duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: tari

5 articole
Eveniment

Expediție cu Aro prin 12 țări

Expediție cu Aro prin 12 țări. Cinci membri ai Asociației NapocAro au pornit într-o aventură spectaculoasă spre Capul Nord (Nordkapp), Norvegia, cel mai nordic punct al Europei accesibil cu mașina. Expediția implică parcurgerea a aproximativ 9.000 de kilometri în 15 zile, cu trei autovehicule Aro, vechi de peste 20 de ani. Expediție cu Aro prin 12 țări Ionel Bodea, președintele Asociației NapocAro și unul dintre participanți, a explicat motivația acestei expediții: Citește și: „Dacă faci venituri din activități independente sau drepturi de autor, plătești mai mult decât ca salariat”, spune antreprenorul Cătălin Teniță „Ne dorim să ajungem cu Aro la Nordkapp, în Norvegia, pentru a demonstra fiabilitatea mașinilor românești. Ideea ne-a venit după ce cineva a comparat Aro cu Land Rover și am vrut să arătăm ce poate Aro.” Expediția va testa capacitățile vehiculelor în condiții extreme, cu temperaturi resimțite care ar putea ajunge la -39°C. Traseul expediției include și Laponia Participanții vor traversa 12 țări, printre care Polonia, Finlanda, Norvegia, Suedia și Danemarca. De asemenea, vor vizita atracții emblematice precum Casa lui Moș Crăciun din Laponia și Cercul Polar. Pe drumul de întoarcere, traseul va include Germania, oferind o perspectivă completă asupra Europei nordice și centrale. Pasiune și fiabilitate Autovehiculele Aro utilizate în expediție provin din județele Cluj, Mureș și Olt și au o vechime de peste două decenii. Membrii asociației sunt pasionați colecționari de mașini Aro, IMS și TV, unele cu o vechime de aproape 50 de ani. Aceștia organizează frecvent expediții lungi pentru a testa vehiculele, având deja experiență în țări precum Mauritania, Somalia și Georgia. Asociația NapocAro Asociația NapocAro reunește zeci de membri din întreaga țară, care împărtășesc o pasiune comună pentru mașinile Aro. Mulți dintre ei au crescut cu aceste vehicule în familie și continuă să le întrețină și să le promoveze ca simbol al ingineriei auto românești. Test al rezistenței în condiții extreme Participanții la expediție se așteaptă la provocări majore, inclusiv temperaturi extrem de scăzute și condiții dificile de drum. Cu toate acestea, încrederea în fiabilitatea mașinilor Aro rămâne ridicată. „Sperăm ca mașinile să facă față temperaturilor și condițiilor dure,” a declarat Ionel Bodea. Expediția la Capul Nord reprezintă mai mult decât un test al rezistenței mașinilor Aro. Este o demonstrație a pasiunii și a dedicației unei comunități care continuă să promoveze valorile autohtone. Prin această călătorie, membrii Asociației NapocAro aduc un omagiu inovației românești și rezistenței legendare a mașinilor Aro.

Expediție cu Aro prin 12 țări (sursa: Facebook/Bodea Ionel Myronutz)
Lista țărilor care dețin aeronave pentru transportul demnitarilor Foto: Fortele aeriene ale SUA
Politică

Lista țărilor dețin aeronave transportul demnitarilor

Mai multe state, nu doar SUA, dețin unul sau mai multe avioane pentru transportul demnitarilor. Majoritatea țărilor mențin aceste avioane sub controlul forțelor aeriene. În statele nordice, precum Finlanda sau Suedia, faptul că statul deține aeronave VIP nu-i împiedică pe demnitari să circule cu avioane de linie. Primul șef de stat care a folosit un avion pentru o vizită oficială a fost țarul Bulgariei, Ferdinand I, într-o deplasare în Belgia. Lista țărilor care dețin aeronave pentru transportul demnitarilor Iată , lista țărilor care dețin aeronave pentru transportul demnitarilor, potrivit datelor TVR Info: Australia: șase aeronave, Airbus A330 MRTT (1 buc.), Boeing 737BBJ (2 buc.), Dassault Falcon 7x (3 buc.). Ele aparțin forțelor aeriene Belgia, trei nave: două Dassault Falcon 7X, un Dassault Falcon 900 Bulgaria, două aeronave: un Airbus A319, un Dassault Falcon 2000 Canada: un Airbus CC-150 Polaris (Airbus A310-300) în configurație VIP și patru Bombardier Challenger 600 Cipru, un Embrarer ERJ 135s primit cadou de la Grecia Cehia: două Airbus A319CJ, un Bombardier Challenger 600, șase Airbus C-295 Croația, un Bombardier Challenger CL-604 9A Danemarca: patru Bombardier Challenger 604s Finlanda: trei Bombardier Learjet 35 și un Cessna Citationjet/M2 525 Franța: 12 aeronave, dintre care mai multe Airbus capabile de zboruri de lungă durată. Președintele Franței se deplasează cu nu mai ăuțin de trei nave Germania: 16 aeronave, din care două Airbus pentru zboruri de lungă durată. Flota este sub controlul forțelor armate Grecia, trei aeronave: Airbus A340-300s, Gulfstream V, Embraer ERJ 135BJ Irlanda, două aeronave, printre care un Gulfstream IV Italia: nouă aeronave, din care două Airbus 319 CJ pentru tansport scurt-mediu Japonia: două Boeing 777-300ER Norvegia folosește două Dassault Falcon 20 Olanda are un Gulfstream IV și un Boeing 737-800 Polonia folosește un Boeing 737-800 și două Gulfstream 550 Slovacia are trei aeronave pentru transportul demnitarilor, din care două Airbus 319 Ungaria: patru aeronave, două Airbus A319 și două Dassault Falcon 7x. Președintele Poloniei folosește avionul prezidențial pentru a transporta copii bolnavi din Ucraina Pe listă se mai află țări care dețin adevărate flotile pentru demnitari, precum Turcia (12 aeronave, majoritatea Airbus sau Boeing), Marea Britanie (patru aeronave) sau Spania (șapte aeronave).

Pandemia de Covid-19 revine în forță (sursa: Unsplash)
Internațional

Pandemia de Covid-19 revine în forță

Pandemia de Covid-19 revine în forță. Mai multe țări europene au decis să reimpună purtarea măștilor de protecție anticovid după ce cazurile de infectare cu varianta Omicron B.A5 au luat amploare. Pandemia de Covid-19 revine în forță Franţa le cere cetăţenilor explicit să poarte din nou masca de protecţie sanitară în spaţiile aglomerate, în contextul noului val de coronavirus. În acest moment, nu are grad obligatoriu, este doar o recomandare adresată celor care intră în spaţiile aglomerate. Citește și: Putin pierde puterea simbolică la Moscova: e criticat de magnat foarte apropiat, Oleg Deripaska. Totuși, acesta din urmă admite că liderul de la Kremlin nu poate fi înlăturat acum Nu este singura ţară europeană care reintroduce măsurile de protecţie. În Portugalia, masca este obligatorie în toate mijloacele de transport în comun, după ce - la începtul acestei luni - s-au înregistrat 30.000 de infectări pe zi. În acest context, Italia a decis să menţină o măsură similară, dar nu impune purtarea măştii şi în avioane. În Spania, măştile sunt necesare în toate spaţiile sanitare, inclusiv în farmacii şi - evident -şi în mijloacele de transport în comun. Iar în Grecia, cine nu poartă mască în spaţiile aglomerate primeşte o amendă de 300 de euro.

Țările care trimit armament, probleme directe, spune Maria Zaharova (sursa: Sputnik)
Internațional

Rusia: Țările care trimit armament, probleme directe

Țările care trimit armament, probleme directe. Rusia a avertizat joi că ţările care trimit arme Ucrainei, printre care a menţionat Slovacia, îşi creează singure "probleme directe", informează EFE. Țările care trimit armament, probleme directe "Dacă se adoptă această decizie, şi acest lucru este valabil nu doar pentru Slovacia, ci şi pentru alte ţări, îşi creează singure probleme... Îşi creează singure probleme directe cu mâna lor", a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, pentru canalul de Youtube Soloviov.Live. Citește și: Medvedev, umbra lui Putin, delir de grandoare: Rusia are forţa de a-i pune la punct pe toţi duşmanii noştri impertinenţi Aceasta a comentat în acest fel informaţiile din mass-media cu privire la faptul că Bratislava ar fi autorizat trimiterea în Ucraina a unor sisteme antiaeriene de fabricaţie sovietică. Pe de altă parte, Zaharova a apreciat că deocamdată "nu se poate vorbi despre un proces activ de negocieri" cu Occidentul, fiindcă "pentru moment există doar anumite contacte asupra anumitor probleme care apar". Rusia se victimizează Ea a evitat să comenteze declaraţiile ministrului de externe polonez Zbigniew Rau, care a afirmat că Polonia ar putea înlocui Rusia în G20. "Nu vreau să comentez toate aceste declaraţii ipotetice, pentru că nu are sens şi nici nu este convenabil, este ceea ce şi-ar dori ei. Dacă ar depinde numai de ei, atunci doar ei ar mai rămâne pe Pământ", a spus Zaharova. Ea a explicat decizia Rusiei de a se retrage din Consiliul Europei prin aceea că drepturile ţării sale erau îngrădite în cadrul organizaţiei paneuropene. "Ei (Consiliul Europei - n.r.) ne-au restrâns drepturile pe care le aveam în calitate de membri ai acestei organizaţii, pur şi simplu ne-au îngrădit drepturile: să fim cu drepturile călcate în picioare, să plătim cotizaţii, să nu avem posibilitatea să ne apărăm punctul de vedere... nimeni nu vrea să fie ciuca bătăilor", a susţinut ea. Putin a declanșat invazia Ucrainei pentru "denazificare" Zaharova s-a mai plâns şi că pagina web a MAE rus, precum şi paginile altor instituţii de stat, au fost supuse non-stop în ultimele două săptămâni unor atacuri de tip DoS (blocarea serviciului - n.r.). EFE aminteşte că, la 24 februarie, preşedintele rus Vladimir Putin a lansat ceea ce el a numit "o operaţiune militară specială" în Ucraina cu scopul de a "demilitariza şi denazifica" ţara vecină. Invazia a fost condamnată de comunitatea internaţională şi a provocat până acum exodul a peste trei milioane de refugiaţi.

O listă a țărilor care elimină toate sau majoritatea restricțiilor impuse de pandemie Foto: Visit London
Internațional

Listă a țărilor care elimină majoritatea restricțiilor

O listă a țărilor care elimină toate sau majoritatea restricțiilor impuse de pandemie. În ultima săptămână mai multe state au anunțat că revin la situația de dinainte de apariția pandemiei. Doar azi, Italia și Polonia au făcut astfel de anunțuri, chiar dacă relaxarea se va produce abia în martie. Listă a țărilor care elimină majoritatea restricțiilor Guvernul Italiei va pune capăt stării de urgenţă anti-COVID pe 31 martie, a anunţat miercuri premierul italian Mario Draghi. Aşa-zisul paşaport sanitar îmbunătăţit, care arată dovada vaccinări sau a trecerii recente prin boala COVID-19 şi care este necesar pentru a putea avea acces în mai multe locuri, va fi eliminat treptat, începând cu activităţile în exterior.Adam Niedzielski, ministrul Sănătății din Polonia, a anunțat, miercuri, că țara va renunța la aproape toate restricțiile împotriva Covid-19 de la 1 martie, în urma scăderii ratei de infectare. Singurele restricţii care vor mai rămâne sunt purtarea obligatorie a măştii în transportul public şi în spaţii publice închise şi carantina de şapte zile pentru cei infectaţi.Islanda va ridica vineri toate restricţiile anti-COVID-19 menţinute încă, inclusiv limita de 200 de persoane pentru reuniunile în interior şi programul redus pentru baruri, a anunţat miercuri Ministerul islandez al Sănătăţii. Vor fi ridicate şi toate restricţiile de la graniţe, precizează Ministerul Sănătăţii. Totuşi, notează dpa, cei cu simptome sunt rugaţi să rămână acasă şi se recomandă în continuare purtarea măştii în apropierea persoanelor vulnerabile.Scoţia va renunţa de luni la sistemul "paşapoartelor" de vaccinare obligatorie anticoronavirus, a anunţat marţi premierul scoţian Nicola Sturgeon, transmite dpa. Este de aşteptat ca şi alte restricţii să fie ridicate din martie. Cerificatul verde, abandonat Guvernul bulgar intenţionează să elimine certificatul verde la sfârşitul lunii martieȚările nordice, Suedia, Danemarca și Norvegia, au anunțat de săptămâna trecută ridicarea restricțiilor. În Suedia, cerinţele privind distanţarea socială, utilizarea certificatului pentru vaccin şi limitele privind numărul de persoane care se adună într-un singur loc au fost ridicate.Englezii testaţi pozitiv la coronavirus nu vor mai fi obligaţi să intre în carantină de joi, iar testarea universală gratuită va lua sfârşit în aprilieAustria va ridica majoritatea restricțiilor de la 5 martie. Olanda - majoritatea restricțiilor dispar pe 25 februarieElveția a ridicat majoritatea restricțiilor de săptămâna trecută. Israelul va permite intrarea în țară a tuturor turiștilor, indiferent dacă aceștia au fost vaccinați sau nu împotriva COVID-19 începând cu 1 martie. Intrarea în Israel va necesita în continuare două teste PCR, unul înainte de a zbura și unul la aterizarea în Israel, se arată în comunicat.Australia şi-a redeschis luni graniţele pentru toţi turiştii vaccinaţi împotriva COVID-19, la aproape doi ani după ce a impus unele dintre cele mai severe restricţii de călătorie din lume. Noua Zeelandă rezistă Printre puținele țări care par să reziste curentului de ridicare a restricțiilor se află Noua Zeelandă, condusă de un guvern socialist. Și-n Singapore există încă restricții de intrare pentru turiștii din o serie de țări. Se mențin și o serie de limitări în interiorul statului, precum interzicerea vizitelor în spitale, până la 20 martie. Citește și: Claudiu Târziu (AUR) vrea mai mulți preoți în spitale. Aceștia ar fi plătiți ca psihologii „cu cel mai ridicat nivel de salarizare”, din banii unității sanitare Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră