sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: terestru

4 articole
Eveniment

România a intrat în Schengen terestru

România a intrat în Schengen terestru. Consiliul JAI (Justiție Afaceri Interne) a aprobat aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen începând cu 1 ianuarie 2025, eliminând controalele la frontierele terestre interne dintre cele două țări. România a intrat în Schengen terestru Decizia istorică a fost anunțată oficial printr-un comunicat al Consiliului Uniunii Europene, postat pe site-ul consilium.europa.eu. Citește și: EXCLUSIV Cristela Georgescu, legături de afaceri cu „profesorul milionar” Marcel Vulpoi, care ține un curs la ASE girat de SRI. Vulpoi, fost coleg în PNUD cu Călin Georgescu și asociat cu soția șefului Resurselor Umane din BNR "Este un moment istoric de a primi în final Bulgaria și România ca membre depline ale Schengen. Ridicarea controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu și între aceste state membre a fost o prioritate de top pentru președinția ungară și astăzi am transformat-o în realitate. Acest pas va fi benefic nu numai pentru cetățenii bulgari și români, dar și pentru UE ca întreg", a declarat Sandor Pinter, ministrul de interne al Ungariei, după decizia luată joi. De la aderarea la Uniunea Europeană, Bulgaria și România au implementat deja părți din cadrul juridic Schengen, inclusiv măsuri legate de controalele la frontierele externe, cooperarea polițienească și utilizarea Sistemului de Informații Schengen. La 30 decembrie 2023, Consiliul a decis ca, de la 31 martie 2024, să fie aplicate și părțile rămase ale acquis-ului Schengen și să fie ridicate controalele asupra persoanelor la frontierele interne aeriene și maritime.

România a intrat în Schengen terestru (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
România, și Schengen terestru în 2024 (sursa: Facebook/Ylva Johansson)
Eveniment

România, și Schengen terestru în 2024

România, și Schengen terestru în 2024. Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a susținut luni, în cadrul unei sesiuni plenare a Parlamentului European la Strasbourg, că România și Bulgaria trebuie să fie acceptate în spațiul Schengen cu frontierele terestre până la sfârșitul acestui an. Declarația sa vine în contextul unei dezbateri despre reintroducerea controalelor la frontierele interne de către anumite state din spațiul Schengen și impactul acestor măsuri asupra zonei de liberă circulație. Importanța spațiului Schengen pentru Europa În cadrul dezbaterii, Ylva Johansson și-a exprimat mândria de a trăi în spațiul Schengen, descriindu-l ca fiind „cea mai mare zonă de circulație din lume”. Citește și: Nordis Management intră în insolvență, a decis Tribunalul București. Începe să cadă imperiul de carton al lui Ciorbă, soțul „avocatei interlopilor”, pesedista Laura Vicol Aceasta permite celor 450 de milioane de cetățeni din 29 de țări să călătorească liber prin Europa, fără controale suplimentare la frontierele interne. Aproximativ 30% din populația Europei locuiește în apropierea unei frontiere interne, iar 50 de milioane de oameni trăiesc direct lângă o astfel de graniță. Johansson a subliniat că reintroducerea controalelor la frontierele interne trebuie să rămână o măsură temporară și să fie utilizată doar în cazuri excepționale. Aderarea României și Bulgariei la Schengen: o prioritate pentru Comisia Europeană Comisarul european a subliniat eforturile depuse pentru a integra România și Bulgaria în spațiul Schengen, menționând că a fost nevoie de multă muncă și determinare pentru a ajunge la acest stadiu. „Sunt atât de mândră de acest mandat. Am primit Croația, Bulgaria și România în Schengen. Am luptat foarte dur pentru asta. Impactul asupra oamenilor este uriaș: fără pașaport și fără cozi. Asta înseamnă Europa”, a declarat Johansson. Ea a dat un exemplu personal, povestind cum o prietenă din România i-a relatat că eliminarea pașapoartelor la frontiere a adus o bucurie imensă copiilor, subliniind că „Schengen nu este doar fundația prosperității noastre, ci și parte a identității europene”. România, și Schengen terestru în 2024 Ylva Johansson a transmis un mesaj clar miniștrilor din Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), ce urmează să aibă loc joi la Luxemburg, cerându-le să facă „ultimul pas” pentru a permite României și Bulgariei să adere complet la Schengen. Comisarul european a menționat că cele două țări au implementat toate măsurile suplimentare solicitate și că îndeplinesc criteriile necesare pentru a face parte din zona de liberă circulație. „Bulgaria și România au făcut tot posibilul și au pus în aplicare toate măsurile suplimentare. Mesajul meu către miniștri la Consiliul de joi va fi să ridice controalele la frontierele terestre până la sfârșitul anului. O merită. A venit timpul”, a declarat Johansson în cadrul plenului Parlamentului European.

Austria: România, Bulgaria, fără Schengen terestru (sursa: Facebook/Karl Nehammer)
Internațional

Austria: România, Bulgaria, fără Schengen terestru

Austria: România, Bulgaria, fără Schengen terestru. Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, s-a declarat în favoarea menţinerii deocamdată a dreptului de veto asupra intrării depline a României şi Bulgariei în Schengen, într-un interviu acordat cotidianului austriac Die Presse, în care vorbeşte despre problemele politice interne şi externe de actualitate. Austria: România, Bulgaria, fără Schengen terestru În ceea ce priveşte subiectul Schengen, el şi-a exprimat dorinţa ca veto-ul privind extinderea acestui spaţiu cu Bulgaria şi România să fie menţinut, dar nu a enumerat condiţii specifice. Ministrul crede că intrarea deplină a celor două ţări în spaţiul fără frontiere ar fi o greşeală "în faza actuală" şi că este necesar controlul frontierelor. Citește și: INTERVIU EXCLUSIV Românii care luptă în Ucraina, specializați în cercetare, tehnologie și informații militare. De ce sunt pe front, cât câștigă, ce condiții trebuie să îndeplinească Potrivit lui Karner, extinderea Schengen nu depinde doar de România şi Bulgaria, ci întregul sistem de migraţie este în dezordine. Potrivit cuvintelor sale, este nevoie de un sistem funcţional la nivel european, iar acest lucru se poate întâmpla doar dacă frontiera externă este protejată. Aceasta este, de asemenea, o parte esenţială a noului pact privind migraţia şi azilul asupra căruia UE a ajuns la un acord şi care ar trebui acum să fie pus în aplicare. Numai atunci poate exista o libertate deplină de circulaţie în UE, spune el. Comisia să garanteze funcționarea sistemului Faptul că România şi Bulgaria pot intra în Schengen pe calea aerului şi pe apă este un pas înainte, iar progresul trebuie să continue pas cu pas, menţionează ministrul de Interne austriac. El adaugă că nu este sarcina Austriei să stabilească un calendar sau să creeze reguli. "Este sarcina Comisiei să garanteze că întregul sistem funcţionează", mai spune Karner. Austria are o contribuţie importantă în acest domeniu pentru a pune lucrurile în mişcare. Cu ceva timp în urmă, ar fi fost de neconceput ca liderii de stat şi de guvern să decidă în unanimitate să finanţeze în comun protecţia frontierelor externe ale UE. În urmă cu un an, ar fi fost, de asemenea, de neconceput să se facă un pact privind migraţia şi azilul, remarcă el.

Armata britanică se pregătește de război (sursa: Facebook/Ministry of Defence)
Internațional

Armata britanică se pregătește de război

Armata britanică se pregătește de război. Noul şef al Statului Major al armatei britanice, generalul Patrick Sanders, a avertizat că trupele britanice trebuie să se pregătească "să lupte în Europa încă o dată" în această generaţie, relatează duminică agenţiile Reuters şi EFE. Armata britanică se pregătește de război "Sunt primul şef de Stat Major după 1941 care preia comanda armatei în umbra unui război terestru în Europa care implică o putere continentală. Invazia rusă în Ucraina evidenţiază obiectivul nostru esenţial de a proteja Regatul Unit prin capacitatea noastră de a lupta şi câştiga războaie terestre", menţionează generalul britanic într-un mesaj scris adresat personalului militar. "Există un imperativ puternic de a construi forţe armate capabile să lupte împreună cu aliaţii noştri şi să învingă Rusia în luptă. Suntem generaţia care trebuie să pregătească forţele armate să lupte în Europa încă o dată", a indicat generalul Patrick Sanders, care săptămâna aceasta a preluat comanda armatei britanice. Boris Johnson, "marele prieten" al Ucrainei Premierul britanic Boris Johnson, un susţinător vocal al Ucrainei de când a început în februarie agresiunea rusă împotriva acestei ţări, a exclus posibilitatea trimiterii unor trupe care să sprijine direct armata ucraineană, dar a avertizat că Regatul Unit trebuie să fie pregătit să susţină Ucraina "pe termen lung" în războiul acesteia cu Rusia. Descris de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski drept "marele prieten" al Ucrainei, premierul Boris Johnson a venit vineri pentru a doua oară la Kiev de când a început agresiunea rusă. Citește și: Avertisment foarte dur al secretarului general NATO: Războiul din Ucraina ar putea dura „ani de zile”. Dacă Putin câștigă Donbasul, prețul plătit de Occident va fi foarte mare Cei doi au discutat şi despre sporirea ajutorului militar britanic pentru armata ucraineană, în special pentru a acoperi nevoile acesteia de echipare cu armament greu pentru a face faţă superiorităţii artileriei ruseşti. Johnson a oferit de asemenea un vast program de instruire a militarilor ucraineni de către armata britanică.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră