne în sarcina Primăriei (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Termoficarea Iașiului rămâne în sarcina Primăriei

Termoficarea Iașiului rămâne în sarcina Primăriei. Aceasta a respins singura ofertă pentru concesionarea sistemului de termoficare, depusă de Chimcomplex Borzești SA. Termoficarea Iașiului rămâne în sarcina Primăriei Deși compania a contestat decizia la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) pe 28 octombrie, Chimcomplex, deținută de omul de afaceri Ștefan Vuza, a anunțat retragerea din licitație. Citește și: Un nou nivel istoric al datoriei publice: 52,7% din PIB. Doar în opt luni de guvernare Ciolacu ea a crescut cu 102,58 miliarde de lei În contestația sa, Chimcomplex menționează că Primăria a respins oferta din cauză că firma nu a putut demonstra gestionarea unui sistem centralizat de încălzire și furnizarea a cel puțin 50.000 MWh către clienți în ultimii trei ani. "Autoritatea contractantă a ignorat complet cantitățile de energie termică livrate în perioada relevantă în cadrul Platformei Onești pentru consum intern și s-a raportat exclusiv la cantitățile livrate în baza celor 6 contracte transmise de subscrisa", s-a apărat Chimcomplex. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Credit cu cost mare pentru încălzire (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Credit cu cost mare pentru încălzire

Credit cu cost mare pentru încălzire. Noul credit care va fi contractat de Primărie ar putea genera costuri suplimentare de până la 37 milioane lei. Credit cu cost mare pentru încălzire Aceasta este estimarea municipalității: instituția a lansat deja procedura de achiziție publică, iar ofertele băncilor sunt așteptate până pe 4 octombrie. Citește și: VIDEO Imagini spectaculoase după ce ucrainenii au distrus un depozit uriaș de muniție. Explozia, perfect vizibilă din satelit Primăria va împrumuta 145 milioane lei pentru a cumpăra combustibil necesar sistemului de termoficare, la fel ca iarna trecută. Municipalitatea vrea să returneze creditul în șapte ani, cu o perioada de grație de nouă luni. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Iași, încălzire pe datorie anul acesta (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Iași, încălzire pe datorie anul acesta

Iași, încălzire pe datorie anul acesta. Primăria vrea să facă un nou împrumut substanțial pentru a asigura funcționarea sistemului de termoficare pe timp de iarnă. Iași, încălzire pe datorie anul acesta Consiliul Local a fost convocat în ședință extraordinară, miercuri, pentru a aproba contractarea unui credit de 145 milioane lei. Citește și: Spital nou de lux pentru pensionarii speciali ai Internelor. Valoarea totală: două miliarde de lei – un miliard din PNRR, celălalt miliard – de la bugetul public al României Acești bani ar urma să fie utilizați pentru achiziția de combustibil. Creditul va avea o maturitate de șapte ani. Anul trecut, municipalitatea a contractat alte 200 milioane lei cu același scop, dar a folosit doar 135 milioane lei din acești bani. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Termoficarea falimentară a Iașiului, atu important (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Termoficarea falimentară a Iașiului, atu important

Termoficarea falimentară a Iașiului, atu important. Omul de afaceri Ștefan Vuza vrea înființarea unui Combinat de biochimie la Iași. Termoficarea falimentară a Iașiului, atu important În această cheie trebuie interpretată, spune acesta, participarea grupului său de firme Chimcomplex la licitația pentru concesionarea sistemului de termoficare. Vuza este singurul ofertant la procedură. Citește și: Pensiile de până în 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate, a promis Ciolacu: Vom da OUG Potrivit omului de afaceri, participarea Chimcomplex la licitație este un prim pas în implementarea unui proiect mai amplu dedicat dezvoltării industriei chimice moderne la Iași. "Este important să subliniem că interesul nostru nu este în domeniul termoficării per se, ci în susținerea unui proiect industrial de anvergură. Acest proiect prevede construcția unei centrale de cogenerare de înaltă eficiență la Holboca, care va deservi noul ", a declarat omul de afaceri. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Vuza (Chimcomplex) vrea termoficarea din Iași (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Vuza (Chimcomplex) vrea termoficarea din Iași

Vuza (Chimcomplex) vrea termoficarea din Iași. Sistemul de termoficare al Iașiului ar putea ajunge sub controlul unuia dintre cei mai bogați români. Vuza (Chimcomplex) vrea termoficarea din Iași Miliardarul Ștefan Vuza, prin intermediul firmei Chimcomplex SA, este singurul ofertant la licitația organizată de Primăria Iași pentru concesionarea pe o perioadă de cel puțin zece ani a sistemului. Citește și: Cât a plătit Victor Negrescu să fie propus comisar european de către premierul Marcel Ciolacu: 1,2 milioane de lei. Suma a fost împrumutată de Negrescu de la rude Chimcomplex este cel mai mare producător de produse chimice din țară. Anul trecut, compania cotată la bursă a avut o cifră de afaceri 1,4 miliarde lei, un profit de 15,2 milioane lei și aproape 1.500 de angajați. În 2022, indicatorii financiari au fost mai buni: 2,2 miliarde lei în cazul cifrei de afaceri și aproape 270 milioane lei, profit. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Nicușor Dan vrea să modernizeze 70 kilometri conductă în 2024 Foto: Facebook
Eveniment

Nicușor Dan vrea să modernizeze 70 kilometri conductă

Nicușor Dan anunță că vrea ca în 2024 să modernizeze 70 de kilometri de conductă de termoficare, față de 50 km în 2023. Citește și: Are afaceri în Austria, dar face bani din exploatarea pădurilor din România: cine este, probabil, cel mai bogat viitor europarlamentar Nicușor Dan vrea să modernizeze 70 kilometri conductă El a arătat că 25,5 kilometri de conductă au fost modernizați cu bani europeni, dar alte lucrări sunt finanțate din bugetul local și cofinanțare de la Ministerul Dezvoltării. „Lucrările pentru modernizarea sistemului de termoficare cu finanțare europeană nerambursabilă avansează. Au fost înlocuite deja conducte magistrale pe o lungime de 25,5 km pe cele 11 șantiere deschise prin POIM în toate cele șase sectoare ale Capitalei. Concomitent, modernizăm rețeaua de termoficare și prin șantiere deschise cu finanțare de la bugetul local și cofinanțare de la Ministerul Dezvoltării. Dacă anul trecut am schimbat 50 km de conducte, obiectivul propus pentru anul acesta este de 70 km conducte modernizate”, a arătat primarul general al Capitalei. Citește și: Cum mi s-a dublat prețul la RCA în decurs de cinci ani, la aceeași mașină, cu zero accidente sau sancțiuni rutiere „Prin înlocuirea a peste 100 km de conductă veche, deteriorată, am reușit să reducem cu 12% pierderile de apă din rețea și să diminuăm implicit și pierderile financiare. Prin comparație, în timpul administrației precedente care a investit insuficient în termoficare, aceste pierderi au crescut anual ajungând până la 50%”, arăta Nicușor Dan în februarie 2024.

Termoficarea din Iași, falimentară, caută concesionar (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Termoficarea din Iași, falimentară, caută concesionar

Termoficarea din Iași, falimentară, caută concesionar. Primăria are undă verde să organizeze licitația pentru concesionarea sistemului de termoficare. Termoficarea din Iași, falimentară, caută concesionar Consiliul Local Iași a aprobat vineri documentația necesară. Planul municipalității este de a concesiona această activitate pentru o durată care poate ajunge până la 18 ani. Citește și: Băsescu explică de ce votează cu Nicușor Dan: „A reușit să lucreze la infrastructura subterană, ceea ce ceilalți primari nu au făcut dintr-un motiv foarte simplu – nu aduce voturi” Municipalitatea a preluat sistemul de termoficare în vara anului 2021, după ce, timp de aproape zece ani, de această activitate s-a ocupat grupul francez Veolia. Operatorul s-a retras de la Iași, dar și din alte zone din țară, invocând pierderi financiare mari. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Încălzire și apă caldă pe hidrogen la CET Iași (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Încălzire și apă caldă pe hidrogen

Încălzire și apă caldă pe hidrogen. Centrala Electrică de Termoficare (CET) Iaşi, deţinută de Primăria Iaşi, a intrat în faliment în urmă cu un deceniu după ce a acumulat datorii de milioane de euro. Încălzire și apă caldă pe hidrogen Dar municipalitatea face pllanuri pentru investiţii şi spune că va ajunge ca în trei – patru ani să încălzească apartamentele din oraş doar cu ajutorul hidrogenului. Citește și: EXCLUSIV Soția șefului masoneriei române, protejată de procurori, acuză mama băiețelului mort după ce Laura Bălănescu l-a operat la Sanador. Ancheta, în lucru de peste cinci ani La Agenţia pentru Protecţia Mediului Iaşi a fost înaintată documentaţia tehnică în vederea emiterii acordului de mediu pentru instalarea de noi echipamente de producere energie termică utilă în cogenerare. Asta ar permite utilizarea unui amestec de gaze naturale şi hidrogen pentru a furniza atât energie electrică, cât şi energie termică sub formă de apă caldă, care să fie distribuită în circuitul primar al sistemului de termoficare al Municipiului Iaşi. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Firea își asumă toate proiectele lui Nicușor Dan Foto: Facebook
Politică

Firea își asumă toate proiectele lui Nicușor Dan

Gabriela Firea, fost primar PSD al Capitalei între 2016 și 2020, își asumă, într-o postare pe Facebook, toate proiectele lui Nicușor Dan: autobuze, tramvaie și troleibuze noi, modernizarea rețelei de termoficare și stația de epurare Glina 2. Postarea este însoțită de 39 de fotografii, Firea apărând în majoritatea imaginilor. Citește și: VIDEO Șoc la Antena 3: un telespectator i-a spus, în direct, lui Gâdea că vinovate de dezastrul din România sunt televiziunile care primesc bani de la partide Ea a organizat și o amplă dezbatere cu activul PSD pentru a arăta că toate realizările din perioada 2021 și 2024 sunt meritul ei. „Chiar nu sunt bucureștenii atât de naivi să creadă că a muncit USR și PNL la contractul pentru termoficare pe care actualul primar general l-a semnat în prima lună de mandat”, a scris Firea, pe Facebook. Personajele în fața cărora Firea și-a prezentat realizările Foto: Facebook Firea își asumă toate proiectele lui Nicușor Dan Ce proiecte din mandatul lui Nicușor Dan își asumă fostul primar PSD: „1 miliard de euro fonduri europene au fost atrase de echipa social-democrată în București. Lucrul acesta trebuie să-l știe toți bucureștenii, cei care au uitat sau cei care au pierdut informația. 370 de milioane de euro pentru noi autobuze, tramvaie și troleibuze. 280 de milioane de euro pentru reparații la țevile vechi de termoficare. 390 de milioane de euro pentru Glina 2, cel mai mare proiect de mediu din Europa de Est. 70 de milioane de euro pentru noi rețele de apă și canalizare. Oricât s-ar chinui dreapta USR-PNL să demonstreze că nu este așa și oricât s-ar lăuda cu munca noastră, lucrurile sunt certe și verificabile. Chiar nu sunt bucureștenii atât de naivi să creadă că a muncit USR și PNL la contractul pentru termoficare pe care actualul primar general l-a semnat în prima lună de mandat. Acolo s-a muncit trei ani pentru finanțare”, a scris Firea, pe Facebook.

Problema termoficării, minoră pentru București Foto: Facebook
Politică

Problema termoficării, minoră pentru București

„Lucrările pe care le facem le facem acolo unde știm că sunt pierderile cele mai mari. În ritmul acesta, în doi-trei ani, problema termoficării o să fie o problemă minoră pentru București”, a declarat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, într-un interviu pentru postul B1 TV. El a comparat ritmul reabilitării conductelor în mandatul său cu cel din mandatul precedent, când primar era Gabriela Firea. Recent, fostul primar PSD a scris pe Facebook: „Reparațiile la termoficare se fac din fondurile nerambursabile pe care tot noi le-am obținut. E bine ca bucureștenii să știe adevărul!” Citește și: Noi frustrări ale Gabrielei Firea, înainte de Crăciun: noile tramvaie și autobuze din București, precum și lucrările la termoficare – pe banii atrași de ea, când era primar Problema termoficării, minoră pentru București „Terminăm anul undeva la 45 de kilometri. Noi am fi vrut 50 de kilometri de conductă principală, terminăm undeva la 45 de kilometri schimbați, și la anul sigur o să depășim cei 50, pentru că abia au intrat în lucru marile contracte pe bani europeni (...) E o rețea principală și una secundară. Acolo unde sunt pierderile mari e rețeaua principală. Rețeaua principală are 1.000 de kilometri și media ultimului mandat a fost de 16-17. Noi am făcut 28, 32, acum 45 (...) Noi în mandatul acesta am făcut cam 100 din 1.000 și în ultimii 30 de ani s-au mai făcut 100, cam asta e. Deci suntem la 20% din 1.000, dar e adevărat că cei care se fac se fac acolo unde știm că sunt pierderile cele mai mari și de aia eficiența lor e mai mult decât cei 20% care sunt”, a explicat Nicușor Dan.

Încălzirea pe datorie a Iașiului, periclitată (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Încălzirea pe datorie a Iașiului, periclitată

Încălzirea pe datorie a Iașiului, periclitată. Primăria Iaşi înregistra datorii de peste zece milioane de euro la finalul lunii septembrie. Încălzirea pe datorie a Iașiului, periclitată Aceşti bani reprezintă, în ponderea cea mai mare, plăţi neefectuate către diverşii furnizori cu care municipalitatea are încheiate contracte. Citește și: Viața de lux a șefului CCR, Marian Enache: 9.000 de euro lunar (300 de euro pe zi) – cheltuieli, plus economii de aproape 6.000 de euro pe lună. Totul, din bani publici: salariu, pensii speciale, sporuri Informaţia apare în corespondenţa pe care Primăria o are cu băncile interesate să crediteze instituţia cu suma de 200 milioane lei. Fonduri care vor fi utilizate exclusiv pentru asigurarea combustibilului necesar încălzirii oraşului pe timp de iarnă. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Încălzire pe datorie, credit foarte scump (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Încălzire pe datorie, credit foarte scump

Încălzire pe datorie, credit foarte scump. Consiliul Local dezbate vineri unul dintre cele mai mari împrumuturi ale municipalităţii ieşene din ultimii 30 de ani. Încălzire pe datorie, credit foarte scump Intenţia Primăriei este de a contracta o sumă de până la 200 milioane lei exclusiv pentru asigurarea combustibilului la centralele de termoficare pe perioada iernii. Citește și: EXCLUSIV În timp ce Guvernul crește taxele și taie cheltuieli, judecătorii își măresc salariile, retroactiv. Statul va fi pus să plătească și dobânzi penalizatoare Proiectul de hotărâre are aviz favorabil de la comisiile de specialitate – demersul este susţinut de PNL, PMP şi viceprimarul ex-USR Cezar Baciu. O majoritate cu 14 consilieri la limită: dacă un consilier din alianţă va lipsi, atunci primarul Mihai Chirica ar avea nevoie de voturi din PSD sau USR. Reprezentanţii celor două partide înclină să voteze „împotriva” sau să se abţină la votul din plen. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Încălzire pe datorie în iarna viitoare (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Încălzire pe datorie în iarna viitoare

Încălzire pe datorie în iarna viitoare. Primăria Iaşi va împrumuta 200 milioane lei pentru a putea asigura încălzirea oraşului în sezonul rece. Încălzire pe datorie în iarna viitoare Toţi banii vor fi cheltuiţi pentru achiziţia de combustibil, iar creditul va trebui returnat în cinci ani. Citește și: Omul de afaceri Adrian Porumboiu către Dumitru Buzatu: „Ori dai spăgile, ori te ia DNA-ul” Contractarea împrumutului este posibilă după ce Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă prin care a permis autorităţilor locale să obţină acest tip de credit. În ultimii circa zece ani, astfel de împrumuturi nu au fost posibile. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Iașiul se va încălzi cu sălcii (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Iașiul se va încălzi cu sălcii

Iașiul se va încălzi cu sălcii. Un consorțiu vrea încălzirea Iașiului cu deșeuri lemnoase provenite de la sălcii energetice. Iașiul se va încălzi cu sălcii Consorțiul gravitează în jurul unei companii germane, cu parteneri în România, Elveția și Austria. Soluția de încălzire propusă este una neobișnuită, și nu este clar în ce măsură ar putea fi implementată la Iași: cert este că două cele părți discută. Citește și: Cine a îngropat tăierea pensiilor speciale: o judecătoare suspectă de plagiat, fiica unui primar PSD, și un fost consilier al lui Ion Iliescu. Toți judecătorii CCR, beneficiari ai pensiilor speciale „Suntem într-un ", așa cum declara și viceprimarul Daniel Juravle, în plenul Consiliului Local (CL) de luni. Edilul a invocat atunci consorțiul, dar a evitat să nominalizeze firmele. Continuarea, în Ziarul de Iași.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră